sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 31 lipca 2009
Sernik jagodowy

Pyyyszny! Właśnie tym sernikiem, kilka dni temu poczęstowałam gości na swich urodzinach. Gorąco polecam!

Składniki na spód:

150 g ciastek digestive, pokruszonych

75 g masła, roztopionego

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową . Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

200 g drobnego cukru

4 jajka

2 łyżki mąki

1 łyżka soku z cytryny

250 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)

Polewa:

250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany)

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę).

Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.

piątek, 24 lipca 2009
Wesołe kokardki

Niesamowicie pyszna sałatka!

Wesołe kokardki

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu kokardki (może być inny gruby, np. świderki lub muszelki)
  • puszka kukurydzy
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 strąk czerwonej papryki(polecam konserwową)
  • 2 łyzki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • czosnek
  • sól, ew. pieprz
  • olej

 

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju na półtwardo. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą o dokładnie osączamy. Przekładamy do dużej miski i odstawiamy.

Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do makaronu. Kukurydzę osączamy z zalewy, wsypujemy do salaterki z makaronem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszany z majonezem, musztardą io przyprawami. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny, by sałatka się przegryzła.

 

Smacznego! 

czwartek, 23 lipca 2009
Budyń jagodowy

Ufff.....wreszcie znalazłam chwilkę czasu na blogowanie:-) Dzisiaj zaproponuję Wam pyszny, niesamowicie jagodowy budyń. Jest bardzo zdrowy, a robi się go naprawdę szybciutko. Gorąco polecam!

Składniki:

1/2 kg jagód

1/2 l mleka

cukier do smaku(najlepiej domowy waniliowy)

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zmiksować z jagodami, wlać do garnka, dodać cukier , chwilę gotować.  Powoli, stale mieszając, wlewać mleko z mąką do gotujących się jagód. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilę.

Festiwal-Deserow.

sobota, 11 lipca 2009
Brownies z truskawkami

Najlepsze brownies jakie do tej pory jadłam( na zdjęciu jeszcze cieplutkie, bałam się , że już nic nie pozostanie, więc robiłam je w biegu:-). Przepis znalazłam na Majanowym pieczeniu.

Brownies z truskawkami

Składniki:

  • 150g masła w kawałkach
  • 200g ciemnej czekolady, w kawałkach
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam aromat)
  • 3 jajka
  • 150g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g mrożonych lub świeżych truskawek

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Natłuścić kwadratową foremkę o bokach 19cm , wysypać bułką tartą. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać roztrzepane jajka, mąkę, truskawki. Wymieszać. Masę wyłożyć do przygotowanej foremki i piec około 35 minut. Piekłam je o wiele! dłużej.

Smacznego!

poniedziałek, 06 lipca 2009
Ciasto śmietankowe z porzeczkami

Szybkie, pyszne, łatwe....Mozna je piec z przeróznymi owowcami , a także bakaliami. Wystarczy trzymać w kuchennej szafce puszkę ulubionych owoców, a najazd niespodziewanych gości nie będzie straszny:)))

Ciasto śmietankowe z porzeczkami

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • aromat
  • czerwone porzeczki

Jajka miksujemy z cukrem, nastepnie dodajemy resztę składników. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy, na wierzchu układamy owoce i pieczemy w temp.150 st.

A tutaj wersja z malinami - klik.

sobota, 04 lipca 2009
Krupnik warszawski

Co powiecie na zabielany krupniczek z dodatkiem.....szczawiu? Pyszny jest! To właśnie ten szczaw nadaje zupie wyjątkowy smak, a co najlepsze kasza jest gotowana osobno.... Przepis znalazłam w miesięczniku "Przyslij przepis". Polecam!

Składniki:

100g kaszy jęczmiennej (może być w woreczku)

6 szklanek rosołu (ja często gotuję zupy na wywarze z królika)

1 porcja młodej włoszczyzny

4 - 5 cebul dymek

vegeta

garść szczawiu

1/2 kg ziemniaków

3 łyżki oliwy lub oleju

1/2 szklanki smietany

sól, pieprz

 

Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem vegety. Dokładnie osączamy. Cebulę i włoszczyznę ścieramy na tarce z duzymi otworami. Szklimy na oliwie lub oleju. Zalewamy rosołem, doprowadzamy do wrzenia.

Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do  zupy i gotujemy do miękkości. Umyty i osączony szczaw siekamy. dodajemy do zupy razem z kaszą, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.

Zaprawiamy śmietaną rozprowadzoną 3 -4 łyżkami lekko ostudzonej zupy.

Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi