sprawdzone przepisy kulinarne
niedziela, 31 października 2010
Bonda

Bonda, to nic innego jak baba ziemniaczana z boczkiem wędzonym. Potrawa niezwykle prosta, ale chyba ...najsmakowitsza ze wszystkich dań ziemniaczanych.

/źródło: Kuchnia Monsai/

Bonda

Składniki:

 

  • 3 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 600g wędzonego boczku
  • sól, pieprz
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • masło do smażenia

 

 

Obrane ziemniaki ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Odsączamy nadmiar wody, dodajemy krochmal, jajka, przeciśniety przez praskę czosnek, boczek wędzony pokrojony w kostkę i podsmażony oraz cebulę drobno posiekane i podsmażone na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ręką

Pieczenie:

I- w prodiżu -  prodiż dokładnie smarujemy masłem i ew. obsypujemy lekko bułką, wlewamy masę i pieczemy ok. 1 - 1,5 godziny. Kroimy jak tort.

II - w piekarniku - dużą prostokatną blaszkę smarujemy masłem lub olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i czekamy, aż się dobrze nagrzeje, nastepnie wlewamy do niej mase ziemniaczaną . Wierzch wyrównujemy łyżką. Pieczemy ok. 40 minut (lub dłużej).

Uwaga! Zamiast dodawać boczek do masy, możemy wyłożyć go na już wylana masę do blaszki.

Gotową babkę kroimy w kwadraty.

Babę mozemy podawać od razu po upieczeniu (najlepiej odczekać kilka minut, wtedy bonda łatwiej sie kroi) ze szklanką zimnego mleka, albo polana gęsta śmietaną czy sosem grzybowym albo mięsnym. Pysznie smakuje również odgrzana na drugi dzień. Podsmażamy ją wtedy na złocisto np. na maśle.

Smacznego:-)

Przepis ten jest moja trzecią propozycją w ramach zabawy Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

sobota, 30 października 2010
Blok czekoladowo - kawowy

PRL-owski przysmak w wersji dla kawoszy:) Skusicie się na kawałek?

/źródło: Lawendowy dom..od kuchni/

Blok czekoladowo - kawowy

Składniki:

 

  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szklanka pokruszonych herbatników
  • szklanka bakalii (np. rodzynki, pokrojone suszone figi, podpieczone migdały)
  • 500g mleka w proszku (nie granulowanego)

 

 

W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem, masłem, kakao i kawą. Odstaw, aby masa lekko przestygła. Następnie ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko w proszku. Na koniec wsyp pokruszone herbatniki i bakalie. Całość przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po 3 - 4 godzinach możesz odkroić pierwszy kawałek:)

Smacznego:)

Przepis ten jest moją druga propozycją w ramach akcji Gotujemy po polsku, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.

 

Polecam także:

Kruchy blok czekoladowo - ryżowy

Blok waniliowo - kokosowy

Blok waniliowy

Blok czekoladowy

piątek, 29 października 2010
Miód z maślanki

Smakołyk przyrządzany m.in. przez gospodynie z Łęga i nazywa przez nie "fiutem" :)) Tak, tak. W tamtych stronach mnóstwo potraw ma takie figlarne nazwy:)

Jest to słodki, ale nie za słodki(!!!) krem o żółtej barwie, przypominający smak miodu (choćby takiego z mniszka lekarskiego), ale według mnie jest o wiele lepszy. Trochę maślany, trochę krówkowy. Pyszny...niesamowicie pyszny. Do tego polecam świeże bułeczki i dobre masło.

A jak zostanie Wam trochę miodu, mozecie dodać go do ciasta na piernik lub pierniczki.

Miód z maślanki

Składniki:

 

  • 1 litr dobrej maślanki
  • 70 dag cukru

 

 

Maślankę wlać do garnka o grubym dnie, dodać cukier, dokładnie wymieszać drewnianą łyżka. Gotować na małym ogniu, aż masa nabierze koloru i konsystencji miodu. W czasie gotowania mieszamy masę  drewnianą łyzką.  Jeśli się zwarzy, po ugotowaniu miksujemy ją dokładnie.

Smacznego:-)

Przepis ten jest moja pierwsza propozycją w ramach akcji Gotujemy po polsku III, której patronuje SerwisZpierwszegoTłoczenia.

środa, 27 października 2010
Sałatka z grilliowanej cukinii

Sałatka, która zachwyciła nas swoją prostotą i smakiem. Czosnek, chili i ocet balsamiczny sprawią, że cukinia nie będzie mdła, ale pyszna...

/źródło: "Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" Olga Smile/

Sałatka z grillowanej cukinii

Składniki:

  • kilka młodych cukinii
  • 100 ml oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • 30 ml octu balsamicznego lub ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • po łyżeczce tymianku, oregano lub bazylii
  • sól
  • szczypta suszonej ostrej papryczki

 

Cukinia pokroić w cieniutkie plasterki i podsmażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, tak aby  przyrumieniła się ładnie z obu stron.

W słoiku lub dużym kubku wymieszać sok z cytryny, skórkę cytrynową, ocet, olej, sól i zioła. Gotową emulsją, polać zgrillowaną cukinię. Dokładnie wymieszać.

Smacznego;-)

niedziela, 24 października 2010
Sernik kapłański

Sernik, z białą i kakaową kruszonką, kruchusieńką, rozpływającą sie w ustach, bo zrobioną na bazie krupczatki. Gorąco namawiam, abyście użyli do niej masła, margaryne spokojnie można zużyć do masy serowej. Właśnie...masa serowa. Tym razem użyłam do niej koziego twarogu (oczywiście domowej roboty) i nie zmielonego, ale rozgniecionego widelcem. Wyszło super... no i pysznie!

/źródło: "Poradnik domowy"/

Sernik kapłański

Składniki:

Ciasto:

  • 50 dag mąki krupczatki
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 1 - 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyzki kakao
  • 3 duże żółtka (z biegu dałam 4, ale ciastu to nie zaszkodziło:)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 7 jajek
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 kg sera
  • budyń śmietankowy
  • cukier waniliowy
  • bakalie

 

Dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło (lub margarynę), cukier i żółtka, powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jak zacznie tworzyć sie kruszonka, przerwać miksowanie. Kruszonkę podzielic na dwie części. Jedną część wsypać do woreczka foliowego, zawiązać go, a następnie ścisnąć dłońmi tak, aby z okruszków utworzyła się kula. Wstawić do zamrażarki na 1/2 godziny (lub więcej). Drugą część ciasta zmiksować dokładnie z kakao, również wsypać do woreczka foliowego, utworzyć kulę i wstawić do zamrażarki.

Przygotować masę serową:

masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żóltkami, i ew. białkami (ja ubiłam je na sztywną pianę i dodałam na samym końcu) dodać ser zmielony lub zgnieciony widelcem, budyń i cukier waniliowy. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać bakalie (obsypane lekko mąką) i wymieszać łyżką.

Nagrzać piekarnik do 200 st.C

Dużą prostokatną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto jasne, na to wyłozyć masę serową, wyrównać wierzch i zetrzeć ciasto kakaowe. Piec w temp. 200 st.C, aż wierzch się 'zetnie", a następnie zmniejszyć temp. do 180 st. C. Nie wyjmować od razu po upieczenia z piekarnika. Po wystygnięciu dowolnie udekorować, np lukrem.

smacznego:)

piątek, 22 października 2010
Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany

Kto wypróbuje ten przepis, temu nie straszne już robienie pierogów. Ciasto super się zagniata, jest mięciutkie elastyczne, nie klei się do rąk i stolnicy, nie sprawia kłopotów przy wałkowaniu. Rewelacja po prostu. A po ugotowaniu... rozpływa się w ustach...no i ten smak śmietanowy..mmmm..Polecam gorąco!

/źródło: forum cincin/

Ciasto pierogowe z dodatkiem śmietany

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 duże jajka
  • 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki letniej lub gorącej wody

 

Mąkę przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Zrobić dołek w środku, wbić jajka, dodać smietanę, olej i sól. Zamieszać ciasto, dodawać wodę stopniowo wyrabiając miękkie i elastyczne ciasto. Przykryć, np. odwróconą do góry dnem miską i pozwolić ciasto "odpocząć" przez 10 - 15 minut.

Następnie podzielić ciasto na 4 części. Trzy z nich trzymać przykryte wilgotną ściereczką, a jedna rozwałkować dość cienko (ale nie za cienko, bo pierogi będą sie rozwalać). Wycinać szklanką lub większym kubkiem kółka, nakładać farsz, sklejać i gotować pierożki w osolonym wrzątku.

Smacznego:)

środa, 20 października 2010
Faworki II

Właściwie to już trzeci przepis na faworki na moim blogu. Jakis czas temu zamieszczałam przepis na faworki maślane. Zupełnie różne od smietankowych, ale równie pyszne!

/źródło: "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast"/

Faworki

Składniki:

 

  • 6 żółtek
  • 40 dag mąki pszennej
  • gęsta. kwaśna śmietana (tyle, ile się wgniecie)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu lub octu
  • tłuszcz do smażenia (smalec najlepszy)
  • cukier puder do posypania usmażonych faworków

 

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Śmietany dodajemy tyle, aby otrzymać nie za twarde, ale też nie za miękkie ciasto. Dobrze wyrobić, aby ciasto było elastyczne, gładkie, a następnie wybijamć je kilka minut wałkiem na stolnicy, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza.

Szczelnie owinąć i pozostawić w chłodnym miejscu na (min.) pół godziny, aby odpoczęło.

Następnie wałkować je partiami, jak najmniej podsypując mąką, aby ciasto nie wysychało. Radełkiem lub nożem wycinać pasy długości ok.15 cm i szerokości ok. 3 - 4 cm. Każdy przekrajać w środku wzdłuż i przewinąć.

Smażyć na tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączać na papierowym ręczniku, a następnie obsypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

poniedziałek, 18 października 2010
Sałatka miętowa

Orzeźwiająca, zdrowa, pyszna:)

/źródło: "Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" Olga Smile/

Sałatka miętowa

Składniki:

 

  • pęczek mięty
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • kilka dojrzałych pomidorów
  • cykoria lub sałata rzymska (użyłam masłowej)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 cytryny

 

 

Miętę posiekać bardzo drobno razem z łodyżkami. Pomidory pokroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, wymieszać z miętą i przygotowana wcześniej według przepisu kaszą bulgur. Doprawić do smaku olejem, solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną salatke ułożyć na listkach sałaty lub cykorii i w takiej wersji podawać.

Danie można przygotować rano,  i przechowywać w temperaturze pokojowej przykryte wilgotną ściereczką.

Smacznego:)

sobota, 16 października 2010
Kruchy blok czekoladowo - ryżowy

Pyszny, ale tylko jeśli użyjecie do niego czekolady dobrej jakości. Coś o tym wiem...niestety. Kiedy robiłam go pierwszym raz do ciemnej warstwy dodałam czekladę deserową z Lidla i niestety miałam przykrą niespodziankę - nie dość, że smak nie był taki jak trzeba, to na dodatek cała warstwa rozypywała sie przy krojeniu:)


/źródło: Book Me a Cookie/

Kruchy blok ryżowo - czekoladowy

Składniki:

warstwa z białą czekoladą:

  • 55g masła
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 150g bialej czekolady
  • 50g ryżu preparowanego podprażonego na suchej patelni

warstwa z ciemna czekoladą:

  • 55g masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 125 - 150g gorzkiej czekolady
  • 75g ryżu preparowanego podprażonego na suchej patelni

 

Przygotować białą warstwę:

roztopic masło, miód i połamana na kawałki białą czekoladę w blaszanej misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie. Masę wyłożyć do wyłożonej folia aluminiową kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając, wyrówznac wierzch.

Przgotować ciemna warstwę:

masło, miód i połamana czekoladę stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, aby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając , wyrównać wierzch.

Całość szczelnie przykryć i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu pokroić na kwadratowe kostki o bokach 5x5 cm.

Smacznego:)

piątek, 15 października 2010
Papryka podpiekana, wyjątkowo aromatyczna

Idealna do sałatek, choćby do makaronowej tajskiej, pyszna z ciabattą czy chrupiącą bagietką - wtedy lubię ja oprószoną delikatnie, świeżo zmieloną solą morską.

/źródło: "Smak imprezy" Olgi Smile"/

Papryka podpiekana, wyjątkowo aromatyczna

Składniki:

 

  • 3 czerwone papryki
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • jeżeli lubicie 1 łyżka posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej

 


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 - 220 st.C, ułożyć całe papryki z gniazdem nasiennym i ogonkiem. Gdy podczas opiekania zmiękną, a skórka będzie się przypalała, przełożyć je na drugą stronę i tak obrać kilka razy. Gdy już ściemnieją i zaczną pękać, ostrożnie je wyjąć (bo jest bardzo gorąca) i włożyć do foliowego woreczka, gdzie będzie stygła. Po wystudzxeniu obrać ze skówki, przeciąć lub rozerwać na pół i wyjąć gniazda nasienne. Oczyszczone włożyć do słoika i zalać gorącą oliwą lub olejem wymieszanym z ziołami i czosnkiem. Przechowywać w lodówce.

Uwaga:

po wykorzystaniu papryki oleju nie musicie wylewać, doskonale nadaje się do sałatek.

Smacznego:)

czwartek, 14 października 2010
Makaronowa sałatka tajska

Byłam mile zaskoczona smakiem tej sałatki. Zupełnie niepotrzebnie bałam sie połączenia czosnku, rodzynków i grzybków mun. Jest naprawdę fantastyczne. Do przygotowania tej sałatki użyłam papryki pieczonej w oleju zrobionej domowym sposobem. Jutro podam Wam przepis na nią.

/źródło: "Sałatki od południa do wieczora" z serii "Lubię gotować"/

Makaronowa sałatka tajska

Składniki:

  • opakowanie makaronu ryżowego (użyłam rurek z dodatkiem tapioki)
  • 30 - 50 dag pieczonej lub grillowanej piersi kurczaka
  • słoiczek pieczonej papryki w oleju
  • słoik pokrojonych grzybków mun lub opakowanie suszonych
  • 10 dag rodzynków
  • 4 łyżki  słodko - kwaśnego sosu chili
  • 2 - 3 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

 

Makaron przygotować według wskazówek na opakowaniu. Mięso pokroić w paski wrzucić do salaterki, polać sosami chili i sojowym, odstawić. Rodzynki moczyć 10 minut w gorącej wodzie, odcedzić. Paprykę osączyć pokroić w paski, grzybki osączyć z zalewy (suszone przygotować według wskazówek na opakowaniu), a następnie pokroić w paski. Do salaterki wrzucić paprykę, grzybki, rodzynki, posiekany czosnek i odcedzony makaron. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki, by smaki się "przegryzły"

Smacznego:-).

środa, 13 października 2010
Śledzie po grecku

Śledzie uwielbiam pod każdą postacią. Smażone, marynowane, w sałatkach, z jabłkami, z ogromna ilością czosnku zalane majonezem albo oliwą... Lubię je nawet bardziej od słodyczy. Ostatnio wpadł mi w oko jeden z przepisów z programu "Ewa gotuje". Przepis na marynowanego śledzika w słodkiej jarzynce, z chrupiącą cebulą... Polecam!

Śledzie po grecku

Składniki:

  • 40 dag płatów śledziowych lekko marynowanych*
  • 40 dag marchewki
  • 40 dag cebuli
  • 100g rodzynków
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanko oleju (ryżowego, ew. z pestek winogron lub słonecznikowego)

 

Marchew ugotować w skórce w calości. Powinno być lekko twarda. Po wyjęciu z wody przestudzić , obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w "ósemki". Jeśli są duże trzeba je pokroić na 16 kawałków.

Na patelnie wlać olej i jeszcze na zimny wrzucić pokrojona cebulę. Dusić chwilę cały czas mieszając - do momentu, gdy cebula straci swą surowość, ale zachowa jędrność. W żadnym wypadku nie powinna sie zeszklić, a tym bardziej zezłocić. Następnie dodać rodzynki, marchewkę i przecier pomidorowy. Wymieszać, a następnie zestawić z ognia.

Śledzie pokroić w centymetrowe paski.Dodać do wystudzonych jarzyn i wymieszać. Przełożyć do miski,  szczelnie przykryć i wstawić do lodówki, aby śledzie przeszły warzywnymi smakami.

 

*bardzo łatwo możemy je zamarynować w domu. Wystarczy solone płaty wymoczyć w wodzie, a następnie zalać zimną zalewą przygotowaną w następujący sposób. Wodę zagotować z liściem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego, dodać 1-2 łyżki cukru, zestawić z ognia i wlać zwykły ocet spirytusowy. Zalewa powinna być słodko - kwaśna.

Smacznego!

poniedziałek, 11 października 2010
Kobiece udka

To tureckie kotleciki mielone z dodatkiem ryżu i natki pietruszki. Bardzo fajne, smaczne, wilgotne w środku - a to zapewne zasługa odwrotnej kolejności niż u nas panierowania - najpierw w bułce, następnie w jajku.

/źródło: "Kobiece udka i inne potrawy o osobliwych nazwach" Hanna Szymanderska/

"Kobiece udka" - tureckie kotleciki mielone

Składniki:

 

  • 50 dag mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • jajka
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pół szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • buka tarta

 

 

Na patelni rozgrzać 1 - 2 łyżki oleju, zeszklić drobno posiekaną cebulę ( w czasie smażenia posolić ją odrobinę), dodać 2/3 mielonego mięsa, trochę soli i pieprzu i chwilę smażyć, mieszają (aż zmieni kolor). Zdjąć z ognia, dodać pozostałe mięso, ryż, drobno posiekaną natkę, sól, pieprz, ew. dodać małe jajko, dokładnie wyrobić masę. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać olej.  Z przygotowanej masy formować małe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej, a tuż przed smażeniem w rozbełtanym jajku. Smażyć na gorącym tłuszczu i natychmiast podawać.

Smacznego:)

sobota, 09 października 2010
Migdałki cynamonowe

Bardzo pracochłonne ciasto, ale w smaku wyborne. Im dlużej poleży, tym lepsze. Szkoda tylko, że zabrakło mi sody i musiałam ją zastąpić proszkiem do pieczenia. Pewnie troszkę lepiej by pdrosło, ale to nic... i tak rewelacyjnie smakowało:)Muszę też zachwalić jeszcze jeden przepis. Na błyszczącą polewę czekoladową. Idealną, lśniącą, nie brudzącą noża ani palców...



/źródło: "Nowe przepisy siostry Anastazji" wyd. WAM/

Migdałki cynamonowe

CIASTO:

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąc ją folią i wstawić do lodówki . Następnie w średniej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, upiec 9 - 10 cienkich placków -w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 200 st.C. Nie piec ich długo, tylko kilka minut.

MASA:

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru(lub odrobinę mniej wg gustu)
  • 1 żółtko
  • 1 litr mleka
  • 12 łyżek kaszy manny
  • olejek waniliowy
  • oraz: powidła śliwkowe

Wykonanie:

Na mleku ugotować kaszkę i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtko, kaszę, olejek.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ciasto przekładać na przemian masą i powidłami.

Wierzch polać polewą, np. taką:

BŁYSZCZĄCA POLEWA CZEKOLADOWA:

Składniki:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyzka smietany
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 dkg masła
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Resztę składników zagotować. Napęczniałą żelatynę podgrzać do całkowitego rozpuszcenia, wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Przestudzona polewą polać ciasto.

Smacznego:)

piątek, 08 października 2010
Młode ziemniaki na czerwono

Pikantne z mocno wyczuwalną nutą pomidorową, chrupiącą skórką...pyszne, choć dość specyficzne w smaku (czyli nie dla każdego:-) Ale polecam gorąco!

/źródło: "Moje gotowanie"/

Młode ziemniaki na czerwono

Składniki:

(2 porcje)

 

  • 10 - 12 małych ziemniaków (60 dag)
  • sól
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta kuminu (niekoniecznie)
  • 2 - 3 łyżki oliwy

 

 

Ziemniaki wyszorować, podgotować w osolonym wrzątku na półtwardo. Koncentrat, ocet, posiekany czosnek oraz przyprawy dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej oliwie smażyć ziemniaki prawie do miękkości. Dodać czerwoną pastę, smażyć na małym ogniu mieszając. Przykryć, od czasu do czasu zamieszać potrawę, smażyć, aż całość się zrumieni.

Smacznego:)

czwartek, 07 października 2010
Koat pitha

Mocno bananowa, bardzo słodka i bardzo smaczna przekąska indyjska. W Assamie nazywa się je kaot pitha. Pitha to określenie wszelkiego rodzaju smażonych przysmaków z mąki ryżowej. Doskonale pasuje do mango lassi - indyjskiego napoju z jogurtu, wody i owoców.

/źródło: Ko ko ko/

Koat pitha

Składniki:

(2 - 3 porcje)

  • 2 dojrzale banany
  • 1/3 szklanki cukru indyjskiego jaggery (cukier palmowy*)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki (40g) maki ryżowej
  • olej kokosowy lub z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia

 

Banany rozgnieć widelcem (lekko i niezbyt dokładnie, aby pozostały grudki), dodaj cukier, sól i mąkę ryżową. Wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki.

W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Przygotuj talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i 2 łyżki. Za pomocą 1 łyzki przekładaj masę na rozgrzany olej, smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Drugą (czystą) łyżką wyciągaj gotowe pitha z oleju i przekładaj na przygotowany talerz. Podawaj gorące lub ciepłe, chociaż na zimno też są smaczne:)

Smacznego!

 

* taki cukier można kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Z powodzeniem można go również zastąpić trzcinowym

13:44, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 04 października 2010
Chrupiące batony i pychotka z płatków kukurydzianych

Pychotka to taka bardzo słodka i chrupiąca krajanka z mnóstwem bakalii. Bardzo smaczna. Natomiast batony... to coś przepysznego! Przynajmniej dla mnie i dla mojej Córki. Wspaniale pachną miodem i wanilią, a smakują jeszcze lepiej.

Pychotka

/Zródło: "Ewa gotuje"/

Składniki:

  • 125g masła (nie może być margaryna!!!)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao ( dodaję 4 czubate)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 150g płatków kukurydzianych
  • garść orzechów laskowych
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynków

 

Masło, cukier, kakao, miód i cukier waniliowy podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłączyć gaz, wsypać bakalie i płatki kukurydziane. Bardzo dokładnie wymieszać. Płatki dokładnie oblepione masą wyłożyć na płaską blache, wyrównać. Przykryć folią, docisnąć. Obciążyć, np grubymi książkami albo naczyniem wypełnionym wodą. Po zastygnięciu kroić w prostokąty lub kwadraty. Przechowywać w lodówce.

Chrupiące batony

/źródło" :"Moje gotowanie"/

Składniki:

  • 12,5 dag masła (broń Boże margaryny!!!)
  • 1/2 szklanki miodu
  • laska wanilii (ew cukier waniliowy)
  • 2-3 łyzki kakao (u mnie czubate 3)
  • 2 garści orzechów włoskich lub laskowych
  • 190 - 200g płatków kukurydzianych

 

Masło roztopić z miodem, laska wanilii i kakao. Orzechy uprażyć w piecu lub na patelni, ostudzić i lekko pokruszyć (laskowe kroję na pół), przesypać do miski. Dodać masło z miodem, płatki kukurydziane i bardzo dokładnie wymieszać. Płaską blachę wyłożyć pergaminem i rozsmarować masę . Przykryć folią i obciążyć. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

smacznego:)

niedziela, 03 października 2010
Szyszki owsiane

Dzisiaj w sklepach niczego nie brakuje. Batoniki, czekolady z różnymi dodatkami, gotowe ciasta. Jednak ja ZAWSZE wolałam te domowe słodycze. Do dziś pamiętam smak przygotowywanego przez Mamę bloku czekoladowego, owsianek (przepis), szyszek z ryżu preparowanego, ciasta z kaszą manną, kozich bródek, tortu z płatków owsianych z mnóstwem bakalii i naj naj najulubieńszego ciasta z krówek (przepis).  Pamiętam też szyszki owsiane, ale zupełnie inne od tych. Te są mocno śmietankowe, pyszne...aż żałowałam, że zrobiłam tylko jedną porcję:)



/żródło: Book Me a Cookie/

Szyszki owsiane

Składniki:

  • 1/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 łyzek smietany 12 lub 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 40 dag płatków owsianych

 

Masło, cukier, kakao i śmietankę gotujemy, aż powstanie jednolita masa. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy płatki owsiane i bardzo dokładnie mieszamy. Łyżką lub rękoma formujemy kulki albo szyszki i odstawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


13:22, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi