sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 02 grudnia 2016
Sernik z Kasztankami

Jeśli lubicie Kasztanki i ciężkie polskie serniki, to ten sernik będzie dla Was idealną propozycją. Ciężki, w sam raz wilgotny, z wyraźnym akcentem czekoladowym, rozpływający się w ustach. Idealny na teraz, do filiżanki mocnej parującej kawy.

Ten sernik to pierwsze prawie samodzielnie przygotowane ciasto przez moją 8 - letnią Córkę - ja tylko pomagałam przy kruszeniu ciasteczek i wkładaniu tortownicy do gorącego piekarnika :)

Przepis znalazłam na  blogu Majany.

Sernik z Kasztankami

Składniki na spód (22 cm):

  • 60 g masła
  • 250 g ciasteczek owsianych lub zwykłych herbatników

Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku. 

Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • czekoladki Kasztanki ok. 340 g

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników.

Niewielką część masy serowej wyłożyć na uprzednio przygotowany spód z ciasteczek, na niej ułożyć czekoladki, następnie resztę masy serowej. Udekorować dowolnie czekoladkami. Piec ok. 1 godz. Upieczony sernik studzić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Smacznego:)

09:08, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 14 listopada 2016
Babeczki bananowe

Te babeczki maja same plusy - są pyszne, zachowują świeżość nawet na drugi dzień po upieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu, pięknie pachną i ładnie wyglądają na talerzu.

Jeśli nie dostaniecie płatków kokosowych, zastąpcie je wiórkami - też będą pysznie smakować:)

Babeczki bananowe

Składniki:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 180 g jogurtu bananowego
  • 3 dojrzałe banany
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g płatków kokosowych + do dekoracji
  • 150 ml kremówki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru

Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jogurt, rozgniecione banany, wymieszaj. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia i płatki kokosowe, jeszcze raz wymieszaj. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami i piecz ok. 30 minut (180 st.C). Ostudzone babeczki udekoruj śmietana ubitą z cukrem pudrem. Obsyp płatkami kokosowymi.

15:17, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 10 listopada 2016
Dynia makaronowa na słodko

Dynia makaronowa, doprawiona odpowiednią ilością masła (tak, masła!) i miodu, jest przepyszna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Podana na drugi dzień po przygotowaniu, zyskuje dodatkowo na smaku, jabłka dodają jej niezbędnej kwaskowatości, a wiórki kokosowe odrobinę egzotyki. 


Dynia makaronowa na słodko

Składniki:

  • dojrzała dynia makaronowa
  • 1 - 2 kwaśne jabłka
  • 2 solidne łyżki miodu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 czubate łyżki masła
  • 20 połówek orzechów włoskich
  • szczypta soli

Całą dynię włożyć do wrzącej wody. Gotować ok. 30 minut, jeszcze twardą wyjąć z wody i ostudzić (najlepiej przelać ją zimna wodą). Zimną dynię przekroić w poprzek i usunąć łyżką gniazdo nasienne. Następnie widelcem, podzielić miąższ na przypominające makaron włókna.

Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Orzechy lekko rozdrobnić. Składniki połączyć, dodać miód, stopione i przestudzone masło, rodzynki, wiórki kokosowe i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać, spróbować czy nie potrzeba jeszcze miodu ani masła, następnie przełożyć do formy żaroodpornej i zapiec.


Smacznego:)

13:21, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 03 listopada 2016
Muffiny bananowe z marakują

Muffiny idealne. Miękkie, w sam raz słodkie. aromatyczne i... miłe dla oka:)Ważne, aby nie polewać ich sosem zbyt wcześnie,bo wtedy wierzch mięknie i babeczki tracą na smaku. Polecam!



Muffiny bananowe z marakują

Składniki:

  • 2 banany
  • 150 ml mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g masła. rozpuszczonego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 owoce marakuji
  • 2 łyżki jasnego miodu (płynnego)

!2 foremek na muffiny wyłożyć papilotkami.

Banany rozgnieść, dodać mleko.

Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier.

Do miski z rozgniecionymi bananami, dodać jajka, olej, ekstrakt z wanilii. Całość krótko miksować. Następnie łyżką połączyć zawartość obu misek. Nałożyć masę do papilotek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Zostawić na 5 minut do przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę do zupełnego ostygnięcia.

Wyjąć łyżeczką miąższ z marakuji do małego rondelka. Dodać miód i całość podgrzewać prawie do wrzenia. Przed podaniem polać powstałym sosem babeczki.

Smacznego:)

09:28, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
piątek, 20 maja 2016
Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

Ten prosty torcik bardzo zasmakował mojej 8 - letniej Córce. Prosty, bo przygotowuje się go podobnie jak muffiny, wystarczy zmieszać w jednej misce składniki suche, w drugiej mokre i raz dwa połączyć zawartość obu misek. Według mnie tort ten najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale zimny też jest bardzo dobry. I zapewniam, specyficznego smaku pokrzyw tu nie wyczujecie :)



Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

składniki suche:

  • 1 kubek (300 ml) mąki
  • 1 kubek wiórków kokosowych
  • 1/2 kubka nierafinowanego cukru (w tym 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody

składniki mokre:

  • 1 kubek blanszowanych i zmiksowanych listków pokrzywy
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, winnego lub jabłkowego
  • 1/2 kubka mleka

polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyzka oleju orzechowego
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji

Składniki suche wymieszać, dodać pokrzywę i dokładnie połączyć. Wlać po kolei składniki mokre, wymieszać do połączenia,

Przelać do formy o wym. 20 na 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. c (pierwsze 10 min. z termoobiegiem), aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.

Po wystudzeniu polać polewą (składniki roztopić w kąpieli wodnej, aż się połączą). Udekorować wiśniami.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: :Pyszne chwasty" M. Kalemba - Drożdż, wyd. Pascal


12:35, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
czwartek, 12 listopada 2015
Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Leniwe - puch. Miękkie, leciutkie, rozpływające się w ustach - w dodatku słoneczne! Idealnie komponują się z bardzo słodkim sosem z kremowej śmietany, pachnącym wanilią i karmelem. Pyszne, a poza tym (wbrew pozorom) szybkie i proste w wykonaniu. Przepis Tomka Jakubiaka zaczerpnięty z najnowszego numeru miesięcznika "Moje gotowanie". Polecam!

Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Składniki:

  • średniej wielkości dynia hokkaido
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • ok.25 dag mąki
  • sól
  • masło do smażenia

sos:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • laska wanilii

Dynię dokładnie obieramy, czyścimy z pestek, umytą kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 st. C. Pieczemy, aż dynia będzie miękka. Ciepłą przepuszczamy razem z twarogiem przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jajka, odrobinę soli i tyle mąki, aby ciasto dawało się łatwo ugniatać, ale i odchodziło od ręki. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy, kroimy pod skosem. Zagotowujemy duży garnek osolonej wody, na wrzącą wrzucamy partiami kluski i odławiamy natychmiast po wypłynięciu, po czym wrzucamy do miski wypełnionej wodą z lodem na 2 minuty, żeby się zahartowały. Odsączamy dokładnie i przed podaniem przesmażamy na maśle.

Na sos zagotowujemy w rondelku śmietanę, cukier i przekrojona laskę wanilii. Mieszając, redukujemy o 1/3, podajemy do klusek.

Smacznego!

12:37, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
czwartek, 17 września 2015
Mieszanka musli domowej roboty

Każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną mieszankę. Orzechy laskowe zastąpić innymi - ulubionymi, oprócz rodzynek, jabłek i moreli warto dorzucić także chociażby suszone śliwki czy inne ulubione owoce. I tak zawsze wyjdzie pysznie! Bardzo polecam :)



Mieszanka musli domowej roboty

Składniki:

  • 2 czubate szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki nasion sezamu
  • 1 szklanka siekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka rodzynek lub żurawiny (można dodać jedno i drugie pół na pól)
  • 1/2 szklanki suszonych pokrojonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
  • 2 szklanki pokrojonych suszonych jabłek

Pestki słonecznika i dyni, sezam oraz orzechy laskowe prażyć na średnim ogniu przez 3 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Potrząsać patelnią i mieszać regularnie, by się nie przypaliły i nabrały złotego koloru.

Wymieszać prażone pestki, nasiona i orzechy z pozostałymi składnikami. Przełożyć i odstawić do ostudzenia w szczelnie zamkniętym słoiku.

Przed podaniem swoja porcję  musli można zalać ciepłą wodą, mlekiem sojowym lub nawet sokiem owocowym. Można podawać ze świeżymi owocami sezonowymi (malinami, poziomkami, truskawkami, borówkami), bananami, pomarańczą, a także z jogurtem lub twarożkiem.

 

żródło: "Smak miłości" A. Maciąg

13:48, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
piątek, 29 maja 2015
Dżem z pędów świerka

Na początku była czysta ciekawość, potem ogromne zadziwienie. Dżem z pędów świerka? I to w dodatku tak krótko gotowany??? A to się okazało naprawdę genialne w smaku! Lekko kwaskowe, z ledwo wyczuwalna goryczką i... właściwie to smakuje nieco jak białe winogrona :)

Dodam jeszcze, że młodziutkie świerkowe pędy zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych i kwasów nukleinowych.

Polecam! Pyszne, zdrowe i zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu.




Dżem z pędów świerka

100 g młodych pędów świerka pospolitego Picea abies
100 g brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub wody (polecam sok z cytryny! )

Pedy świerka zmiksować w blenderze lub drobniutko posiekać. Zmieszać z cukrem, podlać sokiem z cytryny (lub wodą) i podgrzewać na malutkim ogniu. Pogotować 2-3 minuty i przełożyć do wysterylizowanego słoiczka.



Smacznego :)

 

źródło

10:10, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 18 maja 2015
Owsianka kokosowa ze stokrotkami

Płatki stokrotek są bardzo delikatne i nie mają prawie wcale smaku, natomiast ich główki są jędrne i chrupiące.

Bodajże dwa lata temu spróbowałam zupy stokrotkowej z niewielkim dodatkiem grzybów suszonych i jajecznicy i fajnie smakowała. Wczoraj skusiłam się na owsiankę. Jest pyszna, porządnie kokosowa z charakterystycznym posmakiem typowym dla dań z dodatkiem siemienia lnianego. A te stokrotki... to takie dopełnienie jej smaku, taka przysłowiowa "kropka nad i". Polecam!



Owsianka kokosowa ze stokrotkami

  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • mleko
  • miód
  • kwiaty stokrotek

Płatki owsiane, siemię i wiórki kokosowe wsypać do rondelka i zalać mlekiem (tak, aby były porządnie nim przykryte). Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas. Wyłączyć ogień, przykryć rondelek i zostawić na ok 5 minut, aby płatki napęczniały.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczek, polać miodem i udekorować kwiatkami stokrotek.

smacznego:)

 

źródło

10:22, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
piątek, 15 maja 2015
Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Idealna na cieplejsze poranki, chociaż ja wolę ją na drugie śniadanie czy nawet kolację (wtedy zalewam płatki jogurtem na kilka godzin przed podaniem ). Bez cukru, bez miodu. Bardzo lekka.



Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • banan
  • kawałek gorzkiej czekolady

Do miseczki wsypać płatki owsiane i siemię lniane. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryc talerzykiem i wstawic do lodówki. Przed podaniem wymieszać z pokrojonym w plasterki bananem i posiekaną czekoladą.



Smacznego :)

 

źródło przepisu

09:23, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 maja 2015
Babka z mniszkiem

Kolejny przepis z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty". Tym razem na babkę. Pyszną, karmelowo- cytrynową w smaku!



Babka z mniszkiem

Składniki suche:

  • 3/4 szklanki płatków mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 4 jajka (lub 16 przepiórczych)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Płatki mniszka drobno posiekać. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki, natomiast w drugiej ubić jajka na puszysty krem dolewając pod koniec olej i sok z cytryny. Do ubitych jajek wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy (o dł. 25 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 190 st. C przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka ).

Smacznego :)

14:06, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
środa, 28 stycznia 2015
Owsianka kawowa z nasionami chia

Najlepsza owsianka jaką miałam okazję zjeść do tej pory i chyba najmniej apetyczna. Nasiona chia przywodzą mi tutaj na myśl tapiokę... kleiste, lekko ślizgające sie po języku kuleczki, tylko rozmiar nieco mniejszy :) 

 



 Owsianka kawowa z nasionami chia

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • cukier lub miód (opcjonalnie )

Dodatkowo:

  • orzechy, winogrona

Wieczorem do garnuszka wlać mleko i kawę, wsypać płatki i nasiona. Wymieszać. Garnuszek wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć go i postawić na kuchence. Owsiankę można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem. Podgrzać, aby była ciepła ale nie parzyła w język. Przełożyć do miseczki. Udekorowac orzechami i winogronami lub innymi owocami.

Smacznego:)

 

źródło

17:54, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
środa, 21 stycznia 2015
Placek gaździny

Wilgotny, bez tłuszczu,z ogromną ilością jabłek i bardzo aromatyczny. Idealny dla niedoświadczonej gospodyni, na ten "pierwszy raz z piekarnikiem". Bo tak szczerze mówiąc nie ma czego tu zepsuć, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy. To coś a la placek amerykański, tylko bez oleju i z rodzynkami zamiast orzechów. Dobre, nawet bardzo, jednak... ten amerykański smakuje mi  bardziej :-)

 



 

 Placek gaździny

Składniki:

  • 20 średnich jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu (płaskie, a nawet niepełne )
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i cynamonem. Odstawić na 10 minut do lodówki Następnie wymieszać z jajkami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do odpowiednio przygotowanej dużej prostokątnej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 1/2 godziny w temp. 170 st. C. Kroić najlepiej na drugi dzień.

Smacznego:)

 

źródło

16:09, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Owsianka z jabłkiem, makiem i rodzynkami

Bardzo gęsta, pełna rodzynek, idealna na zimowe śniadanie.

 



 

Owsianka z jabłkiem, makiem i rodzynkami

Składniki:

  • niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • cukier do smaku
  • łyżeczka maku
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 małe jabłko, obrane i stare na dużych oczkach 

Płatki gotujemy w mleku 3 minuty, dodajemy cukier do smaku, mak i rodzynki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem, żeby płatki zmiękły.Wrzucamy tarte jabłko i mieszamy.

smacznego :)

 

źródło przepisu: "Przepis na szczęście" K. Michalak wyd.FILIA

19:10, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 27 października 2014
Placek amerykański

Mój ulubiony jesienny placek, zapamiętany jeszcze z dzieciństwa. Wilgotny, pełen jabłek, z kawałkami orzechów i pachnący cynamonem. Prosty, szybki w wykonaniu i co bardzo ważne zawsze się udaje. Do szklanki mleka, mocnej herbaty czy filiżanki kawy. Znacie? Lubicie?







Placek amerykański

Składniki:

  • 5 jaj
  • 4,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść orzechów
  • garść rodzynek
  • 2 kg jabłek

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę z sypkimi dodatkami i dobrze utrzeć. Dodać bakalie i pokrojone w kostkę obrane jabłka, wymieszać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka (ok. 1 godz.) Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

19:32, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
niedziela, 12 października 2014
Bursting cranberry blondies

Kolejna propozycja z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats". Dość ciężkie blondies z żurawiną, kawałkami białej czekolady (z których możecie zrezygnować, wedle gustu). Pyszne, karmelowe w smaku. Szybkie i proste w wykonaniu. Do szklanki zimnego mleka albo filiżanki dobrej kawy, czy herbaty. Bardzo polecam :-)



Bursting cranberry blondies

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych lub mrożonych żurawin (albo po 50 g suszonych żurawin i suszonych jagód lub 75 g suszonej żurawiny i 75 g posiekanej białej czekolady)
  • cukier puder do posypania

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować odpowiednio formę kwadratową o boku 20 cm. Masło i cukier wrzucić do dużej miski i utrzeć do białości. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Utrzeć dobrze, następnie wmieszać łyżką żurawinę. Łyżką przełożyć masę do formy, wierzch wygładzić. Piec 40 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić ciasto do wystudzenia w formie, następnie  wyjąć je, obsypać cukrem pudrem i podawać pokrojone w kwadraty.

Smacznego:-)

środa, 12 lutego 2014
Owsianka z jabłkiem i jagodami goji

 Zaskakujące jak kilka składników może odmienić pospolitą owsiankę....

źródło przepisu

 

Owsianka z jabłkiem i jagodami goji

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki miodu (zastąpiłam syropem z agawy)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki suszonych jagód goji

Płatki owsiane zalać mlekiem i postawić na gazie. gotować do momentu, aż wchłoną mleko i staną się miękkie. Jabłko zetrzeć na tarce, dwie trzecie porcji dodać do w połowie ugotowanych płatków razem z miodem, cynamonem i łyżką jagód goji. Gotować jeszcze chwilę, przełożyć do miseczki. Udekorować pozostałymi jabłkami, jagodami goji i szczyptą cynamonu. Polać łyżeczką miodu (lub syropu z agawy).

Smacznego:)

poniedziałek, 10 lutego 2014
Szarlotka wg Anny Popek (bardzo krucha)

Niesamowicie kruche i delikatne, rozpływające się w ustach ciasto i słodko - kwaśna warstwa masy jabłkowej... bez cynamonu. Spróbowałam jeszcze ciepłego ciasta i wydało mi się zbyt delikatne, jakby czegoś brakowało. Ale jedząc już zupełnie zimne na drugi dzień, nie miałam tego wrażenia. Smakowało przepysznie - warstwy ciasta choć nadal bardzo kruche, leciutko nasiąkły masa jabłkową, a lekko kwaśny smak jabłek idealnie "wgryzł się" w słodycz ciasta.

źródło przepisu: "Siostry gotują" A. Popek i M.M. Krupa



 

Szarlotka

Składniki:

  • 1 kg jabłek (najlepsza jest szara reneta)
  • 600g mąki krupczatki
  • 1 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 3/4 szklanki cukru pudru do ciasta plus trochę do jabłek i do obsypania gotowego ciasta
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Jabłka czyścimy i kroimy na kawałki. Podprażamy je na odrobinie wody, aż zmiękną i puszcza sok. Studzimy. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach margarynę. Łączymy ją lekko nożem z sypkimi składnikami i pocieramy opuszkami palców (jak przy robieniu kruszonki), Na końcu dodajemy żółtka. Zagniatamy dość szybko, tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na pół. Jedną z połówek dzielimy jeszcze na kilka mniejszych części i wkładamy do zamrażarki, a druga połowę rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blachę posmarowana masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy lekko cukrem pudrem, a na wierzch ścieramy na grubej tarce ciasto z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180 st,C przez ok. 1 godzinę, aż wierz ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

18:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
niedziela, 17 listopada 2013
Banianka

Banianka to bardzo gęsta, pyszna mleczna zupa z kawałkami dyni i domowym makaronem. Niestety zupełnie nie nadaje się do przechowywania - makaron staje się niesmaczny, gdy dłużej poleży w zupie. dlatego warto ugotować ją tuż przed podaniem.

Przepis ten znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Naprawdę polecam!

banianka

Banianka

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1.5 kg dyni
  • cukier do smaku
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko (koniecznie wiejskie!)
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko, solimy i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania polewamy niewielką ilością zimnej wody.

Dynię kroimy na kawałki, obieramy i wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielką kostkę.

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy dynię i cukier do smaku. Gotujemy, aż dynia będzie miękka.

Ciasto wałkujemy na cienki placek i kroimy w dowolnej szerokości makaronowe paski. Gotujemy je w osolonym wrzątku lub ew. bezpośrednio w zupie. Podajemy niezwłocznie po ugotowaniu!

Smacznego:)

12:14, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 11 listopada 2013
Ciasto jabłkowo - orzechowe

 Typowo jesienne ciasto. Słodkie, z ogromną ilością kwaskowych jabłek i chrupiącymi orzechami. Idealne do szklanki mleka, filiżanki cappuccino czy ulubionej herbaty. Pyszne, rozpływające się w ustach, bardzo wilgotne i apetyczne. Bardzo polecam!

ciasto

Ciasto - jabłkowo - orzechowe

Składniki:

  • 10 kwaśnych jabłek
  • 2 - 3 jajka (w zależności od wielkości)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag orzechów włoskich

Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować, aż masa zbieleje. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować, dodać olej i ponownie wymieszać. Masa powinna być półpłynna, jeśli trzeba  - dodać jeszcze 1 jajko. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki (niekoniecznie cienkie). Jabłka i grubo posiekane orzechy dodać do ciasta i bardzo dokładnie wymieszać łyżką (stołową lub drewnianą).

Blachę prostokątną (24 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułka.

Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na mniej więcej 1 godz. i 10 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

 

* źródło przepisu: program "Ewa gotuje".

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy blogowej "Tydzień orzechowy" zorganizowanej przez Anitkę:)

13:39, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi