sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 08 maja 2017
Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Pyszne mini serniczki, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oko:) To przykład przepisu na sernik dla niezbyt wprawnych gospodyń - tu nie ma co się nie udać :) Przepis pochodzi z książki "Masterchef junior".



Serniczki z truskawkami i migdałową kruszonką

Składniki:

Spód

  • 170 g herbatników
  • 70 g roztopionego masła

Masa

  • 500 g serka z wiaderka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Kruszonka

  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

świeże truskawki

Herbatniki drobno pokruszyć, dodać masło, wymieszać. Foremki wyłożyć papierowymi papilotkami. Miazgą herbatnikową wyłożyć dna papilotek.

Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować bardzo krótko na najmniejszych obrotach (jedynie do połączenia się składników). Dodać jajka, ponownie krótko całość zmiksować. Masę serową przełożyć na spód z ciasteczek. Na wierzchu położyć plastry truskawek.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, posypać truskawki. Piec w temp. 150 st.C przez 30 minut. Podawać ze świeżymi truskawkami.

Smacznego:)


Muffiny z rabarbarem i orzechami

Połączenie doskonałe: kwaśny rabarbar, karmelowa słodycz cukru trzcinowego i chrupkość orzechów. 



Muffiny z rabarbarem i orzechami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • brązowy cukier i cynamon do posypania babeczek

Rabarbar umyć, obrać, drobno pokroić. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, otręby, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać.  Dodać kefir zmiksowany z olejem i jajkiem, składniki połączyć łyżką. Wsypać orzechy i rabarbar, wymieszać. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości wyścielone papilotkami foremki na babeczki, wierzch posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 - 190 st. C. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi