sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 12 lutego 2014
Owsianka z jabłkiem i jagodami goji

 Zaskakujące jak kilka składników może odmienić pospolitą owsiankę....

źródło przepisu

 

Owsianka z jabłkiem i jagodami goji

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki miodu (zastąpiłam syropem z agawy)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki suszonych jagód goji

Płatki owsiane zalać mlekiem i postawić na gazie. gotować do momentu, aż wchłoną mleko i staną się miękkie. Jabłko zetrzeć na tarce, dwie trzecie porcji dodać do w połowie ugotowanych płatków razem z miodem, cynamonem i łyżką jagód goji. Gotować jeszcze chwilę, przełożyć do miseczki. Udekorować pozostałymi jabłkami, jagodami goji i szczyptą cynamonu. Polać łyżeczką miodu (lub syropu z agawy).

Smacznego:)

poniedziałek, 10 lutego 2014
Szarlotka wg Anny Popek (bardzo krucha)

Niesamowicie kruche i delikatne, rozpływające się w ustach ciasto i słodko - kwaśna warstwa masy jabłkowej... bez cynamonu. Spróbowałam jeszcze ciepłego ciasta i wydało mi się zbyt delikatne, jakby czegoś brakowało. Ale jedząc już zupełnie zimne na drugi dzień, nie miałam tego wrażenia. Smakowało przepysznie - warstwy ciasta choć nadal bardzo kruche, leciutko nasiąkły masa jabłkową, a lekko kwaśny smak jabłek idealnie "wgryzł się" w słodycz ciasta.

źródło przepisu: "Siostry gotują" A. Popek i M.M. Krupa



 

Szarlotka

Składniki:

  • 1 kg jabłek (najlepsza jest szara reneta)
  • 600g mąki krupczatki
  • 1 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 3/4 szklanki cukru pudru do ciasta plus trochę do jabłek i do obsypania gotowego ciasta
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Jabłka czyścimy i kroimy na kawałki. Podprażamy je na odrobinie wody, aż zmiękną i puszcza sok. Studzimy. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach margarynę. Łączymy ją lekko nożem z sypkimi składnikami i pocieramy opuszkami palców (jak przy robieniu kruszonki), Na końcu dodajemy żółtka. Zagniatamy dość szybko, tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na pół. Jedną z połówek dzielimy jeszcze na kilka mniejszych części i wkładamy do zamrażarki, a druga połowę rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blachę posmarowana masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy lekko cukrem pudrem, a na wierzch ścieramy na grubej tarce ciasto z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180 st,C przez ok. 1 godzinę, aż wierz ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

18:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
niedziela, 09 lutego 2014
Krupnik

Od czasu do czasu lubię zjeść taki krupnik. Wspaniale rozgrzewa i syci, a przy tym jest lekkostrawny i zdrowy.

To doskonała propozycja na jesienne i zimowe obiady.

źródło przepisu

krupnik

Krupnik

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka lub kawałek schabu z kością
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera (ok. 120 g)
  • ok. 80 dag ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • nieduży por
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • sól do smaku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu
  • natka pietruszki do podania

W 2 litrach osolonej wody ugotować udka lub kość schabową, do miękkości, razem z przyprawami i jasną częścią pora.

Następnie dodać opłukaną kaszę jęczmienną. Gotować ok. 30 minut. Dodać marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki - pokrojone w kostkę. Gotować ok. 20 minut, do miękkości.

Cebule pokropić w półksiężyce, podsmażyć na suchej patelni - powinna być lekko spalona. Dodać do zupy, wymieszać. Wyjąć por, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

środa, 05 lutego 2014
Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i pomidorów

Aby to danie było naprawdę pyszne, a sos słodki, należy tu pamiętać o wyjątkowej selekcji najlepszej jakości produktów. Makaron - wiadomo- podstawa, nie należy go przegotować, ma być al dente! Do sosu szukajcie słodkich pomidorów - w sezonie polecam świeże, tylko należy je obrać ze skórki. No i wino... Dodajcie takie, które nie będzie wyraźnie kwaśne, wierzcie mi ten kwas potrafi zepsuć całkowicie smak dania. Zamiast włoskich kiełbasek możecie użyć chorizo, albo jakichkolwiek ulubionych łagodnych lub pikantnych (ja używam zazwyczaj pieprzowych). Przepis podany przez p. Marzenę Rogalską, znalazłam w książce  Pawła Lorocha "Makaron. My story!"

rigatoni z kiełbaskami

Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i pomidorów

Składniki:

  • 450g makaronu rigatoni
  • 1/2 kg włoskich kiełbasek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeża bazylia
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego ulubionego

Pomidory z puszki zmiksować. Kiełbaski obrać ze skórki, czosnek drobniutko posiekać. Kiełbaski, a następnie czosnek wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Smażyć, cały czas mieszając. Kiedy kiełbasa zrobi się lekko brązowa, wlać wino i zagotować. Zmniejszyć trochę ogień i gotować, aż większa jego część odparuje. Dodać pomidory. doprawić lekko solą. Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować sos na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje. Co jakiś czas trzeba zaglądać do sosu i go mieszać. Prawdziwie dobry sos pomidorowy do makaronu, musi gotować się dość długo (ok. 1 godziny), aby osiągnął odpowiednią konsystencję. Na końcu dodać do sosu ok. 10 listków bazylii i świeżo zmielony pieprz.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie odlać wodę i w tym samym garnku wymieszać makaron z sosem. Podgrzewać potrawę jeszcze jedną góra 2 minuty i podawać na podgrzanych talerzach z tartym serem.

rigatoni z sosem

Smacznego:)

czwartek, 30 stycznia 2014
Tradycyjna zupa fasolowa

Gęsta, pożywna i rozgrzewająca zupa z fasoli z dodatkiem boczku wędzonego, na zasmażce. Idealne danie na mroźne dni.

źródło przepisu:książeczka pt."Zupy" M. Grzymskiej i N. Kosińskiej

fasolówka

Zupa fasolowa tradycyjna

Składniki:

  • 25 dag fasoli
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 3 - 4 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 pomidory lub łyżeczka koncentratu
  • łyżka maggi
  • łyżka majeranku
  • łyżka smalcu
  • łyżka mąki
  • posiekana natka pietruszki lub koperek
  • pieprz i sól
  • 2 litry wody

Fasolę umyć i namoczyć w zimnej wodzie na noc. Można też ją zalać gorącą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Następnie odcedzić ją na sicie i zalać świeżą zimną wodą. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy fasola będzie  prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, pietruszkę i seler starte na wiórki. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na boczku, dodać do zupy. Wrzucić również pokrojone w kostkę pomidory lub koncentrat. Pod koniec gotowania zrobić zasmażkę ze smalcu i mąki, Rozprowadzić wystudzonym wywarem z fasoli i wlać do zupy. Przyprawić ją majerankiem, maggi, solą i pieprzem i zagotować. Na talerzach posypać posiekana zieleniną.

Według tej receptury można również ugotować zupę grochową.

zupa fasolowa

Smacznego:)

wtorek, 28 stycznia 2014
Marchewka z groszkiem

Taka marchewka gości na naszym stole dość często. Jest pyszna, gęsta, słodkawa i przyjemnie kwaskowa. Idealnie pasuje do pulpecików w sosie koperkowym, kotletów mielonych i rybnych. Bardzo polecam!

źródło przepisu

marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Składniki:

  • 700 g marchewki
  • 1/2 - 3/4 szklanki zielonego groszku świeżego, mrożonego lub konserwowego
  • 1 - 2 cebule (ok. 100 g)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • ok. 21/2 szklanki wywaru z gotowania marchewki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany

Obraną i umytą marchewkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 25 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do przestudzenia. Wywaru nie wylewamy. Jeżeli używamy groszek świeży lub mrożony, to gotujemy go w oddzielnym naczyniu, odlewamy wywar i odstawiamy.

W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Do zeszklonej cebuli, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wlewamy 1/4 - 1/2 szklanki wywaru z gotowania marchewki i dusimy ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aby nie przywarła do dna i nie przypaliła się. Dodajemy groszek i dalej dusimy jeszcze 5 - 10 minut. Dodajemy cukier, sól i sok z cytryny. Następnie przesiewamy do potrawy mąkę, mieszamy i gotujemy 3 minuty. Podlewamy stopniowo wywarem z marchewki, do uzyskania średnio gęstego sosu. Dodajemy śmietanę i ew, jeśli trzeba doprawiamy solą, cukrem czy sokiem z cytryny (ale raczej nie będzie to konieczne). Podajemy na ciepło.

Smacznego:)

niedziela, 26 stycznia 2014
Pad thai

Pad thai to jedna z najpopularniejszych potraw w Tajlandii, podawana zarówno w domach, jak i w stoiskach z jedzeniem na ulicy. Danie to idealnie łączy smaki: słodki, kwaśny i pikantny. Jest pyszne, orzeźwiające, a zarazem bardzo pożywne. Z pewnością nie raz powrócę do tego dania, ale następnym razem pokuszę się o zrobienie sosu, zamiast dodawać gotowy ze słoiczka. Polecam!

źródło przepisu: "Poradnik domowy"

pad thai

Pad thai

Składniki:

  • opakowanie makaronu ryżowego w kształcie wstążek (ok. 200g)
  • 2 jajka
  • 1/2 puszki orzeszków ziemnych
  • pęczek szczypioru
  • opakowanie kiełków fasoli mung
  • 2 - 6 ząbków czosnku
  • 2 strączki papryczki chili
  • gotowy sos do Pad thai
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 - 4 łyżki bezzapachowego oleju, np. arachidowego lub z pestek winogron
  • ew. ok 15 dag krewetek tygrysich albo mięsa (piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej)
  • limonka

Makaron zalać wrzącą wodą, przykryć i moczyć 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą i odsączyć. czosnek posiekać, szczypior umyć, osuszyć, pokroić na ok. 2 cm kawałki. Kiełki wypłukać, szybko przelać wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Orzeszki podprażyć na suchej patelni, potem dość drobno utłuc lub posiekać. Jajka rozkłócić w miseczce. Jeśli użyjemy krewetek, oczyścić je z pancerzyków i żyłek, wypłukać, osuszyć (mięso z kurczaka lub polędwicę pokroić w paski) i 5 minut smażyć, mieszają na rozgrzanym w woku lub patelni oleju, po czym przełożyć na talerz. Jeśli w woku jest zbyt mało oleju, dolać jeszcze trochę i wrzucić posiekany czosnek. Mieszając, chwilkę smażyć. Nie wolno go przypalić! Wlać jajka i, energicznie mieszając, aż leciutko się zetną. Nie przerywając mieszania kolejno dołożyć: makaron, posiekane chili, krewetki (lub mięso), kiełki i szczypior. Doprawić danie do smaku sosem do Pad thai oraz pozostałymi sosami, przełożyć na talerze, posypać orzeszkami i od razu podawać skropione sokiem z limonki.

Smacznego::)

czwartek, 23 stycznia 2014
Łakocie rodem z PRL-u

Pamiętacie może te  owsiane "czekoladki"? Jakiś czas temu zrobiłam je dla swojej Córeczki, smakowały jej, więc pewnie niedługo będzie powtórka:)

cukierki rodem z prl-u

Łakocie rodem z PRL-u

Składniki:

  • 125 g masła lub dobrej margaryny
  • czubata łyżka kakao
  • 2 szklanki cukru
  • kilka łyżek wiórków kokosowych
  • aromat rumowy
  • 8 łyżek mleka
  • kilka łyżek rodzynek
  • płatki owsiane (tyle, aby powstała gęsta masa)

Masło lub margarynę roztopić, dodać kakao, cukier, wiórki kokosowe, mleko i aromat. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie dodać tyle płatków owsianych ile się wmiesza (ma powstać dość gęsta masa). Z lekko przestudzonej masy formujemy podłużne cukiereczki i obtaczamy je w wiórkach, kokosowych lub w dowolnej kolorowej posypce.

Smacznego:)

17:22, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
wtorek, 21 stycznia 2014
Cresti di gallo z sosem pomidorowym

Makaron z aromatycznym (z dużą ilością natki pietruszki!) mocno pomidorowym i lekko pikantnym  sosem. Pyszne i pożywne.

źródło przepisu: książeczka "Makaron rządzi zdrowo".

cresti di gallo

Makaron z wołowiną w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 400 g makaronu penne lub cresti di gallo
  • 1/2 kg wołowiny
  • 3 średnie cebule
  • 3 pęczki natki pietruszki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • oregano
  • 1 - 2 papryczki piri-piri
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 większe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • solidna garść parmezanu
  • sól

Cebule posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i ostrą papryczkę.

Na osobnej patelni usmażyć na sypko zmieloną wołowinę. Doprawić roztartym w dłoniach oregano. Obsmażone mięso dodać do cebuli i pietruszki. wymieszać. Dusić kilka minut. Dodać czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki. Dusić, aż będzie miękki. Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić. Doprawić solą i cukrem. Dusić jeszcze od pół godziny do półtorej.

Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem. Podawać posypane parmezanem.

Smacznego:)

niedziela, 19 stycznia 2014
Zupa ogórkowa

Właśnie taką ogórkową uwielbiam. Na wywarze mięsnym, z dobrą gęstą śmietaną i ziemniakami. Lubię też porządnie kwaśną:)

źródło przepisu

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Składniki:

  • 1,75 - 2 litrów wody
  • 2 udka z kurczaka lub kawałek kości ze schabu
  • 3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera korzeniowego (ok. 150 g)
  • 1 por (jasna część)
  • 6 ziemniaków (lub wg uznania)
  • kilka dużych ogórków kiszonych
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Do dużego garnka wlać wodę i włożyć umyte udka lub kości schabowe. Zagotować, zszumować i posolić wedle uznania (nie za dużo, ponieważ ogórki kiszone są dość słone). Gotować, na małym ogniu, do miękkości. Następnie wyjąć z garnka.

Do wywaru dodać obrane i starte na tarce o dużych oczkach warzywa: marchew, pietruszkę i seler. Por dokładnie wymyć, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w talarki. Dodać do wywaru wraz z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gotować całość ok. 20 minut, do miękkości. Dodać listek laurowy i ziele angielskie oraz starte na tarce o dużych oczkach, ogórki (nie obierać ich wcześniej i nie odciskać z nich soku po starciu). Doprawić. Zagotować, ściągnąć z palnika.

Przed podaniem zabielić kwaśną śmietaną.

Smacznego:)

sobota, 18 stycznia 2014
Zupa pomidorowa - najlepsza!

Pomidorowa to ulubiona zupa mojej Córki. I jedna z moich ulubionych zup, więc gości na naszym stole bardzo często. Ten przepis jest zdecydowanie najlepszy, z tych, które do tej pory wypróbowywałam. Wywar jest wyjątkowo pyszny i esencjonalny, choć nie dodaje się do niego ziela angielskiego ani listków laurowych. Wystarczy sama sól.

Lubię taką zupę, nawet bez dodatku śmietany, najlepiej z osobno ugotowanym ryżem, koniecznie z kilkoma kawałkami mięsa i plasterkami słodkawej marchewki, a w sezonie posypaną świeżym pachnącym koperkiem. Przepis na tę prostą i pyszną zupę znalazłam na nieistniejącym już blogu Dorotus Magia smaków. Szczerze polecam!

zupa pomidorowa

 Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 - 5 średniej wielkości marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • nieduży kawałek selera
  • 500 ml dobrego przecieru pomidorowego
  • sól
  • dodatki:
  • 1/2 - 1 szklanki suchego ryżu lub ryż czy makaron osobno ugotowany (ilość wedle uznania)
  • dobra gęsta śmietana
  • koperek lub natka pietruszki

Do dużego włożyć udka, wlać wodę i zagotować. Następnie odszumować i posolić. Dodać również obrane i umyte warzywa w całości. Gotować całość na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie a wywar stanie się esencjonalny. Jeśli chcemy ryż ugotować w zupie, należy go dodać do wywaru, po kilku minutach od włożenia warzyw.

Miękkie warzywa i mięso wyjąć z garnka. Do wywaru dodać przecier pomidorowy i zagotować.

Podawać tak jak lubicie:z ryżem (jeśli nie był wcześniej dodany do wywaru) lub makaronem, zieleniną, pokrojonym mięsem z kurczaka i marchewką, gęstą śmietaną. Śmietanę można też dodać bezpośrednio do garnka z zupą, tylko należy ją najpierw zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy.

Smacznego:)

piątek, 17 stycznia 2014
Sałatka z ogórków po seczuańsku

Smaczna i bardzo aromatyczna. Sezamowo - imbirowa z kawałkami zielonego pieprzu. No i ...piekielnie ostra! Z pewnością będzie idealnym dodatkiem do wielu chińskich potraw.

Przepis pochodzi z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! część 2".

ogórki po seczuańsku

Sałatka z ogórków po seczuańsku

Składniki:

  • 250 g ogórków węży umytych, z odkrojonymi końcówkami
  • sól
  • 40 g świeżego imbiru (obranego i startego)
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • 1/2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu posiekanego lub utłuczonego w moździerzu - niezbyt drobno
  • 4 łyżki oleju sezamowego (jasnego - nieprażonego)
  • 3 papryczki chilli (np.odmiany bird`s eye) oczyszczone z pestek i pokrojone w cieniutkie paseczki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
  • kilka listków bazylii lub 1 minikostka przypraw

Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy nasionka. Ćwiartki kroimy w słupki, przekładamy na sitko i obficie solimy. Odstawiamy na 15 - 30 minut, aby puściły sok. Imbir zalewamy małą ilością wody i odstawiamy na 10 minut (będzie łagodniejszy w smaku). Ogórki dokładnie płuczemy (bo będą za słone), osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. dodajemy odsączony imbir. Do woka lub na patelnię wlewamy olej kukurydziany, do zimnego wkładamy zielony pieprz. smażymy 15 sekund od chwili, gdy zacznie "strzelać". Wlewamy olej sezamowy, mieszamy.Dodajemy chilli, smażymy jeszcze 10 sekund, mieszając drewnianą łyżką. Wszystkie składniki z woka dodajemy do miski z ogórkami i dobrze mieszamy. Robimy zalewę z cukru i octu, wlewamy do sałatki, mieszamy i posypujemy sezamem. Dodajemy pokrojone listki bazylii lub pokruszoną kostkę bazyliową, mieszamy. Sałatkę przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 6 godzin do lodówki.

Smacznego:)

środa, 15 stycznia 2014
Kurczak smażony w sosie sojowym

Bardzo lubię kurczaka w wyrazistych i słodkawych azjatyckich sosach. To danie przyrządzałam już trzy razy i zawsze wychodziło pyszne chociaż za każdym razem smakowało nieco inaczej. Z pewnością zależne było to od sosu ostrygowego (co producent to inny smak sosu!), czasem było bardziej imbirowe czasem mniej, raz nawet zapomniałam o szczypiorze...

Dodam jeszcze, że danie nadaje się do podgrzewania (wystarczy dobry garnek o grubym dnie), wtedy smakuje jeszcze lepiej. Polecam!

źródło przepisu

kurczak smażony w sosie sojowym

Kurczak smażony w sosie sojowym

Składniki:

  • 8 małych skrzydełek kurczaka (ew, można zastąpić je 2 udkami - każde trzeba pociąć na 2 kawałki)
  • 1 - 2 cebule, pokrojone w dużą kostkę
  • 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobniutko posiekane
  • 2-cmetrowy kawałek świeżego imbiru - zetrzeć na drobnej tarce lub drobniutko posiekać
  • kilka szczypiorów od dymki - posiekać w pierścienie
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 1/2 cytryny

Kurczaka natrzeć sokiem cytrynowym i pozostawić na 1/2 godziny (można na dłużej). Następnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła wraz z 2 łyżkami oleju. Wrzucić cebulę pokrojoną w dużą kostkę, podsmażyć wraz ze startym imbirem. Następnie dodać czosnek i smażyć, aż cebula będzie całkowicie miękka. Dodać wszystkie sosy. Wymieszać i chwilę razem poddusić. Dołożyć skrzydełka i smażyć na niewielkim ogniu, często mieszając, aby kurczak przesiąkł sosem. Na koniec dołożyć posiekany szczypior i dokładnie wymieszać. Można również dodać jeszcze kilka kropel soku z cytryny.

kurczak po indonezyjsku

Smacznego:)

wtorek, 14 stycznia 2014
Surówka z kiszonej kapusty

Odkąd znalazłam ten przepis na blogu Dagmary, korzystam z niego zawsze gdy mam ochotę na rybę czy wątróbkę smażoną albo kotlety sojowe w panierce.

Surówka jest pyszna, spróbujcie!

surówka

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula (40 - 50g)
  • 2 średnie marchewki (ok. 200g)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Kapustę lekko odciskamy z soku (jeżeli jest mocno kwaśna płuczemy raz w zimnej wodzie). Dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę i marchewkę startą na mniejszych oczkach oraz 2 łyżki cukru, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy olej i ew, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż smaki się "przegryzą".

Smacznego:)

poniedziałek, 13 stycznia 2014
Wątróbka wieprzowa smażona z cebulą

 Bardzo lubię wątróbkę i to pod każdą postacią, ale z oczywistych powodów nie jem jej zbyt często, zazwyczaj raz - góra dwa razy - w miesiącu. Lubię jak jest miękka, dobrze doprawiona i dobrze wysmażona - broń Boże krwista!

Wątróbkę z cebulą zazwyczaj przygotowuję "na oko", ale tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Agatki i szczerze mówiąc danie bardzo mi zasmakowało choć nie jestem dostatecznie przekonana do maggi, raczej wolę sos sojowy. W każdym razie przepis polecam. A już jutro podam mój ulubiony przepis na surówkę z kapusty kiszonej.

wątroba wieprzowa z cebulą

Wątróbka wieprzowa smażona z cebulą

Składniki:

  • 500g wątroby wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 100g smalcu
  • pieprz, sól
  • maggi w płynie lub sos sojowy
  • odrobina oleju

Cebule obieramy i kroimy w pólplasterki, a następnie lekko ją zezłocamy na odrobinie oleju. Umytą i osuszoną wątrobę oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie krótko smażymy rumieniąc z obu stron na dobrze rozgrzanym smalcu. Dodajemy cebulę, krótko podsmażamy razem i doprawiamy Podajemy od razu po przyrządzeniu z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub po prostu z kiszonym ogórkiem.

Smacznego:)

piątek, 10 stycznia 2014
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem (na słodko)

Sałatka z ananasem i wędzonym kurczakiem dość często gości na naszym stole. Czasami dodaję do niej ryż ugotowany na sypko, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, aby dodać do niej makaron. A szkoda, bo to wyjątkowo dobre i sycące połączenie. Bardzo polecam!

źródło przepisu

sałatka z kurczakiem wędzonym

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem (na słodko)

Składniki:

  • 1/2 kg wędzonego kurczaka (udka lub piersi)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • spora czerwona papryka
  • ok. 250g makaronu suchego
  • kilka łyżek majonezu

Makaron ugotować wg instrukcji opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Kurczaka obrać ze skóry, usunąć kości i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ananasa i paprykę. Wszystko wymieszać dokładnie w dużej misce, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dodać majonez.

Smacznego:)

środa, 08 stycznia 2014
Grochówka wojskowa

To chyba najbardziej pożywna grochówka jaką kiedykolwiek jadłam w swoim życiu:) Jest pyszna choć strasznie kaloryczna, gęsta, ze skwarkami wytopionymi z boczku i słoniny, z kawałkami podsmażonej kiełbasy i doprawiona czosnkiem. Idealna dla ciężko pracującego mężczyzny:)

źródło przepisu: gazetka "Przyślij przepis!"

grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Składniki:

  • 2 szklanki grochu (najlepiej w połówkach)*
  • 1 kg kości schabowych lub wędzonych żeberek**
  • 30-40 dag boczku wędzonego
  • 30 dag dobrej cienkiej kiełbasy
  • 10 dag słoniny***
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 4 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki vegety
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków

Do garnka wkładamy kości i zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Po ok. 1 godzinie dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę i wypłukany groch.

Gdy groch będzie miękki, wyjmujemy mięso z garnka, a do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i vegetę.

Słoninę kroimy w kostkę, lekko solimy i topimy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy na rumiano. Nadmiar tłuszczu zlewamy, a skwarki i kiełbasę dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, topimy i również dodajemy do zupy. Przeciskamy także do garnka  przez praskę czosnek i dodajemy pokrojone mięso. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.

Zupę podajemy gorącą posypaną natką pietruszki i z pajdą świeżego chleba. Pysznie smakuje na drugi dzień -  gdyby stała się zbyt gęsta można dolać nieco przegotowanej wody i ew. doprawić.

Smacznego!

 

* jeśli używamy całego grochu, należy go na noc namoczyć, a gotując zupę dodać do garnka już po zszumowaniu wywaru

** najlepiej jest kupić schab z kością i odcinając mięso zostawić go tyle, aby było co pokroić po ugotowaniu. Na tych sklepowych jest zazwyczaj niewiele mięsa, więc nie polecam ich.

*** wytopiony tłuszcz zlany do słoiczka będzie doskonały choćby do smażenia schabowych

wtorek, 07 stycznia 2014
Łosoś teriyaki

Łosoś przyrządzony w ten sposób jest soczysty, idealnie doprawiony, słodkawy. Przepyszny. Doskonale pasuje do niego makaron ryżowy doprawiony również sosem teriyaki, skropiony odrobiną oliwy i wymieszany z malutkimi pomidorkami i zieloną fasolką. Taki makaron jest jeszcze lepszy lekko podpieczony, ale to już raczej bez dodatku pomidorków - lepiej dodać je po zdjęciu patelni z ognia i dobrze wymieszać całość. Wtedy pomidorki nie stracą jędrności i nie musimy się obawiać, że przy jedzeniu zostanie nam mnóstwo pomidorowych skórek między zębami:) No chyba, że je wcześniej zblanszujemy i obierzemy.

źródło przepisu: magazyn "Kuchnia" (przepis Tomka Woźniaka, lekko przeze mnie zmodyfikowany)

łosoś w marynacie teriyaki


Łosoś teriyaki

Składniki:

  • 500g oczyszczonego z łusek łososia ze skóra
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g makaronu ryżowego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa

Łososia dzielimy na 4 porcje, nacieramy 6 łyżkami sosu teriyaki połączonego z cukrem, oprószamy leciutko solą i pieprzem.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę gotujemy, tak aby pozostała jędrna, możemy też wrzucić do wody na chwilę pomidorki.

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Makaron mieszamy z odcedzonymi warzywami, resztą sosu teriyaki i skrapiamy oliwą. Podajemy z łososiem.

Smacznego:)

niedziela, 05 stycznia 2014
Zupa jarzynowa z miso

Zupa miso to jedna z najzdrowszych zup, ale z pewnością nie każdemu zasmakuje. Osobiście bardzo ja lubię, a jej niezwykle pożywna wersja z dodatkiem mięsa i dość wyrazistej w smaku ciemnej pasty miso najbardziej do mnie "przemawia".

źródło przepisu

zupa z miso

Zupa jarzynowa z miso

Składniki:

  • 250g cienko pokrojonej wieprzowiny
  • 1 ziemniak
  • 1 por
  • 1/2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 6 grzybów, np boczniaków czy brązowych pieczarek
  • ćwiartka kapusty chińskiej lub włoskiej
  • kawałek (ok. 8 cm) rzodkwi japońskiej daikon
  • szczypta pieprzu białego
  • łyżka oleju
  • 3 płaskie łyżeczki ciemnej pasty miso
  • 1200 ml wody

Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki, marchewkę, daikon i kapustę pokroić w kostkę jednakowej wielkości, ok. 1,5 cm na 1,5 cm. Czosnek drobno posiekać, pora (również część zieloną) przekroić na pół wzdłuż, a następnie w poprzek na paseczki o szer. ok. 0,5 cm. Grzyby oczyścić (nie płukać), pokroić w paski. W garnki, w którym będzie się gotowała zupa, przesmażyć na oleju - dodając kolejno - czosnek, pora, grzyby, marchewkę i ziemniaki. Jak tylko warzywa zaczną intensywnie pachnieć, dodać wodę i zagotować całość. Następnie dodać daikon, a po 10 min. kapustę i mięso. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Miso rozprowadzić 4 łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy i podgrzewać jeszcze chwilę (nie dopuszczać do zagotowania!). Zupę podawać gorącą, posypaną szczypiorkiem.

Smacznego:)

czwartek, 02 stycznia 2014
Sałatka z zupek chińskich (przepis III)

Do tej sałatki możesz dodać także inne ulubione składniki. Doskonale będzie pasować ananas z zalewy, kapusta pekińska, fasolka czerwona z puszki czy groszek...

sałatka z zupek chinskich

Sałatka z zupek chińskich

składniki:

  • pikantna zupka chińska
  • pierś z kurczaka usmażona lub ugotowana
  • 2 pomidory
  • papryka
  • świeży ogórek, obrany
  • ok. 1/2 puszki konserwowej kukurydzy
  • majonez

Do miski wsypać rozkruszony makaron i sypkie przyprawy. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojone warzywa i majonez. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, aż makaron zmięknie.

Smacznego:)

środa, 01 stycznia 2014
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Fantastyczne śledzie w pomidorowej słodko-kwaśnej zalewie.

Przepis na nie znalazłam na blogu Wiosenki. Gorąco polecam!

śledzie

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • 500g solonych płatów śledziowych
  • 60g oleju
  • 50g rodzynków
  • 1/2 szklanki zalewy ananasowej
  • 1/2 szklanki pikantnego keczupu
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka (najlepiej bez skórki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier, sól i pieprz

Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w grube półkrążki i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pokrojonego ananasa, opłukane rodzynki, ocet, koncentrat, keczup, zalewę ananasową, pieprz, cukier i szczyptę soli. Dusić jeszcze chwilę. Przestudzony sos wymieszać z pokrojonymi śledziami. Włożyć w szczelnie zamkniętym słoiku do lodówki na min. 24 godz.

Smacznego:)

                      *  *  *

 

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

niedziela, 29 grudnia 2013
Dziad

Dziad to kwaskowa, tania zupa z kiszonej kapusty.

Zupełnie nie przypomina mojego ulubionego treściwego kapuśniaku z grzybkami suszonymi, sporą ilością wędzonego mięsa, dobrą kiełbasą i koniecznie doprawionego majerankiem, ale także smakuje pysznie! Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.

dziad2

Dziad (z przepisu Dagmary)

Składniki:

  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 70 dag ziemniaków + 1 płaska łyżka soli
  • 20 dag kości schabowych lub żeberek
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • tymianek, sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Kapustę płuczemy 1 raz w zimnej wodzie. Lekko odciskamy z wody i wrzucamy do garnka o pojemności 5 litrów. Dodajemy umytą kość ze schabu lub żeberko. zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. Gdy tylko zawrze, zmniejszamy płomień, a do garnka dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.

Boczek kroimy w paski i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do smażącego się boczku. Gdy cebula leciutko się zrumieni, dajemy całą zawartość patelni do garnka z zupą. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżkę cukru.

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki w wodzie z sola (ok. 1 łyżki). Gdy będą miękkie rozgniatamy je nieco i przekładamy je wraz z wodą, w której się gotowały do  miękkiej kapusty. Gotujemy jeszcze przez chwile razem, a następnie doprawiamy solą i ew. suszonym tymiankiem. Zupa najlepiej smakuje po jakiejś godzince po ugotowaniu.

Smacznego:)

sobota, 28 grudnia 2013
Pieczarki balsamico

Propozycja idealna na wszelkie przyjęcia. Malutkie pieczarki w słodkim sosie z octu balsamicznego, cukru trzcinowego i czosnku. Można je zajadać na ciepło i na zimno, choć nam smakowały tylko na zimno!

Podajcie do nich koniecznie wykałaczki lub malutkie widelczyki, dobre czerwone wino i  kawałki świeżej chrupiącej bagietki.

Przepis na te aromatyczne pieczarki znalazłam na blogu Ani. Polecam:)

pieczarki z octem balsamicznym

Pieczarki balsamico

Składniki:

  • 1/2 kg malutkich pieczarek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól do smaku i świeżo zmielony pieprz

 Oliwę rozgrzać na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać cukier, ocet i wodę. Gotować 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3). Na koniec doprawić pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 24 grudnia 2013
Śledzie z rodzynkami

Propozycja iście wigilijna, bo śledziowa, choć z jednej strony nietypowa, bo ze słodką nutą. Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Śledzie, które zachwycają swoją prostotą i pysznym smakiem. Szczerze je Wam polecam!

śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami ( z przepisu Izy)

Składniki:

  • 5 - 6 płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • duża garść rodzynek (lub nawet nieco więcej)
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier
  • słodka papryka w proszku i chili

Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić na oleju. Następnie dodać rodzynki, chwilę poddusić i doprawić koncentratem pomidorowym i przyprawami. Ostudzić i wymieszać dokładnie z pokrojonymi śledziami. Całość przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Schować do lodówki na min. 2 dni.

Smacznego:)

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę wesołych, zdrowych a przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!

czwartek, 19 grudnia 2013
Pipki indycze

Czyli żołądki indycze w towarzystwie słodkawej, aromatycznej cebuli i kawałeczków papryki. Pyszne, proste danie. Doskonałe z porcją ryżu na sypko i dobrym kiszonym ogórkiem. Bardzo polecam!

pipki indycze

Pipki indycze

Składniki:

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 strąki czerwonej papryki*
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz

Żołądki z indyka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie kroimy je w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przekładamy do garnka, dodajemy żołądki i dusimy je razem z warzywami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego:)

* paprykę warto podpiec nad palnikiem, aż skórka z każdej strony zrobi się czarna, następnie włożyć ją w foliowy woreczek i zawiązać. Pozostawić tak paprykę do momentu, aż ostygnie, wtedy obrać ją ze skóry

 

źródło przepisu: "Taniec z garami" Piotr Galiński

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi