sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 31 lipca 2009
Sernik jagodowy

Pyyyszny! Właśnie tym sernikiem, kilka dni temu poczęstowałam gości na swich urodzinach. Gorąco polecam!

Składniki na spód:

150 g ciastek digestive, pokruszonych

75 g masła, roztopionego

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową . Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

200 g drobnego cukru

4 jajka

2 łyżki mąki

1 łyżka soku z cytryny

250 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)

Polewa:

250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany)

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę).

Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.

wtorek, 28 lipca 2009
Słowackie langosze

Podobno słowackie... Tak zatytułowany przepis znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Placki doskonałe, lekkie, puszyste...smażymy je na małym ogniu, wtedy pięknie rosną. Smakują przepysznie z sosem tatarskim, albo z majonezem, posypane czosnkiem i żółtym serem, kto lubi może dodatkowo chlapnąć sobie keczupu. Pycha!

Słowackie langosze

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 opakowania drożdży w proszku
  • 2 jajka
  • zimne mleko
  • sól
  • olej
  • starty żółty ser
  • czosnek
  • majonez (najlepiej domowy) albo sos tatarski
  • keczup

 

Z mąki, mleka, jajek i drożdży i soli (ja daję 2 spre szczypty)zarabiamy ciasto (mleka dajemy tyle, aby otrzymać mięciutkie, wolne ciasto). Wkładamy do woreczka foliowego wysmarowanego oliwą, luźno zawiązujemy, albo zostawiamy w misce nakrytej naoliwiona folią. Odkładamy na 24 godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na porcje,( jest super, niesamowicie plastyczne!) formujemy placki i smażymy je na oleju. Posypujemy serem, czosnkiem, nakładamy majonez i keczup, jeśli lubimy albo podajemy z sosem tatarskim.

Smacznego!

niedziela, 26 lipca 2009
Jogurtowy blok z galaretek

Pyszny, łatwy i co najlepsze nie jest tak kaloryczny jak śmietankowiec. Niezastąpiony przepis cuda.wianki.


Składniki:

4 różne galaretki

800 ml jogurtu naturalnego

5 łyżeczek żelatyny

cukier do smaku (może być zwykły lub puder)


Każdą galaretkę rozpuścić osobno w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Zostawić je do stężenia, a następnie pokrić w kostkę. Jogurt wymieszać łyżką z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzątku i odstawić do wystygnięcia.

Zimną żelatynę dodać do jogurtu wymieszać, dodać pokrojone galaretki, ponownie wymieszać i wlać do formy. Podawać pokrojony w plastry.

Festiwal-Deserow.

piątek, 24 lipca 2009
Wesołe kokardki

Niesamowicie pyszna sałatka!

Wesołe kokardki

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu kokardki (może być inny gruby, np. świderki lub muszelki)
  • puszka kukurydzy
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 strąk czerwonej papryki(polecam konserwową)
  • 2 łyzki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • czosnek
  • sól, ew. pieprz
  • olej

 

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju na półtwardo. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą o dokładnie osączamy. Przekładamy do dużej miski i odstawiamy.

Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do makaronu. Kukurydzę osączamy z zalewy, wsypujemy do salaterki z makaronem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszany z majonezem, musztardą io przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny, by sałatka się przegryzła.

 

Smacznego! 

czwartek, 23 lipca 2009
Budyń jagodowy

Ufff.....wreszcie znalazłam chwilkę czasu na blogowanie:-) Dzisiaj zaproponuję Wam pyszny, niesamowicie jagodowy budyń. Jest bardzo zdrowy, a robi się go naprawdę szybciutko. Gorąco polecam!

Składniki:

1/2 kg jagód

1/2 l mleka

cukier do smaku(najlepiej domowy waniliowy)

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zmiksować z jagodami, wlać do garnka, dodać cukier , chwilę gotować.  Powoli, stale mieszając, wlewać mleko z mąką do gotujących się jagód. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilę.

Festiwal-Deserow.

sobota, 11 lipca 2009
Brownies z truskawkami

Najlepsze brownies jakie do tej pory jadłam( na zdjęciu jeszcze cieplutkie, bałam się , że już nic nie pozostanie, więc robiłam je w biegu:-). Przepis znalazłam na Majanowym pieczeniu.

Brownies z truskawkami

Składniki:

  • 150g masła w kawałkach
  • 200g ciemnej czekolady, w kawałkach
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam aromat)
  • 3 jajka
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g mrożonych lub świeżych truskawek

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Natłuścić kwadratową foremkę o bokach 19cm , wysypać bułką tartą. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać roztrzepane jajka, mąkę, truskawki. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i piec około 35 minut. Piekłam je o wiele! dłużej.

Smacznego!

czwartek, 09 lipca 2009
Legumina z rabarbaru - przepis z kuchni staropolskiej

Składniki:

3 laski dorodnego, malinowego rabarbaru

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki soku malinowego

kawałek suchej skórki pomarańczowej

goździk

opakowanie cukru waniliowego

szklanka kaszy manny

szklanka smietany kremowej

 

W 1 l  wody zagotowujemy cukier z dodatkiem skórki pomarańczowej i gożdzika, na wrzący wrzucamy drobno pokrojony rabarbar i wlewamy sok malinowy. Gdy kompot jest zbyt kwaśny, dodajemy trochę cukru do smaku. Całośc lekko rozgotowujemy. Na wrzący rabarbar sypiemy, cały czas mieszając, kaszę mannę i gotujemy, na niewielkim ogniu, często mieszając, aż kasza będzie miękka, a całość szklista. Odrzucamy skórkę i goździk, rozlewamy leguminę do wypłukanych zimną wodą kokilek, odstawiamy do wychłodzenia.

Przed podaniem ubijamy smietanę na gęsty puch. Porcje leguminy wykładamy na płaskie talerzyki, przybieramy bitą smietaną. Deser możemy dodatkowo posypać rodxzynkami lub polać gęstym sokiem malinowym.

14:33, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 06 lipca 2009
Ciasto śmietankowe z porzeczkami

Szybkie, pyszne, łatwe....Mozna je piec z przeróznymi owowcami , a także bakaliami. Wystarczy trzymać w kuchennej szafce puszkę ulubionych owoców, a najazd niespodziewanych gości nie będzie straszny:)))

Ciasto śmietankowe z porzeczkami

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • aromat
  • czerwone porzeczki

Jajka miksujemy z cukrem, nastepnie dodajemy resztę składników. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce i pieczemy w temp.150 st.

A tutaj wersja z malinami - klik.

sobota, 04 lipca 2009
Krupnik warszawski

Co powiecie na zabielany krupniczek z dodatkiem.....szczawiu? Pyszny jest! To właśnie ten szczaw nadaje zupie wyjątkowy smak, a co najlepsze kasza jest gotowana osobno.... Przepis znalazłam w miesięczniku "Przyslij przepis". Polecam!

Składniki:

100g kaszy jęczmiennej (może być w woreczku)

6 szklanek rosołu (ja często gotuję zupy na wywarze z królika)

1 porcja młodej włoszczyzny

4 - 5 cebul dymek

vegeta

garść szczawiu

1/2 kg ziemniaków

3 łyżki oliwy lub oleju

1/2 szklanki smietany

sól, pieprz

 

Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem vegety. Dokładnie osączamy. Cebulę i włoszczyznę ścieramy na tarce z duzymi otworami. Szklimy na oliwie lub oleju. Zalewamy rosołem, doprowadzamy do wrzenia.

Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do  zupy i gotujemy do miękkości. Umyty i osączony szczaw siekamy. dodajemy do zupy razem z kaszą, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.

Zaprawiamy śmietaną rozprowadzoną 3 -4 łyżkami lekko ostudzonej zupy.

Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi