sprawdzone przepisy kulinarne
sobota, 31 października 2009
Zucchini bread

Pyszny, słodki i baaaardzo wilgotny chlebek z cukinii. Przepis znalazlam na blogu Dorotus.


Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 500 g swieżo utartej cukinni (3 szklanki)
  • 150 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki maki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyzeczki cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 1 szklanka suszonych żurawin lub rodzynek
  • 4 łyżki mleka (niekoniecznie)

 

 

 

Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać cukinię, roztopione masło, wymieszać. Dodać mąkę, sodę, przyprawy, wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać mleko. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części każdą wlać w keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm.

Piec w temp. 180 st. przez 45-60 minut. Przestudzić chwilę w foremce.

 Smacznego!

18:29, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
piątek, 30 października 2009
Pająki w galarecie

mniejsza dynia

Jadłam już różne stwory, nie koniecznie morskie. Nawet żabich udek i ślimaków skosztowałam:-) Przyszedł czas na pająki. Smażone smakują (podobno) jak frytki. Ale z racji tego, że powinnam trochę schudnąć wybrałam wersję light, czyli zalane galaretką. Niestety musiałam wyjść z domu i zalewałam je na chybcika, co spowodowało oberwanie nóżek i wyszły trochę takie rozlazłe, hihihihi:)))) Za inspirację dziękuję Damqelle.

Pająki w galarecie

Składniki:

zielona galaretka

suszone śliwki

Jedną galaretkę sporządzamy według przepisu, rozlewamy do miseczek do połowy wysokości, czekamy aż stężeje.
Wybieramy 4 dorodne suszone śliwki, osiem innych tniemy na paseczki. Na środku każdej miseczki kładziemy po śliwce a po bokach układamy nóżki z paseczków. Można zrobić oczka z ziaren słonecznika. Gotowe pająki zalewamy drugą tężejącą galaretką.

czwartek, 29 października 2009
Zadziwiająca zupa porowa ze sporym dodatkiem musztardy

Zadziwiające bylo to, że zupa bardzo mi smakowała, bo  musztardy francuskiej wyjątkowo nie lubię. Zupa jest nie tylko pyszne, ale i ekspresowa, bo cóż to za problem pokroić pory, obsmażyć i kilka minut pogotować. Przepis znalazłam na blogu Olgi Smile. Polecam!

Składniki:

  • 90 dkg porów
  • czubata łyżka masła
  • 2/3 sloiczka musztardy francuskiej
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 litra śmietany kremowej
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • sól biały pieprz
  • bagietka

 

Pry kroimy w talarki i podsmażamy na maśle. Następnie przekładamy do garnka z 2-2,5 litra wody i kostką rosołową. Całość gotujemy 5-10 minut (nie dłużej). Następnie dodajemy makaron, musztardę i śmietanę. Doprawiamy i podajemy ciepłą z bagietką.

Przepis ten bierze udział w akcji

sezon na zupę

wtorek, 27 października 2009
Pufki ziemniaczane

Bardzo lubię kluski śląskie, ale pufki są od nich 1000 razy pyszniejsze! Bardzo, bardzo gorąco polecam!

Pufki ziemniaczane

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez praskę
  • mąka ziemniaczana (1/4 objętości ziemniaków)
  • 1-2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia

 

 

Ziemniaki ugotować. Przecisnąć przez praskę. Uformować kółko. Wyjąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę . Wbić jajko, dodać szczyptę soli i . Dołożyć pozostałą część ziemniaków. Całość zagnieść. Odrywać po kawałku ciasta i formować trochę większe kluski (jak na zdjęciu), smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z sosem czosnkowym.

 

poniedziałek, 26 października 2009
Zupa dyniowa II

Rok temu podawałam przepis na mleczną zupę z dynią. Tym razem wersja bezmleczna , za to z mnóstwem warzyw. Jest pyszna, szczerze polecam!

Składniki:

  • średnia dynia
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki
  • mały seler
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, ew, vegeta lub kostki bulionowe
  • szklanka kwasnej smietany
  • posiekana natka pietruszki

 

Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostke, wkładamy do garnka, zalewamy 2litrami wody. Gotujemy do miekkosci. Doprawiamy do smaku. zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietaną. Podajemy posypaną zieleniną.

Przepis ten bierze udział w akcjach

niedziela, 25 października 2009
Bułeczki z hotelu Parker House w Bostonie - Weekendowa Piekarnia # 48

WeekendowaPiekarnia

Tym razem ja również postanowiłam się przyłączyć do wspólnego weekendowego pieczenia . Atinka - gospodyni tej edycji zaproponowała dwie propozycje : bułeczki z hotelu Parker House i francuski chleb wiejski. Wybrałam odrywane bułeczki, ponieważ do zrobienia chlebka potrzebny był zakwas, a ja niestety do tej pory nie odważyłam się go wyhodować:-)Bułeczki wyszły pyszne-maślane, leciutkie, pięknie wyrosły. Na zdjęciu możecie zobaczyć bułeczki już po oderwaniu, bo .....reszta zaczęła znikać z tacy:))))hihihi:-)

Bułeczki z hotelu Parker House w Bostonie

Składniki:

  • 1 łyżeczka drożdży instant (10g świeżych)
  • 125ml letniego mleka
  • 30g płynnego masła
  • 15g płynnego masła do smarowania
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 280g maki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut.

Resztę mleka rozmieszać z 30g masła, cukrem i jajkiem. Mąkę wymieszać z solą, dodać do niej rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Włożyć je do miski wysmarowanej masłem i odstawić przykryte do wyrośnięcia na 1 i pól godziny, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Prostokąt pociąć na 4 paski o szerokości ok. 5 cm. Każdy pasek zaś podzielić na 4 części. Powstanie 16 małych prostokątów.

Powierzchnię każdego posmarować płynnym masłem, złożyć na pół posmarowaną powierzchnia do środka, nie całkiem dokładnie, lecz tak, aby wierzchnia część wystawała ok. 1 cm. Kawałki układać na blasze dość luźno jeden za drugim, opierając następny na tym wysuniętym 1 cm.

Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Całość jeszcze raz posmarować masłem i piec w nagrzanym do 220°C piekarniku 15-20 minut.

A tutaj jeszcze, co Mirabbelka napisała o tym cieście : To ciasto można użyć do każdego rodzaju wypieków, bo świetnie się formuje. Często je robi w sposób uproszczony, tzn. wkładając w formę lekko rozpłaszczone bułeczki jedna za drugą, jak na zdjęciach, które można oglądnąć tutaj. (właśnie ja tak zrobiłam)Można zmniejszyć jeszcze ilość drożdży, ale wtedy wydłużyć oczywiście czas wyrastania.

18:59, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
sobota, 24 października 2009
Panierowane pieczarki w zalewie pomidorowej

Brzydkie, a pyszne:)))) Najlepsze pieczarki w zalewie jakie do tej pory jadłam. Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki:

  • 3 kg pieczarek
  • 5-6 jaj (użyłam dwa razy tyle)
  • 3 łyżki śmietany(u mnie oczywiście 6 łyżek)
  • bulka tarta
  • sól
  • pieprz ziołowy

Skład zalewy:

  • 2 l wody
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka wegety
  • 4-6 dużych cebul
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • ziele angielskie, listek laurowy

Pieczarki obsypać lekko solą i pieprzem. Jaja rozmącić za śmietanką. Pieczarki zanurzać w jajach a następnie w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu (jak frytki).  Odsączać z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie wkładać do słoików.

Cebule pokroić w talarki, włożyć do garnka, dodać resztę składników zalewy-zagotować. Osudzoną zalewą zalać pieczarki w słoikach i pasteryzować 10 minut.

 

 

piątek, 23 października 2009
Makaron z cukinią

Danie zadziwiające swoją prostotą i smakiem. Zajadają się nim nawet ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Polecam!

Makaron z cukinią

Składniki:

  • makaron spaghetti
  • cukinia
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • sól, ew. vegeta
  • pieprz świeżo zmielony
  • kawałek startego żółtego sera

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cukinię, podsmażamy do miękkości, następnie dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek i posiekaną drobno natkę. Doprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Spaghetti (oczywiście ugotowane all dente) mieszamy z cukinią. Nakładamy na talerze i ew. posypujemy startym serem.

Smacznego!

czwartek, 22 października 2009
Zupa z selera naciowego z curry

Wyśmienita, pożywna, cudownie pachnąca. Przepis podała Liska na forum Cincin. Polecam gorąco!

Składniki:

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 pokrojona cebula 
  • 1 pokrojony w plastry por 
  • 675 g pokrojonego selera naciowego 
  • 1 łyżka stołowa curry 
  • 225 g ziemniaków pokrojonych w kostkę 
  • 900 ml wywaru warzywnego 
  • zioła, np prowansalskie
  • 2 łyżki świeżych ziół posiekanych
  • kwaśna śmietana
  • ew. garam masala



Rozgrzać oliwę w dużym rondlu. Dodawać kolejno: cebulę, por i seler. Poddusić na małym ogniu. Dodać curry.

Dodać ziemniaki, wywar i przyprawy. Przykryć i zagotować.
Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut aż warzywa zmiękną.

Lekko przestudzić i zmiksować na krem.

Doprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Podawać ozdobioną kleksem kwaśnej śmietany.

Smacznego!

 

środa, 21 października 2009
Focaccia II

A właściwie mini focaccie :D. Możemy je zajadać maczane w oliwie z oliwek, albo z plasterkiem szynki lub sera na wierzchu. Przepis znalazłam na blogu Passionfruit.

 


 

 

Focaccia II

Składniki:

 

  • 1/2 kg mąki pszennej typ 650
  • 1 op drożdży instant ( suszonych) - 7 g
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki chudego mleka ( ja używam 1,5 %)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • do posypania:
  • sól, oregano, ostra papryka
  • oliwki / pomidory cherry

 

Mąkę wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać ciepłą wodę i mleko ( temp. pokojowa), olej i sól. Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 8 części. Z każedgo kawałka uformować okrągłą focaccię o średnicy ok. 12 cm i grubości ok. 1 - 1,5 cm. Focaccie ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Każdą focaccię posmarować olejem i posypać solą ( delikatnie),  ostrą papryką i oregano. W ciasto wcisnąć oliwki  i / lub pomidorki cherry,  przekrojone na pół. Pozostawić do wyrosnięcia na 20 minut.

Piec ok. 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będą złote.

Smacznego:)

poniedziałek, 19 października 2009
Zupa ziemniaczano-cebulowa na gwoździu, czyli domowa dziadówa

Różne zupy gotowałam, przeróżne jadłam, ale takie swojskie kartoflanki lubię najbardziej. Przepis Olgi Smile.

Składniki:

ok. 0,5 kg cebuli

ok. 0,5 kg ziemniaków

1 jajko

kilka łyżek mąki

sporo pociętej natki

2 litry wody

sól, czarny pieprz

cukier (dodałam od siebie)

trochę masła lub oliwy

 

Cebulę pokroić w kostkę, posolić odrobinę i posypać cukrem- podsmażyć na patelni, aż zbrązowieje.

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w posolonej wodzie. Następnie dodać cebulkę. W głębokim talerzu rozbić jajko, dodać kilka łyżek wody i mąki. Wyrobić ciasto na kluski lane. Wlać do gotującej się wody z cebulą i ziemniakami. Doprawić solą i pieprzem, ew. vegetą. Wsypać dużo natki. Podawać ze świeżym chlebem lub bułką czy razowcem na miodzie.

Smacznego!

niedziela, 18 października 2009
Rosyjski sos z buraczków konserwowych
Ufffff, zdążyłam!!! Myślałam, że nie zdołam wziąść udziału w akcji Charlotte. Myślałam i myślałam, co by tu przyrządzić w kolorze różowym i żaden fajny pomysł nie chciał mi wpaść do tej łepetyny:-Już mialam się poddać i nagle przypomniałam sobie o rewelacyjnym gęstym, sosie, super pysznym dodatku do wędlin, mięs pieczonych. A jak mięsko z grilla smakuję nim polane, mmmmmmmmniam! Natomiaswegetarianom (i nie tylko) polecam go do ziemniaków pieczonych.


Rosyjski sos z buraczków konserwowych

Składniki:

  • słoiczek buraczków konserwowych
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1/2 szklanki smietany 18%
  • 1/2 szklanki majonezu
  • sól, pieprz

 

 

Osązcone buraczki, ogórki i cebulę ścieramyna tarce o drobnych oczkach. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przaz praskę. Warzywa mieszamy, dodajemy chrzan, śmietanę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

sobota, 17 października 2009
Weekendowa cukiernia#15. Kwadraty cytrynowe.

Tym razem i ja postanowiłam wziąść udział w WC. Do wyboru miałam dwa przepisy na następujące ciasta- szwedzki chrupki tort migdałowy i cytrynowe kwadraty. Wybrałam drugą propozycję, z racji tego, że uwielbiam cytrynowe wypieki. To był doskonały wybór, bo ciacha okazały się przepyszne i pomimo tego, że zrobiłam podwójną porcję - zniknęły w mig.

Kwadraty cytrynowe

Składniki(na blaszkę 20x20cm):

Kruchy spód:

  • 200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100g masła
  • 50 g cukru pudru(dałam 50g cukru kryształu)

Wierzch:

  • 2 jajka
  • 200g cukru(następnym razem dam mniej)
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn

 

Zagnieść wszystkie składniki na kruche ciasto. W razie problemów, można dodać trochę kwaśnej śmietany Wgnieść je w wysmarowane i wysypane bylką tartą dno foremki. Piec ok 30 min w temp. 180C (musi być dobrze podpieczone).
Ubić jaja z cukrem. Dodać mąkę i proszek, wymieszać. Dodać wyciśnięty sok z cytryn. Wyciśnij sok z cytryn, znów wymieszaj. Wylej przygotowaną masę na upieczony spód i piec dodatkowe 20 min w 170C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

piątek, 16 października 2009
Młoda kapusta z sosem słodko-kwaśnym

Napiszę krótko -jadłam kapustę młodą przyrządzaną na różne sposoby, ale ta nie ma sobie równych. Sos słodko-kwaśny nadaję jej rewelacyjny smak. Gorąco polecam!

Składniki:

2 średnie głowki młodej kapusty

50 dag cienkiej kiełbaski

50 dag pieczarek

30 dag cebuli

słoik sosu słodko-kwaśnego (może być własnej roboty)

sól, pieprz, vegeta lub przyprawa prowansalska

 

Kapustę szatkujemy i solimy. wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy, aż woda odparuje.

Cebule kroimy niezbyt drobno, a kiełbasę i oczyszczone pieczarki w kostkę. Wszystkie składniki kolejnio podsmażamy(uważając, by pieczarki nie odparowały). Dodajemy do kapusty.

Wlewamy sos słodko - kwaśny, przyprawiamy, mieszamy i chwilę gotujemy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

/źródło: "Przyślij przepis!"/

czwartek, 15 października 2009
Gęsta żółta zupa pomidorowa

Robiłam w tym tygodniu zakupy w Kauflandzie i w dziale warzywnym zauważyłam żółte pomidorki. Nigdy ich nie jadłam, ba nawet ich wcześniej nie widziałam. Wzięłam jedną tackę z 0,5 kg tych pomidorków. W domu troszkę poszperałam w netcie i znalazłam przepis na blogu KasiC na wykorzystanie tych warzywek. Tyle, że następnego dnia też musiałam wstąpić do Kaufa - po drugie 0,5 kg pomidorów i paprykę. Czego to się nie robi dla swojego podniebienia - 10 km przemierzyć, aby jakieś pomidorki  kupić, hehe:))

  • 600 ml wywaru z włoszczyzny
    1 kg żółtych pomidorów bardzo dojrzałych*
    1 cebula czosnkowa (taka biała)
    1 żółta papryka
    1 łyżka soku z cytryny
    1-2 łyżeczki cukru
    1/8 - 1/4 łyżeczki cynamonu
     sól
    opcjonalnie koperek, makaron lub ryż, 150 ml gęstej śmietany

     

 Wywar jarzynowy przecedzić. Pomidory włożyć do wrzątku na niecałą minutę, usunąć skórki i zdrewniałe części przy szypułce. Pokroić na mniejsze części i wrzucić do wywaru. Cebulę obrać, paprykę umyć i usunąć pestki. Wszystko pokroić na nieduże części i też wrzucić do wywaru. Gotować 20 minut. Następnie całość zmiksować na gładką masę, wlać sok z cytryny, wsypać sól, cukier, cynamon i wymieszać. Można zabielić śmietaną i dodać makaron lub ryż.

* moje chyba zbytnio dojrzałe nie było, więc dodałam trochę szafranu:-)

środa, 14 października 2009
Masełko czosnkowo-koperkowe

Świetnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa, doskonałe do pieczonego mięska. Tym razem skorzystałam z przepisu Olgi Smile.

Składniki:

  • kostka masła prawdziwego
  • sporo czosnku sprasowanego
  • dużo koperku pociętego
  • trochę soli

 

Wszystkie składniki zmiksowałam. Powstałą masę nałożyłam do miseczki.

wtorek, 13 października 2009
Babka kartoflana

Różne przysmaki jadłam z ziemniaków, ale ten nie ma sobie równych. Szczególnie na drugi dzień po odsmażeniu smakuje wspaniale. Gorąco polecam, ale tym, którzy nie liczą kalorii:-)

Babka kartoflana

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 30 dag pokrojonej w kostkę słoninki
  • 2 pętka cienkiej kiełbasy
  • 2 cebule
  • przyprawy (pieprz, sól, majeranek i co kto lubi)
  • tłuszcz do formy (dodatkowo obsypałam jeszcze grysikiem)

 

Zetrzeć ziemniaki na tarce, odcisnąć, przełożyć do miski. Wbić jajka, wymieszać. Słoninkę wytopić na suchej patelni, następnie dodać pokrojoną kiełbasę oraz posiekane cebule. Gdy cebula się przyrumieni, zdjąć patelnię z ognia, a gdy przestygnie, połączyć ją z ciastem ziemniaczanym (wraz z całym wytopionym tłuszczem). Przyprawić do smaku. Ciastem napełnić natłuszczoną formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150 st. piec ok. 40-50 minut (robiłam z podwójnej porcji i piekłam ponad godzinę). Babka jest gotowa, gdy jej wierzch się przyrumieni, a patyczek wetkinięty w ciasto jest suchy po wyjęciu. Podawać ją z kwaśnym mlekiem od razu po wyjęciu z piekarnika lub po odsmażeniu. Przepyszne!!!

Przepis ten jest moją siódmą propozycją w ramach zabawy

Ziemniaczany Sezon 2009

poniedziałek, 12 października 2009
Zupa pomidorowa z ziemniakami (na boczku)

W chłodne dni nic tak dobrze nie rozgrzeje jak talerz gorącej pożywnej zupy. Pomidorówka z ziemniakami, to smak mojego dzieciństwa. Tyle, że moja Mama zawsze przygotowywała ją na wywarze z mięsa i warzyw, a następnie  zabielała śmietanką rozmieszaną z mąką. I to było przepyszne. Tęsknię za taką zupką:-)  Dzisiaj ugotowałam pomidorówę, też z pyrkami, ale zamiast mięsa użyłam boczku wędzonego. Pychotka, szczególnie na drugi dzień. Przepis znalazłam w "Przyślij przepis!"

 Składniki:

30 dag wędzonego boczku

1 duża cebula

3 duże ziemniaki (lub więcej)

2 średnie marchewki

3 pomidory

koncentrat pomidorowy do smaku

1 litr wywaru z warzyw(lub wrzątek z 2 kostkami rosołu warzywnego)

liść laurowy

łyżeczka cukru

łyżeczka bazylii

oliwa

sól i pieprz do smaku

 

Pokrojony boczek podsmażamy z małaą ilością oliwy, dodajemy pokrojona cebulkę. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do boczku, trochę podsmażamy, często mieszając. Wlewamy wywar lub bulion, dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.

Kroimy w kostkę pomidory i dodajemy do miękkich warzyw. Doprawiamy koncentratem i przyprawami, gotujemy ok. 20 minut.

Podajemy z pieczywem.

Przepis ten jest moją szóstą propozycją w ramach zabawy

Ziemniaczany Sezon 2009

niedziela, 11 października 2009
Ziemniaki z bakłażanem

Smak bakłażana poznałam całkiem niedawno. Nawet mi posmakował. Wypróbowałam już kilka przepisów, godnych polecenia, ale z racji tego, że mamy Sezon ziemniaczany-zabawę zaproponowaną przez Olgę, postanowiłam podzielić się tym.

Ziemniaki z bakłażanem

Składniki:

 

  • ziemniaki
  • bakłażan
  • pomidory
  • cebula
  • sól, ew. vegeta
  • pieprz
  • mielona kolendra (niekoniecznie)
  • cukier
  • olej
  • natka pietruszki lub świeża kolendra
  • ew. jogurt naturalny

 

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Bakłażana posypujemy sporą ilością soli, przekładamy na sito i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie płuczemy dokładnie wodą i osuszamy. Pomidory sparzamy io obieramy ze skórki. Na rozgrzanym oleju szklimy  cebulkę, sypiemy trochę soli lub vegety i cukru, dodajemy ziemniaki, jak trochę zmiekną dodajemy bakłażany. Smażymy do miękkości, dodajemy pomidory, przyprawiamy. Danie doskonale smakuje posypane natką pietruszki lu kolendrą oraz polane jogurtem naturalnym.

Przepis ten jest moją piątą propozycją w ramach zabay

Ziemniaczany Sezon 2009

sobota, 10 października 2009
Kormos

Grecki mrożony smakołyk, który wyglądem przypomina blok czekoladowy. Jednak w smaku zuuuupełnie się różni od naszego Prl-owskiego deseru. Jest mocno czekoladowy z wyrażną nutką alkoholu. Przepis znalazlam na blogu Iwonki. Polecam!

Składniki:

  • kostka masła
  • 125 g czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 1 filiżanka mleka(ok. 1/2 szklanki)
  • 1 filiżanka likieru (może być brandy, adwocat)
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 2-3 duże paczki hernatników

 

Masło roztapiamy z czekoladą i cukrem. Dodajemy mleko, jajko, alkohol, a następnie mnóstwo niezbyt drobno pokruszonych herbatników. Masę dzielimy na dwie części i każdą wylewamy na dość duży kawałek folli aluminiowe. Zawijamy i wstawiamy do zamrażarki. Najlepiej mrozić kormos całą noc. Przed podaniem kroić w plastry.

piątek, 09 października 2009
Szyszki z plesniowym serem

Wykwintna wersja krokietów. Wyglądają i smakują o wiele lepiej od zwykłych. Polecam gorąco!!!

Szyszki z pleśniowym serem

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 5 dag startego parmezanu
  • 2 jajka
  • płatki migdałowe(ok. 10 dag)
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka posiekanego koperku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mielona gałka muszklatołowa, sól, pieprz
  • olej

 

Ziemniaki ugotować(np. w mundurkach), zemleć w maszynce. wbić jedno jajko, wsypać parmezan, przesianą mąkę i koperek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić do smakZ masy ziemniaczanej formować podłużne krokiety długości ok. 6 cm. w środek każdego włożyć kawałek sera pleśniowego, dokładnie zaleić.

Pozostałe jajko roztrzepać. Krokiety zanurzyc w jaku, a następnie obtoczyć w płatkach migdałowych. smazyc na rumiano. Można też posmarować je olejem i upiec w pekarniku nagrzanym do 200st.

Przepis ten jest moją czwartą propozycją w ramach zabawy

Ziemniaczany Sezon 2009

czwartek, 08 października 2009
Zupa chłopska

Swojska, lekko kwaśna zupa, gęściutka, aż łycha stoi:-) Szczerze napiszę, że baaaaardzo nam smakowała:))

Zupa chłopska

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki maślanki
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3-4 łyżki śmietany
  • łyżeczka mąki
  • 6 ziemniaków
  • majeranek
  • posiekany koperek
  • sól

 

Kaszę umyć sparzyć, odsączyć, zalać mlekiem i rozgotować. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki, zalać wodą, posolić. Gdy będą miękkie, wlać śmietanę rozmieszaną z mąką, doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować. Zmniejszyć ogień wlać maślankę, wsypać sporo majeranku, doprawić solą. Podgrzewać kilka minut. Przed podaniem posypać koperkiem.Pysznie smakuje ze swieżym chlebem, np posmarowanym masłem.

Przepis ten jest moją trzecią propozycję w ramach zabawy

Ziemniaczany Sezon 2009

środa, 07 października 2009
Keczup jabłkowo-śliwkowy

 

 

Jest tak pyszny, że można go wyjadać łyżką ze słoika. Przepis znalazlam na forum Cincin. Polecam  gorąco!

Składniki:
3 kg pomidorów
1/4 kg cebuli
1 kg śliwek(wypestkowanych)
1 kg jabłek(waga po obraniu)

1/2 szkl. octu 10%
5 ziarenek goździków
5 ziarenek pieprzu
2 listki laurowe

1/2 kg cukru
1 łyżka soli
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru


Pomidory pokroić, dodać pokrojone jabłka, śliwki i cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez dwa dni (tak by nadmiar wody odparować). Zmiksować (niekoniecznie) i przetrzeć przez sito. Jeżeli po przetarciu konsystencja jest zbyt płynna, należy jeszcze trochę odparować. Trzeba od czasu do czasu mieszać ,aby się nie przypaliło i uważać, gdyż w trakcie zagęszczania potrafi pryskać.

Ocet, goździki, listek, pieprz zagotować, potrzymać pod przykryciem aż trochę przestygnie i nabierze właściwego aromatu. Dodać do przecieru bez przypraw.

Na koniec dodać pozostałe przyprawy. Zagotować.


Gorące wkładać do słoików.

wtorek, 06 października 2009
Fantazyjne kluski ziemniaczane z natką

Jakiś czas temu na jednym z moich ulubionych blogów wyszperałam przepis na rewelacyjne kluchy. Znakomity pomysł na smaczny, tani i szybki obiad(szczególnie jesli zostało nam sporo ziemniaków z poprzedniego dnia:)) Polecam!

Składniki:

 

  • ziemniaki
  • mąka pszenna
  • 1 jajko(niekoniecznie)
  • sporo natki  pietruszki
  • sól

 

Ziemniaki ugotować. Przecisnąć przez praskę. Uformować kółko. Wyjąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę pszenną. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki. Dołożyć pozostałą część ziemniaków. Całość zagnieść, podsypując dodatkowo mąką. Ciasto podzielić na części i rozwałkować (niezbyt cienko!). Wyciskać za pomocą foremki dowolne kształty.

Kluchy wkładać do wrzącej, osolonej wody.Gotować aż wypłyną na powierzchnię wody.

Świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

 

Przepis ten jest moją drugą propozycją w ramach akcji:

Ziemniaczany Sezon 2009

poniedziałek, 05 października 2009
Szybka napoleonka

Kiedy się chce czegoś słodkiego i szybkiego, dobrze mieć pod ręką ten przepis. Uwielbiam także napoleonkę na krakersach. Obie wersje polecam gorąco!

 

Składniki:

3-4 paczki herbatników

3 szklanki mleka

kostka masła

3/4 szklanki cukru

duży cukier waniliowy

1 szklanka mąki pszennej

3 jajka

ew. cukier puder do posypania

 

Blachę wyłożyć folią aluminiową. Następnie ułożyć na niej herbatniki. Szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką. Resztę mleka zagotować z masłem , cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zmiksowaną masę i gotować(często mieszając)aż zgęstnieje. Gorący budyń wylać na herbatniki, szybko ułożyć warstwę herbatników na wierzch. Schlodzić w lodówce, a następnie pokroić. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem.

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi