sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 06 października 2015
Masło pomidorowe

 Cudownie prosty dodatek do świeżej chrupiącej bagietki.





Masło pomidorowe

 

  • 200 g masła
  • 8 suszonych pomidorów
  • szczypta soli
  • 1 duży ząbek czosnku

Pomidory odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wkładamy do miseczki i podajemy do świeżego pieczywa.

Smacznego :)

 

źródło: blog Olgi Smile

 

10:51, andzia-35
Link Komentarze (4) »
czwartek, 01 października 2015
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

To danie to idealna propozycja dla wszystkich odchudzających się. Pożywne i niskokaloryczne - jedna porcja zawiera ok. 288 kalorii, a poza tym dobrze smakuje! Warzywa przygotowane metodą stir-fry  i lekko słodkie kasztany wodne przyjemnie chrupią w zębach, a pyszny idealnie zrównoważony sos słodko - kwaśny dopełnia całości. 

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka bez skóry i kości
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona na 12 łódeczek
  • 2 papryki, czerwone, zielone, pomarańczowe lub żółte, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki o boku 3 cm
  • 227 - gramowa puszka kasztanów wodnych
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 25 g świeżego imbiru, obranego i drobno startego
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sos:

  • puszka krojonego ananasa w zalewie
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( zamiennie można użyć ziemniaczanej)
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki miękkiego jasnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili

Aby przygotować sos, odcedź ananasa w durszlaku ustawionym nad miską i zachowaj sok (odmierz 150 ml). Wsyp skrobię kukurydzianą (lub ziemniaczaną ) do miski i wmieszaj do niej 3 łyżki soku ananasowego, uzyskując gładką pastę. Wlej resztę soku, wodę, sos sojowy i ocet, dodaj cukier, keczup oraz płatki chili i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Odłóż sos na później.

Pokrój każdą pierś kurczaka na 8 - 9 jednakowych kawałków. Podgrzej łyżkę oleju na dużej nieprzywierającej patelni lub w woku i smaż cebulę i paprykę przez 2 minuty na dużym ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Odcedź kasztany wodne i przekrój je w poprzek na pół. Wlej na patelnię resztę oleju, dodaj kurczaka i smaż go przez 2 minuty, cały czas intensywnie mieszając, aż nabierze koloru ze wszystkich stron. dodaj czosnek, imbir, ananasa oraz kasztany wodne i smaż nadal intensywnie mieszając, jeszcze przez 30 - 60 sekund.

Porządnie przemieszaj przygotowany sos ananasowy z dodatkami i wlej go do naczynia z kurczakiem. Dodaj podsmażone warzywa. dobrze wymieszaj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i doprowadź do lekkiego wrzenia. gotuj na wolnym ogniu przez 4 - 6 min., kilka razy  mieszając, aż sos stanie się gęsty i błyszczący, a kurczak zmięknie i ugotuje się w środku.

Podawaj z małą porcję ryżu.

Smacznego:)

 

źródło: "Kudłaci kucharze na diecie" Dave Myers & Si King wyd. Insignis.

11:42, andzia-35 , lekko
Link Komentarze (1) »
czwartek, 24 września 2015
Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem

Fantastyczne zestawienie ryby z dobrym sosem sojowym, sokiem z pieczonej cytryny, czosnkiem, imbirem, świeżymi ziołami i cudownie aromatyczną trawą cytrynową. Pyszne. Idealnie doprawione. Szybkie.   



 



 

Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem

Składniki:

  • 2 świeże, wypatroszone pstrągi
  • 2 cytryny
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 6 plastrów świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki świeżej szałwii

Na blachę lub do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Pstrągi nafaszerować czosnkiem. Do środka włożyć też rozmaryn i szałwię. Obok ułożyć trawę cytrynową (warto rozbić lub rozgnieść korzeń, wtedy trawa jest bardziej aromatyczna) i imbir. Dodać sos sojowy i ułożyć cytryny przekrojone na pół. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piec 10 minut, przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 8 - 10 minut (lub odrobinę dłużej).



Smacznego:)

 

źródło przepisu: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska, Wydawnictwo Otwarte

wtorek, 22 września 2015
Surówka z kalarepki

Prosta surówka z papryką, selerem i kukurydzą. Idealna jako dodatek do ziemniaków z mięsem (kotlet mielony, schabowy etc. ). 



Surówka z kalarepy

Składniki:

  • kalarepa
  • żółta i czerwona papryka
  • mały seler
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • por
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól 
  • pieprz

Kalarepę i seler obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Por kroimy w półtalarki, następnie solimy i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie, dokładnie go osączamy. Umyty i dokładnie osuszony koperek drobno siekamy. Warzywa wkładamy do salaterki, dodajemy odsączoną kukurydzę i mieszamy. Następnie całość mieszamy z jogurtem i  majonezem, doprawiamy do smaku.



smacznego :)

czwartek, 17 września 2015
Mieszanka musli domowej roboty

Każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną mieszankę. Orzechy laskowe zastąpić innymi - ulubionymi, oprócz rodzynek, jabłek i moreli warto dorzucić także chociażby suszone śliwki czy inne ulubione owoce. I tak zawsze wyjdzie pysznie! Bardzo polecam :)



Mieszanka musli domowej roboty

Składniki:

  • 2 czubate szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki nasion sezamu
  • 1 szklanka siekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka rodzynek lub żurawiny (można dodać jedno i drugie pół na pól)
  • 1/2 szklanki suszonych pokrojonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
  • 2 szklanki pokrojonych suszonych jabłek

Pestki słonecznika i dyni, sezam oraz orzechy laskowe prażyć na średnim ogniu przez 3 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Potrząsać patelnią i mieszać regularnie, by się nie przypaliły i nabrały złotego koloru.

Wymieszać prażone pestki, nasiona i orzechy z pozostałymi składnikami. Przełożyć i odstawić do ostudzenia w szczelnie zamkniętym słoiku.

Przed podaniem swoja porcję  musli można zalać ciepłą wodą, mlekiem sojowym lub nawet sokiem owocowym. Można podawać ze świeżymi owocami sezonowymi (malinami, poziomkami, truskawkami, borówkami), bananami, pomarańczą, a także z jogurtem lub twarożkiem.

 

żródło: "Smak miłości" A. Maciąg

13:48, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
Leczo

Dość lekkie leczo z mnóstwem warzyw. Sycące, doprawione majerankiem, z kawałkiem dobrej kiełbasy. Pyszne, chyba nawet najlepsze jakie do tej pory jadłam.



Leczo

Składniki:

  • 1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
  • 1500 g kolorowej papryki
  • 300 g cebuli
  • 500 g kiebasy
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 600 g pomidorow
  • 2 - 3 lyzki maki pszennej
  • sol, pieprz, majeranek, cukier do

Papryke myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawalki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (troche zostawiamy do cukinii). Cebule kroimy w dosc gruba kostke, wrzucamy na olej i szklimy, mieszajac od czasu do czasu.

Cukinie myjemy, obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach. podduszamy w oddzielnym garnku, na pozostalym olem oleju, co jakis czas mieszając. Gdy zmieknie wlewamy do niej przecier pomidorowy i dalej dusimy.

Z kielbasy sciagamy skorke (niekoniecznie) i kroimy w kostke. wrzucamy ja do papryki z cebula i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Nastepnie przesiewamy do potrawy make, stale mieszaja. Gdy maka zeszkli sie, wlewamy przecier z cukinia i mieszając od czasu do czasu, gotujemy ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 1 - 2 lyzki majeranku, sol, cukier, pieprz do smaku.

Smacznego :)

 

źródło

piątek, 14 sierpnia 2015
Sałatka grecka nieco inaczej

Nieco inaczej, bo z olejem arganowym. Na początku bałam się tego połączenia Myslałam, że specyficzny gorzkawy posmak oleju zdominuje smak sałatki, ale okazało się, że całość smakuje naprawdę dobrze. Może nawet lepiej niż z dodatkiem oliwy z oliwek. Przepis. M. Grycan. Polecam!



Sałatka grecka nieco inaczej

  • 1 duży ogórek
  • 2 duże słodkie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek swieżego oregano
  • garść czarnych oliwek (najlepiej greckich kalamata)
  • garść zielonych oliwek
  • 150 g fety
  • sól himalajska, pieprz
  • olej arganowy

Ogórek i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, dodajemy wyciśnięty czosnek, olej arganowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli himalajskiej. całość posypujemy rozkruszoną fetą i listkami oregano. Podajemy z grzankami lub ulubionym świeżym pieczywem.



Smacznego:)

piątek, 29 maja 2015
Dżem z pędów świerka

Na początku była czysta ciekawość, potem ogromne zadziwienie. Dżem z pędów świerka? I to w dodatku tak krótko gotowany??? A to się okazało naprawdę genialne w smaku! Lekko kwaskowe, z ledwo wyczuwalna goryczką i... właściwie to smakuje nieco jak białe winogrona :)

Dodam jeszcze, że młodziutkie świerkowe pędy zawierają mnóstwo witamin, soli mineralnych, hormonów roślinnych i kwasów nukleinowych.

Polecam! Pyszne, zdrowe i zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu.




Dżem z pędów świerka

100 g młodych pędów świerka pospolitego Picea abies
100 g brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny lub wody (polecam sok z cytryny! )

Pedy świerka zmiksować w blenderze lub drobniutko posiekać. Zmieszać z cukrem, podlać sokiem z cytryny (lub wodą) i podgrzewać na malutkim ogniu. Pogotować 2-3 minuty i przełożyć do wysterylizowanego słoiczka.



Smacznego :)

 

źródło

10:10, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 18 maja 2015
Sałatka z listków fiołka

Ziele fiołka reguluje przemianę materii, działa moczopędnie i zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych.

Zarówno kwiaty jak i listki fiołka są jadalne, a smakują pysznie! Są bardzo delikatne w smaku, wręcz słodkawe, a polane kwaśnym dresssingiem i podane z jajkiem na twardo i dymką mogą stanowić doskonałe, pożywne, ale lekkie i aromatyczne danie. Przepis pochodzi z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty". Polecam!



Sałatka z listków fiołka

Składniki:

  • 2 garście młodych listków fiołka wonnego
  • kilka kwiatów fiołka wonnego
  • 2 jajka na twardo, dowolnie pokrojone
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Świeżo zebrane młode listki fiołka wonnego umyć i osuszyć. Dodać ugotowane na twardo jajka i posiekaną dymkę. Oliwę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, następnie polać nią sałatkę.

Smacznego :)

Owsianka kokosowa ze stokrotkami

Płatki stokrotek są bardzo delikatne i nie mają prawie wcale smaku, natomiast ich główki są jędrne i chrupiące.

Bodajże dwa lata temu spróbowałam zupy stokrotkowej z niewielkim dodatkiem grzybów suszonych i jajecznicy i fajnie smakowała. Wczoraj skusiłam się na owsiankę. Jest pyszna, porządnie kokosowa z charakterystycznym posmakiem typowym dla dań z dodatkiem siemienia lnianego. A te stokrotki... to takie dopełnienie jej smaku, taka przysłowiowa "kropka nad i". Polecam!



Owsianka kokosowa ze stokrotkami

  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • mleko
  • miód
  • kwiaty stokrotek

Płatki owsiane, siemię i wiórki kokosowe wsypać do rondelka i zalać mlekiem (tak, aby były porządnie nim przykryte). Gotować ok. 10 minut na niedużym ogniu, mieszając co jakiś czas. Wyłączyć ogień, przykryć rondelek i zostawić na ok 5 minut, aby płatki napęczniały.

Gotową owsiankę przełożyć do miseczek, polać miodem i udekorować kwiatkami stokrotek.

smacznego:)

 

źródło

10:22, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
piątek, 15 maja 2015
Mozzarella na sałacie

Ta sałatka ma kilka zalet... jest bardzo lekka, bardzo kolorowa i całkiem fajnie smakuje. A poza tym doskonale syci :) Olej arganowy nie dość, że jest bardzo zdrowy, to smakuje wyjątkowo dobrze, szczególnie w zestawieniu z dobrym pieczywem - polecam tu szczególnie marokański batbout. Równie gorąco polecam  mozzarellę w zestawieniu z balsamico i truskawkami. to jedno z moich ulubionych nietypowych połączeń.

Mozzarella na sałacie

Składniki:

  • garść mieszanki sałat
  • kulka mozzarelli
  • świeża papryka lub ulubione owoce, np. truskawki i maliny
  • ulubione zioła, najlepiej świeże
  • olej arganowy
  • balsamico

Sałatę ułożyć na talerzu. Paprykę pokroić na kawałki i porozkładać na sałacie, na wierzchu ułożyć mozzarellę. Całość posypać ulubionymi ziołami, skropić olejem arganowym i balsamico.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: "Moja Dolce Vita" M. Grycan

Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Idealna na cieplejsze poranki, chociaż ja wolę ją na drugie śniadanie czy nawet kolację (wtedy zalewam płatki jogurtem na kilka godzin przed podaniem ). Bez cukru, bez miodu. Bardzo lekka.



Całonocna owsianka bez gotowania z bananem

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • banan
  • kawałek gorzkiej czekolady

Do miseczki wsypać płatki owsiane i siemię lniane. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Przykryc talerzykiem i wstawic do lodówki. Przed podaniem wymieszać z pokrojonym w plasterki bananem i posiekaną czekoladą.



Smacznego :)

 

źródło przepisu

09:23, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
wtorek, 12 maja 2015
Babka z mniszkiem

Kolejny przepis z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Pyszne chwasty". Tym razem na babkę. Pyszną, karmelowo- cytrynową w smaku!



Babka z mniszkiem

Składniki suche:

  • 3/4 szklanki płatków mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Składniki mokre:

  • 4 jajka (lub 16 przepiórczych)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny

Płatki mniszka drobno posiekać. W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki, natomiast w drugiej ubić jajka na puszysty krem dolewając pod koniec olej i sok z cytryny. Do ubitych jajek wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy (o dł. 25 cm) wcześniej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 190 st. C przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka ).

Smacznego :)

14:06, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 11 maja 2015
Pesto z mniszka i krwawnika

Uwielbiam dobre pesto, szczególnie to z natki pietruszki, rozsmarowane grubo na kromce chleba na zakwasie i przykryte cieniutkim plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Bazyliowe też jest niezłe, a to z mniszka i krwawnika.... nie jest tak dobre, jak moje naj,  czyli to z pietruszki:) ale jest naprawdę fajne w smaku - z lekką goryczką, ziołowym posmakiem krwawnika, lekko kwaskowe od szczawiu. To jeden z tych przepisów do którego nie raz jeszcze z chęcią wrócę.



Pesto z mniszka i krwawnika

  • 3 garście młodych liści mniszka
  • garść liści krwawnika
  • kilka młodych liści szczawiu
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ok. 40 g owczego twardego sera, np. pecorino
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Liście umyć i osuszyć. Wszystkie składniki wrzucić do blendera, zmiksować. Gęstość pesto można regulować, dolewając oliwę lub dosypując suchych składników.

W wersji wegańskiej ser owczy można zastąpić tofu.

 

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż, wyd. Pascal

poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Sałatka z ziemniaków

Najprostsza sałatka ziemniaczana, idealna jako dodatek choćby do zwykłego schabowego.


Sałatka z ziemniaków

Składniki:

  • 6 - 7 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 5 ząbków czosnku (średniej wielkości)

Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach. Po przestudzeniu obrać je ze skórki i pokroić w plasterki. Przełożyć do sporej miski. W małej miseczce utrzeć musztardę z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż składniki idealnie się połączą. Gładką masę rozprowadzić na ziemniakach i dokładnie wymieszać starając się, żeby ziemniaki pozostały w formie plasterków. Jeśli trzeba doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

źródło przepisu: "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe" wyd. Literackie

piątek, 17 kwietnia 2015
Koktajl selerowy

Jeden z moich ulubionych koktajli. Lekki, a zarazem bardzo pożywny. Bardzo gęsty, czasem (w zależności od wielkości jabłka czy łodyg selera) tak bardzo, że zasiadam do niego z łyżeczką. Polecam na drugie śniadanie czy późną kolację. 



Koktajl selerowy

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • prażone pestki dyni
  • 1 szklanka wody mineralnej

Seler i jabłko pokroić w kostkę, dodać pestki dyni i wodę. Zmiksować w blenderze.



Smacznego :)

 

źródło: "Siostry gotują" Anna Popek, Magdalena Krupa wyd Melanż

Austriacka sałatka z liści mniszka

Bardzo fajne połączenie młodych gorzkawych liści mniszka i słodkiego pomidora z nieco cięższymi dodatkami.



Austriacka sałatka z liści mniszka

Składniki:

  • garść młodych liści mniszka lekarskiego
  • 2 jajka na twardo
  • 1 duży pomidor
  • młoda cebula
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany

Z oczyszczonych liści mniszka oberwać grube łodyżki. Jajka i pomidor pokroić dowolnie, cebulę cienko poszatkować. Połączyć wszystkie składniki, doprawić. Polać śmietaną lub majonezem.

W wersji wegańskiej zamiast jajek można użyc tofu.



Smacznego :)

 

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba-Drożdż wyd. Pascal

poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Kaszotto z mniszkiem

Dość ciężkie danie z lekką goryczką charakterystyczną dla mniszka lekarskiego. Bardzo dobre, sycące.  I zdecydowanie do powtórzenia.


Kaszotto z mniszkiem

Składniki:

  • 2 garście młodych listków mniszka
  • 150 g chudego boczku
  • 200 g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 1 większa cebula lub 2 szalotki
  • 1 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 - 11/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy

Boczek pokroić w kostkę. Grzyby obrać i pokroić. Cebulę drobno posiekać.

W głębokiej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem oliwy, pilnując, żeby się nie przypalił. Dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli, następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Wsypać pęczak, wymieszać całość dokładnie i smażyć chwilę. Wlać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać i dodawać bulion po chochelce, aż kasza będzie miękka, ale nie rozgotowana.

Na koniec dorzucić umyte, pokrojone dość drobno listki mniszka, smażyć jeszcze przez minutę, doprawić pieprzem i ew. solą.

Smacznego :)

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż

piątek, 20 lutego 2015
Skrzydełka w miodzie

Lekko słodkie, lepkie, delikatnie imbirowe. 



 



 Skrzydełka w miodzie

Składniki:

  • 8 - 10 skrzydełek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku drobniutko posiekane lub przeciśnęte przez praskę
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki rosołu
  • szczypta mielonego imbiru

Skrzydełka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i miód, gdy się lekko zrumieni dodajemy skrzydełka. Lekko rumienimy. Dodajemy czosnek przeciśniety przez praskę. Wlewamy rosół i sos sojowym i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu ok 10 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy co jakiś czas obracając skrzydełka, aż sos wyparuje (powinna zostać gęsta, aromatyczna masa oblepiająca skrzydełka. Na koniec posypujemy imbirem i smażymy jeszcze minutę.

 



smacznego :)

 

źródło

poniedziałek, 16 lutego 2015
Pełnoziarnisty makaron z indykiem

Spaghetti z pełnego ziarna, indyk i lekki sos pomidorowy pachnący delikatnie majerankiem, oregano i lubczykiem. Lekkie, a jednocześnie pożywne danie idealne na szybki obiad.

 



 

 Pełnoziarnisty makaron z indykiem

  • 400 g spaghetti pełnoziarnistego
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów w zalewie
  • oliwa z oliwek (nie extra virgin ! ) lub dobry olej może być smakowy, np. z czosnkiem
  • odrobina suszonego lubczyku
  • sól
  • oregano
  • majeranek
  • świeżo zmielony czarny i biały pieprz

Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek posiekać. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i ew. oczyścić ze skórki.

Na rozgrzanej oliwie lub oleju podsmażyć cebulę. Do zeszklonej dorzucić czosnek i smażyć mieszając, aż się zeszkli. Nie wolno go przypalić, bo stanie się gorzki. Dodać marchewkę. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. dodać mięso, zwiększyć nieco płomień i smażyc całość, aż mięso się lekko zrumieni.

Dodać pomidory wraz z zalewą i odrobinę soli. Przykryć garnek i doprowadzić jego zawartość do wrzenia. Następnie zmniejszyć płomień ma minimalny i dusić, aż pomidory całkowicie się rozpadną. Oczywiście nie zapominać o mieszaniu co jakiś czas :)

Całość doprawić, pogotować jeszcze kilka minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ma być al dente. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu po przyrządzeniu

 

 



 

Smacznego :)

sobota, 31 stycznia 2015
Skrzydełka z miodem

Jedno z naszych ulubionych dań. Doskonale doprawione skrzydełka z lepką słodkawą skórką. Dodatkowym plusem jest to, ze praktycznie nie ma przy nich pracy, a jedyny minus to spory czas oczekiwania. Polecam!

 



 

 Skrzydełka z miodem

Składniki:

1 kg skrzydełek

Marynata:

  • słoiczek keczupu ( 215 g)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka vegety
  • 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • odrobina oleju

Składniki marynaty dobrze połączyć w dużej misce. Włożyć do niej umyte i dobrze osuszone skrzydełka. Wymieszać dokładnie, aby skrzydełka oblepiły się dobrze marynatą. Miskę zakryć szczelnie i wstawić do lodówki na całą noc. 

Zamarynowane skrzydełka (wraz z marynatą ) przełożyć do lekko wysmarowanej olejem blachy lub naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st. C. Piec, aż mięso ładnie się przyrumieni i zacznie odchodzić od kości. Co jakiś czas należy je przekładać na drugą stronę i polewać wytworzonym sosem.

Podawać z ziemniakami polanymi odrobiną stopionego masła i ulubioną surówką.

Smacznego :)

środa, 28 stycznia 2015
Owsianka kawowa z nasionami chia

Najlepsza owsianka jaką miałam okazję zjeść do tej pory i chyba najmniej apetyczna. Nasiona chia przywodzą mi tutaj na myśl tapiokę... kleiste, lekko ślizgające sie po języku kuleczki, tylko rozmiar nieco mniejszy :) 

 



 Owsianka kawowa z nasionami chia

Składniki:

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • cukier lub miód (opcjonalnie )

Dodatkowo:

  • orzechy, winogrona

Wieczorem do garnuszka wlać mleko i kawę, wsypać płatki i nasiona. Wymieszać. Garnuszek wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć go i postawić na kuchence. Owsiankę można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem. Podgrzać, aby była ciepła ale nie parzyła w język. Przełożyć do miseczki. Udekorowac orzechami i winogronami lub innymi owocami.

Smacznego:)

 

źródło

17:54, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 22 stycznia 2015
Ragoût drobiowe

Pyszne połączenie kiełbasy, pieczarek podsmażonych na maśle i delikatnego mięsa drobiowego.

 



 

 

 Ragoût drobiowe

Składniki :

  • 400 g piersi kurczaka lub indyka
  • 400 g małych pieczarek
  • 10 dag nietłustej cienkiej kiełbasy
  • biała część sporego pora
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
  • 1 - 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • przyprawa do drobiu, przyprawa warzywna (może być domowa ) lub sól 
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • pieprz biały mielony

 

Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Pieczarki odparować na suchej patelni, podsmażyć na maśle w garnku o grubym dnie. Mięso pokroić na nieduże kawałki, oprószyć przyprawą do drobiu, warzywną lub po prostu solą. Odstawić na ok. 1/2 godziny (lub więcej ), następnie obsmażyć je na rozgrzanym oleju. Dodać kiełbasę podsmażyć, dodać por. Przełożyć do garnka z pieczarkami, a na patelnie wlać bulion i zagotować. Zawartość patelni przelać do garnka. Całość wymieszać, pogotować, aż wszystko będzie miękkie. Dodać mąkę rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody oraz śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i jeszcze chwilę pogotować. Dodać musztardę, wymieszać i już nie gotować. Doprawić pieprzem i jeśli trzeba także solą. Podawać z ryżem lub grzankami z bułki.

 Smacznego :)

 

źródło: "Poradnik domowy"

środa, 21 stycznia 2015
Placek gaździny

Wilgotny, bez tłuszczu,z ogromną ilością jabłek i bardzo aromatyczny. Idealny dla niedoświadczonej gospodyni, na ten "pierwszy raz z piekarnikiem". Bo tak szczerze mówiąc nie ma czego tu zepsuć, wystarczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć do odpowiednio przygotowanej formy. To coś a la placek amerykański, tylko bez oleju i z rodzynkami zamiast orzechów. Dobre, nawet bardzo, jednak... ten amerykański smakuje mi  bardziej :-)

 



 

 Placek gaździny

Składniki:

  • 20 średnich jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cynamonu (płaskie, a nawet niepełne )
  • 100 g rodzynek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i cynamonem. Odstawić na 10 minut do lodówki Następnie wymieszać z jajkami i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć do odpowiednio przygotowanej dużej prostokątnej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 1/2 godziny w temp. 170 st. C. Kroić najlepiej na drugi dzień.

Smacznego:)

 

źródło

16:09, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 19 stycznia 2015
Owsianka z jabłkiem, makiem i rodzynkami

Bardzo gęsta, pełna rodzynek, idealna na zimowe śniadanie.

 



 

Owsianka z jabłkiem, makiem i rodzynkami

Składniki:

  • niepełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • cukier do smaku
  • łyżeczka maku
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 małe jabłko, obrane i stare na dużych oczkach 

Płatki gotujemy w mleku 3 minuty, dodajemy cukier do smaku, mak i rodzynki. Mieszamy, zdejmujemy z ognia i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem, żeby płatki zmiękły.Wrzucamy tarte jabłko i mieszamy.

smacznego :)

 

źródło przepisu: "Przepis na szczęście" K. Michalak wyd.FILIA

19:10, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi