sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 30 września 2009
Focaccia I

Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Pinkcake, wiedziałam, że go kiedyś wypróbuję.

No i wypróbowałam.

Jest pyszna.

W srodku mięciutka, z wierzchu chrupiąca.

Tylko ziół mi akurat zabrakło.

Za to miałam kawałek wędliny, żółtego sera i jakaś cebula się znalazła.

Składniki:

1 szklanka letniej wody
20 g drożdży
1 łyżeczka glukozy lub cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
2,5 szklanki mąki

świeży tymianek, rozmaryn lub inne ulubione zioła

albo mortadela podsmażona z cebulką i żółty ser starty

pół łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej

Drożdże rozetrzeć z glukozą, zmieszać z letnią wodą. Dodać oliwę i po trochu mąkę. Powinno powstać bardzo luźne ciasto, takie łyżką mieszane(moje lużne nie było, ale to  nic:)) Ew. dodać wędlinę z cebulą i serem.  Postawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Delikatnie wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą. Odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej 40 minut. Kiedy porządnie urośnie posypać ziołami i gruboziarnistą solą. Spryskać oliwą. Piec w 200°C, aż się zrumieni czyli ok. 20 minut.

sobota, 26 września 2009
Meduza

Wilgotne ciasto z jabłkami i orzechami, pokryte ananasowym kremem i zalane galaretką. Ciasto jest badzo smaczne, najlepsze dwa dni po zrobieniu i  wbrew pozorom niezwykle łatwe do zrobienia. Gorąco polecam!

Meduza:

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 6 duzych jabłek
  • 1 i 1/2 szklanki cukrukryształu( zawsze daję tylko 1 szklankę)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka siekanych orzechów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać jedną szklanką cukru. Białka ubić, ew. dodać 1/2 szklanki cukru, żołtka, pokrojone jabłka(z sokiem, który sie utworzy), mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszac i piec w 160 st.

KREM:

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła

dodatki:

  • 1 puszka ananasów
  • 2 galaretki cytrynowe

Na soku z ananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć, dodając ostudzony budyń.

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu.

Przełożenie ciasta:

Ciasto-krem-ananasy-zalać galaretką.

W srodek ananasa można włożyć wydrylowaną wiśnie lub truskawkę.

Smacznego!

środa, 23 września 2009
Czekoladowiec

Szybkie ciasto , ktore mozna podawac na zimno i na cieplo np. z galką ulubionych lodow czy z bita śmietaną. Pycha!

Czekoladowiec

Skladniki:

  • 2 czekolady gorzkie
  • kostka margaryny(z której odejmujemy kawalek do wysmarowania tortownicy)
  • 7 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem dodajemy czekoladę rozpuszczoną z margaryną(może być gorąca, nie musimy studzić) mąke i proszek. Wylewamy do malej tortownicy lub keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy w temp. 150 st.

Podajemy na ciepło z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną, albo na zimno. Można również przekroić ciasto na pół i przełożyć dżemem morelowym.

Smacznego!

poniedziałek, 21 września 2009
Ogórki z curry

Słodkie ogóreczki z posmakiem curry:)) można je zajadać same, ale doskonale smakują również z wędliną.

Składniki:

ogórki gruntowe

liście selera

duża cebula

Zalewa:

1 l wody

1 szklanka cukru

1/4 szklanki oleju

2 łyżeczki curry

3 łyżeczki soli

 

Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Na dno słoików kładziemy liść selera i plaster cebuli. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż i układamy pionowo w słoiku. Zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy 5 munut.

/żródło: "Przyślij przepis! Najlepsze przetwory"/

 

sobota, 19 września 2009
Aromatyczne curry z cukinią

Przepis na te cudownie pachnące curry znalazłam jakiś czas temu na blogu wegetarinki. Jeśli lubicie kuchnię indyjską, bardzo gorąco polecam!

Składniki:

2 średnie cukinie

1 większa cebula

puszka mleczka kokosowego

sól (ew. jakaś przyprawa warzywna)

pieprz

łyżeczka curry

przyprawy np.ok 1/2 łyżeczki sproszkowanych:

kminu

kardamonu

imbiru

kolendry

chilli

tłuszcz do smażenia


 

Cukinię umyć, odrzucić końce, pokroić w kostkę (jeśli pestki są już solidnie wykształcone trzeba je wyciąć i odrzucić). Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić przyprawy: curry, kmin, kardamon, imbir, kolendrę, chilli. Smażyć ok minuty, wrzucić cebulę, po kilku minutach cukinie, przyprawić solą. Jak się warzywa podsmażą i zmiękną wlać mleczko kokosowe (przed otworzeniam puszki należy nią wstrząsnąć) i trzymamć na wolnym ogniu ok 10-15 min. Świetnie smakuje z ryżem , a także z pieczywem.

Smacznego!

piątek, 18 września 2009
Marchwiowe muffinki z czekoladą

Aromatyczne, mięciutkie, pyszne muffinki cudawianki.

Składniki:

skladniki suche:

2 szklanki mąki

 2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cynamonu


skladniki mokre:

3 jajka

3/4 szklanki oleju

1 nakrętka ekstraktu z wanilii


ponadto:

2 szklanki startej marchwi

 120 g gorzkiej czekolady

w 1 misce: wymieszac lyzka skladniki suche. dodac do nich starta na duzych oczkach marchew. 
W drugiej misce rozbeltac jajka widelcem.Następnie z olejem i wanilia.
Zawartosc pierwszej miski przesypywac do drugiej, mieszac lyzka. dodac czekoladę. ponownie wymieszac. przelozyc ciasto do papilotek.
piec w 180 stopniach przez 25 minut. studzic na kratce.


12:19, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
środa, 16 września 2009
Proste ciasto z Bośni

To jest najprostsze i najtańsze ciasto na swiecie i naprawdę bardzo smaczne. Razem z córeczką zjadłyśmy je w ciągu pół godziny. Przepis znalazłam na blogu Iwonki, która wyszperała go tu.

Proste ciasto z Bośni

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • można również dodać migdały, rodzynki lub orzechy

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Dodać pozostałe i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i piec do momentu, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

12:07, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
poniedziałek, 14 września 2009
Podwójnie czekoladowe ciasteczka J.Olivera

Przepyszne!!!!

Podwójnie czekoladowe ciasteczka J. Olivera

Składniki:

 

  • 250g mąki
  • 140g masła
  • 120g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 40g ciemnego kakao
  • tabliczka białej czekolady


Masło utrzeć z cukrem a następnie dodać żółtka i dalej ucierać. Wsypać przesianą mąkę z kakao i dłońmi zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.Ciasto rozwalkować (niezbyt cienko) i szklanką wycinać z ciasta koła. Na połowie krążków ułożyć kostkę czekolady i przykryć drugim (brzegi dobrze jest zlepić przy pomocy widelca i przy okazji stworzyc ozdobny wzorek :)).Piec 12-14 minut (nie dłużej, bo cały sekret w tym, by ciastka były miękkie a nie wysuszone!). W piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

10:46, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
Marchewki na sztorc

Pierwszy raz w życiu jadłam marchewkę uduszoną w całości i to jeszcze bez soli:)))) Kiedy zobaczyłam ten przepis na tym blogu, troszkę podejrzliwie patrzyłam się na te podpieczone końcówki. Ale to właśnie one nadają daniu, wspaniały posmak-maślany, lekko karmelowy. Takie pyszne marcheweczki mogą być dodatkiem do obiadu, do mięs, ale znakomicie smakują również ze świeżym chlebem posmarowanym prawdziwym masłem. Gorąco polecam!

Marchewki na sztorc

Składniki:

  • 1 kg marchewek średniej wielkości
  • 5 łyżek masła
  • kilka listków laurowych
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

 

Marchewki po obraniu dzielimy na ok. 6 cm kawałki( ja przekroiłam je na pół.) Ustawiamy je ciasno, obok siebie w rondelku.

Wlewamy do rondelka wodę do połowy wysokości marchewek. Na marchewkach rozkładamy kawałki masła. Wrzucamy kilka laurowych liści i stawiam rondelek na ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejszamy płomień, przykrywamy rondelek i dusimy warzywa przez ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i redukujemy płyn gotując je jeszcze przez ok. 30 minut. Pozwalamy by się nieco przypiekły od spodu na maśle. Podajemy ciepłe posypane solą i koniecznie świeżo zmielonym pieprzem.

środa, 09 września 2009
Szyszki z ryżu preparowanego

Smak mojego dzieciństwa:-)Pyyyychotka!!!!

Szyszki z ryżu preparowanego

Składniki:

15 dkg preparowanego ryżu
20 dkg masła
30 dkg cukierków toffi, krówek lub irysów
4 łyżki kakao lub 5 dkg czekolady


W dużym garnku   stopić masło, wsypać  cukierki i kakao lub czekoladę. Mieszać na małym ogniu aż składniki się połączą i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika i wsypać ryż. Dokładnie wymieszać i formować szyszki lub kulki. Układać je na papierze do pieczenia i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego:)

poniedziałek, 07 września 2009
Zupa rzodkiewkowa

Pyszna!!! Przepis znalazłam w książeczce "Przyslij przepis!".

 

Składniki:

3 l wody

3-4 kostki bulionu cielęcego

3 pęczki rzodkiewek

1/2 pęczka koperku

3 ziemniaki

1/4 kostki dobraj jakości masła

mały kubek kwaśnej śmietany

1/2 świeżego ogórka

sól, pieprz

 

Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Zagotowujemy wodę, wrzucamy na wrzątek kostkę rosołową i ziemniaki.. Rzodkiewki kroimy w półplasterki. W rondlu powoli roztapiamy masło i wrzucamy rzodkiewki. Dusimy na małym ogniu 2-3 minuty, uważając, aby rzodkiewki się nie zrumieniły.Gdy ziemniaki będą miękkie, dodfajemy rzodkiewkę uduszoną z masłem. Ogórka dokładnie myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy.Koperek myjemy, osączamy i drobno siekamy. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek. Zupę mieszamy i zaprawiamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z pieczywem czosnkowym prosto z piekarnika.

piątek, 04 września 2009
Zupa z maślanki

Pyszna, kremowa, kwaskowa, orzeźwiająca......po prostu wspaniała!!!! Moja ulubiona letnia zupa:)))

Składniki:

1 l maślanki

200 ml śmietany

ok. 300 ml wody

3 ziemniaczki ugotowane

2 łyżki mąki opcjonalnie

1 kostka jarzynowa

kminek

 koperek

sól, pieprz

ziemniaczki i jajka jako wkładka , ew. skawareczki z boczku

 

Wodę ugotować z 3 ziemniaczkami, kminkiem, kostką - zmiksować.

Dodać mąkę, śmietanę i zmiksować. Dodać maślankę i gotować na wolniusieńkim ogniu ok. 15 min.

Posypać koperkiem, doprawić, podać z jajeczkiem i ziemniaczkami, ew. posypać skwareczkami z boczku.

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi