sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 07 czerwca 2016
Coleslaw z granatem i rodzynkami

Zdecydowanie jedna z moich ulubionych surówek! Soczysta, aromatyczna (dzięki kolendrze), kolorowa. Idealna do wieprzowiny, zarówno pieczonej na grillu jak i duszonej w ciężkich tłustych sosach. Co ważne: smakuje dzieciom i jest dość szybka w wykonaniu.



Coleslaw z granatem i rodzynkami

Składniki:

  • 1/2 małej kapusty czerwonej (ok. 200 g)
  • 1/2 małej kapusty białej ( ok. 200 g)
  • 2 łyżki pestek z granatu
  • 2 garści rodzynek sułtańskich
  • 1 marchewka
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • świeża kolendra
  • sól, pieprz

Kapustę cienko poszatkować, wrzucić do miski. Dodać marchewkę utarta na tarce o dużych oczkach. Wszystko skropić sokiem z limonki. Dodać ziarenka granatu i rodzynki, wymieszać. Następnie dodać majonez, śmietanę, poszatkowaną świeżą kolendrę, doprawić solą i pieprzem i ponownie wymieszać dokładnie. Gotową sałatkę schłodzić przed podaniem.

 

źródło

Gao xao sa ot (kurczak z trawą cytrynową)

Typowe wietnamskie danie, które dzięki trawie cytrynowej zyskuje świeżość i lekkość. Lekko pikantne, bardzo aromatyczne, proste w wykonaniu, doskonałe w smaku.



Gao xao sa ot (kurczak z trawą cytrynową)

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka (mogą być udka bez skóry)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 posiekana szalotka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • kolendra do przybrania

Marynata:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
  • 2 laski trawy cytrynowej
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 papryczki chili (posiekane)

Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski. Z trawy cytrynowej zdjąć zewnętrzny liść, odciąć twardą końcówkę przy korzonku i białą część pociąć na bardzo cienkie plastry (zieloną część wyrzucić).

Przygotować marynatę z połowy porcji składników. Połączyć sos rybny z cukrem i mieszać, aż się cukier rozpuści. Dodać połowę pokrojonej trawy cytrynowej i połowę posiekanego czosnku oraz chili. Dołożyć mięso. Wymieszać całość dokładnie i odstawić do lodówki. na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Rozgrzać wok, wlać olej i gdy zacznie lekko dymić, dodać resztę trawy cytrynowej, papryczki chili i czosnku. Podsmażać przez kilka sekund i dołożyć zamarynowanego kurczaka, smażyć ok. 2 min z każdej strony stale mieszając. dodać mleko kokosowe i posiekaną szalotkę. Przykryć i smażyć na średnim ogniu ok. 5 min.

Przełożyć na półmisek i przybrać listkami świeżej kolendry. Podawać razem ze świeżo ugotowanym ryżem.

 

źródło przepisu: "Tao smaku" Jacek Wan

Sałatka z raków z lubczykiem

Ta sałatka mnie zaskoczyła! Lubczyk - za którym tak naprawdę nie przepadam - nic a nic mi nie przeszkadza, raki smakują wybornie, całość jest mocno słona, idealnie doprawiona, kwaskowata. Pyszne, po prostu. Bardzo polecam:)



Sałatka z raków z lubczykiem

Składniki:

  • 150 g raków w zalewie
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przyprawy maggi w płynie (dowolnie)
  • 5 posiekanych liści lubczyku
  • pieprz

Raki dobrze odcedzić w durszlaku lub na sicie. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobniutko i rozetrzyj ze szczyptą soli płaską stroną noża.

Wymieszaj w kubku śmietanę, majonez, utarty czosnek, posiekane zioła, pieprz i przyprawę maggi. Zalej sosem raki włożone do miski i wymieszaj.

 

źródło: "Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia polska dla nastolatków" A. Kręglicka

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi