sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 20 maja 2016
Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

Ten prosty torcik bardzo zasmakował mojej 8 - letniej Córce. Prosty, bo przygotowuje się go podobnie jak muffiny, wystarczy zmieszać w jednej misce składniki suche, w drugiej mokre i raz dwa połączyć zawartość obu misek. Według mnie tort ten najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale zimny też jest bardzo dobry. I zapewniam, specyficznego smaku pokrzyw tu nie wyczujecie :)



Torcik pokrzywowo - kokosowy z polewą czekoladową

składniki suche:

  • 1 kubek (300 ml) mąki
  • 1 kubek wiórków kokosowych
  • 1/2 kubka nierafinowanego cukru (w tym 1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody

składniki mokre:

  • 1 kubek blanszowanych i zmiksowanych listków pokrzywy
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, winnego lub jabłkowego
  • 1/2 kubka mleka

polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyzka oleju orzechowego
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji

Składniki suche wymieszać, dodać pokrzywę i dokładnie połączyć. Wlać po kolei składniki mokre, wymieszać do połączenia,

Przelać do formy o wym. 20 na 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 st. c (pierwsze 10 min. z termoobiegiem), aż patyczek wbity do ciasta będzie suchy.

Po wystudzeniu polać polewą (składniki roztopić w kąpieli wodnej, aż się połączą). Udekorować wiśniami.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: :Pyszne chwasty" M. Kalemba - Drożdż, wyd. Pascal


12:35, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (3) »
Sałatka z kurczakiem i fiołkami

Ta sałatka z pewnością podbije Wasze serca. Pyszny kurczak w chrupiącym cieście podany w towarzystwie kruchej sałaty, pomidorów i delikatnych kwiatów fiołka. Całość lekko podprawiona mieszanką świeżych aromatycznych ziół i zaostrzona niewielkim dodatkiem cebuli. Słodko - kwaśny sos dopełnia tu całości. Pyszne.

?

Sałatka z kurczakiem i fiołkami

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka lub polędwica z indyka
  • 1 sałata czerwona strzępiasta (lolo rosso)
  • 2 - 3 pomidory
  • 1 mała cebula czosnkowa
  • garść fiołków
  • listki świeżych ziół (np. bazylii, tymianku, szczypiorku)
  • olej do smażenia (najlepiej kokosowy) lub smalec
  • sól i pieprz

ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka piwa
  • zioła (np. tymianek, czosnek, majeranek, bazylia)
  • sól, pieprz, chili

sos:

  • miód
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sok z cytryny

Mięso pokroić w cienkie paski, doprawić solą i pieprzem i odstawić na min. godzinę do lodówki.

Z maki, piwa i przypraw przygotować dość rzadkie ciasto. Maczać w nim paseczki mięsa i smażyć w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku.

Sałatę dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Poszarpać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić, cebulę poszatkować. Składniki sałatki ułożyć w misce.

Z miodu, soku z cytryny, oliwy i przypraw przygotować sos - na 3 łyżki oliwy daję 1 łyżeczkę miodu i 2 łyżki soku z cytryny. Powstałą mieszaniną polać sałatę, posypać kwiatami fiołka i listkami świeżych ziół.

Smacznego:)

 

źródło przepisu: "Pyszne chwasty" M. Kalemba - Drożdż, 

Placki pokrzywowe z patelni

Placki z pokrzywy są pyszne! Tak! Próbowałam wersji słodkiej - nieco podobne do tych poniżej, ale z dodatkiem rodzynek i dodatkowo doprawione cukrem. Bardzo dobre, ale jednak wersja wytrawna bardziej podbiła moje serce. Sos czosnkowy tutaj to taka przysłowiowa kropka na "i" niweluje specyficzny smak  pokrzywy na ciepło, nadaje plackom zdecydowanej ostrości. Polecam!



Placki pokrzywowe z patelni

Składniki:

  • 1 kubek posiekanych, sparzonych liści pokrzywy
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wielki bukiet pokrzyw dobrze opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować wrzątek w garnku i zanurzyć w nim bukiet. Po chwili wyjąć na durszlak ustawiony w zlewie, aby woda odciekła, a pokrzywy ostygły. Ostudzone liście - odcisnąć z nadmiaru wody - przycisnąć dłonią, aż woda wypłynie.

Posiekać sparzoną pokrzywę drobniutko, głownie liście i młode pędy. Grube łodygi usunąć. Wymieszać widelcem posiekane liście z mąką, roztrzepanym jajkiem i 1/2 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem - powinno powstać gęste, zielone ciasto.

Rozgrzać sporo oleju na patelni - tak, aby pokryć całą patelnię półcentymetrową warstwą. Nakładać na gorący olej pokrzywowe ciasto łyżką, tworząc pojedyncze placki, lekko je spłaszczać spodem łyżki. Smażyć z obu stron  na złoty kolor.

Usmażone placki odsączać na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Podawać na gorąco. Dobrym dodatkiem do placków jest kwaśna śmietana z utartym czosnkiem, solą i sparzonymi, posiekanymi liśćmi pokrzywy, albo kozi twarożek.

 

źródło: "Gotowi, by gotować. Domowa kuchnia dla nastolatków" A. Kręglicka

Francuska sałatka z liści mniszka

Nieco pikantne w smaku listki mniszka zamarynowane w słodko - kwaśnym sosie idealnie łączą się z chrupiącymi, ciepłymi dodatkami takimi jak czosnkowe grzanki czy plastry wędzonego boczku. Przepis z książki M. Kalemby - Drożdż "Pyszne chwasty" wyd. Pascal. Polecam i książkę, i sałatkę:)



Francuska sałatka z liści mniszka

Składniki na 2 porcje:

  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • pęczek młodych liści mniszka lekarskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 2 kromki chleba

Liście mniszka umyć i przelać gorącą wodą. Z octu, oliwy i rozgniecionego ząbka czosnku, miodu i musztardy zmiksować sos, zalać nim liście i zostawić na kilkanaście minut. Boczek usmażyć na patelni na małym ogniu. Chleb pokroić na grzanki i usmażyć na oliwie, dorzucając do smażenia ząbek czosnku.

Składniki sałatki wymieszać, doprawić i podawać od razu, póki boczek i grzanki są jeszcze ciepłe.

Smacznego:)


O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi