sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 23 października 2017
Leniwe z kaszą manną

Uwielbiam dobre leniwe. Te z dodatkiem kaszy manny i masła są wyjątkowo pyszne i delikatne... Przepis z książki "Apetyt na życie" K. Strasburgera.



Leniwe z bułeczką

Składniki:

  • 50 dag tłustego białego sera
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól

Żółtka oddzielić od białek.

Ser przepuścić 2 razy przez praskę, następnie utrzeć z żółtkami, 2 łyżkami masła, kaszą manną i szczyptą soli. Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce do masy serowej na przemian z przesianą mąką. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, dać jej tyle, aby ciasto się nie kleiło do stolnicy, Z ciasta uformować wałeczki. Pokroić na ukośne kluski. Na wrzącą osoloną wodę wrzucać kluski, przykryć, zagotować, gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze  3 minuty. Kluski wyjąć łyżką cedzakową, osączyć. Bułkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło, wymieszać, polać kluski.

Smacznego:)

sobota, 07 października 2017
Sałatka z łososia wędzonego

Sałatka ekspresowa. Idealna na mały głód na leniwe dni. Czasem robię ją w wersji z kukurydzą, jednak z groszkiem lubię bardziej:)



Sałatka z łososia wędzonego

Składniki:

  • 10 - 15 dag dag wędzonego łososia, pokrojonego drobno
  • 3 - 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3/4 puszki groszku konserwowego
  • majonez
  • sól i świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy. Sałatkę podajemy po uprzednim schłodzeniu.

Smacznego:)

Sałatka z pieczarek mojej Mamy

Jedna z najprostszych sałatek, która swego czasu gościła u nas na stole przy okazji różnych imprez rodzinnych. Najlepiej smakuje po schłodzeniu, kiedy smaki przegryzą się ze sobą. Polecam z kromką chleba razowego i ew. z dodatkiem ulubionej wędliny, jeśli lubicie.



Sałatka z pieczarek

Składniki:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 duże pory (białe części)
  • 4 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • 1 puszka groszku konserwowego (ew. można zamienić na kukurydzę)
  • majonez
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Pieczarki obrać i gotować w osolonym wrzątku  10 min. Ostudzić i pokroić w kostkę. Pory dokładnie umyć, pokroić drobno i posolić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie i doprawić.



smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi