sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 26 kwietnia 2017
Babeczki pomarańczowe z truskawkami

Nasze ulubione babeczki! Miękkie, aromatyczne, przepyszne! 



Babeczki pomarańczowe z truskawkami

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 20 dag truskawek
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, pokroić na ćwiartki lub ósemki.

W dużej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i skórkę z pomarańczy. W drugim naczyniu zmiksować jajka z kefirem, sokiem i olejem. wlać mieszaninę do suchych składników, dodać truskawki, wymieszać drewnianą łyżką. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości foremki silikonowe na babeczki. Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Wyjąć i wystudzić lub zjadać jeszcze ciepłe.

Smacznego:)

14:32, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
Muffiny z bananami

Najprostsze bananowe muffiny, które urzekają zapachem podczas pieczenia. Idealne na drugie śniadanie dla dzieciaków, doskonałe na babskie plotki przy kawie. Przepis pochodzi z książki "Pyszne do pudełka" autorstwa G. Bober - Bruijn.



Muffiny z bananami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250 g maki pszennej lub orkiszowej
  • 100 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 banany, 1 pokrojony na 12 plasterków, a 3 rozduszone widelcem na gładką masę
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Nagrzać piekarnik do 180 st.C. Mikserem utrzeć masło z cukrem. dodac mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka i 3 rozduszone banany. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i do każdej wlać po 2 łyżki ciasta. Na ciasto wyłożyć plasterki banana i przykryć 1 lub 2 łyżkami ciasta. Piec przez 45 - 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

smacznego:)

14:07, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
środa, 05 kwietnia 2017
Rocky road brownie cheesecake

Ciężkie, raczej mało słodkie brownie z lekko kleistym wierzchem i chrupiącym akcentem w postaci ulubionych batoników (polecam tu szczególnie wszelkie karmelowe typu Twix). Przepis z najnowszego numeru magazynu "Kukbuk".



Rocky road brownie cheescake

masa brownie:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

masa serowa:

  • 400 g serka Philadelphia
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka mąki
  • 2 garści marshmallows
  • 2 ulubione batoniki lub wafle w czekoladzie

Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy masa lekko ostygnie, dodajemy jajka utarte z cukrem i dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę i łączymy ją z masą czekoladową. dokładnie mieszamy.

W oddzielnym naczyniu miksujemy serek śmietankowy z cukrem i esencją waniliową. Na koniec wsypujemy mąkę i raz jeszcze mieszamy. Formę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarowujemy 1/3 masy czekoladowej. Na nią wylewamy masę serową, którą uzupełniamy pozostałą masą brownie, tworząc esy - floresy. Marshmallows i batoniki lub wafle kroimy w niewielką kostkę. posypujemy nimi wierzch sernika pamiętając, aby w nim zanurzone chociaż w jednej trzeciej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na 30 -40 minut. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

smacznego:)

12:20, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Dyniowe blondie z białą czekoladą i orzechami

Ciężkie, wilgotne, bezproblemowe w wykonaniu ciasto. Idealne do filiżanki ulubionej mocnej kawy czy kubka zimnego mleka. Przepis Beaty Lipov.



Dyniowe blondie z białą czekoladą i orzechami

Składniki:

  • 500 g dyni pokrojonej w kawałki
  • 375 g mąki
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 125 ml mleka
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g orzechów laskowych

Pokrojona dynię przełożyć do garnka i rozgotować. w tym czasie wymieszać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, przyprawę do pierników i gałkę muszkatołową. Posiekać na dość grube kawałki czekoladę i orzechy. W drugim naczyniu połączyć jajka, mleko i olej. Masę mleczno - jajeczną przelać do suchych składników, dodać dynię, czekoladę, orzechy. Wszystko wymieszać łyżką, tak by się połączyło. Nie należy mieszać ciasta zbyt długo! Całość przełożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy, np kwadratowej o boku 20 czy 25 cm. Piec 40 minut w temp. 210 st.C

Smacznego:)

11:48, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi