sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 17 września 2015
Leczo

Dość lekkie leczo z mnóstwem warzyw. Sycące, doprawione majerankiem, z kawałkiem dobrej kiełbasy. Pyszne, chyba nawet najlepsze jakie do tej pory jadłam.



Leczo

Składniki:

  • 1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
  • 1500 g kolorowej papryki
  • 300 g cebuli
  • 500 g kiebasy
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 600 g pomidorow
  • 2 - 3 lyzki maki pszennej
  • sol, pieprz, majeranek, cukier do

Papryke myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawalki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (troche zostawiamy do cukinii). Cebule kroimy w dosc gruba kostke, wrzucamy na olej i szklimy, mieszajac od czasu do czasu.

Cukinie myjemy, obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach. podduszamy w oddzielnym garnku, na pozostalym olem oleju, co jakis czas mieszając. Gdy zmieknie wlewamy do niej przecier pomidorowy i dalej dusimy.

Z kielbasy sciagamy skorke (niekoniecznie) i kroimy w kostke. wrzucamy ja do papryki z cebula i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Nastepnie przesiewamy do potrawy make, stale mieszaja. Gdy maka zeszkli sie, wlewamy przecier z cukinia i mieszając od czasu do czasu, gotujemy ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 1 - 2 lyzki majeranku, sol, cukier, pieprz do smaku.

Smacznego :)

 

źródło

piątek, 14 sierpnia 2015
Sałatka grecka nieco inaczej

Nieco inaczej, bo z olejem arganowym. Na początku bałam się tego połączenia Myslałam, że specyficzny gorzkawy posmak oleju zdominuje smak sałatki, ale okazało się, że całość smakuje naprawdę dobrze. Może nawet lepiej niż z dodatkiem oliwy z oliwek. Przepis. M. Grycan. Polecam!



Sałatka grecka nieco inaczej

  • 1 duży ogórek
  • 2 duże słodkie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek swieżego oregano
  • garść czarnych oliwek (najlepiej greckich kalamata)
  • garść zielonych oliwek
  • 150 g fety
  • sól himalajska, pieprz
  • olej arganowy

Ogórek i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, dodajemy wyciśnięty czosnek, olej arganowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli himalajskiej. całość posypujemy rozkruszoną fetą i listkami oregano. Podajemy z grzankami lub ulubionym świeżym pieczywem.



Smacznego:)

środa, 29 lipca 2015
Brzoskwinie pod kruszonką

Idealny letni deser...miękkie pachnące pomarańczą brzoskwinie i cynamonowa chrupiąca kruszonką. Pyszne!



Brzoskwinie pod kruszonką

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy

na kruszonkę:

  • 15 dag mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 7 łyżek cukru
  • 12 dag masła
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag płatków migdałowych

Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na dnie lekko wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem i startą skórką z pomarańczy. Wymieszać.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło. Rozetrzeć koniuszkami palców, aż powstaną okruszki, następnie dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe.

Schłodzoną kruszonką posypać owoce i piec 35 min. (lub dłużej) w 180 st. C.

Podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem gęstego naturalnego jogurtu lub po ostudzeniu (może być bez jogurtu :)



smacznego :)

 

źródło przepisu: miesięcznik "Moje gotowanie"

11:25, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 16 lipca 2015
Kasza jaglana na słodko

Uwielbiam kaszę jaglaną. W zimne dni podaję ją zazwyczaj z warzywami podduszonymi na odrobinie wody z oliwą, doprawionymi ziołami prowansalskimi i koncentratem pomidorowym. W ciepłe wolę ją zdecydowanie na słodko, chociażby ugotowaną na mleku, podaną z dżemem truskawkowym albo ugotowaną na samej wodzie z dodatkiem masła podaną w towarzystwie owoców i orzechów.




Kasza jaglana na słodko

Składniki:

  • kasza jaglana
  • odrobina masła
  • sól
  • jabłko
  • cynamon
  • rodzynki
  • suszone śliwki
  • pestki dyni
  • orzechy włoskie
  • truskawki (opcjonalnie)
  • miód (też opcjonalnie)

Kaszę prażymy na sucho w garnku o grubym dnie przez 3 minuty. Następnie zalewamy ją wrzątkiem. gotujemy kilka minut. Wylewamy wodę. Do kaszy wlewamy ponownie wodę, ale tym razem zimną, dodajemy trochę masła i sól do smaku. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie odstawiamy na chwilę, aby kasza wchłonęła nadmiar płynu. Podajemy z dodatkiem pokrojonych truskawek oraz jabłka startego i podduszonego na odrobinie wody z cynamonem i rodzynkami, posypaną pokrojonymi śliwkami suszonymi, prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Można polać odrobiną miodu.

smacznego:)

 

źródło: "Siostry gotują" A. Popek i M. Krupa

14:09, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 lipca 2015
Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Moja pierwsza pieczona owsianka. Pyszna, bardzo gęsta, w sam raz słodka. Mocno jagodowa. Najlepsza jeszcze gorąca podana z odrobiną gęstego naturalnego jogurtu, ale i zimna smakuje całkiem nieźle.


 

Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 szklanka leśnych jagód
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • gęsty jogurt naturalny

Płatki, sól i 3 łyżki cukru wymieszać z wiórkami kokosowymi, zostawiając 2 łyżki wiórków do posypania. Banana rozgnieść widelcem i połączyć z płatkami. Do żaroodpornej formy o wymiarach 10 x 10 cm wysmarowanej masłem, wyłożyć połowę powstałej masy i posypać połową jagód. Położyć drugą część płatków i przykryć pozostałymi jagodami. Jajko rozbełtać z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Powstałą mieszanką zalać płatki. Na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki masła i posypać całość pozostałymi wiórkami zmieszanymi z łyżką cukru. Owsiankę piec przez 40 min. w temp. 180 st. C. Podawać gorącą z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.




Smacznego :)

 

źródło przepisu: "Kulinarne opowieści" Dominika Wójcik.

16:16, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 lipca 2015
Sałatka na wynos

Taką sałatkę przygotowuję sobie raz na jakiś czas do pracy. Jest pożywna, smakuje całkiem nieźle (pod warunkiem, że makaron jest ugotowany al dente!) i ma sporo witamin. Przepis pochodzi z książki G.Łapanowskiego i M. Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny".



Sałatka na wynos

Składniki:

  • 2 garście makaronu razowego, kukurydzianego lub ryżowego
  • 4 rzodkiewki
  • 5 - 6 pomidorków koktajlowych
  • garść pestek dyni
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 5 - 6 kropli soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • sól

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, powinien być lekko twardy - al dente. Pestki dyni prażymy na patelni. Rzodkiewki czyścimy i kroimy w kawałki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Umyte pomidorki przekrawamy na połówki. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy trochę oliwy. Całość doprawiamy delikatnie solą i sokiem z cytryny.

Smacznego :)

czwartek, 02 lipca 2015
Tabuleh z pęczaku

Tabuleh - arabska sałatka idealna na upalne dni. Pożywna, chociaż bardzo lekka, szybka i prosta w wykonaniu, a poza tym doskonale orzeźwia. Zazwyczaj przygotowuje się ją z bulghuru, ale z quinoą, kuskusem czy chociażby pęczakiem smakuje również dobrze! Przepis pochodzi z książki G.Łapanowskiego i M. Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny".


Tabuleh z pęczaku

  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku (lub kaszy jęczmiennej perłowej)
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • zielony ogórek
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • czarny pieprz świeżo zmielony

Warzywa pokroić w niedużą kostkę. Drobno posiekać natkę pietruszki i miętę. Wszystko wymieszać z ugotowanym pęczakiem. Dodać oliwę i sok z cytryny. Doprawić, wymieszać dobrze. Podawać dobrze schłodzoną.

Dodatkowo do sałatki można dodać nieco koperku czy startą skórkę z cytryny, a nawet uprażone orzechy laskowe, migdały czy pestki dyni.

Smacznego!

czwartek, 25 czerwca 2015
Piegowata sałata

Sałata, słodkie truskawki, chrupiąca cebulka nadająca ostrości  i sos makowy z czosnkiem :) Dość dziwna kompozycja składników, ale całość smakuje całkiem fajnie, no i wygląda bardzo apetycznie. Przepis Kasi Bosackiej.



Piegowata sałata

Składniki:

  • sałata głowiasta
  • 1/4 szklanki maku
  • kilka krążków małej wiosennej cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • 10 - 15 truskawek

Mak zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Na wierzchu układamy krążki cebuli.

Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy.

Sos wylewamy na sałatę. Całość dekorujemy pokrojonymi w talarki truskawkami.



Smacznego :)

poniedziałek, 22 czerwca 2015
Zielona sałatka z truskawkami i drobiowa watróbką

Truskawki to ja jednak wolę w wersji wytrawnej :) chociażby zapieczone na porcji łososia czy w mojej ulubionej salsie z cebulą, czosnkiem i imbirem.

Taką zielona sałatkę z dodatkiem smażonej wątróbki robię czasem na obiad w ciepłe dni. Fajnie smakuje, doskonale syci, ma sporo witamin, a poza tym jest szybka i łatwa w przyrządzeniu.





 





Zielona sałatka z wątróbka i truskawkami

Składniki:

  • świeży szpinak
  • liście pokrzywy
  • liście mniszka lekarskiego
  • truskawki
  • smażona drobiowa wątróbka
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • ser pleśniowy (opcjonalnie)

Liście pokrzywy zanurzyć na chwilę we wrzątku, a następnie zahartować w lodowatej wodzie. Osuszyć. Na talerzach porozkładać wszystkie umyte i osuszone zielone listki. Na wierzchu porozkładać truskawki pokrojone w ćwiartki lub połówki oraz ciepłą usmażoną wątróbkę. Wierzch można posypać pokruszonym pleśniowym serem. Całość skropić wedle uznania sosem przygotowanym z octu balsamicznego i miodu.

smacznego :)

czwartek, 18 czerwca 2015
Jajecznica ze szparagami i pomidorem

Bardzo delikatna. Bardzo :) Osobiście wolę jajecznicę na wędzonce albo usmażoną na odrobinie masła z dodatkiem zezłoconej cebulki czy sporej ilości szczypiorku, ale w takiej wersji też całkiem fajnie smakuje, no i apetycznie wygląda! Przepis Jurka Sobieniaka zaczerpniety z magazynu "Moje gotowanie".



Jajecznica ze szparagami i pomidorem

Składniki:

  • 8 szparagów
  • malinowy pomidor
  • dymka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła 
  • sól, pieprz
  • 4 dag startego sera Bursztyn

Szparagi tniemy pod skosem w plasterki, główki kroimy wzdłuż na pół, pomidora parzymy i zdejmujemy skórkę, a następnie dzielimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski, mieszamy z mlekiem. Na patelni rozpuszczamy masło, najpierw wrzucamy pokrojone pomidory i dymkę, obsmażamy, po 2 minutach dokładamy szparagi, lekko solimy i pieprzymy. Całość dusimy 2 minuty, po czym zalewamy jajkami z mlekiem i mieszamy co 30 s, aby jajka zaciągnęły całą masę. Gotową jajecznicę posypujemy tartym serem, podajemy z grzankami.


smacznego :)

piątek, 29 maja 2015
Dżem z pędów świerka

Na początku była czysta ciekawość, potem ogromne zadziwienie. Dżem z pędów świerka? I to w dodatku tak krótko gotowany??? A to się okazało naprawdę genialne w smaku! Lekko kwaskowe, z ledwo wyczuwalna goryczką i... właściwie to smakuje nieco jak białe winogrona :)

Dodam jeszcze, że młodziutkie świerkowe pędy zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych i kwasów nukleinowych.

Polecam! Pyszne, zdrowe i zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu.




Dżem z pędów świerka

100 g młodych pędów świerka pospolitego Picea abies
100 g brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub wody (polecam sok z cytryny! )

Pedy świerka zmiksować w blenderze lub drobniutko posiekać. Zmieszać z cukrem, podlać sokiem z cytryny (lub wodą) i podgrzewać na malutkim ogniu. Pogotować 2-3 minuty i przełożyć do wysterylizowanego słoiczka.



Smacznego :)

 

źródło

10:10, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 18 maja 2015
Sałatka z listków fiołka

Ziele fiołka reguluje przemianę materii, działa moczopędnie i zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych.

Zarówno kwiaty jak i listki fiołka są jadalne, a smakują pysznie! Są bardzo delikatne w smaku, wręcz słodkawe, a polane kwaśnym dresssingiem i podane z jajkiem na twardo i dymką mogą stanowić doskonałe, pożywne, ale lekkie i aromatyczne danie. Przepis pochodzi z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty". Polecam!



Sałatka z listków fiołka

Składniki:

  • 2 garście młodych listków fiołka wonnego
  • kilka kwiatów fiołka wonnego
  • 2 jajka na twardo, dowolnie pokrojone
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Świeżo zebrane młode listki fiołka wonnego umyć i osuszyć. Dodać ugotowane na twardo jajka i posiekaną dymkę. Oliwę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, następnie polać nią sałatkę.

Smacznego :)

Owsianka kokosowa ze stokrotkami

Płatki stokrotek są bardzo delikatne i nie mają prawie wcale smaku, natomiast ich główki są jędrne i chrupiące.

Bodajże dwa lata temu spróbowałam zupy stokrotkowej z niewielkim dodatkiem grzybów suszonych i jajecznicy i fajnie smakowała. Wczoraj skusiłam się na owsiankę. Jest pyszna, porządnie kokosowa z charakterystycznym posmakiem typowym dla dań z dodatkiem siemienia lnianego. A te stokrotki... to takie dopełnienie jej smaku, taka przysłowiowa "kropka nad i". Polecam!



Owsianka kokosowa ze stokrotkami

  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • mleko
  • miód
  • kwiaty stokrotek

Płatki owsiane, siemię i wiórki kokosowe wsypać do rondelka i zalać mlekiem (tak, aby były porządnie nim przykryte). Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas. Wyłączyć ogień, przykryć rondelek i zostawić na ok 5 minut, aby płatki napęczniały.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczek, polać miodem i udekorować kwiatkami stokrotek.

smacznego:)

 

źródło

10:22, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
piątek, 15 maja 2015
Mozzarella na sałacie

Ta sałatka ma kilka zalet... jest bardzo lekka, bardzo kolorowa i całkiem fajnie smakuje. A poza tym doskonale syci :) Olej arganowy nie dość, że jest bardzo zdrowy, to smakuje wyjątkowo dobrze, szczególnie w zestawieniu z dobrym pieczywem - polecam tu szczególnie marokański batbout. Równie gorąco polecam  mozzarellę w zestawieniu z balsamico i truskawkami. to jedno z moich ulubionych nietypowych połączeń.

Mozzarella na sałacie

Składniki:

  • garść mieszanki sałat
  • kulka mozzarelli
  • świeża papryka lub ulubione owoce, np. truskawki i maliny
  • ulubione zioła, najlepiej świeże
  • olej arganowy
  • balsamico

Sałatę ułożyć na talerzu. Paprykę pokroić na kawałki i porozkładać na sałacie, na wierzchu ułożyć mozzarellę. Całość posypać ulubionymi ziołami, skropić olejem arganowym i balsamico.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: "Moja Dolce Vita" M. Grycan

Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Idealna na cieplejsze poranki, chociaż ja wolę ją na drugie śniadanie czy nawet kolację (wtedy zalewam płatki jogurtem na kilka godzin przed podaniem ). Bez cukru, bez miodu. Bardzo lekka.



Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • banan
  • kawałek gorzkiej czekolady

Do miseczki wsypać płatki owsiane i siemię lniane. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryc talerzykiem i wstawic do lodówki. Przed podaniem wymieszać z pokrojonym w plasterki bananem i posiekaną czekoladą.



Smacznego :)

 

źródło przepisu

09:23, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 maja 2015
Babka z mniszkiem

Kolejny przepis z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty". Tym razem na babkę. Pyszną, karmelowo- cytrynową w smaku!



Babka z mniszkiem

Składniki suche:

  • 3/4 szklanki płatków mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 4 jajka (lub 16 przepiórczych)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Płatki mniszka drobno posiekać. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki, natomiast w drugiej ubić jajka na puszysty krem dolewając pod koniec olej i sok z cytryny. Do ubitych jajek wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy (o dł. 25 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 190 st. C przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka ).

Smacznego :)

14:06, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 11 maja 2015
Pesto z mniszka i krwawnika

Uwielbiam dobre pesto, szczególnie to z natki pietruszki, rozsmarowane grubo na kromce chleba na zakwasie i przykryte cieniutkim plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Bazyliowe też jest niezłe, a to z mniszka i krwawnika.... nie jest tak dobre, jak moje naj,  czyli to z pietruszki:) ale jest naprawdę fajne w smaku - z lekką goryczką, ziołowym posmakiem krwawnika, lekko kwaskowe od szczawiu. To jeden z tych przepisów do którego nie raz jeszcze z chęcią wrócę.



Pesto z mniszka i krwawnika

  • 3 garście młodych liści mniszka
  • garść liści krwawnika
  • kilka młodych liści szczawiu
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ok. 40 g owczego twardego sera, np. pecorino
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Liście umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować. Gęstość pesto można regulować, dolewając oliwę lub dosypując suchych składników.

W wersji wegańskiej ser owczy można zastąpić tofu.

 

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż, wyd. Pascal

wtorek, 28 kwietnia 2015
Koktajl z zielonej pietruszki

Jeden z moich ulubionych wiosenno - letnich koktajli. Doskonale orzeźwia i oczyszcza, dodaje energii. 



Koktajl z zielonej pietruszki

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 szklanka wody mineralnej (lub więcej wg uznania)
  • sok z 1 cytryny
  • miód do smaku

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować.

smacznego:)

 

źródło przepisu: "Siostry gotują" A. Popek, M. Krupa wyd. Melanż

poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Sałatka z ziemniaków

Najprostsza sałatka ziemniaczana, idealna jako dodatek choćby do zwykłego schabowego.


Sałatka z ziemniaków

Składniki:

  • 6 - 7 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 5 ząbków czosnku (średniej wielkości)

Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach. Po przestudzeniu obrać je ze skórki i pokroić w plasterki. Przełożyć do sporej miski. W małej miseczce utrzeć musztardę z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż składniki idealnie się połączą. Gładką masę rozprowadzić na ziemniakach i dokładnie wymieszać starając się, żeby ziemniaki pozostały w formie plasterków. Jeśli trzeba doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

źródło przepisu: "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe" wyd. Literackie

piątek, 17 kwietnia 2015
Koktajl selerowy

Jeden z moich ulubionych koktajli. Lekki, a zarazem bardzo pożywny. Bardzo gęsty, czasem (w zależności od wielkości jabłka czy łodyg selera) tak bardzo, że zasiadam do niego z łyżeczką. Polecam na drugie śniadanie czy późną kolację. 



Koktajl selerowy

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • prażone pestki dyni
  • 1 szklanka wody mineralnej

Seler i jabłko pokroić w kostkę, dodać pestki dyni i wodę. Zmiksować w blenderze.



Smacznego :)

 

źródło: "Siostry gotują" Anna Popek, Magdalena Krupa wyd Melanż

Austriacka sałatka z liści mniszka

Bardzo fajne połączenie młodych gorzkawych liści mniszka i słodkiego pomidora z nieco cięższymi dodatkami.



Austriacka sałatka z liści mniszka

Składniki:

  • garść młodych liści mniszka lekarskiego
  • 2 jajka na twardo
  • 1 duży pomidor
  • młoda cebula
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany

Z oczyszczonych liści mniszka oberwać grube łodyżki. Jajka i pomidor pokroić dowolnie, cebulę cienko poszatkować. Połączyć wszystkie składniki, doprawić. Polać śmietaną lub majonezem.

W wersji wegańskiej zamiast jajek można użyc tofu.



Smacznego :)

 

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba-Drożdż wyd. Pascal

poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Kaszotto z mniszkiem

Dość ciężkie danie z lekką goryczką charakterystyczną dla mniszka lekarskiego. Bardzo dobre, sycące.  I zdecydowanie do powtórzenia.


Kaszotto z mniszkiem

Składniki:

  • 2 garście młodych listków mniszka
  • 150 g chudego boczku
  • 200 g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 1 większa cebula lub 2 szalotki
  • 1 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 - 11/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy

Boczek pokroić w kostkę. Grzyby obrać i pokroić. Cebulę drobno posiekać.

W głębokiej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem oliwy, pilnując, żeby się nie przypalił. Dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli, następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Wsypać pęczak, wymieszać całość dokładnie i smażyć chwilę. Wlać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać i dodawać bulion po chochelce, aż kasza będzie miękka, ale nie rozgotowana.

Na koniec dorzucić umyte, pokrojone dość drobno listki mniszka, smażyć jeszcze przez minutę, doprawić pieprzem i ew. solą.

Smacznego :)

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż

czwartek, 09 kwietnia 2015
Sałatka z liści mniszka z ziołowymi grzankami

Połączenie idealne... kruche, lekko gorzkie listki mniszka, słodkie pomidory, dobra cebula plus (koniecznie!) nieco oliwy i oczywiście mocno aromatyczne grzanki. Lekkie, pożywne, smaczne. 



Sałatka z liści mniszka z ziołowymi grzankami

Składniki:

  • duża garść liści mniszka lekarskiego - zebranych, zanim mlecz zdąży zakwitnąć 
  • kilka małych pomidorków
  • 2 małe młode cebule
  • 2 łyżki olejku rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 czerstwej bułki pszennej
  • spora ilość suszonych ziół, np prowansalskich

Liście mniszka dokładnie umyć, oderwać grube łodyżki. Ułożyć je na talerzu, na nich połówki pomidorków, cieniutkie talarki cebuli oraz grzanki z bułki. Całość skropić oliwą.

Grzanki: Bułkę pokroić w małe kostki. wrzucić je na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i obficie posypać ziołami. Smażyć kilka minut, aż sie zarumienią.

źródło: "Przepis na szczęście" K. Michalak.

Owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem

Smaczna, zdrowa i mniej kaloryczna od tej na mleku. Idealna dla osób z nietolerancją laktozy.

 



Owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jabłko
  • miód do smaku

 

Do rondelka wsypać płatki owsiane, rodzynki, siemię lniane i cynamon. Zalać wodą ponad poziom płatków. Doprowadzić do wrzenia, następnie wyłączyć gaz, a rondelek przykryć. Pozostawić na kilka minut.

Jabłko umyć, oczyścić . Można je obrać lub pozostawić ze skórką. Pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać dokładnie z owsianką. Można chwilę podgrzać, następnie dosłodzić miodem.

smacznego :)

 

źródło

09:58, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 marca 2015
Owsianka czekoladowa

Idealna  na chłodne poranki. Bez cukru, mocno czekoladowa. Z przepisu Kabamaigi.



Owsianka czekoladowa

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 4 -5 łyżek płatków owsianych
  • kilka suszonych sliwek
  • 3 kostki gorzkiej czekolady (lub więcej

Do mleka dodać czekoladę i płatki. gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki.



smacznego :)

09:21, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi