sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 30 czerwca 2010
Cynaderki po chińsku

Mam słabość do cynaderek, wątróbki, żołądków kurzych i golonki:)

Dzisiaj będzie tylko o cynaderkach. Wiem, wiem, niektórzy z Was nigdy w życiu by tego nie tknęli, ale ja je uwielbiam. Oczywiście pod warunkiem, że są dobrze przyrządzone. Do tej pory robiłam je po polsku, czyli z dużą ilością cebulki. Jakiś czas temu przeglądałam sobie książki kucharskie i broszurce z serii "Lubie gotować" p.t." Tanie dania mięsne dla smakoszy" znalazłam przepis na cynaderki również z cebulką, aczkolwiek w wersji o wiele bardziej aromatycznej. Jeśli nie boicie sie cynaderek, spróbujcie. Dla mnie, pycha!

Cynaderki po chińsku

Składniki:

  • 6 nerek wieprzowych
  • pęczek dymki
  • 1 łyżka oleju (lub troche więcej, w razie potrzeby)
  • 2 łyzeczki oleju sezamowego
  • 2 łyzki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru
  • łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • pół łyzeczki pieprzu cayenne

 

Umyte i oczyszczone z kanalików nerki zalać sporą ilością zimnej wody i odstawić na minimum  30 minut w chłodne miejsce. Potem odcedzić je, przepłukać, pokroić na cienkie plsterki i jeszcze godzinę moczyć w świeżej zimnej wodzie. Następnie  wrzucić je na 2 minuty do wrzątku, odcedzić, przestudzić i pokroić w półplasterki (ja zostawiłam je w plasterkach). Do rozgrzanego na patelni oleju wsypać imbir, pokrojona w piórka dymkę, pieprz cayenne i - mieszając -smażyć minutę. Dodać pokrojone nerki, podsmażyć (4 - 5 minut), przyprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Smażyć jeszcze 3 - 4 minuty, mieszając.

Podawać na gorąco z brokułami z wody lub  i ryżem albo ziemniakami albo na zimno z pieczywem i surówką, np. z kapusty pekińskiej czy sałatą w sosie vinaigrette.

Smacznego!

wtorek, 29 czerwca 2010
Sałatka ziemniaczana z koperkiem i duszoną cebulką

Bardzo prosta sałatka, ale takie są chyba najlepsze... Przepis znalazłam w książeczce " Ziemniaki znowu modne!"  z serii "Lubię gotować". Polecam!


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 - 3 cebule
  • 2 -4 ząbki czosnku
  • łyżka przyprawy do zup
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • duży pęczek koperku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

 

Cebule pokroić w piórka i razem z drobniutko posiekanym czosnkiem przesmażyć na 1 - 2 łyżkach oleju, wymieszać z przyprawą do zup. Ziemniaki obrać i pkroić na dość małe cząstki, umyty i osuszony koperek drobno posiekać. Wymieszać kartofle z cebulą, olejem, koperkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na godzinę do lodówki.

Podawać jako samodzielną przekąskę, np z kefirem czy zsiadłym mlekiem lub do śledzi i dań z ryb.

Smacznego:-)

 

poniedziałek, 28 czerwca 2010
Sałatka z zacierką

Doskonała na zwyczajna kolacje i imieninowy poczęstunek:))

Pyszna!!! Przepis znalazłam w książce s. Anastazji "Sałatki i surówki". Gorąco polecam!

Składniki:

  • 20 - 25 dag zacierki
  • 1 puszka pędów bambusa
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • słoik selera konserwowego
  • 15 - 20 dag szynki drobiowej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 mały jogurt naturalny lub śmietana 18%
  • 3 - 4 łyzki majonezu
  • sól, pieprz

 

Zacierkę ugotować i przelać na sicie dużą ilością zimnej wody. Do zimnej dodać odcedzoną kukurydzę, pędy bambusa i seler oraz pokrojoną w paski lub kostkę szynkę i drobno posiekaną natkę. Całość wymieszać, dodać jogurt lub śmietanę, majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Truskawki z octem balsamicznym i pieprzem

Aromatyczny i oryginalny dodatek do wędlin, mięs pieczonych i deski serów. Przepis znalazłam na blogu 2 smaki.

Składniki:

  • 300g truskawek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • dużo świeżo zmielonego pieprzu

 

Truskawki przekrój na połówki lub ćwiartki, ułoż w misce, polej octem i posyp pieprzem.

Smacznego!

piątek, 25 czerwca 2010
Domowy serek topiony

Przepis "stary jak świat". Kiedyś moja babcia robiła taki serek z dodatkiem kminku, ja już zdążyłam przetestować inne połączenia. Taki domowy serek jest o wiele lepszy od sklepowego i co bardzo ważne nie zawiera konserwantów. Polecam gorąco!

Domowy serek topiony

Składniki:

 

  • 500g twarogu (koniecznie swojski)
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • dodatki (do wyboru)
  • kminek (ok. 1 łyzeczki)
  • słodka i ew. szczypta ostrej papryki
  • szczypiorek lub ulubione zioła
  • drobniutko posiekana szynka (lub szynka i szczypiorek albo szynka i czosnek)
  • czosnek przeciśnięty przez praskę)
  • posiekane orzechy, np. włoskie

 

 

Pokruszony twaróg przełożyć na talerz, przykryć ściereczką pozostawić w ciepłym, ale przewiewnym miejscu na 2 - 3 dni, do momentu, aż zacznie niezbyt ładnie pachnieć (tak naprawdę, to ma niesamowicie cuchnąć :D).

Na patelni roztopić masło, dodać zgliwiały twaróg. Podgrzewać, często mieszając drewniana łyzką aż ser stanie sie płynny. Wtedy zdjąć patelnię z ognia, dodać sól do smaku, roztrzepane  żółtko i dowolne dodatki. Wymieszać szybko i dokładnie. Gorącą masę serową przelać do miseczki lub nałożyć do naoliwionych silikonowych foremek na lód.

Smacznego!

Ciepłe truskawki z pieprzem i octem balsamicznym

Wspaniały deser! Do truskawek z octem balsamicznym, przekonałam sie już w poprzednim roku, kiedy to spróbowałam sałatki z truskawek, mozzarelli i octu balsamicznego! Pycha! Wypróbujcie jeden i drugi przepis, może i Wy także zachwycicie sie tym połączeniem. Przepis ten spisałam z DDTVN.

Składniki:

  • 200 - 300g świeżych truskawek
  • 2 - 3 łyżki brązowego cukru
  • sok z jednej limonki
  • kilka listków mięty
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz czarny

 

Na patelni rozgrzewamy cukier, aż powstanie karmel i dolewamy sok z limonki. Po minucie wrzucamy truskawki i jak najszybciej ocet i dużo pieprzu. Truskawki po chwili wyciągamy, a sos redukujemy. Następnie sosem polewamy truskawki i ozdabiamy miętą (ja dodałam również kilka listków razem z octem balsamicznym.

Smacznego!

20:47, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
Chłodnik gruziński

Orzeźwiający i  aromatyczny. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu. Przepis ten znalazłam w "Poradniku domowym".

Składniki:

  • 5 szklanek zsiadłego mleka lub kefiru
  • szklanka gęstej śmietany
  • 3 duże jajka ugotowane na twardo
  • garść szczawiu
  • po 3 łyżki posiekanego szczypiorku i koperku
  • 1/2 - 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
  • kilka świeżych listków mięty
  • cukier, pieprz, sól

 

Zsiadłe mleko lub kefir roztrzepać ze śmietaną, wymieszać z posiekanym szczawiem, miętą i zieleniną. Dodać ryż i pokrojone jajka, znowu wymieszać, doprawić do smaku i dobrze schłodzić w lodówce.

Smacznego!

wtorek, 15 czerwca 2010
Zupa koperkowa

Ile gospodyń, tyle przepisów na zupę koperkową:) Jedne robią z ziemniaczkami i warzywami, inne z ryżem lub makaronem, natomiast ja...robię ją z kluseczkami - z cebulką i grysikiem. Pycha, bardzo gorąco polecam

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra rosołu (może być z kostki)
  • łyżka tłuszczu
  • cebula
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 płaski łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki do zaprawy
  • 2 duże pęczki koperku
  • natka pietruszki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • jajko
  • sól, pieprz

 

Cebulę drobno posiekać i przesmażyć. Połączyć starannie kaszę mannę, mąkę, jajko, cebulę, doprawić solą i pieprzem, wsypać posiekaną natkę. Z powstałego ciasta formować łyżeczką kluski i kłaść na wrzący rosół. Gotować chwilę mieszając. Łyżkę mąki rozprowadzić w śmietanie, wlać do zupy i chwilę gotować. Dodać również drobno posiekany koperek.

Smacznego!

poniedziałek, 14 czerwca 2010
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

Następna prosta sałatka, która urzekła mnie smakiem. Jest o wiele lżejsza od poprzedniej, bo polana sosem z oleju i octu winnego, a ziemniaki gotowane są w bulionie. Pyszna, polecam!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • pęczek rzodkiewki
  • duża cebula
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w piórka. ziemniaki i cebulę włożyć do rondla, wlać bulion i 2 łyżki oleju, gotować do miękkości (ok. 15 minut). Ostudzić. Rzodkiewki pokroić na kawałki. Dodać do ziemniaków razem z resztą oleju, octem winnym i koperkiem, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut.

Smacznego!

środa, 09 czerwca 2010
Prosta sałatka ziemniaczana z czosnkiem i cebulką

Prosta, ale przepyszna! Doskonale smakuje bez dodatków, ale również z kromką chleba posmarowaną masłem. A poza tym to fajny dodatek do potraw z grilla lub wędlin. Pycha, polecam gorąco!

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 -2 duże ogórki zielone lub małosolne

duży pęczek szczypiorku

duża cebula

czosnek (wg uznania)

majonez

śmietana (opcjonalnie)

sól, swieżo zmielony pieprz

ew. kilka rzodkiewek (jeśli lubicie)

 

Ziemniaki gotujemy (obrane w osolonej wodzie lub w mundurkach - wedle uznania), następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli były gotowane w mundurkach, to obieramy je, a następnie kroimy w dużą kostkę. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę, cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jeśli lubimy kilka posiekanych rzodkiewek, majonez (lub majonez wymieszany ze smietaną), doprawiamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki.

Smacznego!

poniedziałek, 07 czerwca 2010
Miodek z mniszka lekarskiego i 10-te zdjęcie

Przepis na ten miodek, dostała moja Mama od dawnej sąsiadki wiele lat temu. Od tamtej pory robimy go co roku i to przynajmniej z 450 kwiatów. Doskonale nadaję sie do słodzenia herbaty, do kanapek, do ciast, deserów... Gorąco polecam!

Składniki:

150 kwiatów mniszka lekarskiego

1/2 litra wody

1/2 łyzki kwasku cytrynowego

1 kg cukru

 

Główki mleczu nie myć, włożyć do garnka, zalać wodą (1/2 litra), wymieszaną z kwaskiem cytrynowym i gotować przez 15 minut. Wywar odstawić na 24 godziny. Przecedzić przez gazę, wlać do garnka i zasypać cukrem. Gotować 20 minut na wolnym ogniu. Przestygnięty miodek wlewać do słoiczków.

Smacznego!

środa, 02 czerwca 2010
Trufle ziemniaczane, czekoladowe, mocno kokosowe

Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, ale nigdy nie wpadłabym na pomysł, aby zrobić z nich trufle. Jakiś czas temu kupiłam książkę Olgi Smile "Smak imprezy" i tam znalazłam ten przepis.

Przepis na zadziwiające trufelki. Delikatne, mocno kokosowe, aksamitne w smaku, pyszne! A najlepsze jset to , ze nikt nie domyśli sie, że zrobione sa z ziemniaków. Polecam!

Składniki:

  • ok. 180g ziemniaków ( po przeciśnięciu przez praskę powinien wyjść kubek puree)
  • kubek cukru pudru
  • kubek wiórków kokosowych, wcześniej uprażonych lekko na suchej patelni
  • 1/4 lub nawet 3/5 kubka kakao
  • łyżka soku z cytryny
  • dowolny aromat (np. arakowy, pomarańczowy, waniliowy)

 

Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie bez dodatku soli. Gdy są miekkie po nakłuciu widelcem, odlać je na sicie i poczekać , aż odparuja. Letnie przecisnąć przez praske.

Do wystudzonych ziemniaków dodać wiórki uprażone na lekko złoty kolor, cukier puder, sok z cytryny, kakao i aromat (ja dałam nieco waniliowego i arakowego). Wyrobić ręką do uzyskania zwartej masy. Odstawić na 5 minut, jeżeli masa jest jeszcze lepka, dodać troszkę cukru i łyzkę kakao. Wyrobic ponownie, odstawić na chwilę. Następnie formować w dłoniach trufelki i wkładać je w papilotki. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamknietym pojemniku.

Smacznego!

13:17, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi