sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 30 września 2010
Faworki maślane.

Faworki, które zawsze się udają. Najprostsze. Maślane, bardzo kruche, bez śmietany.

faworki z masłem




Faworki maślane

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 13 dag masła
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do obsypania faworków

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka, mleko, cukier i masło zmiksować. Dodawać po trochu mąki, nadal miksując. Jeśli mikser już nie da rady miksować, zagnieść gładkie ciasto ręką (nie wybijamy go wałkiem). Następnie cienko je rozwałkować i pokroić w paski 2x6 cm. Każdy pasek naciąć pośrodku i przewinąć, formując faworki. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Osączone, posypać cukrem pudrem.

faworki z masłem

Smacznego!

 

źródło

wtorek, 28 września 2010
Harissa

Harissa to ostra arabska przyprawa o konsystencji pasty lub gęstego sosu. Ta bardzo pikantna tunezyjska pasta, znana również w Algierii i Maroku, używana jest tam w zasadzie do wszystkiego - jako "czekadełko do maczania chleba", jako dodatek do kuskusu, jajecznicy, do gulaszów mięsnych i jarzynowych, do pieczonych mięs i drobiu.

Podstawowa wersja harissy składa się z pokruszonych strączków chili (10 sztuk), czosnku (3 - 4 ząbki roztarte z solą), białego pieprzu - łyżeczka i oliwy - 6 łyżek. Istnieje wiele odmian tej pasty, w których składnikami są :kolendra, kminek, cynamon. Zmiksowane składniki odstawia się na 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły. w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku  można ją przechowywać 5 - 6 tygodni.

Uwielbiam harissę, najbardziej taką świeżo po przyrządzeniu. Wtedy kminek nie jest tak dominujący w niej, a jedynie nadaje fajnego posmaku. Kocham zajadać kromki świeżego pieczywa, posmarowane cieniutką warstwą harissy, uwielbiam kurczaka nasmarowanego tą pastą, a następnie upieczonego, nawet na kanapki z wędliną nakładam sobie porcję tego piekącego smakołyku...

/źródło: "Poznaj nowe smaki" Hanna Szymanderska/

Harissa domowa

Składniki:

  • 5 dag suszonej czerwonej papryczki chili*
  • 2 - 3 ząbki czosnku**
  • łyżeczka nasion kminku
  • 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżeczki nasion kolendry
  • łyżeczka suszonej mięty
  • sól
  • 2 - 3 łyżki oliwy

 

Z papryczek usunąc nasiona, a miąższ zalać niewielką ilością letniej przegotowanej wody i zostawić na pół godziny, osączyć, zemleć. Obrany i posiekany czosnek rozetrzeć z solą, dokładnie utrzeć wszystkie składniki, dodając kilka łyżek oliwy, włożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć, przechowywać w lodówce.

 

* zawyczaj używam swieżej, wtedy wrzucam ją połamaną na kawałki i miksuję w blenderze

**jeśli używam polskiego czosnku, dodaję 2 główki. Jeśli używasz blendera nie musisz rozcierać go z solą. Po prostu wrzucasz wszystkie składniki do pojemnika i miksujesz.

poniedziałek, 27 września 2010
Ciasteczka ryżowe

Niektórzy z Was pamiętają te ciasteczka z dzieciństwa, ale ja jadłam je pierwszy raz w życiu. A smakowały mi bardzo! Kruche na zewnątrz, w środku klejące. Pycha! Następnym razem zrobię podwójną porcję.

/źródło: "Ciasta siostry Anieli"/

Ciasteczka ryżowe

Składniki:

 

  • paczka kleiku ryżowego
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru (może być niepełna)
  • 4 jajka

 


Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie wymieszać z kleikiem. Białka ubić na sztywną pianę, lekko połączyć z ciastem. Łyżeczką nakładać ciasto na blachę wyłożoną papierem. Upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopniC.

Smacznego!

20:01, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
niedziela, 26 września 2010
Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą

Mięciutkie, orzeźwiające i mocno czekoladowe. Pyszne!

Strasznie proste do zrobienia. Można je nawet zamrażać, tzn. surowe ciasto uformowane w kulki. Wystarczy je zamrozić na desce wyłożonej folią, a następnie przesypać do woreczka. Kiedy masz ochotę, wyjmujesz je, nieco odmrażasz i wstawiasz do piekarnika na 10 minut. Bardzo gorąco polecam!

/źródło: Sto kolorów kuchni/

Czekoladowe ciastka ze świeżą miętą

Składniki:

 

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki posiekanej mięty
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki topionego masła (ok. 80-100g)
  • szczypta soli

 


W misce łączymy wszystkie suche składniki, włącznie z miętą. Stopione i lekko przestudzone masło łączymy z jajkami, mieszamy i wlewamy do składników mokrych. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i owijamy folią. Wkładamy ciasto do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 35g).

Na blasze układamy tylko 9 kulek (3 rzędy po 3 sztuki), aby się nie posklejały i pieczemy 10 minut (nie dłużej, bo wyschną - a tak, będą mieć konsystencję brownie). Studzimy je na blasze, ponieważ ciepłe są bardzo miękkie.

Smacznego:-)

19:21, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
piątek, 24 września 2010
Kremówka kokosowa

Fajne to ciacho! Strasznie proste, z dużą ilością budyniu i kokosową masę, bardzo delikatna, taką...aż osypującą się. Jedyna minus to to, że bardzo łatwo sie przypala. Przerobiłam to wczoraj:) Jedno ciasto "poszło" do kosza, a przy pieczeniu drugiego bardzo uważałam. Jak tylko ciasto zaczęło nabierać złotego koloru, zmniejszyłam temp. do 150 st., a poza tym nie piekłam go 45 minut jak było w przepisie, tylko 35. No i proszę...udało się! Pycha!

/"173 specjały siostry Anastazji"/

Kremówka kokosowa

CIASTO:

Składniki:

 

  • ponad 1/2 kostki margaryny lub masła (tyle, aby z ciasta bez problemu udało sie zagnieść kulę)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żóltka utarte z cukrem i zarobić ciasto. Nie wyrabiamy go długo, tylko szybciutko zlepiamy kulę.Dużą prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wylepić ją ciastem. Przykryć folią i wstawić do lodówki.

MASA:

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3- 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń.

MASA KOKOSOWA:

Składniki:

  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny (można zastąpić masłem)
  • szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka, wiórki i rozpuszczoną margarynę.

 

Na schłodzone ciasto wylać gorący budyń, na budyń masę kokosową. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC, jak zacznie nabierać koloru, zmniejszyć temperaturę do 150st. Piec, aż ciasto uzyska złoty kolor.

Smacznego!

wtorek, 21 września 2010
Pomidory z rukolą i octem balsamicznym

Dzisiaj coś zdrowego, ale i pysznego. Oczywiście pod warunkiem, że lubisz rukolę...

Pomidory z rukolą i octem balsamicznym

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 cebula (może być czerwona)
  • ulubiona sałata
  • pęczek rukoli
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • sól, pieprz

 

Pomidory kroimy w cząstki. Z listków rukoli obrywamy łyse łodyżki. Sałatę dzielimy na mniejszcze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do salaterki. Doprawiamy octem balsamicznym, oliwą, solą i pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pycha!

Smacznego:-)

niedziela, 19 września 2010
Lubię...

Chantel 111 i Misbasia zaprosiły mnie do blogowej zabawy   "co lubię (dziękuję Wam:-))

Zasady są następujące:

1. Napisz ,kto przyznał Ci tę nagrodę

2. Wymień 10 rzeczy, które lubisz

3. Przyznaj tę nagrodę 10 innym bloggerom i poinformuj ich komentarzem

 

Uch.. co ja lubię:):

1. lubię swoją niepokorną córkę, lubię ją obserwować, bawić sie z nią, jeść z nią, wycinać ciasteczka, wychowywać,etc.:)

2. lubię prowadzić swoje auto:)

3. lubię powieści Agathy Christie

4. lubię zapach ciasta śmietanowego, kardamonu i mięty

5. lubię gołąbki i barszcz ukraiński swojej Mamy

6. lubię ciszę

7. lubię szokować innych:))

8. lubię malutkie kruche ciasteczka, żelki, jogurtowe lody i domowe galaretki

9. lubię siebie w ostrym makijażu

10. lubię spacerować po parku w Radziejowicach

Na koniec dodam, że nie wytypuje nikogo do zabawy. Wybaczcie, ale nie jestem w stanie sprawdzić, kto z Was już był zaproszony, a kto nie:) po prostu brak czasu mi na to nie pozwoli.

Pozdrawiam Was cieplutko i życzę spokojnej nocy!:)


21:28, andzia-35 , inne
Link Komentarze (9) »
sobota, 18 września 2010
Sernik na zimno z jagodami

Jeden z najlepszych serników na zimno, jaki do tej pory jadłam. Leciutki, śmietankowy i mocno jagodowy:)i jeszcze te ta galaretka z owoców...pycha! Bardzo gorąco polecam!

/źródło: Moje słodkie impresje/

Sernik na zimno z jagodami

Składniki na formę o średnicy 26 cm

- opakowanie biszkoptów (ok. 150g)

Tortownice wyłozyć folia spożywczą (łatwiej bedzie wyjąc sernik z formy) i na dnie poukładać biszkopty.

Masa serowa

1 kg serka śmietankowego (z wiaderka)

200 ml śmietanki kremówki (30%)

1,5 szklanki cukru pudru (mozna dodać odrobinę mniej)

2,5 szklanki jagód (1,5 szklanki zmiksować resztę pozostawić w całości)

4 łyżki żelatyny + ok. 0,5 szklanki gorącej wody

1 łyzeczka ekstraktu waniliowego

 

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do ostygnięcia.

Serek zmiksować na niskich obrotach z cukrem pudrem, ubitą na sztywno śmietanką, ekstraktem waniliowym oraz 2/3 rozpuszczonej żelatyny.

Powstałą masę podzielić na pół. Jedną pozostawić białą, do drugiej dodać mus jagodowy oraz pozostałą żelatynę, na koniec wmieszać całe jagody.

Masę jagodową wyłożyć na biszkopty, na to delikatnie nałożyć masę białą. Włożyć do lodówki, aby masa stężała - w tym czasie zająć sie przygotowaniem galaretki jagodowej.

Galaretka jagodowa:

1,5 szklanki jagód

1/3 szklanki cukru pudru

2 łyzeczki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody

Jagody zmiksować, wymieszać z cukrem i rozpuszczoną , ostudzoną żelatyną. Wylać na masę serową i odstawić do lodówki (najlepiej na noc).

Smacznego!

piątek, 17 września 2010
Sernik z kokosem

Kruche ciasto z delikatną i wilgotną masą serową oraz kokosową bezą. Pyszne i wbrew pozorom wcale nie  pracochłonne.

/źródło: "103 ciasta siostry Anastazji"/

Sernik z kokosem

CIASTO:

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto. uformować kulę, owinąć je folią i wstawić je do lodówki.

MASA SEROWA:

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy

Wykonanie: 

Wszystkie składniki zmiksować.

 

Przygotowanie do pieczenia:

Prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułkę tartą wylepić schłodzonym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Piec w temp. 180 st.C przez 60 min. (lub więcej w zależności od piekarnika). Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę i upiec na złoty kolor.

PIANA:

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 białek
  • 20 dag wiórków kokosowch

wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę miksować, dodać kokos i delikatnie wymieszać drewniana łyżką.

Smacznego:)

wtorek, 14 września 2010
Karpatka

Przepisów na karpatkę jest dość sporo. Jedne są na bazie ciasta parzonego, inne z ciasta parzonego i kruchego. A kremy.. w samym netcie znajdziecie wiele różnych przepisów, na bardziej budyniowe lub bardziej maślane, a nawet śmietanowo - budyniowe. Ja najbardziej lubię te mniej maślane, chociaż śmietankowo-budyniowego jeszcze nie próbowałam (ale jeszcze wszystko przede mną:-). Właśnie taka była moja pierwsza karpatka, którą piekłam jeszcze mając 12 lat. Było w niej mnóstwo kremu, a do ciasta nie było trzeba aż tylu jajek. Koniecznie muszę sie z Wami podzielić tym przepisem. Ale to już innym razem, bo...dzisiaj będzie o karpatce z ciasta parzonego z 9 jaj przełożonego kremem bardziej maślanym niż budyniowym. Też pyszna była! Upiekłam ją w sobotę na niedzielę...tyle, że do niedzieli nie doczekała się. Została zjedzona błyskawicznie i z wielkim smakiem. Polecam!



/"Przepisy siostry Anastazji; 100 nowych ciast"/

Karpatka

ciasto:

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 kostki margaryny
  • 9 jajek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wodę z margaryną i szczyptą soli zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Uwaga ciasto jest bardzo gęste. Podgrzewać je cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż będzie gładkie, błyszczące i odchodziło od ścianek garnka. Po przestudzeniu wbijać po jednym jajku i miksować na niskich obrotach. Ciasto rozłożyć na 2 prostokątne blaszki wysmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą lub kaszą manną. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C

Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Dobrze upieczone ciasto będzie "górzyste" i miało zloty kolor.

Masa

Składniki:

  • kostka masła
  • 25 dag cukru pudru (można dać odrobinę mniej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Wykonanie:

Ugotować budyń na 1 szklance mleka. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać przestudzony budyń (najlepiej dodawać go po 1 łyżce). Dobrze zmiksować.

Na pierwsze ciasto dokładnie rozsmarować krem, przykryć drugim. wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

niedziela, 12 września 2010
Migdałowiec

Ciasto, które  zniewala swoim smakiem. Rozpływające się w ustach, słodkie, ale i lekko słone...przepyszne!

/"Przepisy siostry Anastazji; 100 nowych ciast"/

Migdałowiec

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 2 duże paczki krakersów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub kajmaku

 

Mleko w puszce gotować przez 3 godz. Przestudzić. Jeśli używamy gotowego kajmaku, wyjmujemy go wcześniej z lodówki, aby łatwiej sie rozsmarowywał.

Na patelni lekko przyrumienić platki migdałowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń i jajko. zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane mleko z dodatkami. stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.

Masło utrzeć. Do dobrze utartego dodawać porcjami budyń. Utrzeć na gładką masę.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić (można dodać odrobinę cukru puidru) i połączyć z żelatyną.

Przełożenie ciasta:

spód dużej blachy wyłożyć folią lub papierem - krakersy - masa budyniowa(zimna) - krakersy - kajmak - krakersy - bita śmietana. wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego:)

sobota, 11 września 2010
Makaroniki z mąki orzechowej

W sklepach ze zdrową żywnością zawsze coś fajnego znajdziesz. Ostatnio odkryłam kaszę bulghur, z której przygotowuję sałatkę miętową, czasem kupuję mąkę z tapioki, z której wypiekam moje ulubione kuih bangkit czy mąkę sojową, z której robię pyszne japońskie ciasteczka.

Chińska mąka orzechowa, to chyba moje największe odkrycie. Cudownie pachnie, a ciastka z niej wypiekane są niesamowicie aromatyczne i bardzo smaczne.

Kiedy pierwszy raz je piekłam według przepisu właścicielki jednego ze sklepów ze zdrową żywnością, wyszły  chrupiące na zewnątrz, a w środku klejące, czyli takie jakie powinny być:) Natomiast ostatnio przez pomyłkę upiekłam je w temp. 200 st.C.

Ależ wielkie było moje zaskoczenie, kiedy przełamałam jedno ciasteczko na pól. Było mięciutkie i pulchne. Smak też oczywiście inny, coś a la biszkopt, tylko, że mocno orzechowy. Ale takie też nam smakowały. Z zimnym mlekiem, jak znalazł na podwieczorek.

 

Makaroniki z mąki orzechowej

Składniki:

  • 400g mąki orzechowej
  • 1- 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego
  • 6 białek
  • szczypta soli

 

 

 

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, ubijamy . Później dodajemy mąkę, mieszamy drewnianą łyżką. Dużą łyżką nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując duże okrągłe ciasteczka. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170 st.C, lub jeśli chcemy otrzymać mięciutkie biszkopty w 200 st.C.

Smacznego:))

czwartek, 09 września 2010
Crunch

Ostatnio nie po drodze mi było do neta:) Jak mnie nie trafił szlag to padło na kompa. Ale na szczęście nie próżnowałam przez ten czas i kilka smakołyków przygotowałam. Choćby taki crunch...chrupiący, dosyć cięzki, bardzo słodki i mocno imbirowy smakołyk z płatków owsianych. Pyszne to jest, dużo cięzsze od moich ulubionych herbatników z płatków owsianych, ale też godne polecenia! Przepis znalazłam na blogu White Plate. Polecam!

Crunch

  • 110g margaryny
  • 119g cukru trzcinowego

1 łyzka Golden Syrup (można zastąpić miodem, choć to juz nie będzie to samo)

Delikatnie podgrzać w rondelku i wymieszać na gładką masę, a następnie dodać:

  • 225g płatków osianych
  • 1 łyzeczkę imbiru w proszku

Dokładnie wymieszać i przełozyć do blaszki wysmarowanej masłem lub margaryną (ja dodatkowo obsypałam ją bułką tartą).

Posypać płatkami migdałowymi (super sprawdzają sie także grubo pocięte migdały).

Piec w bardzo dobrze nagrzanym piekarniku do 190 stopni C, ok 15 minut. Od razu po upieczeniu pokroić w kwadraty.

smacznego!

13:50, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi