sprawdzone przepisy kulinarne
niedziela, 30 sierpnia 2009
Drożdżówka nocna z mnóstwem owoców

Miałam w domu mnóstwo gruszek, brzoskwiń, malin i kilka śliwek Postanowiłam wmieszać je do ciasta drożdżowego i......wyszło przeeeeepyszne ciacho!!! Bardzo gorąco polecam! Mało pracy, a efekt końcowy wspaniały!


Wieczorem

  • 1 szkl. cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 3 rozbełtane jajka
  • 1/2 szkl.oleju
  • 1 szkl. mleka (temp. pokojowa)


Rano następnego dnia

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • owoce
  • ja dałam śliwki, gruszkę, kilka brzoskwiń i maliny

ew. kruszonka

Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże, rozbełtane jajka, olej i mleko (nie mieszać).
Przykryć folią i zostawić do rana.
Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, można zmiksować, dodać pokrojone owoce, wymieszać dokładnie łyżką, wlać do formy, posypać kruszonką a gdy trochę podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 50 minut w 170°C.

 

Jak pisałam ten przepis nasunęła mi się jedna uwaga. Piękę to ciasto już czwarty raz w życia i po raz czwarty zapomniałam, że powinno wyrosnąć:P Pomimo tego zawsze wychodzi wspaniałe!

piątek, 28 sierpnia 2009
Sos pomidorowy z gruszką

Ulubiona pasta Krystyny Kofty.

Sos pomidorowy z gruszką

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duze twarde gruszki
  • łyżka suszonej bazylii lub peczek świezej posiekanej
  • pół łyzeczki tymianku
  • sól, pieprz

 

Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, cebule na grube plastry, zabki czosnku obieramy, gruszki również obieramy i kroimy- dusimy na masle do miekkosci, następnie przecieramy przez sitko, doprawiamy, zagotowujemy. Podajemy do spaghetti.

czwartek, 27 sierpnia 2009
Szarlotka tutti-frutti na spóźnione urodziny bloga

Moja pamięć coraz lepsza :P Zupełnie zapomniałam, że 20 sierpnia mija rok mojego blogowania. Zatem korzystając z okazji chciałam wszystkim moim Czytelnikom serdecznie podziękować, za komentarze, rady, przepisy. Bardzo dziękuję również tym, którzy zaglądają tu, nie pozostawiając żadnego śladu. To dzięki Wam ten blog jeszcze istnieje, nie raz myślałam o jego likwidacji, ale kiedy  widziałam, że znowu pojawia się zainteresowanie, rezygnowałam ze swoich zamiarów.

Kochani dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznej szarlotki, o wdzięcznej nazwie:-)

Szarlotka tutti-frutti

Szarlotka tutti - frutti

Składniki:

  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru oraz cukier do smaku do piany
  • kostka margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pokrojone jabłka (powidła albo jakiekolwiek owoce świeże lub z kompotu-niezbyt słodkie!)

 

Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i margaryny szybko zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i każdą osobno zwiniętą zamrozić. Ubić sztywną pianę z białek, wciąż ubijając dodać cukier do smaku i mąkę ziemniaczaną. Jedną część ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszę, wyłożyć owoce, nastepnie zetrzeć drugie ciasto, na to wylożyć pianę, na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. Piec w 180 stopniach ok. 1 godziny.

Smacznego!

wtorek, 25 sierpnia 2009
Pyszny dżem z cukinii

Ten dżem jest cuuudowny. Kto go spróbuje, nie wierzy, że jest z cukinii. Z galaretką cytrynową smakuję jak morelowy, z pomarańczową jak...pomarańczowy. Czytałam ostatnio ,bodajże na blogu Asiejki, że robi go również z galaretką grejpfrutową.-koniecznie muszę wypróbować! Super smakuję na świeżym chrupiącym pieczywku, a jeszcze lepiej w naleśnikach. Polecam! 

Skladniki:

5 kg cukinii bez skory i gniazd nasiennych

1 kg cukru

4 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe(ja dodalam cytrynowe)

5 lyzek kwasku cytrynowego

olejek cytrynowy

Przygotowanie:

Cukinie ścieramy na tarce, rozgotowujemy. Do gotujacej sie cukinii dodajemy cukier, galaretki  i olejek cytrynowy do smaku.

Smazymy okolo 30 minut,  pod koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Nastepnie przelewamy bardzo gorace do sloikow i zakrecamy. Stawiamy do góry dnem.

 Smacznego!

poniedziałek, 24 sierpnia 2009
Idealna sałatka do kiełbasy na ciepło (i nie tylko)

Moja ulubiona letnia sałatka. Przepis dostałam dawno temu od mamy przyjaciółki, w czasach kiedy chodziłam do liceum.

Składniki:

pomidory

ogórki

cebula (najlepsza cukrowa, ale może być również czerwona)

śmietana

sól,pieprz,ocet, cukier

Pomidory i ogórki kroimy w drobną kostkę ,cebulę siekamy. Dodajemy śmietanę,doprawiamy solą,pieprzem, cukrem,wlewamy troszkę octu

Podajemy do kiełbaski na gorąco,parówek,ale dobra jest także ze świeżym chlebkiem posmarowanym masłem.

Pomidorowy Sezon 2009

niedziela, 23 sierpnia 2009
Kurczak Shai Korma

Ach te indyjskie przysmaki.....mogłabym je jeść i jeść, bez końca:-)

Ten przepis znalazłam na blogu Bułka z masłem.

 

 


Składniki:

ok. 300 g piersi z kurczaka (może być jedna duża, choć ja dałam 3 małę pojedyncze)
100 ml śmietany 30 lub 36%
pół średniej cebuli
curry w proszku


opcjonalnie:

łyżka rodzynek
łyżka orzeszków nerkowca
łyżka wiórków kokosowych
płatki migdałowe do dekoracji


 

Kurczaka pokroić w dość dużą kostkę, przełożyć do miseczki, zalać 2 łyżkami oleju i posypać 1,5 łyżeczki curry. Wymieszać. Można odstawić na godzinę lub całą noc, ale nie jest to niezbędne.

Cebulę pokroić w średnią kostkę. Na patelnię wlać ok. łyżkę oleju, do jeszcze zimnego dodać pół łyżeczki curry. Kiedy olej się rozgrzeje, wrzucić cebulę i usmażyć, ale nie rumienić. Cebulę przełożyć na talerz. Jeżeli chcecie dodawać rodzynki, to wrzućcie je do cebuli pod koniec smażenia, muszą nasiąknąć tłuszczem.

Na tej samej patelni usmażyć mięso na rumiano, raczej nie trzeba dodawać już oleju, bo był składnikiem marynaty. Jeżeli macie małą patelnię lub dużo mięsa, smażcie je partiami, ponieważ jeżeli naraz znajdzie się go na patelni zbyt dużo, temperatura gwałtownie spadnie i wszystko się zacznie dusić.

Do mięsa dodać cebulę (ewentualnie z rodzynkami, dorzucić orzeszki i wiórki kokosowe). Wlać śmietanę i posolić. Gotować, aż sos zgęstnieje. Musicie uważać (ale nie przesadnie), bo najpierw to gęstnienie idzie wolno, a potem niespodziewanie przyspiesza. Jeżeli przegapicie właściwy moment, to po prostu dolejcie jeszcze śmietany. Sos ma być intensywnie żółty, więc konieczne może być dodanie trochę curry, bo jego ilość tak naprawdę zależy od jakości użytej przyprawy.

 

Smacznego!

piątek, 21 sierpnia 2009
Szarlotka

Jakiś czas temu pomyslałam sobie, że baaaaardzo dawno nie jadłam szarlotki. Takiej zwykłej, na kruchym cieście.....wtedy zobaczyłam przepis na blogu kuchareczki 58:)))nie mogłam się oprzeć i na drugi dzień w moim domu zapachniało szarlotką:))

Szarlotka

Składniki

ciasto:

  • 3 i 0,5 szkl. mąki
  • 3-4 żółtka ( w zależności od wielkości jaj)
  • 1 kostka margaryny  lub masła(250g)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 opakowania cukru wanilinowego


Nadzienie:

  • pełna miska jabłek (obranych ze skórek i gniazd nasiennych )
  • cynamon (dałam dużo)
  • cukier do smaku ( w zależności od kwaskowości jabłek)

 



Składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie połowę ciasta wyłożyć na uprzednio wysmarowaną blaszkę ,następnie poukładać jabłka pocięte w mniejsze kawałki, obsypać je odrobiną cynamonu i niewielką ilościa cukru. Wierzch jabłek przykryć pozostałym ciastem, uprzednio rozwałkowanym na prostokąt można je również zetrzeć - tak jak ja to zrobiłam).
Piec ok. 50-60 min. w 180 stopniach C.
Upieczone ciasto obsypać cukrem pudrem.

Można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów.

Smacznego!

 

19:54, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
czwartek, 20 sierpnia 2009
Pieczona zupa pomidorowa

Tu nic nie trzeba pilnować, mieszać, nawet zaglądać..... Przepis znalazłam tu.

Składniki:

1 kg pomidorów

2 czerwone cebule

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 litra bulionu (może być z kostki)

pęczek natki pietruszki

ząbek czosnku

sól, pieprz

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebulę, pół pęczka natki i czosnek drobno pokroić, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać oliwę z oliwek i piec przez około 20 minut lub do momentu gdy pomidory będą miękkie. *Wlać bulion i piec przez kolejne 20 minut. Podzielić zupę na dwie części i jedną z nich zmiksować z pozostałą natką pietruszki (można zostawić odrobinę do posypania na talerzu), z powrotem połączyć. Doprawić solą (sprawdzić najpierw, bo bulion był słony) i pieprzem. Podawać z chrupiącą bagietką. 

*Jeśli wielkość naczynia żaroodpornego nie pozwala na wlanie bulionu trzeba na tym etapie przelać wszystko do garnka i normalnie ugotować.

Smacznego!

środa, 19 sierpnia 2009
Ciasto śmietankowe ze śliwkami

Mój awaryjny przepis na pyszne ciasto dla niespodziewanych gości.

Ciasto śmietankowe ze śliwkami

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • aromat (tym razem dałam whisky wiśnia)
  • śliwki

 

Jajka miksujemy z cukrem, nastepnie dodajemy resztę składników. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce i pieczemy w temp.150 st.

Smacznego!

poniedziałek, 17 sierpnia 2009
Bób smażony

Uwielbiam bób, chociaż muszę się przyznać, że do tej pory jadłam jedynie gotowany. Nigdy go nie podsmażałam, nie dodawałam do sałatek, czy makaronów. Jednak w tamtym roku przeczytałam tu, że autorka blogu podsmaża ugtowany w osolonej i ocukrzonej wodzie bób ( w skórce) z dodatkiem bułki tartej lub sera żółtego. Postanowiłam  spróbować i muszę napisać, że smakował równie dobrze jak gotowany. Jako dodatek polecam maślankę, mleko zsiadłe lub kefir!

Bób w kuchni - przepisy na bób

niedziela, 16 sierpnia 2009
Cukinia duszona

To danie jest banalnie proste, ale naprawdę pyszne. Tak przyrządzona cukinia znakomicie smakuje na ciepło na chlebie (albo z chlebem - jak kto woli :P) oraz na zimno z kanapkami i mięsem z grilla. Przepis znalazłam w najnowszym numerze "Przyślij przepis".

Składniki:

 

  • cukinia lub kabaczek
  • marchewka*
  • cebula*
  • koncentrat pomidorowy
  • vegeta
  • pieprz
  • cukier
  • oliwa

 

 

Cukinię obieramy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę ścieramy, a cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni, na małej ilości gorącej oliwy, smażymy cebulę na jasnozłoty kolor, oprószamy cukrem, i vegetą. Następnie dodajemy marchewkę, przesmażamy, mieszając. Następnie dolewamy odrobinkę wody, przyprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy warzywa trochę zmiekną dodajemy cukinię. Dusimy do miękkości, a następnie wlewamy koncentrat pomidorowy ( wymieszany z odrobiną zimnej wody), mieszamy, jeszcze chwilę dusimy.

*Marchewki i cebuli powinno być o połowę mniej niż kabaczka.

Smacznego:)

sobota, 15 sierpnia 2009
Pieczarki jak schabowe

Wyśmienity obiad nie tylko dla wegetarian. Gorąco polecam!

Pieczarki jak schabowe

Składniki:

  • pieczarki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko
  • bułka tarta
  • ziemniaki
  • vegeta
  • koperek
  • pomidory

 

Przygotowujemy pieczarki:

ogonki usuwamy, kapelusze posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na cała noc). Następnie panierujemy w jajku i bułce. Smażymy z obu stron do zrumienienia.

W międzyczasie obrane ziemniaki kroimy w talarki, posypujemy vegetą i smażymy nagorącym oleju. Na koniec posypujemy koperkiem. Podajemy z pomidorami pokrojonymi w plastry i delikatnie osolonymi.

/źródło: "Przyślij przepis!"/

piątek, 14 sierpnia 2009
Sałatka ryżowa z ziołami

Pomidorowy Sezon 2009

Prosta, szybka, zdrowa i bardzo smaczna. Może stanowić doskonały dodatek do mięs. Idealna również na lekką kolację.

Składniki:

2 szklanki ryżu

4 pomidory

3 ząbki czosnku

po kilka gałązek natki pietruszki, bazylii, mięty i szczypuiorku

6 łyżek oliwy z oliwek

sól

 

Ryż gotujemy na sypko. Pomidory polewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, zioła myjemy i siekamy. Pomidory, oliwę, zioła i czosnek mieszamy ,przyprawiamy do smaku. Odstawiamy na 20 minut. Ryż polewamy sosem, mieszamy.

/źródło: "Przyślij przepis!"/

czwartek, 13 sierpnia 2009
Ciasto jogurtowe

Jadłam już wiele razy maślankowe i śmietankowe, aż nadszedł czas, aby spróbować jogurtowego. I wiecie co - jogurtowe najbardziej mi smakowało. Szczerze mogę napisać, że to było najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Całe szczęście, że zrobiłam podwójną porcję :D

Ciasto jogurtowe

Składniki:

  • 1 kubeczek pełnotłustego jogurtu( kubeczkiem odmierzamy składniki)
  • 3 kubeczki mąki
  • 1-2,5 kubeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 kubeczek oleju
  • cukier puder do posypania

 

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do  pieczenia. Dodajemy resztę składników i mieszamy(nie wyrabiamy i nie ubijamy! Możemy miksować na bardzo wolnych obrotach, ale gdy masa będzie jednolita, przestajemy miksować). Ciato przakładamy do tortownicy (średnica 20 cm) i pieczemy 25 - 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.

Ostudzone posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy.

/źródło: "Przyślij przepis - wydanie specjalne"/

środa, 12 sierpnia 2009
Koziołki w piekełku

Bardzo lubię bigos z cukinii, ale niestety, taki zwyczajny, jaki w moim domu robi się od wielu lat, najzwyczajniej w świecie.....przejadł mi się. Właśnie dlatego z taką chęcią wypróbowuję nowe przepisy. Ten jest idealny. Jeśli lubicie cukinię, polecam gorąco! Za przepis dziękuję kuchareczce 58.

 6 dużych pomidorów

 6 dużych papryk

 1 bardzo duża cukinia

 3 cebule

 4 ząbki czosnku ( możana dodać mniej)

 0,5 szkl. ketchupu

 1/3 papryczki chilli(lub więcej, jeśli lubimy ostre potrawy)

  przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, odrobina cukru.

dodatkowo:

 kilka cienkich parówek

 

 

 

Cebulę obrać , pokroić w piórka i przysmażyć na patelni.

Paprykę oczyścić z gniazd, pokroić w prążki i wrzucić do usmażonej cebuli.

Dusić pod przykryciem.

Pomidory włożyć na chwilkę do wrzącej wody, wyjąć i zdjąć skórę,

następnie pokroić w małą kostkę i umieścić w garnku z papryką.

Całość należy dusić na mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż papryka nam zmięknie a pomidory rozgotują się .

Między czasie obieramy cukinię, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.

Kostki cukinii smażymy na patelni na oleju, co jakiś czas mieszając, do chwili jej zmięknięcia  ( ja dodałam cukinię do prawie miękkiej papryki)

Miękkie kosteczki cukinii umieszczamy w garnku z papryką, dodajemy ketchup, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.

Paróweczki przekrawamy na pół, każdy z końców nacinamy nożem kształt krzyżyka, nie za głęboki.

Wkładamy na patelni na rozgrzany tłuszcz i chwilkę smażymy ,aż końce parówek zaczną wywijać się w różki.

Tak przygotowane parówki wrzucamy do lecza.

Podajemy na ciepło .

 Pomidorowy Sezon 2009

 

sobota, 08 sierpnia 2009
Sałatka z buraków na ostro

Wyśmienity dodatek do pieczonego mięsa i kiełbasy. Doskonale smakuje również na kanapce z domową, wędzoną wędlinką. Polecam!

Składniki:

1 kg buraków

2 czubate łyżki musztardy

2 czubate łyżki majonezu

2-3 duże ząbki czosnku

łyżeczka soku z cytryny

szczypta cukru

 

Nieobrane buraki gotujemy do miekkości. Ostudzone obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do salaterki.

Musztardę mieszamy z majonezem, dodajemy sok z cytryny, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Starannie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, by sałatka się przegryzła.

piątek, 07 sierpnia 2009
Sałatka z serkiem wiejskim

Jest pyszna i lekka. Robi się ja łatwo i szybko.

Składniki:

serek wiejski

pomidor

ogórek

pęczek rzodkiewek

cebula lub szczypiorek

sól, pieprz

 

Cebulę drobno kroimy, a pozostałe warzywa w kostkę średniej wielkości.  Wszystkie składniki mieszamy ze soba, dodajemy sól i pieprz.

Uwaga:

1) pomidory możemy sparzyć i zdjąć z nich skórkę

2)dodatek rzodkiewek nie jest konieczny

3) sałatkę można posypać , posiekaną natka pietruszki

 Pomidorowy Sezon 2009

czwartek, 06 sierpnia 2009
Sernik z serków homogenizowanych

Smak mojego dzieciństwa:)))

 

Składniki na ciasto:

2.5 szklanki maki
3/4 kostki roztopionej margaryny

3/4 szklanki cukru
2 lyzeczki proszku do pieczenia
2 lyzeczki kakao
2 zoltka
Z [podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy do zamrażarki.

Skladniki na mase serowa

1 kg serków homogenizowanych
1 szklanka cukru
1/2 kostki roztopionej margaryny
1 budyn smietankowy
2 bialka ubite na sztywno

mieszamy razem serki, cukier i budyn, dodajemy rozpuszczona margaryne i na koncu ubite bialka, czesc ciasta ścieramy na tortownice,   wylewamy mase serowa, a nastepnie przykrywamy to reszta ciasta

pieczemy okolo 40 minut w temp 180°

wtorek, 04 sierpnia 2009
Czarna carbonara

Pyszne! Pierwszy raz w życiu jadłam czarny makaron, pierwszy raz spróbowałam carbonary. Jestem zaskoczona smakiem i prostotą tego dania Za przepis dziekuję CasiPaw.

Składniki:

250 g czarnego spaghetti lub tagliatelle (barwiony wydzieliną mątwy),
100- 200 g wędzonego boczku,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1/2 szklanki gęstej, tłustej śmietany,
2 żółtka,
1/3 szklanki startego parmezanu (zastąpiłam goudą),
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
suszona bazylia, dowolne zioła.


Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekany czosnek, a po chwli także pokrojony w małe paseczki boczek. Smażymy, aż ten ostatni stanie się złocisty i chrupiący. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

W misce mieszamy ze sobą śmietanę, żółtka jaj, ser, pieprz, zioła oraz ewentualnie szczyptę soli.


Kiedy makaron jest gotowy – koniecznie al dente – odcedzamy go i przekładamy na patelnię, na której smażył się boczek. Po krótkiej chwili dolewamy śmietanowo-jajeczną masę i bardzo energicznie mieszamy. Ważne, aby patelnia nie stała na ogniu, gdyż wówczas surowe jajka mogłyby się ściąć.

Podajemy natychmiast.

Smacznego!

sobota, 01 sierpnia 2009
Tęczowa fantazja

Pyszny i leciutki deser. Polecam!

 

Składniki:

ok. 10 dag okrągłych biszkoptów

5 łyżek czekolady w proszku

Masa:

3 galaretki owocowe w proszku (brzoskwiniowa, z owoców lesnych i agrestowa)

puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego

6 dag cukru pudru

4 łyżeczki cukru waniliowego

 

Galaretki wsypać do trzech głębokich miseczek i rozpuścić każdą oddzielnie w niepełnej szklance gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Mleko zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż podwoi swoją objętość, a na powierzchni pozostanie wyraźny ślad po trzepaczce. Do każdej z galaretek dodać po 1/3 zmiksowanego mleka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody (ma mieć konsystencję smietany), namoczyć w niej biszkopty i wyłożyc nimi ścisło dno tortyownicy o średnicy 24 cma. Następnie wylewać na zmianę po 1/3 porcji każdej z lekko tężejących galaretek. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

UWAGA:

Galaretki należy za każdym razem wlewać po środku tortownicy, same rozpłyną się na boki, tworząc na wierzchu wzór tęczy, a na przekroju faliste kolorowe warstwy.

16:45, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi