sprawdzone przepisy kulinarne
sobota, 30 lipca 2011
Pikantne ziemniaczki smażone

Dzisiaj jeszcze jedna ziemniaczana propozycja. Moja ulubiona. Ziemniaki smażone na maśle z chili, dużą ilością słodkiej papryki i ziołami. Doskonale smakują z zsiadłym mlekiem, a także z mięsem i/lub surówką. Gorąco polecam!

Pikantne ziemniaczki smażone

Składniki:

  • podgotowane ziemniaki lub ziemniaki z poprzedniego dnia, pokrojone w plastry
  • masło
  • czosnek granulowany lub świeży drobno posiekany
  • papryka słodka i ostra
  • suszony koperek (opcjonalnie)
  • ulubione suszone zioła, np. tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn
  • sól, jesli trzeba
  • pieprz, np. czarny, biały, kolorowy - opcjonalnie

 

Masło roztopić na patelni. Na gorące wrzucić ziemniaki. Posypać paryką słodką i chili, doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami - ja zawsze dodaję odrobinę tymianku, sporo rozmarynu, odrobinę oregano i bardzo dużo majeranku. Podsmażyć dobrze i podawać od razu.



Smacznego!

piątek, 29 lipca 2011
Patatas bravas

Patatas bravas to hiszpańska przekąska. To również nic innego jak smażone ziemniaczki z pomidorową salsą i majonezem. Niby nic takiego, a smakuje fajnie.

Rożne przepisy widziałam na patatas bravas, mniej lub bardziej różniące się od siebie. Jedne zalecają krojenie ziemnaków w kostkę i nieobieranie ich, inne zalecają pokroić je w plastry, a przedtem obrać ze skórki. Albo z tym majonezem, również bywa różnie...niektórzy mieszają go z salsą, niektórzy podają osobno. Rok temu robiłam patatas bravas z maleńkich ziemniaczkow w skórce, wrzucałam je po obgotowaniu na patelnię z pikantnym sosem pomidorowym i smażyłam. Były przepyszne, ostre i aromatyczne. Dokładny przepis znajdziesz na moim blogu pod nazwą "młode ziemniaczki na czerwono".

Natomiast przepis, który podaję dzisiaj zaczęrpnęłam z dodatku do Poradnika domowego, książeczki "Hiszpańskie przysmaki".

Patatas bravas

Składniki:

  • 6 duzych ziemniaków
  • 1/2 litra oliwy do smażenia*
  • sól
  • Sos:
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • łyzeczka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżki octu winnego
  • łyzeczka mielonego kminu

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo. Składniki sosu starannie wymieszać. Obrać ziemniaki i pokroić w grube plastry. Smażyć je w głebokim tłuszczu, aż będą złociste. Osączyć je na papierowym ręczniku i posolić. Podawać a ciepło z pomidorową salsą i majonezem.

 

*użyłam o wiele mniej oliwy, smażąc ziemniaki na patelni z dnem z nieprzywierającą powłoką

Smacznego!

środa, 27 lipca 2011
Gulasz z żołądków i prosta, pyszna surówka

Uwielbiam żołądki! Najbardziej w takim słodkawym sosie. W słodkawym, bo z dużą ilością marchewki. Ale w sosie koperkowym, albo cebulowym najprostszym też nie pogardzę. Jeszcze z duuuużą ilością majeranku i sporym dodatkiem słodkiej mielonej papryki, mniam. Do tego proponuję świeżą bułkę, np. wrocławską lub ziemniaczki i surówkę. Chociaż ryżem lub kaszą też będzie pysznie.

A ta surówka to moje najnowsze odkrycie. Strasznie prosta, nic nie trzeba do niej trzeć (i dobrze, bo tego nie lubię) tylko wystarczy posiekać cebulę, a marchew i ogórki kiszone pokroić w plasterki. Do tego przyprawy, olej, ocet... i tyle. Pyszne, nie tylko jako dodatek do żołądków, ale do mielonych i solo. Polecam gorąco!

Gulasz z żołądków

Składniki:

  • żołądki drobiowe lub indycze
  • kawałek słoniny lub smalec ze skwarkami lub bez, ew. olej
  • dużo drobno pokrojonej cebuli (przynajmniej tyle co żołądków)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • majeranek
  • listek laurowy
  • ziele angielskie (2 - 3 ziarenka)
  • pszenny chleb (bez skórki), opcjonalnie*

 

Żołądki oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie obsmażyć je na gorącym tłuszczu. Może to być tłuszcz z pokrojonej w drobną kostkę i świeżo wysmażonej słoniny, smalec lub olej. Dodać dużo posiekanej cebuli, zalać niewielką ilością gorącej wody**, dodać listek, ziele, posolić. Przykryć i dusić, aż żołądki będą miękkie, a cebula sie rozpadnie i utworzy gęsty sos. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem, roztarty majerankiem i słodką mieloną papryką.

 

*jesli dodacie zbyt dużo wody, albo za mało cebuli dodajcie pokruszony chleb bez skórki, który sos fantastycznie zagęści i doda smaku

**podczas gotowania, zbyt dużo wody może odparować, wtedy należy małymi porcjami uzupełniać jej ilość

 

Szybka surówka z ogórków kiszonych i marchewki

(z przepisu Ani)

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 6 ogórków kiszonych lub małosolnych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka białego octu winnego*
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek*
  • szczypta soli
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • szczypta cukru

 

Pokroić w cienkie plasterki ogórki i marchewkę. Cebulę drobno posiekać. Wszystko razem wymeszać, doprawić solą, pieprzem, cukrem oliwą i octem. Odstawić surówkę do lodówki na minimum godzinę, aby marchewka zmiękła, 

 

*w zależności od wielkości warzyw, może zastnieć potrzeba dolania nieco większej ilośći octu i oliwy


Smacznego!

niedziela, 24 lipca 2011
Jedwabisty pasztecik drobiowy z majerankiem

Ten rewelacyjny pasztet przyrządzałam wiele razy. Zazwyczaj z mięsa indyczego, ale wczoraj podkusiło mnie, aby dodać bioderka kurczaka i wyszedł świetny! Powiedziałabym nawet, że o wiele lepszy niż z indyka. Ale to kwestia smaku... jesli ktoś woli  kurczaka, to wiadomo, że z tego mięsa, pasztet będzie mu bardziej smakował.

Dodam jeszcze, że pasztet jest bardzo prosty w wykonaniu (a z kurczaka, także szybki!), nie potrzeba włączać do niego piekarnika i zawsze sie udaje. W smaku jest maślany, delikatny i doskonale sie rozsmarowywuje na kromce chleba, nawet od razu po wyjęciu z lodówki. Polecam!

/źródło: blog Olgi Smile/

Jedwabisty pasztecik drobiowy z majerankiem

Składniki:

  • 1 udziec indyczy o wadze ok. 600g lub tyle samo bioderek kurczaka
  • 200g masła
  • 3 łyżki majeranku + 1 - 2 łyżki
  • sól
  • czarny pieprz

 

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i dodajemy 3 łyżki roztartego majeranku. Dusimy, aż zacznie odchodzić od kości. Studzimy lekko, obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Zblenderować je z niewielką ilością sosu oraz rozpuszczonym masłem. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym roztartym majerankiem.

Smacznego!

sobota, 23 lipca 2011
Świderki z kalarepką

Proste i lekkie danie kuchni włoskiej. Będzie pyszne, tylko należy pamiętać o tym, aby kalarepkę udusić do miękkości. Raz próbowałam podsmażyć ją na chrupiąco i niestety każdy wybierał z talerza makaron, dziękując za kalarepkę:)

Świderki z kalarepką

Składniki:

  • 10 dag świderków
  • średniej wielkości kalarepka
  • łyzeczka oliwy
  • zabek czosnku
  • 1/2 puszki (20 dag) pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

Makaron ugotować al dente, odcedzić. Kalarepkę obrać i pokroić w cienkie słupki, wrzucić do rondla z rozgrzaną oliwą i dusić do miękkości. Dodać drobno posiekany czosnek, wymieszać, jeszcze chwilę dusic. Następnie wrzucić rozdrobnione widelcem pomidory, dusić wszystko ok. 5 minut, po czym dodać makaron, wymieszać i podgrzać. Przyprawić potrawę do smaku solą i pieprzem, Posypać natką pietruszki.

Smacznego!

piątek, 22 lipca 2011
Faszerowane skorupki

Faszerowane skorupki uwielbiam i często przyrządzam. Do tej pory zamiast majonezu, dodawałam masło i tylko zieleniną lub ew. starte, podsmażone pieczarki czy suszone grzybki. W każdej  wersji jednakowo je lubię! Lubię je również nie tylko za walory smakowe, ale także za to, że można je sobie przygotować wcześniej, a nastepnie przechowywać w lodówce, szczelnie przykryte folia spożywcza. Przed podaniem wystarczy je podsmażyć.

Szybkie i smaczne. Polecam!

źródło

Faszerowane skorupki

Składniki:

  • jajka (ilość dowolna)
  • szczypiorek
  • swieża natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • majonez
  • przeróżne i przede wszystkim ulubione ziarenka: słonecznika,  sezamu, siemienia, czarnuszki
  • odrobina oleju do smażenia

 

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Przekroić wzdłuż, tak aby nie uszkodzić skorupek. Małą łyżeczką delikatnie wyjąć środki do miski. Skorupki odłożyć.

Jajka dokładnie rozdrobnić widelcem. dodać posiekana zieleninę i trochę majonezu, aby masa była zwarta. Doprawić solą i pieprzem.

Przygotowaną masą napełnić skorupki jajek. Następnie stroną z farszem, przycisnąć do ziarenek, wcześniej rozsypanych na talerzu, ja użyłam słonecznik, sezam wymieszany z czarnuszką i siemię lniane. Smażyć na wolnym ogniu, aż ziarenka sie zarumienią.

Smacznego!

środa, 20 lipca 2011
Sernik kawowy mrożony

Sernik, który smakuje niczym lody czekoladowo - kawowe na ciasteczkowym spodzie. Bardzo smaczny, chociaż dla mnie odrobina zbyt słodki. Przepis znalazłam w broszurce "Mazurki, serniki, baby" wyd. Prószyński i s-ka i lekko zmodyfikowałam. Dodałam większą ilość ciasteczek ilości podanej w przepisie. Warto zacząć od 2 szklanek, w miarę potrzeby dosypując tyle, aby masa była dość gęsta ale nie za sucha. Dodałam również więcej śmietany - w oryginalnym przepisie była to tylko 1 szklanka już ubitej śmietany. Polecam!

Sernik kawowy mrożony

Składniki:

  • 25 dag sera smietankowego dwukrotnie zmielonego lub serka homogenizowanego
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 300 - 330 ml śmietany 30 %, ubitej na sztywno
  • tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 2 łyżki mleka
  • ponad 2 szklanki pokruszonych herbatników
  • 1 kostka (25 dag) margaryny
  • 1/4 szklanki cukru

 

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Margarynę rozpuścić z cukrem i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Masą wyłżyć dno i ew. boki tortownicy. Ser utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać mleko skondensowane, kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody oraz czekoladę rozpuszczoną w kapieli wodnej z gorącym mlekiem (krowim lub kozim) - przestudzoną. Masę serową dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć z bitą śmietaną.. Przełożyć do tortownicy na przygotowany spód. Przykryć folią lub np. dużym talerzem i włożyć do zamrażalnika na 12 godzin.

Smacznego!

poniedziałek, 18 lipca 2011
Kotlety sojowe po grecku

Pyszne danie z przepisu Oli Dembskiej podanego w programie "Pytanie na śniadanie".

Kotlety sojowe po grecku

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • oliwa
  • cukier trzcinowy
  • 2 listki laurowe
  • świeżo mielony vczarny pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • swieży imbir
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
  • sól
  • sos sojowy
  • 2 duże pomidory lub 3 mniejsze
  • cytryna
  • maka pszenna razowa
  • ocet balsamiczny
  • cytryna
  • posiekana natka pietruszki
  • słodka mielona papryka
  • 15 - 17 kotletów sojowych

 

Na rozgrzana patelnię wlać nieco oliwy i wrzucić posiakaną cebulę. Dprawić odrobiną soli i cukru trzcinowego. Zeszklić. Następnie dodać starte na grubych oczkach tarki lu pokrojone w julienne marchew, seler i pietruszkę. Dodać również 1-2 małe listki laurowe, ziele angielskie i soł do smaku. Po krótkim czasie dodaj także pokrojone w małą kostkę pomidory (wczęsniej obrane ze skórki) i odrobina wrzącej wody. Uduś do miękkości, po koniec doprawiając swieżo zmielonym pieprzem i jeśli trzeba cukrem trzcinowym i solą.

Do 1 litra wrzącej wody dodać trochę świeżego, utartego imbiru, czosnek, dopraw dobrze octem balsamicznym, solą, sosem sojowym, cukrem trzcinowym oraz słodką mieloną papryka.

Do takiego bulionu wrzucić kotlety sojowe i ugotować je do miękkości - ale nie rozgotować! Po ugotowaniu można je pokroić w mniejsze kawałki lubzostawioć w całości. Obtoczyc je w mące razowej i usmażyc. W dużej salaterce układać warstwami kotlety i warzywa - ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Na końcu skrop całość sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, podane na zimno i obficie przystrojone natką pietruszki.

Smacznego!

sobota, 16 lipca 2011
Sałatka z selerem marynowanym i cebulką konserwową

Lubię takie proste, niezawodne sałatki. Szybko sie je robi, a przy tym smakują wspaniale. Przepis znalazłam na blogu Wiosenki. Polecam!

Sałatka z selerem marynowanym i cebulką konserwową

Składniki:

  • słoiczek selera marynowanego
  • słoiczek cebulki konserwowej
  • puszka kukurydzy
  • 3 - 4 jajka
  • szczypiorek
  • majonez
  • sól, pieprz

 

Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę. Seler, kukurydzę i cebulki osączyc. Szczypiorek pokroić. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

piątek, 15 lipca 2011
Colesław z czerwonej kapusty i fenkułu

Tradycyjny colesław z białej kapusty, znają chyba wszyscy, więc dla odmiany proponuję dzisiaj colesław z kapusty czerwonej - surowej i anyżkowego słodkiego fenkułu. Pyszne!

/źródło:/

Colesław z czerwonej kapusty i fenkułu

Składniki:

  • 1 fenkuł, cienko poszatkowany
  • 1/2 małej głowki czerwonej kapusty, cienko poszatkowanej
  • 2 łyzeczki chrzanu lub szalotka  drobno posiekana
  • czarny swieżo mielony pieprz
  • sól morska
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany (ew. creme fraiche 30%, wymieszanej z 4 łyżeczkami jogurtu naturalnego)
  • szczypta tymianku
  • 1 mała marchewka, starta na tarce jarzynowej
  • majonez do smaku (ok. 3 łyżeczek)

 

Składniki wymieszać w podanej kolejności.

Jeśli potrzeba dosmakować kolejno pieprzem i solą. Dać "odpocząć "surówce ok. 5 minut, aby smaki się połączyły. 

Podawać do pieczonego mięsa lub kurczaka.

Przepis zgodny z KPP oraz MM.

Smacznego!

czwartek, 14 lipca 2011
Sernik gotowany

Moja Mama, wiele lat temu często przygotowywała dla nas sernik gotowany, ale nieco inny. Masę serową zazwyczaj wylewała na upieczony biszkopt i dekorowała polewą, albo przekładała nią kruche placki. W jednej i drugiej wersji go uwielbiałam!

Dzisiejsza moja propozycja, jest idealna dla zapracowanych. Wystarczy kupić paczkę biszkoptów i przekładać je masą. Polewą mozna całość zalać od razu po przyrządzeniu lub na drugi dzień. Bo na drugi dzień sernik jest najsmaczniejszy! Delikatny, kremowy, nie za słodki, rozpływający sie w ustach. Polecam!

Sernik gotowany

Składniki:

  • 1 kg białego tłustego sera
  • 25 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka śmietany 18 % lub mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • paczka biszkoptów

Polewa:

  • 2 łyżki kakao (najlepiej czubate)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki mleka

 

Ser zemleć w maszynce. Margarynę stopić, włożyć ser i cukier. Często mieszając, trzymać na słabym ogniu tak długo, aż zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Wtedy dodać proszek budyniowy rozrobiony zimnym mlekiem lub śmietaną i jeszcze przez chwilę gotować. Masa powinno wyrażnie zgęstniec. W małej tortownicy (o śr. 20 - 24 cm ) układać na przemian biszkopty ( dno powinno być ciasno wyłożone ciastkami, luki też wykładamy pokruszonymi) i warstwę masy serowej - aż do wyczerpania składników.

W rondelku stopić masło z cukrem, dodać kakao i mleko. Przez chwilę gotować, aż składniki doskonale się połączą. Gotowy sernik polać ciepłą polewą, a gdy ostygnie wstawić do lodówki. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień.

Smacznego!

wtorek, 12 lipca 2011
Kurczak w mascarpone

Prosta, pożywna zapiekanka. Rumiane kostki z piersi kurczaka, groszek, pomidory, pieczarki plus mascarpone. Całość kolorowa, apetyczna i bardzo smaczna. Jako dodatek proponuję ryż lub chrupiącą bułkę. Przepis znalazłam na blogu Wiosenki.

Kurczak w mascarpone

Składniki:

  • 250g mascarpone
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 szalotka
  • puszka zielonego groszku
  • 30 dag pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

Piersi pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Umyte i osuszone pieczarki pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Szalotkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Obsmażyć kurczaka, następnie dodać pieczarki i szalotkę - smażyć kilka minut. Dodać serek mascarpone, odcedzony groszek i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Wymieszać, doprawić solą i swieżo zmielonym pieprzem. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piec ok. 25 - 30 minut. Podawać posypaną natka pietruszki.

Smacznego!

poniedziałek, 11 lipca 2011
Włoska sałatka z tuńczyka

Prosta i szybka sałatka. Lekka i niesamowicie smaczna. Pod warunkiem - oczywiście - że jada sie z chęcią tuńczyka i oliwki.

/źródło: "Włoska kuchnia na polskim stole" Paolo Cozza/

Włoska sałatka z tuńczyka

Składniki:

  • 1 głowka sałaty lodowej
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 100g zielonych oliwek
  • 80g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Sałatę myjemy i dobrze osuszamy. Następnie rwiemy ją na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Tuńczyka i kukurydzę i odcedzamy i dodajemy do sałaty. Pozostałe składniki, oprócz oliwek, kroimy na średnie kawałki, cebulę na drobniejsze, dodajemy do sałaty. Polewamy wszystko oliwą z oliwek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie (najlepiej ręką). Doprawiamy do smaku. Sałatkę przygotowujemy godzinę przed podaniem, aby smaki się "przegryzły". Pyszne smakuje z chrupiącym pieczywem, pszenną bagietką lub żytnim chlebem.

Smacznego!

sobota, 09 lipca 2011
Fasolka szparagowa po katalońsku

Proste i pyszne danie! Ugotowana fasolka połączona z frytkami z młodych ziemniaków i podsmażone razem na oliwie z czosnkiem i cebulą...plus surowe pomidorki. Jedyny minus to niezbyt ciekawy wygląd dania. Ale tak to już jest, że to co wygląda niezbyt apetycznie, smakuje super! Przeps znalazłam na blogu Anitki.

Fasolka szparagowa po katalońsku

Składniki:

  • 1/2 - 1 kg fasolki szparagowej
  • 3- 4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 srednie młode ziemniaki
  • szczypiorek
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • oliwa

 

Fasolkę oczyścić i ugotować w wodzie osolonej i doprawionej szczyptą cukru. Następnie osączyć, przestudzić i każdy strąk pokropić na 3 części.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pól, duże pomidory obrać i pokropić w kostkę. ziemniaki pokroić w słupki i usmażyć jak frytki.

Na rzgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek i smażyć, aż czosnek zmięknie. Następnie dodać ziemniaki i fasolkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Dodać  pomidory i delikatnie, ale starannie wymieszać. Na talerzu posypać szczypiorkiem.

smacznego!

środa, 06 lipca 2011
Śledzie z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem

Wykwintne, bardzo aromatyczne z pikantnymi ziarenkami zielonego pieprzu - je również przegryzamy wraz z filetami. Przepis Grzegorza Ostrowskiego.

Śledzie z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem

Składniki:

  • 5 filetów matiasów
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 3/4 szklanki oliwy lub oleju
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • czubata łyżka marynowanego zielonego pieprzu
  • szczypta tymianku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • odrobina octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)

 

Filety wymoczyć - mając na uwadze to, że - lepsze będą nieco zbyt słone niż zbyt wymoczone. Następnie osuszyć je i pokroić w ukośne kawałki. Suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki. Oliwę wymieszać z oliwą z pomidorów, doprawić tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem.

W słoiku układać warstwami śledzie, pomidory, kilka ziaren zielonego pieprzu. Ostatnią warstwę powinny stanowić pomidory. Całość zalewamy mieszanką oliwną i odstawiamy na conajmniej kilkanaście godzin do lodówki. Jeśli sledzie wydadzą sie Wam zbyt mdłe dodajcie odrobinę octu lub soku z cytryny i odstawcie na kilka godzin. Znakomicie smakują z chrupiącą bagietką.

Smacznego!

poniedziałek, 04 lipca 2011
Ryba po grecku

Uwielbiam rybę po grecku! I to nie tylko tradycyjną, na którą ,dzisiaj podaję przepis. Często robię również dietetyczną z groszkiem albo korzenną. Na rybę z groszkiem znajdziecie przepis na moim blogu, na korzenną podam niebawem.

A dzisiaj tradycyjna. Znakomita jako zimna przekąska, a także na ciepło z ziemniakami piure czy pieczywem. Ja często podgrzewam ją, jak już wszystkie smaki sie przegryzą i podaję, właśnie z ziemniakami. Pycha!

/źródło:"Poradnik domowy"

Ryba po grecku

Składniki:

  • 75 dag filetów z białej ryby morskiej(np. mintaja, dorsza lub morszczuka)
  • 2 duże cebule
  • spora pietruszka
  • 1/2 niedużego selera
  • 2 marchewki
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 2 - 3 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
  • płaska łyzeczka mielonego pieprzu
  • łyżeczka i szczypta cukru
  • sól
  • cytryna

 

Zacznij od przygotowania sosu. Dzięki temu usmażona ryba nie wyschnie.

Wszystkie warzywa - oprócz cebuli- obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w półkrążki i wrzucić do rondla z 3 łyżkami rozgrzanej oliwy i smażyć, aż sie zeszkli. Podczas smażenia dopraw odrobiną cukru i soli. Następnie dodać utarte jarzyny i smażyć wszystko razem, cały czas mieszając. Gdy od momentu wrzucenia cebuli do rondla minie ok. ośmiu minut, podlać jarzyny wodą -najlepiej gorącą (1/2 szklanki). Zmniejszyć gaz do minimum, przykryć rondel pokrywką i dusić je jeszcze parę minut. Nie pozwól, by się rozgotowały! Niech raczej będą półtwarde. Jeśli uznasz, że są za suche, podlej je jeszcze odrobiną wody.

W kubku rozmieszać koncentrat pomidorowy z paroma łyżkami wody, dodaj paprykę, pieprz, pół łyżki cukru. Wszystko wlać do rondelka z jarzynami i starannie wymieszać. Przykryć rondel, bo przecier lubi pryskać i dusić sos jeszcze pięć minut. Teraz już tylko należy dosolić go do smaku, a jeśli wydaje się, za mało kwaśny (ma być słodko - kwaśny), dokwasić go cytryną (ja raczej dodaję ew. jeszcze odrobinę koncentratu pomidorowego). Rondelek zdjąć z ognia.

Czas usmażyć filety.

Należy opłukać je pod bieżącą wodą i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie osolić je i zostawić na jakiś czas. Później skropić sokiem z cytryny i ponownie odstawić na kilka minut. Ponownie je osuszyć i oprószyć mąką.

Tak przygotowane filety można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie można je obsmażyć na małej ilości oleju albo usmażyć na głębszym oleju w klasycznej lub "skróconej" panierce (każdy kawałek obtoczyć w dobrze rozbitym jajku, a potem w mące krupczatce.

Gotowe gorące filety ułożyć na półmisku, na nie - natomiast- wyłożyć sos z jarzyn.Wierzch można posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 

niedziela, 03 lipca 2011
Kogel - mogel z owocami

Wczoraj mnie wzięło. Na kogel -mogel. Chyba po raz pierwszy od... 15 lat, albo nawet i lepiej. Jak sobie wspomnę kilka takich smakołyków z dawnych czasów, to mi sie jeść od razu zachciewa. Blok czekoladowy, kozie bródki, rolada biszkoptowa z kremem maślanym i galaretką, domek serowy też z galaretką, ciasto z kaszy manny na herbatnikach, ryż spod pierzynki i babcine pierogi z białym serem i szczypiorem, najlepsze na świecie! No i oczywiście kogel - mogel w wersji tradycyjnej, czyli żółtka utarte z cukrem. Bo jest też wersja z pianą z białek, i / lub z kakao - dopiero rok temu dowiedziałam sie o tym:) U nas to tylko z żółtek i ew. z dodatkiem owoców... Pycha! Ale Wy to wiecie zapewne...

Kogel mogel z owocami

Składniki:

na 1 żółtko 3 łyżeczki cukru i 1/2 szklanki truskawek, poziomek, porzeczek lub jagód.

Wykonanie:

Żółtko utrzeć z cukrem i wymieszać z owocami.


Smacznego!

piątek, 01 lipca 2011
Fasolakia

Fasolakia to nic innego jak fasolka szparagowa z ziemniakami i marchewką uduszona w sosie pomidorowym. Proste, greckie danie. Bardzo smaczne! O tradycyjnej fasolce z tartą bułką na maśle, na jakiś czas zapominam:))

 

źródło

Fasolakia

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 2 - 3 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • zmiksowane lub starte na tarce pomidory - świeże lub z puszki - 500 - 600g
  • oliwa z oliwek 
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

 

Fasolkę oczyścić i pokroić na 3-4 cm kawalki. W dużym garnku rozgrzać sporo oliwy, wrzucić drobno posiekaną cebulę i czosnek, posolić odrobinę i doprawić szczyptą cukru - zeszklić. Następnie dodać pokrojone w grube plasterki ziemniaki i marchew, chwilę smażyć. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 15 minut. Na koniec wrzucić fasolkę oraz garść posiekanej natki pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie zalać gorącą wodą, tak aby prawie przykrywała warzywa. Garnek przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, ok 40 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 20 minutach odkryć garnek.

Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi