sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 23 października 2017
Leniwe z kaszą manną

Uwielbiam dobre leniwe. Te z dodatkiem kaszy manny i masła są wyjątkowo pyszne i delikatne... Przepis z książki "Apetyt na życie" K. Strasburgera.



Leniwe z bułeczką

Składniki:

  • 50 dag tłustego białego sera
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól

Żółtka oddzielić od białek.

Ser przepuścić 2 razy przez praskę, następnie utrzeć z żółtkami, 2 łyżkami masła, kaszą manną i szczyptą soli. Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy serowej na przemian z przesianą mąką. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, dać jej tyle, aby ciasto się nie kleiło do stolnicy, Z ciasta uformować wałeczki. Pokroić na ukośne kluski. Na wrzącą osoloną wodę wrzucać kluski, przykryć, zagotować, gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze  3 minuty. Kluski wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło, wymieszać, polać kluski.

Smacznego:)

poniedziałek, 25 września 2017
Muffinki z toffi

Najzwyklejsze kakaowe muffinki, niezbyt wilgotne ale cudownie pachnące za sprawą cukierków toffi. Fajna propozycja dla maluchów, idealny pomysł na podwieczorek przy szklance mleka.

Jeśli udekorujecie kawałkiem toffi wierzch babeczek jeszcze przed pieczeniem uzyskacie po upieczeniu lekko ciągnącą miejscami skorupkę. Pyszną :)





Muffinki z toffi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag cukierków toffi
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

w misce wymieszać mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodać posiekane cukierki. Mleko zmiksować z jajkiem i olejem, wlać do suchych produktów, dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 190 st.C.



Smacznego:)


20:26, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 września 2017
Babeczki z czereśniami

Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pewno przypadną Wam do gustu.





Babeczki z czereśniami

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag czereśni
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania babeczek

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu zmiksować jajko z maślanką i olejem. Dodać suche składniki oraz umyte i wydrylowane czereśnie, wymieszać.

Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzone babeczki posypać cukrem pudrem.



Smacznego:)

17:41, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Babeczki z makiem i orzechami

 Babeczki, które idealnie wpasują się w jesienne leniwe śniadanie czy podwieczorek przy kubku gorącego kakao. Lubię je zajadać posmarowane dobrym masłem z niewielką ilością dżemu. 

Ciężkie i nie każdemu zasmakują, ale polecam spróbować :)



Babeczki z makiem i orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka

 

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki maku

 

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej

Jajka zmiksować z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz olejem. Oba rodzaje mąki przesiać przez sito do miski, dodać orzechy, cukier, mak, proszek do pieczenia oraz gałkę muszkatołową, składniki połączyć. Wsypać je do płynnej mieszaniny, dokładnie wymieszać.

Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki. Piec. ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C





Smacznego:)

15:58, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 08 maja 2017
Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Pyszne mini serniczki, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko:) To przykład przepisu na sernik dla niezbyt wprawnych gospodyń - tu nie ma co się nie udać :) Przepis pochodzi z książki "Masterchef junior".



Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Składniki:

Spód

  • 170 g herbatników
  • 70 g roztopionego masła

Masa

  • 500 g serka z wiaderka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Kruszonka

  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

świeże truskawki

Herbatniki drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Foremki wyłożyć papierowymi papilotkami. Miazgą herbatnikową wyłożyć dna papilotek.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować bardzo krótko na najmniejszych obrotach (jedynie do połączenia się składników). Dodać jajka, ponownie krótko całość zmiksować. Masę serową przełożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu położyć plastry truskawek.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, posypać truskawki. Piec w temp. 150 st.C przez 30 minut. Podawać ze świeżymi truskawkami.

Smacznego:)


13:00, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Muffiny z rabarbarem i orzechami

Połączenie doskonałe: kwaśny rabarbar, karmelowa słodycz cukru trzcinowego i chrupkość orzechów. 



Muffiny z rabarbarem i orzechami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • brązowy cukier i cynamon do posypania babeczek

Rabarbar umyć, obrać, drobno pokroić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, otręby, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.  Dodać kefir zmiksowany z olejem i jajkiem, składniki połączyć łyżką. Wsypać orzechy i rabarbar, wymieszać. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki, wierzch posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Smacznego:)

12:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 26 kwietnia 2017
Babeczki pomarańczowe z truskawkami

Nasze ulubione babeczki! Miękkie, aromatyczne, przepyszne! 



Babeczki pomarańczowe z truskawkami

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag truskawek
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, pokroić na ćwiartki lub ósemki.

W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i skórkę z pomarańczy. W drugim naczyniu zmiksować jajka z kefirem, sokiem i olejem. wlać mieszaninę do suchych składników, dodać truskawki, wymieszać drewnianą łyżką. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości foremki silikonowe na babeczki. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wyjąć i wystudzić lub zjadać jeszcze ciepłe.

Smacznego:)

14:32, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
Muffiny z bananami

Najprostsze bananowe muffiny, które urzekają zapachem podczas pieczenia. Idealne na drugie śniadanie dla dzieciaków, doskonałe na babskie plotki przy kawie. Przepis pochodzi z książki "Pyszne do pudełka" autorstwa G. Bober - Bruijn.



Muffiny z bananami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250 g maki pszennej lub orkiszowej
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 banany, 1 pokrojony na 12 plasterków, a 3 rozduszone widelcem na gładką masę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Mikserem utrzeć masło z cukrem. dodac mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka i 3 rozduszone banany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej wlać po 2 łyżki ciasta. Na ciasto wyłożyć plasterki banana i przykryć 1 lub 2 łyżkami ciasta. Piec przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

smacznego:)

14:07, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 05 kwietnia 2017
Rocky road brownie cheesecake

Ciężkie, raczej mało słodkie brownie z lekko kleistym wierzchem i chrupiącym akcentem w postaci ulubionych batoników (polecam tu szczególnie wszelkie karmelowe typu Twix). Przepis z najnowszego numeru magazynu "Kukbuk".



Rocky road brownie cheescake

masa brownie:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

masa serowa:

  • 400 g serka Philadelphia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 garści marshmallows
  • 2 ulubione batoniki lub wafle w czekoladzie

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy masa lekko ostygnie, dodajemy jajka utarte z cukrem i dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę i łączymy ją z masą czekoladową. dokładnie mieszamy.

W oddzielnym naczyniu miksujemy serek śmietankowy z cukrem i esencją waniliową. Na koniec wsypujemy mąkę i raz jeszcze mieszamy. Formę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarowujemy 1/3 masy czekoladowej. Na nią wylewamy masę serową, którą uzupełniamy pozostałą masą brownie, tworząc esy - floresy. Marshmallows i batoniki lub wafle kroimy w niewielką kostkę. posypujemy nimi wierzch sernika pamiętając, aby w nim zanurzone chociaż w jednej trzeciej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na 30 -40 minut. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

smacznego:)

12:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Dyniowe blondie z białą czekoladą i orzechami

Ciężkie, wilgotne, bezproblemowe w wykonaniu ciasto. Idealne do filiżanki ulubionej mocnej kawy czy kubka zimnego mleka. Przepis Beaty Lipov.



Dyniowe blondie z białą czekoladą i orzechami

Składniki:

  • 500 g dyni pokrojonej w kawałki
  • 375 g mąki
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml mleka
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g orzechów laskowych

Pokrojona dynię przełożyć do garnka i rozgotować. w tym czasie wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową. Posiekać na dość grube kawałki czekoladę i orzechy. W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko i olej. Masę mleczno - jajeczną przelać do suchych składników, dodać dynię, czekoladę, orzechy. Wszystko wymieszać łyżką, tak by się połączyło. Nie należy mieszać ciasta zbyt długo! Całość przełożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy, np kwadratowej o boku 20 czy 25 cm. Piec 40 minut w temp. 210 st.C

Smacznego:)

11:48, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
piątek, 02 grudnia 2016
Babeczki figowe

Proste i szybkie w wykonaniu babeczki dla wielbicieli fig.

Idealne na leniwe popołudnia - bo, najlepiej smakują podgryzane niespiesznie w towarzystwie kawałka orzecha włoskiego i szklanki zimnego mleka.

 

Babeczki figowe

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 5 - 6 świeżych fig pokrojonych w kostkę
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • orzechy włoskie i figi do dekoracji

Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie krótko zmiksować je razem. Jeśli chcecie, aby smak fig był bardziej wyczuwalny, dołóżcie je na samym końcu, a ciasto wymieszajcie drewnianą łyżką.

Masę przełożyć do dwunastu foremek na muffiny wyłożonych uprzednio papierowymi papilotkami i piec ok. 25 min. w temp. 180 st.C. Studzić na kratce kuchennej, przed podaniem udekorować figami i połówkami orzechów włoskich.

Smacznego:)

09:44, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Sernik z Kasztankami

Jeśli lubicie Kasztanki i ciężkie polskie serniki, to ten sernik będzie dla Was idealną propozycją. Ciężki, w sam raz wilgotny, z wyraźnym akcentem czekoladowym, rozpływający się w ustach. Idealny na teraz, do filiżanki mocnej parującej kawy.

Ten sernik to pierwsze prawie samodzielnie przygotowane ciasto przez moją 8 - letnią Córkę - ja tylko pomagałam przy kruszeniu ciasteczek i wkładaniu tortownicy do gorącego piekarnika :)

Przepis znalazłam na  blogu Majany.

Sernik z Kasztankami

Składniki na spód (22 cm):

  • 60 g masła
  • 250 g ciasteczek owsianych lub zwykłych herbatników

Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku. 

Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • czekoladki Kasztanki ok. 340 g

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników.

Niewielką część masy serowej wyłożyć na uprzednio przygotowany spód z ciasteczek, na niej ułożyć czekoladki, następnie resztę masy serowej. Udekorować dowolnie czekoladkami. Piec ok. 1 godz. Upieczony sernik studzić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Smacznego:)

09:08, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 14 listopada 2016
Babeczki bananowe

Te babeczki maja same plusy - są pyszne, zachowują świeżość nawet na drugi dzień po upieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu, pięknie pachną i ładnie wyglądają na talerzu.

Jeśli nie dostaniecie płatków kokosowych, zastąpcie je wiórkami - też będą pysznie smakować:)

Babeczki bananowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu bananowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g płatków kokosowych + do dekoracji
  • 150 ml kremówki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jogurt, rozgniecione banany, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia i płatki kokosowe, jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i piecz ok. 30 minut (180 st.C). Ostudzone babeczki udekoruj śmietana ubitą z cukrem pudrem. Obsyp płatkami kokosowymi.

15:17, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 10 listopada 2016
Ciastka amarantusowo - czekoladowe

Niezbyt słodkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Na początku kuszą, zaraz potem okazuje się, że trzeba się do nich "przyzwyczaić". Jeszcze ciepłe sprawiają wrażenie zbyt mało słodkich. Zimne, aż proszą się o szklankę mleka - i tak właśnie smakują najlepiej - dobrze ostudzone popijane zimnym mlekiem. Nie polecam chomikowania ich "na później":) Te ciasteczka smakują w dniu pieczenia,a już na następny dzień tracą świeżość, nawet zamknięte w metalowej puszce.

Ciastka amarantusowo - czekoladowe

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g amarantusa
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka orzechów włoskich (lub laskowych)
  • 1 gorzka czekolada (lub 1 szklanka żurawiny i1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 150 g miodu (lub 100 - 150 g syropu klonowego)
  • 2 jajka

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. W dużej misce wymieszać płatki owsiane, amarantus, jajka, jogurt i miód lub syrop klonowy. Dodać rozdrobnione orzechy i czekoladę lub żurawinę (plus sok z pomarańczy). Znowu wymieszać. Formować niewielkie placki i wykładać na blachę wyłożoną papierem o pieczenia. Piec ok. 25 minut (ciastka powinny się zrumienić).


Smacznego:)

 

źródło przepisu: "I jak tu nie jeść!" B. Sadowska

14:12, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Dynia makaronowa na słodko

Dynia makaronowa, doprawiona odpowiednią ilością masła (tak, masła!) i miodu, jest przepyszna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Podana na drugi dzień po przygotowaniu, zyskuje dodatkowo na smaku, jabłka dodają jej niezbędnej kwaskowatości, a wiórki kokosowe odrobinę egzotyki. 


Dynia makaronowa na słodko

Składniki:

  • dojrzała dynia makaronowa
  • 1 - 2 kwaśne jabłka
  • 2 solidne łyżki miodu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 czubate łyżki masła
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • szczypta soli

Całą dynię włożyć do wrzącej wody. Gotować ok. 30 minut, jeszcze twardą wyjąć z wody i ostudzić (najlepiej przelać ją zimna wodą). Zimną dynię przekroić w poprzek i usunąć łyżką gniazdo nasienne. Następnie widelcem, podzielić miąższ na przypominające makaron włókna.

Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Orzechy lekko rozdrobnić. Składniki połączyć, dodać miód, stopione i przestudzone masło, rodzynki, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, spróbować czy nie potrzeba jeszcze miodu ani masła, następnie przełożyć do formy żaroodpornej i zapiec.


Smacznego:)

13:21, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 listopada 2016
Muffiny bananowe z marakują

Muffiny idealne. Miękkie, w sam raz słodkie. aromatyczne i... miłe dla oka:)Ważne, aby nie polewać ich sosem zbyt wcześnie,bo wtedy wierzch mięknie i babeczki tracą na smaku. Polecam!



Muffiny bananowe z marakują

Składniki:

  • 2 banany
  • 150 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła. rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 owoce marakuji
  • 2 łyżki jasnego miodu (płynnego)

!2 foremek na muffiny wyłożyć papilotkami.

Banany rozgnieść, dodać mleko.

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier.

Do miski z rozgniecionymi bananami, dodać jajka, olej, ekstrakt z wanilii. Całość krótko miksować. Następnie łyżką połączyć zawartość obu misek. Nałożyć masę do papilotek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Zostawić na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę do zupełnego ostygnięcia.

Wyjąć łyżeczką miąższ z marakuji do małego rondelka. Dodać miód i całość podgrzewać prawie do wrzenia. Przed podaniem polać powstałym sosem babeczki.

Smacznego:)

09:28, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
piątek, 20 maja 2016
Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

Ten prosty torcik bardzo zasmakował mojej 8 - letniej Córce. Prosty, bo przygotowuje się go podobnie jak muffiny, wystarczy zmieszać w jednej misce składniki suche, w drugiej mokre i raz dwa połączyć zawartość obu misek. Według mnie tort ten najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale zimny też jest bardzo dobry. I zapewniam, specyficznego smaku pokrzyw tu nie wyczujecie :)



Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

składniki suche:

  • 1 kubek (300 ml) mąki
  • 1 kubek wiórków kokosowych
  • 1/2 kubka nierafinowanego cukru (w tym 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody

składniki mokre:

  • 1 kubek blanszowanych i zmiksowanych listków pokrzywy
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, winnego lub jabłkowego
  • 1/2 kubka mleka

polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyzka oleju orzechowego
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji

Składniki suche wymieszać, dodać pokrzywę i dokładnie połączyć. Wlać po kolei składniki mokre, wymieszać do połączenia,

Przelać do formy o wym. 20 na 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. c (pierwsze 10 min. z termoobiegiem), aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.

Po wystudzeniu polać polewą (składniki roztopić w kąpieli wodnej, aż się połączą). Udekorować wiśniami.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: :Pyszne chwasty" M. Kalemba - Drożdż, wyd. Pascal


12:35, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 listopada 2015
Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Leniwe - puch. Miękkie, leciutkie, rozpływające się w ustach - w dodatku słoneczne! Idealnie komponują się z bardzo słodkim sosem z kremowej śmietany, pachnącym wanilią i karmelem. Pyszne, a poza tym (wbrew pozorom) szybkie i proste w wykonaniu. Przepis Tomka Jakubiaka zaczerpnięty z najnowszego numeru miesięcznika "Moje gotowanie". Polecam!

Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Składniki:

  • średniej wielkości dynia hokkaido
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • ok.25 dag mąki
  • sól
  • masło do smażenia

sos:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • laska wanilii

Dynię dokładnie obieramy, czyścimy z pestek, umytą kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 st. C. Pieczemy, aż dynia będzie miękka. Ciepłą przepuszczamy razem z twarogiem przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jajka, odrobinę soli i tyle mąki, aby ciasto dawało się łatwo ugniatać, ale i odchodziło od ręki. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy, kroimy pod skosem. Zagotowujemy duży garnek osolonej wody, na wrzącą wrzucamy partiami kluski i odławiamy natychmiast po wypłynięciu, po czym wrzucamy do miski wypełnionej wodą z lodem na 2 minuty, żeby się zahartowały. Odsączamy dokładnie i przed podaniem przesmażamy na maśle.

Na sos zagotowujemy w rondelku śmietanę, cukier i przekrojona laskę wanilii. Mieszając, redukujemy o 1/3, podajemy do klusek.

Smacznego!

12:37, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
czwartek, 17 września 2015
Mieszanka musli domowej roboty

Każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną mieszankę. Orzechy laskowe zastąpić innymi - ulubionymi, oprócz rodzynek, jabłek i moreli warto dorzucić także chociażby suszone śliwki czy inne ulubione owoce. I tak zawsze wyjdzie pysznie! Bardzo polecam :)



Mieszanka musli domowej roboty

Składniki:

  • 2 czubate szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki nasion sezamu
  • 1 szklanka siekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka rodzynek lub żurawiny (można dodać jedno i drugie pół na pól)
  • 1/2 szklanki suszonych pokrojonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
  • 2 szklanki pokrojonych suszonych jabłek

Pestki słonecznika i dyni, sezam oraz orzechy laskowe prażyć na średnim ogniu przez 3 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Potrząsać patelnią i mieszać regularnie, by się nie przypaliły i nabrały złotego koloru.

Wymieszać prażone pestki, nasiona i orzechy z pozostałymi składnikami. Przełożyć i odstawić do ostudzenia w szczelnie zamkniętym słoiku.

Przed podaniem swoja porcję  musli można zalać ciepłą wodą, mlekiem sojowym lub nawet sokiem owocowym. Można podawać ze świeżymi owocami sezonowymi (malinami, poziomkami, truskawkami, borówkami), bananami, pomarańczą, a także z jogurtem lub twarożkiem.

 

żródło: "Smak miłości" A. Maciąg

13:48, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
środa, 29 lipca 2015
Brzoskwinie pod kruszonką

Idealny letni deser...miękkie pachnące pomarańczą brzoskwinie i cynamonowa chrupiąca kruszonką. Pyszne!



Brzoskwinie pod kruszonką

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy

na kruszonkę:

  • 15 dag mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 7 łyżek cukru
  • 12 dag masła
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag płatków migdałowych

Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na dnie lekko wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem i startą skórką z pomarańczy. Wymieszać.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło. Rozetrzeć koniuszkami palców, aż powstaną okruszki, następnie dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe.

Schłodzoną kruszonką posypać owoce i piec 35 min. (lub dłużej) w 180 st. C.

Podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem gęstego naturalnego jogurtu lub po ostudzeniu (może być bez jogurtu :)



smacznego :)

 

źródło przepisu: miesięcznik "Moje gotowanie"

11:25, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 16 lipca 2015
Kasza jaglana na słodko

Uwielbiam kaszę jaglaną. W zimne dni podaję ją zazwyczaj z warzywami podduszonymi na odrobinie wody z oliwą, doprawionymi ziołami prowansalskimi i koncentratem pomidorowym. W ciepłe wolę ją zdecydowanie na słodko, chociażby ugotowaną na mleku, podaną z dżemem truskawkowym albo ugotowaną na samej wodzie z dodatkiem masła podaną w towarzystwie owoców i orzechów.




Kasza jaglana na słodko

Składniki:

  • kasza jaglana
  • odrobina masła
  • sól
  • jabłko
  • cynamon
  • rodzynki
  • suszone śliwki
  • pestki dyni
  • orzechy włoskie
  • truskawki (opcjonalnie)
  • miód (też opcjonalnie)

Kaszę prażymy na sucho w garnku o grubym dnie przez 3 minuty. Następnie zalewamy ją wrzątkiem. gotujemy kilka minut. Wylewamy wodę. Do kaszy wlewamy ponownie wodę, ale tym razem zimną, dodajemy trochę masła i sól do smaku. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie odstawiamy na chwilę, aby kasza wchłonęła nadmiar płynu. Podajemy z dodatkiem pokrojonych truskawek oraz jabłka startego i podduszonego na odrobinie wody z cynamonem i rodzynkami, posypaną pokrojonymi śliwkami suszonymi, prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Można polać odrobiną miodu.

smacznego:)

 

źródło: "Siostry gotują" A. Popek i M. Krupa

14:09, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 lipca 2015
Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Moja pierwsza pieczona owsianka. Pyszna, bardzo gęsta, w sam raz słodka. Mocno jagodowa. Najlepsza jeszcze gorąca podana z odrobiną gęstego naturalnego jogurtu, ale i zimna smakuje całkiem nieźle.


 

Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 szklanka leśnych jagód
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • gęsty jogurt naturalny

Płatki, sól i 3 łyżki cukru wymieszać z wiórkami kokosowymi, zostawiając 2 łyżki wiórków do posypania. Banana rozgnieść widelcem i połączyć z płatkami. Do żaroodpornej formy o wymiarach 10 x 10 cm wysmarowanej masłem, wyłożyć połowę powstałej masy i posypać połową jagód. Położyć drugą część płatków i przykryć pozostałymi jagodami. Jajko rozbełtać z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Powstałą mieszanką zalać płatki. Na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki masła i posypać całość pozostałymi wiórkami zmieszanymi z łyżką cukru. Owsiankę piec przez 40 min. w temp. 180 st. C. Podawać gorącą z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.




Smacznego :)

 

źródło przepisu: "Kulinarne opowieści" Dominika Wójcik.

16:16, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
piątek, 29 maja 2015
Dżem z pędów świerka

Na początku była czysta ciekawość, potem ogromne zadziwienie. Dżem z pędów świerka? I to w dodatku tak krótko gotowany??? A to się okazało naprawdę genialne w smaku! Lekko kwaskowe, z ledwo wyczuwalna goryczką i... właściwie to smakuje nieco jak białe winogrona :)

Dodam jeszcze, że młodziutkie świerkowe pędy zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych i kwasów nukleinowych.

Polecam! Pyszne, zdrowe i zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu.




Dżem z pędów świerka

100 g młodych pędów świerka pospolitego Picea abies
100 g brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub wody (polecam sok z cytryny! )

Pedy świerka zmiksować w blenderze lub drobniutko posiekać. Zmieszać z cukrem, podlać sokiem z cytryny (lub wodą) i podgrzewać na malutkim ogniu. Pogotować 2-3 minuty i przełożyć do wysterylizowanego słoiczka.



Smacznego :)

 

źródło

10:10, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 18 maja 2015
Owsianka kokosowa ze stokrotkami

Płatki stokrotek są bardzo delikatne i nie mają prawie wcale smaku, natomiast ich główki są jędrne i chrupiące.

Bodajże dwa lata temu spróbowałam zupy stokrotkowej z niewielkim dodatkiem grzybów suszonych i jajecznicy i fajnie smakowała. Wczoraj skusiłam się na owsiankę. Jest pyszna, porządnie kokosowa z charakterystycznym posmakiem typowym dla dań z dodatkiem siemienia lnianego. A te stokrotki... to takie dopełnienie jej smaku, taka przysłowiowa "kropka nad i". Polecam!



Owsianka kokosowa ze stokrotkami

  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • mleko
  • miód
  • kwiaty stokrotek

Płatki owsiane, siemię i wiórki kokosowe wsypać do rondelka i zalać mlekiem (tak, aby były porządnie nim przykryte). Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas. Wyłączyć ogień, przykryć rondelek i zostawić na ok 5 minut, aby płatki napęczniały.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczek, polać miodem i udekorować kwiatkami stokrotek.

smacznego:)

 

źródło

10:22, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
piątek, 15 maja 2015
Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Idealna na cieplejsze poranki, chociaż ja wolę ją na drugie śniadanie czy nawet kolację (wtedy zalewam płatki jogurtem na kilka godzin przed podaniem ). Bez cukru, bez miodu. Bardzo lekka.



Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • banan
  • kawałek gorzkiej czekolady

Do miseczki wsypać płatki owsiane i siemię lniane. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryc talerzykiem i wstawic do lodówki. Przed podaniem wymieszać z pokrojonym w plasterki bananem i posiekaną czekoladą.



Smacznego :)

 

źródło przepisu

09:23, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi