sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 21 czerwca 2017
Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

Moja ulubiona wersja pieczonej dorady. Kwaskowe i słone cytryny doskonale podkręcają smak białego, delikatnego mięsa ryby.

Przepis pochodzi z książki "Hummus, za'atar i granaty" autorstwa samar Khanafer.



Dorada z marynowaną cytryną i czosnkiem

Składniki:

  • 2 dorady
  • 1 marynowana cytryna
  • 1/2 główki czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę czyścimy i lekko smarujemy oliwą z oliwek, solimy. Do środka wkładamy marynowaną cytrynę pokrojoną na mniejsze części oraz czosnek rozgnieciony w łupinach.

Pieczemy 20 - 25 minut. Podajemy na gorąco z chlebem, ryżem lub domowymi frytkami.

Smacznego:)

Kiszone cytryny

Tak przyrządzone cytryny pogłębiają smak wielu potraw - marynat, tagine, pieczonego kurczaka czy ryby. Osobiście uwielbiam  letnie tabouleh z surowego kalafiora podkręcone sokiem i skórką takiej cytryny! Moje dziecko - natomiast - nie wyobraża sobie bez niej pieczonej dorady :) Bardzo polecam!

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" autorstwa D. Wójciak.



Kiszone cytryny

Składniki:

  • 10 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
  • 1/2 szklanki gruboziarnistej soli morskiej

Z pięciu cytryn wyciśnij sok. Pozostałe owoce dokładnie wyszoruj i sparz, rozetnij na ćwiartki, pozostawiając je złączone na jednym z końców. Do środka każdego owocu wsyp kopiastą łyżkę soli, następnie włóż je do słoika, ciasno upychając. Owoce zasyp pozostałą solą i zalej sokiem cytrynowym, tak by dokładnie je przykrywał. Słoik zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie cytryny będą już ukiszone. Możesz przechowywać je w lodówce przez rok lub nawet dłużej, pod warunkiem, ze będą przykryte sokiem.



Smacznego:)

Sałata ze smażonym halloumi

Lekka i zarazem pożywna sałatka, w sam raz na obiad w upalny dzień, sycącą, zdrową przekąskę czy lunch w pracy.

Mleczny, delikatny posmak halloumi idealnie współgra tu ze słodką papryką i nieco pikantnym tymiankiem. Do całości polecam chrupiącą bagietkę. Jeśli lubicie :) Naprawdę pyszne!

Przepis pochodzi z książki M. Grycan "Moja Dolce vita!"



Sałata ze smażonym halloumi

Składniki:

  • 200 g sera halloumi
  • sałata rzymska lub garść mieszanki sałat
  • balsamico
  • 1 czerwona papryka
  • świeży tymianek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Halloumi smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor, układamy na sałacie, skrapiamy pozostałą oliwą, posypujemy papryką i dekorujemy balsamico oraz tymiankiem.

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi