sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 30 czerwca 2009
Pomidory z awokado

Pyszna, zdrowa francuska sałatka.

Pomidory z awokado

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 cebula (może być czerwona)

Sos:

  • na 3 łyżki dobrej oliwy z oliwek(najlepsza jest extra virgine)
  • 1 łyżka octu winnego(lub soku z cytryny)
  • 1/2 łyżeczki ulubionej musztardy
  • sól, pieprz

 

 

 

Zaczynamy od przygotowania sosu:

ocet winny bardzo dokładnie mieszamy z musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Powoli dodajemy oliwę cały czas mieszając.

Pomidory i obrane awokado kroimy w kawałki podobnej wielkości. Natychmiast polewamy sosem, mieszamy. Dodajemy pokrojoną grubo cebulę. Jeszcze raz mieszamy. Gotowe!

 

v

niedziela, 28 czerwca 2009
Sałatka z matjasów z brzoskwiniami i truskawkami

v

Naprawdę smakowita. Polecam gorąco!

Składniki:

40 dag matjasów

jajko

sałata

ogórek

4 brzoskwinie

8 pomidorów

5 truskawek

pół pęczka rzodkiewek

100 ml majonezu

100 ml jogurtu

125 ml slodkiej smietany

3 łyżki mleka

łyżka musztardy

sól

2 łyzki soku z cytryny

pęczek natki pietruszki, koperku, szczypiorku lub rzeżuchy

 

Matjasy moczymy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w pół centymetrowe paski. Jajko gotujemy na twardo. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawalki. Wkładamy do dużej miski. Ogórek obieramy i kroimy w cienkie talarki. dodajemy do sałaty. Pomidory i brzoskwinie nacinamy na krzyż, wkładamy do wrzątku na minutę. Wyjmujemy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Z pomidorów usuwamy pestki. Brzoskwinie i pomidory kroimy w ósermki. Tak samo kroimy truskawki, natomiast rzodkiewki w plasterki. Matjasy, warzywa i owoce wkładamy do sałaty i mieszamy. Majonez, jogurt, śmietanę i mleko mieszamy z sokiem z cytryny i musztardą. Solimy. Polewamy sałatę i mieszamy. Zieleninę siekamy i posypujemy sałatę. Dekotujemy pokrojonym w ósemki jajkiem.

środa, 24 czerwca 2009
Budyń truskawkowy

v

Zdrowy, moooocno truskawkowy....pyszny.

 

Budyń truskawkowy

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki cukru (płaskie lub czubate)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

Pół szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zmiksować z truskawkami, wlać do garnka, dodać cukier i cukier wanilinowy, chwilę gotować.  Powoli, stale mieszając, wlewać mleko z mąką do gotujących się truskawek. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze chwilę.

l

poniedziałek, 22 czerwca 2009
Domowy twaróg z mleka koziego

Oczywiście jesli ktoś woli może zrobić go z mleka krowiego.

Składniki na ok. 30 dag sera:

3 litry świeżego mleka,

ew. 1 łyżka śmietany 18 %

 

Mleko  wlać do emaliowanego garnka i zostawić na 1-2 dni w ciepłym miejscu, aż się zsiądzie.

Zsiadłe mleko postawić na małym gazie i podgrzewać, aż zacznie się oddzielać ser od serwatki. Teraz trudny moment, gdyż trzeba zdecydować, w którym momencie przerwać podgrzewanie, żeby ser nie był ani za miękki i rozlatujący się ani za suchy, twardy itd.

Na sicie położyć gazę i przelać mieszaninę, pozostawiając na ściereczce grudki sera. Założyć na siebie lub związać końce materiału i przycisnąć wierzch talerzem lub tylko przykryć, jesli chcemy twaróg nie ser.

Smacznego!

niedziela, 21 czerwca 2009
Palak panir

v

Zafascynowana kuchnią indyjską, z chęcią wypróbowuje nowe przepisy.

Składniki:

  • 500g mrożonego szpinaku
  • kostka białego sera
  • 1 duży pomidor
  • łyżeczka kurkumy(dałam łyzkę)
  • łyżeczka curry(dałam łyzkę)
  • łyżeczka vegety(dałam odrobinę więcej, jeśli chcemy, aby było zdrowiej użyjmy soli)
  • 2 łyzki masła
  • 2 woreczki ryżu

 

Masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Wsypujemy curry, kurkumę i vegetę. smażymy ok. 2-3 minut. Pomidor polewamy wrzątkiemi obieramy. Kroimy na niewielkie kawałki. Wrzucamy do rondelka z przyprawami. Przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minut, a następnie dodajemy szpinak i dusimy ok. 10 minut. biały ser kroimy w niewielką kostkę i również wrzucamy do rondelka. Dusimy ok. 7-8 minut, aż szpinak będzie miękki.

Gotujemy ryż na sypko. Do wrz ącej wody, w której gotujemy ryż, możemy dodać 1/2-1 łyżeczki kurkumy, dzięki temu ryż uzyska piękny jasnozłoty kolor. Ugotowany ryż podajemy ze szpinakiem.

sobota, 20 czerwca 2009
Truskawki do kwadratu

Mini sorbeciki lisiczki bez kitki.

składniki:

truskawki

cukier

 

Truskawki zmiksować z cukrem. Proporcje według upodobań. Przelać do prostokątnej formy i zamrozić. Kroić na kwadraty.

sezon truskawkowy

piątek, 19 czerwca 2009
Krewetki koktajlowe w sosie maślanym

Przepyszne! Przepis znalazłam na blogu "wybryki kulinarne Anuli.

 

2 opakowania mrożonych krewetek koktajlowych

1/3 kostki masła

1 szklanka bulionu warzywnego z kostki

czosnek granulowany

przyprawa do ryb (dowolna)

chilli

 

Na patelni rozgrzewamy masło, na masełko wsypujemy trochę przyprawy do ryby i czosnku i na to wrzucamy krewetki, podlewamy bulionem i chwilę dusimy (pod przykryciem) . Następnie, doprawiamy dużą ilością czosnku i chilli oraz przyprawą do ryb i smażymy na wolnym ogniu ( bez przykrycia) aż odparuje większość sosu. Można podawać z pieczywem, ale same też są pyszne. Polecam gorąco!

wtorek, 16 czerwca 2009
Ślepe jajko

To taka prosta, tania i naprawdę smaczna potrawa. Ślepe jajko dobrze smakuje samo, z dodatkiem ziemniaków lub kaszanki.

Ślepe jajko

Składniki:

  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżki margaryny
  • cebula
  • 2 szklanki mleka
  • 2 garście mąki
  • sól

 

Cebulę drobno posiekać. Smalec z margaryną roztopić razem na patelni na małym ogniu. Zeszklić cebulę, cały czas mieszając. Następnie dodajemy mleko, wsypujemy mąkę, solimy. Jesli masa będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze mleka. Zagotować.

Polecam również makaron naleśnikowy z truskawkami (klik klik).

piątek, 12 czerwca 2009
Truskawki na ostro

Dzisiaj przepis na szybką i bardzo smaczną sałatkę.

 

Składniki:

1/2 kg truskawek

15 dag mozzarelli

3 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, biały pieprz, cukier

Truskawki kroimy w plasterki. ser kroimy w mniejsze kawałki. Ocet mieszamy z przyprawami i oliwą z oliwek. Wsztstko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na kwadrans.

sezon truskawkowy

czwartek, 11 czerwca 2009
Ciasto śmietankowe z malinami

Pyszne, najszybsze, najłatwiejsze i pieknie pachnące ciacho, które można upiec z ulubionymi owocami lub bakaliami.

Ciasto śmietankowe z malinami

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • aromat
  • maliny

 

Jajka miksujemy z cukrem, nastepnie dodajemy resztę składników. Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i pieczemy w temp.150 st.

 

Polecam również naleśniki ze szpinakiem i białym serem

(klik klik).

poniedziałek, 08 czerwca 2009
Krojone kotlety

I znowu przepis z książeczki "Przyślij przepis". Tym razem coś dla mięsożerców. Te pyszne kotleciki przypadną do gustu dorosłym i dzieciom.

Krojone kotlety

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki vegety
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i kroimy w niedużą kostkę lub cienkie paseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy niecałą łyżkę vegety, jeszcze raz mieszamy, dodajemy mięso i ponownie mieszamy. Na godzinę wkładamy do lodówki.

Jajka, mąkę, musztardę i majonez dokładnie mieszamy z 2 łyżkami vegety tak, aby powstało gładkie ciasto.

Pokrojone mięso dokładnie mieszamy z ciastem i łyżką nakładamy na patelnię z gorącym olejem, formując zgrabne kotlety. Smażymy na niewielkim ogniu, aż się ładnie zrumienią z obu stron. Podajemy gorące z ziemniakami o dowolną surówką lub ryżem ugotowanym na sypko, sałatą z sosem winegret lub mizerią. Doskonałe są również na zimno z chlebem.

Kotleciki można urozmaicić, dodając do mięsa posiekaną natkę pietruszki lub koperek, drobno pokrojone i podsmażone pieczarkiz cebulką oraz starty żółty ser.

 

A tych, którzy mięsa nie jadają, zapraszam na naleśniki z rybą wędzoną

(klik klik)

sobota, 06 czerwca 2009
Łosoś zapiekany z truskawkami i serem

  Afrodyzjaki   sezon truskawkowy

Kiedy tylko zobaczyłam przepis na to danie w miesięczniku "Przyślij przepis" postanowiłam, że muszę koniecznie je zrobić:))) Jest pyszne,  doskonałe na lekką kolację.

Składniki:

1 kg filetów z łososia bez skóry(u mnie ze skórą, przez gapiostwo:P)

200g żółtego sera(gouda lub ementaler)

300g truskawek(lub poziomek)

sól

czarny pieprz ziarnisty

olej

kilka liści sałaty

listki melisy do dekoracji

 

Filety z łososia dokładnie myjemy, osuszamy papierowym recznikiem kuchennym, kroimy na mniejsze kawałki, lekko solimy i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. łososia układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym

Truskawki kroimy w plasterki i układamy na łososiu. Delikatnie skrapiamy olejem.

Żólty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy rybę i truskawki. Naczynie wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180st., aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Gotowe danie podajemy na ciepło, w naczyniu, w którym się piekło, lub układamy na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty. Ozdabiamy połówkami truskawek i przybieramy listkami melisy.

Zapraszam również na pyszne nalesniki kawowe w wariacji tiramisu (klik klik)

środa, 03 czerwca 2009
Ślimaki po burgundzku

Afrodyzjaki

Danie dla odważnych;-)

składniki:

- 24 winniczki*
- 175g masła
- 15g pietruszki
- 8g czosnku
- 8g soli
- 15g szalotek(dałam dymkę) 
- pieprz

Świeże ślimaki należy poddać wstępnej obróbce, która polega na gotowaniu przez 5 minut w wodzie z 5% zawartością octu. W ten sposób ślimaki zostają oddzielone od muszelek. Następnie ślimaki odcedza się na durszlaku i po ochłodzeniu wyjmuje się je małym widelczykiem z muszelek. Z kolei ślimaki (już bez muszelek) gotuje się ponownie w bulionie, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia miękkości. Po tych zabiegach ślimaki poddaje się dalszej obróbce kulinarnej.

Przygotowanie:

ślimaki wyjąć z muszelek i osączyć; bardzo drobno posiekać pietruszkę, czosnek  i szalotki, a następnie dobrze wymieszać z miękkim masłem, dodać sól i pieprz do smaku, ucierać aż do uzyskania gładkiej masy; do każdej muszelki włożyć kuleczkę masła z przyprawami, a następnie ślimaczka i dopełnić masłem lekko ugniatając; wypełnione muszelki ułożyć na płaskiej brytfance, można lekko przyprószyć tartą bułką; piec około 10-15 minut w uprzednio nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160°C aż się dobrze upieką; podawać z bagietką.

* użyłam slimaków w puszce, osobno mozna też kupić muszelki.

wtorek, 02 czerwca 2009
Sernik z dulce de lece. Pyszny sernik Bożeny Dykiel.

Dzisiaj przepisy na dwa przepyszne, wilgotne serniki. Idealne do filiżanki kawy.

Sernik z dulce de lece.

Składniki na spód:

200 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie

60 g miękkiego masła

pół łyżeczki cynamonu

  Pokruszyć ciastka, dodać stopione masło, cynamon i wymieszać. Formę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciastkową, wyrównać.

Składniki na masę serową:

750 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

3 jajka

pół szklanki śmietany kremówki (dałam 18%)

400 g dulce de leche (masa karmelowa z puszki)

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę, po kolei wbijać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dolać kremówkę, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować.
Otrzymałą masę podzielić na 2 równe części (ja podzieliłam tak, że masa biała stanowiła 1/4 całości, ale można podzielić dowolnie). Jedną część zmiksować z 200 g dulce de leche.

Na masę ciasteczkową wyłożyć masę serową z dulce de leche, następnie wylać resztę masy z puszki (200 g) - jeśli jest bardzo gęsta, chwilę podgrzewamy; na koniec wylewamy jasną masę serową. Widelcem lub patyczkiem robily esy-floresy do głębokości masy z dulce de leche, by wymieszać delikatnie i by powstał marmurkowy wzorek.

Pieczemy (można pod przykryciem z folii aluminiowej), około 1 godziny w 175ºC. Wystudzić, przed podaniem włożyć na 3 h do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Pyszny sernik Bożeny Dykiel

1 kg sera(używam śmietankowego z wiaderka)

15 dag masła

1 szklanka cukru

2 opakowania cukru waniliowego lub aromat waniliowy, a najlepiej śmietankowy

2 budynie smietankowe

rodzynki sparzone i obsypane maka, aby nie opadły na spód

4-5 jajek

Wszystkie składniki miksujemy,możemy piabnę ubić osobno, wlewamy do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200st.

 

poniedziałek, 01 czerwca 2009
Maślankowe ciasto z pomarańczą i jabłkiem. Kakaowiec z kremem kokosowym

Dwa błyskawiczne ciacha, które ZAWSZE się udają.

Maślankowe ciasto z pomarańczą i jabłkiem

Za inspirację dziekuję zjedz mnie.

Składniki na ciasto :

1 szklanka maślanki 

1 szklanka cukru

2,5 szklanki mąki

2 duże jajka

3 łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki oleju

1 cukier wanilinowy lub aromat waniliowy lub śmietankowy

Wierzch :

pomarańcze

jabłka

 

Jabłka obrać i pokroić, np. w cząstki. Pomarańcze również obieramy i dzielimy na cząstki 

Składniki ciasta zmiksować : najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 cm x 24 cm) . Ja robiłam je zawsze z podwójnej porcji i wychodziła mi duża blacha ciasta. Przygotowane wczesniej owoce ułożyć na cieście.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 55 minut. 

 Kakaowiec z kremem kokosowym

Idealny, kiedy zachciewa nam się czegoś słodkiego:))

Ciasto:

Zmiksowac 3 jajka i 0,5 szklanki cukru,a nastepnie dolozyc:

1szklanke maki

10 lyzek oleju

4lyzki wody

2 lyzeczki proszku do pieczenia

cukier waniliowy

3 duze lyzki kakao

Wszystko wymieszac i upiec . Po ostygnieciu przekroic na pol i przelozyc kremem.

Krem:

1 szklanke mleka i 3 lyzki kaszy manny troche pogotowac.Po ostygnieciu dolozyc zmiksowane razem:

4lyzki cukru

1 paczke wiorkow kokosowych

3 lyzki masla roslinnego.

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi