sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 30 czerwca 2011
Śledzie w pieczarkowym leczo

źródło

Śledzie w pieczarkowym leczo

Składniki:

  • 40 dag filetów śledziowych
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 szklanki dobrego keczupu
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju

 

Cebule, pieczarki i paprykę oczyścić. Cebule pokroić w kostkę, paprykę w słupki, a pieczarki w plasterki. Rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać paprykę, kilka minut smażyć i dodać pieczarki, smażyć, aż warzywa będą miękkie. Przestudzić, dodać keczup i wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymoczone śledzie pokroić na kawałki na jeden kęs i wymieszać z leczem. Przykryć i odstawić do lodówki, przynajmniej na noc. 

Smacznego!

wtorek, 28 czerwca 2011
Styropian II

Kiedyś robiłam podobne ciasto ze śmietaną i dżemem. Pyszne! Ale to bardziej mi smakuje. Jest kruche i orzeźwiające. Lekko brzoskwiniowe, kokosowe i bardzo jagodowe. W oryginalnym przepisie była tylko jedna garść borówek, ja dałam aż cztery i ta wersja bardzo mi zasmakowała. Przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz. Polecam!

Styropian II

Składniki:

  • 3 szklanki mąki, przesiać
  • 25 dag masła lub margaryny, zimnego i pokrojonego w małą kostkę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek

 

Z podanych składników zrobić kruszonkę i podzielić ją na dwie porcje. Kazdą przesypać do foliowego woreczka i włożyć do zamrażarki.

Masa:

  • 1 litr jogurtu brzoskwiniowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy
  • borówki lub jagody (garść lub więcej)

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Jogurt przelać do miski, dodać cukier, budyń i proszek do pieczenia. Zmiksować. Następnie wsypać wiórki i wymieszać drewnianą łyżką, dodać białka i również wymieszać, ale bardzo delikatnie. Na sam koniec dodać borówki*. Wszystko ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Dużą formę (22x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Część kruszonki wsypać na dno foremki, na to wylać masę, a wierzch posypać pozostałą porcją kruszonki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i piec ok. 1 godz.

Smacznego!

* można je wysypać na masę, zamiast z nią mieszać

poniedziałek, 27 czerwca 2011
Napój chabrowy

To miał być napój w kolorze liliowym, tyle że moje kwiaty były zasypane cukrem przez 7 dni,, a nie 3 i sok stał sie ciemnobrązowy. Ale to nic, za rok nie przegapię.

Smakował  przepysznie, choć jak dla mnie był zbyt słodki, więc dolałam wody, drugie tyle co w przepisie. Polecam!

/źródło: "Taniec z garami. Kuchnia na moją nutę" P. Galińskiego/

Napój chabrowy

Składniki:

  • 1 kg kwiatów chabru
  • 1/2 kg cukru

 

Opłukane, pozbawione łodyg kwiaty chabru zasypujemy cukrem. Odstawiamy w chłodne ciemne miejsce, albo do lodówki. Po 3 - 4 dniach zlewamy powstały sok. Kwiaty zalewamy litrem wrzątku, mieszamy i przestudzone odcedzamy. Wodę łączymy z sokiem. Gotowy napój możemy zakwaszać sokiem z cytryny, a jeśli będzie zbyt słodki, dolać chłodnej przegotowanej wody.

Smacznego!

piątek, 24 czerwca 2011
Pasta z tuńczyka wędzonego

Jakiś czas temu udało mi sie wreszcie kupić pieprz czerwony w ziarnach i w końcu wypróbowałam przepis, który od dawna mnie zainteresował. Całość wyszła smakowicie, a pieprz czerwony jest naprawdę super! Chociaż powiem Wam, że miałam go naprawdę po dziurki w nosie, kiedy moja Córka przygotowała mi piekielną kanapkę. Nałożyła kopiastą łychę pieprzu na nią, a zjeść trzeba było, bo przykrość byłaby wielka:))))

źródło

Pasta z tuńczyka wędzonego

Składniki:

  • kawałek tuńczyka, ok. 30 dag, dokładnie oczyścić
  • 2 duże jajka, ugotować na twardo i obrać
  • 1/2 sporej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz czerwony

 

Tuńczyka, jajka i cebulę zblenderować lub przekręcić przez maszynkę. Doprawić solą i majonezem. Dokładnie wymieszać. Pastę nakładać na kromki chleba lub bułkę i posypywać pieprzem w ziarnach.

Smacznego!

czwartek, 23 czerwca 2011
Semifreddo z bezami i smażonymi truskawkami

Moje pierwsze semifreddo, ale z pewnością nie ostatnie!

Pracy przy nim niewiele. a smakuje niczym najlepsze lody . Wspaniale śmietankowe, z kawałeczkami truskawek - i tu moja rada- użyjcie do niego malutkich truskawek.

/źródło: blog Olgi Smile - Smak imprezy/

Semifreddo z bezami i smażonymi truskawkami

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 3 jajka
  • 100 ml cukru
  • 1 szklanka truskawek
  • 1 łyżka masła
  • odrobina pieprzu
  • kilka bez

 

Truskawki umyć, podzielić na ćwiartki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły, a z soku utworzył się sos. Wtedy doprawić szczyptą pieprzu. W osobnych miskach ubić: kremówkę na sztywno, białka z odrobiną soli, także na sztywno, żółtka z cukrem do białości. Wszystko delikatnie połączyć. Dodać także pokruszone bezy i schłodzone truskawki. Kilka razy przemieszać masę łyżką.

Semifreddo przełożyć do wyłożonej folią spożywczą, foremki i wstawić do zamrażarki. Po ok. 4 godzinach lody są gotowe. Przed podaniem należy wyjąć je kilka minut wcześniej z zamrażarki, aby nieco zmiękły i dały się łatwo pokroić.

Smacznego!

wtorek, 21 czerwca 2011
Spaghettoni (lub spaghetti) z sosem pomidorowym z pieczarkami i kiełbasą

Wczoraj w Lidlu zaopatrzyłam sie w ser Pecorino i kilka rodzajów makaronu, m. in. w długaśny, szpinakowy o wdzięcznej nazwie "spaghettoni". Dla mnie to makaron dla wytrwałych, albo cierpliwych - jak kto woli:) Bo wciągasz go i wciągasz, a końca nie widać. Jedni go za to polubią innym zachce sie zwykłego spaghetti.

Podałam go w bardzo prostym, choć pożywnym i smacznym sosie - pomidorowym z pieczarkami i kiełbasą. Pyszne było!

/źródło:" Babie lato, czyli bądź szcześliwa całe życie" A. Perepeczko/

Spaghettoni z sosem pomidorowym z pieczarkami kiełbasą

Składniki:

  • 1 paczka spaghetti lub spaghettoni
  • 1/2 kg dobrej cienkiej kiełbasy (można dać więcej)
  • 2 spore cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 kg pieczarek (jeśli je lubisz, mozesz nawet dać 70 dag)
  • ok. 1 łyżki oregano albo mieszanki ziół do spaghetti
  • 1/2 łyżki sproszkowanej ostrej papryki  (mniej lub więcej)
  • słodka papryka, wedle uznania
  • koncentrat pomidorowy (puszka lub więcej)
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz, najlepiej świeżo zmielony
  • starty ser, użyłam Pecorino, ale może być również Gouda lub inny ulubiony

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, następnie zahartować i odstawić. Kiełbasę, pieczarki, cebule i czosnek pokroić w niewielką kostkę. 

Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, następnie oprószyć ją odrobiną cukru i soli. Jak zmięknie, dodać czosnek, a za moment kiełbasę. Po kilku minutach smażenia, oprószyć całość słodką i ostrą papryką oraz oregano . Kiedy kiełbasa ładnie sie przysmaży, wrzucć pieczarki, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć. W międzyczasie, doprawić całość solą. Wody z pieczarek nie odparowywać! Do miękkich pieczarek dodać do smaku koncentrat i pogotować jeszcze chwilę. Doprawić. Makaron dodać do sosu i dobrze, ale delikatnie wszystko razem wymieszać. Podgrzać chwilę . Na talerzach, posypać startym serem.

Smacznego!

niedziela, 19 czerwca 2011
Miseczka ostrych oliwek

Ostre, kwaskowe i czosnkowe. Fajne! Przepis znalazłam w książce Olgi Smile " Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem".

Miseczka ostrych oliwek

Składniki:

  • słoiczek czarnych oliwek
  • 1 ostra papryczka (czerwona lub zielona)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • posiekany szczypiorek

 

Oliwki dobrej jakości, twarde, bez pestek, odlewamy z zalewy. W miseczce mieszamy ząbek czosnku roztarty z solą, oliwę, ocet balsamiczny, dodajemy posiekaną papryczkę i niewielką ilość szczypiorku. Mieszamy dokładnie z oliwkami i odstawiamy na minimum kilkanaście minut. Podajemy w małych miseczkach z wykałaczkami lub małymi widelczykami.

Smacznego!

sobota, 18 czerwca 2011
Winegret orientalny

Bardzo kwaśny, słonawy, wyrazisty w smaku, tak, że niewielka jego ilość wystarczy, aby nadać charakter sałatce. No i jeszcze te orzeszki piniowe - podprażone i "zgaszone" octem...pycha! W oryginalnym przepisie wśród składników znajdziecie minikostkę pietruszkową Knorr, ja zastąpiłam ją niewielką ilością drobniutko posiekanej natki. Kto chce może dodatkowo jeszcze sos posolić, ale ostrożnie z tą solą! Przecież sos sojowy jest słony, niesamowicie. Winegret orientalny to doskonały dodatek do sałatek makaronowych, kurczaka czy cukinii. Ja podałam go w sałatce z makaronu ryżowego, z chrupiącymi warzywami i kurczakiem. Polecam, choć zdaję sobie sprawę, że nie jest to coś co podpasuje każdemu. Przepis znalazłam w książce Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj II"


winegret

 

Winegret orientalny

Składniki:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • odrobina posiekanej natki pietruszki lub minikostka przyprawowa Pietruszka Knorr
  • 60g orzechów pinii

 

Wlej do miseczki ocet ryżowy i sos sojowy. Przypraw pieprzem cayenne i czarnym, dodaj drobniutko posiekaną natkę lub minikostkę do smaku. Upraż orzechy na złoty kolor na suchej patelni i gorące wsyp do sosu. Powinny mocno zasyczeć i zapachnieć. Sos dobrze wymieszaj - jest gotowy do uzycia.

Smacznego!

piątek, 17 czerwca 2011
Śledzie ze smażoną cebulką

Zamiast surowej cebuli smażona na maśle, zamiast soku z cytryny ocet jabłkowy. Bardzo fajna, delikatna w smaku zakąska. Kto lubi może swoją porcję posypać świeżo zmielonym pieprzem.


/źródło: "Biesiada - przyjęcie w swojskim stylu" Olgi Smile/

Śledzie ze smażoną cebulą

Składniki:

  • 250g płatów sledziowych
  • 3 cebule
  • łyżka masła
  • 250 ml oliwy (oleju)
  • 2 małe listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 łyżki octu jabłkowego

 

Śledzie wymoczyć i pokroić w niewielkie kawałki. Cebule pokroić w mała kostkę i zezłocić na maśle, w międzyczasie doprawiając szczyptą soli i cukru. Ostudzić. Śledzie i cebule przełożyć do miski, dodać resztę składników i wymieszać. Przełożyć do słoika, zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Podawać ze świeżym chlebem.

Smacznego!

czwartek, 16 czerwca 2011
Chutney z rabarbaru

Ciemny i gęsty, przypominający nieco powidła śliwkowe. W smaku słodko - kwaśny. Idealnie komponuje sie z pieczonym mięsem i domową wędzoną szynką. Z serami, rewelacja, to chyba najlepsze połączenie, chociaż... ostatnio domowy chleb na zakwasie obłożyłam plastrami dobrej kaszanki i obficie posmarowałam chutney`em. Połączenie dziwne, ale w smaku znakomite!

/źróło: "Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" Olgi Smile'/

Chutney z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg cukru
  • 300 - 500g rodzynków
  • 500 ml octu
  • 3 łyżeczki mielonych goździków
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru

 

Rabarbar i cebulę kroję na niewielkie kawałki, wrzucam do garnka. D9odaję pozostałe składniki, mieszam i gotuję na małym ogniu ok. 30 - 40 minui. Następnie odkrywam i odparowywuję na dużym ogniu, często mieszają. Chutney powinien być ciemny, i bardzo gęsty. Gotowy przekładam w słoiczki i pasteryzuję ok. 15 minut.

Smacznego!

wtorek, 14 czerwca 2011
Niedźwiedzie łapki z pazurkami

To miał być dzień wspólnego pichcenia z dzieckiem. Tyle, że moja Córka ma dopiero 3 lata i niesamowity temperament.Tak, Ona by pomogła i to chętnie, ale wtedy kiedy akurat nie trzeba:) Zamiast formowania kotlecików, wolała bieganie za motylem. No i dobra. Mama przyrządziła, córka zjadła.

Niedźwiedzie łapki to mięsne kotleciki z migdałami, które sprawdzą sie na wszelkich imprezach dzieciących. Oryginalny wygląd z pewnością zachęci niejednego niejadka do spróbowania. A spróbować warto. Smakują pysznie - choć według mnie tylko na zimno - a dodatkowym plusem jest to, że nie są tłuste. Polecam!

Niedźwiedzie łapki z pazurkami

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa, najlepiej mieszanego
  • 2 średnie cebule
  • 2 większe czerstwe bułeczki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pikantnej musztardy (może być z całymi ziarenkami gorczycy)
  • 3 łyżki keczupu (użyłam firmy Pudliszki)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyzeczka oregano
  • słodka mielona papryka
  • garść migdałów, zblanszowanych, obranych i pokrojonych w słupki
  • odrobina oleju
  • kilka listków sałaty
  • cząstki pomidora do dekoracji (mogą być czereśniowe)

 

Bułeczki namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmiękną dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać odciśniętą bułeczkę, cebulę surową lub podsmażoną na niewielkiej ilości oleju - podczas smażenia doprawiamy ją szczyptą soli i cukru.

Dodajemy również musztardę, keczup, oregano i słodką paprykę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Wyrabiamy dokładnie, ręcznie lub mikserem. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dosypać niewielka ilość bułki tartej. Uwaga! Konsystencja masy , różni się od konsystencji masy na tradycyjne mielone. Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki w kształcie niedźwiedzich łapek. Wcisnąć w nie słupki migdałów tak, aby wyglądały jak pazurki. Blachę nasmarować odrobiną oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Umieścić na niej kotlety, wsunąć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 25 - 30 minut w temp. 200 st.C Liście sałaty opłukać i osuszyć ręczikiem papierowym. Udekorować półmisek, ułożyć kotleciki razem z cząstkami pomidorów. Do małych miseczek przełożyć po kilka łyżek łagodnego keczupu, majonezu i musztardy. Podawać do kotletów.

 

Smacznego!

piątek, 10 czerwca 2011
"Pinokio" ze śliwkami

"Pinokio" to kruche, maślano - pomarańczowe ciasto zapieczone ze śliwkami, wiórkami kokosowymi i czekoladą. Niezbyt słodkie, a nawet kwaskowe. Ale smaczne! Idealne do zimnego mleka lub gorącej, słodkiej kawy.

"Pinokio" ze śliwkami

Składniki:

  • 20 dag mąki, przesiać
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, startej lub drobno posiekanej
  • 15 dag masła, mocno schłodzonego i pokrojonego w małą kostkę
  • 4 żółtka
  • ok. 1 kg śliwek
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag czekolady

 

Mąkę, proszek i skórkę siekać na stolnicy nożem, aż utworzy się kruszonka, wtedy dodać żółtka. Zagnieść szybko kruche ciasto. Owinąć je woreczkiem foliowym i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnka i upiec na jasnozłoty lolor. Podpieczone ciasto posypać 5 dag wiórków kokosowych. Następnie wyłożyć śliwki wypestkowane i przekrojone na pół. Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi i startą czekoladą. Piec w temp. 180 st.C.

Smacznego!

 

Moje uwagi:

1. Aby kruche, było naprawdę kruche, staraj się go zbytnio nie maltretować. Jak najdłużej siekaj nożem, a następnie szybko zagnieć

2. Użyłam czekolady deserowej - ponieważ ciasto było bez dodatku cukru, a owoce dość kwaśne

3. Użyłam mrożonych śliwek ale Wy tego nie róbcie!), więc przed wysypaniem ciasta wiórkami, obsypałam je również bułką tartą

4. Ciasto można upiec w okrągłej tortownicy, ja natomiast użyłam kwadratowej o boku 25 cm

czwartek, 09 czerwca 2011
Truskawkowa kasza manna

Kasza manna  to zawsze był dla mnie  smakołyk. Jeszcze będąc dzieckiem uwielbiałam niesamowicie gęstą i gotowaną bez cukru. Wykładałam wtedy takową na płaski talerzyk, posypywałam cukrem i cynamonem -szczodrze! ach, jaka byłam wtedy zachwycona takim jedzeniem!

W szkole średniej natomast zachwyt nad cynamonem zniknął a gęsta kasza manna posypana samym cukrem, to już nie było to. Zaczeła sie miłość do "lejuchy", tak nazywam rzadką kaszę mannę na mleku aczkolwiek bez cukru. Taką w owych czasach najbardziej lubiłam. 

Teraz przyznam szczerze najbardziej lubię kaszę na wodzie, przyprawiona solą, a na talerzu okraszoną dobrze wysmazoną słoinką i ew. leciutko doprawioną Vegetą. A na deser w sezonie nigdy nie odmówię sobie kaszki truskawkowej. Kiedyś lubiłam taką gęstą, dzisiaj wolę nieco rzadszą, ale za to dodaję odrobinę masła. Prosty i pyszny deser!

/źródło: Moje kucharzenie/

Truskawkowa kasza manna

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • spora garść truskawek pokrojonych w plasterki
  • 2 - 2,5 łyżki kaszy manny (albo nawet 3 jeśli lubicie bardzo gęstą) -może być błyskawiczna
  • cukier do smaku, kryształ lub domowy waniliowy (ew. kryształ i 2 łyżeczki wanilinowego)
  • kawałek masła (opcjonalnie)
  • kilka truskawek, pokrojonych w ćwiartki - do dekoracji

 

Mleko zagotować z cukrem i ew. masłem. Na gotujące wsypywać powoli, cały czas mieszając, kaszę, chwilę pogotować, następnie dodać truskawki i delikatnie przemieszać. Gotować, często i delikatnie mieszając, aż kasza zgęstnieje. Kaszę nałożyć do miseczek, a każda porcję posypać truskawkami pokrojonymi w ćwiartki.

Smacznego!

wtorek, 07 czerwca 2011
Śledzie z gruszką i ogórkiem konserwowym

Zamarynowane w occie ryżowym i pieprzu cytrynowym, trochę słodkie, trochę kwaśne i oczywiście trochę słone! Wspaniałe!

/źródło: Fantazje kulinarne Magdy K./

Śledzie z gruszką i ogórkiem konserwowym

Składniki:

  • 250g śledzi
  • spora cebula
  • 3 niewielkie ogórki konserwowe
  • 1 duża gruszka (lub dwie małe)
  • odrobina cukru
  • pieprz cytrynowy
  • ocet ryżowy
  • 200 ml smietany 18% lub naturalnego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu

 

Płaty śledziowe wymoczyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Następnie skropić je octem ryżowym i posypać cytrynowym pieprzem. Przykryć i dostawić na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc do lodówki. 

Śmietanę (lub jogurt) wymieszać dodać pokrojone w kostkę lub półplasterki ogórki i gruszkę. Cebulę pokroić w niewielką kostkę i również dodać do sosu . Doprawić cukrem i dokładnie wymieszać. Sosem zalać przygotowane śledzie. Można je też układać warstwami w słoiku, albo po prostu wszystko wymieszać razem. Odstawić przykryte do lodówki na noc. Po 48 godzinach są najlepsze!

Smacznego!

poniedziałek, 06 czerwca 2011
Krewetki na sposób azjatycki

Lubię owoce morza i gdyby nie fakt, ze niesamowicie trudno trafić na te dobrej jakości, spożywałabym je częściej. 

Krewetki na sposób azjatyckie to proste i szybkie w wykonaniu danie. Aromatyczne, pod warunkiem, że się nie natrafiło na mrożone nieziemsko smierdzące krewetki:(, a to dosyć częste zjawisko, szczególnie w super- i hipermarketach. W każdym razie polecam!



/źródło: Smak imprezy blog Olgi Smile/

Krewetki na sposób azjatycki

Składniki:

  • krewetki obrane
  • masło
  • sałata lodowa
  • kiełki sojowe
  • olej sezamowy
  • ziarno sezamowe
  • sól

 

Krewetki podsmażyć na patelni z masłem, posolić. Następnie ostudzić do temperatury pokojowej. Sałatę umyc i bardzo dobrze osuszyć (!) następnie pociąć w paski i wrzucić na rozgrzana patelnię z kawałkiem masła i chwilke smażyć. Sałata musi pozostać żywozielona, w miarę jędrna. Do dużej miski przełożyć kiełki, ostudzoną sałatę, krewetki, dodać ziarno sezamowe podprażone na suchej patelni (dużo!), doprawić solą i olejem sezamowym (też duzo!). Na talerzu każdy może dodatkowo jeszcze posypać sobie swoja porcję prażonym sezamem.

Smacznego!

sobota, 04 czerwca 2011
Dymek z pianą i truskawkami

Kruche ciasto, warstwa truskawek oprószona kakao i solidna porcja piany. Całość niezwykle pyszna, rozpływająca się w ustach. Tak pokrótce mogę opisać to ciasto, które oprócz wielu walorów smakowych, pięknie wygląda!

Dymek z pianą i truskawkami

Skladniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2,5  łyzeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • czubata łyzeczka cukru pudru
  • 1,5 kostki margaryny lub masła

dodatkowo:

  • 75 dag truskawek
  • 1 łyżka kakao
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić je na pół. Jedna część owinąć woreczkiem foliowym i zamrozić. Drugą również podzielić na dwie części i każdą osobno zamrozic w torebce foliowej.

Przygotować odpowiednią formę - tortownicę o sr. 28 - 30 cm lub formę o wymiarach 24 cm x24 cm (lub wiekszą).

Większą część ciasta zetrzeć na dno formy, równo rozprowadzić kruszonką.

Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i położyć przecięciem do dołu. Oprószyć je prze sitko kakao. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Na truskawki zetrzeć drugą część ciasta, na to nałożyć pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.

Smacznego!

czwartek, 02 czerwca 2011
Sałatka ze smażonego sera na ostro

Nie chodzi tu o smażony, zgliwiały ser, jaki często przyrzadzały nasze babcie, ale o zwykły swieży twaróg, wrzucony na patelnię i rozpuszczony. Ser taki, po ostygnięciu, staje sie na tyle twardy, że bez problemu można go pokroić i wymieszać z innymi składnikami sałatki, a przy tym - co ciekawe- w ustach staje się bardzo kruchy, aż rozsypuje sie w ustach.

/źródło: "Smak imprezy. Nie stój przy garach, gdy goście za stołem" Olgi Smile/

Sałatka ze smażonego sera na ostro

Składniki:

  • biały ser tłusty
  • mięta (ilość wg uznania, ja dodałam dużo)
  • ostra papryka drobniutko posiekana
  • ziemniaki ugotowane i ostudzone (jeśli w mundurkach, to je obieramy)
  • dymka ze szczypiorem
  • ostra papryka drobno posiekana
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • sos winegret

(na 1/2 szklanki sosu, dajemy:

  • ocet smakowy w stosunku do oliwy w proporcjach 1:3
  • łyżka ostrej musztardy
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • sól

Biały ser wrzucić na patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażyć na małym ogniu, mieszając. Będzie on przechodził przez szereg konsystencji, najpierw stopi się jak topiony i będzie nawet lekko ciągnący, następnie oddzieli się serwatka i powstanie twardsza jedo odmiana. w tym momecie należy wyłączyć gaz i szybko posolić i dołożyć papryczką oraz drobno posiekaną miętę. Calość wyłożyć na deskę wysmarowaną olejem, styarając się uformować prostokąt o wysokości ok. 1 - 1,5 cm. Gdy przestygnie pokroić na kawałki i skropić niewielką ilością oliwy i soku z cytryny.

Ziemniaki pokroić, jeśli są małe to tylko przekroić na pół. Ser, ziemniaki, pokrojoną dymkę i papryczkę wymieszać w misce i polać sosem. Odstawić na ok. 30 minut, aby ziemniaki wchłonęły sos. Podawać do chrupiącej bułki i białego wina.

Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi