sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 30 marca 2010
Malpury

Malpury to indyjskie, smażone kuleczki. Pyszne, lekko kruche, delikatnie nasączone jogurtem i  słodkie. Najlepsze gdy niezbyt długo leżą polane sosem. Polecam!

Malpury

Składniki:

  • 225g mąki
  • 125g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 ml mleka
  • ghee do smażenia(ew. olej)
  • a także*
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 150g cukru
  • 200g truskawek lub innych owoców jagodowych, umytych i rozgniecionych

 

Do maki dodać cukier puder, proszek do pieczenia i mleko. Ciasto powinno byc na tyle gęste, by bez trudu przylegało do drewnianej łyzki i nie kapało. W garnku rozgrzewamy ghee. Musi być gorące, ale nie powinno dymić. Nabierać na łyzkę troche ciasta i spychać je do ghee. Za jednym razem smażyć tyle kulek, ile zmieści sie na powierzchni w jednej warstwie bez stykania sie ze soba. Uregulować ogień w tak sposób, aby kulki usmażyły sie zarówno z wierzchu, jak i w srodku. Smażyć je z obu stron, aż będą złotobrązowe i kruche. Wyjmować łyzką cedzakową i odsączyć na ręczniku papierowym.

W misce ubić trzepaczką jogurt z cukrem i owocami. Tym sosem polać malpury ok. 10 minut przed podaniem

*używam jogurtu owocowego, zamiast naturalnego i zmiksowanych owoców

Smacznego

/źródło przepisu: "Kuchnia Kriszny"/

niedziela, 28 marca 2010
Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i żurkiem

Wielkanoc...aromat żurku na domowym zakwasie, pęta białej kiełbasy pieczonej z cebulą, jajka faszerowane w skorupkach podane na ciepło, w majonezie również, półmiski z pieczystym, sos tatarski koniecznie, chrzan, ćwikła, baranek wielkanocny...to już tradycja. A tarta, hmmm to zupełna nowość, pyszna, kremowa, kwaskowa, lekko czosnkowa, mocno śmietanowa i żurkowa. Warto spróbować... Przepis znalazłam na blogu Olgi Smile. Polecam.



Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i żurkiem

Składniki:

  • 1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
  • 1 paczka zupy żurek lub biały barszcz (z żurkiem będzie kwaśniejsze)
  • 600g białej cienkiej kiełbasy
  • 450g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • czubata łyżka chrzanu
  • 3 duże ząbki czosnku
  • łyżka majeranku


W misce wymieszać dokładnie śmietanę, jajka, sól, pieprz, majeranek, czosnek przeciśniety przez praskę, barszcz lub żurek w proszku i chrzan.

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście układamy kiełbasę, dość gęsto nakłuwamy ją widelcem lub wykałaczką, aby nie wywijała sie i nie pękała podczas pieczenia.

Na kiełbaskę wylać masę śmietanową. Tartę zapiekać ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C na najnizszym poziomie piekarnika (piekłam na srodkowym i być moze dlatego wyszła taka zrumieniona). Podawać na ciepło.

Aha, muszę również zaznaczyć, że taką gorącą tartę jest dość trudno pokroić na foremne porcję. Warto z tym zaczekać kilka lub kilkanascie minut. A najlepiej upiec ją wcześniej, a przed podaniem odgrzać.



Smacznego:-)

 


sobota, 27 marca 2010
Jajka faszerowane w skorupkach

Takie jajka faszerowane, podane na ciepło mogę z czystym sumieniem polecić każdemu. Są idealne na śniadanie wielkanocne, na zwykłe śniadanie, a także na ciepły poczęstunek dla gości. Mozna je przygotować nawet dzień wcześniej, a przed podaniem podgrzać . Polecam również jajka faszerowane w skorupce ze szczypiorem.


Składniki:

jajka

natka pietruszki

miękkie masło

vegeta

pieprz

bułka tarta (opcjonalnie)

olej do smażenia


Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie (nie dłużej niż 10 minut). Nieobrane jajka przekrajamy wzdłuż na pół. Delikatnie, aby nie uszkodzić skorupek, wydrążamy żółtka i białka. Natkę siekamy bardzo drobno. Jajka dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy natkę oraz tyle masła, by farsz był dość ścisły. Doprawiamy vegetą i pieprzem ziołowym. Skorupki napełniamy farszem, wyrównujemy nożem.

Połówki jajek faszerowaną strona układamy na bułce tartej (oczywiście jeśli lubimy ), a następnie wkładamy panierką na gorący tłuszcz i smażymy, aż bułka tarta sie zrumieni.

Smacznego:-)

czwartek, 25 marca 2010
Kokosowe jajka

Szybki i prosty, aczkolwiek bardzo efektowny deser wielkanocny. Przepis znalazłam w "Poradniku smakosza" nr 3-4 z 2006 roku. Polecam !

Składniki:

2/3 szklanki cukru pudru

200-250g masła dobrej jakości

450g herbatników

2 łyżki kawy instant

olejek migdałowy

wiórki kokosowe najlepiej różnokolorowe

 

Herbatniki wrzucić do woreczka foliowego i dokładnie pokruszyć wałkiem. Masło zmiksować z cukrem. Dodać herbatniki, kawę rozpuszczoną w małej ilości mleka oraz olejek, dokładnie wymieszać. Rękami formować jajka, a następnie obtoczyć je w wiórkach. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

wtorek, 23 marca 2010
Jajka w sosie musztardowym II

Najbardziej lubię taki z dodatkiem mleka, czyli ten. Ale ten, na który dzisiaj podam przepis też jest pyszny, uwielbiam go gdy jest zrobiony na bazie musztardy indiańskiej. Dobrze smakuje nie tylko z jajkami, ale również kiełbasą na gorąco, rybą czy z mięsem z grilla. Przepis pochodzi ze zbiorów Karolki. Polecam!

Jajka w sosie musztardowym II

Składniki:

  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyzka mąki
  • 1 łyzka masła
  • 3 łyzki ulubionej musztardy
  • sól, pieprz
  • kapary (opcjonalnie)

 

Robimy zasmażkę z masła i mleka, wlewamy bulion i gotujemy 10 minut często mieszając. Na końcu dodajemy musztardę i ew. kapary, doprawiamy sola i pieprzem. Gotowym sosem polewamy jajka ugotowane na twardo i przekrojone wzdłuż na połówki. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem lub natką.

Smacznego!

sobota, 20 marca 2010
Kogucik wielkanocny

Paulinka, która jest gospodynią tej edycji Weekendowej Piekarni zaproponowała nam iście wielkanocny wypiek. Chlebek w kształcie kogucika, pyszny, mięciutki, doskonale smakuje posmarowany prawdziwym masłem.

Kogucik wielkanocny

Składniki:

 

  • 330g mąki pszennej
  • 25g maki zytniej
  • 4g drożdży instant lub 8g świeżych
  • 180g wody
  • 20g miodu
  • 20g masła roślinnego (zastąpiłam margaryną)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • a także:
  • 1 łyzka oleju do smarowania
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli do posypania (opcjonalnie)

 

 

Z podanych składników wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, dodając masło na samym końcu. Zagniatamy w kulę, smarujemy olejem i wkładamy do miski. Przykrywamy sciereczką i zostawiamy do wyrosnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na kilka części i zlepiamy kogucika.

Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy folia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy chlebek rozkłóconym jajkiem z ewentualnym dodatkiem soli. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220st.C (ja piekłam w 180 st.C). Mozna również wstawić małe naczynko żaroodporne wypełnione wodą na półkę, gdzie znajduje sie kogucik.

Smacznego:-)

czwartek, 18 marca 2010
Pasztet jajeczno - pieczarkowy

Miały być kotleciki z jajek i pieczarek, ale dopadło mnie straszne lenistwo i za nic w świecie nie chciało mi sie ich smażyć:-) Własnie wtedy przypomniałam sobie, że na blogu Kasi widziałam przepis na pasztet jajeczno - pieczarkowy. Wystarczyło tylko dołożyć majonez, śmietanę i doprawić odpowiednio i lada moment pasztet piekł sie w moim piekarniku. Czasem lenistwo się opłaca. Pasztet wyszedł wyborny!!! Doskonale smakuje sam  rozsmarowany na kromce chleba pszennego a takze obłożony pomidorem z cebulą. Świenie nadaje sie na śniadanie wielkanocne. Gorąco polecam!

 


 

Pasztet jajeczno - pieczarkowy

Składniki:

  • 10 ugotowanych jajek
  • 2 surowe jajka
  • 500g pieczarek
  • 1 spory peczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyzki majonezu
  • 1 łyzka gęstej smietany 18%
  • 1 cebula
  • 1/2 łyzeczki suszonej bazylii
  • 1 łyzeczka ziolowego pieprzu
  • 1 łyzeczka suszonego majeranku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • łyzeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • trochę masła lub oleju
  • sól, pieprz

Ugotowane jajka drobniutko kroimy lub rozdrabniamy widelcem. Surowe pieczarki ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy i razem z pieczarkami smazymy na maśle lub oleju dopóki woda całkowicie nie odparuje. Pieczarki mieszamy z jajkami ugotowanymi na twardo, dodajemy posiekaną zieleninę, surowe jajka, majonez, śmietanę, bułkę tartą -  bardzo dobrze przyprawiamy. Powstałą masę wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, około godziny (najlepiej sprawdzić patyczkiem).

Smacznego:-)

środa, 17 marca 2010
Kremowa zupa z rzeżuchy

Gęsta, kremowa zupa idealna nie tylko na Wielkanoc. Jeśli lubicie rzeżuchę spróbujcie, na pewno Wam zasmakuje:-) Przepis znalazłam na blogu Casi i dołączam go do zabawy Zielono mi...


 

Kremowa zupa z rzeżuchy

Składniki:

 

  • 1 pęczek rzeżuchy
  • 4 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz

 


Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę, a cebulę w półplasterki. Podsmażamy na łyzce masła, po czym zalewamy 1 szklanką bulionu i 1,5 szklanki wody. Gotujemy do miękkości, a pod koniec dodajemy umytą rzeżuchę. Jeszcze chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i po lekkim ostudzeniu miksujemy w blenderze na gładką masę. Zabielamy smietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy samą lub z dodatkiem grzanek, udekorowaną odrobiną posiekanej rzeżuchy. Jeśli chcemy podać ją z makaronem dodajemy więcej bulionu.

Smacznego:-)

 

wtorek, 16 marca 2010
Lodowiec

Kremowe ciasto na zimno, które chociaż nie należy do lekkich deserów (ze względu na dość sporą ilość masła)  znika z talerzy w oka mgnieniu.

Przepis ten jest moją pierwszą propozycją w ramach zabawy Zielono mi..

Składniki:

biszkopty

1 szklanka mleka

5 żółtek

1/2 -3/4 szklanki cukru

2 łyżki budyniu waniliowego

kostka masła

2 łyżki kakao

1 cukier waniliowy

2 galaretki

opcjonalnie:

czekolada, bakalie, owoce

 

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać masę żółtkową, cały czas mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia. Zdjąć z gazu i ostudzić. Utrzeć masło a następnie stopniowo dodawać zimny budyń, nie przerywając ucierania, aż do uzyskania puszystej masy. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao i wymieszać. Galaretki rozpuscić w 3 szklankach wody, odstawić do ostudzenia. Około 1/2 szklanki galaretki odlać do moczenia biszkoptów. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, umoczonymi w galaretce, posmarować ciemną masą, posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami, na to położyć warstwę biszkoptów, potem jasną masę. Na niej ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.

Oczywiście masy można nakładać dowolnie, np najpierw jasną masę, pózniej ciemną. Mozna zrezygnować z czekolady lub bakalii. A przede wszystkim warto zrobić podwójną porcję:-)

Polecam również inne desery:

Trufle kokosowe z pieprzem

Kokosowe kuleczki z Goa

Błotko z nieba

Paluszki Kopciuszka

Tort czekoladowy z Kahluą na zimno

Kormos

Tęczowa fantazja

Sernik straciatella - brzoskwiniowy

Brygadier

Krówkowiec

Chocolate fudge

Kuleczki z płatków owsianych

Owsianki

Trufelki piernikowe

Wafelki z masą kakaową

Ciasto Stefania

Domki Baby Jagi

Torcik z kaszy manny

Blok waniliowy

niedziela, 14 marca 2010
Jajka faszerowane w skorupce ze szczypiorem

Uwielbiam jajka w każdej postaci, najzwyklejsze gotowane z majonezem lub sosem tatarskim, smażone na przeróżne sposoby i faszerowane, na zimno czy na ciepło, żadnymi nie pogardzę. Jajka faszerowane w skorupce smakują  wybornie nie tylko na śniadanie wielkanocne, ale również na co dzień z dodatkiem chrupiącego pieczywa , prawdziwego masła i pomidora. Polecam gorąco!

Składniki:

  • 10 jajek
  • 6 -7 łyzeczek gęstej śmietany
  • mnóstwo szczypioru z dymki
  • odrobina startego masła
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie:
  • bułka tarta
  • natka pietruszki


Jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż wraz ze skorupkami ostrym nożem. Delikatnie wyjmujemy zawartość małą łyżeczką do miski. Jajka rozdrabniamy dokładnie widelcem (można je również zmiksować). Do masy dodajemy drobno posiekany szczypiorek i ew. natkę, śmiatanę, ścieramy odrobinę masła, doprawiamy do smaku. Skorupki wypełniamy masą, lekko dociskamy, "maczamy" od strony farszu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno.

smacznego!

sobota, 13 marca 2010
Budyń karmelowy

Pyszny, domowy deser. Bardzo prosty, łatwy w wykonaniu. Smak mojego dzieciństwa. Polecam gorąco:)

Składniki:

2 szklanki mleka

2 łyzki mąki ziemiaczanej

2 łyzki cukru

ew. kilka kropel aromatu waniliowego

Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z paroma łyzkami zimnego mleka. Cukier rozpuszczamy na niewielkim ogniu, jak sie utworzy karmel, wlewamy resztę mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie cały czas mieszając wlewamy zawiesinę z mleka i mąki, gotujemy chwilę. Mozna udekorować nitkami karmelu, wtedy budyń robi sie o wiele słodszy i dużo lepiej smakuje. Oczywiście jesli lubimy bardzo słodkie desery, mozemy dodać dodatkowo 1-2 łyżki cukru do mleka.

Smacznego!

piątek, 12 marca 2010
Ślepe ryby

Wielkopolska, skromna zupa ziemniaczana z majerankiem.

Ślepe ryby

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 100g selera
  • 500g ziemniaków
  • suszony majeranek
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • kwaśna śmietana
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • lubczyk (opcjonalnie)

 

Por kroimy w krążki, marchewkę, seler i pietruszkę kroimy w małą kostkę, ziemniaki w dużą. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy majeranek, doprawiamy posolona zahartowana śmietaną, solą oraz pieprzem. Na talerzach posypujemy posiekana zieleniną.

Smacznego:)

Chałka na zakwasie

Swój zakwas chlebowy wyhodowałam dość dawno, ale jakoś nie miałam okazji wykorzystac go do pieczenia chleba. Wykorzystywałam go do blinów i naleśników. Jednak całkiem niedawno zajrzałam na stronę Evenki i znalazłam tam przepis na chałką na zakwasie. Postanowiłam wypróbować, tym bardziej, że chałki nigdy dotad nie piekłam. Wyszła przepyszna, bardziej aromatyczna od zwykłej drozdżowej, mięciutka. Kilka kromek zjadłam bez zadnych dodatków, tak mi smakowała! Muszę też napisać, ze moja wyglada nieco inaczej od tej jaka upeikła Evenka. Robiłam podwójna porcję i warkocz okazał sie zbyt długi, aby upiec go w całości, więc zwinęłam go w slimaczka.



Składniki:

80g zakwasu

1/2 szklanki wody

450g mąki wysokoglutenowej

1i 1/2 łyzeczki drożdży instant

1 i 1/2 łyzeczki soli

2 duze jajka

60g miodu

1/4 szklanki oleju kukurydzianego

60g masła

na glazurę:

1/2 jajka

ew. 1 łyzeczka maku

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać sól. Oddzielnie rozmieszać jajka z miodem, olejem oraz rozpuszczonym masłem. Zakwas rozpuścić w wodzie. Wymieszać mikserem wszystkie składniki. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Jesli potrzeba skorygować ilość maki i płynów. Ciasto powinno odstawać od miski, nie powinno byc klejące, ale dać się uformować w kulę. włozyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrosniete ciasto uderzyć w celu odgazowania, rozłożyć płasko na blacie i poskładać dwukrotnie jak kartkę papieru listowego. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Następnie wstawić ciasto do lodówki na noc. Na drugi dzień wykładamy ciasto na blat (nie posypany maką), dzielimy je na 4 części i pozwalamy ciastu odpocząć ok. 20 minut. Nastepnie z każdego kawałka ciasta formujemy wałek, który za pomocą obydwu dłoni rozciągamy na długość ok. 40 cm. Wałki przy końcach powinny byc nieco cieńsze niz w srodku.

Wałki połączyc ściśle z jednego konca i zaplatać poczwórny warkocz. Po zapleceniu całości końce mocno złączyć i podwinąc. Odstawić do wyrośnięcia (na ok. 1 godz.) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę najlepiej przykryć

folią. Po wyrosnięciu, ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i ew. posypać makiem. Piec w nagrzanym piekarniku (mozna na kamieniu), ok. 20 minut, jeszcze raz posmarować jakiem miejsca, które wyrosły, piec jeszcze 10 - 15 minut.



Smacznego:-)

środa, 10 marca 2010
Sałatka z buraków

Ktoś kiedyś powiedział, że najlepsze są proste sałatki. Zgadzam się w 100% z tym stwierdzeniem. Dzisiaj proponuje Wam sałatke z buraków i czerwonej fasolki, doskonale smakuje sama lub jako dodatek do wędliny. Przepis znalazłam w książce "173 specjały siostry Anastazji".

Składniki:

  • 1 kg buraczków
  • 2 puszki czerwonej fasolki
  • 4 - 5 ogórków kiszonych
  • 2 małe cebule
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

 

Buraczki ugotować, obrać, pokroić, pokroić w paski. Ogórki i cebule obrać i również pokroić,(cebulę kroję w kostkę) dodać odsączoną fasolkę, wymieszać i doprawić do smaku.

Smacznego!.

Domowa mielonka ze słoika

Taka mielonka jest dużo smaczniejsza od sklepowej i co najważniejsze o wiele zdrowsza. Najlepiej smakuje na kromce chleba posmarowanego masłem z ogórkiem kiszonym lub pomidorem i cebulą.


Domowa mielonka ze słoika

Składniki:

  • mięso wieprzowe (takie jak na kotlety mielone)
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie:
  • majeranek
  • czosnek

 

Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem i ew majerankiem i/lub przecisnietym przez praskę czosnkiem. Nie należy przesadzać z sola, lepiej dać mniej, bo po ugotowaniu mięso będzie bardziej słone od surowego. Nałożyć do 3/4 wysokości wyparzonych słoików (niezbyt dużych, np. takich po majonezie lub dżemie) zamknąć dobrze wytartymi dokładnie nakrętkami. Mięso należy dobrze ubić łyzką w słoiku. W dużym szerokim garnku układamy słoiki z mięsem, wlewamy zimną wodę do ok. połowy wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia(na wolnym ogniu). Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Studzimy w garnku. Na drugi dzień ponownie gotujemy godzinę. Ostudzone słoiki z mielonką wstawiamy do lodówki. Na dole powinna wytworzyć sia galaretka, a na górze smakowity smalczyk.

 Smacznego!

poniedziałek, 08 marca 2010
Krupnik z pęczakiem i mlekiem

Gęsta, zdrowa bardzo pożywna i całkiem smaczna zupa. Wspaniale rozgrzewa i smakuje dzieciom. Przepis znalazłam na blogu Pokrojone doprawione.


Składniki:

  • 1 litr wody
  • 0,5 szklanki pęczaku
  • 1 szklanka mleka (użyłam koziego)
  • 5 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 3 marchewki pokrojone w kostke
  • por pokrojony w plasterki
  • 1 grzybek suszony
  • 1 łyzka masła
  • sól, pieprz
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

 

Pęczak wypłukać. Zalać woda i mlekiem. Zagotować. Wrzucić grzybek, ziele angielskie i listek laurowy. Po 15 minutach wrzucić marchewkę i pora, po następnych 15 minutach wrzucić ziemniaki i gotować do miękkości. Na koniec dodać masło i doprawić sola i pieprzem.

sobota, 06 marca 2010
Podlaskie pierogi ziemniaczane

Najbardziej lubię pomidorówkę z ryżem, zwykłą kartoflankę, zupę maslankową i czosnkową, pierogi z serem i szczypiorem, placki ziemniaczane z cebulą, zalewajkę z duzą ilością ziemniaków, pastę z makreli, jajka z majonezem i szczypiorem...Najbardziej lubię proste jedzenie. Owszem wprost przepadam za łososiem,czarnymi oliwkami, daniami z fetą, owocami morza ale gdyby tak postawono przede mną talerz zwykłych, skromnych ziemniaczanych pierogów polanych zeszkloną cebulką i jakieś wykwintne danie, wybrałabym to pierwsze. Pierogi ziemniaczane niby nic, a przepyszne! Najlepiej smakują podsmażone, np. z cebulką zeszkloną posypaną vegetą. Przepis znalazlam w książce O. Kazimierza Józefa Kmaka O. Cist. "Klasztorne specjały". Bardzo gorąco polecam!

Podlaskie pierogi ziemniaczane

Składniki:

ciasto:

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajo (niekoniecznie)
  • łyżka roztopionego masła lub oleju
  • szklanka gorącego mleka lub wody (używam mleka koziego)
  • duża szczypta soli

 

farsz:

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • ew. ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek, oregano
  • troche tłuszczu do smażenia

 

 

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać olej lub masło, sól, powoli wlewać gorące meko lub wode, zamieszać nożem. Możemy również dodać jajko lub trochę wiecej wody czy mleka. Wyrobić ciasto - ma być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu powinny być widoczne wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. włożyć ciasto w woreczek foliowy, pozostawić na pół godziny, a następnie rozwałkować.

Przyrządzić farsz: ziemniaki zetrzeć jak na placki i przesmażyć z cebulą na tłuszczu, doprawić do smaku solą i pieprzem i ew. ziołami. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej  wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez chwilę i wyjąc łyżką cedzakową. Mozna podać od razu po ugotowaniu, np. z podsmażopną cebulką, ale znacznie lepsze są podsmażone

Smacznego!

piątek, 05 marca 2010
Kurczak w kolorowym sosie śmietanowym

Proste, ale kolorowe i smakowite danie. Przepis na nie znalazłam w jednej z książek K. Grocholi. Polecam!!!

Kurczak w kolorowym sosie - śmietanowym

Składniki:

 

  • 1 mała pierś kurczaka
  • 3 - 4 duże marchewki
  • puszka groszku konserwowego
  • śmietana
  • sos sojowy
  • przyprawa warzywna
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

 

Mięso kroję w sporą kostkę, zalewam sosem sojowym i zostawiam na jakiś czas (najlepiej na noc). Następnie na patelnie wlewam trochę oleju, rozgrzewam, dodaję mięso raz marchewkę pokrojoną w niewielką kostkę. Smażę do miękkości (mięso smażę do miekkości, ale marchewkę zostawiam lekko chrupiącą, bo taką lubię; ale oczywiście można usmażyć ją na miekko). Następnie dodaję vegetę i sos sojowy do smaku oraz pieprz i odcedzony groszek konserwowy, zalewam śmietaną i duszę jeszcze kilka minut. Podaję z ryżem ugotowanym na sypko. 

Smacznego!

środa, 03 marca 2010
Ptasie mleczko

Takie domowe ptasie mleczko jest dla mnie o niebo lepsze od kupnego.

Składniki:

2 szklanki mleka(używam koziego)

2 bite śmietany w proszku

2 galaretki(różnokolorowe)

opcjonalnie:

galaretka lub starta czekolada

biszkopty

owoce

 

Małą tortownicę wykładamy folią i ew. wykładamy biszkoptami.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.Jedną bitą śmietanę ubijamy z 1 szklanką mleka. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wylewamy do tortownicy. Jeśli wyłożyliście ją biszkoptami, róbcie do delikatnie i powoli, ponieważ biszkopty mogą wypłynąć na wierzch.

Kiedy pierwsza warstwa stężeje, podobnie postępujemy z drugą galaretką i bitą śmietaną. Na wierch możemy wylać tężejącą trzecią galaretkę (o innym niż poprzednie kolorze) lub przed podanie udekorować tartą czekoladą. Można również drugą warstwę obłożyć owocami i dopiero zalać galaretką.

Smacznego!

poniedziałek, 01 marca 2010
Tort makowy

Na blogu Karolki znalazłam przepis na najprostszy tort makowy. Bez problemów poradzi sobie z nim każda gospodyni, nawet początkująca. Jest pyszny, bardzo słodki (można zmniejszyć ilość cukru do 1/2 szklanki) i baaaardzo makowy:-)

Tort makowy

 

Składniki:

ciasto:

  • duża puszka maku
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 0,5 - 0,75 cukru
  • 6 jajek
  • zapach migdałowy lub pomarańczowy

Polewa:

  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyzki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyzki cukru

 

Oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami do białości. Następnie dodajemy mak i zapach i ponownie ucieramy. Na końcu dodajemy pianę z białek ubita na sztywno i mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 1 godziny (ja piekłam troche krócej) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, ciasto musi odstawać od blachy (dobrze jest również sprawdzić patyczkiem, jeśli po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest upieczone).

Składniki polewy podgrzewamy, do rozpuszczenia się masła (nie doprowadzamy do wrzenia). Gotową polewą polewamy ostudzone ciasto i ew. dekorujemy, np. płatkami migdałów lub orzechami.

Smacznego:-)

 

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi