sprawdzone przepisy kulinarne
niedziela, 31 maja 2009
Naleśniki ruskie

 

Na koniec tygodnia nalesnikowego, podam przepis na moje ulubione, absolutnie najlepsze naleśniki z nadzieniem ruskim. Przepis znalazłam kiedys na jednym z blogu cudawianki.

Składniki:

na ciasto:

2 szklanki maki pszennej

1 szklanka mleka

1 szklanka wody

3 jajka

pieprz i sól

na farsz:

8 ugotowanych ziemniaków

40 dag białego sera

4 cebule

sól, pieprz, vegeta

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i usmażyć na oleju.
Ziemniaki zmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę , doprawioną vegetą(troche zostawic do poisypania nalesników), doprawić do smaku.

Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć jak krokiety. Przed podaniem można je podgrzać na patelni lub zapiec przez kilka minut w piekarniku. Na talerzu posypać zeszkloną cebulką.

sobota, 30 maja 2009
Mieszki piastowskie

Takie sakiewki smakują o wiele lepiej niż zwyczajnie zwinięte nalesniki. Polecam!

Mieszki piastowskie

Składniki:

Na ciasto:

  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • mąka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • kilka listków swieżej bazylii

Nadzienie:

  • 30 dag mielonego mięsa
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • ulubiona przyprawa do mięsa (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • czerwona papryka
  • szczypiorek
  • olej

 

Robimy ciasto nalesnikowe, ubijając na gładka masę wszystkie składniki. Opłukane listki bazylii, osuszamy i rwiemy na kawałki, wrzucamy do ciasta i całość delikatnie mieszamy. Na natłuszczonej niewielką ilością oliwy rozgrzanej patelni smazymy cienkie nalesniki.

Mielone mięso mieszamy z niewielka ilością sosu sojowego, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy mięso na rozgrzanym oleju.

Na osobnej patelni na oleju wymieszanym z 3 łyzkami wody, dusimy pokrojona w słupki marchewke i pokrojoną w paski paprykę. Gdy będą półmiękkie, przekładamy je do mięsa i smazymy ok. 2-3 minut. Odsaczamy z nadmiaru tłuszczu.

Na deseczce spłaszczamy nożem pojedyncze piórka szczypiorku. nalesnik,i napełniamy nadzieniem w takiej ilości, by można było uformowac mieszki. gotowe nalesniki związujemy szczypiorkiem.

mieszki piastowskie podajemy z dowolnym sosem i ew, ulubioną surówką. Pycha!

piątek, 29 maja 2009
Naleśniki kawowe

Jedne z najlepszych nalesników, jakie do tej pory jadłam. Pyszne zarówno ze słodkim nadzieniem jak i wytrawnym. Polecam!

Naleśniki kawowe

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • do wyboru: owoce (świeże lub z puszki),
  • bita śmietana, syrop owocowy, farsz mięsny, farsz jajeczny(z jajek ugotowanych na twardo), słodki lub pikantny twarożek
  • ew. cukier puder do posypania

 

Przesiana mąkę wymieszać z kawą i kakao, dodać szczyptę soli. Jajka umyć, rozkłócić, połączyć z mąką. Masło stopić i wraz z mlekiem oraz olejem stopniowo dodawać do ciasta, wciąż mieszając, aż będzie miało konsystencję śmietany. Rozgrzać patelnię i smazyć cienkie naleśniki, po zdjęciu z patelni trzymać je w cieple. Po usmazeniu wszystkich, wypełnić kazdy nalesnik farszem i złozyc w chusteczkę. Ew. posypac cukrem pudrem.

Smacznego:)

czwartek, 28 maja 2009
Naleśniki orzechowo-miodowe "miś"

d

Szczerze Wam napisze, że te nalesniki były przepyszne!!! I tak samo szczerze przyznam, ze sa koszmarne do smazenia, aczkolwiek warto spróbować, na prawde warto:)))

Naleśniki orzechowo - miodowe "miś"

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • szklanka maślanki
  • 2 jaja
  • po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3-4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • margaryna do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Zmiksować jajka z miodem i maślanką, dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia, miksować kilka minut. Zostawić ciasto aby "odpoczęło", dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki. Podawać je posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

środa, 27 maja 2009
Wstęga

Sałatka jest nie tylko pyszna, ale też fajnie wygląda!

 

Składniki:3 średnie marchewki2 świeże ogórki sałatkowe2 łyzki majonezu2 łyzki ulubionej musztardy2 łyżki keczupuvegeta do smakuodrobina białego octu winnego

 

Marchewki i ogórki obieramy. Nozem do obierania warzyw kroimy wzdłuż tak, by powstały cienkie wstęgi.z majonezu, musztardy i keczupu robimy gładki sos, dokładnie mieszając ze sobą wszystkie składniki. Do sosu dodajemy drobniutko posiekany por lub dymkę, mieszamy. Doprawiamy octem winnym i vegetą. Sosem polewamy warzywa, delikatnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, by się przegryzła. Podajemy schłodzoną. Pycha!

wtorek, 26 maja 2009
Różowe naleśniki

Te nalesniki z pewnościa zasmakują dzieciom:-)

Różowe naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 budynie owocowe o różowym kolorze
  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • cukier do smaku
  • serek homogenizowany z truskawkami
  • ew. odrobina czerwonego barwnika
  • truskawki

 

 

Rozrobić mąkę, 1/2 szklanki mleka, jajka, cukier i szczyptę soli. Osobno w 1/2 szklance mleka rozrobić budynie, ew. dodac odrobinę barwnika i dodać do ciasta. Smażyć grube naleśniki, przekładać je serkiem z truskawkami.

Zielone naleśniki

d

Pyszne, mięciutkie naleśniki. Gorąco polecam!

Zielone naleśniki

Skladniki:

  • 25 dag szpinaku
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki margaryny
  • 12 dag mąki
  • starta gałka muszkatołowa
  • 1-2 ząbki czosnku

 

 

Mąkę przesiać, dodać mleko, sól, startą gałkę, wlać stopioną margarynę i ubić na jednolite ciasto. Przykryć, zostawić na 1-2 godziny. Umuty szpinak ułożyć na sicie, przelać wrzącą wodą, odsączyć. do szpinaku dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zmiksować na gładką masę z jajami, połączyć z naleśnikowym ciastem, bardzo starannie wymieszać, dolewając ew.kilka łyżek gazowanej wody mineralnej. Smażyć cienkie naleśniki. Podawać  jako gorącą przystawkę, polane stopionym masłem lub śmietaną.

niedziela, 24 maja 2009
Zupa z ciecierzycy

 Tydzień z ciecierzycą

Wyśmienita zupa, na która przepis znalazam na blogu Oli Cruz. Nawet moja mała córeczka ją uwielbia.

 

 

20 dkg ciecierzycy - namoczona przez noc

ziemniak

2 pory

2 ząbki czosnku

3/4 l bulionu warzywnego

parmezan

oliwa

sól (najlepiej morska), pieprz

Ziemniaka obierz, pokrój w plastry i ugotuj z ciecierzycą do miękkości. Do garnka o grubym dnie wlej 2 łyżki oliwy, dodaj posiekanego pora i czosnek i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Por ma się zeszklić, ale nie przypiec. Dodaj ugotowaną ciecierzycę z ziemniakiem (bez wody), zalej bulionem i gotuj jeszcze przez 15 minut. Połowę zupy zmiksuj i wlej z powrotem do garnka. Przed podaniem wymieszaj ze świeżo startym parmezanem. Na talerzach polej zupę paroma kroplami oliwy, posyp świeżo zmielonym pieprzem i solą.

środa, 20 maja 2009
Sałatka Sputnik

Dzisiaj na sniadanie podałam między innymi taką sałatke. To taki dość oryginalny dodatek do wędliny i swieżego pieczywa:-)

 

Składniki:

20 małych, twardych pomidorów

zielona sałata różnych gatunków

świeży ogórek

sól, pieprz

oliwa, ocet winny

 

Ogórki pokroić na plasterki. Umytą i osuszona sałatę rozdzielić na listki, wyłożyć nimi płaski półmisek. Pomidorki przepołowić, miedzy połówki wkładać po plasterku ogórka, spiąć wykałaczkami.

Przygotowane w ten sposób"sputniki" ułożyc na sałacie.

Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dodac oliwe, ponownie wymieszać. Sosem polać sałatę.

Majowe sniadanie

wtorek, 19 maja 2009
Naleśniki oładkowe

Majowe sniadanie

Te nalesniki różnią sie od zwykłych. Sa grube, ciężkie, mają fajny posmak jogurtu(lub zsiadłego mleka). Bardzo je lubię!

Naleśniki oładkowe:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu
  • 2 jaja
  • sól
  • łyżka stopionej margaryny

 

 

Wszystkie składniki zmiksować. Smazyć grube nalesniki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. owocami, polane sokiem owocowym lub po prostu obficie posypane cukrem pudrem. Można tez je podać z dodatkami wytrawnymi.

/źródło:"Nalesniki, pierogi, krokiety" Hanny Szymanderskiej"/

niedziela, 17 maja 2009
Mocno czosnkowa sałatka z ananasa i kukurydzy

Przyjemnie słodka i jednocześnie lekko piekąca w język. Prosta, ale ma coś w sobie, zachwyca smakiem, zaskakuje harmonią użytych składników. Polecam!

 



 

Mocno czosnkowa sałatka z ananasa i kukurydzy

Składniki:

  • 1/2 puszki ananasa 
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 4 łyżki dobrego majonezu 
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z ananasów 
  • pieprz czarny świeżo zmielony




Ananasa odsączamy na sitku i kroimy na kawałki. Kukurydzą także odsączamy. Wrzucamy do miseczki.

W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą majonez, musztardę, sok ananasowy i wyciśnięty czosnek. Dobrze mieszamy, próbujemy i - w razie potrzeby - doprawiamy do smaku pieprzem.

Polewamy sosem zawartość miseczki, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. 

Smacznego :)

 

źródło

piątek, 15 maja 2009
Serek z jajek

 

 

 


Serek z jajek

Składniki:

  • 15 jajek
  • 1 litr mleka
  • łyżka soli (z lekkim czubkiem) lub vegety(z vegetą jest lepszy)

 

Przygotowanie:

Mleko gotujemy. Jajka rozkłocamy, solimy. Masę jajeczną wlewamy do gotującego sie mleka. Delikatnie mieszamy, az uzyska konsystencje ściętej jajecznicy. Całość przelewamy do worka uszytego z pieluchy tetrowej, formujemy i lekko przyciskamy. Po wystudzeniu serek jest gotowy.

Smacznego!

czwartek, 14 maja 2009
Jajecznica z pomidorem i rzodkiewkami

Majowe sniadanie

Zawsze byłam ciekawa, jak smakuje rzodkiewka na ciepło. Szczerze mówiąc jest całkiem dobra, delikatniejsza od surowej.

składniki:

4 jajka

natka pietruszki lub szczypiorek

duży pomidor

duza cebula

4 rzodkiewki

masło

keczup

sól i ew. pieprz

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w średnia kostkę (pomidora parzymy i obieramy ze skórki). Cebulkę smażymy na masle, az się zrumieni. dodajemy rzodkiewki i pomidor, dusimy, az woda z pomidora odparuje. Roztrzepujemy jajka z solą i ew. pieprzem, odrobiną natki lub szczypiorkiem. wylewamy na patelnię i smazymy, mieszając. Na talerzu posypujemy drobno posiekana natką i polewamy keczupem.

Naleśniki kakaowe

Majowe sniadanie

I znowu  śniadanko na słodko....

 

Naleśniki kakaowe

Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki rozpuszczalnego kakao

Nadzienie

  • biały ser
  • cukier
  • cukier waniliowy
  • trochę śmietany lub
  • serek homogenizowany waniliowy, nutella, dżem

Przygotowanie:

Do mleka wbijamy jajka i cukier. Miksujemy. Smażymy naleśniki. Ser mieszamy z cukrami i śmietaną. Smarujemy naleśniki i składamy w trójkąty.

Smacznego!

wtorek, 12 maja 2009
Placki śmietanowe

Majowe sniadanie

Bardzo smaczne, leciutkie, delikatne placuszki smietanowe, które robi sie błyskawiczne. Doskonałe na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Nawet zimne sa mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam!

Placki śmietanowe

Składniki:

  • Małe opakowanie kwaśnej śmietany(12% lub 18%)
  • łyzka cukru(czubata)
  • jajko
  • 3 kopiaste łyzki mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy z obu stron, aż się przerumienią. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Pysznie smakują z truskawkami.

Smacznego!

niedziela, 10 maja 2009
Naleśniki z zaścianka- przepis z kuchni staropolskiej

Tydzień Kuchni StaropolskiejMajowe sniadanie

Zupełnie różnię się smakiem od tych, które jadłam do tej pory. Te sa mięciutkie, delikatne. Bardzo mi smakowały. Przepis znalazłam w książce Ewy Aszkiewicz "Kuchnia Polska 1001 przepisów"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naleśniki z zaścianka - przepis z kuchni staropolskiej

Składniki:

  • 2 szklanki"zbieranego", czyli pełnego mleka
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • łyżka sklarowanego masła
  • mąka(ile wchłonie płyn, tak dozowanej, aby ciasto miało niezbyt gęstą konsystencje
  • oliwa lub kawałek słoniny do smarowania rozgrzanej patelni

Mleko, sól, całe jajka i płynne masło spieniamy w mikserze, dodajemy, niewielkimi partiami, mąkkę. Ciasto ubijamy na średnich obrotach, aż będzie jednolite, głaskie i lśniące. Odstawiamy na 20 minut. by "wypoczęło". smazymu na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, posmarowanej oliwą lub ka2wałkiem słoniny, rumieniąc z obu stron. Podajemy z dowolnymi powidłami lub owocową marmoladą, a w sezonie z miękkimi, świeżymi owocami. posypanymi cukrem pudrem i , oddzielnie, z porcją bitej śmietany.

piątek, 08 maja 2009
Galaretka truskawkowa z owocami liczi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zwykła galaretka truskawkowa rozpuszczona wg przepisu na opakowaniu z niewielkim dodatkiem żelatyny, wymieszana z liczi. Po zestaleniu deser udekorowałam bitą smietaną. Proste i pyszne! Co Wy na to?

czwartek, 07 maja 2009
Babeczki czekoladowe

Cudownie wilgotne, przepyszne, mięciutkie. Mimo tego, że nie dodaje się ani szczypty proszku do pieczenia, są bez zakalca. Myślę, że każdemu wyjda świetne(w końcu robiłam je już drugi raz). Tym razem podałam je na ciepło, z konfiturą wiśniową i bitą śmietaną, przeeeeeeeepyyyyyszne!!! Za przepis dziękuję Evence.



 

 

 

 

 

 

Składniki:
1 czekolada gorzka
5 jaj
1 szkl. cukru pudru
3/4 kostki masła
5 łyżek mąki
konfitura z wiśni

Masło roztopić , dodać cukier , żółtka , rozpuszczoną na parze czekoladę oraz mąkę , wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto nakładać do wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką foremek babeczkowych . Na środek nakładać po 1 - 2 odsączone wisienki. Piec 25 - 30 minut w temperaturze ok. 160 st.C.
Z podanej porcji wychodzi średnio 12 babeczek.

11:11, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (6) »
środa, 06 maja 2009
Stokrotkowa jajecznica

 Prawdziwe majowe śniadanie:-)

Składniki:

jajka

szczypiorek, cebulka

stokrotki(same kwiatuszki)

masło

sól

 

Na rozpuszczonym masle szklimy posiekaną cebulę. Natępnie dodajemy posiekany szczypiorek i stokrotki, solimy do smaku.

 

 Dodajemy jajka.......

 

 

 

 

 

 

Podgrzewamy, mieszając, aż jaja się zetną. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

wtorek, 05 maja 2009
Lemon curd

Strasznie słodki, ale przepyszny. Nie mogłam się powstrzymać i .....zajadałam sie chrupiącymy bułeczkami posmarowanymi tym smakołykiem. Przepis podpatrzyłam u glimmer.

Lemon curd

Składniki:

  • 3 cytryny (skórka i sok)
  • 1 1/2 szklanki cukru(chyba następnym razem dam troszkę mniej)
  • 3 jajka
  • 100g miękkiego masła

 

 

Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę(bez białej części). Zmieszać skórkę z cukrem za pomocą moksera, dodac masł, ubijać do połączenia składników, następnie wbijać jajka(po jednym), wlać sok cytrynowyi wymieszać dokładnie.

Przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować ciągle mieszając, aż zgęstnieje(jeśli mieszamy drewniana łyzką, to po pociągnięciu palcem na odwrocie łyżki powinna powstać linia, która się nie zasklepia-wtedy jest gotowy).

Przelać do wyparzonych słoiczków,n postawić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.

niedziela, 03 maja 2009
Muffinki kakaowe z mąki żytniej

kiedy pierwszy raz zobaczyłam je na blogu Kass, pomyslałam sobie, z maki żytniej???, może i zdrowe, ale pewnie niezłe gnioty wychodzą. Aż w koncu zachciało mi się ich spróbować, pomyślałam sobie wyjdą niedobre, to je wyrzucę do kosza. Byłam mile zaskoczona, bo muffinki wyszły naprawde smaczne i mięciutkie, dla mnie najlesze jeszcze ciepłe!

kakaowe muffinki z maki żytniej

 

składniki na 12 sztuk:

skladniki suche:
1,5 szkl mąki żytniej typ 720
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1 lyżeczka sody oczyszczonej
2 lyżki kakao

skladniki mokre:
1/2 szkl mleka
2 jajka
1/3 szkl oleju slonecznikowego
kilka kropel aromatu migdalowego
12 tabletek slodziku rozpuszczonego w 2 lyżkach gorącej wody(dałam 3/4 szklanki cukru)

dodatkowo (opcjonalnie):
pestki slonecznika
pestki dyni
posiekane orzechy wloskie
rodzynki
skórka pomarańczowa
żurawina suszona

W jednej misce wymieszać skladniki suche a w drugiej mokre (trzepaczka).
Do suchych wlać zawartość drugiej miski i lyżką polączyć, niezbyt dokladnie - powinny być grudki.
Ciasto przelożyć do foremek mufinkowych (wczesniej wysmarowanych olejem lub wylożonych papilotkami). Piec w temp 180stC ok 20 minut. Wyjąć na kratkę i ostudzić.

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi