sprawdzone przepisy kulinarne
Kategorie: Wszystkie | coś do picia | dietetycznie | inne | lekko | pieczywo | różności | słodkie | wytrawnie
RSS
piątek, 22 października 2010
Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany

Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie sprawia kłopotów przy wałkowaniu. Rewelacja po prostu. A po ugotowaniu... rozpływa się w ustach...no i ten smak śmietanowy..mmmm..Polecam gorąco!

/źródło: forum cincin/

Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki letniej lub gorącej wody

 

Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać smietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć, np. odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciasto "odpocząć" przez 10 - 15 minut.

Następnie podzielić ciasto na 4 części. Trzy z nich trzymać przykryte wilgotną ściereczką, a jedna rozwałkować dość cienko (ale nie za cienko, bo pierogi będą sie rozwalać). Wycinać szklanką lub większym kubkiem kółka, nakładać farsz, sklejać i gotować pierożki w osolonym wrzątku.

Smacznego:)

niedziela, 27 grudnia 2009
Zakwas chlebowy żytni

Jakiś czas temu dzięki wskazówkom Liski udało mi się wyhodować żytni zakwas. Chleba jeszcze na nim nie piekłam, ale bliny owszem. Przepis znajdziecie na moim drugim blogu.

Najprostszy przepis na zakwas :
kubek mąki żytniej+kubek ciepłej wody+łyżeczka jogurtu* = zamieszać (w słoiku), zostawić na noc na kaloryferze. Na drugi dzień kubek wody+kubek mąki. Zamieszać.

Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia z tym, że należy pamiętać, że młody zakwas jest dosyć słaby i lepiej na początku dodając do chleba zakwas, dodać również odrobinę (np. 1 łyżeczkę) drożdży instant (np Dr Oetkera). Z czasem

zakwas - jeśli jest regularnie dokarmiany - nabiera mocy i można na nim piec bez dodatku drożdży.

*niekoniecznie


poniedziałek, 22 czerwca 2009
Domowy twaróg z mleka koziego

Oczywiście jesli ktoś woli może zrobić go z mleka krowiego.

Składniki na ok. 30 dag sera:

3 litry świeżego mleka,

ew. 1 łyżka śmietany 18 %

 

Mleko  wlać do emaliowanego garnka i zostawić na 1-2 dni w ciepłym miejscu, aż się zsiądzie.

Zsiadłe mleko postawić na małym gazie i podgrzewać, aż zacznie się oddzielać ser od serwatki. Teraz trudny moment, gdyż trzeba zdecydować, w którym momencie przerwać podgrzewanie, żeby ser nie był ani za miękki i rozlatujący się ani za suchy, twardy itd.

Na sicie położyć gazę i przelać mieszaninę, pozostawiając na ściereczce grudki sera. Założyć na siebie lub związać końce materiału i przycisnąć wierzch talerzem lub tylko przykryć, jesli chcemy twaróg nie ser.

Smacznego!

wtorek, 24 marca 2009
Kaczuchy

Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Kaczuchy to takie kluski kładzione, duże,mięciutkie, delikatne.Po ugotowaniu przybierają różnorodne kształty -stąd nazwa. Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, podała go Aleex.

kaczuchy

Kaczuchy

Składniki:

2 jajka

6 łyżek mąki

mleko

sól

Do miseczki lub kubka wbić  dwa jajka, posolić i dodać mąkę. Całość ciasta utrzeć na gładką, dość gęstą masę. Dodać odrobinę mleka, aby ciasto nieco rozrzedzić i spulchnić.

Zagotować rosół lub inną czystą zupę (kaczuchy możemy ugotować też na osolonym wrzątku lub mleku). W gotującym rosole zamoczyć małą łyżeczkę. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łyżki. Nabierać nią ciasto i wkładać kaczuchy do wrzątku. Gotować od chwili wypłynięcia ok. 2 minut.

Nakładać na talerze.Można podawać z czystymi zupami:

kaczuchy w rosole

z masełkiem roztopionym z cukrem i bułką tartą lub cynamonem:

kaczuchy

lub z jogurtem o ulubionym smaku, czy śmietanką zmiksowaną z cukrem i owocami. Można również gotować je na mleku, tez są pyszne.

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi