sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 24 września 2015
Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem

Fantastyczne zestawienie ryby z dobrym sosem sojowym, sokiem z pieczonej cytryny, czosnkiem, imbirem, świeżymi ziołami i cudownie aromatyczną trawą cytrynową. Pyszne. Idealnie doprawione. Szybkie.   



 



 

Pstrąg z trawą cytrynową i imbirem

Składniki:

  • 2 świeże, wypatroszone pstrągi
  • 2 cytryny
  • 4 - 6 ząbków czosnku
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 6 plastrów świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki świeżej szałwii

Na blachę lub do naczynia żaroodpornego wlać oliwę. Pstrągi nafaszerować czosnkiem. Do środka włożyć też rozmaryn i szałwię. Obok ułożyć trawę cytrynową (warto rozbić lub rozgnieść korzeń, wtedy trawa jest bardziej aromatyczna) i imbir. Dodać sos sojowy i ułożyć cytryny przekrojone na pół. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Piec 10 minut, przełożyć na drugą stronę i piec jeszcze 8 - 10 minut (lub odrobinę dłużej).



Smacznego:)

 

źródło przepisu: "I jak tu nie jeść" B. Sadowska, Wydawnictwo Otwarte

wtorek, 22 września 2015
Surówka z kalarepki

Prosta surówka z papryką, selerem i kukurydzą. Idealna jako dodatek do ziemniaków z mięsem (kotlet mielony, schabowy etc. ). 



Surówka z kalarepy

Składniki:

  • kalarepa
  • żółta i czerwona papryka
  • mały seler
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • por
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól 
  • pieprz

Kalarepę i seler obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Por kroimy w półtalarki, następnie solimy i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie, dokładnie go osączamy. Umyty i dokładnie osuszony koperek drobno siekamy. Warzywa wkładamy do salaterki, dodajemy odsączoną kukurydzę i mieszamy. Następnie całość mieszamy z jogurtem i  majonezem, doprawiamy do smaku.



smacznego :)

czwartek, 17 września 2015
Mieszanka musli domowej roboty

Każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną mieszankę. Orzechy laskowe zastąpić innymi - ulubionymi, oprócz rodzynek, jabłek i moreli warto dorzucić także chociażby suszone śliwki czy inne ulubione owoce. I tak zawsze wyjdzie pysznie! Bardzo polecam :)



Mieszanka musli domowej roboty

Składniki:

  • 2 czubate szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka otrębów owsianych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki nasion sezamu
  • 1 szklanka siekanych orzechów laskowych
  • 1 szklanka rodzynek lub żurawiny (można dodać jedno i drugie pół na pól)
  • 1/2 szklanki suszonych pokrojonych moreli (najlepiej niesiarkowanych)
  • 2 szklanki pokrojonych suszonych jabłek

Pestki słonecznika i dyni, sezam oraz orzechy laskowe prażyć na średnim ogniu przez 3 minuty na rozgrzanej suchej patelni. Potrząsać patelnią i mieszać regularnie, by się nie przypaliły i nabrały złotego koloru.

Wymieszać prażone pestki, nasiona i orzechy z pozostałymi składnikami. Przełożyć i odstawić do ostudzenia w szczelnie zamkniętym słoiku.

Przed podaniem swoja porcję  musli można zalać ciepłą wodą, mlekiem sojowym lub nawet sokiem owocowym. Można podawać ze świeżymi owocami sezonowymi (malinami, poziomkami, truskawkami, borówkami), bananami, pomarańczą, a także z jogurtem lub twarożkiem.

 

żródło: "Smak miłości" A. Maciąg

13:48, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
Leczo

Dość lekkie leczo z mnóstwem warzyw. Sycące, doprawione majerankiem, z kawałkiem dobrej kiełbasy. Pyszne, chyba nawet najlepsze jakie do tej pory jadłam.



Leczo

Składniki:

  • 1400 g cukinii (najlepsza zielona w paski)
  • 1500 g kolorowej papryki
  • 300 g cebuli
  • 500 g kiebasy
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 600 g pomidorow
  • 2 - 3 lyzki maki pszennej
  • sol, pieprz, majeranek, cukier do

Papryke myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, kroimy na mniejsze kawalki, rozgotowujemy i przecieramy. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (troche zostawiamy do cukinii). Cebule kroimy w dosc gruba kostke, wrzucamy na olej i szklimy, mieszajac od czasu do czasu.

Cukinie myjemy, obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach. podduszamy w oddzielnym garnku, na pozostalym olem oleju, co jakis czas mieszając. Gdy zmieknie wlewamy do niej przecier pomidorowy i dalej dusimy.

Z kielbasy sciagamy skorke (niekoniecznie) i kroimy w kostke. wrzucamy ja do papryki z cebula i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Nastepnie przesiewamy do potrawy make, stale mieszaja. Gdy maka zeszkli sie, wlewamy przecier z cukinia i mieszając od czasu do czasu, gotujemy ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dodajemy 1 - 2 lyzki majeranku, sol, cukier, pieprz do smaku.

Smacznego :)

 

źródło

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi