sprawdzone przepisy kulinarne
niedziela, 18 stycznia 2015
Kotleciki a la gołabki

Doskonała propozycja dla tych, którzy mają ochotę na gołąbki, a nie mają czasu na ich zrobienie. Są pyszne, szybkie i proste w wykonaniu. Moja Córka je uwielbia :) Polecam.

 



 

Kotleciki a la gołąbki

 

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 dag białej kapusty
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól i pieprz, cukier
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka maki pszennej

Kapustę poszatkować drobno, posolić, wygnieść dobrze i odstawić. Gdy puści sok, odcisnąć dokładnie, a następnie połączyć z mięsem, mąką, jajkami i przyprawić. dobrze wyrobić. Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać jeszcze odrobinę mąki.

Z masy formować podłużne kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podlać niewielką ilością wrzątku (do 2 szklanek ), posolić odrobinę, przykryć i dusić do miękkości.

Miękkie kotlety wyjąć na talerz, do wody wlać śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym. Wymieszać dokładnie, doprawić cukrem i zagotować. Włożyć kotleciki i zagotować. Podawać z ziemniakami lub ryżem.

smacznego :)

 

źródło

sobota, 10 stycznia 2015
Soutzoukakia

Greckie klopsiki w sosie pomidorowym, tyle że nie okrągłe jak nasze polskie a podłużne. Wizualnie przypominają krótkie kiełbaski. Bardzo aromatyczne. Pięknie pachną cynamonem, trochę goździkami, z wyraźnym posmakiem oliwy z oliwek, czosnkowe. Pyszne.

 



 

Soutzoukakia

Składniki:

  • !/2 kg mięsa mielonego (wołowiny, jagnięciny, ale może byc też wołowo - wieprzowe)
  • 1 starta cebula
  • 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 kromki czerstwego chleba
  • 1 jajko
  • ok. 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • maka pszenna do obtoczenia kotlecików
  • oliwa z oliwek do smażenia

Chleb namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie formować niezbyt duże zraziki, obtaczać je w mące i obsmażyć na rumiano na oliwie.

Sos:

  • 1 drobniutko posiekana cebula
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/4 - 1/2 szklanki wody lub białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek oliwy
  • 1/2 laski cynamonu
  • 2 - 3 goździki
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki

W garnku o grubym dnie usmażyć cebulę na złoto. Dodać pozostałe składniki sosu. Zagotować, następnie dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Doprawić w międzyczasie solą Włożyć kotleciki. dokładnie, ale delikatnie wymieszać i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, posypane posiekaną natką pietruszki.

 



 

Smacznego:)

czwartek, 01 stycznia 2015
Śledzie marynowane ( przepis II )

Najbardziej lubię śledzie w zalewie z dodatkiem goździków, podane z odrobiną kwaśnej śmietany i świeżym chlebem. Te też są bardzo dobre, szczególnie po 2-3 dniach ( cebula nabiera odpowiedniego smaku już na drugi dzień, śledzie jednak potrzebują nieco więcej czasu ). Tylko tego aromatu goździkowego mi brakuje...

 





Śledzie marynowane

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych
  • 4 duże cebule, kroimy w cienkie piórka
  • 1,5 szklanki octu 6 %, lub 3/4 szklanki octu 10 % i 3/4 szklanki wody
  • 1 szklanka oleju
  • łyżka cukru
  • przyprawy: ziele angielskie, kilka listków laurowych, łyżeczka nasion kolendry, kilka ziarenek pieprzu

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, następnie opłukujemy je pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.

Przygotowujemy marynatę. W garnku gotujemy : olej, wodę, cukier, ocet, przyprawy i cebulę. Cebula powinna pozostać twarda. Odstawiamy marynatę do przestudzenia. Następnie letnią zalewamy śledzie i wstawiamy do lodówki na min. całą noc. Jednak śledzie te z każdym dniem są coraz lepsze.

Smacznego :)

 

źródło

poniedziałek, 27 października 2014
Placek amerykański

Mój ulubiony jesienny placek, zapamiętany jeszcze z dzieciństwa. Wilgotny, pełen jabłek, z kawałkami orzechów i pachnący cynamonem. Prosty, szybki w wykonaniu i co bardzo ważne zawsze się udaje. Do szklanki mleka, mocnej herbaty czy filiżanki kawy. Znacie? Lubicie?







Placek amerykański

Składniki:

  • 5 jaj
  • 4,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść orzechów
  • garść rodzynek
  • 2 kg jabłek

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę z sypkimi dodatkami i dobrze utrzeć. Dodać bakalie i pokrojone w kostkę obrane jabłka, wymieszać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka (ok. 1 godz.) Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

19:32, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
wtorek, 14 października 2014
Dynia z papryką w śmietanie

Jesień, ciepła jeszcze.

Obieram dynię, kroję w niezbyt równe słupki, gotuję potrawkę. Bardzo delikatną, bez mięsa, bez wędliny. Taką jesienną, bo i z papryką na dodatek. Fajna nawet wychodzi. Piszę nawet, bo wolę ostrzejsze smaki. Nakładam do małej miseczki, łamię kawałek bułki. Wychodzę do ogrodu. Dobrze mi...



Dynia z papryką w śmietanie

Składniki:

  • 60 dag miąższu dyni
  • 30 dag czerwonej papryki
  • 1/2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • sól
  • szczypta cukru
  • łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Obraną cebulę kroimy w półkrążki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Miąższ dyni kroimy w słupki. Paprykę z cebulą wrzucamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy masło, sól i szczyptę cukru, mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy dynię, mieszamy i dalej dusimy na małym ogniu do miękkości. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do potrawy. Doprowadzamy do wrzenia. Warto również doprawić danie sokiem z cytryny, będzie wyrazistsze w smaku. Danie podajemy posypane koperkiem lub natką pietruszki. Można również pod koniec duszenia dodać 10-15 dag pokrojonych w plasterki parówek, ale osobiście wolę wersję bez.

Smacznego:)

niedziela, 12 października 2014
Bursting cranberry blondies

Kolejna propozycja z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats". Dość ciężkie blondies z żurawiną, kawałkami białej czekolady (z których możecie zrezygnować, wedle gustu). Pyszne, karmelowe w smaku. Szybkie i proste w wykonaniu. Do szklanki zimnego mleka albo filiżanki dobrej kawy, czy herbaty. Bardzo polecam :-)



Bursting cranberry blondies

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych lub mrożonych żurawin (albo po 50 g suszonych żurawin i suszonych jagód lub 75 g suszonej żurawiny i 75 g posiekanej białej czekolady)
  • cukier puder do posypania

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować odpowiednio formę kwadratową o boku 20 cm. Masło i cukier wrzucić do dużej miski i utrzeć do białości. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Utrzeć dobrze, następnie wmieszać łyżką żurawinę. Łyżką przełożyć masę do formy, wierzch wygładzić. Piec 40 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić ciasto do wystudzenia w formie, następnie  wyjąć je, obsypać cukrem pudrem i podawać pokrojone w kwadraty.

Smacznego:-)

sobota, 04 października 2014
Leczo z dyni

Mało apetyczne i nieco rozpaćkane. Pachnące dobrą kiełbasą, rozgrzewające, jesienne, smaczne... robiliście kiedyś? 


Leczo z dyni

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg miąższu dyni
  • 3 czerwone papryki
  • 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 2 średnie cebule
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta chilli
  • olej
  • sól

Dynię kroimy w ok. 2-cm kostkę. Dusimy do miękkości z 4 - 5 łyżkami oleju i szklanką wody, co jakiś czas mieszając. Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na łyżce oleju. Wyjmujemy.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w półplastry. Smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy. Następnie dodajemy razem z kiełbasą do dyni. Mieszamy, doprawiamy chili w proszku, koncentratem pomidorowym i solą. Dusimy jeszcze na małym ogniu ok. 10 minut. Najlepiej smakuje odgrzane pod jakimś czasie, kiedy smaki idealnie przegryzą się ze sobą.

Smacznego!

 

Przepis pochodzi z broszurki "Przyślij przepis. Dania jednogarnkowe". Autorka przepisu proponuje również dodanie pod koniec duszenia do potrawy 4 - 5 jajek. Robiłam to leczo wiele razy, ale - przyznaję się bez bicia - z jajkami nie próbowałam nigdy. Oczywiście dynię można zastąpić kabaczkiem lub cukinią.

 

środa, 12 lutego 2014
Owsianka z jabłkiem i jagodami goji

 Zaskakujące jak kilka składników może odmienić pospolitą owsiankę....

źródło przepisu

 

Owsianka z jabłkiem i jagodami goji

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki miodu (zastąpiłam syropem z agawy)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki suszonych jagód goji

Płatki owsiane zalać mlekiem i postawić na gazie. gotować do momentu, aż wchłoną mleko i staną się miękkie. Jabłko zetrzeć na tarce, dwie trzecie porcji dodać do w połowie ugotowanych płatków razem z miodem, cynamonem i łyżką jagód goji. Gotować jeszcze chwilę, przełożyć do miseczki. Udekorować pozostałymi jabłkami, jagodami goji i szczyptą cynamonu. Polać łyżeczką miodu (lub syropu z agawy).

Smacznego:)

poniedziałek, 10 lutego 2014
Szarlotka wg Anny Popek (bardzo krucha)

Niesamowicie kruche i delikatne, rozpływające się w ustach ciasto i słodko - kwaśna warstwa masy jabłkowej... bez cynamonu. Spróbowałam jeszcze ciepłego ciasta i wydało mi się zbyt delikatne, jakby czegoś brakowało. Ale jedząc już zupełnie zimne na drugi dzień, nie miałam tego wrażenia. Smakowało przepysznie - warstwy ciasta choć nadal bardzo kruche, leciutko nasiąkły masa jabłkową, a lekko kwaśny smak jabłek idealnie "wgryzł się" w słodycz ciasta.

źródło przepisu: "Siostry gotują" A. Popek i M.M. Krupa



 

Szarlotka

Składniki:

  • 1 kg jabłek (najlepsza jest szara reneta)
  • 600g mąki krupczatki
  • 1 1/2 kostki margaryny Kasia
  • 3/4 szklanki cukru pudru do ciasta plus trochę do jabłek i do obsypania gotowego ciasta
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka

Jabłka czyścimy i kroimy na kawałki. Podprażamy je na odrobinie wody, aż zmiękną i puszcza sok. Studzimy. Do dużej miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach margarynę. Łączymy ją lekko nożem z sypkimi składnikami i pocieramy opuszkami palców (jak przy robieniu kruszonki), Na końcu dodajemy żółtka. Zagniatamy dość szybko, tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na pół. Jedną z połówek dzielimy jeszcze na kilka mniejszych części i wkładamy do zamrażarki, a druga połowę rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną blachę posmarowana masłem i oprószoną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy jabłka, posypujemy lekko cukrem pudrem, a na wierzch ścieramy na grubej tarce ciasto z zamrażarki. Pieczemy w temp. 180 st,C przez ok. 1 godzinę, aż wierz ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

18:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
niedziela, 09 lutego 2014
Krupnik

Od czasu do czasu lubię zjeść taki krupnik. Wspaniale rozgrzewa i syci, a przy tym jest lekkostrawny i zdrowy.

To doskonała propozycja na jesienne i zimowe obiady.

źródło przepisu

krupnik

Krupnik

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka lub kawałek schabu z kością
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 pietruszka
  • nieduży kawałek selera (ok. 120 g)
  • ok. 80 dag ziemniaków
  • 2 średniej wielkości cebule
  • nieduży por
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • sól do smaku, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu
  • natka pietruszki do podania

W 2 litrach osolonej wody ugotować udka lub kość schabową, do miękkości, razem z przyprawami i jasną częścią pora.

Następnie dodać opłukaną kaszę jęczmienną. Gotować ok. 30 minut. Dodać marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki - pokrojone w kostkę. Gotować ok. 20 minut, do miękkości.

Cebule pokropić w półksiężyce, podsmażyć na suchej patelni - powinna być lekko spalona. Dodać do zupy, wymieszać. Wyjąć por, mięso oddzielić od kości i dodać do zupy. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego:)

środa, 05 lutego 2014
Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i pomidorów

Aby to danie było naprawdę pyszne, a sos słodki, należy tu pamiętać o wyjątkowej selekcji najlepszej jakości produktów. Makaron - wiadomo- podstawa, nie należy go przegotować, ma być al dente! Do sosu szukajcie słodkich pomidorów - w sezonie polecam świeże, tylko należy je obrać ze skórki. No i wino... Dodajcie takie, które nie będzie wyraźnie kwaśne, wierzcie mi ten kwas potrafi zepsuć całkowicie smak dania. Zamiast włoskich kiełbasek możecie użyć chorizo, albo jakichkolwiek ulubionych łagodnych lub pikantnych (ja używam zazwyczaj pieprzowych). Przepis podany przez p. Marzenę Rogalską, znalazłam w książce  Pawła Lorocha "Makaron. My story!"

rigatoni z kiełbaskami

Rigatoni ze słodkim sosem z kiełbasy i pomidorów

Składniki:

  • 450g makaronu rigatoni
  • 1/2 kg włoskich kiełbasek wieprzowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 puszki pomidorów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeża bazylia
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera pecorino lub innego ulubionego

Pomidory z puszki zmiksować. Kiełbaski obrać ze skórki, czosnek drobniutko posiekać. Kiełbaski, a następnie czosnek wrzucić na rozgrzaną w dużym garnku oliwę. Smażyć, cały czas mieszając. Kiedy kiełbasa zrobi się lekko brązowa, wlać wino i zagotować. Zmniejszyć trochę ogień i gotować, aż większa jego część odparuje. Dodać pomidory. doprawić lekko solą. Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować sos na bardzo małym ogniu, aż zgęstnieje. Co jakiś czas trzeba zaglądać do sosu i go mieszać. Prawdziwie dobry sos pomidorowy do makaronu, musi gotować się dość długo (ok. 1 godziny), aby osiągnął odpowiednią konsystencję. Na końcu dodać do sosu ok. 10 listków bazylii i świeżo zmielony pieprz.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Następnie odlać wodę i w tym samym garnku wymieszać makaron z sosem. Podgrzewać potrawę jeszcze jedną góra 2 minuty i podawać na podgrzanych talerzach z tartym serem.

rigatoni z sosem

Smacznego:)

wtorek, 24 grudnia 2013
Śledzie z rodzynkami

Propozycja iście wigilijna, bo śledziowa, choć z jednej strony nietypowa, bo ze słodką nutą. Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Śledzie, które zachwycają swoją prostotą i pysznym smakiem. Szczerze je Wam polecam!

śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami ( z przepisu Izy)

Składniki:

  • 5 - 6 płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • duża garść rodzynek (lub nawet nieco więcej)
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier
  • słodka papryka w proszku i chili

Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić na oleju. Następnie dodać rodzynki, chwilę poddusić i doprawić koncentratem pomidorowym i przyprawami. Ostudzić i wymieszać dokładnie z pokrojonymi śledziami. Całość przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Schować do lodówki na min. 2 dni.

Smacznego:)

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę wesołych, zdrowych a przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!

czwartek, 19 grudnia 2013
Pipki indycze

Czyli żołądki indycze w towarzystwie słodkawej, aromatycznej cebuli i kawałeczków papryki. Pyszne, proste danie. Doskonałe z porcją ryżu na sypko i dobrym kiszonym ogórkiem. Bardzo polecam!

pipki indycze

Pipki indycze

Składniki:

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 strąki czerwonej papryki*
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz

Żołądki z indyka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie kroimy je w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przekładamy do garnka, dodajemy żołądki i dusimy je razem z warzywami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego:)

* paprykę warto podpiec nad palnikiem, aż skórka z każdej strony zrobi się czarna, następnie włożyć ją w foliowy woreczek i zawiązać. Pozostawić tak paprykę do momentu, aż ostygnie, wtedy obrać ją ze skóry

 

źródło przepisu: "Taniec z garami" Piotr Galiński

środa, 18 grudnia 2013
Śledzie po wileńsku

Korzenne. Z zielem angielskim i sporą ilością goździków. Wyśmienicie smakują na kromce chleba po przynajmniej 2 dniowym "leżakowaniu" w lodówce.

Przepis wyszperałam w gazetce "Przyslij przepis!". Polecam... nie tylko na Święta!

śledzie po wilensku

Śledzie po wileńsku

Składniki:

  • 70 dag płatów śledziowych
  • 8 cebul
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • pieprz i ew. sól

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, następnie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w półplastry. Dusimy na rozgrzanym oleju. Do miękkiej cebuli dodajemy ziele angielskie, goździki i koncentrat pomidorowy (robimy to stopniowo, aby uzyskać smak nam odpowiadający). Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem, cukrem i ew. odrobiną soli. Odstawiamy do wystudzenia. W słoiku lub odpowiednim naczyniu układamy warstwy smażonej cebuli na przemian z płatami śledziowymi. Przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na min. 24 godz.

Smacznego:)

piątek, 22 listopada 2013
Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem

Dzisiaj proponuję pyszne , szybkie i proste w wykonaniu danie z chińskiego makaronu (który bez problemu dostaniecie w większości marketów) z bakłażanem i kurczakiem. Idealnie doprawione, słodkawe, pachnące curry i kolendrą. Jedyny minus tego dania to to, że sos jest bardzo gęsty i trzeba się trochę postarać, aby dokładnie wymieszać go z pozostałymi składnikami. Przepis pochodzi z broszurki "57 obiadów z kurczaka".

kurczak zbakłażanem

Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • bakłażan
  • paczka pszennego makaronu chińskiego
  • 2 dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka curry
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • płaska łyżka cukru
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • garść listków kolendry
  • sól

Na oleju podsmażyć pokrojoną dymkę (szczypior zachować), następnie dodać posiekany czosnek. Kiedy czosnek nieco zmięknie, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. całość oprószyć curry i smażyć często mieszając. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan (wcześniej posypany solą i odstawiony na sitku na ok. 1/2 godz). Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać sos sojowy, cukier i łyżkę wody. Zmniejszyć ogień, dusić razem 5 minut. Następnie dodać skrobię kukurydzianą zmieszaną z odrobiną wody, smażyć 1 min, aż sos zgęstnieje. dodać makaron chiński przygotowany wg przepisu na opakowaniu, wymieszać dokładnie i podgrzać. Jeśli trzeba doprawić danie solą i podawać posypane posiekanym szczypiorem i kolendrą.

Smacznego:)

niedziela, 17 listopada 2013
Banianka

Banianka to bardzo gęsta, pyszna mleczna zupa z kawałkami dyni i domowym makaronem. Niestety zupełnie nie nadaje się do przechowywania - makaron staje się niesmaczny, gdy dłużej poleży w zupie. dlatego warto ugotować ją tuż przed podaniem.

Przepis ten znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Naprawdę polecam!

banianka

Banianka

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1.5 kg dyni
  • cukier do smaku
  • 25 dag mąki
  • 1 jajko (koniecznie wiejskie!)
  • szczypta soli

 

Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko, solimy i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania polewamy niewielką ilością zimnej wody.

Dynię kroimy na kawałki, obieramy i wydrążamy nasiona. Miąższ kroimy w niewielką kostkę.

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy dynię i cukier do smaku. Gotujemy, aż dynia będzie miękka.

Ciasto wałkujemy na cienki placek i kroimy w dowolnej szerokości makaronowe paski. Gotujemy je w osolonym wrzątku lub ew. bezpośrednio w zupie. Podajemy niezwłocznie po ugotowaniu!

Smacznego:)

12:14, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
sobota, 16 listopada 2013
Zupa - krem z dyni

Dzisiaj zaproponuję Wam przepis na gęstą, słoneczną zupę. Słodkawą w smaku z kleksem cytrusowej śmietany - obowiązkowym! - dla przełamania dyniowej słodyczy, posypaną podprażonymi ziarenkami dyni. Kto chce może ją dodatkowo wzbogacić grzankami (polecam!) albo parmezanem.

krem z dyni

Zupa - krem z dyni

Składniki:

  • 2,5 kg dyni
  • 3 - 4 cebule
  • 4 - 5 szklanek bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • szklanka śmietany 22%
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 szklanki uprażonych pestek dyni
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól
  • opcjonalnie: parmezan, grzanki, zielenina

Miąższ dyni pokroić, podlać wodą (3/4 szklanki), posolić i udusić. Śmietanę wymieszać z sokiem z limonki lub cytryny, przykryć i schłodzić. Zeszklić na maśle posiekaną cebulę, dodać ją do dyni. Wlać mleko, wsypać pieprz cayenne i zmiksować. Wlać bulion, zagotować. Udekorować zupę kleksami śmietany i posypać pestkami dyni. Taką zupę można też podać z parmezanem czy grzankami i oczywiście posypaną posiekaną zieleniną.

Smacznego:)

czwartek, 14 listopada 2013
Łazanki zapiekane z dynią

Łazanki w nieco innym wydaniu... Kolorowe, dość łagodne, ale również smaczne.

Przepis znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Polecam!

łazanki z dynią

Łazanki zapiekane z dynią

Składniki:

  • ok. 80 dag dyni*
  • 20 dag makaronu łazanki
  • po 1 żółtej, czerwonej i zielonej papryce
  • pomidor
  • 10 dag wędliny (lub nieco więcej)
  • 10 dag żółtego sera
  • łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Dynię myjemy i kroimy na kilka części. Gotujemy ok 10 minut. Studzimy. Obieramy i oczyszczamy dokładnie. Miąższ kroimy w kostkę.

Pomidora sparzamy i obieramy. Papryki oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Podobnie kroimy pomidora i wędlinę. Kostki pomidora, wędliny i papryki smażymy na rozgrzanym oleju.

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy. ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i solą.

Połowę sera, warzywa oraz wędlinę mieszamy z makaronem. Doprawiamy pieprzem i ew. solą. Wkładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy pozostałym serem i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st.C.

Smacznego:)

*można użyć dyni makaronowej - po ugotowaniu, należy miąższ jej wyjąć widelcem

wtorek, 12 listopada 2013
Kurczak teriyaki z sezamem

Jedna z naszych ulubionych potraw.

Słony i bardzo sezamowy kurczak pięknie pachnący kolendrą, a w dodatku niezwykle prosty i szybki w wykonaniu to doskonały pomysł na obiad w orientalnym stylu. Jako dodatek polecam ryż basmati albo mieszankę ryżu dzikiego i basmati.

Przepis na to smakowite danie znalazłam kiedyś na jakimś blogu, ale przepisywałam go ponad rok temu i ... uleciała gdzieś mi z głowy nazwa tego bloga:)

kurczak w marynacie teriyaki

 

Kurczak teriyaki z sezamem

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (duże)
  • 8 łyżek marynaty teriyaki (nie za pełnych)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 duża czerwona cebula*
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka oleju sezamowego
  • olej z pestek winogron (czasem używam rzepakowego), może też być arachidowy

Kurczaka pokroić w długie i dość szerokie paski i zalać marynatą teriyaki wymieszaną z sosem sojowym. Następnie odsączone oprószyć skrobią i wrzucić na dobrze rozgrzany olej (z pestek winogron). Gdy mięso się zrumieni wlać do niego pozostałą marynatę (niewiele jej będzie) i dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Smażyć jeszcze przez chwilę - cebula ma pozostać jędrna. Na koniec wsypać lekko uprażony na suchej patelni sezam i wymieszać.

Danie podawać w miseczkach, skropione olejem sezamowym i posypane świeżą kolendrą. Jako dodatek polecam ryż basmati lub mieszankę ryżu dzikiego z basmati.

Smacznego::)

 

* cebula nadaje tej potrawie ostrości i zupełnie zmienia jej smak. Dzieci wolą raczej wersję bez cebuli.

poniedziałek, 11 listopada 2013
Ciasto jabłkowo - orzechowe

 Typowo jesienne ciasto. Słodkie, z ogromną ilością kwaskowych jabłek i chrupiącymi orzechami. Idealne do szklanki mleka, filiżanki cappuccino czy ulubionej herbaty. Pyszne, rozpływające się w ustach, bardzo wilgotne i apetyczne. Bardzo polecam!

ciasto

Ciasto - jabłkowo - orzechowe

Składniki:

  • 10 kwaśnych jabłek
  • 2 - 3 jajka (w zależności od wielkości)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag orzechów włoskich

Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier i cukier waniliowy. Zmiksować, aż masa zbieleje. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować, dodać olej i ponownie wymieszać. Masa powinna być półpłynna, jeśli trzeba  - dodać jeszcze 1 jajko. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki (niekoniecznie cienkie). Jabłka i grubo posiekane orzechy dodać do ciasta i bardzo dokładnie wymieszać łyżką (stołową lub drewnianą).

Blachę prostokątną (24 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułka.

Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na mniej więcej 1 godz. i 10 minut. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego:)

 

* źródło przepisu: program "Ewa gotuje".

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy blogowej "Tydzień orzechowy" zorganizowanej przez Anitkę:)

13:39, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
niedziela, 10 listopada 2013
Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki. Pycha!

Przepyszna sałatka! Wyrazista w smaku, aromatyczna, pożywna i mocno czosnkowa, Zasmakowała nawet mojej 5-letniej Córce, która surowy czosnek uznawała do tej pory tylko i wyłącznie w maśle czosnkowym.

Przepis na tę wyśmienitą sałatkę znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Bardzo polecam!

kokardki i kurczak z tzatziki

Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki

Składniki:

  • 35 dag makaronu kokardki
  • mały filet z kurczaka
  • duży ogórek wężowy
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • ok. 2 łyżeczek przyprawy do kurczaka lub gyrosa
  • 2 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
  • 2 łyżeczki suszonej lub świeżej natki pietruszki
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • ew. kawałek startego na dużych oczkach tarki żółtego sera

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka lub gyros i pieprzem cayenne (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Usmażyć na oleju na złoty kolor i ostudzić.

Przygotować sos: ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Odsączyć i wymieszać z majonezem, jogurtem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, białym pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Odstawić na 10 minut.

Następnie wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Można też dodać lub posypać tylko wierzch sałatki żółtym serem.

Smacznego:)

czwartek, 07 listopada 2013
Gęsi pipek

To gęsie żołądki z cebulką, czosnkiem i curry. Jak dla mnie przepyszne danie i zdecydowanie do wielokrotnego powtórzenia. Zamiast ziemniaków czy placków ziemniaczanych, jako dodatek pokusiłam się o przygotowanie klusek kładzionych i to był doskonały pomysł. Do tego wystarczy podać ogórek kwaszony i smakowity obiad gotowy:) Przepis na gęsie pipki znalazłam w miesięczniku "Kuchnia".

gęsi pipek

Gęsi pipek

Składniki:

  • 1 kg gęsich żołądków
  • 1/2 kg cebuli
  • trochę oliwy do smażenia
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka curry

 

Żołądki myjemy, wrzucamy do miski i sparzamy wrzątkiem. osaczamy, ponownie wkładamy do miski i sparzamy je jeszcze trzy razy. Do brytfanny wlewamy oliwę, rozgrzewamy ją, wsypujemy posiekaną cebulę, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone żołądki, przyprawiamy solą, pieprzem i curry i zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Co jakiś czas mieszamy potrawę i uzupełniamy wyparowaną wodę. Następnie wkładamy brytfannę do gorącego piekarnika na 30 minut. Po 15 - 20 minutach odkrywamy, aby danie się przyrumieniło. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub ziemniakami.

Smacznego:)

środa, 06 listopada 2013
Chińskie żeberka BBQ

Mięso przyrządzone w ten sposób jest soczyste, idealnie doprawione i bardzo aromatyczne. Smakuje pysznie:).

Przepis znalazłam na blogu Moniki.

żeberka chińskie

Chińskie żeberka BBQ

  • Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1/2 szklanki sosu hoisin
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżka przyprawy 5 smaków

Żeberka dokładnie płuczemy i kroimy na jednosegmentowe kawałki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i marynujemy mięso min. 8 godzin, a najlepiej cała noc. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć żeberka, aż lekko zbrązowieją. zalać marynatą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godzin lub dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości. Ściągnąć wtedy przykrywkę, aby płyn się zredukował, czyli gotować jeszcze ok. 20 minut. Podawać polane sosem.

Smacznego:)

wtorek, 29 października 2013
Bori Bori - paragwajska zupa z serc palmy

Zupa, która wyjątkowo przypadła mi do gustu. Lekko orzeźwiająca, orientalna w smaku i niezbyt gęsta. Raczej nie na chłodne dni, ale na pewno do wielokrotnego powtórzenia.

Przepis znalazłam na stronie "Podróże kulinarne".

serca palmy

Bori Bori - paragwajska zupa z serc palmowych

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe szalotki, posiekane
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 i 1/2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
  • 4 i 1/2 szklanki rosołu (lub więcej, jeżeli zajdzie taka potrzeba)
  • 1 puszka lub słoik serc palmowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • pieprz cayenne do posypania

 

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotki i czosnek z dodatkiem kuminu. Dodać ziemniaki i rosół. Doprowadzić do wrzenia, gotować 8 minut. Dodać serca palmy, mleko kokosowe i gotować na małym ogniu kolejne 8 minut. Przełożyć zupę do blendera, zmiksować. Przelać z powrotem do garnka, jeśli trzeba  - podgrzać. Dodać kolendrę, przyprawić solą i pieprzem. Nalać do talerzy i posypać pieprzem cayenne.

zupa z serc palmy

zupa z serc palmy 2

Smacznego:

niedziela, 20 października 2013
Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Pożywna i bardzo smaczna (szczególnie, gdy sobie nieco "postoi "w lodówce) zupa. Doskonała na jesienne chłody, bo wspaniale rozgrzewa. Wegetarianom proponuję wersję bez boczku, za to z odrobiną masła. Przepis znalazłam w książce Marii Grzymskiej i Niny Kosińskiej pt. "Zupy". Polecam i życzę wszystkim słonecznej, udanej niedzieli.

soczewica


Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Składniki:

  • 3/4 szklanki soczewicy (najlepiej drobnej czerwonej)
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól

Soczewicę wypłukać, osączyć, włożyć do garnka, zalać 8 szklankami zimnej wody Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i stara na dużych oczkach włoszczyznę (marchew, pietruszkę i seler), a także liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 25 minut. W tym czasie pokroić w paski boczek i przesmażyć z posiekaną cebulą. Dołożyć go do zupy wraz z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze chwilę gotować. Przyprawić sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posypać natką.

Taką zupę można też gotować bez boczku (na koniec trzeba dodać trochę masła). Doskonale będzie również smakować przyrządzona w ten sposób grochówka - groch łuskany trzeba zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 godziny, osączyć, zalać świeżą wodą i gotować godzinę; potem postępować jak z soczewicą.

zupa z soczewicy

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi