sprawdzone przepisy kulinarne
niedziela, 30 maja 2010
Hot Lemon Ginger Honey

U mnie bida z internetem:-)  łączy kiedy chce, a najchętniej kiedy ja akurat nie mam na nic czasu. Pewnie zauważyliście, że ostatnio troche mniej pisze, rzadziej odwiedzam Wasze blogi, a nawet nie zawsze moge odpowiedzieć na komentarze. Niestety - siła wyższa:)

Robiłam dzisiaj trufelki ziemniaczane, pyszne. Przy najbliższej okazji podzielę sie z Wami przepisem, bo dzisiaj już nie zdąże:))moje Dziecko wykończyło mnie, padam na twarz!:) natomiast podziele sie przepisem na pyszny, prosty napój, coś dla wielbicieli imbiru. Przepis ten znalazłam dawno temu na blogu Liski i często z niego korzystam. Wam również polecam!

Hot Lemon Ginger Honey

Składniki:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 - 3 plasterki limonki lub cytryny, wyciśniete
  • kilka plasterków świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
  • łyzeczka miodu

 

Wszystko wrzucamy do szklanki, zostawiamy na 2 -5 minut do zaparzenia.

Smacznego!

wtorek, 25 maja 2010
Hummus izraelski

Hummus to pasta z cieciorki i tahiny. O tahinie pisałam wcześniej, tutaj znajdziecie przepis. Natomiast jeśli chodzi o hummus, to cóż mogę napisać. Jedni go uwielbiaja, inni nie cierpią. W każdym razie spróbować warto. Ja najbardziej lubie kromki pszennego chleba lub pity, grubo nasmarowane hummusem, obładowane plastrami pomidorów lub połówkami pomidorków koktajlowych i posypane spora ilościa posiekanej natki. Często skrapiam go równiez oliwą , chyba, że wcześniej dolałam troche bezpośrednio do masy. Hummus dobrze smakuje również z paluszkami grissini, surowymi warzywami oraz chipsami.

Przepis ten znalazłam w książce H. Szymanderskiej" Poznaj nowe smaki".

Hummus izraelski

Składniki:

  • puszka cieciorki (ciecierzycy - grochu włoskiego)
  • pół szklanki pasty sezamowej tahina
  • 5-6 posiekanych ząbków czosnku
  • sok z cytryny do smaku
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • oliwa (opcjonalnie)
  • do dekoracji:
  • zielone oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki

 

Odcedzoną cieciorkę zmiksować na gładką, jednolitą masę ze wszystkimi składnikami. Przełożyć do salaterki, przykryć, wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Przed podaniem pastę udekorować połówkami pomidorków koktajlowych, oliwkami i natką pietruszki.

Smacznego!

sobota, 22 maja 2010
Kotlety z kaszy manny

Uwielbiam kotlety, schabowe w przeróżnych panierkach, z kurczaka, mielone, z buraków i ziemniaków, selera, z płatków owsianych, ryżowe, wszystkie, a z kaszy manny, mmm...

Kotlety z kaszy manny

Składniki:

 

  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 8 dag żółtego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
  • jajko
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • bułka tarta

 

 

W zagotowanej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołowa. Do wrzącego bulionu powoli wsypujemy kasze, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Ugotowaną kasze przekładamy do miski i studzimy. Następnie wbijamy jajko, ścieramy ser, dodajemy masło lub margarynę, drobniutko posiekaną natkę pietruszki lub koperek, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodka papryką -dokładnie wyrabiamy. Z jednolitej masy formujemy małe okragłe kotleciki, lekko je spłaszczamy. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju (na małym ogniu) z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajymy z ulubioną surówką oraz sosem koperkowym lub pomidorowym.

Smacznego!:-)

piątek, 21 maja 2010
Styropian

Pyszne ciacho! Mocno kokosowe, niesamowicie wilgotne i baaardzo śmietankowe. Wygladem przypomina sernik, aczkolwiek według mnie smakiem rózni sie od niego.

Polecam gorąco! Przepis znalazłam na blogu Izy.

Styropian

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, kazdą owinąć folia i włożyć do zamrażalnika. Następnie na spód wysmarowanej i wysypanej buła tartą blaszki zetrzeć jedna połowę ciasta, posmarować ją powidłami sliwkowymi lub dżemem, najlepiej niezbyt słodkim.

Masa:

  • 1 litr śmietany 18%
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duzy budyń smietankowy
  • 1 łyzka maki ziemniaczanej
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia

 

Śmietanę wymieszać z cukrem, wiórkami, mąką, budyniem i ew. proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać je drewnianą łyzką ze śmietaną. Powstała masę nałozyć na ciasto posmarowane powidłami, na wierzch zetrzeć drugi kawałek ciasta. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st.C.

Smacznego!:-)

czwartek, 20 maja 2010
Pasta tahina

Tahina to pasta sezamowa ze zmielonego sezamu i oleju. o orzechowym smaku, niezwykle popularna w krajach arabskich. Jej specyficzny smak i zapach nie dają sie niczym zastąpić. W wielu arabskich wypiekach zastępuje jajka-zamiast jednego jajka używa sie dwóch łyżeczek pasty rozmieszanej z odrobiną wody. Używa sie jej zarówno do pikantnych potraw, jak i deserów. Ja osobiście uwielbiam tahine rozsmarowaną na pieczywie. Przepis znalazłam w kasiążce H. Szymandrskiej "Poznaj nowe smaki".

Pasta tahina

Składniki:

  • 10 dag ziaren sezamu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 - 2 łyżki oleju sezamowego


Na gorącej patelni lekko uprażyć sezam, po czym utrzeć w moździerzu (lub zmiksować), stopniowo dodając olej sezamowy i oliwę. Ucierać tak długo, aż powstanie gęsty, gładki jednolity krem. Przełożyć do słoiczka, szczelnie zakryć, przechwywać w lodówce.

Tahina wzbogaca smak wielu sosów, zup, potraw duszonych, dodatek gotowanych na parze brokułow, brukselki i kalafiorów. Doskonała jest też jako pasta do kanapek.

smacznego:

niedziela, 16 maja 2010
Masło czekoladowe

Napiszę tylko tyle. To masło jest o wiele lepsze od nutelli:))) Przepis znalazłam na tym blogu.

Masło czekoladowe

Składniki:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 30g orzechów laskowych
  • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 100g masła

 

Orzechy laskowe posiekać bardzo drobno, uprażyc na suchej teflonowej patelni. Czekoladę podzielic na kostki, rozpuszczac je w kapieli wodnej, dodając stopniowo pokrojone masło. Kiedy masło i czekolada rozpuści sie, zdjąc je z ognia, dodac mleko skondensowanego, wymieszac dokładnie. Dorzucic orzechy i jeszcze raz wymieszać.

Przełozyć masę do słoika, ostudzić. Następnie włozyc do lodówki na czas, aż lekko stwardnieje.

Najlepiej smakuje z białym, chrupiącym pieczywem.

smacznego!

sobota, 15 maja 2010
Likier krówka, czyli domowy baileys

Oryginalnego Baileys`a nie piłam, ale ten domowy moge z czystym sumieniem polecić. Smakuje super, kto go spróbował nachwalic sie nie mógł:) Przepis znalazlam na blogu Atinki i Majanki. Polecam

Likier krówka, czyli domowy baileys

Składniki:

  • 1/4 - 1/2 litra wódki
  • 1 puszka skondensowanego słodzonego mleka (lub kajmaku)
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki lub niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

Mleko w puszce włozyc do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2 i 1/2 godziny, a następnie pozostawić je w tej wodzie do ostygnięcia. Użyłam masy kajmakowej, wiec jeden problem miałam z głowy:-)

Ostudzony kajmak przełozyc do miski i dodać do niego kawę czw odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać (można delikatnie zmiksować). Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.

Pozostawić na 2- 3 dni do przegryzienia.

Smacznego!

wtorek, 11 maja 2010
Zalewajka

Jedna z najprostszych i najtańszych zup. Moja ulubiona, szczególnie jeśli jest mocno czosnkowa i majerankowa. Ciekawa jestem czy w Waszych domach, tak samo przygotowuje sie zalewajkę, czy moze zupełnie inaczej:)

Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1/2 litra(lub więcej) żurku
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1-2 listki laurowe
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki kwaśnej smietany
  • opcjonalnie:
  • majeranek (zawsze i dosyć sporo dodaje)
  • 2-3 wcześniej namoczone grzybki
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • vegeta lub kostki rosołowe(ja raczej tego nie dodaję)

 

Obrane ziemniaki kroimy w niewielką kostke i zalewamy wodą. Dodajemy również ziele, listek laurowy, troche soli lub wrzucamy kostke rosołową i jesli mamy po reką 2-3 wczesniej namoczone grzybki.Gotujemu, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy żurek, tyle, aby zupa nabrała wyraźnie kwaskowatego smaku. Doprawiamy solą, pieprzem, ew, majerankiem, przeciśnietym przez praske ząbkiem czosnku oraz dodajemy podsmażona na brązowo drobno posiekana cebulkę. Zaprawiamy śmietana wymieszaną z kilkoma łyzkami gorącej zupy oraz szczypta soli. Doprowadzamy do wrzenia. Podajemy goracą posypaną zieleniną z dodatkiem pieczywa - pszennego lub razowego.

Smacznego!

Zakwas na żur

Domowy zurek z suszonymi grzybkami, białą kielbaska i koniecznie na prawdziwym zakwasie nie ma sobie równych! Często go gotuję. Natomiast kiedy, nie mam kiełbasy, a mam ochote na kwaśną zupę, gotuję zalewajke. Też ją bardzo lubię!

Teraz podam Wam przepis na zakwas, później jeśli będę mała troche czasu, wrzucę przepis na zalewajkę.

Przepis pochodzi ze strony Liski. zazwyczaj robie podwójna lub potrójną porcję.


Zakwas na żur

Składniki:

  • 10 łyzek maki żytniej razowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1,5 szklanki (375ml) letniej wody

 

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu - szklanym lub ceramicznym. Naczynie przykryc sciereczka i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Gotowy zakwas można poznać po zapachu , ew. mozna też spróbować, czy jest kwaśny. Natomiast na wierzchu powinna pojawić sie piana.

Aha, gotowy zakwas należy przelać do butelek i przechowywać w lodówce, do 2 tygodni:)

Smacznego:)

poniedziałek, 10 maja 2010
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru, młode ziemniaczki posypane koperkiem podane z jajkiem sadzonym i kwaśnym kozim mlekiem ,botwinka, zupa szczawiowa, makaron z truskawkami,pierogi z jagodami...to najbardziej kocham w kuchni polskiej. Kompot, niby nic, a jednak....Trudno sobie wyobrazić, niedzielny letni obiad bez kompotu. Do tej pory robiłam go z samych owoców, cukru i wody. Ale kiedy zajrzałam na blog Trufli i zobaczyłam ten przepis, nie mogłam sie powstrzymac. Mmmmm....takiego aromatycznego kompotu jeszcze nie piłam!

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • duży pęczek rabarbaru
  • szczypta kurkumy lub kilka plasterków cytryny czy limonki
  • 2-3 goździki
  • 2 spore szczypty cynamonu
  • syrop/nektar z agawy, fruktoza, cukier lub jasny miód o delikatnym smaku

 

Do 2,5 litra wody dodać cynamon, goździku, kurkume, szczyptę soli i pokrojony rabarbar. Gotować ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, posłodzic do smaku i odstawic do ostygnięcia. Przecedzić przez gęste sito i przelać do dzbanka. Mozna podawać z plasterkiem limonki lub cytryny.

śmacznego!

piątek, 07 maja 2010
Pudding ryżowy (takie domowe "belrisso":-)

Cuuudownie kremowy ryz na mleku. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno:)

Składniki:

600 ml pełnotłustego mleka (ja zazwyczaj uzywam koziego)

60g krótkoziarnistego ryzu

1 jajko

szczypta soli

brązowy cukier do smaku

ekstrakt waniliowy, cukier lub aromat

kawałeczek masła dobrej jakości

oraz opcjonalnie:

duszone jabłka +cynamon

cynamon lub cynamon + rodzynki

czekolada lub wiórki kokosowe

ulubione owoce lub bakalie albo konfitura

 

Do garnka wlać mleko i wsypać opłukany ryż, doprowadzic do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać szczypte soli, cukier do smaku i gotować ok. 20 minut, często mieszając. Jajko i 1 łyzkę masy ryżowej zmiksować w misce. Powstała mieszaninę wlać do garnka z ryzem i mlekiem. Gotować ok. 10 minut, często mieszając, aż całość zgęstnieje. Nie wolno doprowadzic do wrzenia!

Po koniec dorzucic masło i wanilię. Podawać z ulubionymi dodatkami

Smacznego!

poniedziałek, 03 maja 2010
Śledzie z suszonymi pomidorami

Wspaniała przekąska! Chyba jeszcze nigdy dotąd nie robiłam tak aromatycznych śledzi. Przepis znalazłam na blogu Magdy. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 400-500g filetów śledziowych
  • 2 duże lub 4 małe cebule
  • słoik suszonych pomidorów
  • majeranek, pieprz i ew.sól
  • 3/4 szklanki oleju

 

Śledzie wymoczyć , a następnie pokroić w dzwonka.

Cebulę obrać i pokroić w krążki i zeszklić na odrobinie oleju.

Do miski wrzucić sledzie, dodać przestudzoną cebulę, pomidory pokrojone wraz z zalewą, olej, doprawić majerankiem (ok. 2łyżki), pieprzem i ew. solą. Wszystko dokładnie wymieszać, przełozyć do słoika i szczelnie zamknąć. Najlepiej smakują po dwóch dniach.

Smacznego!

sobota, 01 maja 2010
Pesto z natki pietruszki

Uwielbiam czerwone pesto. Za sklepowym bazyliowym nie przepadam, ale takie domowe pietruszkowe jest pyszne. Przepis znalazlam na blogu Niny. Polecam gorąco


Składniki:

bardzo duży pęczek natki pietruszki

ząbek czosnku

4 łyżki dobrej oliwy (ok.60ml)

4 orzechy nerkowe, piniowe, laskowe lub włoskie lub troche ziaren słonecznika lub dyni

mały kawałek sera typu parmezan

só, pieprz

 

Pęczek natki (cały, z gałązkami, odciety na wysokości spinającej go gumki recepturki), drobno poszatkować w blenderze, dodać czosnek oraz drobno pokrojony ser i orzechy (które mozna wczesniej podprażyć na suchej patelni), wszystko ponownie zmiksować, dodać oliwę i doprawić.

Smacznego!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi