sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 13 sierpnia 2012
Orecchiette boscaiola

Proste włoskie danie z makaronu, wędzonej pancetty (lub boczku) i grzybów w sosie śmietanowo - serowym. Bardzo smaczne.

orecchiette boscaiola

Orecchiette boscaiola

Składniki:

  • 375g makaronu orecchiette
    60g masła
    135g drobno pokrojonej pancetty (lub wędzonego boczku)
    150g pokrojonych w cienkie plasterki pieczarek
    1 rozgnieciony ząbek czosnku
    świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    300 ml śmietany
    1/2 szklanki drobno startego parmezanu


Ugotować makaron al dente i odcedzić. Na patelni rozpuścić masło i smażyć pancettę lub boczek ok. 5 min, mieszając. Dodać pieczarki i czosnek. Smażyć następne 3 min. Dodać śmietanę i gotować na małym ogniu bez przykrycia 5 min, aż sos wygotuje się do połowy. Dodać ser i gotować kolejne 2 min, aż ser się rozpuści. Dodać makaron i solidnie doprawić świeżo zmielonym pieprzem - dokładnie wymieszać.

Smacznego:)

______

źródło przepisu

niedziela, 12 sierpnia 2012
Warzywne curry na szybko

Pyszne i niesamowicie aromatyczne curry z mleczkiem kokosowym i listkami limonki kaffir. Tych ostatnich nie musicie dodawać, ale wtedy wg mnie curry trochę straci na smaku.

Szybkie. Wprost idealne na dni, kiedy nie ma się na nic czasu, a przy tym chciałoby się zjeść coś smacznego. Można je przygotować z dowolnej mieszanki warzyw.

Przepis znalazłam na blogu Ani i lekko go zmodyfikowałam. Polecam. Bardzo.

curry warzywne

Warzywne curry na szybko

Składniki:

  • 1 czubata łyżeczka curry w proszku
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub w płatkach)
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 łyżeczka po starciu)
  • 2 liście limonki kaffir (dałam 4 suszone)
  • olej do smażenia
  • sól
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany
  • spory brokuł
  • 3 marchewki
  • zielona papryka
  • 1 mała (ok 160 ml) puszka mleczka kokosowego

 

Na dużą patelnią wlewamy nieco oleju (tyle aby pokrył dno) i rozgrzewamy. Następnie wrzucamy kumin, imbir, listki limonki i chilli, smażymy chwilę, aż z przypraw wydobędzie się aromat. Dodajemy cebulę (drobno posiekaną) i czosnek - smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy wreszcie pozostałe warzywa - brokuł podzielony na małe różyczki, i paprykę pokrojoną w kwadraty, mieszamy całość i posypujemy curry - ponownie dokładnie mieszamy. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa aż stracą twardość (ok. 10 - 15 minut). Jeśli zajdzie taka potrzeba, to dolewamy odrobinę wody. Jeśli macie dobrą patelnię, to raczej nie zajdzie:) Następnie dolewamy mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i gotujemy następne 15 minut (do miękkości). Pyszne z brązowym ryżem.

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi