sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Sałatka z ziemniaków

Najprostsza sałatka ziemniaczana, idealna jako dodatek choćby do zwykłego schabowego.


Sałatka z ziemniaków

Składniki:

  • 6 - 7 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 5 ząbków czosnku (średniej wielkości)

Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach. Po przestudzeniu obrać je ze skórki i pokroić w plasterki. Przełożyć do sporej miski. W małej miseczce utrzeć musztardę z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż składniki idealnie się połączą. Gładką masę rozprowadzić na ziemniakach i dokładnie wymieszać starając się, żeby ziemniaki pozostały w formie plasterków. Jeśli trzeba doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

źródło przepisu: "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe" wyd. Literackie

piątek, 17 kwietnia 2015
Koktajl selerowy

Jeden z moich ulubionych koktajli. Lekki, a zarazem bardzo pożywny. Bardzo gęsty, czasem (w zależności od wielkości jabłka czy łodyg selera) tak bardzo, że zasiadam do niego z łyżeczką. Polecam na drugie śniadanie czy późną kolację. 



Koktajl selerowy

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • prażone pestki dyni
  • 1 szklanka wody mineralnej

Seler i jabłko pokroić w kostkę, dodać pestki dyni i wodę. Zmiksować w blenderze.



Smacznego :)

 

źródło: "Siostry gotują" Anna Popek, Magdalena Krupa wyd Melanż

Austriacka sałatka z liści mniszka

Bardzo fajne połączenie młodych gorzkawych liści mniszka i słodkiego pomidora z nieco cięższymi dodatkami.



Austriacka sałatka z liści mniszka

Składniki:

  • garść młodych liści mniszka lekarskiego
  • 2 jajka na twardo
  • 1 duży pomidor
  • młoda cebula
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany

Z oczyszczonych liści mniszka oberwać grube łodyżki. Jajka i pomidor pokroić dowolnie, cebulę cienko poszatkować. Połączyć wszystkie składniki, doprawić. Polać śmietaną lub majonezem.

W wersji wegańskiej zamiast jajek można użyc tofu.



Smacznego :)

 

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba-Drożdż wyd. Pascal

poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Kaszotto z mniszkiem

Dość ciężkie danie z lekką goryczką charakterystyczną dla mniszka lekarskiego. Bardzo dobre, sycące.  I zdecydowanie do powtórzenia.


Kaszotto z mniszkiem

Składniki:

  • 2 garście młodych listków mniszka
  • 150 g chudego boczku
  • 200 g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 1 większa cebula lub 2 szalotki
  • 1 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 - 11/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy

Boczek pokroić w kostkę. Grzyby obrać i pokroić. Cebulę drobno posiekać.

W głębokiej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem oliwy, pilnując, żeby się nie przypalił. Dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli, następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Wsypać pęczak, wymieszać całość dokładnie i smażyć chwilę. Wlać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać i dodawać bulion po chochelce, aż kasza będzie miękka, ale nie rozgotowana.

Na koniec dorzucić umyte, pokrojone dość drobno listki mniszka, smażyć jeszcze przez minutę, doprawić pieprzem i ew. solą.

Smacznego :)

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi