sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 30 kwietnia 2009
Najprostsza sałatka

Chyba nie ma prostszej......jedna z mich ulubionych, doskonała dla niespodziewanych gości. Przepis na nią znalazłam w książce Bożeny Dykiel "Moje sekrety kulinarne"

sałatka

Składniki:

puszka fasolki szparagowej

20 dag sera rokpol

2 ząbki czosnku

majonez

Zmieszac fasole z serem, dodac czosnek przecisniety przez praske i majonez.

Proste prawda?

 

wtorek, 28 kwietnia 2009
Keksy

Te m,ałe pyszne, keksy powstały całkiem przypadkowo. Po prostu zalegały  mi bakalie przesmażone z miodem i nie wiedziałam co z nimi począć. Nagle mnie olśniło....muffinki-przecież do nich można wszystko wrzucić. To  był doskonały pomysł. Wyszły cudowne, kruche, pachnące miodem, no i te bakalie, mmmmmm....pychotka.

mini-keksy

Składniki:
2 i 2/3 szklanki mąki
2 lyżeczia proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 jajka
niepełna szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
dowolne bakalie przesmażone z miodem, nalepiej rodzynki, żurawina, daktyle, orzechy, skórka pomarańczowa i cytrynowa itd

Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki,a następnie bakalie, dokładnie wszystko wymiezać(tak, dokładnie!!!). Do rozbełtanych jajek dodać mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i krótko! wymieszać. Wyłożyć zagłębienia blaszki papierowymi foremkami. Nakładać ciasta. Piec ok. 20 minut w 200st., aż bedą rumiane, sprawdzic patyczkiem - powinien być suchy

poniedziałek, 27 kwietnia 2009
Krewetki z sosem czosnkowym

Kiedy je tylko zobaczyłam na blogu Iis 111 musiałam zrobić. Tym bardziej, że dwa dni wcześniej kupiłam paczke krewetek. Proste i przeeeepyyyyszne!!!

krewetki

Składniki:

duże, obrane krewetki w ilości dowolnej

niewielka ilość mąki

oliwa z oliwek

Krewetki opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Posypać mąka i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Chwilę posmażyć aż krewetki się lekko zrumienią. Zdjąć z ognia i przygotować sos.

Sos:

pół szklanki kwaśnej śmietany

szczypta soli

czosnek(tyle ile lubimy)

Czosnek przecisnąć przez prasę i wymieszać ze śmietaną. Sos doprawić solą i polać nim krewetki.

niedziela, 26 kwietnia 2009
Czekomuffiny z masą rabarbarową

Kiedy ujrzałam je na blogu cudawianek, wiedziałam, że muszę je upiec. Szczerze mówiąc było to najlepsze muffiny jakie do tej pory jadłam. Wilgotne, z lekko chrupiącą skórką, no i ta masa.....mmmmm, pychotka!!!

Składniki:

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

1 szklanka cukru pudru(dałam pół szklanki zwykłego)

250 ml mleka

90 ml oleju

jajko

Masa rabarbarowa:

3 gałązki rabarbaru(dałam pięć)

odrobina cynamonu

cukier brązowy do smaku

2 łyżeczki masła

 

Najpierw przygotowujemy masę rabarbarową:

rabarbar kroimy na małe kawałki, wkładamy do rondelka. dodajemy cikier i cynamon i masło. Kiedy utworzy się masa, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Na muffiny w jednej misce łączymy suche składniki, w drugiej mokre, następnie zawartość obu misek mieszamy razem(krótko i niedokładnie!). Do foremek na muffiny nakładamy po łyżce ciasta, na to trochę masy(też po łyżce dałam) i znowu przykrywamy ciastem.  Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 st. Gotowe można posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

sobota, 25 kwietnia 2009
Kolorowe jarmarki

Całkiem smaczny deser(wiadomo...nie taki smaczny jak ze śmietany:-), ale całkiem, calkiem), nawet początkujące gospodynie poradzą sobie z jego wykonaniem. Pamiętajcie tylko, aby dobrze posłodzić mleko, stężone nie będzie już takie słodkie, a mało słodkie sprawi, że deser wyda się nijaki w smaku.

kolorowe jarmarki

Składniki:

2 litry mleka

4 galaretki w róznych kolorach

1 opakowanie żelatyny

domowy cukier waniliowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Galaretki rozpuszczamy(każdą w 1 szklance wrzątku), wlewamy do miseczek i po ostygnięciu wstawiamy do lodówki. Następnie stężone kroimy w kostkę.

Odlewamy trochę mleka do rozpuszzenia żelatyny, resztę zagotowujemy z cukrem, mieszając, aby cukier sie rozpuścił. Żelatynę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do zagotowanego i lekko przestudzonego mleka. mieszamy i odstawiamy do stężenia. Następnie gęstniejącą masę mieszamy z galaretkami i wlewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki.

piątek, 24 kwietnia 2009
Alu matar

Przepyszna, niesamowicie gęsta i tania zupka indyjska. Jednak jeśli nie należysz do wielbicieli curry, nie zabieraj sie do niej:-)

Alu matar

Składniki:

1/2 cebuli

ząbek czosnku

duzy pomidor

kawałek korzenia imbiru

łyżka garam masala lub łyzka curry

łyżka kurkumy

szczypta chili

puszka groszku

sól

3-4 średnie ziemniaki

olej

wykonanie:

Połówke cebuli drobno siekamy. Korzeń imbiru przeciskamy przez praskę do czosnku. Czosnek obieramy i drobno kroimy lub miażdzymy w prasce. Garam masala(lub curry), kurkumę i chili mieszamy w miszeczce. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora myjemy, oszuszamy i drobno kroimy. W srednim garnku rozgrzewamy olej i  przysmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i imbir. Wsypuemy przyprawy, dodajemy pomidora. Przykrywamy i kilka minut dusimy pod przykryciem. Dodajemy ziemniaki, groszek i solimy. Wody dodajemy tyle, by danie się nie przypaliło. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

czwartek, 23 kwietnia 2009
śledzie w czerwonym winie

Śledzie to jest to co lubię najbardziej. Te smakują jak marynowane z lekkim posmakiem wina.

śledzie w czerwonym winie

Składniki:

2 opakowania filetów śledziowych(matiasy) w zalewie z oliwa, ja zawsze kupuje płaty i je moczę

Zalewa:

szklanka czerwonego, wytrawnego wina

szklanka octu winnego

szklanka wody

2 łyżki cukru

łyżeczka nasion gorczycy

2 goździki

2 duże cebule

10 ziaren jałowca

10 ziaren ziela angielskiego

2 liście laurowe

1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego

 

Przygotowujemy zalewę:do garnka wlewamy wodę, dodajemy  cukier, pokrojona w grubsze talarki cebule i przyprawy. Zagotowujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez minute. Zestawiamy z ognia dodajemy wino, ocet winny, mieszamy, ponownie stawiamy na ogniu i podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy do wychłodzenia.

W szklanym słoju lub pojemniku z  przykryciem rozkładamy pokrojone na porcje filety, zalewamy wychłodzoną zalewą, szczelnie zamykamy i wsrtawiamy do lodówki.Najsmaczniejsze będą po 48 godzinach marynowania.

wtorek, 21 kwietnia 2009
Sernik Mojito

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Nie mam pojecia jak smakuje mojito, bo nie miałam przyjemnosci go spróbowac....za to sernik baaardzo przypadł mi do gustu. Spód ciasta jest chrupiący, mocno czekoladowy(czy raczej kakaowy:-))) z posmakiem mięty, serek ma lekki posmak limonki, no i galaretka, mmmm...spróbujcie sami! Przepis znalazłam na blogu  Agi.

sernik Mojito

Proporcje na małą tortownicę.

Spód:

55g miękkiego masła(dałam drugie tyle)
żółtko,
1/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki ciemnego kakao,
1/4 szklanki mąki +1 łyżka,
3 krople ekstraktu miętowego/kropli miętowych.

Utrzeć masło z cukrem i żółtkiem na jednolitą masę. Wymieszać mąkę z kakao. Następnie dodać do masy maślano-jajecznej. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.Tortownicę wyłożyć pergaminem, a następnie ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180° C. Program góra/dół. upiec.
Odstawić do ostudzenia.

Warstwa serowa:

400g sera śmietankowego

opakowanie galaretki cytrynowej,
skórka starta z 1-2 limonek (dałam również 1 limonkę drobno pokrojoną)

Odstawić na kilka minut do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć na spód.

Warstwa galaretkowa:

1 galaretka miętowo-jabłkowa

około 50-100 ml rumu (do smaku)
sok z 1-2 limonek (do smaku)

ew. limonka do ozdoby

Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.
Dodać do smaku sok z limonki oraz rum. Odstawić do lekkiego stężenia, po czym wyłożyć na wierzch sernika. Można udekorować cieniutkimi plasterkami limonki. Odstawić na kilka godzin do lodówki.

niedziela, 19 kwietnia 2009
Zupa czosnkowa I

Zawsze byłam ciekawa jak smakuję zupa czosnkowa, dzięki tej akcji miałam okazję jej spróbować. Bardzo mi smakowała i jeszcze nie raz ją przygotuję. mimo tak dużej ilości czosnku nie jest za mocna. Zupa ta ma jeszcze inne zalety, szybko się ją robi, jest pożywna i zdrowa.

zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa 

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • głowka czosnku
  • 2 - 3 małe jajka
  • 100 ml śmietany
  • vegeta (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • maggi w płynie (opcjonalnie)
  • kostka rosołowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i  gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Wrzucamy kostkę rosołową. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i vegetą oraz maggi. Zestawiamy garnek z ognia. Jajka dokładnie roztrzepujemy ze śmietaną i wlewamy do zupy. Już nie gotujemy, ale oczywiście podgrzewac możemy.

Smacznego:)

Smacznego:)

piątek, 17 kwietnia 2009
Sos tatarski

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Mój ulubiony. Prosty i pyszny. Doskonały do jajek na twardo, wędlin, kanapek..... Przepis znalazłam kiedyś w "Babeczce". Polecam!

sos tatarski

Sos tatarski

Składniki:

  • 8 łyżek majonezu
  • 4 ogórki konserwowe obrane i pokrojone drobno
  • słoiczek grzybków marynowanych drobno pokrojonych
  • cukier, sól, pieprz

 

Wszystko dokładnie mieszamy.

 

czwartek, 16 kwietnia 2009
Sernik straciatella-brzoskwiniowy

Ten sernik jest cuuuuudowny!!!! Przepis znalazłam na blogu Kass.

sernik straciatella-brzoskwiniowy

Na spód:
4 paczki herbatników
2 lyzki kakao
1/2 kostki masla

Herbatniki wlozyć do woreczka i zmiażdżyć walkiem. Maslo utrzeć z kakaem i dosypać utłuczone herbatniki, wymieszać.Tortownicę o średnicy 28cm wylozyc masa z herbatników, ubijając ją palcami. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki do stężenia.

Masa serowa:
800 ml serka homogenizowanego (jeśli niesłodzony dodac 2 lyzki cukru)
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Odłożyć 4 polówki brzoskwiń do dekoracji, resztę pokroić drobno i razem z płynem zagrzać w garnuszku. Jak zacznie wrzeć wsypać galaretki, wymieszać i wyłączyć gaz. Ostudzoną masę brzoskwiniową wymieszać z serkami i wyłożyć na spód z herbatników. Ponownie włożyć do lodówki.

Masa śmietanowa:
800ml smietany 30%
1 łyzka cukru
cukier waniliowy
1 galaretka brzoskwiniowa
100 g czekolady deserowej

Czekoladę drobno pokruszyć.Przygotować galaretkę z 1 szklanką wody.Ubić smietanę, dodać cukier i cukier waniliowy, a na końcu zmiksować z galaretką. Do masy dodać potluczoną czekoladę i wymieszać. Wyłożyć smietanę na warstwę serową i wlożyć ciasto do lodówki.

Polewa:
3 łyzki kakao
3 łyzki cukru
2 łyżki mleka
1/2 kostki masla

Rozpuścić kakao z cukrem i mlekiem, zagotować i odstawic z gazu. Wlożyc maslo i energicznie mieszając rozetrzeć aż calkiem się rozpuści i połączy z kakaem. Ostudzona masa polać sernik, udekorować brzoskwiniami i uprażonymi orzechami włoskimi.
Wlozyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.

środa, 15 kwietnia 2009
Ulubiony sernik Papieża Jana PawłaII

Nic dziwnego, że Jan Paweł II zajadał się tym sernikiem..... jest pyszny!

sernik

Ulubiony sernik Papieża Jana Pawła II

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, posiekać masło, dodać żółtka i zagnieśc ciasto. Włożyć do lodówki na około pół godziny. Po upływie tego czasu 2/3 ciasta włożyć do tortownicy  i upiec na jasnozłoty kolor. Ostudzic. W tym czasie przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg białego tłustego sera-wczesniej należy przekręcić go przez maszynkę do mięsa
  • 1 szklanka cuku pudru
  • 1 kostka masła
  • 8 żółtek
  • 2 białka
  • 1,5 torebki budyniu waniliowego
  • garść rodzynek
  • garść kandyzowanej skórki pomaranczy
  • otarta skórka z pomaranczy

Ser, cukier i masło utrzeć na gładką mase, dodać budyń. Z białek ubic piane i delikatnie wymieszać z masą. Dodać rodzynki i skórke pomaranczową. Włozyć na podpieczony spód w tortownicy. Reszte ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim masę. Piec około godziny w temperaturze ok. 170st. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

wtorek, 14 kwietnia 2009
Zupa ze stokrotek

Całkiem smaczna była:-)

zupa ze stokrotek

Zupa
1 l wywaru (może być rosół lub z kostki)
kilka suszonych grzybów

ew. szczypta kminku
1 łyżka kaszy manny
garść listków i kwiatków stokrotek
1 pęczek młodej dymki ze szczypiorkiem
4 jaja
1 łyżka masła
sól, pieprz, szczypiorek

Grzybki gotujemy na wywarze razem z kminkiem, gdy będą miękkie dodajemy zrumienioną na suchej patelni kaszę , gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy umyte drobno pokrajane stokrotki i zagotowujemy. Doprawiamy drobno posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na masle jajecznicę.Nakładamy do talerzy trochę jajecznicy, posypujemy posiekaną dymką i zalewamy zupą ze stokrotek, do dekoracji można wrzucić kilka kwiatków.

czwartek, 09 kwietnia 2009
Muffiny kakaowe z buraczkami

Mimo sprzecznych opinii na ich temat, postanowiłam je upiec. Nie żałuję, bardzo mi smakowały. Przepis znalazłam na blogu Dorotus.

Składniki:

2 duże buraki (500 g), będziemy potrzebować 330 ml puree z buraków

260 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

35 g kakao

150 g drobnego cukru (caster sugar)

2 jajka, roztrzepane

 olej  -  80 ml

80 ml maślanki lub kefiru

Buraki ugotować do miękkości, ostudzić, obrać. Potraktować je blenderem, by osiągnąć 330 ml puree (około 1 i 1/3 szklanki).

Do naczynia wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać puree z buraków i pozostałe składniki. Wymieszać do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta.

Piec około 25 minut w temperaturze 180ºC.

wtorek, 07 kwietnia 2009
Żabie udka z musem z awokado i limonką

Tak, tym razem to prawdziwe żabie udka. Ale muszę Wam powiedzieć, że te "fałszywe" z kurczaka, które robiłam jakiś czas temu były lepsze.

żabie udka

Składniki:

200 g żabich udek, po 5 sztuk na osobę
1 szklanka mleka
sól morską
3 - 4 łyżki mąki pszennej
do smażenia: masło i olej roślinny w proporcji pół na pół lub z przewagą masła
Mus z awokado i serka koziego:

1 dojrzałe awokado
2 łyżki serka koziego (twarożku)
3 łyżki soku z limonki
1 - 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 limonki, chleb żytni razowy posmarowany masłem



Przygotowanie:

Mrożone żabie udka rozmrozić, umyć i moczyć w mleku przez 1 godzinę lub dłużej, jeśli mamy czas. W międzyczasie przygotować mus z awokado. Awokado umyć, przeciąć na pół (wnętrze powinno być całe zielone, bez ciemnych przebarwień), wyjąć pestkę, łyżką wybrać miąższ i włożyć do pojemnika blendera. Dodać czosnek, serek kozi, sok z limonki i oliwę z oliwek. Zmiksować na mus, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Żabie udka dokładnie osuszyć i oprószyć solą morską. Na talerzyk wsypać mąkę i maczać w niej udka. Rozgrzać masło z olejem w rondlu (lub w woku) na wysokość około 2 cm. Smażyć udka partiami, jedną warstwą, po około 4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie miękkie, rumiane i będzie łatwo odchodziło od kości. Długość smażenia zależy od wielkości udek. Nie jest to mięso, które bardzo szybko się smaży, potrzebuje mniej więcej tyle samo czasu na smażenie co piersi z kurczaka.

Żabie udka układać na papierowym ręczniku kuchennym. Podawać skrapiając sokiem z limonki, z musem z awokado i chlebem żytnim razowym posmarowanym masłem.

Smacznego!

poniedziałek, 06 kwietnia 2009
Palmiery z ajvarem

Bardzo lubie ajvar, ale ile mozna smarowac nim kanapki.  Dla odmiany zrobiłam takie palmierki własnego pomysłu....mniam, mniam , smakowały mi.

palmiery z ajvarem

Potrzebujemy:

ciasto francuskie

ajvar

ser żółty

jajko lib żółtko

ciasto smarujemy ajvarem(niezbyt grubo), posypuijemy dużą ilością startego sera. Zwijamy z obu stron do połowy(szerszy bok). Ostrym nożem kroimy w cienkie roladki. Palmiery układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.

sobota, 04 kwietnia 2009
Sałatka krabowa

  Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Pyszna, baaaaardzo smakowała mojej rodzinie. Pojawi się również na moim stole wielkanocnym.

sałatka krabowa

paczka paluszków krabowych

puszka ananasów

puszka kukurydzy

3 jajka na twardo

kapusta pekińska

1 ostra papryczka

majonez

sól, pieprz

saszetka ryżu

Paluszki rozmrażamy, kroimy w plasterki. Jajka kroimy w drobna kostke. Dodajemy kukurydze i ananasa. Papryczke kroimy bardzo drobno. Siekamy kapustę. Wrzucamy ugotowany i wystudzony ryż. Mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.

środa, 01 kwietnia 2009
Słodkie cycusie

 Takie oto wymyśliłam sobie ....cycuszki :D

cycusie

 

Składniki:
2 i 2/3 szklanki mąki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 jajka
niepełna szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
marcepan,

czekolada z nadzieniem smietankowym

wisnie kandyzowane

Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki oraz marcepan pokrojony w drobne kawałeczki. Do rozbełtanych jajek dodać mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i krótko! wymieszać. Wyłożyć zagłębienia blaszki papierowymi foremkami. Nakładać  ciasto do foremek i  piec ok. 20 minut w 200st.. Gotowe muffinki ozdobic rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladą i wisienką.

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi