sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 29 października 2013
Bori Bori - paragwajska zupa z serc palmy

Zupa, która wyjątkowo przypadła mi do gustu. Lekko orzeźwiająca, orientalna w smaku i niezbyt gęsta. Raczej nie na chłodne dni, ale na pewno do wielokrotnego powtórzenia.

Przepis znalazłam na stronie "Podróże kulinarne".

serca palmy

Bori Bori - paragwajska zupa z serc palmowych

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe szalotki, posiekane
  • 2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 i 1/2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na małe kawałki
  • 4 i 1/2 szklanki rosołu (lub więcej, jeżeli zajdzie taka potrzeba)
  • 1 puszka lub słoik serc palmowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • pieprz cayenne do posypania

 

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej szalotki i czosnek z dodatkiem kuminu. Dodać ziemniaki i rosół. Doprowadzić do wrzenia, gotować 8 minut. Dodać serca palmy, mleko kokosowe i gotować na małym ogniu kolejne 8 minut. Przełożyć zupę do blendera, zmiksować. Przelać z powrotem do garnka, jeśli trzeba  - podgrzać. Dodać kolendrę, przyprawić solą i pieprzem. Nalać do talerzy i posypać pieprzem cayenne.

zupa z serc palmy

zupa z serc palmy 2

Smacznego:

niedziela, 20 października 2013
Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Pożywna i bardzo smaczna (szczególnie, gdy sobie nieco "postoi "w lodówce) zupa. Doskonała na jesienne chłody, bo wspaniale rozgrzewa. Wegetarianom proponuję wersję bez boczku, za to z odrobiną masła. Przepis znalazłam w książce Marii Grzymskiej i Niny Kosińskiej pt. "Zupy". Polecam i życzę wszystkim słonecznej, udanej niedzieli.

soczewica


Zupa soczewicowa z ziemniakami i boczkiem

Składniki:

  • 3/4 szklanki soczewicy (najlepiej drobnej czerwonej)
  • 50 dag ziemniaków
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól

Soczewicę wypłukać, osączyć, włożyć do garnka, zalać 8 szklankami zimnej wody Po 10 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz oczyszczoną i stara na dużych oczkach włoszczyznę (marchew, pietruszkę i seler), a także liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 25 minut. W tym czasie pokroić w paski boczek i przesmażyć z posiekaną cebulą. Dołożyć go do zupy wraz z majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jeszcze chwilę gotować. Przyprawić sosem sojowym, pieprzem i solą. Przed podaniem posypać natką.

Taką zupę można też gotować bez boczku (na koniec trzeba dodać trochę masła). Doskonale będzie również smakować przyrządzona w ten sposób grochówka - groch łuskany trzeba zalać wrzątkiem, odstawić na 3-4 godziny, osączyć, zalać świeżą wodą i gotować godzinę; potem postępować jak z soczewicą.

zupa z soczewicy

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi