sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 29 maja 2015
Dżem z pędów świerka

Na początku była czysta ciekawość, potem ogromne zadziwienie. Dżem z pędów świerka? I to w dodatku tak krótko gotowany??? A to się okazało naprawdę genialne w smaku! Lekko kwaskowe, z ledwo wyczuwalna goryczką i... właściwie to smakuje nieco jak białe winogrona :)

Dodam jeszcze, że młodziutkie świerkowe pędy zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych i kwasów nukleinowych.

Polecam! Pyszne, zdrowe i zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu.




Dżem z pędów świerka

100 g młodych pędów świerka pospolitego Picea abies
100 g brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub wody (polecam sok z cytryny! )

Pedy świerka zmiksować w blenderze lub drobniutko posiekać. Zmieszać z cukrem, podlać sokiem z cytryny (lub wodą) i podgrzewać na malutkim ogniu. Pogotować 2-3 minuty i przełożyć do wysterylizowanego słoiczka.



Smacznego :)

 

źródło

10:10, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 18 maja 2015
Sałatka z listków fiołka

Ziele fiołka reguluje przemianę materii, działa moczopędnie i zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych.

Zarówno kwiaty jak i listki fiołka są jadalne, a smakują pysznie! Są bardzo delikatne w smaku, wręcz słodkawe, a polane kwaśnym dresssingiem i podane z jajkiem na twardo i dymką mogą stanowić doskonałe, pożywne, ale lekkie i aromatyczne danie. Przepis pochodzi z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty". Polecam!



Sałatka z listków fiołka

Składniki:

  • 2 garście młodych listków fiołka wonnego
  • kilka kwiatów fiołka wonnego
  • 2 jajka na twardo, dowolnie pokrojone
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Świeżo zebrane młode listki fiołka wonnego umyć i osuszyć. Dodać ugotowane na twardo jajka i posiekaną dymkę. Oliwę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, następnie polać nią sałatkę.

Smacznego :)

Owsianka kokosowa ze stokrotkami

Płatki stokrotek są bardzo delikatne i nie mają prawie wcale smaku, natomiast ich główki są jędrne i chrupiące.

Bodajże dwa lata temu spróbowałam zupy stokrotkowej z niewielkim dodatkiem grzybów suszonych i jajecznicy i fajnie smakowała. Wczoraj skusiłam się na owsiankę. Jest pyszna, porządnie kokosowa z charakterystycznym posmakiem typowym dla dań z dodatkiem siemienia lnianego. A te stokrotki... to takie dopełnienie jej smaku, taka przysłowiowa "kropka nad i". Polecam!



Owsianka kokosowa ze stokrotkami

  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • mleko
  • miód
  • kwiaty stokrotek

Płatki owsiane, siemię i wiórki kokosowe wsypać do rondelka i zalać mlekiem (tak, aby były porządnie nim przykryte). Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas. Wyłączyć ogień, przykryć rondelek i zostawić na ok 5 minut, aby płatki napęczniały.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczek, polać miodem i udekorować kwiatkami stokrotek.

smacznego:)

 

źródło

10:22, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
piątek, 15 maja 2015
Mozzarella na sałacie

Ta sałatka ma kilka zalet... jest bardzo lekka, bardzo kolorowa i całkiem fajnie smakuje. A poza tym doskonale syci :) Olej arganowy nie dość, że jest bardzo zdrowy, to smakuje wyjątkowo dobrze, szczególnie w zestawieniu z dobrym pieczywem - polecam tu szczególnie marokański batbout. Równie gorąco polecam  mozzarellę w zestawieniu z balsamico i truskawkami. to jedno z moich ulubionych nietypowych połączeń.

Mozzarella na sałacie

Składniki:

  • garść mieszanki sałat
  • kulka mozzarelli
  • świeża papryka lub ulubione owoce, np. truskawki i maliny
  • ulubione zioła, najlepiej świeże
  • olej arganowy
  • balsamico

Sałatę ułożyć na talerzu. Paprykę pokroić na kawałki i porozkładać na sałacie, na wierzchu ułożyć mozzarellę. Całość posypać ulubionymi ziołami, skropić olejem arganowym i balsamico.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: "Moja Dolce Vita" M. Grycan

Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Idealna na cieplejsze poranki, chociaż ja wolę ją na drugie śniadanie czy nawet kolację (wtedy zalewam płatki jogurtem na kilka godzin przed podaniem ). Bez cukru, bez miodu. Bardzo lekka.



Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • banan
  • kawałek gorzkiej czekolady

Do miseczki wsypać płatki owsiane i siemię lniane. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryc talerzykiem i wstawic do lodówki. Przed podaniem wymieszać z pokrojonym w plasterki bananem i posiekaną czekoladą.



Smacznego :)

 

źródło przepisu

09:23, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 maja 2015
Babka z mniszkiem

Kolejny przepis z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty". Tym razem na babkę. Pyszną, karmelowo- cytrynową w smaku!



Babka z mniszkiem

Składniki suche:

  • 3/4 szklanki płatków mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 4 jajka (lub 16 przepiórczych)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Płatki mniszka drobno posiekać. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki, natomiast w drugiej ubić jajka na puszysty krem dolewając pod koniec olej i sok z cytryny. Do ubitych jajek wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy (o dł. 25 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 190 st. C przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka ).

Smacznego :)

14:06, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 11 maja 2015
Pesto z mniszka i krwawnika

Uwielbiam dobre pesto, szczególnie to z natki pietruszki, rozsmarowane grubo na kromce chleba na zakwasie i przykryte cieniutkim plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Bazyliowe też jest niezłe, a to z mniszka i krwawnika.... nie jest tak dobre, jak moje naj,  czyli to z pietruszki:) ale jest naprawdę fajne w smaku - z lekką goryczką, ziołowym posmakiem krwawnika, lekko kwaskowe od szczawiu. To jeden z tych przepisów do którego nie raz jeszcze z chęcią wrócę.



Pesto z mniszka i krwawnika

  • 3 garście młodych liści mniszka
  • garść liści krwawnika
  • kilka młodych liści szczawiu
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ok. 40 g owczego twardego sera, np. pecorino
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Liście umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować. Gęstość pesto można regulować, dolewając oliwę lub dosypując suchych składników.

W wersji wegańskiej ser owczy można zastąpić tofu.

 

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż, wyd. Pascal

wtorek, 28 kwietnia 2015
Koktajl z zielonej pietruszki

Jeden z moich ulubionych wiosenno - letnich koktajli. Doskonale orzeźwia i oczyszcza, dodaje energii. 



Koktajl z zielonej pietruszki

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 szklanka wody mineralnej (lub więcej wg uznania)
  • sok z 1 cytryny
  • miód do smaku

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować.

smacznego:)

 

źródło przepisu: "Siostry gotują" A. Popek, M. Krupa wyd. Melanż

poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Sałatka z ziemniaków

Najprostsza sałatka ziemniaczana, idealna jako dodatek choćby do zwykłego schabowego.


Sałatka z ziemniaków

Składniki:

  • 6 - 7 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 5 ząbków czosnku (średniej wielkości)

Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach. Po przestudzeniu obrać je ze skórki i pokroić w plasterki. Przełożyć do sporej miski. W małej miseczce utrzeć musztardę z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż składniki idealnie się połączą. Gładką masę rozprowadzić na ziemniakach i dokładnie wymieszać starając się, żeby ziemniaki pozostały w formie plasterków. Jeśli trzeba doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

źródło przepisu: "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe" wyd. Literackie

piątek, 17 kwietnia 2015
Koktajl selerowy

Jeden z moich ulubionych koktajli. Lekki, a zarazem bardzo pożywny. Bardzo gęsty, czasem (w zależności od wielkości jabłka czy łodyg selera) tak bardzo, że zasiadam do niego z łyżeczką. Polecam na drugie śniadanie czy późną kolację. 



Koktajl selerowy

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • prażone pestki dyni
  • 1 szklanka wody mineralnej

Seler i jabłko pokroić w kostkę, dodać pestki dyni i wodę. Zmiksować w blenderze.



Smacznego :)

 

źródło: "Siostry gotują" Anna Popek, Magdalena Krupa wyd Melanż

Austriacka sałatka z liści mniszka

Bardzo fajne połączenie młodych gorzkawych liści mniszka i słodkiego pomidora z nieco cięższymi dodatkami.



Austriacka sałatka z liści mniszka

Składniki:

  • garść młodych liści mniszka lekarskiego
  • 2 jajka na twardo
  • 1 duży pomidor
  • młoda cebula
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany

Z oczyszczonych liści mniszka oberwać grube łodyżki. Jajka i pomidor pokroić dowolnie, cebulę cienko poszatkować. Połączyć wszystkie składniki, doprawić. Polać śmietaną lub majonezem.

W wersji wegańskiej zamiast jajek można użyc tofu.



Smacznego :)

 

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba-Drożdż wyd. Pascal

poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Kaszotto z mniszkiem

Dość ciężkie danie z lekką goryczką charakterystyczną dla mniszka lekarskiego. Bardzo dobre, sycące.  I zdecydowanie do powtórzenia.


Kaszotto z mniszkiem

Składniki:

  • 2 garście młodych listków mniszka
  • 150 g chudego boczku
  • 200 g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 1 większa cebula lub 2 szalotki
  • 1 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 - 11/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy

Boczek pokroić w kostkę. Grzyby obrać i pokroić. Cebulę drobno posiekać.

W głębokiej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem oliwy, pilnując, żeby się nie przypalił. Dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli, następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Wsypać pęczak, wymieszać całość dokładnie i smażyć chwilę. Wlać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać i dodawać bulion po chochelce, aż kasza będzie miękka, ale nie rozgotowana.

Na koniec dorzucić umyte, pokrojone dość drobno listki mniszka, smażyć jeszcze przez minutę, doprawić pieprzem i ew. solą.

Smacznego :)

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż

czwartek, 09 kwietnia 2015
Sałatka z liści mniszka z ziołowymi grzankami

Połączenie idealne... kruche, lekko gorzkie listki mniszka, słodkie pomidory, dobra cebula plus (koniecznie!) nieco oliwy i oczywiście mocno aromatyczne grzanki. Lekkie, pożywne, smaczne. 



Sałatka z liści mniszka z ziołowymi grzankami

Składniki:

  • duża garść liści mniszka lekarskiego - zebranych, zanim mlecz zdąży zakwitnąć 
  • kilka małych pomidorków
  • 2 małe młode cebule
  • 2 łyżki olejku rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 czerstwej bułki pszennej
  • spora ilość suszonych ziół, np prowansalskich

Liście mniszka dokładnie umyć, oderwać grube łodyżki. Ułożyć je na talerzu, na nich połówki pomidorków, cieniutkie talarki cebuli oraz grzanki z bułki. Całość skropić oliwą.

Grzanki: Bułkę pokroić w małe kostki. wrzucić je na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i obficie posypać ziołami. Smażyć kilka minut, aż sie zarumienią.

źródło: "Przepis na szczęście" K. Michalak.

Owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem

Smaczna, zdrowa i mniej kaloryczna od tej na mleku. Idealna dla osób z nietolerancją laktozy.

 



Owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jabłko
  • miód do smaku

 

Do rondelka wsypać płatki owsiane, rodzynki, siemię lniane i cynamon. Zalać wodą ponad poziom płatków. Doprowadzić do wrzenia, następnie wyłączyć gaz, a rondelek przykryć. Pozostawić na kilka minut.

Jabłko umyć, oczyścić . Można je obrać lub pozostawić ze skórką. Pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać dokładnie z owsianką. Można chwilę podgrzać, następnie dosłodzić miodem.

smacznego :)

 

źródło

09:58, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 marca 2015
Owsianka czekoladowa

Idealna  na chłodne poranki. Bez cukru, mocno czekoladowa. Z przepisu Kabamaigi.



Owsianka czekoladowa

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 4 -5 łyżek płatków owsianych
  • kilka suszonych sliwek
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (lub więcej

Do mleka dodać czekoladę i płatki. gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki.



smacznego :)

09:21, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
wtorek, 17 marca 2015
Rajma

 Rajma to wegetariańskie danie popularne w Pendżabie składające się z czerwonej fasoli uprzednio ugotowanej, a następnie podduszonej w aromatycznym i dość ostrym sosie.



Rajma

Składniki:

  • 2 filiżanki czerwonej fasoli
  • 1 pokrojona cebula
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 4 łyżki startego imbiru
  • 3 pokrojone zielone papryczki chili
  • 3 pokrojone pomidory
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • szczypta kurkumy

do dekoracji:

  • garść świeżych listków kolendry

Fasole namoczyć na noc, przepłukać, ugotować, odstawić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i ostrą paprykę, podsmażyć na złoto. Nie dopuścić do zbyt mocnego przyrumienienia czosnku, bo stanie się gorzki. Dodać cebulę i pomidory. Dusić całość, dopóki olej nie zacznie się oddzielać od reszty składników. dodać sól i kurkumę, dokładnie wymieszać. Włożyć ugotowaną fasolę, dodać paprykę, kolendrę i garam masalę. Wymieszać. gotować całość do utrzymania gęstego sosu. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą. Doskonale smakuje  z ryżem basmati lub hinduskim pieczywem.

 Smacznego :)

 

źródlo: "Przewodnik kulinarny. Indie" A Agnihotri

piątek, 20 lutego 2015
Skrzydełka w miodzie

Lekko słodkie, lepkie, delikatnie imbirowe. 



 



 Skrzydełka w miodzie

Składniki:

  • 8 - 10 skrzydełek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku drobniutko posiekane lub przeciśnęte przez praskę
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki rosołu
  • szczypta mielonego imbiru

Skrzydełka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i miód, gdy się lekko zrumieni dodajemy skrzydełka. Lekko rumienimy. Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę. Wlewamy rosół i sos sojowym i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy co jakiś czas obracając skrzydełka, aż sos wyparuje (powinna zostać gęsta, aromatyczna masa oblepiająca skrzydełka. Na koniec posypujemy imbirem i smażymy jeszcze minutę.

 



smacznego :)

 

źródło

poniedziałek, 16 lutego 2015
Pełnoziarnisty makaron z indykiem

Spaghetti z pełnego ziarna, indyk i lekki sos pomidorowy pachnący delikatnie majerankiem, oregano i lubczykiem. Lekkie, a jednocześnie pożywne danie idealne na szybki obiad.

 



 

 Pełnoziarnisty makaron z indykiem

  • 400 g spaghetti pełnoziarnistego
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • oliwa z oliwek (nie extra virgin ! ) lub dobry olej może być smakowy, np. z czosnkiem
  • odrobina suszonego lubczyku
  • sól
  • oregano
  • majeranek
  • świeżo zmielony czarny i biały pieprz

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek posiekać. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i ew. oczyścić ze skórki.

Na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażyć cebulę. Do zeszklonej dorzucić czosnek i smażyć mieszając, aż się zeszkli. Nie wolno go przypalić, bo stanie się gorzki. Dodać marchewkę. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. dodać mięso, zwiększyć nieco płomień i smażyc całość, aż mięso się lekko zrumieni.

Dodać pomidory wraz z zalewą i odrobinę soli. Przykryć garnek i doprowadzić jego zawartość do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień ma minimalny i dusić, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Oczywiście nie zapominać o mieszaniu co jakiś czas :)

Całość doprawić, pogotować jeszcze kilka minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ma być al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu po przyrządzeniu

 

 



 

Smacznego :)

sobota, 31 stycznia 2015
Skrzydełka z miodem

Jedno z naszych ulubionych dań. Doskonale doprawione skrzydełka z lepką słodkawą skórką. Dodatkowym plusem jest to, ze praktycznie nie ma przy nich pracy, a jedyny minus to spory czas oczekiwania. Polecam!

 



 

 Skrzydełka z miodem

Składniki:

1 kg skrzydełek

Marynata:

  • słoiczek keczupu ( 215 g)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka vegety
  • 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • odrobina oleju

Składniki marynaty dobrze połączyć w dużej misce. Włożyć do niej umyte i dobrze osuszone skrzydełka. Wymieszać dokładnie, aby skrzydełka oblepiły się dobrze marynatą. Miskę zakryć szczelnie i wstawić do lodówki na całą noc. 

Zamarynowane skrzydełka (wraz z marynatą ) przełożyć do lekko wysmarowanej olejem blachy lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st. C. Piec, aż mięso ładnie się przyrumieni i zacznie odchodzić od kości. Co jakiś czas należy je przekładać na drugą stronę i polewać wytworzonym sosem.

Podawać z ziemniakami polanymi odrobiną stopionego masła i ulubioną surówką.

Smacznego :)

środa, 28 stycznia 2015
Owsianka kawowa z nasionami chia

Najlepsza owsianka jaką miałam okazję zjeść do tej pory i chyba najmniej apetyczna. Nasiona chia przywodzą mi tutaj na myśl tapiokę... kleiste, lekko ślizgające sie po języku kuleczki, tylko rozmiar nieco mniejszy :) 

 



 Owsianka kawowa z nasionami chia

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • cukier lub miód (opcjonalnie )

Dodatkowo:

  • orzechy, winogrona

Wieczorem do garnuszka wlać mleko i kawę, wsypać płatki i nasiona. Wymieszać. Garnuszek wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć go i postawić na kuchence. Owsiankę można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem. Podgrzać, aby była ciepła ale nie parzyła w język. Przełożyć do miseczki. Udekorowac orzechami i winogronami lub innymi owocami.

Smacznego:)

 

źródło

17:54, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
piątek, 23 stycznia 2015
Ruchanki

Ach... ruchanki. Od tak dawna to słowo nie jest mi obce, a nadal wywołuje głupawy uśmiech na twarzy :) A przecież to nic innego jak słodkie  placki rodem z kuchni kociewskiej. Drożdżowe, pożywne, niezbyt słodkie same w sobie. Dlatego tak ważne jest aby obficie obsypać je cukrem pudrem po usmażeniu. Nazwa ruchanki pochodzi od słowa "wyruchane " :), czyli wyrośnięte i wyrobione.

Pamiętam swoje pierwsze ruchanki, te sprzed kilku lat. Och, to nie było! Wyszły tłuste i nawet od razu po usmażeniu nie zachwycały swoim smakiem.

Dzisiaj powtórka, aczkolwiek przepis już nieco inny. Zdecydowanie godny polecenia. Teraz mogę szczerze napisać, że ruchanki to jedne z najsmaczniejszych placków jakie jadłam w swoim życiu, niezbyt tłuste, maślane, puszyste.

 



 



 

Ruchanki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • łyżka cukru (czubata)
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki stopionego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • kieliszek spirytusu, by ciasto nie nasiąkało mocno tłuszczem
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W niedużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dodać 1/2 szklanki letniego mleka i odstawić na kilka do kilkunastu minut (aż podrosną ). Resztę mleka podgrzać z cukrem waniliowym i solą, stopniowo dodawać mąkę. Następnie dodać rozczyn z drożdży, żółtka, spirytus. Dobrze wyrobić ciasto dodając pod koniec stopione letnie masło. Wyrobić dobrze. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, następnie łyżką maczaną w gorącej wodzie nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i na koniec oprószyć cukrem pudrem.



 




Smacznego :)

 

źródło

16:36, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
czwartek, 22 stycznia 2015
Ragoût drobiowe

Pyszne połączenie kiełbasy, pieczarek podsmażonych na maśle i delikatnego mięsa drobiowego.

 



 

 

 Ragoût drobiowe

Składniki :

  • 400 g piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g małych pieczarek
  • 10 dag nietłustej cienkiej kiełbasy
  • biała część sporego pora
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
  • 1 - 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • przyprawa do drobiu, przyprawa warzywna (może być domowa ) lub sól 
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • pieprz biały mielony

 

Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Pieczarki odparować na suchej patelni, podsmażyć na maśle w garnku o grubym dnie. Mięso pokroić na nieduże kawałki, oprószyć przyprawą do drobiu, warzywną lub po prostu solą. Odstawić na ok. 1/2 godziny (lub więcej ), następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Dodać kiełbasę podsmażyć, dodać por. Przełożyć do garnka z pieczarkami, a na patelnie wlać bulion i zagotować. Zawartość patelni przelać do garnka. Całość wymieszać, pogotować, aż wszystko będzie miękkie. Dodać mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody oraz śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i jeszcze chwilę pogotować. Dodać musztardę, wymieszać i już nie gotować. Doprawić pieprzem i jeśli trzeba także solą. Podawać z ryżem lub grzankami z bułki.

 Smacznego :)

 

źródło: "Poradnik domowy"

środa, 21 stycznia 2015
Placek gaździny

Wilgotny, bez tłuszczu,z ogromną ilością jabłek i bardzo aromatyczny. Idealny dla niedoświadczonej gospodyni, na ten "pierwszy raz z piekarnikiem". Bo tak szczerze mówiąc nie ma czego tu zepsuć, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy. To coś a la placek amerykański, tylko bez oleju i z rodzynkami zamiast orzechów. Dobre, nawet bardzo, jednak... ten amerykański smakuje mi  bardziej :-)

 



 

 Placek gaździny

Składniki:

  • 20 średnich jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu (płaskie, a nawet niepełne )
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i cynamonem. Odstawić na 10 minut do lodówki Następnie wymieszać z jajkami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do odpowiednio przygotowanej dużej prostokątnej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 1/2 godziny w temp. 170 st. C. Kroić najlepiej na drugi dzień.

Smacznego:)

 

źródło

16:09, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Owsianka z jabłkiem, makiem i rodzynkami

Bardzo gęsta, pełna rodzynek, idealna na zimowe śniadanie.

 



 

Owsianka z jabłkiem, makiem i rodzynkami

Składniki:

  • niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • cukier do smaku
  • łyżeczka maku
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 małe jabłko, obrane i stare na dużych oczkach 

Płatki gotujemy w mleku 3 minuty, dodajemy cukier do smaku, mak i rodzynki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem, żeby płatki zmiękły.Wrzucamy tarte jabłko i mieszamy.

smacznego :)

 

źródło przepisu: "Przepis na szczęście" K. Michalak wyd.FILIA

19:10, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
niedziela, 18 stycznia 2015
Kotleciki a la gołabki

Doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na gołąbki, a nie mają czasu na ich zrobienie. Są pyszne, szybkie i proste w wykonaniu. Moja Córka je uwielbia :) Polecam.

 



 

Kotleciki a la gołąbki

 

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 dag białej kapusty
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz, cukier
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka maki pszennej

Kapustę poszatkować drobno, posolić, wygnieść dobrze i odstawić. Gdy puści sok, odcisnąć dokładnie, a następnie połączyć z mięsem, mąką, jajkami i przyprawić. dobrze wyrobić. Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać jeszcze odrobinę mąki.

Z masy formować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku (do 2 szklanek ), posolić odrobinę, przykryć i dusić do miękkości.

Miękkie kotlety wyjąć na talerz, do wody wlać śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Wymieszać dokładnie, doprawić cukrem i zagotować. Włożyć kotleciki i zagotować. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

smacznego :)

 

źródło

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi