sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 28 kwietnia 2015
Koktajl z zielonej pietruszki

Jeden z moich ulubionych wiosenno - letnich koktajli. Doskonale orzeźwia i oczyszcza, dodaje energii. 



Koktajl z zielonej pietruszki

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 1 szklanka wody mineralnej (lub więcej wg uznania)
  • sok z 1 cytryny
  • miód do smaku

Wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksować.

smacznego:)

 

źródło przepisu: "Siostry gotują" A. Popek, M. Krupa wyd. Melanż

poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Sałatka z ziemniaków

Najprostsza sałatka ziemniaczana, idealna jako dodatek choćby do zwykłego schabowego.


Sałatka z ziemniaków

Składniki:

  • 6 - 7 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 5 ząbków czosnku (średniej wielkości)

Ziemniaki ugotować, najlepiej w mundurkach. Po przestudzeniu obrać je ze skórki i pokroić w plasterki. Przełożyć do sporej miski. W małej miseczce utrzeć musztardę z oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, aż składniki idealnie się połączą. Gładką masę rozprowadzić na ziemniakach i dokładnie wymieszać starając się, żeby ziemniaki pozostały w formie plasterków. Jeśli trzeba doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego :)

źródło przepisu: "Zapraszam do stołu. Kuchnia Jerzego Knappe" wyd. Literackie

piątek, 17 kwietnia 2015
Koktajl selerowy

Jeden z moich ulubionych koktajli. Lekki, a zarazem bardzo pożywny. Bardzo gęsty, czasem (w zależności od wielkości jabłka czy łodyg selera) tak bardzo, że zasiadam do niego z łyżeczką. Polecam na drugie śniadanie czy późną kolację. 



Koktajl selerowy

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • prażone pestki dyni
  • 1 szklanka wody mineralnej

Seler i jabłko pokroić w kostkę, dodać pestki dyni i wodę. Zmiksować w blenderze.



Smacznego :)

 

źródło: "Siostry gotują" Anna Popek, Magdalena Krupa wyd Melanż

Austriacka sałatka z liści mniszka

Bardzo fajne połączenie młodych gorzkawych liści mniszka i słodkiego pomidora z nieco cięższymi dodatkami.



Austriacka sałatka z liści mniszka

Składniki:

  • garść młodych liści mniszka lekarskiego
  • 2 jajka na twardo
  • 1 duży pomidor
  • młoda cebula
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany

Z oczyszczonych liści mniszka oberwać grube łodyżki. Jajka i pomidor pokroić dowolnie, cebulę cienko poszatkować. Połączyć wszystkie składniki, doprawić. Polać śmietaną lub majonezem.

W wersji wegańskiej zamiast jajek można użyc tofu.



Smacznego :)

 

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba-Drożdż wyd. Pascal

poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Kaszotto z mniszkiem

Dość ciężkie danie z lekką goryczką charakterystyczną dla mniszka lekarskiego. Bardzo dobre, sycące.  I zdecydowanie do powtórzenia.


Kaszotto z mniszkiem

Składniki:

  • 2 garście młodych listków mniszka
  • 150 g chudego boczku
  • 200 g pieczarek lub grzybów leśnych
  • 1 większa cebula lub 2 szalotki
  • 1 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 - 11/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy

Boczek pokroić w kostkę. Grzyby obrać i pokroić. Cebulę drobno posiekać.

W głębokiej patelni podsmażyć boczek z dodatkiem oliwy, pilnując, żeby się nie przypalił. Dodać cebulę, smażyć, aż się zeszkli, następnie dodać pieczarki. Smażyć kilka minut. Wsypać pęczak, wymieszać całość dokładnie i smażyć chwilę. Wlać chochelkę gorącego bulionu. Mieszać i dodawać bulion po chochelce, aż kasza będzie miękka, ale nie rozgotowana.

Na koniec dorzucić umyte, pokrojone dość drobno listki mniszka, smażyć jeszcze przez minutę, doprawić pieprzem i ew. solą.

Smacznego :)

źródło: "Pyszne chwasty" Małgorzata Kalemba - Drożdż

czwartek, 09 kwietnia 2015
Sałatka z liści mniszka z ziołowymi grzankami

Połączenie idealne... kruche, lekko gorzkie listki mniszka, słodkie pomidory, dobra cebula plus (koniecznie!) nieco oliwy i oczywiście mocno aromatyczne grzanki. Lekkie, pożywne, smaczne. 



Sałatka z liści mniszka z ziołowymi grzankami

Składniki:

  • duża garść liści mniszka lekarskiego - zebranych, zanim mlecz zdąży zakwitnąć 
  • kilka małych pomidorków
  • 2 małe młode cebule
  • 2 łyżki olejku rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 czerstwej bułki pszennej
  • spora ilość suszonych ziół, np prowansalskich

Liście mniszka dokładnie umyć, oderwać grube łodyżki. Ułożyć je na talerzu, na nich połówki pomidorków, cieniutkie talarki cebuli oraz grzanki z bułki. Całość skropić oliwą.

Grzanki: Bułkę pokroić w małe kostki. wrzucić je na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i obficie posypać ziołami. Smażyć kilka minut, aż sie zarumienią.

źródło: "Przepis na szczęście" K. Michalak.

Owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem

Smaczna, zdrowa i mniej kaloryczna od tej na mleku. Idealna dla osób z nietolerancją laktozy.

 



Owsianka na wodzie z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • jabłko
  • miód do smaku

 

Do rondelka wsypać płatki owsiane, rodzynki, siemię lniane i cynamon. Zalać wodą ponad poziom płatków. Doprowadzić do wrzenia, następnie wyłączyć gaz, a rondelek przykryć. Pozostawić na kilka minut.

Jabłko umyć, oczyścić . Można je obrać lub pozostawić ze skórką. Pokroić w niewielką kostkę. Wymieszać dokładnie z owsianką. Można chwilę podgrzać, następnie dosłodzić miodem.

smacznego :)

 

źródło

09:58, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi