sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 27 października 2014
Placek amerykański

Mój ulubiony jesienny placek, zapamiętany jeszcze z dzieciństwa. Wilgotny, pełen jabłek, z kawałkami orzechów i pachnący cynamonem. Prosty, szybki w wykonaniu i co bardzo ważne zawsze się udaje. Do szklanki mleka, mocnej herbaty czy filiżanki kawy. Znacie? Lubicie?







Placek amerykański

Składniki:

  • 5 jaj
  • 4,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • garść orzechów
  • garść rodzynek
  • 2 kg jabłek

Jajka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo olej i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę z sypkimi dodatkami i dobrze utrzeć. Dodać bakalie i pokrojone w kostkę obrane jabłka, wymieszać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka (ok. 1 godz.) Jeszcze ciepły placek posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

19:32, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
wtorek, 14 października 2014
Dynia z papryką w śmietanie

Jesień, ciepła jeszcze.

Obieram dynię, kroję w niezbyt równe słupki, gotuję potrawkę. Bardzo delikatną, bez mięsa, bez wędliny. Taką jesienną, bo i z papryką na dodatek. Fajna nawet wychodzi. Piszę nawet, bo wolę ostrzejsze smaki. Nakładam do małej miseczki, łamię kawałek bułki. Wychodzę do ogrodu. Dobrze mi...



Dynia z papryką w śmietanie

Składniki:

  • 60 dag miąższu dyni
  • 30 dag czerwonej papryki
  • 1/2 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 cebula
  • sól
  • szczypta cukru
  • łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie)

Obraną cebulę kroimy w półkrążki. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki. Miąższ dyni kroimy w słupki. Paprykę z cebulą wrzucamy do garnka, wlewamy 2 szklanki wrzącej wody, dodajemy masło, sól i szczyptę cukru, mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Następnie dodajemy dynię, mieszamy i dalej dusimy na małym ogniu do miękkości. Mąkę dokładnie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do potrawy. Doprowadzamy do wrzenia. Warto również doprawić danie sokiem z cytryny, będzie wyrazistsze w smaku. Danie podajemy posypane koperkiem lub natką pietruszki. Można również pod koniec duszenia dodać 10-15 dag pokrojonych w plasterki parówek, ale osobiście wolę wersję bez.

Smacznego:)

niedziela, 12 października 2014
Bursting cranberry blondies

Kolejna propozycja z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats". Dość ciężkie blondies z żurawiną, kawałkami białej czekolady (z których możecie zrezygnować, wedle gustu). Pyszne, karmelowe w smaku. Szybkie i proste w wykonaniu. Do szklanki zimnego mleka albo filiżanki dobrej kawy, czy herbaty. Bardzo polecam :-)



Bursting cranberry blondies

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g jasnego brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g przesianej mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych lub mrożonych żurawin (albo po 50 g suszonych żurawin i suszonych jagód lub 75 g suszonej żurawiny i 75 g posiekanej białej czekolady)
  • cukier puder do posypania

Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Przygotować odpowiednio formę kwadratową o boku 20 cm. Masło i cukier wrzucić do dużej miski i utrzeć do białości. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Dodać ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Utrzeć dobrze, następnie wmieszać łyżką żurawinę. Łyżką przełożyć masę do formy, wierzch wygładzić. Piec 40 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić ciasto do wystudzenia w formie, następnie  wyjąć je, obsypać cukrem pudrem i podawać pokrojone w kwadraty.

Smacznego:-)

wtorek, 07 października 2014
Cappucino brownies

Jedliście kiedykolwiek czekoladowe brownies? Ciężkie, wilgotne, zakalcowate, strasznie słodkie... Cappucino brownies zupełnie nie przypomina tego czekoladowego. Jest puszyste, lekkie - noooo, może ta biała warstwa dodaje mu nieznacznej ciężkości, a poza tym naprawdę przywodzi na myśl filiżankę gęstego cappucino z pianką. Przepis pochodzi z książki "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats".



Cappucino brownies

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g self - raising flour*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao + dodatkowo do posypania wierzchu ciasta
  • 225 g cukru pudru
  • 4 jajka (można je lekko ubić, ale niekoniecznie)
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody, a następnie przestudzonej

biały czekoladowy lukier:

  • 115 g białej dobrej czekolady, połamanej na kawałki
  • 55 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 175 g cukru pudru

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować dobrze wraz z cukrem pudrem. Miksować dalej dodając kolejno po 1 jajku. Wsypać przesianą mąkę samorosnącą, proszek do pieczenia oraz kakao. Wlać zimną kawę i miksować, aż do idealnie gładkiej konsystencji. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wierzch wygładzić łyżką. Piec ok 35 - 40 min (do suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze na 10 minut w formie, następnie wyjąć i pozostawić do schłodzenia.

Przygotować biały czekoladowy lukier. Do garnka o grubym dnie włożyć masło oraz kawałki czekolady, wlać mleko. Całość podgrzewać na małym ogniu, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zdjąć garnek z palnika i wsypać przesiany cukier puder. Ubić (lub wymieszać łyżką) na gładką masę. Następnie rozsmarować na cieście. Po ostudzeniu masy, posypać wierzch ciasta kakao. Ciasto podawać pokrojone w kwadraty.

Smacznego:)


14:53, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
sobota, 04 października 2014
Leczo z dyni

Mało apetyczne i nieco rozpaćkane. Pachnące dobrą kiełbasą, rozgrzewające, jesienne, smaczne... robiliście kiedyś? 


Leczo z dyni

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg miąższu dyni
  • 3 czerwone papryki
  • 1/2 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 2 średnie cebule
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta chilli
  • olej
  • sól

Dynię kroimy w ok. 2-cm kostkę. Dusimy do miękkości z 4 - 5 łyżkami oleju i szklanką wody, co jakiś czas mieszając. Kiełbasę kroimy w średniej wielkości kostkę i smażymy na łyżce oleju. Wyjmujemy.

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w półplastry. Smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy. Następnie dodajemy razem z kiełbasą do dyni. Mieszamy, doprawiamy chili w proszku, koncentratem pomidorowym i solą. Dusimy jeszcze na małym ogniu ok. 10 minut. Najlepiej smakuje odgrzane pod jakimś czasie, kiedy smaki idealnie przegryzą się ze sobą.

Smacznego!

 

Przepis pochodzi z broszurki "Przyślij przepis. Dania jednogarnkowe". Autorka przepisu proponuje również dodanie pod koniec duszenia do potrawy 4 - 5 jajek. Robiłam to leczo wiele razy, ale - przyznaję się bez bicia - z jajkami nie próbowałam nigdy. Oczywiście dynię można zastąpić kabaczkiem lub cukinią.

 

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi