sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 30 października 2008
Zupa dyniowa I

 Dzisiaj zrobiłam zupę mleczną z dynią. Jest to moja propozycja z okazji festiwalu dyni.

zupa mleczna z dynią

1 kg obranej i pokrojonej w kostke dyni

1/2 litra mleka

2 duże łyżki makaronu zacierki(dałam kilka łyżek makaronu muszelki-drobnego)

odrobina cukru

2 szklanki wody

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę, wrzucamy dynie. Gotujemy do miękości. Miksujemy, wlewamy mleko i zagotowujemy. Gdy zaczyna wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy jeszcze 10 minut, cały czas mieszając Dodajemy cukier do smaku.

Proporcje składników można zmieniać wg swojego gustu i smaku(jeśli ktoś lubi,może dodać odrobinę soli)

Kiedys robiłam taka zupe z mniejsza iloscia dyni i kluskami lanymi.

Jajecznica na bigosie z cebuli

Jeśli zostaje mi trochę bigosu z cebuli,a zazwyczaj tak jest-robię na jego bazie jajecznicę.I to będzie właśnie moja piąta propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku.

jajecznica na bigosie z cebuli I

A więc tak:

bigosik podgrzewamy, następnie wbijamy kilka jajeczek, ew.solimy. Podajemy z chlebem i ulubionymi dodatkami,np. z pomidorami z cebulą lub keczupem.

środa, 29 października 2008
Bigos z cebuli z parówkami

Chyba nie ma prostszego bigosu. To już moja czwarta propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku.

Bigos z cebuli

Składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 6 łyżek oleju
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • 4 parówki

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w średniej grubości w krążki. Na patelnie wlać olej i włożyć cebule. Podlać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż cebula będzie zupełnie miękka. Co jakiś czas mieszać, aby cebula sieę nie przypaliła. Parówki pokroić w dość grube krazki.

Gdy cebula będzie już miękka, dodajemy parówki. Dokładnie mieszamy i jeszcze chwile podsmazamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos podajem ze swieżym pieczywem.

wtorek, 28 października 2008
Ciasto Stefania

Kuchnia polska kojarzy mi sie przede wszystkim z przysmakami mojej Babci takimi jak: pierogi z serem i szczypiorkiem,wafle przekładane oraz z potrawami przygotowanymi przez moją Mamę: kurczakiem pieczonym podawanym z tłuczonymi ziemniakami i duszoną marchewką, buraczkami zasmażanymi,wątróbką smażoną z dużą ilością cebuli podawaną z tłuczonymi ziemniakami i sałatą w śmietanie. Mama robiła również różne smakołyki,np. murzynek,blok czekoladowy, krówki, kolorowy sernik na zimno,roladę biszkoptową z kremem maślanym z paskiem galaretki w środku oraz ciasto z kaszką manną.

 

Składniki:

1 litr mleka

szklanka cukru

kostka margaryny

szklanka kaszy manny

2 łyżki kakao

cukier waniliowy lub aromat

wiórki kokosowe do posypania ciasta

ewentualnie bakalie

herbatniki

Polewa:

1/2 kostki margaryny

1/2 szklanki cukru pudru

2-3 łyżki kakao

2 łyżki gorącej wody

 

 

Mleko, margaryne i cukier zagotować. Następnie po trochu wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje, wsypać kakao. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu ułożyć (lekko uciskając) herbatniki. Polać polewą, posypać wiórkami kokosowymi.

Polewa:

Margaryne rozpuścić , zdjąc z ognia i wsypać cukier, kakao, wlać wodę i   podgrzewać mieszając, aż polewa zacznie gęstniec. Wtedy polać całą powierzchnie ciasta.

20:08, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 27 października 2008
Spaghetti z cukinią


Spaghetti z cukinią

 

  • 2 cukinie
  • 1 spora cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • pojemniczek śmietany 18%(dałam duży)
  • sól
  • pieprz
  • makaron spaghetti
  • bazylia lub czosnek(dałam jedno i drugie)
  • troche parmezanu lub sera pleśniowego

 

Umyte, nie obrane ze skórki cukinie (ja obrałam,z rozpędu)pokroić w cienkie plasterki, cebule pokroić w kostke i razem dusić w oliwie przez 15 minut. Wlać śmietane, doprawić do smaku solą i pieprzem(dałam sporo tego i owego) Sosem śmietanowo-cukiniowym polać ugotowane spaghetti. Dodać bazylie lub czosnek, troche tartego parmezanu lub sera pleśniowego. Jest pyszne.

Moje uwagi:

Ja zazwyczaj wcześniej mieszam makaron z sosem i  odgrzewam po jakimś czasie,takie mi najbardziej smakuje.

niedziela, 26 października 2008
Blok czekoladowy

Chyba każdy zna ten prl-owski przysmak....Bardzo słodki, ale przepyszny, z mnóstwem bakalii i herbatnikami. Smak mojego dzieciństwa. Gorąco polecam!

 

Składniki:

1 szklanka cukru(dałam3/4szklanki)

1 kostka masła(250g)

1/2 szklanki wody

2-3 łyżki kako

400g "niebieskiego" (pełnego) mleka w proszku

herbatniki

rodzynki, orzechy,migdały,(wg. uznania)

Wykonanie:

Masło rozpuścić . Dodać cukier, wodę, kakao, wymieszać i ostudzić (może być lekko ciepłe).  Do duzego garnka wsypać mleko, bakalie  lub herbatniki. Na to wylać masę maslaną, dokładnie wymieszać i wlać do formy keksówki wyłożoną folią aluminiową. Włożyć do lodówki i schłodzić.

 

Polecam również inne desery:

Trufle kokosowe z pieprzem

Kokosowe kuleczki z Goa

Błotko z nieba

Paluszki Kopciuszka

Tort czekoladowy z Kahluą na zimno

Kormos

Tęczowa fantazja

Sernik straciatella - brzoskwiniowy

Brygadier

Krówkowiec

Chocolate fudge

Kuleczki z płatków owsianych

Owsianki

Trufelki piernikowe

Wafelki z masą kakaową

Ciasto Stefania

Domki Baby Jagi

Torcik z kaszy manny

Blok waniliowy

 

 

 Smacznego:-)

 

 

 

piątek, 24 października 2008
Kaszanka na ciepło

Uwielbiam kaszankę! Pociachaną na niezbyt cienkie plastry układam na kromce razowca lub pszennego chleba posmarowanej maslem, obkładam plastrami cebuli (najlepiej cukrowej albo czerwonej) i polewam sowicie ketchupem. Mmmmm.

Uwielbiam też kaszankę na ciepło. Najlepiej jeśli jest zasmażana na skwarkach ze słoniny - na oleju nie ma według mnie tak pysznego swojskiego smaku!

 

Kaszanka na ciepło

Składniki:

  • kaszanka
  • cebula
  • słonina (ew. olej) 
  • sól

Wykonanie:

Słoninę pokroić w drobną kostke, wrzucić na palelnie,posolić i wytopić. Następnie dodać cebule drobno pokrojoną ,również posolić odrobinę. Smażyć az cebula sie zeszkli (kto lubi może ją lekko zezłocić), następnie dodać kaszankę pokrojoną w plastry.. Podgrzewać az będzie gorące. Możn arównież lekko zesmażyć na chrupiąco. Podawać z chlebem i ulubionymi dodatkami, typu ogórki konserwowe lub kwaszone, keczup, musztarda

Smacznego!

środa, 22 października 2008
Kotleciki z brokułem i kalafiorem

Są tanie,łatwe i pyszne.

kotleciki z brokułem i kalafiorem

Kotleciki z brokułem i kalafiorem

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 0,5 kg kalafiora
  • 0,5 kg brokułów
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól
  • maggi(nie miałam,więc dodałam sos sojowy)
  • mielona gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Sos:

  • 1 duża cebula
  • po 3 płaske łyżki masła i mąki
  • 1 łyżka curry
  • 1 szklanka bulionu
  • szklanka gęstej śmietany

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę.Kalafiora wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 10 minut, w połowie gotowania dodajemy brokuły. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ostudzone mieszamy z jajkiem i mąką, doprawiamy solą, pieprzem maggi i gałką muszkatołową. Wyrabiamy masę. Wkładamy do niej różyczki kalafiora i brokułów. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron.

Przygotowujemy sos cebulowy. Cebulę drobno siekamy, szklimy na maśle. Oprószamy mąką ,curry, zasmażamy. Mieszamy i powoli wlewamy bulion. Zagotowujemy i podgrzewamy jeszcze przez ok. 10minut. Dodajemy śmietane, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy do kotlecików.

Pączki z ziemniaków

Pączki te zrobiłam w Ziemniaczanym Tygodniu,niestety zepsuł mi sie komputer i dodaje ten wpis dopiero teraz.

Pączki ziemniaczane

 

1\2 kg ugotowanych ziemniaków

1\2 kostki margaryny

15 dag drożdży

mała śmietana

4 jajka

1\2 szklanki cukru

1 kg mąki

1,5 łyżki octu

marmolada

olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki razem z margaryną i drodżami przepuścić przez maszynke. Masę ziemniaczaną łączymy ze śmietaną, jajkami, cukrem, mąką octem i wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie i odchodzić od ręki. Ciasto dzielimy na małe porcje nadziewamy marmoladom. Odkładamy na wyrośnięcie i smażymy na gorącym tłuszczu. Gdy pączki lekko ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

12:37, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
czwartek, 09 października 2008
Domki Baby-Jagi

Fajna niespodzianka dla maluchów.

domki Baby-Jagi

4 paczki dużych prostokątnch herbatników

50 dag białego sera

szklanka cukru pudru

1\3 kostki masła

zapach wanilowy

2 łyżki kakao

polewa czekoladowa

bakalie i

kolorowe cukierki do dekoracji

Ser przekręcić dwa razy przez maszynke, dodać cukier puder, masło, olejek zapachowy i wymieszać. Podzielć masę na dwie części. Do jednej dodać kakao i bardzo staranie wymieszać. Ułożyc na tacy trzy rzędy herbatników(po szesc w rzęcie) posmarować białą masą, przykryć drugą warstwą herbatników i posmarować masą kakaową. Złożyć sześć domków, polać polewą i udekorową kolorowymi cukiereczkami i bakaliami. Wstawić do lodówki.Najepsze są drugiego dnia po przyrządzeniu.

Pizza ziemniaczana

W zwiazku z Tygodniem Ziemniaczanym II postanowiłam  upichcić dzisiaj coś z ziemniaków. Przepis znalazłam w Poradniku Domowym.

pizza ziemniaczana

Pizza ziemniaczana

Składniki:

Spód:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 jaja
  • pół szklanki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej(dałam duuża szczyptę)
  • sól
  • pieprz

Nadzienie:

  • 10 dag pieczarek
  • 10 dag parówek
  • 10 dag żółtego sera
  • łyżka koncentratu pomidorowego(dodałam trochę keczupu)
  • 2 dag masła
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • olej do smażenia
  • oregano
  • sól (dałam też pieprz)

Ugotowane ziemnaki przecisnąc przez praskę, ostudzić. Dodać jaja, sól, pieprz i gałke muszkatołową, wymieszać z mąką, szybko wyrobić. Wyłożyć ciasto równo warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i posypać tartą bułką, cienko posmarować olejem. Pieczarki, umyć, osączyć, drobno pokroić i podsmażyć na oleju.Dodać koncetrat pomidorowy i parówki pokrojone w plasterki, dokładnie wymieszać, Przykryć ciasto masą, posypać startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryką i oregano. Wstawić pizze do nagrzanego piekarnika i pec 30 minut. Podawać gorącą z kolorową surówką.

Nam smakowała nawet na zimno. Ja zrobiłam podwójną porcję i to co zostało odgrzałam w piekarniku. Jak dla mnie-pycha!

środa, 08 października 2008
Piegowate kotleciki...

 czyli pyszne male kotleciki z natka.Przepis znalazlam na blogu CasiPaw i Edysi 79.

 piegowate kotleciki

Piegowate kotleciki

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta
  • sól,pieprz

 

Cebule posiekać drobno i przesmażyć na oleju. Mięso wymieszać z jajkiem posiekaną natką, przesmażoną cebulką dodać namoczoną w wodzie o odciśniętą kajzerke, dobrawić solą i pieprzem .Z  masy formujemy kuleczki wielkości piłeczki ping-pongowej (można formować zwykłe kotlety).Ew.obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

poniedziałek, 06 października 2008
Racuchy drożdżowe

Zachciało mi się dzisiaj racuchów i to z rodzynkami.

Nie wiem z czyjego skorzystałam przepisu,bo spisywałam go jakiś czas temu,ale były pyszne!

racuchydrożdżowe

Potrzebujemy:

0,5 kg mąki

50g drożdży

szczyptę soli

1,5 szklanki letniego mleka

1-2 łyżki cukru

1 jajko

rodzynki,jeśli ktoś lubi

olej do smażenia

 

Mąkę i sól wymieszać. Zrobić wgłebienie. W dołek dać pokruszone drożdże,zasypać je cukrem i zalać 0,5 szklanki mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Potem dodać resztę mleka,jajko i rodzynki(ew.łyżkę mąki lub mleka). Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Następnie nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną oliwę.

21:54, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (7) »
niedziela, 05 października 2008
Kolorowa sałatka z fetą

Dzisiaj postanowiłam wypróbować jeden z przepisów Abbry podany na blogu Moje kucharzenie.

Z czystym sumieniem mogę go polecić. Sałatka jest pyszna.

Kolorowa sałatka z fetą

puszka kukurydzy

puszka czerwonej fasoli

1 duża cebula

1-2 pomidory

1 opakowanie fety

szczypiorek

majonez

pieprz

 

Pomidory i cebulę pokroić w kostkę.Fasolkę przepłukać wodą i odsączyć.Wymieszać dodać odsączoną kukurydzę,pokrojoną w kostkę fetę i posiekany drobno szczypiorek. Dodać pieprz, majonez i dokładnie wymieszać.

sobota, 04 października 2008
Torcik z kaszy manny

Przepis dostałam dawno temu od koleżanki z pracy, wtedy też robiłam ten torcik często, aż do znudzenia.

 

torcik z kaszy manny

Torcik z kaszy manny

Składniki:

  • niepełny litr mleka
  • 8 łyżek (czubatych) kaszy manny
  • 0k. 1 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła,masła roślinnego, ew. margaryny
  • owoce,np.brzoskwinie w puszce,wiśnie, truskawki itd.
  • biszkopty
  • 2 galaretki (smak dobrać do owoców)

WYKONANIE

Kaszkę wymieszać z zimnym mlekiem i ugotować. Musi być bardzo gęsta(jeżeli trzeba, to dosypać więcej kaszy). Ostudzić.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,dodawać po łyżce ostudzonej kaszki. Utrzeć dobrze.Tortownicę wyłożyć biszkoptami,na to nałożyć masę, wyrównać.

Na wierzchu poukładać owoce, zalać gęstniejącymi galaretkami(rozpuszczonymi w 0,5 litra wody) Wstawić do lodówki.

czwartek, 02 października 2008
Bajaderki

 

bajaderki

Składniki:

resztki ciast (mogą  byc z zakalcem, byle by były bez kremu- ja dodałam wczoraj piernik, którego już nie mogliśmy przejeść)

powidła śliwkowe(czasem dodaje też trochę dżemu z cukinii,wtedy są lepsze)

mocne kakao zaparzone na wodzie-lekko osłodzone

rum(wczoraj nie dodałam-i nawet lepiej mi smakowały)

WYKONANIE

Ciasto pokruszyć,zwilżyc kakao,dodać powidła. Ugniatać skrapiając rumem . Masa musi mieć konsystencję plasteliny.Formujemy kulki nieco większe od włoskich orzechów i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

 

08:43, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi