sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 28 kwietnia 2010
Sernikobrownies z malinami

Boski sernik! Rozpływający sie w ustach, mocno czekoladowy, idealna propozycja dla wielbicieli wilgotnych ciast. Przepis znalazłam na stronie Liski. Bardzo gorąco polecam!

Składniki:

200g gorzkiej czekolady

200g masła

400g cukru pudru

5 jajek

110g mąki pszennej

400g sera kremowego (użyłam 500g twarogu mielonego z wiaderka)

cukier waniliowy lu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)

120g świeżych lub mrożonych malin (można dać nieco więcej)

 

Blaszkę 20x30 cm (może byc mniejsza) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali.

Masło i 250g cukru pudru zmiksować na gładką masę, następnie dodać 3 jajka, wbijając po jednym i dobrze miksując po dodaniu kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę i miksować dalej. Następnie dodac make i wymieszać. 3/4 ciasta wyłożyć do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na ciasto w blaszce. Na wierzch rozłozyc resztę masy czekoladowej i ułozyc maliny.

Piec w temp. 170 st C przez 45-60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Smacznego!

niedziela, 25 kwietnia 2010
Sledzie ze śliwkami w occie

Kiedy zobaczyłam ten przepis na blogu Wiosenki, wiedziłam, że go niebawem wypróbuje. Śledzie uwielbiam, a śliwki marynowane kocham, szczególnie jeśli są przygotowywane przez moja Mamę. Wyszła wspaniała zakąska. Polecam gorąco!

Śledzie ze śliwkami w occie

Składniki:

 

  • 6-8 płatów sledziowych solonych lub w occie
  • 2 czerwone cebule
  • śliwki w occie
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • pieprz i ew. sól

 

 

Solone płaty wymoczyć w wodzie, marynowane osączyć. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Cebulę pokroić i rozłożyć na śledziach. Dowolną ilość śliwek osączyc z zalewy octowe i ułożyc na cebuli. Wymieszać majonez ze śmietaną, doprawić pieprzem i ew. szczypta soli, zalać śledzie i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

sobota, 24 kwietnia 2010
Śledzie z ananasem

Połaczenie dość oryginalne, ale całkiem smaczne. Polecam gorąco dodatek curry, dzięki temu śledzie nabierają niepowtarzalnego aromatu i naprawdę świetnie smakują. Oczywiście, jeśli nie lubimy curry, nie ma sensu eksperymentować. Uzyskamy dość łagodną w smaku przekąskę. Przepis znalazłam na forum cincin.

Składniki:

  • 4 duże płaty śledziowe
  • 1 duża cebula
  • 5-6 plastrów ananasa z puszki (syrop pozostawiamy)
  • majonez
  • pieprz i ew. sól
  • odrobina curry (jeśli lubimy)

 

Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę lub cienkie piórka (możemy ją również obgotować we wrzątku ok. 5 minut) oraz ananasa pokrojonego w kostkę. Dodajemy majonez oraz tyle syropu ananasowego, aby sos nie był zbyt rzadki, ale miał posmak ananasowy. Doprawiamy pieprzem, ew. solą jeśli trzeba oraz szczyptą curry, jeśli lubimy.

Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

piątek, 23 kwietnia 2010
Chińska zupa cebulowa z jajkiem

Zupy cebulowe są zaskakująco proste a zarazem pyszne. Uwielbiam najprostszą polską cebulankę,  pożywną z ziemniakami i kiełbasą, albo kremową z dodatkiem smietany. Pyszna i nietypowa jest taka zupa z dodatkiem kiełbasy, grzanek i...ziaren słonecznika. Natomiast chińska z jajkiem kojarzy mi sie z ...dzieciństwem, naprawdę:)) Przywodzi mi na myśl cebulnicę, czyli mnóstwo uduszonej cebuli z dodatkiem jajka. Polecam!

Składniki:

  • 4 średnie cebule
  • 2 roztrzepane jajka
  • 1 litr rosołu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 1 cebula dymka

na zasmażkę:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka skrobii kukurydzianej

 

Roztopić masło w garnku o grubym dnie, dodać mąkę kukurydzianą i smażyć, aż zasmażka zbrązowieje. zalać ją rosołem. zagotować, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, sos sojowy, sól, pieprz, po czym gotować na wolnym ogniu przez 1/2 godziny. wyłączyć gaz, wlać okrężnym ruchem jajka, poczekać 5 sekund, zamieszać energicznie. Drobno posiekać dymke, posypać nią zupę już rozlaną na talerzu i podawać.

Smacznego;-)

środa, 21 kwietnia 2010
Blok waniliowo - kokosowy

Pyszny!!! Cudownie waniliowy, mocno kokosowy,mega mleczny, chrupiący, rozpływający sie w ustach. Przepis znalazłam tu.

Składniki:

200g mleka w proszku (w niebieskim opakowaniu)

50g cukru

kilka kropel esencji waniliowej

50-70g masła

1/2 szklanki wody

70g wiórków kokosowych

herbatniki (ilość według uznania)

 

Do rondelka wrzucamy pokrojone masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy na małym gazie do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie do dużej miski wsypujemy mleko w proszku i wkruszamy herbatniki. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (mieszając i uważając, gdyż lubia sie przypalać, a zbyt mocno przyrumienione nie nadają sie do dodania). Przesypujemy wiórki do mleka, wlewamy lekko ciepła mieszaninę masła, cukru i wody oraz esencję waniliowa. Bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do malutkiego plastikowego pojemnika, na wierzchu układamy herbatniki. Całość szczelnie zamykamy (masa lubi chłonąć zapachy) i odstawiamy do lodówki.

Smacznego!

poniedziałek, 19 kwietnia 2010
Sałatka "pali się moja panno"

Szybka, prosta i mooocno czosnkowa sałatka, ale bardzo smaczna. Przepis znalazłam na blogu Smaki i aromaty. Jest to moja druga propozycja w ramach dnia czosnku - zabawy zaproponowanej przez grumko.

Składniki:

  • 1 puszka ananasa
  • 10 dag pikantnego żółtego sera
  • 10 ząbków czosnku
  • 3 łyżki majonezu

 

Ananas odsączyć, pozostawiając 1/3 szklanki soku. Ser i ananas pokroić w podobnej wielkości kostkę i wymieszać. Majonez połączyć z sokiem i zmiażdżonym czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki (szczelnie przykrytą) na 2 godziny, a najlepiej na cała noc.

Smacznego!

Góralska zupa czosnkowa

Straszliwie prosta zupa, ale całkiem smaczna. Przepis znalazłam w książce Małgorzaty Caprari "Kuchnia świata". Jest to moja pierwsza propozycja w ramach Dnia czosnku - zabawy zaproponowanej przez grumko.

Góralska zupa czosnkowa

Składniki:

 

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 średnia główka czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • 1,5 litra warzywnego rosołu z kostki
  • sól
  • pieprz
  • posiekana zielenina(natka pietruszki, tymianek)
  • albo duża szczypta suszonych ziół prowansalskich

 

 

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w rosole z kostki. Czosnek rozgnieść lub posiekać, dodać do zupy wraz ze smalcem. Chwilę pogotować na średnim ogniu. Jeśli trzeba, doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną zieleniną lub doprawić suszonymi ziołami.

Smacznego!

niedziela, 11 kwietnia 2010
...

11:42, andzia-35 , inne
Link Komentarze (1) »
piątek, 09 kwietnia 2010
Szpinak z cieciorką

To danie mogę szczerze polecić. Jest nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe.

 

Szpinak z cieciorką

Składniki:

 

  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki(to będzie pół szklanki suchych ziaren)
  • 1/2 kg surowego szpinaku(lub 1 opakowanie mrożonego)
  • czosnek
  • kilka gozdzików
  • 1 cebula
  • troche oliwy z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • troche soli

 

 

Dzień wcześniej zalać cieciorkę wodą: przez noc zrobiła się dwa razy większa! Wypłukać ją i ugotować w świeżej wodzie, z dodatkiem 1 cebuli i kilka gozdzików(gozdziki wbić w cebulę)

Tak ugotowana cieciorka ma wspaniały aromat.

Cieciorkę posolić pod sam koniec gotowania. Jeżeli używam mrożonego szpinaku to go rozmrażam, a jeżeli świeżego to go kroje na małe kawałki. Podsmazam szpinak na kilku łyżkach oliwy,trochę solę i dodaję ząbek zgniecionego czosnku.Następnie dorzuczam do szpinaku ugotowaną cieciorką i troszeczke utartej gałki muszkatołowej.Gałki potrzebujemy zaledwie szczyptę, bo ma bardzo silny aromat. Wszystko mieszam ze sobą, jeszcze chwilę podgrzewam i gotowe. Świetnie pasuje do ryżu czy kaszy.

Smacznego:-)

środa, 07 kwietnia 2010
Domowy majonez z żółtek, szybki, niezwykle łatwy i pyszny

Smak domowego majonezu, poznałam niedawno. Kiedy to zachciało nam sie sałatki jarzynowej, a zabrakło majonezu. Poszperałam wtedy w netcie i natrafiłam na przepis na blogu Ptasi. Przyznam szczerze, ze namieszałam sie wtedy i to jeszcze jak!!!:-) Ale majonez wyszedł pyszny! Później zachciało mi sie majonezu na Wielkanoc, postanowiłam wypróbować inny przepis. Niestety, nie wyszedł... A wczoraj...ha! Myslałam, ze to jakiś bład na blogu Ziji przeczytałam"miksować na najwyższych obrotach", jednak postanowiłam wypróbować dzisiaj przepis i muszę przyznać, ze jest swietny. Majonez jest błyskawiczny, tak jak pisze autorka bloga, nie ma prawa sie zwarzyć i jest na prawdę pyszny! Wprowadziłam tylko jedną zmianę. Nie miałam dwóch jajek, więc zamiast dwóch ugotowanych i dwóch surowych, dałam 3 surowe. Gorąco polecam!

Składniki:

2 żółtka ugotowane

2 żółtka surowe

1 łyżeczka musztardy

1/4 łyzeczki soli (dałam 1/2 łyzeczki)

1 łyzeczka cukru

1 łyzka (lub więcej) soku z cytryny

1 szklanka oleju

 

Wszystkie składniki wyjmujemy troche wczesniej z lodówki.

Żółtka surowe ucieramy z ugotowanymi, solą i cukrem. Miksujemy je na najwyższych obrotach. Po dokladnym wymieszaniu, stopniowo dodajemy olej, małą strużką, cały czas miksując.W międzyczasie dolewamy sok z cytryny, nie cały, ale po trochu, sprawdzając smak.

smacznego:-)

poniedziałek, 05 kwietnia 2010
Jajka marynowane

Takie jajka marynowane to świetna zakąska. Są wilgotne, lekko slone i pikantne oraz co najfajniejsze  - super wyglądają:)) Przepis znalazłam w książeczce "Przyslij przepis".

Jajka marynowane

 

  • Składniki:
  • 15 jajek
  • duża czerwona cebula
  • 2 łyzki octu
  • 2-3 łyżki soli  (lub mniej, jeśli jajka będą dłużej przechopwywane- z czasem robią sie coraz bardziej słone)
  • łyzeczka jagód jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 2 łyzeczki ziaren pieprzu (zastąpiłam mielonym)
  • 3 duze ząbki czosnku (lub więcej)
  • czerwona papryka (opcjonalnie)

 

 

Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy na chwilę zimną wodą, studzimy. Wyjmujemy, lekko tłuczemy skorupki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Jajka w popękanych skorupkach wkładamy do dużego słoika.

Zagotowujemy 3/4 litra wody z dodatkiem octu. Do zalewy dodajemy sól, jagody jałowca, liście laurowe, ziarna gorczycy, pieprzu, krążki cebuli oraz czosnek i ew. papryke pokrojoną w paski. Marynatą zalewamy jajka w słoiku - wlewamy taka ilość, aby jajka były całkowicie przykryte. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 dni.

Jajka wyjmujemy z marynaty, osuszamy, obieramy i kroimy na cząstki. wykładasmy na talerz i dekorujemy.

Smacznego!

sobota, 03 kwietnia 2010
Prosty mazurek kajmakowy z płatkami migdałowymi

Kochani chciałabym Wam zyczyć, najpiekniejszych, najradośniejszych, prawdziwie rodzinnych i wiosennych Świąt! Zapraszam również na kawałek mazurka, który został zjedzony w połowie zanim kajmak dobrze ostygł:)))) skorzystałam z przepisu Olgi Smile.

Prosty mazurek kajmakowy z płatkami migdałowymi

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyzki zimnej wody (takiej prosto z lodówki)
  • 1 łyżka cukru pudru

Kajmak:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego (użyłam gotowanego)
  • 50 g masła
  • 1 łyzka esencji waniliowej, ekstraktu lub cukier waniliowy (użyłam aromatu śmietankowego)
  • 2 kopiaste łyżki prażonych płatków migdałów

 

Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera i miksujemy przez chwile do czasu, aż powstanie masa zbijająca sie w kulki.  Ciasto wyjmujemy na stolnicę, formujemy dużą kulę i na papierze do pieczenia rozwałkowujemy prostokąt. Brzegi ciasta zwijamy w ruloniki, tak aby powstał zgrabny rant. Ciasto wstawiamy na 30 minut do schłodzenia w lodówce. Po schłodzeniu pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy.

Przygotowujemy kajmak. Na patelnie teflonową wylewamy mleko skondensowane, dodajemy masło i ekstrakt waniliowy. Mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut do czasu, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Przelewamy ja na spód mazurka i posypujemy podprażonymi na suchej płatkami migdałów.

czwartek, 01 kwietnia 2010
Jajka z cynamonem i sosem jogurtowo- czosnkowym

Dość oryginalna przekąska, ale całkiem smaczna. Przepis znalazłam w najnowszym numerze "Przyslij przepis

 

Jajka z cynamonem i sosem jogurtowo - czosnkowym

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/2 łyzeczki cynamonu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • duży jogurt naturalny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • niewielka cebulka zeszklona na oleju (opcjonalnie)

 

Natkę i szalotki drobno siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miski, mieszamy z olejem, cynamonem, szlotka i natką. Doprawiamy sola i pieprzem.

Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Białka wypełniamy masą z żółtek, przekładamy na półmisek i polewamy sosem jogurtowym. Mozna również posypać zeszkloną i doprawiona cebulką. Gotową przystawkę wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Podajemy z pieczywem.

smacznego:-)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi