sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 09 sierpnia 2010
Sałatka ziemniaczana z bekonem i sezamem

Tak naprawdę, to nie planowałam dzisiaj żadnej sałatki. Ale jak zobaczyłam u Szarlotka ten przepis, postanowiłam wypróbować, bo sezam w sałatce, to dla mnie nowość. Nie zawiodlam sie...sałatka wyszła przepyszna. Palce lizać. Polecam gorąco!



Sałatka ziemniaczana z bekonem i sezamem

Składniki:

  • ziemniaki
  • ogórki kwaszone (mogą być również małosolne)
  • cebula cukrowa
  • jajka ugotowane na twardo
  • bekon (moze być również boczek wędzony)
  • ziarna sezamu

sos jogurtowo -majonezowy:

  • 1 część majonezu
  • 3 części jogurtu
  • 1 część musztardy
  • 1/2 części chrzanu
  • sól i pieprz do smaku

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać również obrane i pokrojone w kostkę ogórki, jajka. Bekon pokroić w kostkę i przesmażyć - wystudzony dodać do ziemniaków. Dodać także cebulę pokrojoną w półplasterki. Sezam uprażyć na suchej patelni i jeszcze gorący wsypać do warzyw.

Wszystkie składniki sosu włożyć do słoiczka i energicznie wstrząsnąć, aż wszystko dokładnie się połączy.

Sałatkę polać sosem, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Smacznego:)

niedziela, 08 sierpnia 2010
Udon sezamowy

Dla odmiany coś japońskiego. Mocno sezamowy makaron, danie gotowe w kilka minut. Przepis znalazłam na tym blogu. Gorąco polecam!

Udon sezamowy

Składniki:

  • paczka makaronu udon (300g)

Sos:

  • 2 łyzeczki sezamu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki sosu sezamowego
  • 2 łyzeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • szczypta świeżego startego imbiru

 

W osolonym wrzątku gotujemy makaron. Odcedzamy go i przelewamy zimna wodą.

Sezam prażymy na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki sosu(oprócz sezamu) podgrzewamy, mieszając w małym garnuszku. Dodajemy uprażony sezam. Makaron przekładamy na patelnię, polewamy przygotowanym sosem, mieszamy i chwilę podgrzewamy.

Smacznego:)

sobota, 07 sierpnia 2010
Cynaderki z pieczarkami i zielonym pieprzem

Nienawidzę przygotowywania cynaderek, ale zjeść czasem lubię:) Uwielbiam je w sosie z mnóstwem uduszonej cebulki, podane z kaszą gryczaną, albo po chińsku... w takim sosie też są smaczne, pod warunkiem, że komuś nie przeszkadzają całe ziarenka pieprzu.




/źródło: "Kuchnia"/

Cynaderki z pieczarkami i zielonym pieprzem

Składniki:

  • 500g cynaderek wieprzowych
  • 1 litr mleka
  • 4 średnie cebule
  • 300g pieczarek
  • 3 łyzki oleju
  • 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyzka posiekanego tymianku (lub łyzeczka suszonego)
  • 300 ml sosu pieczeniowego

 

Cynaderki przekrawamy wzdłuż na pół i bardzo ostrym nożem wycinamy ze środka białe żyłki. Następnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w cienkie paski.

Do miski wlewamy mleko, wkładamy do niego pokrojone cynaderki i moczymy przez kilka godzin.

Cebule kroimy w piórka, a oczyszczone pieczarki na ćwiartki. Cynaderki wyjmujemy z mleka, płuczemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy pod bieżącą wodą. Teraz mozna cynaderki włożyć na 1-2 minuty do gorącej wody, ale to nie jest konieczne.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy osączony z zalewy zielony pieprz i podsmażamy razem z cynaderkami. Dodajemy cebulę, pieczarki i posiekany tymianek. Dusimy przez chwilę i wlewamy sos pieczeniowy. Potrawę pozostawiamy na małym ogniu na ok. 10 minut. Podajemy ze świeżą bagietką i konserwowymi i kwaszonymi ogórkami.

Smacznego:)

czwartek, 05 sierpnia 2010
Kuih bangkit

Kokosowe ciastka na mące z tapioki. Wypiekane na Chiński Nowy Rok, dawniej w piecu drzewnym. Tradycyjnie kształtuje sie je w drewnianych formach z symbolami roślin lub zwierząt. Ciasto wciska sie we wgłebienia, następnie mocno "wystukuje" na stolnicę .

Można również użyć małych foremek do wykrawania.

W samym netcie znalazłam kilka różniących sie przepisów na te ciastka. Ja korzystałam z przepisu podanego przez Kit Bruczkowski dla miesięcznika "Kuchnia".

Pewnie chcielibyście wiedzieć, jak smakują te ciastka? Dla mnie i mojej rodziny super! Kokosowe, maslane, rozpływające sie w ustach. Jednak w ciepłych jest wyczuwalny pewien posmak. Ha, nawet nie wiem czego...pewnie mączki z tapioki:) Specyficzny, niektórym może przeszkadzać. Jednak na drugi, trzeci dzień ciastka stają sie o wiele lepsze, a ten charakterystyczny posmak zanika.

Piekłam je dwa razy. Za pierwszym razem z mlekiem kokosowym, za drugim...ze śmietaną. Pewnie od niejednej Malezyjki dostałabym za to opieprz:) ale wiecie, co? Te ze śmietaną bardziej mi smakowały. Wyszły cudownie śmietanowe, mocno maślane...

A na koniec dodam jeszcze, że kuih bangkit nie każdemu zasmakują. To tak jak z oliwkami. Jedni je pokochają, inni znienawidzą i niestety czasami mogą nie wyjść, jeśli ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji. Ale nie zrażajcie się tym...

Kuih bangkit

Składniki:

 

  • 200g mąki z tapioki
  • 50g cukru pudru
  • 30g masła
  • 75ml gęstego mleka kokosowego
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

 

 

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni. Mieszamy ok 5 minut, aż po dotknięciu będzie lekka jak "puch". Studzimy. Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem. Dodajemy mleko kokosowe i sól. Wsypujemy tyle mąki, aby powstałe miękkie ciasto. Nie zużyjemy całych 200g, pozostała maka przyda sie do podsypywania stolnicy. Jeżeli ciasto wyjdzie za suche, dodajemy łyżeczkę mleka kokosowego. Przykrywamy ciasto i zostawiamy, żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinamy małe (ok. 3 cm średnicy) ciasteczka. Układamy je dość ciasno na blaszce i pieczemy ok. 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 175 st. C. Sprawdzamy - jeśli w środku są wciąż wilgotne, pieczemy jeszcze 5 - 10 minut, aż środek będzie całkiem suchy. Ciasteczka nie powinny zbrązowieć. Studzimy je i przechowujemy w sczelnym naczyniu.

Smacznego:-)

wtorek, 03 sierpnia 2010
Sałatka ryżowo - ogórkowa

Dzisiaj uraczę Was strasznie prostą, ale smaczną sałatką. Idealną na upalne dni...wspaniale orzeźwiającą.

/źródło: "Przyślij przepis"/

Sałatka ryżowo - ogórkowa

Składniki:

  • 2 szklanki długoziarnistego ryżu
  • 4 - 5 zielonych ogórków
  • 1 duży kubek kefiru
  • sól do smaku i ew. pieprz

 

Ryż gotujemy na sypko według przepisu na opakowaniu. Dokładnie odcedzamy i studzimy. Umyte i osuszone ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy do zimnego ryżu. wlewamy kefir, mieszamy i solimy do smaku. Ja dodatkowo doprawiam również świeżo zmielonym pieprzem. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Smacznego:-)

niedziela, 01 sierpnia 2010
Kardamonowy pudding z tapioki

Mmmm...tapioka...uwielbiam!

Najczęściej przygotowuje z niej deser mleczny bez kardamonu, ale z cukrem trzcinowym i polewam podduszonymi owocami świeżymi lub mrożonymi. Ale jakiś czas temu na blogu Komarki, wypatrzyłam ten przepis.  Bardzo podobny do tego, z którego do tej pory korzystałam, aczkolwiek na plan pierwszy wysuwa sie kardamon, który zupełnie zmienia smak deseru:-)

Kardamonowy pudding z tapioki

Składniki:

  • 1/3 filiżanki tapioki
  • 2 1/2 filiżanki mleka
  • 1/4 filiżanki cukru
  • 6 strączków kardamonu, rozgniecionych lekko końcówką noża

Malinowo - jagodowe coulis:

  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki jagód
  • 1/3 szklanki cukru

 

Mleko ze strączkami kardamonu do prowadzić do wrzenia i zostawic na około 20 minut. Przecedzić mleko do garnka, następnie dodać tapiokę (którą wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie na 1 godzinę) i cukier. Gotować około 10 minut, często mieszając (lubi sie przypalać!). aż tapioka zmięknie i perełki staną sie przezroczyste. Przełozyć gotową tapiokę do pucharków. Ostudzić.

Maliny, jagody i cukier zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż owoce rozgotują sie i część wody wyparuje. Przetrzeć owoce przez sitko, oddzielając pestki. Ostudzić. Zimną tapiokę w pucharkach polać malinowo - jagodowym coulis.

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi