sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 18 sierpnia 2011
Smocze oczka. Na pożegnanie:)

Uwielbiam masło orzechowe, jak już kupię czy zrobię słoiczek, to długo nie przetrzyma w lodówce. Uwielbiam też ciasteczka z tego masła - pachną i smakują orzechowo- maślano i mają piękną kremową barwę.Od razu po upieczeniu są bardzo kruche, po ostudzeniu twardnieją, a na drugi dzień kruszeją. Polecam!

A na następny wpis zapraszam najwcześniej za tydzień, może dwa...

Smocze oczka

Składniki:

  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub margaryny (czyli ok. 1/2 kostki)
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 - 1 tabliczka gorzkiej czekolady (w zależności od wielkości ciasteczek)
  • połówki orzechów laskowych lub ziemnych

 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ucieramy, masło orzechowe, roztopione masło lub margarynę, jajko, cukier puder i waniliowy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Zarabiamy jednolite ciasto i robimy z niego kulki (min. 1 czubata łyżeczka masy na 1 kulkę). Kładziemy je na blachę i lekko spłaszczamy. Na każdej kulce układamy po 1 kostce czekolady, a na czekoladzie układamy połówkę orzecha (cały prostokącik czekolady na większe ciastko, a na mniejsze - czyli z 1 czubatej łyżeczki masy, układamy pół prostokącika czekolady. Pieczemy ok. 20 minut (po ok. 12 minutach należy zajrzeć do piekarnika).

Smacznego!

środa, 17 sierpnia 2011
Kurki z patelni z ziemniakami

Proste letnie danie z patelni z delikatnych kurek, podsmażonych na rumiano ziemniaków, z boczkiem, sporą ilością cebulki i podane z sosem czosnkowym. Przepyszne!

/źródło: "Moje gotowanie" numer z sierpnia 2010 roku/

Kurki z patelni z ziemniakami

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 1/2 kg kurek
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • szczypior
  • 300 ml śmietany*

 

Ziemniaki ugotować i pokroić. Boczek pokroić w paski. Cebule i czosnek obrać i posiekać (czosnek można przecisnąć przez praskę). Kurki oczyścić, opłukać. 2 łyżki oleju rozgrzać, wrzucić boczek, usmażyć, zdjąć z patelni. Kurki wrzucić na ten sam tłuszcz, przesmażyć, zdjąć z patelni. Resztę oleju wlać na patelnię, wrzucić ziemniaki i podsmażyć. Dodać cebulę, boczek i grzyby. Smażyć,  mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Danie podawać posypane posiekanym szczypiorem i z sosem czosnkowym w sosjerce.

Na sos wystarczy połączyć śmietanę z czosnkiem i drobno pokrojonym szczypiorem. Na koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

*Aby sos był nieco lżejszy, śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub przynajmniej przyrządzić go w proporcjach pół na pół.

 

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".

niedziela, 14 sierpnia 2011
Kurze wątróbki z papryką i pieczarkami

Dzisiaj przepis na moje najulubieńsze danie z wątróbki. Kilka lat temu znalazłam go w "Poradniku domowym" i od razu wypróbowałam, choć bez większego entuzjazmu. Ale danie wyszło tak pyszne, że z miejsca weszło do naszego menu. Jedyna zmiana jaką poczyniłam to wydłużenie czasu smażenia warzyw z wątróbką. Smażę je ciut dłużej, wraz z sosem sojowym, aż zgęstnieje i lekko odparuje, a wątróbka lekko sie zarumieni. Oczywiście trzeba uważać, aby nie przesadzić, bo wątróbka stwardnieje.

Dodam również, że nie trzeba się sztywno trzymać przepisu, można dodać trochę więcej pieczarek, a wątróbki nawet 1 kg. Gorąco polecam!

Wątróbka z papryką i pieczarkami

Składniki:

  • 400g wątróbek drobiowych (lub więcej)
  • 400g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 zielone papryki
  • olej do smażenia, niedużo ok. 4 łyżki
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz czarny, świeżo mielony

 

Wątróbki oczyścić, przekroić na pól, umyć i ew. wymoczyć w mleku. Następnie opłukać i osuszyć.

Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski, cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, cebulę, pieczarki i smażyć na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać watróbkę i smażyć ok. 5 minut. Doprawić sosem sojowym (ja daję go sporo!), solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Teraz można patelnię zestawić z ognia, ale ja smaże jeszcze danie przez kilka minut. Podawać z bagietką lub świeżym, chrupiącym chlebem.

Smacznego!

sobota, 13 sierpnia 2011
Włoska zupa z owoców morza

Włoski przysmak dla miłośników owoców morza, a także prostych choć zaskakujących połączeń smakowych. Sekret idealnego smaku tkwi  w świeżym czosnku ( i oczywiście w dobrej jakości owoców morza!), więc nie żałujcie go do grzanek.

/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/

Zupa z owoców morza

Składniki:

  • 500g mieszanki owoców morza
  • 400g krojonych pomidorów (z puszki)
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej)
  • świeża natka pietruszki
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • czerwone peperoncino
  • 4 kromki chleba
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz (opcjonalnie)

 

Owoce morza rozmrażamy. Na patelnię wlewamy sporo oliwy z oliwek, wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki, pokrojony ząbek lub dwa czosnku i peperoncino. Kiedy czosnek zmieni kolor, podlewamy winem i czekamy, aż alkohol wyparuje. Dodajemy pomidory, odrobinę soli i gotujemy całość ok. 10 minut. wrzucamy owoce morza i nadal gotujemy (10 - 15 minut). Na dnie głebokich talerzy układamy kromki chleba, uprzednio opieczone i natarte ząbkiem czosnku - przecisnęłam go przez praskę. Do gotującej się zupy dodajemy jeszcze trochę posiekanej natki i jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy, wlewając zupę na talerze z chlebem. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Smacznego!

wtorek, 09 sierpnia 2011
Pasta al ragu

To nic innego, jak makaron z mięsem w ciężkim sosie pomidorowym. Ciężkim, bo trochę tam boczku, mięsa, masła i śmietany. Ale smakuje pysznie! I to nie tylko ze spaghetti, ale również z każdym innym rodzajem makaronu.

/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/

Pasta al ragu

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebula
  • 200g mielonego mięsa wołowego
  • 200g mielonego mięsa wieprzowego
  • 100g wędzonego boczku
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • peperoncino (opcjonalnie)
  • 400g makaronu
  • tarty parmezan

 

Marchewkę, seler, cebulę oraz boczek kroimy w kostkę. wrzucamy do dużej, głebokiej patelni i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i dobrze podsmażamy . Dolewamy wino, gotujemy do częściowego odparowania. dodajemy pomidory z odrobiną cukru, soli i pieprzu i ew peperoncino. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małym ogniu ok. godziny. Na koniec dodajemy śmietanę i masło, całość mieszamy. Doprawiamy, jeśli trzeba i mieszamy z makaronem ugotowanym al dente. Wykładamy na talerze i ew. posypujemy parmezanem.

Smacznego!

poniedziałek, 08 sierpnia 2011
Ciasto "Puch"

To ciasto to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wtedy oczywiście pieczone w prodiżu na zmianę z babką śmietankową i cynamonową... często, a i tak sie nie nudziło! Jest nie tylko smaczne, ale proste i szybkie w wykonaniu. A także - co jest niezmiernie ważne- zawsze się udaje. Jednak warto pamiętać o jednym... do odmierzania mąki należy użyć szklanki o pojemności 250 ml, można nawet wsypać niepełną. Przez zbyt dużą ilość mąki ciasto straci na swej puszystości (wierzcie mi, wiem co piszę:))

Ciasto "Puch"

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże lub 5 małych jajek
  • 1 szklanka cukru (może być niepełna)
  • kostka margaryny
  • ulubiony zapach (ostatnio użyłam śmietankowego, wyszło super!)

Polewa:

  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki kakao (u mnie czubate)
  • 1/2 szklanki mleka

 

Jajka miksujemy z cukrem i aromatem, następnie wsypujemy po trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy (również po trochu) roztopioną i przestudzoną margarynę. Całość miksujemy na gładką masę i pieczemy.

Wszystkie składniki polewy umieszczamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia, często mieszajac. Gotujemy chwilę i odstawiamy do przestudzenia.

Letnie ciasto polewamy polewą i odstawiamy, aż zastygnie.

Smacznego!

Sałatka japońska

Bardzo delikatna w smaku, lekka, orzeźwiająca sałatka. Można ją chrupać solo, albo podać jako dodatek do potraw. Super komponuje sie z koreańskimi kulkami i ryżem kleistym. Przepis znalazłam w książce Haliny Jachowskiej "Sałatkowa uczta".

Sałatka japońska

Składniki:

  • bulwa i kilka listków selera
  • 3 marchewki
  • łyżka soku z cytryny

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sok i skórka otarta z małej cytryny
  • 3 łyżki oliwy

 

Obrane warzywa pokroić w cienkie słupki, wrzucić do osolonego i zakwaszonego w sokiem cytrynowym wrzątku, gotować 1 - 2 minuty, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć.

Dokładnie wymieszać cukier z sosem sojowym, oliwą i skórką z cytryny. Dodać sok z cytryny (ilość wedle uznania).

Sosem tym polać sałatkę, wymieszać, lekko schłodzić - ja co kilka minut mieszałam ją, aby warzywa bardziej przeszły sosem. Przed podaniem posypać drobno posiekanymi listkami selera.

Smacznego!

sobota, 06 sierpnia 2011
Obiad po koreańsku. Kulki mięsne i kleisty ryż.

Dzisiaj zaszalałam ... i na obiad przygotowałam przepyszne kulki z sosem i ryż po koreańsku - kleisty, ale pyszny! Według mnie, jest o wiele lepszy od sypkiego, który zazwyczaj przyrządzam. Nawet dzieciom smakuje. Moje i na zimno go zajadało:) Do tego podałam delikatną sałatkę japońską, ale o niej jutro...

Koreańskie kulki mięsne

(wg przepisu z bloga Majanki)

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • zielona cebulka, drobno posiekana (dałam cebulę cukrową i cienki szczypior)
  • łyżka podprażonych ziaren sezamu

oraz dodatkowo:

  • ok. 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko dobrze roztrzepane
  • olej do smażenia

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu winnego lub ryżowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżka uprażonych ziaren sezamu
  • ostry sos do smaku (dałam słodki chili)

 

Składniki sosu wymieszać i odstawić.

Wymieszać mięso z resztą składników. Formować niewielkie kulki (czubata łyzeczka masy na 1 kulkę). Obtaczać w mące, jajku i ponownie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na zloty kolor. Podawać z sosem.

Ryż po koreańsku

(wg przepisu z bloga Iv)

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklaki ryżu
  • 3 szklanki wody (osolonej lub nie*)

 

Krok 1. Płukanie ryżu.

Ryż przełóż do miski i zalej zimną wodą. Włóż do środka rękę i delikatnie płucz ryż, wykonując koliste ruchy w misce. Wylej wodę, wlej świeżą i powtarzaj tę czynność do momentu, aż woda z płukania ryżu będzie zupełnie przejrzysta (ok. 4 - 5 razy). Wielu Koreańczyków nie płuka ryżu zbyt wiele razy, ponieważ sądzą, że woda wypłukuje wartości odżywcze. Ale dokładnie umyty ryż jest smaczniejszy i lśniący

Krok 2. Odmierzanie.

Wypłukany ryż przełóż do garnka i wlej odpowiednią ilość wody. Odstaw na 30 minut. Ryż nieco wchłonie w tym czasie wodę, ale w żadnym momencie nie dolewaj później wody.

Krok 3. Gotowanie.

Taktyka 5-5-5-5. Gotuj ryż pod przykryciem, najpierw przez 5 minut na dużym ogniu, następnie przez 5 minut na średnim ogniu i przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Zdejmij z ognia i pod przykryciem zostaw ryż na kolejne 5 minut.

Następnie odkryj garnek i przemieszaj delikatnie ryż.

* prawdziwy Koreańczyk gotuje ryż w wodzie bez soli


Smacznego!

środa, 03 sierpnia 2011
Paglia e fieno alla panna. "Słoma i siano" w śmietanie.

To jedno z tych dań, od których nie sposób sie oderwać. Po prostu... wstajesz od stołu, kiedy nic a nic nie zostanie na patelni. I długo wspominasz ten smak:)

Paglia e fieno alla panna. "Słoma i siano" w śmietanie.

Składniki:

  • po 20 dag tagliatelli zwykłych i zielonych (użyłam fettucine)
  • mała cebula
  • 3 szklanki śmietanki 22 - 30% ( względnie 18%)
  • 5 dag chudego wędzonego boczku lub bekonu (lub więcej)
  • łyżka masła
  • 5 dag startego parmezanu (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków szałwii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w paseczki wędlinę i drobno posiekaną cebulkę. smażymy na małym ogniu, aż cebulka sie zeszkli.

Wlewamy śmietankę, dodajemy szałwię, solimy i gotujemy na średnim ogniu ok. 2 minuty.

Wkładamy do sosu ugotowany al dente makaron, posypujemy połową parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Danie posypujemy resztką sera i natka.

"Słomę i siano" najlepiej podać w patelni, w której była przyrządzana.

Smacznego!

wtorek, 02 sierpnia 2011
Kryzysowe ciasto z cynamonem

Jedno z ciast mojego dzieciństwa, wypiekane wtedy w prodiżu. Jest przede wszystkim tanie, ale i smaczne, puszyste, aromatyczne...no i strasznie proste w wykonaniu.

Kryzysowe ciasto z cynamonem

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżka dżemu z czarnych porzeczek lub powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Wszystkie składniki oprócz mąki i mleka zmiksować. Następnie dodawać po trochu na przemian - przesianą mąkę i mleko. Dobrze zmiksować i przełożyć ciasto do odpowiednio przygotowanej formy. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrz. do temp. 180 st.C.

Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi