sprawdzone przepisy kulinarne
sobota, 18 stycznia 2014
Zupa pomidorowa - najlepsza!

Pomidorowa to ulubiona zupa mojej Córki. I jedna z moich ulubionych zup, więc gości na naszym stole bardzo często. Ten przepis jest zdecydowanie najlepszy, z tych, które do tej pory wypróbowywałam. Wywar jest wyjątkowo pyszny i esencjonalny, choć nie dodaje się do niego ziela angielskiego ani listków laurowych. Wystarczy sama sól.

Lubię taką zupę, nawet bez dodatku śmietany, najlepiej z osobno ugotowanym ryżem, koniecznie z kilkoma kawałkami mięsa i plasterkami słodkawej marchewki, a w sezonie posypaną świeżym pachnącym koperkiem. Przepis na tę prostą i pyszną zupę znalazłam na nieistniejącym już blogu Dorotus Magia smaków. Szczerze polecam!

zupa pomidorowa

 Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 4 - 5 średniej wielkości marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • nieduży kawałek selera
  • 500 ml dobrego przecieru pomidorowego
  • sól
  • dodatki:
  • 1/2 - 1 szklanki suchego ryżu lub ryż czy makaron osobno ugotowany (ilość wedle uznania)
  • dobra gęsta śmietana
  • koperek lub natka pietruszki

Do dużego włożyć udka, wlać wodę i zagotować. Następnie odszumować i posolić. Dodać również obrane i umyte warzywa w całości. Gotować całość na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie a wywar stanie się esencjonalny. Jeśli chcemy ryż ugotować w zupie, należy go dodać do wywaru, po kilku minutach od włożenia warzyw.

Miękkie warzywa i mięso wyjąć z garnka. Do wywaru dodać przecier pomidorowy i zagotować.

Podawać tak jak lubicie:z ryżem (jeśli nie był wcześniej dodany do wywaru) lub makaronem, zieleniną, pokrojonym mięsem z kurczaka i marchewką, gęstą śmietaną. Śmietanę można też dodać bezpośrednio do garnka z zupą, tylko należy ją najpierw zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy.

Smacznego:)

piątek, 17 stycznia 2014
Sałatka z ogórków po seczuańsku

Smaczna i bardzo aromatyczna. Sezamowo - imbirowa z kawałkami zielonego pieprzu. No i ...piekielnie ostra! Z pewnością będzie idealnym dodatkiem do wielu chińskich potraw.

Przepis pochodzi z książki Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj! część 2".

ogórki po seczuańsku

Sałatka z ogórków po seczuańsku

Składniki:

  • 250 g ogórków węży umytych, z odkrojonymi końcówkami
  • sól
  • 40 g świeżego imbiru (obranego i startego)
  • 2 łyżki oleju kukurydzianego
  • 1/2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu posiekanego lub utłuczonego w moździerzu - niezbyt drobno
  • 4 łyżki oleju sezamowego (jasnego - nieprażonego)
  • 3 papryczki chilli (np.odmiany bird`s eye) oczyszczone z pestek i pokrojone w cieniutkie paseczki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
  • kilka listków bazylii lub 1 minikostka przypraw

Ogórki kroimy wzdłuż na 4 części, usuwamy nasionka. Ćwiartki kroimy w słupki, przekładamy na sitko i obficie solimy. Odstawiamy na 15 - 30 minut, aby puściły sok. Imbir zalewamy małą ilością wody i odstawiamy na 10 minut (będzie łagodniejszy w smaku). Ogórki dokładnie płuczemy (bo będą za słone), osączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. dodajemy odsączony imbir. Do woka lub na patelnię wlewamy olej kukurydziany, do zimnego wkładamy zielony pieprz. smażymy 15 sekund od chwili, gdy zacznie "strzelać". Wlewamy olej sezamowy, mieszamy.Dodajemy chilli, smażymy jeszcze 10 sekund, mieszając drewnianą łyżką. Wszystkie składniki z woka dodajemy do miski z ogórkami i dobrze mieszamy. Robimy zalewę z cukru i octu, wlewamy do sałatki, mieszamy i posypujemy sezamem. Dodajemy pokrojone listki bazylii lub pokruszoną kostkę bazyliową, mieszamy. Sałatkę przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 6 godzin do lodówki.

Smacznego:)

środa, 15 stycznia 2014
Kurczak smażony w sosie sojowym

Bardzo lubię kurczaka w wyrazistych i słodkawych azjatyckich sosach. To danie przyrządzałam już trzy razy i zawsze wychodziło pyszne chociaż za każdym razem smakowało nieco inaczej. Z pewnością zależne było to od sosu ostrygowego (co producent to inny smak sosu!), czasem było bardziej imbirowe czasem mniej, raz nawet zapomniałam o szczypiorze...

Dodam jeszcze, że danie nadaje się do podgrzewania (wystarczy dobry garnek o grubym dnie), wtedy smakuje jeszcze lepiej. Polecam!

źródło przepisu

kurczak smażony w sosie sojowym

Kurczak smażony w sosie sojowym

Składniki:

  • 8 małych skrzydełek kurczaka (ew, można zastąpić je 2 udkami - każde trzeba pociąć na 2 kawałki)
  • 1 - 2 cebule, pokrojone w dużą kostkę
  • 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobniutko posiekane
  • 2-cmetrowy kawałek świeżego imbiru - zetrzeć na drobnej tarce lub drobniutko posiekać
  • kilka szczypiorów od dymki - posiekać w pierścienie
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 3 łyżki masła
  • olej do smażenia
  • 1/2 cytryny

Kurczaka natrzeć sokiem cytrynowym i pozostawić na 1/2 godziny (można na dłużej). Następnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła wraz z 2 łyżkami oleju. Wrzucić cebulę pokrojoną w dużą kostkę, podsmażyć wraz ze startym imbirem. Następnie dodać czosnek i smażyć, aż cebula będzie całkowicie miękka. Dodać wszystkie sosy. Wymieszać i chwilę razem poddusić. Dołożyć skrzydełka i smażyć na niewielkim ogniu, często mieszając, aby kurczak przesiąkł sosem. Na koniec dołożyć posiekany szczypior i dokładnie wymieszać. Można również dodać jeszcze kilka kropel soku z cytryny.

kurczak po indonezyjsku

Smacznego:)

wtorek, 14 stycznia 2014
Surówka z kiszonej kapusty

Odkąd znalazłam ten przepis na blogu Dagmary, korzystam z niego zawsze gdy mam ochotę na rybę czy wątróbkę smażoną albo kotlety sojowe w panierce.

Surówka jest pyszna, spróbujcie!

surówka

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula (40 - 50g)
  • 2 średnie marchewki (ok. 200g)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Kapustę lekko odciskamy z soku (jeżeli jest mocno kwaśna płuczemy raz w zimnej wodzie). Dodajemy drobniutko posiekaną cebulkę i marchewkę startą na mniejszych oczkach oraz 2 łyżki cukru, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy olej i ew, jeśli trzeba doprawiamy jeszcze cukrem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż smaki się "przegryzą".

Smacznego:)

poniedziałek, 13 stycznia 2014
Wątróbka wieprzowa smażona z cebulą

 Bardzo lubię wątróbkę i to pod każdą postacią, ale z oczywistych powodów nie jem jej zbyt często, zazwyczaj raz - góra dwa razy - w miesiącu. Lubię jak jest miękka, dobrze doprawiona i dobrze wysmażona - broń Boże krwista!

Wątróbkę z cebulą zazwyczaj przygotowuję "na oko", ale tym razem postanowiłam skorzystać z przepisu Agatki i szczerze mówiąc danie bardzo mi zasmakowało choć nie jestem dostatecznie przekonana do maggi, raczej wolę sos sojowy. W każdym razie przepis polecam. A już jutro podam mój ulubiony przepis na surówkę z kapusty kiszonej.

wątroba wieprzowa z cebulą

Wątróbka wieprzowa smażona z cebulą

Składniki:

  • 500g wątroby wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 100g smalcu
  • pieprz, sól
  • maggi w płynie lub sos sojowy
  • odrobina oleju

Cebule obieramy i kroimy w pólplasterki, a następnie lekko ją zezłocamy na odrobinie oleju. Umytą i osuszoną wątrobę oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie krótko smażymy rumieniąc z obu stron na dobrze rozgrzanym smalcu. Dodajemy cebulę, krótko podsmażamy razem i doprawiamy Podajemy od razu po przyrządzeniu z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub po prostu z kiszonym ogórkiem.

Smacznego:)

piątek, 10 stycznia 2014
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem (na słodko)

Sałatka z ananasem i wędzonym kurczakiem dość często gości na naszym stole. Czasami dodaję do niej ryż ugotowany na sypko, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, aby dodać do niej makaron. A szkoda, bo to wyjątkowo dobre i sycące połączenie. Bardzo polecam!

źródło przepisu

sałatka z kurczakiem wędzonym

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem (na słodko)

Składniki:

  • 1/2 kg wędzonego kurczaka (udka lub piersi)
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • spora czerwona papryka
  • ok. 250g makaronu suchego
  • kilka łyżek majonezu

Makaron ugotować wg instrukcji opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Kurczaka obrać ze skóry, usunąć kości i pokroić w kostkę. Podobnie pokroić ananasa i paprykę. Wszystko wymieszać dokładnie w dużej misce, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem dodać majonez.

Smacznego:)

środa, 08 stycznia 2014
Grochówka wojskowa

To chyba najbardziej pożywna grochówka jaką kiedykolwiek jadłam w swoim życiu:) Jest pyszna choć strasznie kaloryczna, gęsta, ze skwarkami wytopionymi z boczku i słoniny, z kawałkami podsmażonej kiełbasy i doprawiona czosnkiem. Idealna dla ciężko pracującego mężczyzny:)

źródło przepisu: gazetka "Przyślij przepis!"

grochówka wojskowa

Grochówka wojskowa

Składniki:

  • 2 szklanki grochu (najlepiej w połówkach)*
  • 1 kg kości schabowych lub wędzonych żeberek**
  • 30-40 dag boczku wędzonego
  • 30 dag dobrej cienkiej kiełbasy
  • 10 dag słoniny***
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • sól i pieprz
  • 4 małe listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki vegety
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziemniaków

Do garnka wkładamy kości i zalewamy je 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu. Po ok. 1 godzinie dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę i wypłukany groch.

Gdy groch będzie miękki, wyjmujemy mięso z garnka, a do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i vegetę.

Słoninę kroimy w kostkę, lekko solimy i topimy. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy na rumiano. Nadmiar tłuszczu zlewamy, a skwarki i kiełbasę dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, topimy i również dodajemy do zupy. Przeciskamy także do garnka  przez praskę czosnek i dodajemy pokrojone mięso. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.

Zupę podajemy gorącą posypaną natką pietruszki i z pajdą świeżego chleba. Pysznie smakuje na drugi dzień -  gdyby stała się zbyt gęsta można dolać nieco przegotowanej wody i ew. doprawić.

Smacznego!

 

* jeśli używamy całego grochu, należy go na noc namoczyć, a gotując zupę dodać do garnka już po zszumowaniu wywaru

** najlepiej jest kupić schab z kością i odcinając mięso zostawić go tyle, aby było co pokroić po ugotowaniu. Na tych sklepowych jest zazwyczaj niewiele mięsa, więc nie polecam ich.

*** wytopiony tłuszcz zlany do słoiczka będzie doskonały choćby do smażenia schabowych

wtorek, 07 stycznia 2014
Łosoś teriyaki

Łosoś przyrządzony w ten sposób jest soczysty, idealnie doprawiony, słodkawy. Przepyszny. Doskonale pasuje do niego makaron ryżowy doprawiony również sosem teriyaki, skropiony odrobiną oliwy i wymieszany z malutkimi pomidorkami i zieloną fasolką. Taki makaron jest jeszcze lepszy lekko podpieczony, ale to już raczej bez dodatku pomidorków - lepiej dodać je po zdjęciu patelni z ognia i dobrze wymieszać całość. Wtedy pomidorki nie stracą jędrności i nie musimy się obawiać, że przy jedzeniu zostanie nam mnóstwo pomidorowych skórek między zębami:) No chyba, że je wcześniej zblanszujemy i obierzemy.

źródło przepisu: magazyn "Kuchnia" (przepis Tomka Woźniaka, lekko przeze mnie zmodyfikowany)

łosoś w marynacie teriyaki


Łosoś teriyaki

Składniki:

  • 500g oczyszczonego z łusek łososia ze skóra
  • 10 łyżek sosu teriyaki
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g makaronu ryżowego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa

Łososia dzielimy na 4 porcje, nacieramy 6 łyżkami sosu teriyaki połączonego z cukrem, oprószamy leciutko solą i pieprzem.

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolkę gotujemy, tak aby pozostała jędrna, możemy też wrzucić do wody na chwilę pomidorki.

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy łososia po 2 minuty z każdej strony. Makaron mieszamy z odcedzonymi warzywami, resztą sosu teriyaki i skrapiamy oliwą. Podajemy z łososiem.

Smacznego:)

niedziela, 05 stycznia 2014
Zupa jarzynowa z miso

Zupa miso to jedna z najzdrowszych zup, ale z pewnością nie każdemu zasmakuje. Osobiście bardzo ja lubię, a jej niezwykle pożywna wersja z dodatkiem mięsa i dość wyrazistej w smaku ciemnej pasty miso najbardziej do mnie "przemawia".

źródło przepisu

zupa z miso

Zupa jarzynowa z miso

Składniki:

  • 250g cienko pokrojonej wieprzowiny
  • 1 ziemniak
  • 1 por
  • 1/2 marchewki
  • ząbek czosnku
  • 6 grzybów, np boczniaków czy brązowych pieczarek
  • ćwiartka kapusty chińskiej lub włoskiej
  • kawałek (ok. 8 cm) rzodkwi japońskiej daikon
  • szczypta pieprzu białego
  • łyżka oleju
  • 3 płaskie łyżeczki ciemnej pasty miso
  • 1200 ml wody

Warzywa obrać, opłukać. Ziemniaki, marchewkę, daikon i kapustę pokroić w kostkę jednakowej wielkości, ok. 1,5 cm na 1,5 cm. Czosnek drobno posiekać, pora (również część zieloną) przekroić na pół wzdłuż, a następnie w poprzek na paseczki o szer. ok. 0,5 cm. Grzyby oczyścić (nie płukać), pokroić w paski. W garnki, w którym będzie się gotowała zupa, przesmażyć na oleju - dodając kolejno - czosnek, pora, grzyby, marchewkę i ziemniaki. Jak tylko warzywa zaczną intensywnie pachnieć, dodać wodę i zagotować całość. Następnie dodać daikon, a po 10 min. kapustę i mięso. Gotować, aż mięso będzie miękkie. Miso rozprowadzić 4 łyżkami gorącego wywaru, wlać do zupy i podgrzewać jeszcze chwilę (nie dopuszczać do zagotowania!). Zupę podawać gorącą, posypaną szczypiorkiem.

Smacznego:)

czwartek, 02 stycznia 2014
Sałatka z zupek chińskich (przepis III)

Do tej sałatki możesz dodać także inne ulubione składniki. Doskonale będzie pasować ananas z zalewy, kapusta pekińska, fasolka czerwona z puszki czy groszek...

sałatka z zupek chinskich

Sałatka z zupek chińskich

składniki:

  • pikantna zupka chińska
  • pierś z kurczaka usmażona lub ugotowana
  • 2 pomidory
  • papryka
  • świeży ogórek, obrany
  • ok. 1/2 puszki konserwowej kukurydzy
  • majonez

Do miski wsypać rozkruszony makaron i sypkie przyprawy. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojone warzywa i majonez. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin, aż makaron zmięknie.

Smacznego:)

środa, 01 stycznia 2014
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Fantastyczne śledzie w pomidorowej słodko-kwaśnej zalewie.

Przepis na nie znalazłam na blogu Wiosenki. Gorąco polecam!

śledzie

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:

  • 500g solonych płatów śledziowych
  • 60g oleju
  • 50g rodzynków
  • 1/2 szklanki zalewy ananasowej
  • 1/2 szklanki pikantnego keczupu
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka (najlepiej bez skórki)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier, sól i pieprz

Śledzie wymoczyć, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w grube półkrążki i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w paski paprykę. Dusić, aż papryka zmięknie. Następnie dodać pokrojonego ananasa, opłukane rodzynki, ocet, koncentrat, keczup, zalewę ananasową, pieprz, cukier i szczyptę soli. Dusić jeszcze chwilę. Przestudzony sos wymieszać z pokrojonymi śledziami. Włożyć w szczelnie zamkniętym słoiku do lodówki na min. 24 godz.

Smacznego:)

                      *  *  *

 

    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

niedziela, 29 grudnia 2013
Dziad

Dziad to kwaskowa, tania zupa z kiszonej kapusty.

Zupełnie nie przypomina mojego ulubionego treściwego kapuśniaku z grzybkami suszonymi, sporą ilością wędzonego mięsa, dobrą kiełbasą i koniecznie doprawionego majerankiem, ale także smakuje pysznie! Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.

dziad2

Dziad (z przepisu Dagmary)

Składniki:

  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 70 dag ziemniaków + 1 płaska łyżka soli
  • 20 dag kości schabowych lub żeberek
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • tymianek, sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Kapustę płuczemy 1 raz w zimnej wodzie. Lekko odciskamy z wody i wrzucamy do garnka o pojemności 5 litrów. Dodajemy umytą kość ze schabu lub żeberko. zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. Gdy tylko zawrze, zmniejszamy płomień, a do garnka dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.

Boczek kroimy w paski i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do smażącego się boczku. Gdy cebula leciutko się zrumieni, dajemy całą zawartość patelni do garnka z zupą. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżkę cukru.

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki w wodzie z sola (ok. 1 łyżki). Gdy będą miękkie rozgniatamy je nieco i przekładamy je wraz z wodą, w której się gotowały do  miękkiej kapusty. Gotujemy jeszcze przez chwile razem, a następnie doprawiamy solą i ew. suszonym tymiankiem. Zupa najlepiej smakuje po jakiejś godzince po ugotowaniu.

Smacznego:)

sobota, 28 grudnia 2013
Pieczarki balsamico

Propozycja idealna na wszelkie przyjęcia. Malutkie pieczarki w słodkim sosie z octu balsamicznego, cukru trzcinowego i czosnku. Można je zajadać na ciepło i na zimno, choć nam smakowały tylko na zimno!

Podajcie do nich koniecznie wykałaczki lub malutkie widelczyki, dobre czerwone wino i  kawałki świeżej chrupiącej bagietki.

Przepis na te aromatyczne pieczarki znalazłam na blogu Ani. Polecam:)

pieczarki z octem balsamicznym

Pieczarki balsamico

Składniki:

  • 1/2 kg malutkich pieczarek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól do smaku i świeżo zmielony pieprz

 Oliwę rozgrzać na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać cukier, ocet i wodę. Gotować 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3). Na koniec doprawić pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 24 grudnia 2013
Śledzie z rodzynkami

Propozycja iście wigilijna, bo śledziowa, choć z jednej strony nietypowa, bo ze słodką nutą. Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Śledzie, które zachwycają swoją prostotą i pysznym smakiem. Szczerze je Wam polecam!

śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami ( z przepisu Izy)

Składniki:

  • 5 - 6 płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • duża garść rodzynek (lub nawet nieco więcej)
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier
  • słodka papryka w proszku i chili

Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić na oleju. Następnie dodać rodzynki, chwilę poddusić i doprawić koncentratem pomidorowym i przyprawami. Ostudzić i wymieszać dokładnie z pokrojonymi śledziami. Całość przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Schować do lodówki na min. 2 dni.

Smacznego:)

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę wesołych, zdrowych a przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!

czwartek, 19 grudnia 2013
Pipki indycze

Czyli żołądki indycze w towarzystwie słodkawej, aromatycznej cebuli i kawałeczków papryki. Pyszne, proste danie. Doskonałe z porcją ryżu na sypko i dobrym kiszonym ogórkiem. Bardzo polecam!

pipki indycze

Pipki indycze

Składniki:

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 strąki czerwonej papryki*
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz

Żołądki z indyka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie kroimy je w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przekładamy do garnka, dodajemy żołądki i dusimy je razem z warzywami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego:)

* paprykę warto podpiec nad palnikiem, aż skórka z każdej strony zrobi się czarna, następnie włożyć ją w foliowy woreczek i zawiązać. Pozostawić tak paprykę do momentu, aż ostygnie, wtedy obrać ją ze skóry

 

źródło przepisu: "Taniec z garami" Piotr Galiński

środa, 18 grudnia 2013
Śledzie po wileńsku

Korzenne. Z zielem angielskim i sporą ilością goździków. Wyśmienicie smakują na kromce chleba po przynajmniej 2 dniowym "leżakowaniu" w lodówce.

Przepis wyszperałam w gazetce "Przyslij przepis!". Polecam... nie tylko na Święta!

śledzie po wilensku

Śledzie po wileńsku

Składniki:

  • 70 dag płatów śledziowych
  • 8 cebul
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • pieprz i ew. sól

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, następnie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w półplastry. Dusimy na rozgrzanym oleju. Do miękkiej cebuli dodajemy ziele angielskie, goździki i koncentrat pomidorowy (robimy to stopniowo, aby uzyskać smak nam odpowiadający). Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem, cukrem i ew. odrobiną soli. Odstawiamy do wystudzenia. W słoiku lub odpowiednim naczyniu układamy warstwy smażonej cebuli na przemian z płatami śledziowymi. Przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na min. 24 godz.

Smacznego:)

piątek, 22 listopada 2013
Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem

Dzisiaj proponuję pyszne , szybkie i proste w wykonaniu danie z chińskiego makaronu (który bez problemu dostaniecie w większości marketów) z bakłażanem i kurczakiem. Idealnie doprawione, słodkawe, pachnące curry i kolendrą. Jedyny minus tego dania to to, że sos jest bardzo gęsty i trzeba się trochę postarać, aby dokładnie wymieszać go z pozostałymi składnikami. Przepis pochodzi z broszurki "57 obiadów z kurczaka".

kurczak zbakłażanem

Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • bakłażan
  • paczka pszennego makaronu chińskiego
  • 2 dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka curry
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • płaska łyżka cukru
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • garść listków kolendry
  • sól

Na oleju podsmażyć pokrojoną dymkę (szczypior zachować), następnie dodać posiekany czosnek. Kiedy czosnek nieco zmięknie, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. całość oprószyć curry i smażyć często mieszając. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan (wcześniej posypany solą i odstawiony na sitku na ok. 1/2 godz). Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać sos sojowy, cukier i łyżkę wody. Zmniejszyć ogień, dusić razem 5 minut. Następnie dodać skrobię kukurydzianą zmieszaną z odrobiną wody, smażyć 1 min, aż sos zgęstnieje. dodać makaron chiński przygotowany wg przepisu na opakowaniu, wymieszać dokładnie i podgrzać. Jeśli trzeba doprawić danie solą i podawać posypane posiekanym szczypiorem i kolendrą.

Smacznego:)

czwartek, 21 listopada 2013
Bigos

Pyszny! Słodko-kwaśny z maślaną nutą i sporą ilością suszonych grzybków.

Przepis znalazłam na blogu Justyny  Polecam!

bigos

Bigos jesienny

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • ok. 500g kapusty kiszonej
  • 4 - 5 pętek cienkiej kiełbasy, np śląskiej
  • ok. 400g wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 1 spora marchewka
  • 4 garstki suszonych grzybów
  • 1/2 - 3/4 kostki margaryny
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki ulubionego keczupu
  • opcjonalnie: sos pieczeniowy jasny lub grzybowy w proszku - 1 opakowanie
  • sól, pieprz, vegeta, słodka papryka w proszku
  • opcjonalnie: 3 płaskie łyżki masła

Grzybki opłukać w ciepłej wodzie. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na jakiś czas. Po kilku godzinach ugotować je w tej samej wodzie z dodatkiem małej, obranej cebulki.

Białą kapustę drobno posiekać, zalać zimną wodą i ugotować na półtwardo. Odcedzić.

Kwaśną kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż nieco zmięknie. Jeśli wody zostało niewiele - zostawiamy ją w garnku, jeśli jest jej zbyt dużo - odlewamy nadmiar. Następnie dodać białą kapustę i dokładnie wymieszać. gotować na niewielkim ogniu, w międzyczasie dodając grzybki i przecedzony wywar grzybowy.

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić ją na patelni z niewielką ilością margaryny. Do miękkiej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Wymieszać i dusić, aż marchew zmięknie. Zawartość patelni wyłożyć do garnka z gotującą się kapustą i dokładnie wymieszać.

Na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości rozpuszczonej margaryny usmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, następnie do lekko złocistego dodać kiełbasę pokrojoną w większą kostkę - usmażyć na rumiano. Następnie całość przełożyć do garnka z kapustą. Wrzucić także 1 lub 2 przepołowione ząbki czosnku. Całość dusić na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie, a woda na dnie garnka całkowicie wyparuje. Gotowy bigos doprawić solą, pieprzem, vegetą i słodką mieloną papryka. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup i ew. rozrobiony w niewielkiej ilości zimnej wody sos. Można również dodać odrobinę masła. Bardzo dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze na sporym ogniu przez kilka minut.

Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki "przegryzą się" ze sobą.

Smacznego:)

poniedziałek, 18 listopada 2013
Japońska sałatka z tuńczykiem i makaronem somen

Jeżeli lubicie tuńczyka, to bardzo polecam ten przepis. Sałatka jest wyjątkowo prosta w wykonaniu, a smakuje pysznie. My zjedliśmy ją od razu po przyrządzeniu, nawet nie czekaliśmy, aż smaki się przegryza, tak nam smakowała.

Przepis ten znalazłam na stronie SłodkoKwaśny.com.

sałatka z makaronem somen

Japońska sałatka z tuńczykiem i makaronem somen

Składniki:

  • 100g makaronu somen
  • 90g tuńczyka z puszki w sosie własnym
  • 1 średnia cebula
  • 3 małe ogórki (najlepiej gruntowe)
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, sos sojowy i świeżo zmielony pieprz do smaku

Do większego garnka wlać wodę, osolić ją i zagotować. Następnie włożyć do niej makaron i ugotować al dente (uwaga! makaron somen gotuje się bardzo szybko). Odsączyć przepłukać zimną wodą i ponownie dobrze odsączyć.

Tuńczyka również dobrze odsączyć. Cebulę pokroić w cienkie krążki i zalać gorącą wodą, aby usunąć ostry smak. Odsączyć po 5 - 10 minutach. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i odstawić na 5 - 10 minut, po czym odsączyć z nadmiaru wody.

Wymieszać razem makaron, tuńczyka, cebulę, ogórki i majonez, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić dobrym sosem sojowym.

sałatka

Smacznego:)

niedziela, 17 listopada 2013
Banianka

Banianka to bardzo gęsta, pyszna mleczna zupa z kawałkami dyni i domowym makaronem. Niestety zupełnie nie nadaje się do przechowywania - makaron staje się niesmaczny, gdy dłużej poleży w zupie. dlatego warto ugotować ją tuż przed podaniem.

Przepis ten znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Naprawdę polecam!

banianka

Banianka

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1.5 kg dyni
  • cukier do smaku
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko (koniecznie wiejskie!)
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko, solimy i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania polewamy niewielką ilością zimnej wody.

Dynię kroimy na kawałki, obieramy i wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielką kostkę.

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy dynię i cukier do smaku. Gotujemy, aż dynia będzie miękka.

Ciasto wałkujemy na cienki placek i kroimy w dowolnej szerokości makaronowe paski. Gotujemy je w osolonym wrzątku lub ew. bezpośrednio w zupie. Podajemy niezwłocznie po ugotowaniu!

Smacznego:)

12:14, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
sobota, 16 listopada 2013
Zupa - krem z dyni

Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na gęstą, słoneczną zupę. Słodkawą w smaku z kleksem cytrusowej śmietany - obowiązkowym! - dla przełamania dyniowej słodyczy, posypaną podprażonymi ziarenkami dyni. Kto chce może ją dodatkowo wzbogacić grzankami (polecam!) albo parmezanem.

krem z dyni

Zupa - krem z dyni

Składniki:

  • 2,5 kg dyni
  • 3 - 4 cebule
  • 4 - 5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • szklanka śmietany 22%
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • opcjonalnie: parmezan, grzanki, zielenina

Miąższ dyni pokroić, podlać wodą (3/4 szklanki), posolić i udusić. Śmietanę wymieszać z sokiem z limonki lub cytryny, przykryć i schłodzić. Zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać ją do dyni. Wlać mleko, wsypać pieprz cayenne i zmiksować. Wlać bulion, zagotować. Udekorować zupę kleksami śmietany i posypać pestkami dyni. Taką zupę można też podać z parmezanem czy grzankami i oczywiście posypaną posiekaną zieleniną.

Smacznego:)

czwartek, 14 listopada 2013
Łazanki zapiekane z dynią

Łazanki w nieco innym wydaniu... Kolorowe, dość łagodne, ale również smaczne.

Przepis znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Polecam!

łazanki z dynią

Łazanki zapiekane z dynią

Składniki:

  • ok. 80 dag dyni*
  • 20 dag makaronu łazanki
  • po 1 żółtej, czerwonej i zielonej papryce
  • pomidor
  • 10 dag wędliny (lub nieco więcej)
  • 10 dag żółtego sera
  • łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Dynię myjemy i kroimy na kilka części. Gotujemy ok 10 minut. Studzimy. Obieramy i oczyszczamy dokładnie. Miąższ kroimy w kostkę.

Pomidora sparzamy i obieramy. Papryki oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Podobnie kroimy pomidora i wędlinę. Kostki pomidora, wędliny i papryki smażymy na rozgrzanym oleju.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i solą.

Połowę sera, warzywa oraz wędlinę mieszamy z makaronem. Doprawiamy pieprzem i ew. solą. Wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st.C.

Smacznego:)

*można użyć dyni makaronowej - po ugotowaniu, należy miąższ jej wyjąć widelcem

wtorek, 12 listopada 2013
Kurczak teriyaki z sezamem

Jedna z naszych ulubionych potraw.

Słony i bardzo sezamowy kurczak pięknie pachnący kolendrą, a w dodatku niezwykle prosty i szybki w wykonaniu to doskonały pomysł na obiad w orientalnym stylu. Jako dodatek polecam ryż basmati albo mieszankę ryżu dzikiego i basmati.

Przepis na to smakowite danie znalazłam kiedyś na jakimś blogu, ale przepisywałam go ponad rok temu i ... uleciała gdzieś mi z głowy nazwa tego bloga:)

kurczak w marynacie teriyaki

 

Kurczak teriyaki z sezamem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (duże)
  • 8 łyżek marynaty teriyaki (nie za pełnych)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 duża czerwona cebula*
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka oleju sezamowego
  • olej z pestek winogron (czasem używam rzepakowego), może też być arachidowy

Kurczaka pokroić w długie i dość szerokie paski i zalać marynatą teriyaki wymieszaną z sosem sojowym. Następnie odsączone oprószyć skrobią i wrzucić na dobrze rozgrzany olej (z pestek winogron). Gdy mięso się zrumieni wlać do niego pozostałą marynatę (niewiele jej będzie) i dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę - cebula ma pozostać jędrna. Na koniec wsypać lekko uprażony na suchej patelni sezam i wymieszać.

Danie podawać w miseczkach, skropione olejem sezamowym i posypane świeżą kolendrą. Jako dodatek polecam ryż basmati lub mieszankę ryżu dzikiego z basmati.

Smacznego::)

 

* cebula nadaje tej potrawie ostrości i zupełnie zmienia jej smak. Dzieci wolą raczej wersję bez cebuli.

poniedziałek, 11 listopada 2013
Ciasto jabłkowo - orzechowe

 Typowo jesienne ciasto. Słodkie, z ogromną ilością kwaskowych jabłek i chrupiącymi orzechami. Idealne do szklanki mleka, filiżanki cappuccino czy ulubionej herbaty. Pyszne, rozpływające się w ustach, bardzo wilgotne i apetyczne. Bardzo polecam!

ciasto

Ciasto - jabłkowo - orzechowe

Składniki:

  • 10 kwaśnych jabłek
  • 2 - 3 jajka (w zależności od wielkości)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag orzechów włoskich

Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować, aż masa zbieleje. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować, dodać olej i ponownie wymieszać. Masa powinna być półpłynna, jeśli trzeba  - dodać jeszcze 1 jajko. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki (niekoniecznie cienkie). Jabłka i grubo posiekane orzechy dodać do ciasta i bardzo dokładnie wymieszać łyżką (stołową lub drewnianą).

Blachę prostokątną (24 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułka.

Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na mniej więcej 1 godz. i 10 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

 

* źródło przepisu: program "Ewa gotuje".

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy blogowej "Tydzień orzechowy" zorganizowanej przez Anitkę:)

13:39, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
niedziela, 10 listopada 2013
Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki. Pycha!

Przepyszna sałatka! Wyrazista w smaku, aromatyczna, pożywna i mocno czosnkowa, Zasmakowała nawet mojej 5-letniej Córce, która surowy czosnek uznawała do tej pory tylko i wyłącznie w maśle czosnkowym.

Przepis na tę wyśmienitą sałatkę znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Bardzo polecam!

kokardki i kurczak z tzatziki

Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki

Składniki:

  • 35 dag makaronu kokardki
  • mały filet z kurczaka
  • duży ogórek wężowy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • ok. 2 łyżeczek przyprawy do kurczaka lub gyrosa
  • 2 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
  • 2 łyżeczki suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • ew. kawałek startego na dużych oczkach tarki żółtego sera

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka lub gyros i pieprzem cayenne (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Usmażyć na oleju na złoty kolor i ostudzić.

Przygotować sos: ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Odsączyć i wymieszać z majonezem, jogurtem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, białym pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Odstawić na 10 minut.

Następnie wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Można też dodać lub posypać tylko wierzch sałatki żółtym serem.

Smacznego:)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi