sprawdzone przepisy kulinarne
poniedziałek, 05 marca 2012
Grzyby w sosie chińskim

grzyby w sosie chinskim

Grzyby w sosie chińskim

Składniki:

  • 500g pieczarek
  • 25g grzybów mun
  • 1 pęczek cebulki dymki (tylko zielone części)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju ryżowego do smażenia

Sos:

  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 0,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

 

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Grzyby mun zalewamy wodą i gotujemy powoli przez 5 minut, a następnie zostawiamy jeszcze przez jakiś czas w wodzie. Zimne odsączamy i kroimy w paski. W woku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim przez chwilę drobno posiekany  czosnek i posiekaną dymkę. Dodajemy grzyby i całość smażymy na dużym ogniu, aż pieczarki zmiękną (ale pozostaną w miarę jędrne). Składniki sosu łączymy ze sobą i zalewamy nimi grzyby. Ciągle mieszając smażymy jeszcze chwilę.

grzyby po chinsku2

Smacznego!

Na koniec jeszcze kilka moich uwag:)

1. Przepis ten znalazłam w gazetce reklamowej sklepu Biedronka

2. Grzyby przyrządzone w ten sposób są aromatyczne i pyszne. Ale zdecydowanie lepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, wtedy wszystkie smaki przegryzą sie ze sobą, a w daniu na pierwszy plan wysuwa się nuta słodk0 -ostra sosu chili. Od razu po przyrządzeniu jest zbyt wyczuwalny ciemny sos sojowy.

3. Danie doskonale smakuje z makaronem sojowym, posypane drobno posiekanym szczypiorem.

4. Łyżka łyżce nie równa:) Radziłabym nie przesadzać z ilością sosu sojowego i teriyaki, aby danie nie było zbyt słone. Lepiej wlać nieelne łyżli i ew. pod koniec doprawić jeszcze danie. Natomiast do sosu chili można użyć dużej, porządnej łychy (oczywiście stołowej, nie wazowej :D. Oczywiście jeśli go lubicie.

10:11, andzia-35
Link Komentarze (27) »
piątek, 02 marca 2012
Quinoa podwójnie brokułowa

Quinoa, czyli komosa ryżowa to ziarna niezwykle bogate w białko ale nie zawierające glutenu. To również bogate źródlo magnezu, manganu, żelaza, fosforu i wapnia. Jest pyszna. Ale i droga, niestety. Za 200g zapłaciłam 11 zł.

Ziarna komosy ryżowej trzeba dokładnie opłukać przed gotowaniem, aby pozbyć sie goryczki - którą powoduje związek chemiczny - saponina.

Przepis na quinoę z brokułowym pesto znalazłam kiedyś na blogu Ani. Troszkę zmodyfikowałam go, ze względu na większą porcję komosy. Ale Wam podaję go bez zmian. Bardzo polecam!

komosa ryzowa z brokulem1

Quinoa podwójnie brokułowa

Składniki:

  • 2/3 szklanki komosy ryżowej
  • 1 kwiat brokułu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki prażonego słonecznika +trochę do posypania
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyzeczka soku z cytryny
  • 1/5 szklanki oliwy

 

Quinoę zalać zimną wodę i odcedzić. Następnie zalać ją podwójną ilością lekko osolonej wody (czyli 2 x 2/3 szklanki) i postawić na gaz. Gdy sie zagotuje, zredukowac gaz i pozwolić jej wchłonąć wodę, trwa to do kwadransa.

W międzyczasie umyte brokuły podzielić na różyczki i lekko osolić. Ugotować je na parze. Gdy zmiękną, lekko je przestudzić, po czym połowe z nich umieścić w blenderze razem z czosnkiem, serem i slonecznikiem oraz oliwą i sokiem z cytryny.

Gdy quinoa jest już gotowa, wymieszać ją z brokułowym pesto i pozostałym brokułem i posypać uprażonym słonecznikiem.

komosa i brokuly

Smacznego!

13:59, andzia-35
Link Komentarze (13) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi