sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Wątróbka wieprzowa smażona z cebulą

 Bardzo lubię wątróbkę i to pod każdą postacią, ale z oczywistych powodów nie jem jej zbyt często, zazwyczaj raz - góra dwa razy - w miesiącu. Lubię jak jest miękka, dobrze doprawiona i dobrze wysmażona - broń Boże krwista!

Wątróbkę z cebulą zazwyczaj przygotowuję "na oko", ale tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Agatki i szczerze mówiąc danie bardzo mi zasmakowało choć nie jestem dostatecznie przekonana do maggi, raczej wolę sos sojowy. W każdym razie przepis polecam. A już jutro podam mój ulubiony przepis na surówkę z kapusty kiszonej.

wątroba wieprzowa z cebulą

Wątróbka wieprzowa smażona z cebulą

Składniki:

  • 500g wątroby wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 100g smalcu
  • pieprz, sól
  • maggi w płynie lub sos sojowy
  • odrobina oleju

Cebule obieramy i kroimy w pólplasterki, a następnie lekko ją zezłocamy na odrobinie oleju. Umytą i osuszoną wątrobę oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie krótko smażymy rumieniąc z obu stron na dobrze rozgrzanym smalcu. Dodajemy cebulę, krótko podsmażamy razem i doprawiamy Podajemy od razu po przyrządzeniu z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub po prostu z kiszonym ogórkiem.

Smacznego:)

piątek, 10 stycznia 2014
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem (na słodko)

Sałatka z ananasem i wędzonym kurczakiem dość często gości na naszym stole. Czasami dodaję do niej ryż ugotowany na sypko, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, aby dodać do niej makaron. A szkoda, bo to wyjątkowo dobre i sycące połączenie. Bardzo polecam!

źródło przepisu

sałatka z kurczakiem wędzonym

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem (na słodko)

Składniki:

  • 1/2 kg wędzonego kurczaka (udka lub piersi)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • spora czerwona papryka
  • ok. 250g makaronu suchego
  • kilka łyżek majonezu

Makaron ugotować wg instrukcji opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Kurczaka obrać ze skóry, usunąć kości i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ananasa i paprykę. Wszystko wymieszać dokładnie w dużej misce, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dodać majonez.

Smacznego:)

środa, 08 stycznia 2014
Grochówka wojskowa

To chyba najbardziej pożywna grochówka jaką kiedykolwiek jadłam w swoim życiu:) Jest pyszna choć strasznie kaloryczna, gęsta, ze skwarkami wytopionymi z boczku i słoniny, z kawałkami podsmażonej kiełbasy i doprawiona czosnkiem. Idealna dla ciężko pracującego mężczyzny:)

źródło przepisu: gazetka "Przyślij przepis!"

grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Składniki:

  • 2 szklanki grochu (najlepiej w połówkach)*
  • 1 kg kości schabowych lub wędzonych żeberek**
  • 30-40 dag boczku wędzonego
  • 30 dag dobrej cienkiej kiełbasy
  • 10 dag słoniny***
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 4 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki vegety
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków

Do garnka wkładamy kości i zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Po ok. 1 godzinie dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę i wypłukany groch.

Gdy groch będzie miękki, wyjmujemy mięso z garnka, a do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i vegetę.

Słoninę kroimy w kostkę, lekko solimy i topimy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy na rumiano. Nadmiar tłuszczu zlewamy, a skwarki i kiełbasę dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, topimy i również dodajemy do zupy. Przeciskamy także do garnka  przez praskę czosnek i dodajemy pokrojone mięso. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.

Zupę podajemy gorącą posypaną natką pietruszki i z pajdą świeżego chleba. Pysznie smakuje na drugi dzień -  gdyby stała się zbyt gęsta można dolać nieco przegotowanej wody i ew. doprawić.

Smacznego!

 

* jeśli używamy całego grochu, należy go na noc namoczyć, a gotując zupę dodać do garnka już po zszumowaniu wywaru

** najlepiej jest kupić schab z kością i odcinając mięso zostawić go tyle, aby było co pokroić po ugotowaniu. Na tych sklepowych jest zazwyczaj niewiele mięsa, więc nie polecam ich.

*** wytopiony tłuszcz zlany do słoiczka będzie doskonały choćby do smażenia schabowych

wtorek, 07 stycznia 2014
Łosoś teriyaki

Łosoś przyrządzony w ten sposób jest soczysty, idealnie doprawiony, słodkawy. Przepyszny. Doskonale pasuje do niego makaron ryżowy doprawiony również sosem teriyaki, skropiony odrobiną oliwy i wymieszany z malutkimi pomidorkami i zieloną fasolką. Taki makaron jest jeszcze lepszy lekko podpieczony, ale to już raczej bez dodatku pomidorków - lepiej dodać je po zdjęciu patelni z ognia i dobrze wymieszać całość. Wtedy pomidorki nie stracą jędrności i nie musimy się obawiać, że przy jedzeniu zostanie nam mnóstwo pomidorowych skórek między zębami:) No chyba, że je wcześniej zblanszujemy i obierzemy.

źródło przepisu: magazyn "Kuchnia" (przepis Tomka Woźniaka, lekko przeze mnie zmodyfikowany)

łosoś w marynacie teriyaki


Łosoś teriyaki

Składniki:

  • 500g oczyszczonego z łusek łososia ze skóra
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g makaronu ryżowego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa

Łososia dzielimy na 4 porcje, nacieramy 6 łyżkami sosu teriyaki połączonego z cukrem, oprószamy leciutko solą i pieprzem.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę gotujemy, tak aby pozostała jędrna, możemy też wrzucić do wody na chwilę pomidorki.

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Makaron mieszamy z odcedzonymi warzywami, resztą sosu teriyaki i skrapiamy oliwą. Podajemy z łososiem.

Smacznego:)

niedziela, 05 stycznia 2014
Zupa jarzynowa z miso

Zupa miso to jedna z najzdrowszych zup, ale z pewnością nie każdemu zasmakuje. Osobiście bardzo ja lubię, a jej niezwykle pożywna wersja z dodatkiem mięsa i dość wyrazistej w smaku ciemnej pasty miso najbardziej do mnie "przemawia".

źródło przepisu

zupa z miso

Zupa jarzynowa z miso

Składniki:

  • 250g cienko pokrojonej wieprzowiny
  • 1 ziemniak
  • 1 por
  • 1/2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 6 grzybów, np boczniaków czy brązowych pieczarek
  • ćwiartka kapusty chińskiej lub włoskiej
  • kawałek (ok. 8 cm) rzodkwi japońskiej daikon
  • szczypta pieprzu białego
  • łyżka oleju
  • 3 płaskie łyżeczki ciemnej pasty miso
  • 1200 ml wody

Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki, marchewkę, daikon i kapustę pokroić w kostkę jednakowej wielkości, ok. 1,5 cm na 1,5 cm. Czosnek drobno posiekać, pora (również część zieloną) przekroić na pół wzdłuż, a następnie w poprzek na paseczki o szer. ok. 0,5 cm. Grzyby oczyścić (nie płukać), pokroić w paski. W garnki, w którym będzie się gotowała zupa, przesmażyć na oleju - dodając kolejno - czosnek, pora, grzyby, marchewkę i ziemniaki. Jak tylko warzywa zaczną intensywnie pachnieć, dodać wodę i zagotować całość. Następnie dodać daikon, a po 10 min. kapustę i mięso. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Miso rozprowadzić 4 łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy i podgrzewać jeszcze chwilę (nie dopuszczać do zagotowania!). Zupę podawać gorącą, posypaną szczypiorkiem.

Smacznego:)

czwartek, 02 stycznia 2014
Sałatka z zupek chińskich (przepis III)

Do tej sałatki możesz dodać także inne ulubione składniki. Doskonale będzie pasować ananas z zalewy, kapusta pekińska, fasolka czerwona z puszki czy groszek...

sałatka z zupek chinskich

Sałatka z zupek chińskich

składniki:

  • pikantna zupka chińska
  • pierś z kurczaka usmażona lub ugotowana
  • 2 pomidory
  • papryka
  • świeży ogórek, obrany
  • ok. 1/2 puszki konserwowej kukurydzy
  • majonez

Do miski wsypać rozkruszony makaron i sypkie przyprawy. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojone warzywa i majonez. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, aż makaron zmięknie.

Smacznego:)

środa, 01 stycznia 2014
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Fantastyczne śledzie w pomidorowej słodko-kwaśnej zalewie.

Przepis na nie znalazłam na blogu Wiosenki. Gorąco polecam!

śledzie

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • 500g solonych płatów śledziowych
  • 60g oleju
  • 50g rodzynków
  • 1/2 szklanki zalewy ananasowej
  • 1/2 szklanki pikantnego keczupu
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka (najlepiej bez skórki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier, sól i pieprz

Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w grube półkrążki i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pokrojonego ananasa, opłukane rodzynki, ocet, koncentrat, keczup, zalewę ananasową, pieprz, cukier i szczyptę soli. Dusić jeszcze chwilę. Przestudzony sos wymieszać z pokrojonymi śledziami. Włożyć w szczelnie zamkniętym słoiku do lodówki na min. 24 godz.

Smacznego:)

                      *  *  *

 

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

niedziela, 29 grudnia 2013
Dziad

Dziad to kwaskowa, tania zupa z kiszonej kapusty.

Zupełnie nie przypomina mojego ulubionego treściwego kapuśniaku z grzybkami suszonymi, sporą ilością wędzonego mięsa, dobrą kiełbasą i koniecznie doprawionego majerankiem, ale także smakuje pysznie! Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.

dziad2

Dziad (z przepisu Dagmary)

Składniki:

  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 70 dag ziemniaków + 1 płaska łyżka soli
  • 20 dag kości schabowych lub żeberek
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • tymianek, sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Kapustę płuczemy 1 raz w zimnej wodzie. Lekko odciskamy z wody i wrzucamy do garnka o pojemności 5 litrów. Dodajemy umytą kość ze schabu lub żeberko. zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. Gdy tylko zawrze, zmniejszamy płomień, a do garnka dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.

Boczek kroimy w paski i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do smażącego się boczku. Gdy cebula leciutko się zrumieni, dajemy całą zawartość patelni do garnka z zupą. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżkę cukru.

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki w wodzie z sola (ok. 1 łyżki). Gdy będą miękkie rozgniatamy je nieco i przekładamy je wraz z wodą, w której się gotowały do  miękkiej kapusty. Gotujemy jeszcze przez chwile razem, a następnie doprawiamy solą i ew. suszonym tymiankiem. Zupa najlepiej smakuje po jakiejś godzince po ugotowaniu.

Smacznego:)

sobota, 28 grudnia 2013
Pieczarki balsamico

Propozycja idealna na wszelkie przyjęcia. Malutkie pieczarki w słodkim sosie z octu balsamicznego, cukru trzcinowego i czosnku. Można je zajadać na ciepło i na zimno, choć nam smakowały tylko na zimno!

Podajcie do nich koniecznie wykałaczki lub malutkie widelczyki, dobre czerwone wino i  kawałki świeżej chrupiącej bagietki.

Przepis na te aromatyczne pieczarki znalazłam na blogu Ani. Polecam:)

pieczarki z octem balsamicznym

Pieczarki balsamico

Składniki:

  • 1/2 kg malutkich pieczarek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól do smaku i świeżo zmielony pieprz

 Oliwę rozgrzać na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać cukier, ocet i wodę. Gotować 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3). Na koniec doprawić pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 24 grudnia 2013
Śledzie z rodzynkami

Propozycja iście wigilijna, bo śledziowa, choć z jednej strony nietypowa, bo ze słodką nutą. Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Śledzie, które zachwycają swoją prostotą i pysznym smakiem. Szczerze je Wam polecam!

śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami ( z przepisu Izy)

Składniki:

  • 5 - 6 płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • duża garść rodzynek (lub nawet nieco więcej)
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier
  • słodka papryka w proszku i chili

Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić na oleju. Następnie dodać rodzynki, chwilę poddusić i doprawić koncentratem pomidorowym i przyprawami. Ostudzić i wymieszać dokładnie z pokrojonymi śledziami. Całość przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Schować do lodówki na min. 2 dni.

Smacznego:)

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę wesołych, zdrowych a przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!

czwartek, 19 grudnia 2013
Pipki indycze

Czyli żołądki indycze w towarzystwie słodkawej, aromatycznej cebuli i kawałeczków papryki. Pyszne, proste danie. Doskonałe z porcją ryżu na sypko i dobrym kiszonym ogórkiem. Bardzo polecam!

pipki indycze

Pipki indycze

Składniki:

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 strąki czerwonej papryki*
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz

Żołądki z indyka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie kroimy je w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przekładamy do garnka, dodajemy żołądki i dusimy je razem z warzywami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego:)

* paprykę warto podpiec nad palnikiem, aż skórka z każdej strony zrobi się czarna, następnie włożyć ją w foliowy woreczek i zawiązać. Pozostawić tak paprykę do momentu, aż ostygnie, wtedy obrać ją ze skóry

 

źródło przepisu: "Taniec z garami" Piotr Galiński

środa, 18 grudnia 2013
Śledzie po wileńsku

Korzenne. Z zielem angielskim i sporą ilością goździków. Wyśmienicie smakują na kromce chleba po przynajmniej 2 dniowym "leżakowaniu" w lodówce.

Przepis wyszperałam w gazetce "Przyslij przepis!". Polecam... nie tylko na Święta!

śledzie po wilensku

Śledzie po wileńsku

Składniki:

  • 70 dag płatów śledziowych
  • 8 cebul
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • pieprz i ew. sól

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, następnie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w półplastry. Dusimy na rozgrzanym oleju. Do miękkiej cebuli dodajemy ziele angielskie, goździki i koncentrat pomidorowy (robimy to stopniowo, aby uzyskać smak nam odpowiadający). Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem, cukrem i ew. odrobiną soli. Odstawiamy do wystudzenia. W słoiku lub odpowiednim naczyniu układamy warstwy smażonej cebuli na przemian z płatami śledziowymi. Przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na min. 24 godz.

Smacznego:)

piątek, 22 listopada 2013
Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem

Dzisiaj proponuję pyszne , szybkie i proste w wykonaniu danie z chińskiego makaronu (który bez problemu dostaniecie w większości marketów) z bakłażanem i kurczakiem. Idealnie doprawione, słodkawe, pachnące curry i kolendrą. Jedyny minus tego dania to to, że sos jest bardzo gęsty i trzeba się trochę postarać, aby dokładnie wymieszać go z pozostałymi składnikami. Przepis pochodzi z broszurki "57 obiadów z kurczaka".

kurczak zbakłażanem

Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • bakłażan
  • paczka pszennego makaronu chińskiego
  • 2 dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka curry
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • płaska łyżka cukru
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • garść listków kolendry
  • sól

Na oleju podsmażyć pokrojoną dymkę (szczypior zachować), następnie dodać posiekany czosnek. Kiedy czosnek nieco zmięknie, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. całość oprószyć curry i smażyć często mieszając. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan (wcześniej posypany solą i odstawiony na sitku na ok. 1/2 godz). Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać sos sojowy, cukier i łyżkę wody. Zmniejszyć ogień, dusić razem 5 minut. Następnie dodać skrobię kukurydzianą zmieszaną z odrobiną wody, smażyć 1 min, aż sos zgęstnieje. dodać makaron chiński przygotowany wg przepisu na opakowaniu, wymieszać dokładnie i podgrzać. Jeśli trzeba doprawić danie solą i podawać posypane posiekanym szczypiorem i kolendrą.

Smacznego:)

czwartek, 21 listopada 2013
Bigos

Pyszny! Słodko-kwaśny z maślaną nutą i sporą ilością suszonych grzybków.

Przepis znalazłam na blogu Justyny  Polecam!

bigos

Bigos jesienny

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • ok. 500g kapusty kiszonej
  • 4 - 5 pętek cienkiej kiełbasy, np śląskiej
  • ok. 400g wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 1 spora marchewka
  • 4 garstki suszonych grzybów
  • 1/2 - 3/4 kostki margaryny
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki ulubionego keczupu
  • opcjonalnie: sos pieczeniowy jasny lub grzybowy w proszku - 1 opakowanie
  • sól, pieprz, vegeta, słodka papryka w proszku
  • opcjonalnie: 3 płaskie łyżki masła

Grzybki opłukać w ciepłej wodzie. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na jakiś czas. Po kilku godzinach ugotować je w tej samej wodzie z dodatkiem małej, obranej cebulki.

Białą kapustę drobno posiekać, zalać zimną wodą i ugotować na półtwardo. Odcedzić.

Kwaśną kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż nieco zmięknie. Jeśli wody zostało niewiele - zostawiamy ją w garnku, jeśli jest jej zbyt dużo - odlewamy nadmiar. Następnie dodać białą kapustę i dokładnie wymieszać. gotować na niewielkim ogniu, w międzyczasie dodając grzybki i przecedzony wywar grzybowy.

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić ją na patelni z niewielką ilością margaryny. Do miękkiej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Wymieszać i dusić, aż marchew zmięknie. Zawartość patelni wyłożyć do garnka z gotującą się kapustą i dokładnie wymieszać.

Na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości rozpuszczonej margaryny usmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, następnie do lekko złocistego dodać kiełbasę pokrojoną w większą kostkę - usmażyć na rumiano. Następnie całość przełożyć do garnka z kapustą. Wrzucić także 1 lub 2 przepołowione ząbki czosnku. Całość dusić na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie, a woda na dnie garnka całkowicie wyparuje. Gotowy bigos doprawić solą, pieprzem, vegetą i słodką mieloną papryka. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup i ew. rozrobiony w niewielkiej ilości zimnej wody sos. Można również dodać odrobinę masła. Bardzo dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze na sporym ogniu przez kilka minut.

Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki "przegryzą się" ze sobą.

Smacznego:)

poniedziałek, 18 listopada 2013
Japońska sałatka z tuńczykiem i makaronem somen

Jeżeli lubicie tuńczyka, to bardzo polecam ten przepis. Sałatka jest wyjątkowo prosta w wykonaniu, a smakuje pysznie. My zjedliśmy ją od razu po przyrządzeniu, nawet nie czekaliśmy, aż smaki się przegryza, tak nam smakowała.

Przepis ten znalazłam na stronie SłodkoKwaśny.com.

sałatka z makaronem somen

Japońska sałatka z tuńczykiem i makaronem somen

Składniki:

  • 100g makaronu somen
  • 90g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 1 średnia cebula
  • 3 małe ogórki (najlepiej gruntowe)
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, sos sojowy i świeżo zmielony pieprz do smaku

Do większego garnka wlać wodę, osolić ją i zagotować. Następnie włożyć do niej makaron i ugotować al dente (uwaga! makaron somen gotuje się bardzo szybko). Odsączyć przepłukać zimną wodą i ponownie dobrze odsączyć.

Tuńczyka również dobrze odsączyć. Cebulę pokroić w cienkie krążki i zalać gorącą wodą, aby usunąć ostry smak. Odsączyć po 5 - 10 minutach. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i odstawić na 5 - 10 minut, po czym odsączyć z nadmiaru wody.

Wymieszać razem makaron, tuńczyka, cebulę, ogórki i majonez, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić dobrym sosem sojowym.

sałatka

Smacznego:)

niedziela, 17 listopada 2013
Banianka

Banianka to bardzo gęsta, pyszna mleczna zupa z kawałkami dyni i domowym makaronem. Niestety zupełnie nie nadaje się do przechowywania - makaron staje się niesmaczny, gdy dłużej poleży w zupie. dlatego warto ugotować ją tuż przed podaniem.

Przepis ten znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Naprawdę polecam!

banianka

Banianka

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1.5 kg dyni
  • cukier do smaku
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko (koniecznie wiejskie!)
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko, solimy i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania polewamy niewielką ilością zimnej wody.

Dynię kroimy na kawałki, obieramy i wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielką kostkę.

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy dynię i cukier do smaku. Gotujemy, aż dynia będzie miękka.

Ciasto wałkujemy na cienki placek i kroimy w dowolnej szerokości makaronowe paski. Gotujemy je w osolonym wrzątku lub ew. bezpośrednio w zupie. Podajemy niezwłocznie po ugotowaniu!

Smacznego:)

12:14, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
sobota, 16 listopada 2013
Zupa - krem z dyni

Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na gęstą, słoneczną zupę. Słodkawą w smaku z kleksem cytrusowej śmietany - obowiązkowym! - dla przełamania dyniowej słodyczy, posypaną podprażonymi ziarenkami dyni. Kto chce może ją dodatkowo wzbogacić grzankami (polecam!) albo parmezanem.

krem z dyni

Zupa - krem z dyni

Składniki:

  • 2,5 kg dyni
  • 3 - 4 cebule
  • 4 - 5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • szklanka śmietany 22%
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • opcjonalnie: parmezan, grzanki, zielenina

Miąższ dyni pokroić, podlać wodą (3/4 szklanki), posolić i udusić. Śmietanę wymieszać z sokiem z limonki lub cytryny, przykryć i schłodzić. Zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać ją do dyni. Wlać mleko, wsypać pieprz cayenne i zmiksować. Wlać bulion, zagotować. Udekorować zupę kleksami śmietany i posypać pestkami dyni. Taką zupę można też podać z parmezanem czy grzankami i oczywiście posypaną posiekaną zieleniną.

Smacznego:)

czwartek, 14 listopada 2013
Łazanki zapiekane z dynią

Łazanki w nieco innym wydaniu... Kolorowe, dość łagodne, ale również smaczne.

Przepis znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Polecam!

łazanki z dynią

Łazanki zapiekane z dynią

Składniki:

  • ok. 80 dag dyni*
  • 20 dag makaronu łazanki
  • po 1 żółtej, czerwonej i zielonej papryce
  • pomidor
  • 10 dag wędliny (lub nieco więcej)
  • 10 dag żółtego sera
  • łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Dynię myjemy i kroimy na kilka części. Gotujemy ok 10 minut. Studzimy. Obieramy i oczyszczamy dokładnie. Miąższ kroimy w kostkę.

Pomidora sparzamy i obieramy. Papryki oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Podobnie kroimy pomidora i wędlinę. Kostki pomidora, wędliny i papryki smażymy na rozgrzanym oleju.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i solą.

Połowę sera, warzywa oraz wędlinę mieszamy z makaronem. Doprawiamy pieprzem i ew. solą. Wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st.C.

Smacznego:)

*można użyć dyni makaronowej - po ugotowaniu, należy miąższ jej wyjąć widelcem

wtorek, 12 listopada 2013
Kurczak teriyaki z sezamem

Jedna z naszych ulubionych potraw.

Słony i bardzo sezamowy kurczak pięknie pachnący kolendrą, a w dodatku niezwykle prosty i szybki w wykonaniu to doskonały pomysł na obiad w orientalnym stylu. Jako dodatek polecam ryż basmati albo mieszankę ryżu dzikiego i basmati.

Przepis na to smakowite danie znalazłam kiedyś na jakimś blogu, ale przepisywałam go ponad rok temu i ... uleciała gdzieś mi z głowy nazwa tego bloga:)

kurczak w marynacie teriyaki

 

Kurczak teriyaki z sezamem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (duże)
  • 8 łyżek marynaty teriyaki (nie za pełnych)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 duża czerwona cebula*
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka oleju sezamowego
  • olej z pestek winogron (czasem używam rzepakowego), może też być arachidowy

Kurczaka pokroić w długie i dość szerokie paski i zalać marynatą teriyaki wymieszaną z sosem sojowym. Następnie odsączone oprószyć skrobią i wrzucić na dobrze rozgrzany olej (z pestek winogron). Gdy mięso się zrumieni wlać do niego pozostałą marynatę (niewiele jej będzie) i dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę - cebula ma pozostać jędrna. Na koniec wsypać lekko uprażony na suchej patelni sezam i wymieszać.

Danie podawać w miseczkach, skropione olejem sezamowym i posypane świeżą kolendrą. Jako dodatek polecam ryż basmati lub mieszankę ryżu dzikiego z basmati.

Smacznego::)

 

* cebula nadaje tej potrawie ostrości i zupełnie zmienia jej smak. Dzieci wolą raczej wersję bez cebuli.

poniedziałek, 11 listopada 2013
Ciasto jabłkowo - orzechowe

 Typowo jesienne ciasto. Słodkie, z ogromną ilością kwaskowych jabłek i chrupiącymi orzechami. Idealne do szklanki mleka, filiżanki cappuccino czy ulubionej herbaty. Pyszne, rozpływające się w ustach, bardzo wilgotne i apetyczne. Bardzo polecam!

ciasto

Ciasto - jabłkowo - orzechowe

Składniki:

  • 10 kwaśnych jabłek
  • 2 - 3 jajka (w zależności od wielkości)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag orzechów włoskich

Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować, aż masa zbieleje. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować, dodać olej i ponownie wymieszać. Masa powinna być półpłynna, jeśli trzeba  - dodać jeszcze 1 jajko. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki (niekoniecznie cienkie). Jabłka i grubo posiekane orzechy dodać do ciasta i bardzo dokładnie wymieszać łyżką (stołową lub drewnianą).

Blachę prostokątną (24 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułka.

Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na mniej więcej 1 godz. i 10 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

 

* źródło przepisu: program "Ewa gotuje".

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy blogowej "Tydzień orzechowy" zorganizowanej przez Anitkę:)

13:39, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
niedziela, 10 listopada 2013
Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki. Pycha!

Przepyszna sałatka! Wyrazista w smaku, aromatyczna, pożywna i mocno czosnkowa, Zasmakowała nawet mojej 5-letniej Córce, która surowy czosnek uznawała do tej pory tylko i wyłącznie w maśle czosnkowym.

Przepis na tę wyśmienitą sałatkę znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Bardzo polecam!

kokardki i kurczak z tzatziki

Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki

Składniki:

  • 35 dag makaronu kokardki
  • mały filet z kurczaka
  • duży ogórek wężowy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • ok. 2 łyżeczek przyprawy do kurczaka lub gyrosa
  • 2 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
  • 2 łyżeczki suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • ew. kawałek startego na dużych oczkach tarki żółtego sera

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka lub gyros i pieprzem cayenne (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Usmażyć na oleju na złoty kolor i ostudzić.

Przygotować sos: ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Odsączyć i wymieszać z majonezem, jogurtem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, białym pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Odstawić na 10 minut.

Następnie wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Można też dodać lub posypać tylko wierzch sałatki żółtym serem.

Smacznego:)

czwartek, 07 listopada 2013
Gęsi pipek

To gęsie żołądki z cebulką, czosnkiem i curry. Jak dla mnie przepyszne danie i zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia. Zamiast ziemniaków czy placków ziemniaczanych, jako dodatek pokusiłam się o przygotowanie klusek kładzionych i to był doskonały pomysł. Do tego wystarczy podać ogórek kwaszony i smakowity obiad gotowy:) Przepis na gęsie pipki znalazłam w miesięczniku "Kuchnia".

gęsi pipek

Gęsi pipek

Składniki:

  • 1 kg gęsich żołądków
  • 1/2 kg cebuli
  • trochę oliwy do smażenia
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka curry

 

Żołądki myjemy, wrzucamy do miski i sparzamy wrzątkiem. osaczamy, ponownie wkładamy do miski i sparzamy je jeszcze trzy razy. Do brytfanny wlewamy oliwę, rozgrzewamy ją, wsypujemy posiekaną cebulę, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone żołądki, przyprawiamy solą, pieprzem i curry i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy potrawę i uzupełniamy wyparowaną wodę. Następnie wkładamy brytfannę do gorącego piekarnika na 30 minut. Po 15 - 20 minutach odkrywamy, aby danie się przyrumieniło. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami.

Smacznego:)

środa, 06 listopada 2013
Chińskie żeberka BBQ

Mięso przyrządzone w ten sposób jest soczyste, idealnie doprawione i bardzo aromatyczne. Smakuje pysznie:).

Przepis znalazłam na blogu Moniki.

żeberka chińskie

Chińskie żeberka BBQ

  • Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1/2 szklanki sosu hoisin
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków

Żeberka dokładnie płuczemy i kroimy na jednosegmentowe kawałki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i marynujemy mięso min. 8 godzin, a najlepiej cała noc. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć żeberka, aż lekko zbrązowieją. zalać marynatą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godzin lub dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Ściągnąć wtedy przykrywkę, aby płyn się zredukował, czyli gotować jeszcze ok. 20 minut. Podawać polane sosem.

Smacznego:)

wtorek, 29 października 2013
Bori Bori - paragwajska zupa z serc palmy

Zupa, która wyjątkowo przypadła mi do gustu. Lekko orzeźwiająca, orientalna w smaku i niezbyt gęsta. Raczej nie na chłodne dni, ale na pewno do wielokrotnego powtórzenia.

Przepis znalazłam na stronie "Podróże kulinarne".

serca palmy

Bori Bori - paragwajska zupa z serc palmowych

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe szalotki, posiekane
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 i 1/2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
  • 4 i 1/2 szklanki rosołu (lub więcej, jeżeli zajdzie taka potrzeba)
  • 1 puszka lub słoik serc palmowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • pieprz cayenne do posypania

 

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotki i czosnek z dodatkiem kuminu. Dodać ziemniaki i rosół. Doprowadzić do wrzenia, gotować 8 minut. Dodać serca palmy, mleko kokosowe i gotować na małym ogniu kolejne 8 minut. Przełożyć zupę do blendera, zmiksować. Przelać z powrotem do garnka, jeśli trzeba  - podgrzać. Dodać kolendrę, przyprawić solą i pieprzem. Nalać do talerzy i posypać pieprzem cayenne.

zupa z serc palmy

zupa z serc palmy 2

Smacznego:

niedziela, 20 października 2013
Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Pożywna i bardzo smaczna (szczególnie, gdy sobie nieco "postoi "w lodówce) zupa. Doskonała na jesienne chłody, bo wspaniale rozgrzewa. Wegetarianom proponuję wersję bez boczku, za to z odrobiną masła. Przepis znalazłam w książce Marii Grzymskiej i Niny Kosińskiej pt. "Zupy". Polecam i życzę wszystkim słonecznej, udanej niedzieli.

soczewica


Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Składniki:

  • 3/4 szklanki soczewicy (najlepiej drobnej czerwonej)
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól

Soczewicę wypłukać, osączyć, włożyć do garnka, zalać 8 szklankami zimnej wody Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i stara na dużych oczkach włoszczyznę (marchew, pietruszkę i seler), a także liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 25 minut. W tym czasie pokroić w paski boczek i przesmażyć z posiekaną cebulą. Dołożyć go do zupy wraz z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze chwilę gotować. Przyprawić sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posypać natką.

Taką zupę można też gotować bez boczku (na koniec trzeba dodać trochę masła). Doskonale będzie również smakować przyrządzona w ten sposób grochówka - groch łuskany trzeba zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 godziny, osączyć, zalać świeżą wodą i gotować godzinę; potem postępować jak z soczewicą.

zupa z soczewicy

Smacznego:)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi