sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 31 maja 2011
Curry z batatów i kurczaka

Bataty (słodkie ziemniaki, pataty) dla mnie smakują jak połączenie ziemniaka z marchewką. Curry, które wam dzisiaj zaprezentuje, jest przede wszystkim bardzo aromatyczne, z mocno wyczuwalną nutą kokosową, ostre i trochę słodkie. Najlepiej smakuje na drugi dzień po przygotowaniu, wtedy jest także gęściejsze, bardziej pomarańczowe a bataty tracą nieco swojej słodyczy i przejmują ostrość i smak kokosu z sosu. Bardzo fajne, proste i szybkie w wykonaniu i ... niestety rozgrzewające, czyli nie za bardzo na terażniejsze upały:)

Curry z batatów i kurczaka

/Pieprz czy wanilia/

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę (lub paseczki)
  • 2 średniej wielkości bataty, pokrojone w dużą kostkę
  • ok. 1 łyzeczka czerwonej pasty curry (ilość dozować do własnego smaku)
  • 2 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 250 - 300 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • ok. 150g mrożonego zielonego groszku
  • garść natki kolendry (lub pietruszki)

 

Do gaqrnka z rozgrzanym olejem, wrzucić mięso z kuczaka. smażyć 2 - 3 min., aż mięso lekko zetnie się z wszystkich stron. Dodać bataty i czerwona pastę curry - mieszając, smażyć 1 - 2 min. Wsypać czerwoną soczewicę i smażyć jeszcze ok. 1 minuty. Całość zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze prze z kilka minut, aż warzywa będą miękkie., a sos nieco się zredukuje. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i czerwoną pastą curry. Wsypać mrożony groszek, ponownie zagotować i pozostawić na ogniu jeszcze 3 minuty. Zdjąć z ognia i posypac posiekaną natką.

Smacznego!

niedziela, 29 maja 2011
Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym twarogiem

Jakiś czas temu zachwalałam maślankowiec ze śliwkami i kardamonem, bo rzeczywiście pysznie smakował! Ale to ciasto jest jeszcze lepsze! Kwaśny rabarbar, aromatyczne jagody i zapieczona pierzynka serowo - karmelowa... tego połączenia trzeba spróbować!


 

/źródło: Moje słodkie impresje/

Ciasto maślankowe z rabarbarem, jagodami i karmelowym twarogiem

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

Wierzch:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 szklanka jagód
  • 25 dag twarogu
  • 3 czubate łyżki cukru brązowego
  • cynamon

 

W jednej misce wymieszać składniki sypkie. W drugiej zmiksować jajka, olej i maślankę. Połączyć zawartość obu naczyń, miksując tylko! do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy (20x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg rozkruszyć widelcem i połączyć z cukrem brązowym. Na ciasto wysypać jagody, następnie rozłożyć pokrojony w plasterki rabarbar. Wierzch obsypać delikatnie cynamonem, na to rozłożyć kupki sera z cukrem. Piec w temp. 175 st.C przez ok. 40 - 45 minut.

WAŻNE:

Jeśli uzywasz owoców mrożonych lub bardzo soczystych, wierzch surowego ciasta obsyp bułką tartą i dopiero nałoż owoce!

Smacznego Wam życzę!

sobota, 28 maja 2011
Tortilla z botwinką i tymiankiem

Trochę pracochłonne, ale warto się potrudzić, bo efekt finalny jest zaskakująco wspaniały.

 

Tortilla z botwinką i tymiankiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • pęczek botwinki
  • pęczek dymki
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • sól, pieprz

 

Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę. Botwinkę oczyścić i drobno pokroić, wrzucić ją na osolony wrzątek i gotowć 5 minut. Osączyć. Dymkę obrać, szczypiorek opłukać, całość posiekać.  Na zimnej oliwie zeszklić czosnek drobno pokrojony, następnie dodać dymkę i ziemniaki, mieszając smażyć kilka minut. Dodać startą marchewkę, a po chwili botwnkę , skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić kolejne 5 minut (ja udusiłam do miękkości). Przyprawić tymiankiem. Jaja wbić do miski, dodać śmietanę kremówkę, oprószyć solą i pieprzem, roztrzepać. Masę jajeczną wlać na patelnię z warzywami, potrząsnąć patelnią, aby masa jajeczna równomiernie się rozlała. smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż spód i wierzch się zetnie. Zdjąć z ognia, pozostawić tortillę pod przykryciem na 5 minut. Pokroić na porcje.

Smacznego!

wtorek, 24 maja 2011
Pleśniak rabarbarowy

Pleśniak to jedno z ciast, na które zawsze mam ochotę. Nie ważne czy jest z owocami czy dżemem. Szczególnie takie ciepłe, niesamowicie kruche i osypujące się, jest najlepsze! Oczywiście ciasto kruche na bazie masła  nie ma sobie równych, ale czasem korzystam z przepisu, który znalałam w jednej z ksiązek M. Caprari i robię je z margaryną. też wychodzi kruche i smaczne, tyle, że nie ma tego charakterystycznego posmaku maslanego.

Pleśniak rabarbarowy

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego gorzkiego kakao
  • 50 dag rabarbaru
  • cynamon
  • szczypta soli
  • tłuszczi bułka tarta do formy

 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimną margarynę pokrojoną w małe kawałeczki, żółtka i 1/2 szklanki cukru. wszystko posiekać nożem, do chwili, aż wytworzy się kruszonka. Następnie szybko wyrobić ciasto i podzielić je na dwie częśći (2/3 i 1/3). większą część wstawić do lodówki, a mniejszą podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. z białej i ciemnej częśći ciasta uformować kule i każdą owinąć folią spożywczą. Następnie wstawić do lodówki lub zamrażarki na minimum godzinę.

Rabarbar oczyścić, pokroić w drobną kostkę i rozgotować, dodając 1 - 2 łyżki wody. Odparować i zmiksować. Doprawić szczyptą cynamonu. większą część ciasta wyjąć z lodówki nią przgotowaną formę - użyłam kwadratowej tortownicy o boku 26 cm. Na cieście rozłożyć przecier rabarbarowy. Małą porcję jasnego ciasta zetrzeć na tarce z dużymi otworami wprost na przecier. Przykryć to pianą ubitą na sztywno z białek, szczypty soli oraz 1 szklanki cukru ( cukier dodać do b. dobrze ubitej piany). Na wierzch zetrzeć na tarce ciemne ciasto. wstawić do nagrzanego piekarnika (200 - 220 st. C) na 45 -60 minut.

Smacznego!

niedziela, 22 maja 2011
Pesto z liści rzodkiewki

Zielone, nieco kłujące liście rzodkiewki niezbyt zachęcają do spróbowania. Zresztą same w sobie nie są żadnym rarytasem. Dla mnie są w smaku nijakie. Jednak pesto z liści rzodkiewek z sporym dodatkiem pistacji i prażonego ziarna słonecznika to pesto najlepsze, jakie do tej pory jadłam. Nawet bardziej smakowało mi od mojego ulubionego pietruszkwego. Polecam!

/Strawberries from Poland/

Pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

3 pęczki młodych liści rzodkiewki

garść pistacji bez skorupek

garść ziaren słonecznika

garść startego sera Parmigiano Reggiano (lub innego)

spory ząbek czosnku

oliwa

sól

 

Liście rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Następnie pozbawić je twardych części. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.

Liście, pistacje, słonecznik, parmezan i czosnek zmiksować na gładką papkę - ja zawsze miksuję na niezbyt gładko, bo takie pesto lubię najbardziej! Następnie dodać oliwę - w ilości zależnej od tego, jak gęste pesto chcecie otrzymać. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce szczelnie zamknięte

Smacznego!

A tutaj mozna obejrzeć inne propozycje na dania z pistacjami.

czwartek, 19 maja 2011
Duszone warzywa z rabarbarem

Bardzo fajne, proste, szybkie danie. Niskokaloryczne, a w połączeniu z ryżem będzie wspaniałym sycącym, a zarazem lekkim danie obiadowym.

/źródło: "Moje gotowanie"/

Duszone warzywa z rabarbarem

Składniki:

  • 80 dag selera korzeniowego
  • 20 dag marchewki
  • sól
  • mielony imbir
  • mielona słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 20 dag rabarbaru
  • ryż z curry jako dodatek

 

Seler i marchewkę obrać. Marchewkę pociąć w plasterki, a seler w cienkie słupki. Rabarbar oczyścic i pokroić w kawałeczki. Czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Następnie dodać seler i marchewkę, oprószyć solę, imbirem i słodką papryką - nie żałować niczego! Wymieszać i smażyć chwilę na dużym płomieniu. Podlać wodą, zmniejszyć ogień i dusić pod przykwyciem do miękkości w międzyczasie (kiedy warzywa będą jeszcze chrupiące) dołożyć rabarbar. Ponownie przyprawić. Podawać z dodatkiem pikantnego ryżu z curry.



Smacznego!

wtorek, 17 maja 2011
Tessa Capponi - Borawska. Insalata di pollo e sesamo.

Prosta i lekka sałatka o ciekawej nucie, którą zyskuje dzięki prazonemu ziarnu sezamu.

/źródło: "Kuchnia"/

Insalata di pollo e sesamo

Składniki:

  • 75 dag piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 czuibate łyżki sezamu
  • 1 seler naciowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyzeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Piersi kurczaka dusimy w maśle i białym winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Zioarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera kroimy w plasterki, rzodkiewkę w małą kostkę, a szczypiorek siekamy. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, połwą sezamu i sosu, doprawiamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem, posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.

Smacznego!

sobota, 14 maja 2011
Słony sernik z rzodkiewką i szczypiorkiem

Miałam wczoraj ochotę na jakieś wytrawne ciasto i wybór padł na sernik z mnóstwem warzyw. Nawet fajny wyszedł, szczególnie taki mocno schłodzony bardzo mi zasmakował. Rzodkiewka i szczypiorek po upieczeniu smakują zupełnie inaczej, przed wszystkim nie mają w sobie już tej ostrości. Do sernika tego najlepiej użyć bułki tartej zrobionej własnoręcznie, wtedy jest najlepsza i przede wszystkim wiadomo, że to bułka a nie chleb. Warto również, pamietać przy doprawianiu surowej masy, że po upieczeniu sernik bedzie zupełnie inaczej smakował i trochę straci na ostrości, więc nie żałujcie soli i pieprzu, aby nie był mdły.

Słony sernik z rzodkiewką i szczypiorkiem

Składniki:

  • 50 dag białego sera trzykrotnie zmielonego
  • 4 jaja
  • łyżka masła
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • por średniej wielkości
  • 10 dag bułki tartej
  • paczka krakersów
  • sól
  • biały pieprz

 

Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. szczypiorek i rzodkiewkę drobno posiekać, por pokroić w krążki. Masło utrzeć z żółtkami, dodać bułkę tartą i po trochu sera. Ucierać, aż masa będzie jednolita. Następnie dodać pokrojone warzywa i dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Dodać sztywną pianę ubitą z białek i szczypty soli, wmieszać delikatnie również ręką. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą oraz wyłożonej krakersami. wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i upiec na jasnozłoty kolor (ok. 60 min.).

Smacznego!

piątek, 13 maja 2011
Sałatka z krwawnika

Krwawnik pospolity swoją nazwę zawdzięcza silnemu działaniu przecikrwotocznemu, ale działa równieża przeciwapalnie, bakteriostatycznie, rozkurczowo i pobudza trawienie.

W smaku jest dość specyficzny, gorzkawy, ale nie smakuje podobnie jak mniszek, zupełnie inaczej, z pewnością nie zasmakuje każdemu.

Sałatka z krwawnika

  • 2 garście liści krwawnika
  • pęczek szczypiorku
  • mały ogórek
  • 2 duże jajka ugotowane na twardo
  • ok. 1/2 szklanki dobrego majonezu
  • cukier, sól, pieprz

 

Krwawnik (tylko liście odziomkowe tworzące rozetę) i szczypiorek starannie umyć, osuszyć i bardzo drobno pokroić. Jaja grubo posiekać. Ogórek obrać i poszatkować. Połączyć składniki sałatki, polać ją majonezem, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.

smacznego!

środa, 11 maja 2011
Zielony kurczak curry

Proste jednogarnkowe danie. Pożywne, bo z ryżem, kurczakiem i warzywami - wszystko w gęstym śmietanowym sosie. Dodałam do niego groszek cukrowy oraz po kawałku cukinii i bakłażana. Bakłażan podgotowałam trochę dłużej, na zupełnie miękko, bo nie lubię twardej skórki.

Curry to jest również orzeżwiające za sprawą limonki. A także aromatyczne i pikantne, bo z dodatkiem pasty curry, której zresztą dałam trochę mniej niż jest zalecane w przepisie - ponieważ moja 3-letnia córka również je jadła. A poza tym jest naprawdę pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach. Warto spróbować.

/źródło: "Moje gotowanie"/

Zielony kurczak curry

Składniki:

  • limonka
  • 10 dag mrożonego groszku zielonego groszku (uzyłam cukrowego)
  • sól
  • 10 dag bakłażana lub mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula
  • 4 łyżki zielonej pasty curry (gotowej, ze słoika), lub mniej
  • 60 dag piersi kurczaka
  • szklanka ryżu
  • 400 ml płynnej śmietany
  • pieprz
  • natka pietruszki lub swieża kolendra

 

Limonkę dokładnie wymyć, sparzyć i delikatnie otrzeć z niej skórkę. Groszek gotować przez 3 min. w osolonym wrzątku, osaczyć. Bakłażan lub cukinie umyć, przekroić na ćwiartki. Jeśli używamy bakłażana, to układamy go na sicie i sowicie posypujemy solą. Tak pozstawiamy, aż puści sok, następnie płuczemy go dokładnie. Bakłażan lub cukinię również należy obgotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut. Wszystkie warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. W garnku rozgrzać oliwę, zrumienić na niej posiekaną cebulę. Dodac pastę curry i smażyć jeszcze 2 min., mieszając. Dodać ryż i jeszcze chwilę smażyć, dodać kurczaka pokrojonego w kawałki, wlać śmietanę i 150 ml gorącej wody. Wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu ok. 20 minut, mieszając. Dodać skórkę i sok z lominki do smaku, włożyć warzywa i przyprawić solą oraz pieprzem. Zagotować. Podawać udekorowane listkami natki pietruszki.

Smacznego!

wtorek, 10 maja 2011
Biedronka z jagodami

Proste, choć czasochłonne, piekne i smaczne ciasto. Polecam!

/Przy kuchennym stole/

Biedronka z jagodami

Składniki:

Ciasto jasne:

  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka cukru pudru

Ciasto ciemne:

  • 3 jajka
  •  1 szklanka gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody

Krem:

  • 1/2 litra mleka
  • 25 dag margaryny
  • cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej

dekoracja:

  • jagody
  • galaretka pomarańczowa

 

Przygotować ciasto jasne:

Wszystkie składniki sypkie wsypać do miski, dodać masło lub margarynę pokrojoną na kawałeczki. Zagnieść ciasto - jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagniatać, można dodać jeszcze odrobinę tłuszczu. Z ciasta uformowac dwie kule, każdą owinąć folią i włożyć do zamrażalnika.

Przygotować ciasto ciemne:

Wymieszać dokładnie łyżką lub zmiksować żółtka, cukier, sodę, kakao i śmietanę. Na koniec wmieszać delikatnie pianę ubitą z białek i szczypty soli. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wmieszać je drewnianym widelcem w ciasto ciemne.

Masę przełożyć do odpowiedno przygotowanej tortownicy (użyłam tortownicy o śr. 26 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C ok. 1 godz. Ostudzic.

Przygotować krem:

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę mleka zmiksować z mąką pszenną i ziemniaczaną i powstałą mieszaninę wlać do gorącego mleka. Ugotować budyń. Przykryć garnek folią spożywczą, żeby nie zrobił sie kożuch, odstawić do sotygnięcia. Margarynę utrzeć i dodawać po łyzce budyniu. Puszystą masę wyłożyć na ciasto, posypać jagodami i wstawić do lodówki.

Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody (na tortownicę o śr. 26 cm dałam trochę więcej wody), tężejącą wylac na schłodzone ciasto i ponownie wstawić do lodówki.

Smacznego!

niedziela, 08 maja 2011
Sałatka chrzanowa z ananasem

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, z pewnością oryginalna i bardzo smaczna. Przepis znalazłam na blogu Czerwień i błękit i przez gapiostwo lekko zmodyfikowałam - zamiast 200g groszku, wsypałam cała paczkę 450g, ale nic to! Tyle tylko, że mnóstwo jej wyszło. A kto chce może jeszcze dorzucić ze dwa jajka dodatkowo, na pewno będzie jeszcze smaczniejsza.

Sałatka chrzanowa z ananasem

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu dłgoziarnistego, ugotować
  • 5 jajek, ugotować na twardo i pokroić w kostkę
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej, odcedzić
  • 200 - 400g  ugotowanego i ostudzonego zielonego groszku - swieżego lub mrożonego (byle nie konserwowego)
  • puszka ananasa, odcedzić i pokroić w kawałki
  • majonez
  • kwaśna śmietana
  • mały słoik chrzanu
  • sól i pieprz

 

Wszystkie składniki dokladnie wymieszac i odstawić do schłodzenia. Podawać do wędlin i pieczonych mięs.

Smacznego!

sobota, 07 maja 2011
Szparagowy "hash" (krajanka)

Smak białych, delikatnych szparagów znam od kilku lat, ale jak dla mnie są ...właśnie zbyt delikatne, mdłe. Zielone spróbowałam wczoraj po raz pierwszy i te zachwyciły mnie swoim smakiem. A jeszcze dodać do nich moje ulubione ziemniaki smażone z cebulą i boczkiem...ach! Pyszne, pożywne, proste, najlepsze z zimnym kefirem lub z domowym gęstym zsiadłym mlekiem Polecam!

/źródło: Strawberries from Poland/

Szparagowy "hash" (krajanka)

Składniki:

  • 4 plastry boczku wędzonego, drobno pokrojone
  • pęczek zielonych szparagów
  • 4 duże ziemniaki lub 6 mniejszych
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę (ok. 1 cm x 1 cm). Umyte szparagi pokroić na ok. 3 cm kawałki (zdrewniałe końcówki odciąć).

Na dużej patelni wysmażyć boczek do pożądanej chrupkości. Przełożyć go na talerz, a na patelnię, na której pozostał tłuszcz z boczku, wrzucić ziemniaki. Podsmażyć je chwilę na dużym ogniu, po czym go zmniejszyć i smażyć ziemniaki, aż będą al dente (czyli takie, jakich jeszcze nie chciałoby się zjeść - stawiające opór pod ząbami). Ziemniaki powinny być mniej więcej podsmażone z każdej strony, dlatego co jakiś czas należy je wymieszać.

Następnie dodać cebulę i podsmażać ok. 2 minuty. Dodać wysmażony boczek i szparagi, posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem, po czym przykryć patelnię pokrywką. Dusić warzywa ok. 5 - 8 minut, aż szparagi zmiękną. W tym czasie usmażyć dwa jajka sadzone.

Miękkie warzywa, rozłożyć na dwa talerze, na wierzchu zaś dać po jajku sadzonym.

Smacznego!

czwartek, 05 maja 2011
Ciasto z owocami II

Proste i szybkie w wykonaniu, bardzo smaczne (na zimno!) ...i co najlepsze - zawsze się udaje!

Ciasto z owocami II

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 3 całe jajka
  • owoce

 

Margarynę, cukier i śmietanę zagotować. Ostudzić. Następnie dodać jajka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką lub zmiksować, ale tylko do połączenia się składników (nie maltretować mikserem ciasta!). Przelać do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ułożyć owoce - jeśli są mrożone, to przed wyłożeniem ciasto obsypać tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C ok 50 minut.

Smacznego!

wtorek, 03 maja 2011
Marynowane rzodkiewki po indonezyjsku

Nie przepadam za  surową rzodkiewką, nie pogryzam jej niczym jabłko (jako jedyna w rodzinie!), bo  jak dla mnie jest zbyt piekąca. Ale lubię ją na słodko i na ciepło.. w zupie, jako jarzynkę do drugiego dania, w jajecznicy, a ostatnie (wczorajsze właściwie!) odkrycie to rzodkiewki marynowane. Owszem, te też są piekące, ale smakują mi. I to nawet bardzo! Są nie tylko ostre, ale i słodko - kwaśne. Fajne! Idealne jako dodatek do kanapek, ale i solo dobrze smakują. Polecam! 

/źródło: Notatki kulinarne/

Atar radys. Rzodkiewki marynowane po indonezyjsku.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • sól
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody

 

Rzodkiewki przepołowić, szczodrze obsypać solą io odstawić na 20 minut. Następnie osączyć i przełożyć do słoika. Ocet z cukrem, wdoą i solą (opcjonalnie) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez 2 minuty, przestudzić. Rzodkiewki zalać zaprawą, przykryć i wstawić do lodówki.

Smacznego!

 

Moje uwagi:

do zalewy nie dodałam soli (dziwnym trafem...zapomniałam) i chyba nigdy jej nie dodam

rzodkiewki po kilku godzinach zrobią się całe różowe i można je już zajadać, ale na drugi dzień są o wiele lepsze!

użyłam podłużnych rzodkiewek, a poza tym moje pęczki były spore, więc mosiałam jeszcze zrobić dodatkową porcję zalewy

poniedziałek, 02 maja 2011
Pomidorowe śledzie z gorczycą

Co tu dużo pisać... kto lubi sledzie marynowane, niechaj próbuję. Naprawdę warto.

/źródło: Moje kucharzenie/

Pomidorowe śledzie z gorczycą

składniki:

  • 500g filetów śledziowych, wymoczonych i osuszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/4 szklanki octu
  • 300g cebuli
  • 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 15g ziarenek gorczycy

 

Cebule obrać i pokroić w półplasterki, a następnie zeszklić ją na rozgrzanym oleju. Dodać cukier i chwilę smażyć, mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie i przecier pomidorowy - mozna teraz również dać gorczycę. Wymieszać i dusić kilkanaście minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia i jeśli wcześniej tego nie zrobiliście dodać gorczycę. Wymieszać i ostudzić.

Filety śledziowe układać w słoiku na przemian z sosem. Zamknąć słoik i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni.

Smacznego!

niedziela, 01 maja 2011
Michel Roux i jajecznica z rabarbarem

Może jakaś fajna propozycja na niedzielne śniadanie? Bardzo proszę. Jajka w połączeniu ze słodko - kwaśnym rabarbarem. Słodko - kwaśnym, bo podgotowanym w słodkim syropie. Proste, nie koniecznie szybkie, ale zadziwiająco pyszne...no i oryginalne! Polecam!

/źródło: Jajka - 130 prostych przepisów/

Jajecznica z rabarbarem

Składniki:

  • 200g bardzo kruchego, młodego rabarbaru
  • 100g cukru
  • 2 kromki białego chleba o grubości 1 cm
  • 100g klarowanego* masła
  • 80g masła
  • 8 roztrzepanych jajek
  • 4 łyżki śmietany
  • sól i świeżo zmielony pieprz

 

Obieramy rabarbar. Dwie trzecie kroimy w drobną kostkę, resztę w paseczki wielkości dużej zapałki.

Do garnka wlewamy 100 ml wody, wsypujemy cukier, wstawiamy na wolny ogień, doprowadzamy do wrzenia. wrzucamy pokrojony w paseczki rabarbar, gotujemy przez 30 sekund, wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do miski; trzymamy w cieple. Pozostały w garnku syrop ponownie doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy pokrojony w kostkę rabarbar, gotujemy przez 45 sekund do 1 minuty, tak żeby pozostał twardawy. Odsączamy i odkładamy.

Od kromek chleba odcinamy skórkę, kroimy na duże kostki. Na patelni rozgrzewamy topione masło, smażymy kostki chleba na średnim ogniu, aż się równomiernie zarumienią. Grzanki odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Masło roztapiamy w rondlu z grubym dnem, wlewamy roztrzepane jajka, smażymy jajecznicę. Pod koniec dodajemy śmietanę, a następnie pokrojony drobno rabarbar. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jajecznicę rozdzielamy na talerze, posypujemy większymi kawałkami rabarbaru i grzankami. Podajemy natychmiast.

Smacznego!

 

*aby otrzymać ok. 80g klarowanego masła, rorgrzewamy na patelni, na małym ogniu, 100g niesolonego masła, powoli doprowadzając je do wrzenia. zdejmujemy tworzącą się na wierzchu piankę i ostrożnie przelewamy je do miski, tak żeby wytrącony osad z mleka został na patelni. Można je przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi