sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 20 maja 2016
Francuska sałatka z liści mniszka

Nieco pikantne w smaku listki mniszka zamarynowane w słodko - kwaśnym sosie idealnie łączą się z chrupiącymi, ciepłymi dodatkami takimi jak czosnkowe grzanki czy plastry wędzonego boczku. Przepis z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty" wyd. Pascal. Polecam i książkę, i sałatkę:)



Francuska sałatka z liści mniszka

Składniki na 2 porcje:

  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • pęczek młodych liści mniszka lekarskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 2 kromki chleba

Liście mniszka umyć i przelać gorącą wodą. Z octu, oliwy i rozgniecionego ząbka czosnku, miodu i musztardy zmiksować sos, zalać nim liście i zostawić na kilkanaście minut. Boczek usmażyć na patelni na małym ogniu. Chleb pokroić na grzanki i usmażyć na oliwie, dorzucając do smażenia ząbek czosnku.

Składniki sałatki wymieszać, doprawić i podawać od razu, póki boczek i grzanki są jeszcze ciepłe.

Smacznego:)


wtorek, 08 grudnia 2015
Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą

Śledzie na słodko, aromatyczne - pachnące imbirem, pomarańczą, mocno miodowe, przywołujące na myśl Święta Bożego Narodzenia. Pyszne i wbrew pozorom mało pracochłonne. Przepis Agnieszki Maciąg.

Rewelacyjne śledzie z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi matiasów
  • 3 cebule obrane o drobno posiekane
  • 6 ząbków czosnku drobno pokrojonych
  • 3 - 4 cm korzenia imbiru świeżo utartego
  • 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego (może być z kartonika)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • dobry olej do smażenia, np. rzepakowy
  • pełna garść rodzynek
  • 10 - 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżki jasnego miodu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny świeżo i grubo mielony
  • 3 - 4 listki laurowe
  • 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
  • sok wyciśnięty z z 1/2 średniej wielkości pomarańczy
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki ze sparzonej i dobrze wyszorowanej pomarańczy
  • mleko do moczenia matiasów

Matiasy umyj i wymocz mleku. Następnie wyłóż rybę na sito i dokładnie umyj zimna wodą. Osusz – na sicie, a później przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój na kawałki – takie na jeden kęs.

Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oleju z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i umyte rodzynki. Podduś mieszając ok. 5 min. Następnie dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, sok z pomarańczy i imbir. Mieszaj i duś na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (dosyć gęsty sos).

Na koniec dodaj skórkę z pomarańczy, miód i dopraw solą.

Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się przegryzły. Sos powinien być lekko pikantny, słodki i lekko słony.

Gdy sos ostygnie dodaj kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszaj. Przełóż do słoika i postaw do lodówki na całą noc.

Smacznego!

czwartek, 12 listopada 2015
Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Leniwe - puch. Miękkie, leciutkie, rozpływające się w ustach - w dodatku słoneczne! Idealnie komponują się z bardzo słodkim sosem z kremowej śmietany, pachnącym wanilią i karmelem. Pyszne, a poza tym (wbrew pozorom) szybkie i proste w wykonaniu. Przepis Tomka Jakubiaka zaczerpnięty z najnowszego numeru miesięcznika "Moje gotowanie". Polecam!

Dyniowe leniwe w sosie śmietanowo - waniliowym

Składniki:

  • średniej wielkości dynia hokkaido
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 50 dag tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • ok.25 dag mąki
  • sól
  • masło do smażenia

sos:

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • laska wanilii

Dynię dokładnie obieramy, czyścimy z pestek, umytą kroimy na kawałki. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 st. C. Pieczemy, aż dynia będzie miękka. Ciepłą przepuszczamy razem z twarogiem przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy jajka, odrobinę soli i tyle mąki, aby ciasto dawało się łatwo ugniatać, ale i odchodziło od ręki. Formujemy wałek, lekko spłaszczamy, kroimy pod skosem. Zagotowujemy duży garnek osolonej wody, na wrzącą wrzucamy partiami kluski i odławiamy natychmiast po wypłynięciu, po czym wrzucamy do miski wypełnionej wodą z lodem na 2 minuty, żeby się zahartowały. Odsączamy dokładnie i przed podaniem przesmażamy na maśle.

Na sos zagotowujemy w rondelku śmietanę, cukier i przekrojona laskę wanilii. Mieszając, redukujemy o 1/3, podajemy do klusek.

Smacznego!

12:37, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
wtorek, 10 listopada 2015
Sałatka Waldorf

Wersja Grażyny Bober - Bruijn -  sałatki, którą pod koniec XIX wieku wymyślił Oscar Tschirky na otwarcie nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria. W wersji klasycznej zawsze znajdziecie w niej seler, orzechy włoskie i jabłka. To podstawa! Często spotykam sie w przepisach z dodatkiem kurczaka, pomarańczy czy nawet żurawiny. Natomiast dodatek curry to dla mnie nowość, ale przyznaję, że całkiem fajnie komponuje się z resztą składników. A co do banana - ja akurat wolę wersję bez niego, ale... próbujcie i szukajcie własnych ulubionych połączeń :-)


Sałatka Waldorf

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 twarde kwaskowate jabłko
  • 20 kulek winogron (ciemnych lub jasnych)
  • 10 podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • 2 - 3 łyżki podprażonych na suchej patelni migdałów
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyzki majonezu
  • 2 i 1/2 łyżeczki dobrej jakości curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1 banan pokrojony w grube plasterki

Pierś kurczaka, pokroić w kawałki wielkości kostki do gry, posypać solą, pieprzem i połowa łyżeczki curry.Odłożyć na min. 2 godziny. Usmażyć na małym ogniu. Odstawić na bok do wystygnięcia.

Pokroić seler na kawałki wielkości kostki do gry, wrzucić do miski. Jabłko umyć, nie obierać, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić w takie same kawałki jak seler i dodać do niego. Winogrona przekroić na pół i dodać do selera i jabłka. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt, majonez, sól, pieprz i 2 łyżeczki curry.

Do warzyw i owoców dodać kurczaka. Całość wymieszać z sosem oraz podprażonymi migdałami i orzechami. delikatnie zamieszać. Można tez dodać grube plasterki banana. Dobrze smakuje z kromką ciemnego pieczywa.


Smacznego!

 

Dodam jeszcze, że przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy

banner_orzechowy

 

źródło przepisu: "Pyszne do pudełka" Grażyna Bober - Bruijn, wyd. Muza S.A.

czwartek, 22 października 2015
Kapusta pekińska z brzoskwiniami

Prosta, bardzo smaczna surówka.

Jedna z naszych ulubionych - delikatna, lekko słodkawa w smaku.

Idealny dodatek do zwykłego kotleta z drobiu.

Kapusta pekińska z brzoskwiniami

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki majonezu
  • jogurt naturalny
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę pekińską pokroić. Brzoskwinie delikatnie odsączyć z syropu, a następnie pokroić wzdłuż na paski - dodać do kapusty. Całość delikatnie wymieszać z majonezem i odrobiną jogurtu naturalnego (w ilości zależnej od wielkości kapusty), doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym

Całkiem fajne, zdrowe danie jednogarnkowe. Bez mięsa, bez zasmażek... zupełnie inne od "naszej" fasolki po bretońsku i może nie aż tak smaczne, ale z pewnością dużo lżejsze.



 

Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1/2 kg fasoli jaś
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 por
  • 3 - 4 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoik domowych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 5 owoców ziela angielskiego
  • 4 małe liście laurowe
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Fasolę namoczyć (najlepiej na noc), wypłukać i ugotować al dente. Na oleju rzepakowym zrumienić pokrojona w plastry marchewkę, pietruszkę, por i czosnek. dołożyć pomidory i pokrojony jarmuż, zalać wywarem, przyprawić ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Dodać fasolę. Gotować 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Podawać ze świeżym koperkiem.

Smacznego!

 

źródło: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska

czwartek, 15 października 2015
Lekkie leczo z kurczakiem i ogórkiem kiszonym

Nieco lżejsza wersja naszego polskiego lecza na kiełbasie. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu podane z kromką świeżego pieczywa albo dla odmiany porcją ugotowanego na sypko ryżu.



Lekkie leczo z kurczakiem i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 papryki
  • 200 g pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • ok. 300 g filetów z kurczaka
  • sól i pieprz

Rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, następnie szklimy ją na wolnym ogniu. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy ok. 10 minut. Cukinię obieramy, wydrążamy środek, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Paprykę i filety z kurczaka kroimy także w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka z cebulę i pieczarkami, solimy nieco i dusimy do miękkości. Ogórki kroimy w dość drobną kostkę i dusimy je do miękkości w niewielkim rondelku - można je przed duszeniem obrać. Miękkie ogórki dodajemy do lecza i całość dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

poniedziałek, 12 października 2015
Czarny makaron z prosciutto i suszonymi pomidorami

Włoski makaron barwiony sepią jest neutralny w smaku, a po ugotowaniu zostaje pięknie czarny. Spaghetti al nero di sepia to jeden z moich ulubionych makaronów. Niezmiennie zachwyca i zawsze ciekawi. Uwielbiam czarną carbonarę z dodatkiem... śmietany - wyglada okropnie (szczególnie z żółtkami z wiejskich jaj), ale smakuje przepysznie!

Dzisiejsza propozycja to pyszne i dziecinnie proste danie (i bardzo lekkie!), które smakuje zarówno na ciepło - od razu po przygotowaniu, jak i na zimno w formie - dość oryginalnej) sałatki. Polecam, naprawdę dobre!

Czarny makaron z prosciutto i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie czarnego makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
  • kilka plastrów prosciutto
  • kilka (lub nawet kilkanaście) listków bazylii
  • 2 - 3 kawałki suszonych pomidorów
  • płatki parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Makaron gotujemy al dente. rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy porwane palcami plastry prosciutto, dodajemy pokrojone pomidory i całe liście bazylii (lubię dużo i tak właśnie dodaję! ). Odcedzony makaron mieszamy na patelni z prosciutto, bazylia i pomidorami. Przekładamy na talerz i posypujemy po wierzchu płatkami parmezanu.

smacznego:)

 

źródło przepisu: "Kuchnia Jerzego Knappe. Zapraszam do stołu.", Wydawnictwo Literackie


Surówka z czarnej rzepy

Najprostsza.

Jesienno - zimowa.

Dość ostra w smaku, ale pyszna.

Idealna do wieprzowiny (pieczeń, żeberka - w naszym polskim ciężkim sosie). Idealna do gulaszu wołowego.



 

Surówka z czarnej rzepy

Składniki:

  • 1 - 2 bulwy czarnej rzepy
  • sól do smaku
  • 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

Czarną rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki, posolić i odstawić na 20 minut (rzepa nieco zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca). Dodać śmietanę i wymieszać dokładnie.

Smacznego :)

 

źródło


czwartek, 08 października 2015
Sałatka z kalafiora romanesco

Delikatny romanesco połączony z dość  ostrym sosem oliwno - musztardowym. Połączenie dość nietypowe, ale zaskakująco udane!



Sałatka z romanesco

Składniki:

  • kalafior romanesco
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier

Romanesco umyć, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, podzielić na różyczki. Musztardę umieścić w kubeczku, cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Sosem polać kalafior. Całość posypac zieleniną.





smacznego:)

wtorek, 06 października 2015
Masło pomidorowe

 Cudownie prosty dodatek do świeżej chrupiącej bagietki.





Masło pomidorowe

 

  • 200 g masła
  • 8 suszonych pomidorów
  • szczypta soli
  • 1 duży ząbek czosnku

Pomidory odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wkładamy do miseczki i podajemy do świeżego pieczywa.

Smacznego :)

 

źródło: blog Olgi Smile

 

10:51, andzia-35
Link Komentarze (4) »
czwartek, 01 października 2015
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

To danie to idealna propozycja dla wszystkich odchudzających się. Pożywne i niskokaloryczne - jedna porcja zawiera ok. 288 kalorii, a poza tym dobrze smakuje! Warzywa przygotowane metodą stir-fry  i lekko słodkie kasztany wodne przyjemnie chrupią w zębach, a pyszny idealnie zrównoważony sos słodko - kwaśny dopełnia całości. 

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka bez skóry i kości
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona na 12 łódeczek
  • 2 papryki, czerwone, zielone, pomarańczowe lub żółte, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki o boku 3 cm
  • 227 - gramowa puszka kasztanów wodnych
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 25 g świeżego imbiru, obranego i drobno startego
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sos:

  • puszka krojonego ananasa w zalewie
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( zamiennie można użyć ziemniaczanej)
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki miękkiego jasnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili

Aby przygotować sos, odcedź ananasa w durszlaku ustawionym nad miską i zachowaj sok (odmierz 150 ml). Wsyp skrobię kukurydzianą (lub ziemniaczaną ) do miski i wmieszaj do niej 3 łyżki soku ananasowego, uzyskując gładką pastę. Wlej resztę soku, wodę, sos sojowy i ocet, dodaj cukier, keczup oraz płatki chili i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Odłóż sos na później.

Pokrój każdą pierś kurczaka na 8 - 9 jednakowych kawałków. Podgrzej łyżkę oleju na dużej nieprzywierającej patelni lub w woku i smaż cebulę i paprykę przez 2 minuty na dużym ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Odcedź kasztany wodne i przekrój je w poprzek na pół. Wlej na patelnię resztę oleju, dodaj kurczaka i smaż go przez 2 minuty, cały czas intensywnie mieszając, aż nabierze koloru ze wszystkich stron. dodaj czosnek, imbir, ananasa oraz kasztany wodne i smaż nadal intensywnie mieszając, jeszcze przez 30 - 60 sekund.

Porządnie przemieszaj przygotowany sos ananasowy z dodatkami i wlej go do naczynia z kurczakiem. Dodaj podsmażone warzywa. dobrze wymieszaj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i doprowadź do lekkiego wrzenia. gotuj na wolnym ogniu przez 4 - 6 min., kilka razy  mieszając, aż sos stanie się gęsty i błyszczący, a kurczak zmięknie i ugotuje się w środku.

Podawaj z małą porcję ryżu.

Smacznego:)

 

źródło: "Kudłaci kucharze na diecie" Dave Myers & Si King wyd. Insignis.

11:42, andzia-35 , lekko
Link Komentarze (1) »
czwartek, 24 września 2015
Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem

Fantastyczne zestawienie ryby z dobrym sosem sojowym, sokiem z pieczonej cytryny, czosnkiem, imbirem, świeżymi ziołami i cudownie aromatyczną trawą cytrynową. Pyszne. Idealnie doprawione. Szybkie.   



 



 

Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem

Składniki:

  • 2 świeże, wypatroszone pstrągi
  • 2 cytryny
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 6 plastrów świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki świeżej szałwii

Na blachę lub do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Pstrągi nafaszerować czosnkiem. Do środka włożyć też rozmaryn i szałwię. Obok ułożyć trawę cytrynową (warto rozbić lub rozgnieść korzeń, wtedy trawa jest bardziej aromatyczna) i imbir. Dodać sos sojowy i ułożyć cytryny przekrojone na pół. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piec 10 minut, przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 8 - 10 minut (lub odrobinę dłużej).



Smacznego:)

 

źródło przepisu: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska, Wydawnictwo Otwarte

wtorek, 22 września 2015
Surówka z kalarepki

Prosta surówka z papryką, selerem i kukurydzą. Idealna jako dodatek do ziemniaków z mięsem (kotlet mielony, schabowy etc. ). 



Surówka z kalarepy

Składniki:

  • kalarepa
  • żółta i czerwona papryka
  • mały seler
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • por
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól 
  • pieprz

Kalarepę i seler obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Por kroimy w półtalarki, następnie solimy i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie, dokładnie go osączamy. Umyty i dokładnie osuszony koperek drobno siekamy. Warzywa wkładamy do salaterki, dodajemy odsączoną kukurydzę i mieszamy. Następnie całość mieszamy z jogurtem i  majonezem, doprawiamy do smaku.



smacznego :)

czwartek, 17 września 2015
Mieszanka musli domowej roboty

Każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną mieszankę. Orzechy laskowe zastąpić innymi - ulubionymi, oprócz rodzynek, jabłek i moreli warto dorzucić także chociażby suszone śliwki czy inne ulubione owoce. I tak zawsze wyjdzie pysznie! Bardzo polecam :)



Mieszanka musli domowej roboty

Składniki:

  • 2 czubate szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki nasion sezamu
  • 1 szklanka siekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka rodzynek lub żurawiny (można dodać jedno i drugie pół na pól)
  • 1/2 szklanki suszonych pokrojonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
  • 2 szklanki pokrojonych suszonych jabłek

Pestki słonecznika i dyni, sezam oraz orzechy laskowe prażyć na średnim ogniu przez 3 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Potrząsać patelnią i mieszać regularnie, by się nie przypaliły i nabrały złotego koloru.

Wymieszać prażone pestki, nasiona i orzechy z pozostałymi składnikami. Przełożyć i odstawić do ostudzenia w szczelnie zamkniętym słoiku.

Przed podaniem swoja porcję  musli można zalać ciepłą wodą, mlekiem sojowym lub nawet sokiem owocowym. Można podawać ze świeżymi owocami sezonowymi (malinami, poziomkami, truskawkami, borówkami), bananami, pomarańczą, a także z jogurtem lub twarożkiem.

 

żródło: "Smak miłości" A. Maciąg

13:48, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
Leczo

Dość lekkie leczo z mnóstwem warzyw. Sycące, doprawione majerankiem, z kawałkiem dobrej kiełbasy. Pyszne, chyba nawet najlepsze jakie do tej pory jadłam.



Leczo

Składniki:

  • 1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
  • 1500 g kolorowej papryki
  • 300 g cebuli
  • 500 g kiebasy
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 600 g pomidorow
  • 2 - 3 lyzki maki pszennej
  • sol, pieprz, majeranek, cukier do

Papryke myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawalki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (troche zostawiamy do cukinii). Cebule kroimy w dosc gruba kostke, wrzucamy na olej i szklimy, mieszajac od czasu do czasu.

Cukinie myjemy, obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach. podduszamy w oddzielnym garnku, na pozostalym olem oleju, co jakis czas mieszając. Gdy zmieknie wlewamy do niej przecier pomidorowy i dalej dusimy.

Z kielbasy sciagamy skorke (niekoniecznie) i kroimy w kostke. wrzucamy ja do papryki z cebula i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Nastepnie przesiewamy do potrawy make, stale mieszaja. Gdy maka zeszkli sie, wlewamy przecier z cukinia i mieszając od czasu do czasu, gotujemy ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 1 - 2 lyzki majeranku, sol, cukier, pieprz do smaku.

Smacznego :)

 

źródło

piątek, 14 sierpnia 2015
Sałatka grecka nieco inaczej

Nieco inaczej, bo z olejem arganowym. Na początku bałam się tego połączenia Myslałam, że specyficzny gorzkawy posmak oleju zdominuje smak sałatki, ale okazało się, że całość smakuje naprawdę dobrze. Może nawet lepiej niż z dodatkiem oliwy z oliwek. Przepis. M. Grycan. Polecam!



Sałatka grecka nieco inaczej

  • 1 duży ogórek
  • 2 duże słodkie pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek swieżego oregano
  • garść czarnych oliwek (najlepiej greckich kalamata)
  • garść zielonych oliwek
  • 150 g fety
  • sól himalajska, pieprz
  • olej arganowy

Ogórek i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, dodajemy wyciśnięty czosnek, olej arganowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli himalajskiej. całość posypujemy rozkruszoną fetą i listkami oregano. Podajemy z grzankami lub ulubionym świeżym pieczywem.



Smacznego:)

środa, 29 lipca 2015
Brzoskwinie pod kruszonką

Idealny letni deser...miękkie pachnące pomarańczą brzoskwinie i cynamonowa chrupiąca kruszonką. Pyszne!



Brzoskwinie pod kruszonką

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy

na kruszonkę:

  • 15 dag mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 7 łyżek cukru
  • 12 dag masła
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag płatków migdałowych

Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na dnie lekko wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem i startą skórką z pomarańczy. Wymieszać.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło. Rozetrzeć koniuszkami palców, aż powstaną okruszki, następnie dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe.

Schłodzoną kruszonką posypać owoce i piec 35 min. (lub dłużej) w 180 st. C.

Podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem gęstego naturalnego jogurtu lub po ostudzeniu (może być bez jogurtu :)



smacznego :)

 

źródło przepisu: miesięcznik "Moje gotowanie"

11:25, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 16 lipca 2015
Kasza jaglana na słodko

Uwielbiam kaszę jaglaną. W zimne dni podaję ją zazwyczaj z warzywami podduszonymi na odrobinie wody z oliwą, doprawionymi ziołami prowansalskimi i koncentratem pomidorowym. W ciepłe wolę ją zdecydowanie na słodko, chociażby ugotowaną na mleku, podaną z dżemem truskawkowym albo ugotowaną na samej wodzie z dodatkiem masła podaną w towarzystwie owoców i orzechów.




Kasza jaglana na słodko

Składniki:

  • kasza jaglana
  • odrobina masła
  • sól
  • jabłko
  • cynamon
  • rodzynki
  • suszone śliwki
  • pestki dyni
  • orzechy włoskie
  • truskawki (opcjonalnie)
  • miód (też opcjonalnie)

Kaszę prażymy na sucho w garnku o grubym dnie przez 3 minuty. Następnie zalewamy ją wrzątkiem. gotujemy kilka minut. Wylewamy wodę. Do kaszy wlewamy ponownie wodę, ale tym razem zimną, dodajemy trochę masła i sól do smaku. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie odstawiamy na chwilę, aby kasza wchłonęła nadmiar płynu. Podajemy z dodatkiem pokrojonych truskawek oraz jabłka startego i podduszonego na odrobinie wody z cynamonem i rodzynkami, posypaną pokrojonymi śliwkami suszonymi, prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Można polać odrobiną miodu.

smacznego:)

 

źródło: "Siostry gotują" A. Popek i M. Krupa

14:09, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 lipca 2015
Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Moja pierwsza pieczona owsianka. Pyszna, bardzo gęsta, w sam raz słodka. Mocno jagodowa. Najlepsza jeszcze gorąca podana z odrobiną gęstego naturalnego jogurtu, ale i zimna smakuje całkiem nieźle.


 

Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 szklanka leśnych jagód
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • gęsty jogurt naturalny

Płatki, sól i 3 łyżki cukru wymieszać z wiórkami kokosowymi, zostawiając 2 łyżki wiórków do posypania. Banana rozgnieść widelcem i połączyć z płatkami. Do żaroodpornej formy o wymiarach 10 x 10 cm wysmarowanej masłem, wyłożyć połowę powstałej masy i posypać połową jagód. Położyć drugą część płatków i przykryć pozostałymi jagodami. Jajko rozbełtać z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Powstałą mieszanką zalać płatki. Na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki masła i posypać całość pozostałymi wiórkami zmieszanymi z łyżką cukru. Owsiankę piec przez 40 min. w temp. 180 st. C. Podawać gorącą z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.




Smacznego :)

 

źródło przepisu: "Kulinarne opowieści" Dominika Wójcik.

16:16, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 lipca 2015
Sałatka na wynos

Taką sałatkę przygotowuję sobie raz na jakiś czas do pracy. Jest pożywna, smakuje całkiem nieźle (pod warunkiem, że makaron jest ugotowany al dente!) i ma sporo witamin. Przepis pochodzi z książki G.Łapanowskiego i M. Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny".



Sałatka na wynos

Składniki:

  • 2 garście makaronu razowego, kukurydzianego lub ryżowego
  • 4 rzodkiewki
  • 5 - 6 pomidorków koktajlowych
  • garść pestek dyni
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 5 - 6 kropli soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • sól

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, powinien być lekko twardy - al dente. Pestki dyni prażymy na patelni. Rzodkiewki czyścimy i kroimy w kawałki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Umyte pomidorki przekrawamy na połówki. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy trochę oliwy. Całość doprawiamy delikatnie solą i sokiem z cytryny.

Smacznego :)

czwartek, 02 lipca 2015
Tabuleh z pęczaku

Tabuleh - arabska sałatka idealna na upalne dni. Pożywna, chociaż bardzo lekka, szybka i prosta w wykonaniu, a poza tym doskonale orzeźwia. Zazwyczaj przygotowuje się ją z bulghuru, ale z quinoą, kuskusem czy chociażby pęczakiem smakuje również dobrze! Przepis pochodzi z książki G.Łapanowskiego i M. Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny".


Tabuleh z pęczaku

  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku (lub kaszy jęczmiennej perłowej)
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • zielony ogórek
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • czarny pieprz świeżo zmielony

Warzywa pokroić w niedużą kostkę. Drobno posiekać natkę pietruszki i miętę. Wszystko wymieszać z ugotowanym pęczakiem. Dodać oliwę i sok z cytryny. Doprawić, wymieszać dobrze. Podawać dobrze schłodzoną.

Dodatkowo do sałatki można dodać nieco koperku czy startą skórkę z cytryny, a nawet uprażone orzechy laskowe, migdały czy pestki dyni.

Smacznego!

czwartek, 25 czerwca 2015
Piegowata sałata

Sałata, słodkie truskawki, chrupiąca cebulka nadająca ostrości  i sos makowy z czosnkiem :) Dość dziwna kompozycja składników, ale całość smakuje całkiem fajnie, no i wygląda bardzo apetycznie. Przepis Kasi Bosackiej.



Piegowata sałata

Składniki:

  • sałata głowiasta
  • 1/4 szklanki maku
  • kilka krążków małej wiosennej cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • 10 - 15 truskawek

Mak zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Na wierzchu układamy krążki cebuli.

Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy.

Sos wylewamy na sałatę. Całość dekorujemy pokrojonymi w talarki truskawkami.



Smacznego :)

poniedziałek, 22 czerwca 2015
Zielona sałatka z truskawkami i drobiowa watróbką

Truskawki to ja jednak wolę w wersji wytrawnej :) chociażby zapieczone na porcji łososia czy w mojej ulubionej salsie z cebulą, czosnkiem i imbirem.

Taką zielona sałatkę z dodatkiem smażonej wątróbki robię czasem na obiad w ciepłe dni. Fajnie smakuje, doskonale syci, ma sporo witamin, a poza tym jest szybka i łatwa w przyrządzeniu.





 





Zielona sałatka z wątróbka i truskawkami

Składniki:

  • świeży szpinak
  • liście pokrzywy
  • liście mniszka lekarskiego
  • truskawki
  • smażona drobiowa wątróbka
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • ser pleśniowy (opcjonalnie)

Liście pokrzywy zanurzyć na chwilę we wrzątku, a następnie zahartować w lodowatej wodzie. Osuszyć. Na talerzach porozkładać wszystkie umyte i osuszone zielone listki. Na wierzchu porozkładać truskawki pokrojone w ćwiartki lub połówki oraz ciepłą usmażoną wątróbkę. Wierzch można posypać pokruszonym pleśniowym serem. Całość skropić wedle uznania sosem przygotowanym z octu balsamicznego i miodu.

smacznego :)

czwartek, 18 czerwca 2015
Jajecznica ze szparagami i pomidorem

Bardzo delikatna. Bardzo :) Osobiście wolę jajecznicę na wędzonce albo usmażoną na odrobinie masła z dodatkiem zezłoconej cebulki czy sporej ilości szczypiorku, ale w takiej wersji też całkiem fajnie smakuje, no i apetycznie wygląda! Przepis Jurka Sobieniaka zaczerpniety z magazynu "Moje gotowanie".



Jajecznica ze szparagami i pomidorem

Składniki:

  • 8 szparagów
  • malinowy pomidor
  • dymka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła 
  • sól, pieprz
  • 4 dag startego sera Bursztyn

Szparagi tniemy pod skosem w plasterki, główki kroimy wzdłuż na pół, pomidora parzymy i zdejmujemy skórkę, a następnie dzielimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski, mieszamy z mlekiem. Na patelni rozpuszczamy masło, najpierw wrzucamy pokrojone pomidory i dymkę, obsmażamy, po 2 minutach dokładamy szparagi, lekko solimy i pieprzymy. Całość dusimy 2 minuty, po czym zalewamy jajkami z mlekiem i mieszamy co 30 s, aby jajka zaciągnęły całą masę. Gotową jajecznicę posypujemy tartym serem, podajemy z grzankami.


smacznego :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi