sprawdzone przepisy kulinarne
środa, 30 marca 2011
Zupa czosnkowa Julii Child

"Cienka" ta zupinka, choć "oka" pływają:) ale smakowita, aromatyczna no i zdrowa z pewnością!

 

/źródło: Na kruchym spodzie/

Zupa czosnkowa

Składniki:

  • 16 ząbków czosnku
  • 1800 ml wody*
  • 2 łyzeczki soli
  • pieprz czarny mielony
  • 2 goździki
  • 1/4 łyzeczki szałwii
  • 1/4 łyzeczki tymianku (lub 2 gałązki świeżego)
  • mały listek laurowy
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • 3 żółtka

 

Do garnka wrzucić obrany z łupinek czosnek, 3 łyżki oliwy, wodę i goździki, listek, szłwię, tymianek. Gotować 30 minut. W misce utrzeć żółtka i dolewać po kropelce pozostałą oliwę - utrzeć jak na majonez. Zdjąć garnek z ognia, wyjąć czosnek, wlać masę żółtkową i dodać zmiksowane ząbki czosnku. Doprawić.

Podawać posypaną parmezanem, z grzankami (mogą być również z parmezanem) i natką pietruszki lub tymiankiem.

Smacznego:)

*użyłam 2 litrów wody, nieco więcej czosnku i 3 łyżeczki solioraz po 1/2 łyżeczki tymianku i szałwii

poniedziałek, 28 marca 2011
Rolada serowa

Pyszna i prosta w wykonaniu. Jedliście moze kiedys takie coś?

Rolada serowa

Składniki:

  • 75 dag białego tłustego  sera (dobrego!)
  • 2 żółtka
  • 5 - 10 łyżek cukru pudru mogą być czubate, w zależności od tego jak słodkie ciasta lubicie)
  • łyżka masła
  • cukier wanilinowy
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki żelatyny
  • ok. 200g herbatników
  • 10 dag posiekanych orzechów
  • 5 dag rodzynków

 

Ser zmielić. Herbatniki zetrzeć, zmielić lub rozwałkować przez folię. Można zostawić kilka i pokruszyć je w dość drobne kawałeczki. Rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy napęczniją, wyjąć je i osuszyć. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. dodać ser i jeśli lubicie także kilka kropel aromatu pomarańczowego. Wsypać 10 -15 dag herbatników i wlac letnią żelatynę rozpuszczoną w pół kubka wrzącej wody. Dokładnie zmiksować, dodać rodzynki i orzechy. Wymieszać i jeśli trzeba  dodatkowo dosłodzić (najlepiej zacząć od 5 łyzek, pod koniec można dosypać więcej).

Masie nadać kształt rolady (najlepiej zrobić to za pomocą folii), obtoczyć w pozostałych herbatnikach, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.

Smacznego!

sobota, 26 marca 2011
Oponki serowe

Smak mojego dzieciństwa, najlepsze, najulubieńsze, serowe oponki. Zawsze się udają, chyba, że użyjesz twarogu koziego - wtedy ciasto rzednie - albo serka mielonego z wiaderka - jest zbyt wilgotny, osobiście nie polecam! A z takim domowym twarogiem są suuuper! I jeszcze jedna ważna uwaga... surowe ciasto mozna zamrażać, z takiego oponki wychodzą jeszcze lepsze. Bardzo gorąco polecam!

Oponki serowe

Składniki:

  • 1/2 kg białego sera
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • mąka pszenna - tyle ile się wgniecie - ok. 1/2 kg
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli


Ser zmielić, dodać resztę składników. Wyrobić miękkie i nie klejące się ciasto. Rozwałkować je nie za cienko i nie za grubo i wykrawać oponki za pomoca szklanki i kieliszka. Można również formować niewielkie paczki. Ścinki ciasta ponownie zagniatać, wałkować i wycinac. Środków ciasteczek nie trzeba ponownie zagniatać, mozna je smażyć - otrzymamy wtedy mini paczki.

Ciastka smażymy na oleju do zrumienienia, odsączamy i psypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

czwartek, 24 marca 2011
Spaghetti z sosem cebulowym i makiem

Jeśli macie ochotę na coś szybkiego, pysznego i oryginalnego, spróbujcie tego dania! Aksamitny sos cebulowy, sprężysty makaron, chrupiąca cebulka i strzelające między zębami ziarenka maku to bardzo fajne połączenie:)

/źródło: blog Przy dużym stole/

Spaghetti  z sosem cebulowym i makiem

na każdą porcję potrzebne będzie:

  • 120 - 150g suchego spaghetti
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 - 1,5 łyżki maku
  • 50g tartego sera (Parmezan, może być pół na pół z Peccorino, ew. jakiś ostry żółty ser, który łatwo się topi)
  • sól
  • pieprz
  • 1 - 2 łyżki prażonej cebuli

 

Spaghetti gotujemy al dente. Rozgrzewamy garnek o grubym dnie. Następnie wlewamy do niego olej, rozprowadzamy po dnie i dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Solimy i szklimy. Dolewamy bulion, zwiększamy ogień i redukujemy sos prawie o połowę, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy mak i masło - mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy starty ser, prawie wszystko (odrobinę zachowujemy do posypania spaghetti już na talerzu) i ugotowane spaghetti. Całość dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy pozostałym serem i prażona cebulką.

Smacznego!

wtorek, 22 marca 2011
Torcik serowy bez pieczenia

Właściwie to taki sernik na zimno z jogurtem i kremówką. Delikatny i leciutki niczym pianka, przepyszny! Gorąco polecam!

/źródło: Moje wypieki/

Składniki na spód:

  • 150g pokruszonych biszkoptów
  • 100g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:

  • 500g twarogu 3 - krotnie zmielonego
  • 200 - 250g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • cukier lub aromat waniliowy
  • 20g żelatyny
  • 100 ml wrzątku do rozpuszczenia żelatyny
  • 150g jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego)
  • 300 ml śmietany kremówki

 

Pokruszone biszkopty wymieszać z rozpuszczonym, ciepłym masłem na jednolitą masę. Tortownicę wyłożyć folią, a następnie biszkoptami z masłem. Dobrze docisnąć. Zmiksować twaróg, cukier, cukier lub aromat waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatyną rozpuścić w 100 ml wrzątku i jeszcze ciepłą zmiksować z jogurtem. Do masy serowej dodać jogurt z żelatyną i ubitą kremówkę. Zmiksować i wyłożyć na biszkpty. Przykryć i wstawić do lodówki. Jak masa stężeje, układamy na niej owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

sobota, 19 marca 2011
Masełko czosnkowe z awokado

Awokado... tłuste to takie i samo w sobie w smaku nijakie. A z odpowiednimi dodatkami -  jak dla mnie - poezja! A przy tym zdrowe niesamowicie! Tak, tak.. awokado to doskonałe źródło witamin, błonnika, żelaza, białka i lekko strawnego tłuszczu - bez cholesterolu - podobno:)

/źródło: blog Joasi Duszczyńskiej/

Masełko czosnkowe z awokado

Składniki:

  • awokado 1 szt.
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek (extra virgine)
  • łyzeczka soku z cytryny
  • sól (i ew. pieprz)


Awokado przekroić na pół, wybrać miąższ łyżeczką i rozgnieść widelcem na papkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i sok z cytryny, aby masa nie ściemniała. Doprawiamy do smaku io podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego:)

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

       oraz          My się czosnku nie boimy!

piątek, 18 marca 2011
Pikantna i kremowa zupa czosnkowa

Jedna z najlepszych zup czosnkowych, jaką do tej pory jadłam. A wierzcie mi było ich sporo:) Jest niesamowicie gęsta, pożywna, aromatyczna, pikantna - jeśli nie lubicie pikantnych zup zastąpcie chili słodką papryką w proszku - też będzie dobrze. A co najwspanialsze, moje trzyletnie dziecko zajadało się nią. Polecam!

 

/źródło: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki/

Pikantna i kremowa zupa czosnkowa

Składniki:

  • cebula
  • główka czosnku
  • papryczka chili (ew. słodka i ostra papryka w proszku)
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 10 dag ryżu
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyzeczki przyprawy garam masala (opcjonalnie)
  • 3 łyżki posiekanych ziół: bazylii, szałwi, natki pietruszki

 

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek i oczyszczoną z pestek papryczkę posiekać. Warzywa podsmażyć na oliwie. Następnie wsypać ryż, wymieszać i jeszcze smażyć przez chwilę. Następnie dolać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż stanie się miękki. Wtedy dodać pomidory wraz z zalewą, pogotować przez kilka minut i zmiksować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i ew. garam masala. Podawać z grzankami, posypaną posiekaną zieleniną.

 

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

Przedwiośnie...ijakazupa?IIzaproszenie              oraz             My się czosnku nie boimy!

środa, 16 marca 2011
Sopa de ajo. Hiszpańska zupa czosnkowa

Strasznie "cienka", niesamowicie tłusta i pikantna, a jednak zasmakowała mi. W tym roku myślę sobie, że już jej nie zrobię, ale w przyszłym.... dlaczego nie:))

/źródło: "Potrawy z hiszpańskiej tawerny" Janina Pałęcka, Oskar Sobański/

Sopa de ajo. Hiszpańska zupa czosnkowa.

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki drobno pokruszonego chleba
  • łyżka sproszkowanej papryki
  • pieprz cayenne lub ostra papryka
  • 2 lekko ubite jaka
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

Do garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać czosnek i smażyć na słabym ogniu, aż będzie miękki i przezroczysty. Ciągle mieszając, dodać chleb i lekko go przyrumienić, uważając, aby się nie przypalił. Dodać paprykę, następnie 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, wlać 1,5 litra wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i dodać łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu bez przykrycia (ja gotowałam pod przykryciem) przez 30 min. Zamieszać zupę drewnianą łyżką, dodać ubite jaja, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę, uważając, aby zupa się nie zagotowała. Przyprawić do smaku solę, pieprzem i ostrą papryką. Zupa powinna być bardzo pikantna. Przelać ją do ogrzanej wazy lub podawać natychmist na ogrzanych talerzach. Każdą porcję posypać zieloną pietruszką.

Smacznego!

Przepis ten jest moja propozycja w ramach zabawy

Przedwiośnie...ijakazupa?IIzaproszenie oraz            My się czosnku nie boimy!

poniedziałek, 14 marca 2011
Pocałunek Kupidyna

A co przygotować na romantyczną kolację we dwoje??? Na pewno coś lekkiego, aromatycznego, pysznego i zawierającego afrodyzjaki. Faszerowane awokado nadaje się wprost idealnie. Szczególnie jeśli zawiera:

-pomidory nazwane przez Francuzów "pomme d`amour", czyli "jabłko miłości" to jeden z najmocniejszych afrodyzjaków. Czerwona energetyczna barwa poprawia nastrój, a właściwości odżywcze mają zbawienny wpływ na samopoczucie.  -pospolitą cebulę, która używana była już przez starożytnych Egipcjan, Arabów i Hindusów -właśnie jako silny afrodyzjak - a także w niedawnych czasach we Francji i Anglii. Kiedyś zakazywano spożywania cebuli w klasztorach, aby mnichom i mniszkom łatwiej było przestrzegać celibatu.

-gałkę muszkatołową i czarny pieprz

No i przecież samo awokado jest silnym afrodyzjakiem. To nic, że jest bezsmakowe i strasznie tłuste. I tak je uwielbiam!

Pocałunek Kupidyna

Składniki:

 

  • 2 owoce awokado
  • 2 twarde mięsiste pomidory
  • mała cebula
  • łyzka (nawet i czubata jeśli lubicie) posiekanej natki pietruszki
  • 1 - 2 łyzki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • starta gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

 

 

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na w drobną kostkę, tak samo pokrój cebulę. Owoce awokado przekrój wzdłuż na pół, wykjmij łyżeczką miąższ, skrop go cytryną i równiez drobno posiekaj. Zmieszaj w misce pomidory, cebulę, natkę, skórkę cytrynową i miąższ awokado. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Wypełnij nadzieniem połowki awokado, a przed podanie przybierz gałązkami natki.

Smacznego!

piątek, 11 marca 2011
Čočková polévka s párkiem

Czyli zupa soczewicowa z parówką. Czeska. Rozgrzewająca, pożywna, bardzo dobra. Czesi dodają do niej debrecínské párky, które różnią się od naszych parówek zarówno strukturą jak i smakiem. Robiłam ją i z ze zwykłymi parówkami i z dodatkiem wiejskich, cienkich kiełbasek i przy tych kiełbaskach już pozostanę :) Dodam jeszcze, że zupa ta smakuje najlepiej na drugi dzień, ale bardzo gęstnieje jakiś czas po ugotowaniu. Wystarczy ją wtedy nieco rozcieńczyć i doprawić.  To naprawdę idealna propozycja na zimowe dni.

 




 

Čočková polévka s párkiem

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 parówki lub długie cienkie kiełbaski wiejskie
  • 1 łyżka masła
  • 1 lyżka ( czubata) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka  śmietany
  • 400g ugotowanej soczewicy zielonej (200 g suchej)
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyzeczka curry (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyzeczka  musztardy
  • posiekana natka

 

Marchew i por kroimy dowolnie, parówki w plasterki. Topimy masło i wszystko podsmażamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy,chwilę smażymy. dodajemy śmietanę, 5 łyżek wody i dusimy ok 10 minut. Dodajemy soczewicę, wlewamy 1/2 litra wody, doprawiamy.Gotujemy, aż marchewka zmięknie. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i musztardą. Podajemy z kromką świeżego chleba, posypaną posiekaną natką pietruszki.

 



 

Smacznego!

 

źródło

środa, 09 marca 2011
Karmelowiec figowy z chili na poprawę nastroju i nie tylko:)

Nie tylko, bo figi i chili należą do najskuteczniejszych afrodyzjaków:)

A ciasto....diabelsko słodkie, niebiańsko pyszne!

Intensywnie karmelowy, pyszny, kruchy spód i masa, ale jaka! Karmelowo - figowa, lekko ciągnąca, baaaardzo słodka z lekko pikantną nutą. Super! Po upieczeniu tak pachnie, że musiałam spróbować... jeszcze ciepłe, chociaż trochę, to nic, że się nieco rozwalało, bo w smaku boskie!

 

/źródło:ChiliBite/

Karmelowiec figowy z chili

Składniki na ciasto:

  • 130g miękkiego masła
  • 50g cukru demerara
  • 200g mąki
  • 1 - 2 żółtka


Masło utrzyj z cukrem na pyszysty krem, dodaj żółtko i przesianą mąkę. Zagniieć ciasto, jeśli będzie zbyt suche, dodaj jeszcze 1 żółtko. Ciasto wyłoż na dno blaszki (16x22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Składniki na masę figowo - karmelową:

  • 400g suszonych fig
  • 150g cukru demerara
  • 300g wrzątku
  • cała papryczka chili


Obetnij figom twarde ogonki i przełóż do garnka razem z chili i cukrem. Zalej wrzątkiem i gotuj ok. 20 minut - figi zmiękną, napuchną, a z wody i cukru powstanie gęsty karmel. Wyjmij chili, a resztę zmiksuj na gładką masę. Wyłoż ją na upieczony spód, wyrównaj wierzch mokrą łyżką i wstaw jeszcze na kilka minut do gorącego piekarnika. Krój po wystudzeniu.

Smacznego!

19:41, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (8) »
wtorek, 08 marca 2011
Ciasteczka ziemniaczane o cytrynowej nucie

Ziemniaczane, ale bez posmaku ziemniaka. Nikt nie skuma co sie w nich ukrywa. Jedyne co może w nich nie odpowiadać, to mąka kukurydziana, bo nie każdy ją lubi. Ja na przyklad za nią nie przepadam i następnym razem spróbuje z pszenną. Ale w sumie to fajne ciasteczka, całkiem smaczne, "bezproblemowe" i proste w wykonaniu.

/żródło: Smak imprezy/

Ciasteczka ziemniaczane o cytrynowej nucie

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
  • 150 - 170g mąki kukurydzianej (zależnie od konsystencji ziemniaków)
  • 150 - 170g cukru pudru (zależnie od konsystencji ziemniaków)
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka kropli olejku lub esencji cytrynowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ziemniaki gotujemy bez soli do miękkości i ciepłe przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Do zimnych dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, jajko, startą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny i ok. 5 kropel esencji cytrynowej dla zapachu. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy. Odstawiamy na 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Zagniatamy i czekamy chwilę. Jeżeli nadal jest za rzadkie, ponownie dodajemy łyzkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko zależy od tego, jakie mamy ziemniaki. Najważniejsze to dobrze je odparować, aby nie było konieczności dodawania ciągle mąki i cukru. Ja nie musałam nic dodawać:) Z masy formujemy placuszki o grubości placków ziemniaczanych. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 30 minut (lub krócej), najlepiej jest co jakiś czas do nich zajrzeć. Studzić na drucianej siatce. Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis ten bierze udzial w zabawie

sobota, 05 marca 2011
Spaghetti con porri

 Takie to...nieapetyczne! :) Ale smakuje nieźle, pod warunkiem, że się lubi białe wino, no i oczywiście pory. Jeśli macie ochotę na coś orzeźwiającego, lekkiego, a zarazem pożywnego, zróbcie...spaghetti z porami. Mniam!

/źródło: Notme gotuje/

Spaghetti con porri. Spaghetti z porami.

Składniki:

  • 250g spaghetti
  • szklanka białego wytrawnego wina (może być więcej jeśli lubicie białe wino)
  • 2 - 3 duże pory
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 1,5 łyżki sezamu (opcjonalnie)
  • parmezan do posypania (lub inny ser)
  • sól
  • pieprz

 

Pory myjemy, odkrawamy górne ciemno zielone liście, pozostałe części kroimy w niewielkie słupki. Do garnka o grubym dnie wlewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek, chwilę podsmazamy, dodajemy pory, sezam i startą skórkę z cytryny, dusimy do miękkości. Następnie wlewamy wino i doprawiamy sokiem z cytryny ( z ok. 1/2 cytryny lub więcej). Gotujemy ok. 5 - 10 minut. Do gotowego sosu dodajemy ugotowane spaghetti i dkładnie mieszamy przez chwilę podgrzewając bez przykrycia.

Podajemy gorące, posypane serem.

Przepis ten bierze udział w zabawie

pora na pora

Smacznego!

czwartek, 03 marca 2011
Pączki Śnieżki

A miały być puchate, drożdżowe i z nadzieniem w środku. Jednak lenistwo wygrało i Andzia udała się do najbliższego sklepu, żeby kupić ser (już zmielony, co najlepsze). A na co ten ser, zapytacie? Ano na pączki. ale nie te z dziurką, zwane oponkami, tylko zwykłe proste pączki tyle, że bez nadzienia. Takie właśnie  robiła kiedyś moja Mama  i zawsze znikały błyskawicznie, bo najlepiej smakują na ciepło, a nawet na gorąco... delikatne, nie za słodkie. Próbowaliście kiedyś? Jeśli nie, to spróbujcie, naprawdę warto:

Pączki Śnieżki

Składniki:

  • 50 dag białego sera (dobrego, niezbyt kwaśnego)
  •  2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru (nawet czubate, jeśli chcecie)
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy lub dowolny aromat
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania gotowych pączków

 

Twaróg mielimy, dodajemy jajka, cukier, szczyptę soli, przesiana makę z proszkiem oraz aromat lub cukier wanilinowy, wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub wyrabiamy ręką.

Wilgotnymi lub umączonymi rękami formujemy kule - najlepiej małe, bo pączki niesamowicie wyrastają podczas smażenia, wrzucamy je na rozgrzany smalec lub olej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączamy je i obficie posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego!

 

Przepis ten bierze udział w zabawie

wtorek, 01 marca 2011
"Kozie bródki"

Dzisiaj nie interesują mnie żadne rewelacje, nowości, różności, nie patrzę w stronę półki z curry, nie chwytam słoiczka z trawą cytrynową. Chcę, żeby było swojsko, tak jak kiedyś, jak byłam mała. Chwytam łyzkę, nabieram ogromną ilość mleka w proszku, podjadam...tak jak dawniej, kiedy w sklepach było go pod dostatkiem. Już wiem, dzisiaj będzie na obiad kotlet mielony + zasmażane buraczki, a na deser kozie bródki. Taaak, kozie bródki... znacie może? To takie owalne, zgniecione łakocie z margaryny kakao, mleka w proszku i płatków owsianych. Niby nic takiego w nich nie ma, a jednak kuszą. Dla mnie to smakołyk lepszy od jakichkolwiek extra czekoladek, być może dlatego, że kojarzą mi sie z dzieciństwem... z czymś co najlepsze i co nigdy nie powróci. A skoro nie powróci, to nie będę sobie żałować i najem sie do oporu, tym chętniej, bo kozie bródki jadłam ostatni raz... 20 lat temu:)

Kozie bródki

Składniki:

  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao (płaskie lub z "czubem" według gustu)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ew. troche mleka płynnego

 

Margarynę zmiksuj z cukrem, kakao i mlekiem w proszku, następnie dodaj płatki owsiane. Wqymieszaj, najlepiej ręką. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolej mleka, a jeśli mleka dolejesz zbyt dużo, wsyp troche tego w proszku, itd. Z masy formuj kuleczki, nadaj im owalny kszałt i lekko spłaszcz. Układaj na tacy wyłożonej folią, delikatnie przykryj i schłodź w lodówce.

Kozie bródki II

Jeśli masz tylko 1/2 kostki margaryny a dużo mleka w proszku i płatków skorzystaj z drugiego przepisu.

Przygotuj:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki do 2 szklanek mleka w proszku
  • 1 szklanka mleka płynnego
  • 3 - 4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru (lub nieco więcej)
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie j.w.

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi