sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 29 kwietnia 2011
Banica z pokrzywą

Nigdy w życiu nie jadłam klasycznej rodopolskiej banicy, ale wersja z pokrzywą i miętą smakowała wybornie! To znaczy nam smakowała - mnie i mojej córce i to tak, ze zjedliśmy całą... nie naraz, bo trochę na ciepło, trochę na zimno. Polecam szczerze!

/źródło: Lawendowy dom...od kuchni/

Banica z pokrzywą

Składniki:

  • 500g młodej pokrzywy
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 250g fety
  • mięta
  • 300g mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 150g masła

 

Z mąki, oliwy, soli i  wody (dodałam trochę zimnej i trochę gorącej) wyrobić dość twarde, zwarte ciasto. Uformować kulę i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut, żeby dojrzało.

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojony drobno czosnek i ryż, smażyć przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszajac, a następnie zalać dwiema szklankami wody i zostawić na małym ogniu pod przykryciem, do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę.

W tym czasie zblanszować pokrzywę, dobrze odsączyć na sitku i posiekać. Wymieszać z ryżem, pokruszoną feta, jajkami i posiekaną mięta.

Masło roztopić. Połowę wylać na dno okrągłej formy.

Ciasto podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą część rozwałkować na placek większy od dna formy (26 - 30 śr.). Wyłożyć nim formę tak by lekko wystawało. Na ciasto wyłożyć farsz, przykryć drugim plackiem, zlepić brzegi, nakłuć wierzch widelcem, polać resztą masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C ok. 25 minut. Po upieczeniu odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Smacznego!

czwartek, 28 kwietnia 2011
Mlecz na ciepło

Lubię mlecz! To nic, że gorzki straszliwie. Juz mi to nie przeszkadza...już, bo na początku przeszkadzało i to bardzo. Kiedyś zajadałam go wyłącznie dla zdrowia, ale dzięki takim pysznościom jak sałatka z mlecza z winegretem na ciepło i jajem na miękko żałuję, że sezon na niego jest tak krótki. Właśnie ...ta sałatka jest naprawdę świetna -gorycz mlecza wspaniale zostaje stłumiona przez kwas octu winnego i do tego jeszcze ciepłe jajko z rozlewającem się żółtkiem. Mniam. Wspaniałe połączenie! Tylko pamiętajcie - na ciepło, to na ciepło! Jak cokolwiek będzie zimne, smak sałatki będzie niezbyt ciekawy.

Mlecz z czosnkiem na ciepło

Składniki:

  • liście mleczu
  • czosnek
  • oliwa dobrej jakości
  • sól
  • pieprz

 

Na patelnię wlewamy trochę oliwy i dodajemy posiekany czosnek. Smażymy, aż czosnek się zeszkli. Dodajemy liście mlecza, mieszamy i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka z mlecza z jajkiem na miękko i gorącym winegretem

(wg A.Kręglickiej)

Składniki:

  • 2 garsci liści mlecza
  • 1 jajko
  • 2 kromki bułki wrocławskiej

Sos:

  • posiekany ząbek czosnku
  • posiekana szalotka
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyzeczka musztardy angielskiej (lub innej ulubionej)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

 

Bułkę pokroić w kostkę i zrumienić na odrobinie oliwy. Zrobić sos: na oliwie zeszklić szalotkę i czosnek, po chwili dodać musztardę, sól, pieprz i ocet winny. Zagotować. Sos wymieszać z liścmi mlecza. Jajko ugotować na miękko, najlepiej w koszulce. Podać na sałatce posypanej grzankami. Wierzch oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą morska. Podawać niezwłocznie po przygotowaniu.

Smacznego!

wtorek, 26 kwietnia 2011
Sernikobrownies z jagodami

Sernikobrownies - wilgotne, ciężkie, aż zakalcowate ciasto czekoladowe z masą serową. Rok temu piekłam je z malinami, a niedawno spróbowałam z jagodami. Też pyszne, szczególnie dzieci były nim zachwycone! Tylko, że do wersji z jagodami warto zmniejszyć ilość cukru - o czym niestety zapomniałam i wyszło niesamowicie słodkie!!! W każdym razie bardzo polecam, a przepis podaję już ze zmianami Atiny - następnym razem ja również je zastosuję:D

Sernikobrownies z jagodami

Składniki:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 200g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 100g mąki pszennej
  • 500g serka kremowego
  • cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • 300g jagód albo borówek - świeżych lub mrożonych (można dać nieco więcej)

 

Blaszkę 20x30 cm (może byc mniejsza) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Masło i 100g cukru pudru zmiksować na gładką masę, następnie dodać 3 jajka, wbijając po jednym i dobrze miksując po dodaniu kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę i miksować dalej. Następnie dodac mąkę i wymieszać. 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (100g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na ciasto w blaszce. Na wierzch rozłozyc resztę masy czekoladowej i ułozyć owoce.

Piec w temp. 170 st C przez 45-60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Smacznego!

piątek, 22 kwietnia 2011
Jajka marynowane II

Jajka o wspaniałym korzennym aromacie, kwaśne - nawet żółtko jest kwaskowe!,  z mocno wyczuwalna nutą cynamonu i...piękne! Doskonale smakują bez żadnych dodatków - lubie takie, gdy do zalewy dodam 1 łyżkę cukru, albo lekko osolone -wtedy dodaję 2 łyżki cukru. Można je również dodawać do sałatek.

/źródło: "Taniec z garami - kuchnia na moją nutę" P.Galińskiego/

Jajka marynowane II

Składniki:

  • 6 - 7 jajek
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  •  liść laurowy
  •  10 ziaren czarnego pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyzeczka gorczycy
  • laska cynamonu
  • cukier


Zagotować wodę z cukrem i przyprawami. Cukru zazwyczaj dodaję 1-2 łyżki, w zalezności czy chcę uzyskać zalewę słodszą czy bardziej wytrawną. Ugotowane na twardo jajka obrać i włożyć do słoika lub kamionkowego naczynia. Zalać gorącą lub ciepłą marynatą. Ostudzić i wstawić do lodówki na 24 godziny

Smacznego!

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, radosnych, rodzinnych i oczywiście słonecznych Świąt Wielkiej Nocy!

czwartek, 21 kwietnia 2011
Śledzie w marchewce

Proste to a pyszne! Słodko-kwaśne, delikatne, ale...dopiero po dwóch dniach. Wcześniej radzę nie próbować, bo mdłe jakieś! Gorąco polecam, nawet i na stół wielkanocny:-)

/przepis Cinki z forum Cincin/

Śledzie w marchewce

Składniki:

  • 1 kg sledzi marynowanych (mogą być sklepowe lub domowe)
  • 6 sporych marchewek
  • olej

Śledzie pokroić w większe kawałki. Marchewke obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Na patelni rozgrzać olej, wrzucic marchewkę, wymieszać idolać tyle oleju, aby marchewka nie była sucha i nie przypalała się. Dusić do miękkości na małym ogniu, często mieszając. Następnie ostudzić. Nie doprawiać jej żadnymi przyprawami, nawet nie solić!

Układać w słoiku warstwami sledzie i marchewkę, zakryć szczelnie słoik i odstawić do lodówki na 2-3 dni.

Smacznego!

wtorek, 19 kwietnia 2011
Sałatka z mlecza

Mlecz czyli mniszek lekarski albo jak kto woli dmuchawiec -  jest nie tylko straszliwie gorzki, ale też bardzo zdrowy. M. in. działa oczyszczająco na krew, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, można go stosować w stanach wyczerpania, bólach stawowych i zapaleniach stawów; działa moczopędnie, poprawia trawienie, wmacnia funkcje wątroby.

Sałatkę, którą dzisiaj proponuję najlepiej zrobić z wybielonych liści. Należy znaleźć dorodne, młode mlecze przed kwitnieniem i nakryć je doniczkami - trzymamy je tak 4-5 dni, aż całkowicie zbieleją. w ten sposób liście zostają pozbawione charakterystycznego, gorzkiego smaku. To oczywiście rada dla tych, którzy mają mlecz na działce innym proponuję włożyć zebrane liście do osolonej lub zakwaszonej octem zimnej wody, chociaż to nie jest taki świetny sposób.

/źródło: "Taniec z garami - kuchnia na moją nutę" Piotra Galińskiego/

Sałatka z mlecza

Składniki:

  • 2 kępy mlecza (najlepiej wybielonego)
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • ząbek czosnku (lub dwa, jeśli lubicie)
  • ocet balsamiczny
  • 1/2 łyżki musztardy czosnkowej (lub innej)

 

Mlecz zrywamy, starannie płuczemy i siekamy lub rozrywamy jak sałatę. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny, zmiażdżonym i roztartym z solą czosnkiem, 2-3 kroplami octu balsamicznego (lub więcej jeśli lubicie) i musztardą. wszystkie składniki starannie mieszamy, ew. dosalamy i polewamy listki mlecza. Całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, tak aby każdy liść mlecza był pokryty sosem.

Smacznego:-)

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

poniedziałek, 18 kwietnia 2011
Zupa z pokrzywy

Zupa z pokrzywy jest naprawdę smaczna i co najciekawsze  nieco podobna do szpinakowej. Moja dzisiejsza propozycja to zupa ze sporą ilością gałki muszkatołowej, przyprawiona kuminem, sosem sojowym i czosnkiem. Do jej przygotowania, celowo uzyłam naprawdę dużych ziemniaków, aby otrzymać bardzo gęstą zupę (bo takie lubie najbardziej!), a co najlepsze dodałam również zmiksowany ugotowany ryż. Podałam z malutkimi grzankami, zabieloną wcześniej niewielka ilością koziego mleka - aby przełamać nieco słodycz zupy i złagodzić charakterystyczny posmak pokrzywy. To wczoraj. Dzisiaj do drugiej części zupy dodałam odrobinę śmietany i podałam z jajkiem ugotowanym na twardo. Też bardzo smaczne połączenie, może nawet lepsze od poprzedniego. Polecam!



/źródło/

Zupa z pokrzywy

Składniki:

 

  • kilka sporych garści szczytowych liści młodej pokrzywy (pokrzywa pod wpływem obróbki cieplnej straci bardzo na objętości)
  • 1 nieduża pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 małe lub duże ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczku kuminu
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • 2 łyzki oleju rzepakowego
  • dodatki (opcjonalnie):

 

1/2 szklanki ryżu, kaszy jaglanej lub innej, polenty, płatków owsianych

lub kluski, makaron, grzanki

albo dodatkowo 1-2 ziemniaki

mleko lub śmietana

jajka ugotowane na twardo


Pokrzywę porządnie opłukać kilka razy, przerzucić na sitko i przelać wrzątkiem. Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Następnie wrzucić je do garnka, zalać 2 litrami wody i zagotować. Zmniejszyc płomień i dodać listki laurowe, ziele i niepełną łyzkę soli. Gotować do chwili, aż warzywa zmiękną. Jeśli dodajemy ryż lub kaszę gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę, nastepnie dodać pokrzywę, smażyć kilka minut - doprawiając w miedzyczasie gałką muszkatołową, solą i kminem. dodac również przeciśnięty przez praskę czosnek. Z bulionu wyciągnąc przyprawy, a dodać uduszoną pokrzywę. Doprawić świezo zmielonym pieprzem, sosem sojowym i ew. solą. Podgrzewac przez chwilę, dodać ugotowaną kaszę lub ryż i wymieszać. Kto chce może zupę z dodatkiem ryżu zmiksować. Można dodatkowo zabielić mlekiem, aby nieco złagodzić charakterystyczny smak pokrzywy lub śmietaną. A do wersji ze smietana polecam dodatkowo jajka - ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki lub połówki. Można również zupę podać z grznkami lub kluskami. Albo zmiksować zupę z ryżem i podac dodatkowo z małymi grzankami....

Smacznego!

czwartek, 14 kwietnia 2011
Zupa ziemniaczano - cebulowa

Bardzo fajna, prosta i szybka zupa. Bardzo aromatyczna! Z  nutą cynamonu, imbiru i kminku. Niezbyt gęsta, ale pyszna.

Zdjęcia poniżej przedstawiają zupę już wymieszaną ze śmietaną, jakoś nie za bardzo wychodziło mi zrobienie kleksu:) Gorąco polecam!

/źródło: Gotuję bo lubię/

Zupa ziemniaczano-cebulowa

Składniki:

 

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
  • 1 litr wody
  • 2 kostki bulionu z kurczaka (lub dobrego domowego)
  • 1/2 łyżeczki kminku (może być mielony)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szczypta cynamonu
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • gęsta śmietana 18%

 

 

Na oleju w garnku o grubym dnie szklimy drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir i smażymi jeszcze przez minutę. Wszystkie przyprawy mieszamy z 3 łyżkami wody, do chwili uitworzenia jednolitej papki i dodajemy ją do cebuli. Chwilkę podsmażamy, mieszając. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy gorącym rosołem lub wodą z kostkami bulionowymi. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną, a nstępnie miksujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem i ew. solą. Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną świeżo zmielonym pieprzem. Pysznie smakuje z dodatkiem grzanek.

Smacznego!

środa, 13 kwietnia 2011
Skorupki faszerowane pieczarkami

Moje ulubione maslane faszerowane jajka na ciepło postanowiłam tym razem wzbogacić o majonez i pieczarki. Wyszły przepyszne!Polecam nie tylko na Wielkanoc!

Skorupki faszerowane pieczarkami

Składniki:

  • jajka
  • pieczarki
  • szczypiorek
  • majonez
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia (do wyboru):

- masło

- olej

- masło z olejem

 

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i przecinamy wzdłuż na pół. Robimy to szybkim i zdecydowanym ruchem, bo inaczej skorupki pokruszą się. Łyżeczką wyjmujemy białko i żółtko, tak aby nie uszkodzić skorupki. Jajka zgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy również posiekany szczypiorek. Pieczarki siekamy drobno i smażymy na maśle, aż odparują. W czasie smażenia solimy je do smaku. Usmażone dodajemy do jajek. Mieszamy dokładnie i dodajemy niewielką ilość majonezu - 1 - 2 łyżki i nieco masła skrojonego w małe kosteczki lub wiórki. Doprawiamy solidnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz nakładamy do skorupek, lekko ugniatamy i stroną z farszem maczamy w bułce tartej. Tak przygotowane jajka smażymy na maśle lub oleju z masłem czy ew. na oleju. Zaczynamy smażenie od strony z farszem. Podajemy na ciepło.

Smacznego:)

poniedziałek, 11 kwietnia 2011
Maślankowe ciasto z kardamonem i śliwkami

Przepis na mięciutkie, delikatne a zarazem wilgotne ciasto maślankowe zna już większość gospodyń w Polsce. Ja również wiele razy je piekłam z przeróżnymi owocami, z kruszonką lub bez i zawsze pysznie smakowało. Ale żeby dodać do niego mój ulubiony kardamon, to jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy. Dopiero na blogu Asi, wypatrzyłam ten pomysł. Ciasto jest rewelacyjne, dzięki kardamonowi zaskało piękny aromat i niepowtarzalny posmak. A kruszonka karmelowo - kardamonowa jest cudowna! Polecam!

Maślankowe ciasto z kardamonem i śliwkami

Składniki na kruszonkę:

 

  • 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 80g mąki
  • kilka łyzek brązowego cukru trzcinowego
  • 1/2 do 1 łyzeczki mielonego kardamonu

 

Przesiać do miski mąkę i kardamon, dodać cukier, wymieszać. Wrzucić kostki masła i rozetrzeć je palcami z pozostałymi składnikami, aż się utworzy kruszonka. Zawinąć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki lub zamrażarki.

dodatkowo:

  • ok. 450 g śliwek, bez pestek i przekrojonych na pól (jesli są mrożone, to ich nie odmrażamy)

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka cukru
  • 2i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 - 2 łyżeczki mielonego kardamonu


Jajka zmiksować z cukrem i wanilią, dodać olej i maślankę. Do drugiej miski przesiać mąkę, kardamon i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie łyżką i przesypać do masy jajecznej. Wymieszać szybko, ale tylko do połączenia się składników. Przelać do formy(20x30 cm) wyłozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i obsypanej bułką tartą. Na cieście ułożyć (skórką do dołu) śliwki - jeśli są mrożone, to ciasto obsypujemy bułką tartą. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką i wstawiamy blaszkę na 30 - 40 min do piekarnika nagrzanego do 175 st.C (robimy próbę patyczkiem).

Smacznego!

sobota, 09 kwietnia 2011
Rzodkiewka na słodko

Pamiętacie? A może powinnam zapytać - czy znacie?

Dla mnie to smak dzieciństwa. Mięciutkie plasterki słodkiej i leciutko piekącej rzodkiewki w jasnoróżowym sosie. Pyszne! U nas w domu zawsze podawana na kolację i koniecznie z kromką świeżego białego pieczywa posmarowaną masłem. Masłem, nie margaryną!

Rzodkiewka na słodko

Składniki:

  • rzodkiewki
  • cukier
  • gęsta i pyszna śmietana

Rzodkiewki kroję w cienkie plastry i zasypuję cukrem - sporo tego cukru! Zostawiam, aż rzodkiewka zmięknie i puści. Wtedy dodaję śmietanę i zostawiam jeszcze na chwilę, aż smaki przegryzą się i powstanie jasnoróżowy sos.

Smacznego!

piątek, 08 kwietnia 2011
Garniec soczewicy

To gęsta, rozgrzewająca zupa z czerwonym winem i...pomarańczą. Smaczna, taka... inna, o ciekawej nucie. Zrobiłam  inaczej niż zaleca O. Kazimierz, bo pomidory, wino i sok pomarańczowy dodałam pod koniec gotowania, ale przepis podaję bez zmian.

Smacznego i udanego weekendu Wam życzę!

/"źródło: "Klasztorne specjały. Tradycyjne potrawy Ojca Kazimierza" O. Kazimierz Józef Kmak O. Cist. wyd. Publicat/

Garniec soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 pomidory
  • pomarańcza
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki miodu
  • natka pietruszki

 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Tuż przed końcem smażenia dodać czosnek. dodać paprykę, soczewicę, chwilę smażyć, następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Dodać liście laurowe, bulion, wino oraz pomidory pokrojone w kostkę (razem z sokiem). Pomarańczę wymyć, sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy owocu, a następnie wycisnąć sok. Około 1/4 szklanki soku wlać do wywaru i dodać skórkę.

Całość gotować po przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż soczewica będzie miękka. doprawić solą, pieprzem i miodem. Bezpośrednio przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego!

środa, 06 kwietnia 2011
Miodowe owsianki

Zdrowe, szybkie, proste wykonaniu i pyszne kwadratowe batoniki. Kompozycja idealna - charakterystyczny posmak owsa, mocno wyczuwalna nuta miodu i cynamonu a do tego ociupinka egzotyki za sprawą wiórków kokosowych. Pycha! A na dodatek nie za słodkie to, nie zamulające, a takie... w sam raz. Ach i oczywiście cudownie maślane. Polecam gorąco!

 

 /źródło: Book Me a Cookie/

Owsianki miodowe

Składniki:

  • 1.5 szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyzeczki cynamonu
  • 1 łyzka wody (najlepiej przegotowanej)
  • ok. 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki miodu (lub odrobine więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
  • garść drobno posiekanych orzechów

 

Wszystkie składniki włóż do garnka o grubym dnie i przesmaż, aż do uzyskania  lepkiej i plastyczne j masy. Jesli będzie zby sucha dołóż je szcze odrobine masła - nie musisz  podgrzewać wystarczy, że je dobrze rozetrzesz. Uzyskaną masę przełoż na papier do pieczenia i rozsmaruj w kształcie prostokąta. Ja zrobiłam do w foremce, którą nakryłam folią i obciążyłam. Odstaw do zastygnięcia do lodówki. Po kilku godzinach pokrój w kwadraty.

Smacznego!

wtorek, 05 kwietnia 2011
Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe. Bardzo aromatyczne!

Nie dla każdego! Chociaż są niesamowicie aromatyczne, będą miały więcej przeciwników niż zwolenników. Po prostu. Smakują dość specyficznie, i ... tyle! Najlepsze są te cienkie, mocno zarumienione i zjadane od razu - koniecznie z dodatkiem gorącej czekolady lub kakao (ja lubię gorzkie). I maczamy je w tym napoju, nie popijamy. Na podwieczorek, jak znalazł:)

Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe

Skadniki

  • 30 dag ziemniaków
  • 150 - 170g mąki ryżowej (zależnie od konsystencji ziemniaków)
  • 150 - 170g cukru pudru (zależnie od konsystencji ziemniaków)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyzeczka imbiru
  • 1 płaska lyzeczka kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ziemniaki gotujemy bez soli do miękkości i ciepłe przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Do zimnych dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, jajko, imbir i kardamon. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy. Odstawiamy na 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Zagniatamy i czekamy chwilę. Jeżeli nadal jest za rzadkie, ponownie dodajemy łyzkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko zależy od tego, jakie mamy ziemniaki. Najważniejsze to dobrze je odparować, aby nie było konieczności dodawania ciągle mąki i cukru. Z masy formujemy placuszki o grubości placków ziemniaczanych. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 30 minut (na koniec można zwiększyć temp. i przełączyć na górne ogrzewanie, aby się zarumieniły. Studzić na drucianej siatce. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. ale zimne i maczane w czekoladzie lub kakao.

Smacznego!

21:33, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 04 kwietnia 2011
Cynadry w sosie

Dobrze przyrządzone cynaderki są pyszne! Uwielbiam je na ciepło i na zimno i gdyby nie fakt, że sporo przy nich roboty, jadłabym je nawet raz w tygodniu!

/źródło: "Kuchnia polska. 1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz/

Cynadry w sosie

Składniki:

  • 1 kg cynader
  • 50 dag cebuli (waga po obraniu)
  • olej
  • ziarna czarnego pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • 2 szklanki wywaru z warzyw lub rosołu (może być z koncentratu)
  • sól


Nerki moczyć przez kilka godzin, często zmieniając wodę. Następnie bardzo dokładnie oczyszcić je i pokroić w plasterki. włożyć je do garnka i zalać wrzątkiem. Trzymać przez 2 min. na ogniu, odcedzić na sicie. Przełożyć do garnka, ponownie zalać wrzątkiem, zagotować, trzymać przez 2 min. na ogniu. Ugotowane nerki odcedzić i ponownie wrzucić do garnka. zalać wrzącą wodą i gotować przez 5 - 8 minut. Kolejny raz odcedzić na sicie, przelać wrzątkiem i pozostawić do odsączenia. ew. jeśli zachodzi taka potrzeba zalać ponownie wrzątkiem i pogotować 2 mn.

Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Przełożyć ją do garnka i zalać rosołem. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy cebula sie rozpruży, polowę zmiksować na gładko i z powrotem przełożyc do garnka. Nerki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i również dodać do sosu. Gotować, aż mięso będzie kruche. Podawać z kaszą gryczaną na sypko i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

piątek, 01 kwietnia 2011
Sernik z mlekiem w proszku

Nie dajcie się zwieść tym prostym składnikom. Ciasto smakuje przepysznie! Jest leciutkie i puszyste, nie za słodkie no i niesamowicie wilgotne -takie piankowe, szczególnie jeszcze ciepłe. Bajeczne! Idealne!

/źródło: Eksplozja smaku/

Sernik z mlekiem w proszku

Składniki:

 

  • 1 kg sera zmielonego 3-krotnie
  • 8 dag mąki pszennej
  • 8 dag mleka w proszku
  • 8 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 12 białek
  • 30 dag cukru
  • 3/4 litra smietany 22%

 

 

Utrzeć dokładnie wszystkie składniki oprócz cukru i białek. Do gładkiej masy dodać białka ubite na sztywną pianę z cukrem - całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę wlać do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C (jesli wierzch ciasta zbyt szybko sie rumieni, należy zmniejszyć temp.).

Smacznego!!

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi