sprawdzone przepisy kulinarne
niedziela, 28 września 2014
Bułeczki, które rosną kiedy śpisz

Do tych bułeczek "podchodziłam" dwa razy. Pierwsze wyszły mi twarde niczym kamień. Drugie takie jak trzeba... miękkie, puszyste, smaczne. Doskonale się komponują zarówno ze słodkimi dodatkami jak i wędliną czy serem.



Bułeczki, które rosną kiedy śpisz

Składniki:

  • 25 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • mleko do posmarowania
  • jeśli lubicie i macie akurat pod ręką: mak, ziarna słonecznika lub dyni, sezam, siemię lniane

Wieczorem przygotować ciasto, pamiętając o tym, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturą pokojową. Masło roztopić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z odrobiną letniego mleka, dodać jajko, sól, resztę mleka i mąkę. Wyrabiać gładkie ciasto, dodając pod koniec masło. Dobrze wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i uformować z niego 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wstawić na noc na dolną półkę lodówki.**

Rano posmarować je mlekiem i ew, posypać makiem, słonecznikiem, siemieniem czy sezamem. Piec w temperaturze 250 st. C ok. 10 minut.

Smacznego!

 

* drożdże instant wystarczy dokładnie zmieszać z mąką

** jeśli wolicie możecie ciasta nie chłodzić tylko pozostawić na 2 godziny w ciepłym miejscu i dalej postępować wg przepisu

Przepis pochodzi z bloga Tak sobie pichce.

17:30, andzia-35 , pieczywo
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 15 listopada 2010
Zdrowe bułeczki

Dwa razy podchodziłam do tych bułeczek. Za pierwszym razem dodałam za mało wody i wyszły takie, ze jakby nimi w kogoś rzucić, to trup na sumieniu na 100%. Jakiś czas temu zrobiłam drugie podejście i bardzo dobrze, bo tym razem wyszły naprawdę pyszne, mięciutkie ( choć cięzkie -wiadomo to tylko razowa maka)bułeczki, nawet moje dziecko nie przepadające za razowym pieczywem zjadło 3 posmarowane tylko masłem.

/źródło: Zachciało mi sie słodyczy/

Zdrowe bułeczki

Składniki:

  • 45 dag pełnoziarnistej maki chlebowej
  • letnia woda
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyzeczki drożdży suszonych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru


Wszystkie składniki wymieszać i wyrobic dobrze. Wody dodać tyle, aby można było zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielic na 6 części, z każdej uformować kulkę i zostawić na 20 - 30 minut (mozna na dłużej)  przykryte naoliwioną folią. Następnie z każdej kulki uformować podłużne bułeczki i układać je ( w dość dużych odstępach) na blachę wyłożona papierem do pieczenia Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny  w ciepłym miejscu. Bułeczki przed pieczeniem lekko spryskać wodą, można je również naciąć. Piec ok. 20 minut w temp 220 st.C

Smacznego:-)

piątek, 02 lipca 2010
Mleczne bułeczki

Nie planowałam w tym tygodniu pieczenia bułeczek, ale kiedy zajrzałam na blog Gosi, zachciało mi sie ciepłej mlecznej bułeczki z prawdziwym masłem. Wyszły pyszne, delikatnie mleczne, maślane i mięciutkie. Nawet na drugi dzień są miękkie. Polecam gorąco! Zapewniam, że wyjdą nawet nie doświadczonej gospodyni:)

Składniki (na 10 sztuk):

 

  • 2 i 2/3 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • paczka (7g) suszonych drożdży
  • 1 i 1/3 łyzeczki soli
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

 

 

Najpierw wymieszać w misce suche składniki, następnie dodać mleko i wodę. Wyrabiać aż powstanie miękkie, elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć folią i ściereczką. Odstawić w cieple miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować zgrabne, okrągłe bułeczki (można tez inaczej). Układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć delikatnie naoliwioną folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Następnie powoli ściągnąć folię (można teraz posmarować bułeczki mlekiem) i wsunąć do piekarnika. Piec ok. 15 - 17 minut w 180*C. Studzić na kratce.

Smacznego!

18:34, andzia-35 , pieczywo
Link Komentarze (9) »
sobota, 20 marca 2010
Kogucik wielkanocny

Paulinka, która jest gospodynią tej edycji Weekendowej Piekarni zaproponowała nam iście wielkanocny wypiek. Chlebek w kształcie kogucika, pyszny, mięciutki, doskonale smakuje posmarowany prawdziwym masłem.

Kogucik wielkanocny

Składniki:

 

  • 330g mąki pszennej
  • 25g maki zytniej
  • 4g drożdży instant lub 8g świeżych
  • 180g wody
  • 20g miodu
  • 20g masła roślinnego (zastąpiłam margaryną)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • a także:
  • 1 łyzka oleju do smarowania
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli do posypania (opcjonalnie)

 

 

Z podanych składników wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, dodając masło na samym końcu. Zagniatamy w kulę, smarujemy olejem i wkładamy do miski. Przykrywamy sciereczką i zostawiamy do wyrosnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na kilka części i zlepiamy kogucika.

Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy folia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy chlebek rozkłóconym jajkiem z ewentualnym dodatkiem soli. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220st.C (ja piekłam w 180 st.C). Mozna również wstawić małe naczynko żaroodporne wypełnione wodą na półkę, gdzie znajduje sie kogucik.

Smacznego:-)

środa, 24 lutego 2010
Sześciodniowy chleb wg Jamiego Olivera

Idealny przepis dla początkujących piekarzy(i nie tylko początkujących). Zapewniam, ze jeszcze nigdy nie jedliście tak chrupiącego chleba. W ogóle jest przepyszny, najlepiej smakuje z prawdziwym masłem lub domowym smalcem. Przepis znalazłam na blogu viri. Bardzo gorąco polecam!

Poniedziałek: w dużej misce wymieszaj 250g pszennej maki chlebowej z taką ilością letniej wody, by powstało ciasto dające wymieszać się drewniana łyzką. Odstaw na godzinę, potem przykryj folia spożywczą i ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce.

Wtorek: ciasto zacznie bąbelkować; zostaw je w spokoju.

Środa: mieszanka dalej będzie bąbelkować, stanie się lekko szara. Dodaj garść mąki, wymieszaj i dolej tyle letniej wody, by ciasto przypominało to poniedziałkowe. Przykryj i odstaw.

Czwartek: zostaw ciasto w spokoju;

Piątek po południu: Dodaj do ciasta 500g maki , sól (jeśli chcesz, np. 10g)i tyle letniej wody, by powstało elastyczne i miękkie ciasto, ale nie może sie lepić! Zagniataj je przez ok. 5 minut. Przełoż ciasto do dużego koszyka (lub miski) do wyrastania, wyłożonego czystą ściereczką i oprószonego mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 14 godzin.

Sobota rano: Delikatnie odwróć ciasto na rozgrzaną w piekarniku blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), natnij porządnie i piecz ok. 1 godziny w temp. 190 st.C. Ostudź na kratce kuchennej.

Smacznego!

sobota, 06 lutego 2010
Pumpernikiel, czyli WP#61

Gospodynią tej edycji została Atinka, która zaproponowała nam przepis na pumpernikiel.

Nie wiem czy tak smakuje prawdziwy pumpernikiel, bo jadłam go pierwszy raz w życiu ale ten chlebek jest pyszny, wilgotny i ciężki, ale mięciutki taki jaki lubię.

Składniki:

  • 280g maki żytniej
  • 175g mąki razowej pszennej
  • 115g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7g drożdży instant lub 14 g świeżych
  • 1 łyzka ciemnego brązowego cukru
  • 85g melasy
  • 1 łyzka oleju słonecznikowego
  • 350ml ciepłej wody

 

Wymieszać w misce mąkę z solą, dodać drożdże i cukier, wymieszać (ze świeżymi, najpierw zrobić rozczyn). W środku zrobić dołek, wlać melasę, olej, wodę i wyrobić na miękkie, klejące ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, jeszcze chwile wyrobić, podzielić na pół. Dwie małe keksówki o wymiarach dolnych 9x18 cm, natłuścić, wysypać otrębami. Każdą porcję uformować w bochenek pasujący do foremki. Chlebki przykryć, pozostawić w cieple kolejny raz, ok. 30 minut do podwojenia objętości.

Piec w temp. 200 st., aż będzie brązowy i postukany od doły wyda głuchy dźwięk. Ostudzić na kratce, zawinąc w papier do pieczenia lub ściereczkę i podawać po 24 godzinach.

poniedziałek, 02 listopada 2009
Kulinarny łańcuszek i mleczny chleb z czarnym sezamem (a raczej makiem)

No i przyszła kolej na mnie:))

Iv z blogu Ko ko ko zaproponowała mi przepisy na następujące potrawy

risotto z dynią i krewetkami oraz

mleczny chleb z czarnym sezamem

Wszystko było przepyszne, szczególnie chlebek mnie zauroczył. Szkoda tylko, że nie udało mi się kupić czarnego sezamu. W zamian dałam mak. Jutro pochwalę się risottem i wybiorę następną osobę do kolejnej rundy łańcuszka, natomiast dzisiaj.....dzisiaj będzie o chlebie....

Iv to był najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Szczególnie ciepły smakuję boooosssko:)))

Mleczny chleb z czarnym sezamem

ciasto:

450 g mąki pszennej chlebowej

450 g mąki tortowej

1/4 szklanki cukru

40 g masła

2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdzy (7g)

1 łyżeczka soli

1 jajko (lekko roztrzepane)

625 ml mleka(u mnie kozie)

1/4 szklanki (50 g) czarnego sezamu, maku lub sezamu białego

Wierch:

1 białko

czarny sezam (biały sezam lub mak)

Casto-przygotowanie:

w rondelku zagotuj mleko do bardzo wysokiej temperatury, nie doprowadź jednak do wrzenia. Gorące mleko przelej do miski, dodaj masło i cukier, zamieszaj by masło i cukier rozpuściły się.

Gdy mleko będzie letnie dodaj jajko, zamieszaj. Następnie wsyp mąkę tortową, sól, suszone drożdze, wymieszaj (drewnianą łyzką) do uzyskania gładkiej konsystencji i ostaw na 10 minut. Dodaj sezam (lub mak) i dokładnie wymieszaj. Powoli wsypuj mąke chlebową. Gdy konsystencja ciasta uniemożliwi dalsze mieszanie łyzką, przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i ugniataj 10 minut stopniowo dodając pozostałą mąkę chlebową. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto dokładnie wysmaruj oliwą, przełóż do czystej miski, szczelnie przykryj (np. folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrosnięte ciasto przekrój na pół i uformuj dwa bochenki, następnie rozgnieć ciasto rękoma formując płaski prostokąt, po czym zwiń je i mocno dociśnij końce by się nie rozwijało. To samo zrób z drugim bochenkiem.

Wierzch:

Białko lekko ubij(do momentu uzyskania piany). Oba bochenki wysmaruj białkiem i obtocz dokładnie w sezamie (lub maku).

Ciasto przełóż do wysmarowanych i wysypanych form keksowych. przykryj foilą in pozostaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Gdy ciasto wyrośnie ponacinaj bochenki ostrym nożem.Piecz chlebki w temp. 200 st. 30-35 minut. Po  upieczeniu wyciągnij je z foremek i studź na kratce.

15:27, andzia-35 , pieczywo
Link Komentarze (7) »
środa, 21 stycznia 2009
Chleb Rzemanki

Z czystym sumieniem mogę napisać, że to najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam . Ciepły jeszcze jest pyszny sam albo posmarowany masłem. Ma chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Na drugi dzień również pyszny. Za przepis dziękuję Abbrze.

Chleb Rzemanki

Składniki:

  • 1 kg maki
  • 5 łyżek maki gryczanej lub żytniej razowej
  • 7 łyżek płatków owsianych
  • 4-5 łyżeczek soli
  • 1 litr ciepłej wody

Zaczyn:

  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 7 dag drożdży
  • ziarnia sezamu do posypania

Zrobić zaczyn. Wymieszać suche składniki, dodać zaczyn z drożdży( gdy podwoi swoją objętność) mieszajac wszystko drewnianą łyżką oraz wodę, aż ciasto nabierze konsytencji gęstej śmietany. Odstawic do wyrosnięcia w ciepłe miejsce. Wyrosniete ciasto przełozyc do 2 blaszek keksowych(wysmarowanych masłem i wysypanych bułka tartą) i zostawić do wyrosniecia. Wyrosniete włozyć do nagrzanego piekarnika i piec jedną godzine w temperaturze 180 stopni. ( ja musiałam zmniejszyć po jakimś czasie temp. do 150, bo troszkę mi przypiekło wierzch)

Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi