sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 29 lipca 2015
Brzoskwinie pod kruszonką

Idealny letni deser...miękkie pachnące pomarańczą brzoskwinie i cynamonowa chrupiąca kruszonką. Pyszne!



Brzoskwinie pod kruszonką

Składniki:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • skórka starta z 1 pomarańczy

na kruszonkę:

  • 15 dag mąki
  • łyżeczka cynamonu
  • 7 łyżek cukru
  • 12 dag masła
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • 5 dag płatków migdałowych

Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki, następnie ułożyć na dnie lekko wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać cukrem i startą skórką z pomarańczy. Wymieszać.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać masło. Rozetrzeć koniuszkami palców, aż powstaną okruszki, następnie dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe.

Schłodzoną kruszonką posypać owoce i piec 35 min. (lub dłużej) w 180 st. C.

Podawać na ciepło, najlepiej z dodatkiem gęstego naturalnego jogurtu lub po ostudzeniu (może być bez jogurtu :)



smacznego :)

 

źródło przepisu: miesięcznik "Moje gotowanie"

11:25, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
czwartek, 16 lipca 2015
Kasza jaglana na słodko

Uwielbiam kaszę jaglaną. W zimne dni podaję ją zazwyczaj z warzywami podduszonymi na odrobinie wody z oliwą, doprawionymi ziołami prowansalskimi i koncentratem pomidorowym. W ciepłe wolę ją zdecydowanie na słodko, chociażby ugotowaną na mleku, podaną z dżemem truskawkowym albo ugotowaną na samej wodzie z dodatkiem masła podaną w towarzystwie owoców i orzechów.




Kasza jaglana na słodko

Składniki:

  • kasza jaglana
  • odrobina masła
  • sól
  • jabłko
  • cynamon
  • rodzynki
  • suszone śliwki
  • pestki dyni
  • orzechy włoskie
  • truskawki (opcjonalnie)
  • miód (też opcjonalnie)

Kaszę prażymy na sucho w garnku o grubym dnie przez 3 minuty. Następnie zalewamy ją wrzątkiem. gotujemy kilka minut. Wylewamy wodę. Do kaszy wlewamy ponownie wodę, ale tym razem zimną, dodajemy trochę masła i sól do smaku. Gotujemy ok. 15 minut. Następnie odstawiamy na chwilę, aby kasza wchłonęła nadmiar płynu. Podajemy z dodatkiem pokrojonych truskawek oraz jabłka startego i podduszonego na odrobinie wody z cynamonem i rodzynkami, posypaną pokrojonymi śliwkami suszonymi, prażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi. Można polać odrobiną miodu.

smacznego:)

 

źródło: "Siostry gotują" A. Popek i M. Krupa

14:09, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
piątek, 10 lipca 2015
Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Moja pierwsza pieczona owsianka. Pyszna, bardzo gęsta, w sam raz słodka. Mocno jagodowa. Najlepsza jeszcze gorąca podana z odrobiną gęstego naturalnego jogurtu, ale i zimna smakuje całkiem nieźle.


 

Pieczona owsianka kokosowo - jagodowa

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 szklanka leśnych jagód
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • gęsty jogurt naturalny

Płatki, sól i 3 łyżki cukru wymieszać z wiórkami kokosowymi, zostawiając 2 łyżki wiórków do posypania. Banana rozgnieść widelcem i połączyć z płatkami. Do żaroodpornej formy o wymiarach 10 x 10 cm wysmarowanej masłem, wyłożyć połowę powstałej masy i posypać połową jagód. Położyć drugą część płatków i przykryć pozostałymi jagodami. Jajko rozbełtać z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Powstałą mieszanką zalać płatki. Na wierzchu rozłożyć równomiernie kawałki masła i posypać całość pozostałymi wiórkami zmieszanymi z łyżką cukru. Owsiankę piec przez 40 min. w temp. 180 st. C. Podawać gorącą z łyżką gęstego jogurtu naturalnego.




Smacznego :)

 

źródło przepisu: "Kulinarne opowieści" Dominika Wójcik.

16:16, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 lipca 2015
Sałatka na wynos

Taką sałatkę przygotowuję sobie raz na jakiś czas do pracy. Jest pożywna, smakuje całkiem nieźle (pod warunkiem, że makaron jest ugotowany al dente!) i ma sporo witamin. Przepis pochodzi z książki G.Łapanowskiego i M. Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny".



Sałatka na wynos

Składniki:

  • 2 garście makaronu razowego, kukurydzianego lub ryżowego
  • 4 rzodkiewki
  • 5 - 6 pomidorków koktajlowych
  • garść pestek dyni
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 5 - 6 kropli soku z cytryny
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • sól

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, powinien być lekko twardy - al dente. Pestki dyni prażymy na patelni. Rzodkiewki czyścimy i kroimy w kawałki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Umyte pomidorki przekrawamy na połówki. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy trochę oliwy. Całość doprawiamy delikatnie solą i sokiem z cytryny.

Smacznego :)

czwartek, 02 lipca 2015
Tabuleh z pęczaku

Tabuleh - arabska sałatka idealna na upalne dni. Pożywna, chociaż bardzo lekka, szybka i prosta w wykonaniu, a poza tym doskonale orzeźwia. Zazwyczaj przygotowuje się ją z bulghuru, ale z quinoą, kuskusem czy chociażby pęczakiem smakuje również dobrze! Przepis pochodzi z książki G.Łapanowskiego i M. Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny".


Tabuleh z pęczaku

  • 2 szklanki ugotowanego pęczaku (lub kaszy jęczmiennej perłowej)
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • zielony ogórek
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • czarny pieprz świeżo zmielony

Warzywa pokroić w niedużą kostkę. Drobno posiekać natkę pietruszki i miętę. Wszystko wymieszać z ugotowanym pęczakiem. Dodać oliwę i sok z cytryny. Doprawić, wymieszać dobrze. Podawać dobrze schłodzoną.

Dodatkowo do sałatki można dodać nieco koperku czy startą skórkę z cytryny, a nawet uprażone orzechy laskowe, migdały czy pestki dyni.

Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi