sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 30 września 2011
Brownie orientalne

Z kardamonem i wodą różaną. Mocno czekoladowe, lekkie, niczym zapieczony mus. A przede wszystkim bardzo aromatyczne. Ale mimo to - diabelskie, trochę bardziej mi smakowało:)

W każdym razie polecam, oczywiście jeśli lubicie czekoladę, kardamon i wodę różaną...mnie trochę ten ostatni składnik drażni.

źródło

Brownie z kardamonem i wodą różaną

Składniki:

  • 300g dobrej gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 100-120g cukru (dałam 100g i bardzo dobrze!)
  • 75 ml wody różanej
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
  • 4 średniej wielkości jajka
  • suszone kwiaty do dekoracji (opcjonalnie)

 

Czekoladę, masło, 1/2 porcji cukru roztopić w kąpieli wodnej. Do powstałej masy dodać wodę różaną i kardamon, dokładnie wymieszać. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej, dodawać porcjami masę jajeczną, dokładnie, ale delikatnie mieszając. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia, tortownicy o śr.24 cm lub kwadratowej formy o boku 20 cm). Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w 175 st.C przez 30 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia, obsypać ciasto suszonymi kwiatami.

Smacznego!

środa, 28 września 2011
Diabelskie brownie

Bardzo pikantne i słodkie! Ale to jeszcze nic... bo to co w nim najbardziej zadziwia, to dodatek papryki. Zwykłej, najzwyklejszej czerwonej, tyle, że gotowanej w syropie cytrynowym. Taka papryka nabiera nowego wymiaru. Jest słodko-kwaśna, mięsista, a przy tym nie traci swojego charakterystycznego  posmaku. Diabelskie brownie, to brownie nie dla każdego. Dla dzieci z pewnością nie! Mocno czekoladowe, rozgrzewające i nie tak ciężkie, jak klasyczne. To zapewne najbardziej oryginalne brownie, jakie do tej pory piekłam.

Diabelskie brownie

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 150g masła
  • 150g drobnego cukru + 80g do syropu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 papryka czerwona, oczyszczona i pokrojona w kosteczkę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

 

Do garnka wlej 120 ml wody, dodaj 80g cukru i sok z cytryny. Na wolnym ogniu podnoś temperaturę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do syropu dodaj pokrojoną paprykę i gotuj wciąż na wolnym ogniu ok. 15 minut.

Wyłącz ogień i poczekaj, aż syrop ostygnie.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temp. 180 st.C wraz z termoobiegiem.

Do osobnej miski połam czekoladę na drobne kawałki, dodaj masło i rozpuść (na parze lub w mikrofali). Dodaj do tego cukier, sól i mieszaj całość drewnianą łyżką. Stopniowo dodawaj jajka, po każdym dokładnie i delikatnie mieszając. Przesiej do masy mąkę, dodaj chili. Ponownie wymieszaj, tak aby nie powstały grudki.

Odcedź paprykę z syropu i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Wypełnij masą formę do keksa (25 cm. długości). Jeśli nie używasz silikonowej, to wyłóż ją papierem do pieczenia. Piecz 20 minut. Przed podaniem ostudź i pokrój na kwadraty.

Smacznego!

Przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy

Paprykujemy 2

oraz "Warzywa w słodyczach".

wtorek, 27 września 2011
Zupa pomidorowa z ryżem

Pomidorowa to moja ulubiona zupa. Z ryżem lub ziemniakami. Z lanymi kluskami też nie pogardzę. Z makaronem, natomast zjem, ale z mniejszym apetytem. Najbardziej lubię taką słodką , na wywarze z marchewki i drobiu, z dużą ilością posiekanego świeżego koperku. Albo tę, niezbyt słodką, ale za to doprawioną czosnkiem. Jest pyszna, choć trochę blada, bo zazwyczaj dodaję do niej domowy przecier, nie koncentrat... i sporo śmietany - koniecznie!, bo akurat taką lubi moje dziecko... 

Zupa pomidorowa z ryżem

Składniki:

  • 1-2 marchewki*
  • pietruszka*
  • ćwiartka kurczaka, kości wołowe lub 2 kostki bulionu
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 torebka lub 10 dag ryżu
  • 2 łyżki śmietany (lub więcej, w zależności od upodobań smakowych) śmietany
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego, lub pomidory z puszki albo domowy przecier do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • posiekany koperek
  • odrobina cukru
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)
  • ząbek czosnku (opcjonalnie, ale polecam)

 

Jeśli używamy kostek rosołowych, to należy je rozpuścić w 1,5 litra wrzącej wody. Następnie dodać listek i ziele oraz warzywa pokrojone w cienkie słupki lub starte na tarce o dużych oczkach. Gotować, aż warzywa zmiękną. Koncentrat rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody i wlać do zupy. Zagotować. Śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami wody oraz szczyptą soli dokładnie wymieszać, by nie było grudek i wlać do zupy. Chwilę gotować. Ryż ugotować na sypko, osączyć i wrzucić do zupy. Na koniec doprawić jeśli trzeba, solą, pieprzem czy roztartym czosnkiem. Przed podaniem gotową pomidorówkę obficie posypać koperkiem.

Jeśli gotujemy zupę na mięsie, to umytą ćwiartkę (lub inną część kurczaka) lub kości wkładamy do garnka, dodajemy ziele i listek oraz warzywa w całości lub jeśli są wyjątkowo duże przekrojone na pół. Całość zalewamy 1,5 litra zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień,  wodę solimy smaku i gotujemy, aż warzywa i mięso zmiękną.

Miękkie mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Mięso kroimy w kostkę lub paski, a warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ryż wsypujemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat , przecier lub pomidory z puszki (zmiksowane), śmietanę ze szczyptą soli oraz mąkę dokładnie wymieszaną z niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso i warzywa i jeszcze chwile gotujemy. Zestawiamy z ognia i doprawiamy cukrem, solą, czosnkiem i ew. pieprzem. A na koniec dosypujemy mnóstwo świeżego, posiekanego koperku.

*lub porcja włoszczyzny wraz z porem i selerem

/źródło: "Przyślij przepis" + moja modyfikacja/

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

poniedziałek, 26 września 2011
Kotlety mielone z selerem i ogórkiem

Kotlety mielone nie muszą zawsze smakować tak samo. Aby uczynić je atrakcyjniejszymi, można dodać do nich przeróżne składniki, np. starty ser żółty i podsmażone pieczarki, pekińską kapustę i kalafior, płatki owsiane, marchewkę, ziemniaki. a nawet seler i ogórek kiszony.

Takie mięsno-selerowo-ogórkowe kotlety są nie tylko smaczne, ale też aromatyczne, za sprawą estragonu i natki i o wiele ostrzejsze od tradycyjnych, bo zawierają sporą ilość musztardy. Przepis znalazłam w dodatku do "Poradnika domowego" -"Obiad w pół godziny".

Kotlety mielone z selerem i ogórkiem

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • kajzerka
  • średniej wielkości seler
  • kiszony ogórek
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • pół szklanki mleka
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka estragonu
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia

 

Kajzerkę zalać mlekiem.Seler umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonym wrzątku. Obrać i rozgnieść widelcem.Ogórek razem ze skórką  zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Wszystkie skladniki dodać do mięsa, doprawić do smaku i dobrze wyrobić. Formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

sobota, 24 września 2011
Zupa z kiszonych kalafiorów

Kwaśna, mocno wyrazista w smaku, orzeźwiająca.Warto dodać do niej sporo koperku i czosnku. Trochę przypomina ogórkową, ale... jest w niej także fasolka szparagowa.

zupa z kalafiora

Przepis Thiessy z bloga "Podróże kulinarne".

Zupa z kiszonych kalafiorów

Składniki:

  • ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • fasolka szparagowa
  • kiszony kalafior i woda z jego kiszenia
  • czosnek
  • śmietana
  • trochę masła
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)
  • koperek

 

Fasolkę kroimy na 3 części, ziemniaki w większą kostkę, pozostałe warzywa w mniejszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą lub wywarem (mięsnym lub warzywnym) i dodajemy listek oraz ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia, lekko solimy lub dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kalafior podgotowany przez kilka minut w niewielkiej ilości wody z masłem i doprawiamy do smaku wodą z jego kiszenia. Gotujemy jeszcze chwilę. Zabielamy zahartowaną śmietaną, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i jeśli trzeba solą. Dodajemy także czosnek  przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek.

Smacznego!

piątek, 23 września 2011
Sałatka z kiszonego kalafiora

Kto lubi ogórki małosolne lub kiszone, polubi zapewne, tak samo przyrządzone kalafiory. Są świetną, orzeźwiającą przegryzką  ale można z nich również zrobić sałatkę, a nawet ugotować kwaśną zupę, podobną w smaku do ogórkowej. Przepis na zupę podam niebawem, dzisiaj zajmiemy się sałatką. A właściwie należałoby zacząć od kiszenia kalafiorów...

Kisimy je w identyczny sposób jak ogórki. Najpierw myjemy je i dzielimy na małe różyczki, a następnie wkładamy do sporego słoja lub naczynia kamionkowego. Dodajemy również czosnek, chrzan (korzeń lub liście), baldachy kopru i listek dębowy lub z czarnej porzeczki. Następnie całość zalewamy ciepłą wodą z solą. Przykrywamy i odstawiamy. 

Do sałatki najlepiej użyć jeszcze jędrnych, nie przekwaszonych kalafiorów, na zupę można przeznaczyć te drugie, już nie tak smaczne.

kiszony kalafior

Sałatka z kiszonego kalafiora

Składniki:

  • 30 dag kiszonego kalafiora
  • 2-3 duże jajka, ugotowane na twardo
  • 15 dag żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
  • ok. 3 łyżki majonezu*
  • sól
  • pieprz

 

Kalafior kroimy w drobną kostkę, dodajemy ser i posiekane jajka. Mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegyzły" się.

Sałatka jest najsmaczniejsza na drugi dzień.

* majonez można wymieszać pół na pół ze śmietaną lub jogurtem naturalnym

Smacznego!

/źródło przepisu: "Przyślij przepis"/

środa, 21 września 2011
Casarecce all' amatriciana

Przepisów na to proste włoskie danie znalazłam kilka. Wypróbowałam ten z opakowania makaronu Malma, bo akurat miałam wszystkie potrzebne składniki pod ręką... pomidory (użyłam krojonych z kartonika firmy Pudliszki), świeża bazylia, czosnek, zielony pieprz i wędzony boczek. Do tego spora dawka soku z cytryny. Prosto, smacznie, aromatycznie! Polecam!

casarecce

Casarecce all'amatriciana

Składniki:

  • 400g makaronu casarecce
  • 800g pomidorów bez skórki
  • 100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku przecięte na pół
  • sok z połówki małej cytryny
  • świeża bazylia
  • sól
  • zielony pieprz

 

Na głębokiej patelni przyrumienić boczek na oliwie. Dodać czosnek i podgrzewać jeszcze minutę. Dodać pomidory i odparowywać przez 20 minut na małym ogniu. Ugotować makaron al dente i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny. Podgrzewać na dużym ogniu przez 1 minutę. Podawać na gorąco.

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".

wtorek, 20 września 2011
Brownie z pomidorem i chili

Czekolada z chili chyba nikogo dziś nie dziwi, ale z pomidorem... przynajmniej dla mnie to nowość zupełna. Bo z marchewką czy burakami widziałam nie raz, choć nigdy nie jadłam. Pomidorowe brownie z nutką chili, to dla mnie brownie idealne. Niezbyt zbite, rozpływające się w ustach, szalenie aromatyczne, dzięki pomidorom. No i jeszcze ta nutka pikanterii. Chili dociera do kubków smakowych dopiero po jakimś czasie. I to jeszcze jak! Gwarantuję Wam, że nawet jedna osoba nie domyśli sie co zawiera to ciacho, a kto lubi brownie zapewne będzie nim zachwycony.

brownie z pomidorem

Brownie z pomidorem i chili

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 20 dag masła
  • 10 dag mąki
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 bardzo dojrzałe pomidory
  • 1/4 łyżeczki chili
  • szczypta soli

 

Na parze rozpuścić masło i połamaną czekoladę. Wymieszać i przestudzić. Jajka ubić z cukrem. Dodawać prcjasmi mąkę, obrane i posiekane pomidory, wlać czekoladę z masłem, wsypać sól i chili. Piec w kwadratowej blaszce (20x20 cm) wyłożonej pepierem do pieczenia przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Po ostudzeniu pokroić w kwadraty.

Smacznego!

/źródło: "Warzywa doskonałe. Pomidor, papryka, cukinia." Dorota Próchniewicz

 

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate" oraz "Warzywa w słodyczach".

niedziela, 18 września 2011
Placek szwedzki

Placek szwedzki przypomina nieco "pleśniak", tyle, że dodaje się do niego tłuszcz roztopiony, nie schłodzony i posiekany i mnóstwo bakalii. Od razu po wyrobieniu, ciasto jest dość rzadkie (można je wyrobić mikserem!), ale po ochłodzeniu tężeje. Placek szwedzki to ciasto idealne na każdą okazję, kazdemu smakuje i zawsze się udaje.

szwedzki placek

Placek szwedzki

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru do piany
  • parę łyżek gęstej śmietany
  • bakalie (rodzynki, dowolne orzechy-posiekane lub w całości), smażona skórka pomarańczowa, figi, itd
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub wiśniowego, powideł śliwkowych lub prażone jabłka

 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę i cienkim strumieniem wlewamy do niej roztopiony i schłodzony tłuszcz - siekamy nożem.

Gdy margaryna połączy się z mąką, dodajemy żółtka zmiksowane z cukrem pudrem i waniliowym. Można dodać parę łyzek gęstej śmietany, aby ciasto było bardziej"plastyczne".

Wszystko szybko zarabiamy i dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki kakao - wyrabiamy. Ciasto jasne po lekkim schłodzeniu wałkujemy i wykładamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy na złoty kolor. Następnie, po lekkim ostudzeniu, podpieczone ciasto smarujemy dżemem.

Ciemne, mocno schłodzone ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą część ścieramy na tarce (duże otwory) na jasne ciasto posmarowane dżemem. Posypujemy bakaliami. Ubite na sztywno 3 białka ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru wykładamy na bakalie. Na pianę ścieramy drugą część ciemnego ciasta. Pieczemy w temp. 200-220 st.C do chwili, gdy ciasto "odchodzi" od brzegów formy.

Smacznego!

piątek, 16 września 2011
Z sezamem i po azjatycku. Noodles i kurczak w cieście.

W cudawiankowym brulionie z przepisami wypatrzyłam kiedyś przepis na noodles z sezamem, ostrą papryczka i sporą ilością cebuli. Danie okazało się dziecinnie proste, a w smaku przepyszne! Idealne na szybki obiad. Można je spokojnie podać solo, bez żadnych dodatków. Jednak ja podałam je z kawałkami kurczaka w cieście sezamowym pyszne, niesamowicie!). Ale myślę, że ryż, szczególnie przygotowany na sposób chiński, pasowałby tu lepiej. W każdym razie obie propozycje gorąco polecam i przy okazji dodam, ze uwielbiają je dzieci:)

Noodles w sezamie

Składniki:

  • 25 dag makaronu noodles
  • 8 szalotek
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 50g sezamu
  • sos sojowy słony
  • odrobina oleju do smażenia

 

Ugotować makaron noodles wg instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, następnie dodać bardzo drobno pokrojone szalotki i chili, przesmażyć. Wrzucić sezam i przesmażyć, aż się lekko zrumieni. Gorący makaron wrzucić do miski, dodać zawartość patelni, wymieszać dokładnie, żeby sezam i szalotki z papryczkę dobrze się połączyły z makaronem. Doprawić sosem sojowym i natychmiast podawać.

Kurczak w sezamowym cieście

Składniki:

  • 2 duże piersi kurczaka (lub 3 małe)
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sos sojowy słony do smaku
  • 50g sezamu, lekko uprażonego
  • sos sweet chili do maczania

 

Piersi kurczaka pokroić na mniejsze, ale nie za małe kawałki (powinno wyjść ok. 30-35 sztuk), posolić, natrzeć pieprzem i odstawić pod przykryciem do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, przesmażyć kawałki mięsa, ale lekko, mają być blade! Odsączyć na papierowym ręczniku i odstawić.

W misce zmieszać mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia, wbić jajko i dolać tyle wody, aby otrzymać gęste ciasto. Doprawić je sosem sojowym, a na koniec wsypać gorące lub zimne leciutko podprażone ziarna sezamu.Wymieszać i wrzucić kostki kurczaka. Ponownie wymieszać tak, aby ciasto pokryło kawałki kurczaka.

Smażyć  porcjami kurczaka w gorącym i głębokim oleju. Nie oszczędzać na cieście, kurczaki mają być dobrze nim pokryte(im więcej ciasta, tym większe kulki urosną w czasie smażenia).

Gotowe kulki odsączać na papierowych ręcznikach. Podawać niezwłocznie po usmażeniu ze słodkim sosem chili.

Smacznego!

środa, 14 września 2011
Spaghetti z anchois

Do przygotowania tego prostego, ale rewelacyjnego w smaku sosu, użyłam nie jednego ząbka czosnka a cała główkę. Wyszło pyszne, niesamowicie aromatyczne! A jeszcze anchois mmm... wiem, wiem, nie każdy lubi, ale ja bardzo:)

Spaghetti z anchois

Składniki:

  • 50 dag spaghetti
  • zabek czosnku (lub więcej)
  • oliwa z oliwek
  • puszka anchois
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ew. kapary i pokrojone w plasterki oliwki

 

Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać odsączone z oleju anchois. Smażyć kilka minut, rozdrabniając rybki drewnianą łyżką. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Gotować sos na dużym ogniu kolejne kilka minut, posolić. Ugotować makaron al dente. Odcedzić i wrzucić go do garnka z sosem, wymieszać, dodając dużą ilość pieprzu. Potrawę można posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami i kaparami.

Smacznego!

źródło: "Makarony po włosku"  z serii "Lubię gotować"

Przepis ten jest moja propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".

poniedziałek, 12 września 2011
Lasagne wg J. Olivera

Lasagne z gęstym sosem pomidorowo - mięsnym z warzywami i na boczku. Krótko mówiąc, z sosem bolognese. Warstwy mięsa i makaronu przedzielone zostały białym sosem śmietanowo -serowym. Pyszne, choć, krojone od razu po upieczeniu strasznie nieapetyczne!

/źródło: "Każdy może gotować" Jamie Oliver/

Lasagne

Sos bolognese

  • 2 plasterki wędzonego boczku, najlepiej z hodowli naturalnej lub ekologicznej
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • oliwa
  • 2 czubate łyżeczki suszonego oregano
  • 500g dobrej jakości mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub (lepiej) wołowo-wieprzowego
  • 2 x 400-gramowe puszki krojonych pomidorów
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 50g sera parmezan

Lasagne

  • 250g suszonych płatów lasagne
  • 1 x 500-mililitrowy pojemniczek creme fraiche lub kwaśnej śmietany
  • 100g sera parmezan
  • 1 duży, dojrzały pomidor

 

Przygotowanie sosu

Pokrój drobno boczek. Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek, marchewkę i selera - nie przejmuj się techniką, po prostu posiekaj składniki na bardzo drobne kawałeczki. Postaw sporej wielkości patelnię o wysokich ściankach na ogniu między średnim a dużym. wlej trochę oliwy, wrzuć pokrojony boczek, oregano oraz smaż i mieszaj, aż boczek nabierze lekko złocistego odcienia. Na patelnię wrzuć warzywa i smaż ok. 7 minut, mieszając pół minuty, aż zmiękną i nabiorą koloru. Dodaj mięso i pomidory i wymieszaj. Napełnij wodą obie puste puszki i wlej zawartość na patelnię. wsyp sporą szczyptę soli i pieprzu. zerwij listki bazylii i włóż do lodówki na później. Posiekaj drobno łodyżki bazylii i wrzuć na patelnię. Doprowadź do wrzenia. zmniejsz gaz do małego i gotuj pod przykryciem 45 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos nie przywarł do dna patelni.

Wykończenie sosu

Rozgrzej piekarnik, ustawiając na 190 st.C lub gazowy na poziom 5. zdejmij z ognia naczynie z sosem. zetrzyj drobno parmezan i czwartą jego część dodaj do sosu. Poszarp większe listki bazylii i dodaj do sosu, a mniejsze odłoż na bok. spróbuj sos i dopraw odrobiną soli i pieprzu, jeśli uznasz to za konieczne. zagotuj wódę w garnku z odrobiną soli i kilkoma kroplami oliwy, po czym blanszuj w niej płaty lasagne (aby nieco zmiękły) 2-4 minuty. Odcedź płaty w durszlaku i ostrożnie osusz je papierowym ręcznikiem, usuwając nadmiar wody.

Przygotowanie lasagne

Przełoż łyżką trzecią cząść sosu bolognese na dno ceramicznego naczynia żaroodpornego. Następnie ułoż warst makaronu. Nałoż1/3 creme fraiche lub śmietany i wygładź tak, aby przykryła dokładnie płaty lasagne. Posyp sporą szczyptą soli i pieprzu oraz czwartą częścią startego parmezanu. Ułóż jeszcze dwie takie same warstwy, tak aby na górze znalazła się creme fraiche lub śmietana i reszta sera parmezan. Na wierzchu ułóż kilka plasterków pomidora, a całość posyp małymi listkami bazylii i skrop oliwą.

Przykryj folią, umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz 20 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 35 minut, aż lasagne zacznie bulgotać i nabierze złocistego koloru. 

Podawaj z sałatą i niech każdy nakłada sobie według uznania.

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".

czwartek, 08 września 2011
Gnocchi alla Romana

To rzymskie kluski z kaszy manny. Bardzo delikatne w smaku i zadziwiająco smaczne. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora porcja, więc jeśli nie stanowicie licznej rodziny, możecie pozostałe kluski wstawić do lodówki, a następnego dnia odgrzać je w piekarniku lub nawet na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką - będą równie smaczne! Resztki pozostałe po wykrojeniu kółeczek, można ułożyć w drugim naczyniu, posypać serem i także zapiec. Polecam!

/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/

Gnocchi alla Romana

Składniki:

  • 250g kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 120g masła
  • 50g tartego parmezanu
  • 50g tartego żółtego sera
  • sól

 

Mleko wlewamy do garnka, dodajemy ok. 50g masła i odrobinę soli. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę mannę, energicznie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy ok. 20 minut, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę parmezanu i łyżkę tartego żółtego sera. Mieszamy, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.

Tak przygotowaną masę wykładamy na zwilżoną wodą płaską powierzchnię (może być blaszka do pieczenia lub plastikowa tacka) i rozprowadzamy równomiernie na grubość ok.0,5-1 cm. Pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa całkowicie się ochłodzi i stwardnieje, wykrawamy z niej kółka za pomocą małej szklanki zwilżonej wodą. Smarujemy masłem płaskie naczynie nadające się do pieczenia w piekarniku i układamy w nim wycięte kółeczka, jedno obok drugiego (powinny delikatnie na siebie zachodzić). W przerwy między kółkami wkładamy pozostałe masło i wszystko posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 st. C i pieczemy 15-20 minut, dopóki na wierzchu nie pojawi się złota skórka. Podajemy bezpośredni po upieczeniu.

Smacznego!

środa, 07 września 2011
Letni sos pomidorowy

W życiu bym nie wpadła sama na to, że sos pomidorowy bez soli, cukru i sera może dobry. A jednak.... będzie pyszny, ale warto pamiętać, że należy zrobić go z baaardzo dojrzałych pomidorów (dzięki temu będzie słodkawy!) i dodać dużo świeżej bazylii, wtedy solenie okaże sie zbędne.

/źródło: "Kuchnia" nr 8/2011/

Letni sos pomidorowy

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej podłużnych odmiany San Marzano
  • pieprzna oliwa extra virgin, najlepiej toskańska*
  • świeża bazylia

 

Pomidory przecinamy wzdłuż na połówki i wkładamy do garnka bez żadnych dodatków. Dusimy na małym ogniu przez pół godziny lub dłużej - z pomidorów ma ujść woda, a miąższ być na tyle miękki, żeby dał się przecisnąć przez sito. Odcedzamy pomidory i przecieramy przez sito do czystego garnka. Gotujemy jeszcze kilka lub kilkanaście minut, aż sos będzie bardzo gęsty. Gdy trochę przestygnie, rozrzedzamy go oliwą. Jest to sos wprost stworzony do makaronu. Bazylię, porwaną na strzępy, dodajemy tuż przed wymieszaniem sosu z makaronem.

 

* użyłam zwykłej oliwy extra virgin i świeżo zmielonego pieprzu

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".

poniedziałek, 05 września 2011
Chili con carne

Znane danie z kuchni amerykańskiego stanu Teksas, który oryginalnie był stanem hiszpańsko-meksykańskim. Nazwa Chili con carne ( w skrócie Chili) pochodzi od hiszpańskiego "chile con carne" co oznacza "papryki z mięsem". 

Przepisów na to danie jest mnóstwo, podobnie jak i na nasz bigos. Ja tym razem wypróbowałam wersję czekoladą. Wyszło pyszne, najlepsze na drugi dzień.

Chili con carne możesz podać z ryżem, ale doskonałym dodatkiem będą również tortille, a nawet nasze najzwyklejsze naleśniki. Polecam gorąco!

Chili con carne

(wg przepisu z bloga "Brudnopis cudawianki")

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego wołowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 kosteczki gorzkiej czekolady
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kostka bulionu wołowego + 300 ml wrzątku
  • słodka papryka, pieprz, oregano, kmin rzymski, odrobina soli
  • ponadto:
  • ryż do podania z chili con carne
  • odrobina oliwy do smażenia

 

Rozgrzać oliwę na patelni lub w żeliwnym garnku, wrzucić mięso mielone, smażyć aż zbrązowieje. Dodać poszatkowaną w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili, smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 -10 minut, aż cebula zmięknie. Następnie dodać wrzątek i kostkę wołową i zamieszać. Dodać puszkę pokrojonych drobno pomidorów oraz fasolę, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu przez 20 minut. Doprawić przyprawami, dodać czekoladę i gotować kolejne 15-20 minut pod przykryciem, aż czekolada sie rozpuści, a potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i smaku. Jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawić jeszcze raz pod koniec gotowania.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

niedziela, 04 września 2011
Sfogliolata z bazylią (wg Tessy Capponi - Borawskiej)

"Oryginalna sfogliolata to placek z ciasta chlebowego. W wersji proponowanej przez Tessę Capponi zastąpiło je ciasto francuskie, dodatkowo pojawia sie również mozzarella."Sekretem dobrej sfogliolaty jest duża ilość świeżej bazylii. Warto również pamiętać o dodaniu przypraw... tak, tak - ja raz o tym zapomniałam i musiałam po upieczeniu przekrajać każdy kawałek i doprawić, bo mdłe było niesamowicie.

Polecam gorąco, bo smakuje naprawdę wspaniale!

/źródło: "Kuchnia włoska" z serii Biblioteczka poradnika domowego/

Sfogliolata z bazylią

Składniki:

  • 50 dag ciasta francuskiego
  • 2 pęczki bazylii
  • 25 dag mozzarelli (lub tartego parmezanu)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • woda lub żółtko do sklejenia brzegów ciasta

 

Rozwałkowane ciasto pokroić na dwa prostokąty. Pierwszy kawałek ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Na cieście położyć listki bazylii i kawałki mozzarelli. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, zwilżając brzegi, aby się dobrze skleiły (można również posmarować je rozmąconym żółtkiem). Piec 30 minut w 200 st.C. Pokroić na kawałki.

Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi