sprawdzone przepisy kulinarne
Kategorie: Wszystkie | coś do picia | dietetycznie | inne | lekko | pieczywo | różności | słodkie | wytrawnie
RSS
wtorek, 28 kwietnia 2015
Koktajl z zielonej pietruszki

Jeden z moich ulubionych wiosenno - letnich koktajli. Doskonale orzeźwia i oczyszcza, dodaje energii. 



Koktajl z zielonej pietruszki

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 szklanka wody mineralnej (lub więcej wg uznania)
  • sok z 1 cytryny
  • miód do smaku

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować.

smacznego:)

 

źródło przepisu: "Siostry gotują" A. Popek, M. Krupa wyd. Melanż

piątek, 17 kwietnia 2015
Koktajl selerowy

Jeden z moich ulubionych koktajli. Lekki, a zarazem bardzo pożywny. Bardzo gęsty, czasem (w zależności od wielkości jabłka czy łodyg selera) tak bardzo, że zasiadam do niego z łyżeczką. Polecam na drugie śniadanie czy późną kolację. 



Koktajl selerowy

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • prażone pestki dyni
  • 1 szklanka wody mineralnej

Seler i jabłko pokroić w kostkę, dodać pestki dyni i wodę. Zmiksować w blenderze.



Smacznego :)

 

źródło: "Siostry gotują" Anna Popek, Magdalena Krupa wyd Melanż

poniedziałek, 27 czerwca 2011
Napój chabrowy

To miał być napój w kolorze liliowym, tyle że moje kwiaty były zasypane cukrem przez 7 dni,, a nie 3 i sok stał sie ciemnobrązowy. Ale to nic, za rok nie przegapię.

Smakował  przepysznie, choć jak dla mnie był zbyt słodki, więc dolałam wody, drugie tyle co w przepisie. Polecam!

/źródło: "Taniec z garami. Kuchnia na moją nutę" P. Galińskiego/

Napój chabrowy

Składniki:

  • 1 kg kwiatów chabru
  • 1/2 kg cukru

 

Opłukane, pozbawione łodyg kwiaty chabru zasypujemy cukrem. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce, albo do lodówki. Po 3 - 4 dniach zlewamy powstały sok. Kwiaty zalewamy litrem wrzątku, mieszamy i przestudzone odcedzamy. Wodę łączymy z sokiem. Gotowy napój możemy zakwaszać sokiem z cytryny, a jeśli będzie zbyt słodki, dolać chłodnej przegotowanej wody.

Smacznego!

niedziela, 30 maja 2010
Hot Lemon Ginger Honey

U mnie bida z internetem:-)  łączy kiedy chce, a najchętniej kiedy ja akurat nie mam na nic czasu. Pewnie zauważyliście, że ostatnio troche mniej pisze, rzadziej odwiedzam Wasze blogi, a nawet nie zawsze moge odpowiedzieć na komentarze. Niestety - siła wyższa:)

Robiłam dzisiaj trufelki ziemniaczane, pyszne. Przy najbliższej okazji podzielę sie z Wami przepisem, bo dzisiaj już nie zdąże:))moje Dziecko wykończyło mnie, padam na twarz!:) natomiast podziele sie przepisem na pyszny, prosty napój, coś dla wielbicieli imbiru. Przepis ten znalazłam dawno temu na blogu Liski i często z niego korzystam. Wam również polecam!

Hot Lemon Ginger Honey

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 - 3 plasterki limonki lub cytryny, wyciśniete
  • kilka plasterków świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
  • łyzeczka miodu

 

Wszystko wrzucamy do szklanki, zostawiamy na 2 -5 minut do zaparzenia.

Smacznego!

sobota, 15 maja 2010
Likier krówka, czyli domowy baileys

Oryginalnego Baileys`a nie piłam, ale ten domowy moge z czystym sumieniem polecić. Smakuje super, kto go spróbował nachwalic sie nie mógł:) Przepis znalazlam na blogu Atinki i Majanki. Polecam

Likier krówka, czyli domowy baileys

Składniki:

  • 1/4 - 1/2 litra wódki
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka (lub kajmaku)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki lub niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Mleko w puszce włozyc do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2 i 1/2 godziny, a następnie pozostawić je w tej wodzie do ostygnięcia. Użyłam masy kajmakowej, wiec jeden problem miałam z głowy:-)

Ostudzony kajmak przełozyc do miski i dodać do niego kawę czw odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać (można delikatnie zmiksować). Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.

Pozostawić na 2- 3 dni do przegryzienia.

Smacznego!

poniedziałek, 10 maja 2010
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru, młode ziemniaczki posypane koperkiem podane z jajkiem sadzonym i kwaśnym kozim mlekiem ,botwinka, zupa szczawiowa, makaron z truskawkami,pierogi z jagodami...to najbardziej kocham w kuchni polskiej. Kompot, niby nic, a jednak....Trudno sobie wyobrazić, niedzielny letni obiad bez kompotu. Do tej pory robiłam go z samych owoców, cukru i wody. Ale kiedy zajrzałam na blog Trufli i zobaczyłam ten przepis, nie mogłam sie powstrzymac. Mmmmm....takiego aromatycznego kompotu jeszcze nie piłam!

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • duży pęczek rabarbaru
  • szczypta kurkumy lub kilka plasterków cytryny czy limonki
  • 2-3 goździki
  • 2 spore szczypty cynamonu
  • syrop/nektar z agawy, fruktoza, cukier lub jasny miód o delikatnym smaku

 

Do 2,5 litra wody dodać cynamon, goździku, kurkume, szczyptę soli i pokrojony rabarbar. Gotować ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, posłodzic do smaku i odstawic do ostygnięcia. Przecedzić przez gęste sito i przelać do dzbanka. Mozna podawać z plasterkiem limonki lub cytryny.

śmacznego!

sobota, 13 lutego 2010
Shalimar

W książce M. Caprari "Kuchnie świata" znalazłam przepis na indyjską herbatę pomarańczowo -cynamonową". Herbata jest pyszna, bardzo aromatyczna. Żałuję, że nie wyszło mi zdjęcie w szklance, moglibyście wtedy zobaczyć jaki ma super pomarańczowy kolor.

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 2 torebki lub 3 łyżeczki dobrej indyjskiej herbaty
  • 1 pomarańcza
  • kawałek kory cynamonowej
  • cukier do smaku
  • ew, 1 listek domowego geranium

 

Żaroodporny dzbanek wypłukać gorącą wodą, włożyć gorącą herbatę(jeśli używamy herbatę liściastą lub granulowanej należy włożyć ją do filtra lub specjalnego "parzydełka" - listki nie mogą pływać w dzbanku) i kore cynamonową , ew listek geranium. Dzbanek przykryć i odstawić na 5 minut. Pomarańczę wyszorować i razem ze skórką pokroić na cienkie plasterki, a każdy plasterek - na cztery części. Herbatę osłodzić (do smaku) i dodać do niej pokrojoną pomarańczę. Ponownie odstawić na 5 minut.

Smacznego!

piątek, 12 lutego 2010
Herbata po kenijsku

Uwielbiam gorącą herbatę. Liściastą, mocną. Z cytryną albo sokiem malinowym, lubię też doprawioną syropem miętowym. Czasami dodaję sporą łyżkę wiśniowych konfitur lub jarzębiny . A dzisiaj...dzisiaj miałam ochotę na herbatę po kenijsku, pyszną, imbirową, rozgrzewającą. Podobno w Kenii pija się ją na śniadanie, a czasami również do obiadu. Przepis znalazłam w książce Małgorzaty Caprari "Herbata".

 

Składniki:

  • 2 szklanki świeżo zaparzonej herbaty
  • 2 szklanki mleka (u mnie, jak zawsze, kozie)
  • imbir w proszku

 

Do połowy kubków wlewam herbatę, dopełniam mlekiem, wsypuję pół łyżeczki imbiru (można dać mniej, wg gustu). Słodzę cukrem lub miodem.

Smacznego!

poniedziałek, 08 lutego 2010
Kakao kokosowe

Jakiś czas temu Tli, Gospodarna narzeczona i Ptasia postanowiły wypróbować przepis na kakao z mlekiem kokosowym. Trochę im pozazdrościłam i oto efekty:


Składniki:

  • 100 ml wody
  • 400 ml mleka kokosowego (sama robiłam :-))
  • cukier lub miód do smaku (dałam cukier brązowy)
  • 4 łyżki kakao

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii

 

Wszystkie składniki dodałam do garnka, doprowadziłam do wrzenia, mieszając. Gotowe.

Smacznego!

piątek, 11 grudnia 2009
Rozgrzewająca kawa z przyprawami

Dzisiaj pyszna, jak sama nazwa wskazuje - rozgrzewająca i niezwykle aromatyczna kawka. Przepis znalazłam na blogu Poli.

Przepis na dwie porcje

2 szklanki wody
1/3 łyzeczki cynamonu
6 gozdzikow
1 zmielony owoc zielonego kardamonu
1/4 łyzeczki startego imbiru
szczypta soli
kilka kropel cytryny
4 łyzeczki kawy
1 łyzka miodu

Wode w garnku doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i dodajemy kolejno skladniki rozpoczynajac od kawy. Mieszamy i po 2 minutach dodajemy miód, gotujemy znowu 2 minuty i dorzucamy cynamon, gozdziki, imbir i kardamon. Gotujemy wszystko razem kolejne 2 minuty i dodajemy szczypte soli. Gotujemy 2 minuty i wciskamy kilka kropel cytryny. Gotujemy kolejne 2 minuty.
Mozna podawac ze śmietanka- ja podałam z podgrzanym kozim mlekiem.

wtorek, 09 grudnia 2008
Kawa piernikowa

Uwielbiam zapach piernika, a więc w ramach relaksu filiżanka kawusi piernikowej z przepisu Pysi.

kawa piernikowa

Dla 2 osób

200ml gorącej kawy

200 ml ugotowanego gorącego kakao

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wszysko razem mieszamy, dosładzamy miodem lub cukrem.

poniedziałek, 08 grudnia 2008
Cafe banana

 

 

 

Gęsty i pyszny napój. Przepis znalazłam na blogu Caritki.

cafe banana

Składniki:

1 banan

120 ml mleka

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki miksujemy. gotowy napój nalewamy do szklanek i schładzamy.Gotowe.

sobota, 29 listopada 2008
Piwo z korzeniami

logo

Oto co przygotowałam z okazji weekendu korzennego. Myślę,że to odpowiednia propozycja na zimniejsze dni.

Piwo z korzeniami

Składniki:

  • puszka jasnego piwa
  • 2-3 gozdziki
  • 3 ziarenka kardamonu
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Piwo wlać do  rondelka,dodać miód i korzenie,mocno podgrzać.

piwo korzenne

Mmm,jak ja lubię taką piankę.

czwartek, 27 listopada 2008
Napój z żurawiny

Wyśmienity i zdrowy napój. Przepis pochodzi z książki Bożeny Dykiel-bardzo gorąco polecam.


Napój z żurawiny

Składniki:

  • 1 litr wody(mi się coś tym razem pomerdało i dałam 2litry)
  • 20 dag żurawin
  • 15 dag cukru
  • kostki lodu

 

Wykonanie:

Zagotować litr wody, a następnie z jej niewielkiej cześci oraz cukru ugotować syrop i ostudzić. Owoce opłukać pod bieżacą wodą, odsączyć, zmiksować, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzine. Potem sok odcedzić połączyć z syropem, wymieszać, zlać do szklanego dzbanka, wrzucić lód i rozlewać do szklanek.

Smacznego!

wtorek, 23 września 2008
Cytrynówka

Wycisnąć sok z 4 dużych lub 5 małych cytryn zalać 1/2 l. spirytusu-odstawić na noc,a najlepiej na dobę.

Pózniej dolać 1/2 litra wody przegotowanej z 4-5 łyżeczkami cukru. Wstawić do lodówki.

Ot i cała filozofia.

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi