sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 29 września 2017
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to tak naprawdę słodkie, wilgotne i dość ciężkie ciasto. Doskonale smakuje beż żadnych dodatków, ale ja uwielbiam je posmarowane solidnie dobrym masłem i delikatnie jagodowym dżemem. Pyszne na teraz. korzenne, bardzo pachnące...trochę cynamonem, mocno bananowo i lekko karmelem.



Chlebek bananowy

Składniki:

  • 18 dag mąki pszennej
  • 4 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Mąkę przesiać przez sito do miski, wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.

Banany obrać, pokroić, wrzucić do miski, rozgnieść widelcem na masę. Dodać brązowy cukier, cukier wanilinowy, cynamon, jajko, masło. Składniki ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie wsypać mąkę z dodatkami, całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do małej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, wyrównać wierzch. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Chlebek wyjąć i studzić na kratce.

Smacznego:)

14:20, andzia-35
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 25 września 2017
Muffinki z toffi

Najzwyklejsze kakaowe muffinki, niezbyt wilgotne ale cudownie pachnące za sprawą cukierków toffi. Fajna propozycja dla maluchów, idealny pomysł na podwieczorek przy szklance mleka.

Jeśli udekorujecie kawałkiem toffi wierzch babeczek jeszcze przed pieczeniem uzyskacie po upieczeniu lekko ciągnącą miejscami skorupkę. Pyszną :)





Muffinki z toffi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag cukierków toffi
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

w misce wymieszać mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Dodać posiekane cukierki. Mleko zmiksować z jajkiem i olejem, wlać do suchych produktów, dokładnie wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonych papilotkami foremek. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 190 st.C.



Smacznego:)


20:26, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
czwartek, 14 września 2017
Babeczki z czereśniami

Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pewno przypadną Wam do gustu.





Babeczki z czereśniami

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag czereśni
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania babeczek

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu zmiksować jajko z maślanką i olejem. Dodać suche składniki oraz umyte i wydrylowane czereśnie, wymieszać.

Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wystudzone babeczki posypać cukrem pudrem.



Smacznego:)

17:41, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Babeczki z makiem i orzechami

 Babeczki, które idealnie wpasują się w jesienne leniwe śniadanie czy podwieczorek przy kubku gorącego kakao. Lubię je zajadać posmarowane dobrym masłem z niewielką ilością dżemu. 

Ciężkie i nie każdemu zasmakują, ale polecam spróbować :)



Babeczki z makiem i orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka

 

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki maku

 

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej

Jajka zmiksować z mlekiem, sokiem i skórką z cytryny oraz olejem. Oba rodzaje mąki przesiać przez sito do miski, dodać orzechy, cukier, mak, proszek do pieczenia oraz gałkę muszkatołową, składniki połączyć. Wsypać je do płynnej mieszaniny, dokładnie wymieszać.

Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki. Piec. ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C





Smacznego:)

15:58, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi