sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 28 czerwca 2012
Curry z kurczakiem i tamaryndowcem

Pyszne, niesamowicie aromatyczne curry z kwaśnym tamaryndowcem. Jeśli będziecie mieli do wyboru: tańszą pulpę i droższą pastę w słoiczku - wybierzcie tę drugą - pulpa jest zazwyczaj pełna nasion przez co więcej z nią "zabawy". Przepis znalazłam na blogu Eve.

curry z tamaryndowcem

Curry z kurczakiem i tamaryndowcem

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżka masła
  • 3 goździki
  • 1 laska kory cynamonowej
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego chilli

 

Pastę tamaryndowca rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić na 10 minut, co jakiś czas zamieszać. Posiekać cebulę. Czosnek, papryczkę chilli i trawę cytrynową pokroić w plasterki. Wszystko włożyć do blendera, wlać 1 łyżkę rozpuszczonego tamaryndowca, zmiksować do gładkości. W dużym rondlu roztopić masło, dodać korę cynamonową przełamaną i goździki, lekko przesmażyć, aby wydobyć aromat. Dodać zmiksowaną pastę, dokładnie wymieszać. Dodać kurkumę, kolendrę, kardamon i chilli w proszku, dokładnie wymieszać. Dodać pokrojonego w dużą kostkę kurczaka, smażyć ok. 4 min., aż mięso zmieni kolor. Wlać pozostałą część rozpuszczonego tamaryndowca, dokładnie wymieszać i dusić przez 10 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować przez kolejne 10 minut. Podawać udekorowane laską cynamonu z sosu.

Smacznego:)

środa, 27 czerwca 2012
Warzywa stir-fry z tofu

Soba z sezamem i łososiem albo z kaczką i kapustą pekińską. Kolorowy makaron, kupiony gdzieś tam i kiedyś tam, czekający cierpliwie w kuchennej szafce z przygotowanym wcześniej (i zamrożonym!) sosem bolońskim (wg Jamiego O.) albo włoskie spaghetti z masłem i parmezanem czy oliwą i czosnkiem... Uwielbiam takie dania i to nie tylko za smak ale i za to, że są tak szybkie, a nawet proste w przygotowaniu. Ostatnio zasmakowałam w stir-fry wg przepisu Tomka Woźniaka, z tofu i cytrynowo-korzennym pieprzem syczuańskim, który pachnie przecudownie!!!

Przepis ten znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" i odrobinę go zmodyfikowałam - marynując tofu w sosie sojowym przed dodaniem do potrawy. Polecam!

stir-fry

Warzywa stir-fry z tofu

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do zamarynowania tofu
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 250g brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 150g tofu naturalnego lub wędzonego
  • garść orzechów nerkowca
  • 200g chińskiego makaronu pszennego

 

Tofu kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm i marynujemy w kilku łyżkach sosu sojowego (min. 20 minut). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju w woku lub na patelni, dodając pod koniec czosnek. Dodajemy sos sojowy, pieprz syczuański, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 min. i podajemy.

Smacznego:)

niedziela, 24 czerwca 2012
Ruskie canneloni

Duże makaronowe rurki wypełnione pieprznym ruskim farszem, okraszone słoninką z cebulą są baaardzo dobre! Ale radzę zrobić podwójną porcję, bo to co zostanie można przełożyć na patelnię i usmażyć na rumiano. Bo takie połączenie... mocno wysmażonej cebuli, skwarek, chrupiącego makaronu i kremowego mocno pieprznego farszu to niebo w gębie.

canneloni z ruskim farszem

Ruskie canneloni*

Składniki:

  • 10 rurek canneloni
  • 5 ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 2 cebule
  • 100g słoniny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • łyżka oleju

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jedną cebulę obrać, posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki zmielić wraz z twarogiem. Doprawić solidnie solą i pieprzem. Canneloni ugotować bardzo al dente (mają być tylko lekko miękkie). Odcedzić i przelać zimna wodą, by się nie skleiły. Następnie nadziewać je przygotowanym farszem. Słoninę pokroić w kosteczkę i rzucić na patelnię. Gdy zacznie się rumienić, dorzucić drugą posiekaną cebulę i chwilę jeszcze smażyć, by powstała okrasa. ruskie canneloni ułożyć w naczyniu do zapiekania i okrasić skwareczkami z cebulą. Wstawić danie do gorącego piekarnika na ok.15 minut.

Smacznego!

* przepis Pawła Lorocha

piątek, 22 czerwca 2012
Trottole z warzywami i fetą

Dla mnie to jedno z tych dań, których nigdy nie ma sie dość. Proste  w wykonaniu, szybkie, lekkie i pysznie smakujące, nawet jeśli nie przepada sie za kaparami...:)

trottole1

trottole2

Trottole z warzywami i fetą*

Składniki:

  • 200g makaronu
  • paczka mrożonych brokułów lub 500g świeżych
  • garść płatków migdałów ziaren sezamu bądź słonecznika
  • 200g sera feta lub słonego koziego
  • kapary (lub czarne oliwki, pokrojone w krążki)**
  • pomidorki cherry
  • oliwa z oliwek (extra vergine)
  • cytryna
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • kilka kropel oleju sezamowego (opcjonalnie)

 

Makaron ugotujcie al dente w osolonej wodzie z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek. Brokuł ugotujcie na parze tak, aby pozostały twardawe i chrupiące. Migdały, sezam lub słonecznik uprażcie na patelni na malutkim ogniu aż do delikatnego zrumienienia. Następnie - jeśli chcecie zjeść potrawę na ciepło - na dużą patelnię wrzućcie makaron i brokuły***, polejcie oliwą z oliwek. Pokruszcie ser feta lub kozi, dodajcie kapary. Rozłóżcie porcje na talerze, każdą posypcie migdałami/ziarnem/sezamem, skropcie dość obficie sokiem z cytryny, dodajcie świeżo zmielony pieprz i ew. sól, ale pamiętajcie, że feta jest bardzo słonym serem. Jeśli użyliście ziarna sezamowego warto również dodać kilka kropel oleju sezamowego. Udekorujcie przeciętymi na pół pomidorkami cherry****.

Jeśli chcecie zrobić sałatkę na zimno***** - w tej samej kolejności składniki wymieszajcie w dużej misce, polejcie obficie oliwą, posypcie serem, skropcie cytryną i sowicie oprószcie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

trottole4

trottole5

Smacznego!

* jeden z przepisów z książeczki "Makaron" pod redakcją P.Lorocha, podany przez Paulinę Holtz (nie wiem czemu zawsze mówię Agnieszka Holtz:))

**kapary mogą być dowolnej wielkości, ale nie należy przesadzić z ich wielkością, żeby potrawa nie była zbyt słona - wystarczy pół małego słoiczka

*** większe łodyżki posiekałam drobno, wrzuciłam na oliwę z oliwek i lekko podsmażyłam, następnie dodałam resztę brokułów i makaron

****można również pomidorki dodać na patelni i podgrzać z  składników - ciepłe są przepyszne!

*****również to co zostanie z dania przygotowanego na ciepło, można wstawić do lodówki i zjeść na zimno na kolację - też będzie smacznie!

wtorek, 19 czerwca 2012
Coleslaw

 Wyśmienita surówka z białej kapusty, którą znają prawie wszyscy. Znam mnóstwo wariacji na jej temat. Kiedyś robiłam Coleslaw z czerwonej kapusty i kopru włoskiego, a niedawno spróbowałm wietnamskiej wersji - z młodej kapusty, z kurczakiem świeżą miętą i dressingiem z oleju i sosu rybnego... jeszcze japońska wersja przede mną - z sake, wasabi i czarnym sezamem - ale to już później:) A dzisiaj taka najzwyklejsza -z kminkiem. Oczywiście jeśli ktoś kminku  nie lubi może z niego zrezygnować, też będzie pysznie. Przepis znalazłam w książce Anny Muchowicz "Ulubione dania z kapusty".

coleslaw

Coleslaw

Składniki:

  • głowka białej kapusty (najlepiej średniej wielkości)
  • 2 marchewki
  • cebula

Sos:

  • szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki białego octu winnego
  • łyżka musztardy Dijon
  • 2 czubate łyżeczki cukru pudru
  • łyżka kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotować sos. Majonez wymieszać z octem, musztardą, cukrem i kminkiem.

Kapustę cienki poszatkować, marchewkę utrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebule albo posiać drobno, albo pokroić w cienkie półplasterki. W dużej misce wymieszać warzywa z sosem i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Może tam stać nawet i całą noc. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać i przybrać gałązkami natki pietruszki.

Smacznego!

Develey

Do przygotowania tej sałatki użyłam kilku produktów marki Develey:

gęstego, pysznego Majonezu wiejskiego, mocnego octu winnego i musztardy Dijon - lekko słonej o aksamitnej konsystencji. Polecam,  szczególnie majonez!

sobota, 16 czerwca 2012
Kurczak, parmezan, boczek wędzony, musztarda Dijon i marynata teriyaki Kikkoman

Co powiecie na wykwintny, a zarazem niesamowicie prosty w wykonaniu obiad? Choćby taki: soczyste piersi kurczaka pod serowo-musztardową kołderką, ziemniaki i surówka Colesław. Kto woli kurczaka z pieczywem, proszę bardzo - chrupiące bagietki idealnie się to sprawdzą.

Wystarczy wcześniej zamarynować mięso, a przed pieczeniem tylko posmarować je musztardą i posypać wytopionym boczkiem i świeżo startym parmezanem. Musztardy radzę użyć tyle ile lubicie, tak samo sera. A jeśli nie lubicie ani musztardy Dijon ani parmezanu, polecam sos-marynatę teriyaki Kikkoman. Zapewniam, mięso zamarynowane w niej będzie fantastycznie soczyste i mięciutkie!

 

kurczak na ostro2

Kurczak teriyaki z musztardą, parmezanem i boczkiem*

  • 4 piersi kurczaka
  • 10 dag musztardy Dijon (lub mniej)
  • 1/4 szklanki japońskiego sosu teriyaki
  • 1/4 - 1/2 szklanki pokrojonego w kosteczkę i wysmażonego na chrupko boczku
  • 1/2 szklanki świeżo startego  parmezanu

Piersi zamarynować  w sosie teriyaki i zostawić pod przykryciem w lodówce na min. 2 godziny (a najlepiej na  całą noc). Następnie ułożyć je w naczyniu  do zapiekania. Wierzch piersi posmarować musztardą, posypać skwarkami i parmezanem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.

kurczak na ostro3

Smacznego:)

musztarda i sos

* zmodyfikowany przepis z książeczki "Dania z kurczaka" seria Biblioteka Poradnika Domowego

piątek, 15 czerwca 2012
Sernik kalifornijski

Trochę pracochłonny i bardzo słodki, ale tak pyszny, że znika ze stołu w okamgnieniu:)

Przepis pochodzi z książki "Nowe przepisy s. Anastazji" wyd.WAM. Bardzo polecam!

sernik kalifornijski

Sernik kalifornijski

Ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina amoniaku
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany

 

 

Mąkę z margarynę posiekać nożem, dodać utarte żółtka z cukrem, proszek do pieczenia, amoniak, śmietanę i szybko zarobić ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

  • 1kg zmielonego sera
  • 1 kostka margaryny
  • 30 dag cukru
  • 8 jajek
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

 

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń. z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem.

Kruszonka:

  • 18 dag masła
  • 25 dag mąki pszennej
  • 13 dag cukru

 

Wyrobić  szybko opuszkami palców kruszonkę, wsypać ją do foliowego woreczka i schłodzić (najlepiej w zamrażalniku).

dodatkowe składniki:

  • ok. 5 dag pokruszonych płatków migdałowych
  • 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu
  • 75 dag śliwek kalifornijskich pokrojonych w drobną kostkę

 

Spód brytfanki wyłożyć kruchym ciastem - posypać cynamonem wymieszanym z płatkami migdałowymi, na to połowa porcji śliwek, wreszcie masa serowa i reszta śliwek. Piec ok. 60-70  minut w temp. 170  st.C. Na 30 min przed końcem pieczenia posypać kruszonką.

Smacznego:-)

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

 

czwartek, 14 czerwca 2012
Spaghetti z żurawinowym sosem bolońskim

Po tak długiej  przymusowej przerwie, warto podać przepis na coś wyjątkowego. A to danie bez wątpienia takie jest, chociaż z tradycyjnym sosem bolońskim niewiele ma wspólnego, chyba tylko mięso mielone:) Żurawinowy sos boloński długo gotowany na małym ogniu, staje się ciemny, słodkawy i aromatyczny. Jest mniej pracochłonny od tego z dodatkiem warzyw i najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu.

Na koniec dodam jeszcze, że użyłam do tego dania delikatnego i aromatycznego ketchupu marki Develey opartego na oryginalnej recepturze McDonald`s i choć znalazłam już  kiedyś swój ulubiony ketchup ten też mogę szczerze polecić.

sos

Spaghetti z żurawinowym sosem bolońskim*

Składniki:

  • 50 dag spaghetti
  • 40 - 50 dag mielonej wołowiny
  • 100g suszonych żurawin
  • cebula
  • 1-2 zabki czosnku
  • 6 łyżek keczupu
  • 100 ml bulionu wołowego
  • łyżka oleju
  • gałązka tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć wołowinę. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut. Następnie dodać listki tymianku, wlać gorący bulion i keczup. Przykryć i gotować na małym ogniu. Po kilkunastu minutach dołożyć żurawiny i na malutkim ogniu gotować najlepiej ok. 1,5 godziny. Następnie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane (al dente-oczywiście!) spaghetti odcedzić i polać przygotowanym sosem.

spaghetti z żurawiną

Smacznego:)

*przepis pochodzi z "Poradnika domowego"

P.S.

Chciałabym serdecznie podziękować tym, którzy tu zaglądali, zostawiali komentarze, pisali e-maile, a przede wszystkim pamiętali o starej dobrej Andzi :-)

19:58, andzia-35
Link Komentarze (14) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi