sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 25 czerwca 2015
Piegowata sałata

Sałata, słodkie truskawki, chrupiąca cebulka nadająca ostrości  i sos makowy z czosnkiem :) Dość dziwna kompozycja składników, ale całość smakuje całkiem fajnie, no i wygląda bardzo apetycznie. Przepis Kasi Bosackiej.



Piegowata sałata

Składniki:

  • sałata głowiasta
  • 1/4 szklanki maku
  • kilka krążków małej wiosennej cebuli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • sól do smaku
  • 10 - 15 truskawek

Mak zalewamy gorącą wodą, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski. Na wierzchu układamy krążki cebuli.

Jogurt mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy mak i jeszcze raz mieszamy.

Sos wylewamy na sałatę. Całość dekorujemy pokrojonymi w talarki truskawkami.



Smacznego :)

poniedziałek, 22 czerwca 2015
Zielona sałatka z truskawkami i drobiowa watróbką

Truskawki to ja jednak wolę w wersji wytrawnej :) chociażby zapieczone na porcji łososia czy w mojej ulubionej salsie z cebulą, czosnkiem i imbirem.

Taką zielona sałatkę z dodatkiem smażonej wątróbki robię czasem na obiad w ciepłe dni. Fajnie smakuje, doskonale syci, ma sporo witamin, a poza tym jest szybka i łatwa w przyrządzeniu.





 





Zielona sałatka z wątróbka i truskawkami

Składniki:

  • świeży szpinak
  • liście pokrzywy
  • liście mniszka lekarskiego
  • truskawki
  • smażona drobiowa wątróbka
  • ocet balsamiczny
  • miód
  • ser pleśniowy (opcjonalnie)

Liście pokrzywy zanurzyć na chwilę we wrzątku, a następnie zahartować w lodowatej wodzie. Osuszyć. Na talerzach porozkładać wszystkie umyte i osuszone zielone listki. Na wierzchu porozkładać truskawki pokrojone w ćwiartki lub połówki oraz ciepłą usmażoną wątróbkę. Wierzch można posypać pokruszonym pleśniowym serem. Całość skropić wedle uznania sosem przygotowanym z octu balsamicznego i miodu.

smacznego :)

czwartek, 18 czerwca 2015
Jajecznica ze szparagami i pomidorem

Bardzo delikatna. Bardzo :) Osobiście wolę jajecznicę na wędzonce albo usmażoną na odrobinie masła z dodatkiem zezłoconej cebulki czy sporej ilości szczypiorku, ale w takiej wersji też całkiem fajnie smakuje, no i apetycznie wygląda! Przepis Jurka Sobieniaka zaczerpniety z magazynu "Moje gotowanie".



Jajecznica ze szparagami i pomidorem

Składniki:

  • 8 szparagów
  • malinowy pomidor
  • dymka
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka masła 
  • sól, pieprz
  • 4 dag startego sera Bursztyn

Szparagi tniemy pod skosem w plasterki, główki kroimy wzdłuż na pół, pomidora parzymy i zdejmujemy skórkę, a następnie dzielimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Dymkę kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski, mieszamy z mlekiem. Na patelni rozpuszczamy masło, najpierw wrzucamy pokrojone pomidory i dymkę, obsmażamy, po 2 minutach dokładamy szparagi, lekko solimy i pieprzymy. Całość dusimy 2 minuty, po czym zalewamy jajkami z mlekiem i mieszamy co 30 s, aby jajka zaciągnęły całą masę. Gotową jajecznicę posypujemy tartym serem, podajemy z grzankami.


smacznego :)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi