sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 22 października 2015
Kapusta pekińska z brzoskwiniami

Prosta, bardzo smaczna surówka.

Jedna z naszych ulubionych - delikatna, lekko słodkawa w smaku.

Idealny dodatek do zwykłego kotleta z drobiu.

Kapusta pekińska z brzoskwiniami

Składniki:

  • kapusta pekińska
  • puszka brzoskwiń
  • 2 łyżki majonezu
  • jogurt naturalny
  • sól i pieprz do smaku

Kapustę pekińską pokroić. Brzoskwinie delikatnie odsączyć z syropu, a następnie pokroić wzdłuż na paski - dodać do kapusty. Całość delikatnie wymieszać z majonezem i odrobiną jogurtu naturalnego (w ilości zależnej od wielkości kapusty), doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym

Całkiem fajne, zdrowe danie jednogarnkowe. Bez mięsa, bez zasmażek... zupełnie inne od "naszej" fasolki po bretońsku i może nie aż tak smaczne, ale z pewnością dużo lżejsze.



 

Fasola z jarmużem w sosie pomidorowym

Składniki

  • 1/2 kg fasoli jaś
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 por
  • 3 - 4 liście jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 słoik domowych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
  • 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 5 owoców ziela angielskiego
  • 4 małe liście laurowe
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • garść świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Fasolę namoczyć (najlepiej na noc), wypłukać i ugotować al dente. Na oleju rzepakowym zrumienić pokrojona w plastry marchewkę, pietruszkę, por i czosnek. dołożyć pomidory i pokrojony jarmuż, zalać wywarem, przyprawić ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Dodać fasolę. Gotować 15 minut na wolnym ogniu, pod przykryciem. Podawać ze świeżym koperkiem.

Smacznego!

 

źródło: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska

czwartek, 15 października 2015
Lekkie leczo z kurczakiem i ogórkiem kiszonym

Nieco lżejsza wersja naszego polskiego lecza na kiełbasie. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu podane z kromką świeżego pieczywa albo dla odmiany porcją ugotowanego na sypko ryżu.



Lekkie leczo z kurczakiem i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 papryki
  • 200 g pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • ok. 300 g filetów z kurczaka
  • sól i pieprz

Rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, następnie szklimy ją na wolnym ogniu. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy ok. 10 minut. Cukinię obieramy, wydrążamy środek, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Paprykę i filety z kurczaka kroimy także w kostkę. Wszystko wrzucamy do garnka z cebulę i pieczarkami, solimy nieco i dusimy do miękkości. Ogórki kroimy w dość drobną kostkę i dusimy je do miękkości w niewielkim rondelku - można je przed duszeniem obrać. Miękkie ogórki dodajemy do lecza i całość dusimy jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

poniedziałek, 12 października 2015
Czarny makaron z prosciutto i suszonymi pomidorami

Włoski makaron barwiony sepią jest neutralny w smaku, a po ugotowaniu zostaje pięknie czarny. Spaghetti al nero di sepia to jeden z moich ulubionych makaronów. Niezmiennie zachwyca i zawsze ciekawi. Uwielbiam czarną carbonarę z dodatkiem... śmietany - wyglada okropnie (szczególnie z żółtkami z wiejskich jaj), ale smakuje przepysznie!

Dzisiejsza propozycja to pyszne i dziecinnie proste danie (i bardzo lekkie!), które smakuje zarówno na ciepło - od razu po przygotowaniu, jak i na zimno w formie - dość oryginalnej) sałatki. Polecam, naprawdę dobre!

Czarny makaron z prosciutto i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 opakowanie czarnego makaronu (spaghetti lub tagliatelle)
  • kilka plastrów prosciutto
  • kilka (lub nawet kilkanaście) listków bazylii
  • 2 - 3 kawałki suszonych pomidorów
  • płatki parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Makaron gotujemy al dente. rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy porwane palcami plastry prosciutto, dodajemy pokrojone pomidory i całe liście bazylii (lubię dużo i tak właśnie dodaję! ). Odcedzony makaron mieszamy na patelni z prosciutto, bazylia i pomidorami. Przekładamy na talerz i posypujemy po wierzchu płatkami parmezanu.

smacznego:)

 

źródło przepisu: "Kuchnia Jerzego Knappe. Zapraszam do stołu.", Wydawnictwo Literackie


Surówka z czarnej rzepy

Najprostsza.

Jesienno - zimowa.

Dość ostra w smaku, ale pyszna.

Idealna do wieprzowiny (pieczeń, żeberka - w naszym polskim ciężkim sosie). Idealna do gulaszu wołowego.



 

Surówka z czarnej rzepy

Składniki:

  • 1 - 2 bulwy czarnej rzepy
  • sól do smaku
  • 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

Czarną rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miseczki, posolić i odstawić na 20 minut (rzepa nieco zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca). Dodać śmietanę i wymieszać dokładnie.

Smacznego :)

 

źródło


czwartek, 08 października 2015
Sałatka z kalafiora romanesco

Delikatny romanesco połączony z dość  ostrym sosem oliwno - musztardowym. Połączenie dość nietypowe, ale zaskakująco udane!



Sałatka z romanesco

Składniki:

  • kalafior romanesco
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • natka pietruszki
  • sól
  • cukier

Romanesco umyć, ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, podzielić na różyczki. Musztardę umieścić w kubeczku, cienkim strumieniem wlewać olej, cały czas mieszając. Sosem polać kalafior. Całość posypac zieleniną.





smacznego:)

wtorek, 06 października 2015
Masło pomidorowe

 Cudownie prosty dodatek do świeżej chrupiącej bagietki.





Masło pomidorowe

 

  • 200 g masła
  • 8 suszonych pomidorów
  • szczypta soli
  • 1 duży ząbek czosnku

Pomidory odsączamy z zalewy i drobno kroimy. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wkładamy do miseczki i podajemy do świeżego pieczywa.

Smacznego :)

 

źródło: blog Olgi Smile

 

10:51, andzia-35
Link Komentarze (4) »
czwartek, 01 października 2015
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

To danie to idealna propozycja dla wszystkich odchudzających się. Pożywne i niskokaloryczne - jedna porcja zawiera ok. 288 kalorii, a poza tym dobrze smakuje! Warzywa przygotowane metodą stir-fry  i lekko słodkie kasztany wodne przyjemnie chrupią w zębach, a pyszny idealnie zrównoważony sos słodko - kwaśny dopełnia całości. 

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka bez skóry i kości
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona na 12 łódeczek
  • 2 papryki, czerwone, zielone, pomarańczowe lub żółte, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki o boku 3 cm
  • 227 - gramowa puszka kasztanów wodnych
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 25 g świeżego imbiru, obranego i drobno startego
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sos:

  • puszka krojonego ananasa w zalewie
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej ( zamiennie można użyć ziemniaczanej)
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki miękkiego jasnego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki keczupu
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili

Aby przygotować sos, odcedź ananasa w durszlaku ustawionym nad miską i zachowaj sok (odmierz 150 ml). Wsyp skrobię kukurydzianą (lub ziemniaczaną ) do miski i wmieszaj do niej 3 łyżki soku ananasowego, uzyskując gładką pastę. Wlej resztę soku, wodę, sos sojowy i ocet, dodaj cukier, keczup oraz płatki chili i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Odłóż sos na później.

Pokrój każdą pierś kurczaka na 8 - 9 jednakowych kawałków. Podgrzej łyżkę oleju na dużej nieprzywierającej patelni lub w woku i smaż cebulę i paprykę przez 2 minuty na dużym ogniu, cały czas intensywnie mieszając. Odcedź kasztany wodne i przekrój je w poprzek na pół. Wlej na patelnię resztę oleju, dodaj kurczaka i smaż go przez 2 minuty, cały czas intensywnie mieszając, aż nabierze koloru ze wszystkich stron. dodaj czosnek, imbir, ananasa oraz kasztany wodne i smaż nadal intensywnie mieszając, jeszcze przez 30 - 60 sekund.

Porządnie przemieszaj przygotowany sos ananasowy z dodatkami i wlej go do naczynia z kurczakiem. Dodaj podsmażone warzywa. dobrze wymieszaj, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i doprowadź do lekkiego wrzenia. gotuj na wolnym ogniu przez 4 - 6 min., kilka razy  mieszając, aż sos stanie się gęsty i błyszczący, a kurczak zmięknie i ugotuje się w środku.

Podawaj z małą porcję ryżu.

Smacznego:)

 

źródło: "Kudłaci kucharze na diecie" Dave Myers & Si King wyd. Insignis.

11:42, andzia-35 , lekko
Link Komentarze (1) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi