sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 31 marca 2009
Muffiny kukurydziane z sezamem

 Jak dla mnie muffiny doskonałe. Przepyszne ciepłe. Można jeść same, lub potraktować je jako bułeczki i podawać z ulubionymi dodatkami. Przepis znalazłam na blogu Dorotus.

muffiny kukurydziane

Składniki suche:

1¼ szklanki mąki kukurydzianej

3/4 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki sezamu+ na posypanie

4 łyżki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

Składniki mokre:

2 jajka

2/3 szklanki mleka

2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

3 łyżki oleju

Składniki mokre i suche wymieszać w osobnych naczyniach. Połączyć ze sobą zawartość obu naczyń, wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę na 12 muffin wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC.

poniedziałek, 30 marca 2009
Sałatka z różnych fasolek

Prosta i pyszna, własnie ja dzisiaj wymyśliłam.

fasolkowa sałatka

Potrzebujemy:

! puszkę fasolki borlotti

1 puszkę fasolki ceci

1 puszkę fasolki flageolet

1 puszkę czerwonej fasoli

cebulę drobno pokrojoną

sporo posiekanego szczypiorku

majonez

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie.....nic prostszego....wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego!

niedziela, 29 marca 2009
Ule Karoliny

Na torty na razie nie porywam się, w zamian na Wielkanoc zaproponuje swoim gościom ciasto o dosyć oryginalnej nazwie "ule Karoliny". Nie tylko nazwa jest ciekawa, bo i wygląd jest bardzo fajny.

 

Ule Karoliny

CIASTO

Składnki:

  • 50 dag  maki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 10 dag płynnego miodu
  • 1 jajo
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • śmietana kwaśna(tyle, ile pochłonie ciasto)
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych

 

NADZIENIE DO KULEK

Składniki:

  • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów
  • 1/2 szklanki pokrojonych migdałow
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki kandyzowanych skórek pomarańczy
  • 1/2 szklanki płynnego miodu

Wykonanie:

W garnku wymieszać bakalie z miodem i podgrzewać na wolnym ogniu. dDugą czesc ciasta rozwałkować i nakładać nadzienie z bakalii, skleić i formować kulki. Kulki układać na blasze wyłożonej ciastem posmarowanym powidłami: 4 rzędy kulek na szerokość i 7 rzędów na długość blaszki. Upiec.

 

MASA

Składniki:

  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1cukier  waniliowy
  • 1 kostka masła
  • cukier do smaku
  • Wykonanie:
  • Z mleka, mąki, cukru i cukru waniliowego ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Do smaku można dodać odrobinę spirytusu.

Dodatki:

  • 28 okrągłych biszkoptów(tyle, ile kulek)
  • 1/2 szklanki rumu

Wykonanie ciasta:

Masą budyniową wypełnić przestrzeń  między kulkami. Każdż kulkę przykryć okrągłym biszkoptem nasączonym rumem. Całość polać polewą.

Ciasto kroić na porcje tak, aby zawsze w połowie przekroić kulkę.

Smacznego!

sobota, 28 marca 2009
Sałatka z faszerowanymi jajkami

 Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Jakiś czas temu wypatrzyłam ją w brudnopisie cudawianek. Wbrew pozorom robi się ja szybko, tak mi smakowała, że pojawi sie również na moim stole wielkanocnym w tym roku.

sałatka z jajkami faszerowanymi

Składniki: 

5 jajek

puszka kukurydzy konserwowej

ser żółty

1/2 pora

czerwona papryka(dałam konserwową)

kilkanaście grzybków marynowanych(wg mnie im więcej tym lepiej)

majonez

sól i pieprz

 

Jajka ugotować na twardo. Dwa pokroić w drobna kostkę, a trzy podzielić na połówki. Do pokrojonych jajek dorzucić odsączoną z zalewy kukurydzę, por pokrojony w cienkie paseczki(lekko posolonego i odciśniętego), paprkę i  grzybki marynowane pokrojone w kostkę, kawałek startego sera. Wymieszać z majonezm, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.

jajka faszerowane: żółtka z odłożonych jajek rozdrabniamy, dodajemy ser żółty starty na tarce, majonez, sól i pieprz. Wkładamy nadzienie do szprycy i wyciskamy do połowe jajka. Sałatkę dekorujemy jajkami.

Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

środa, 25 marca 2009
Sernik z kroplą rosy

Mój ulubiony sernik.....przepyszny, mięciutki z pianką na wierzchu. zawsze sie udaje, a znika z talerzy w okamgnieniu. Nazwa pochodzi od kropelek, które pojawiaja się na cieście jakiś czas po upieczeniu. Bardzo, bardzo gorąco polecam Wam ten sernik.

 

Sernik z kroplą rosy

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 3 kostki białego sera
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki budyniu smietankowego

 

Ciasto: Margaryne utrzeć z cukrem. dodać 3 żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. znów utrzeć, wyłożyć na dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.

Masa: 3 jajka zmkksować z 3/4 szklanki cukru, dodac olej. ser(mozna zmielic w maszynce), na koniec mleko i budyń. Masę wylać na ciasto i piec ok. 45 minut w temp.180 stopni.

Na upieczony sernik wyłożyć pianę z białek(ja dodałam dzisiaj dodatkowo całą szklankę, akurat pozostały mi kiedy robiłam pierogi) z 1/2 szklanki cukru(lub mniej), po czym piec do 15 minut(ma się tylko lekko zrumienić)

Smacznego!

wtorek, 24 marca 2009
Kaczuchy

Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Kaczuchy to takie kluski kładzione, duże,mięciutkie, delikatne.Po ugotowaniu przybierają różnorodne kształty -stąd nazwa. Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, podała go Aleex.

kaczuchy

Kaczuchy

Składniki:

2 jajka

6 łyżek mąki

mleko

sól

Do miseczki lub kubka wbić  dwa jajka, posolić i dodać mąkę. Całość ciasta utrzeć na gładką, dość gęstą masę. Dodać odrobinę mleka, aby ciasto nieco rozrzedzić i spulchnić.

Zagotować rosół lub inną czystą zupę (kaczuchy możemy ugotować też na osolonym wrzątku lub mleku). W gotującym rosole zamoczyć małą łyżeczkę. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić do łyżki. Nabierać nią ciasto i wkładać kaczuchy do wrzątku. Gotować od chwili wypłynięcia ok. 2 minut.

Nakładać na talerze.Można podawać z czystymi zupami:

kaczuchy w rosole

z masełkiem roztopionym z cukrem i bułką tartą lub cynamonem:

kaczuchy

lub z jogurtem o ulubionym smaku, czy śmietanką zmiksowaną z cukrem i owocami. Można również gotować je na mleku, tez są pyszne.

poniedziałek, 23 marca 2009
"Ośmiorniczki" z pieczarkami

 Proste, tanie i całkiem smaczne danie.

ośmiorniczki z parówkami

8 parówek

30 dag małych pieczarek

łyżeczka masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

olej do smażenia

pieprz, sól

 

Pieczarki przekroić na połowki, odparować na suchej patelni, wlać dwie łyżki oleju, obsmmażyć na rumiano.Zdjąć z ognia, dodać masło, posolić, oprószyć pieprzem i wymieszać. Parówki przeciąć z obu stron, na krzyż, nie przecinając srodka(ja przecinam jeszcze po razie z każdej strony). Na osobnej patelni rozgrzać trochę oleju, włożyc parówki i smażić z obu stron, aż nacięte końce zwiną się jak ramiona ośmiornicy. Dodać pieczarki, chwilę razem podgrzewać i przelożyć na wygrzany półmisek. Podawać z pieczywem i ogórkiem kwaszonym lub konserwowym.

niedziela, 22 marca 2009
Ciasto drożdżowe z jagodami, dla leniwych lub zapracowanych

To ciasto piekłam juz kilka razy od czasu, gdy znalazłam je na blogu Alexandry, z truskawkami, serem, z bakaliami,bez żadnych dodatków. Jest bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Bardzo gorąco je polecam!

ciasto z jagodami

Przepis na formę o śrenicy 26 cm z kominkiem:
Wieczorem

  • 1 szkl. cukru
  • 5 dkg drożdży
  • 3 rozbełtane jajka
  • 1/2 szkl.oleju
  • 1 szkl. mleka (temp. pokojowa)


Rano następnego dnia

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • szczypta soli


Wieczorem wszystkie składniki włożyć do miski i pozostawić na noc (nie wolno mieszać). Zachować kolejność: na dno cukier, na to pokruszone drożdże, rozbełtane jajka, olej i mleko (nie mieszać).
Przykryć folią i zostawić do rana.
Na drugi dzień dosypać 1/2 kg przesianej mąki i szczyptę soli. Można dodać np. rodzynki lub jakiś zapach, jeśli ktoś lubi. Wymieszać dokładnie łyżką do połączenia się wszystkich składników, wlać do formy, a gdy trochę podrośnie włożyć do zimnego piekarnika i piec około 50 minut w 170°C.

Smacznego!

sobota, 21 marca 2009
Muffiny hawajskie

 

 

 

 

 

 

Lubie wytrawne muffiny, choć do tych zabierałam się ze dwa miesiące. Wyszły mięciutkie w środku, z wierzchu chrupiące, pięknie wyrosły i pysznie smakowały, szczególnie z ....sosem czosnkowym:))) Przepis znalazłam tu.

 

muffiny hawajskie

muffiny hawajskie 2

Składniki:
125g margaryny lub masła
2 jajka
300g mąki
sól
150ml mleka
50g sera żółtego
6 plastrów(dużych i niezbyt cienkich szynki)
4 krążki ananasa
2 łyżeczki proszku do pieczenia

W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sól ,dodac pokrojone w kostkę szynkę, ananas i ser żólty.

W rondelku rozpuscić masło i odstawić. W drugiej misce wymieszać jajka i mleko, dodac roztopione masło. Wymieszać. Połączyć składniki z obu misek i rozmieszać do połączenia składnikow.
Piec w nagrzanym piekarniku 200 st, około 20-30 min.

piątek, 20 marca 2009
Sałatka z buraczków konserwowych

 Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Uwielbiam proste i pyszne sałatki. Taką sałatkę z przepysznych buraczków robionych przez moją Mamę, zajadam nie tylko w święta.

sałatka z buraczków konserwowych

słoik buraczków w occie

4 jajka ugotowane na twardo

1 cebula

majonez

sól i pieprz

 

Odsączone buraczki, jajka i cebulę kroimy w drobną kostkę(można też inaczej), wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem.

Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

czwartek, 19 marca 2009
Muffinki kisielkowe z nutellą

Strasznie zachcialo mi się czegoś słodkiego. Wiadomo, najszybciej robi się muffinki, ale......nie miałam w domu czekolady, bakalii, owoców i wymyśliłam muffinki z kiślem. Bardzo mi zasmakowały:))))

muffiny kisielkowe

Mieszamy:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kisiel cytrynowy

Dodajemy:

2 jajka

1 szklankę mleka

100 g stopionego masła lub margaryny albo 100 ml oleju

olejek cytrynowy

trochę soku z cytryny(niekoniecznie)

Wszystko szybko i niezbyt dokładnie mieszamy. Nakładamy połowę masy do wysmarowanych foremek, na to dajemy sporą łyżeczkę nutelli lub kremu czekoladowego, przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą rumiane.

 

środa, 18 marca 2009
Treska
 Bardzo mi smakowala ta słowacka sałatko-przekąska.Można ją jeść samą, na chlebie , ale jest także doskonała jako zagryzka do wódeczki. Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Ireny i Andrzeja.
treska
 
 50 dag filetów rybnych, 2 marchewki, 2 cebule, 100 ml octu winnego (lub mniej), sól, majonez i kwaśna śmietana w proporcji 1:1

 Ugotować rybę z marchewkami w osolonej wodzie. Rybę podzielić widelcem na mniejsze kawałki. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do ryby wraz z drobno posiekaną cebulą. Doprawić octem i solą. Wstawić do lodówki na 12 - 16 godzin. Po wyjęciu delikatnie osączyć z płynu, dodać sos z majonezu i śmietany. Wstawić na kolejne 2 godziny do lodówki.
 
wtorek, 17 marca 2009
Placki cytrynowe

Przepyszne, ale tylko i wyłącznie na ciepło. Zimne stają się gumowate. Sam placuszek, posypany wyłącznie cukrem pudrem , to nic specjalnego, ale jeśli  nasączymy go dodatkowo sokiem z cytryny, to....istne "niebo w gębie".

placki cytrynowe

Składniki:

szklanka mąki

2 jajka

czubata łyżka soku z cytryny

czubata łyżka skórki otartej ze świeżej cytryny

4 łyżki mleka

łyżeczka cukru

szczypta soli

tłuszcz do smażenia

cukier puder i cytryna pokrojona na cząstki

 

Łyżeczkę mąki rozprowadzić mlekiem, dodać skórkę z cytryny, cukier i sól. Mieszając zagotować. Ostudzić. wbić żółtka, wlać sok z cytryny, wsypać resztę mąki(do masy zbyt gęstej dodać parę łyżek wody). Masę dokładnie wymieszać i ostrożnie połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć niewielkie placki. Posypujemy cukrem pudrem i wyciskamy na każdy placuszek sok z cytryny.

poniedziałek, 16 marca 2009
Pieczarki z oczkiem

Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Przepis znalazłam na blogu Olgi Smile, jest naprawdę wart wypróbowania!

pieczarki z oczkiem

Tutaj na kromce chlebka krupczatkowego:)))

pieczarki z oczkiem

Składniki:

  • Pieczarki białe *dowolna ilość, zależnie od potrzeb
  • tyle sztuk jajek przepiórczych ile mamy pieczarek
  • troszkę szczypiorku lub drobno pociętej cebulki dymki
  • sól

Pieczarki czyścimy, odrywamy im nóżki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miejsce nóżki wkładamy odrobinę cebuli lub szczypioru i wbijamy jedno jajko przepiórcze. Lekko solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut. Jaka się zetną a pieczarki pozostaną białe i soczyste. Podajemy na ciepło lub zimno.

Smacznego:)

*ja swoje pieczarki lekko posoliłam i zostawiłam na kilka minut.

niedziela, 15 marca 2009
Sałatka z paluszków krabowych

 Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Następna prosta sałatka, tyle, że dla wielbicieli paluszków krabowych. Przepis znalazłam na blogu Abbry.

sałatka krabowa

paczka paluszków krabowych

3-4 jajka na twardo

cebula, ew. szczypiorek

majonez

sól, pieprz

 

Paluszki,jajka, cebulkę i ew. szczypiorek drobno pokroić. wymieszać z majonezem i doprawić.

sobota, 14 marca 2009
Leniwe bułeczki drożdżowe nadziewane nutellą lub suszonymi wiśniami

Doskonała propozycja dla kobiet zabieganych, zapracowanych, dla tych , które mają małe dzieci(jak ja) :D), ale lubiących drożdżowe wypieki. Mi  smakowały najbardziej dobrze ostudzone, szczególnie te z wisniami. W ogóle się przy nich nie napracujecie, a są naprawdę smaczne.....dosłownie rozsypują się w ustach. Szczerze mówiąc mi smakowały bardziej od tradycyjnych drożdżówek:)) Przepis podała Kermidt na Cincinie.

bułki 1

 

bułki 2

 

z wiśniami

 

Składniki:

 

  • 10dkg drozdzy
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 4 jaja
  • 1 szkl oleju
  • 1 kg maki

 

oraz:

 

  • jajko do posmarowania wierzchu bułeczek
  • cukier brązowy do posypania
  • nutella i wiśnie lub żurawiny suszone

 


Drozdze rozkruszyc do miski, posypac 3/4 szkl cukru i wlac mleko.
Jajka ukrecic z reszta cukru i olejem. Powstaly "majonez" wylac do garnka, a na wierzch przesiac make.
Zostawic do rana.
Rano ciasto zakrecic lyzka, i zlepic raczkami. Ciasto doskonale sie lepi. Odrywamy po kawałeczku, nakładamy nadzienie( Po 2 łyżeczki nutelli lub dosyć sporo owoców). Zlepiamy, formujemy kulki.


Buleczki smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem . Zostawiamy do wyrosniecia (jakoś mi z głowy wyszło).
Piec w temp. 180 stopni aż się ładnie zarumienią.

piątek, 13 marca 2009
Dorsz w potrójnym pierścieniu

 Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Tak właśnie wyglądało moje dzisiejsze śniadanko......pyyyyyyyszota:)) Polecam tym, którzy uwielbiają potrawy rybne.

dorsz w potrójnym pierścieniu

 

2 wędzone dorsze (1 większy)

4 żółtka

6 niezbyt dużych pomidorów

2 pęczki rzodkiewek

2 pęczki szczypiorku

sól i pieprz do smaku

 

Dorsze obrać ze skóry, usunąć ości, rozdrobnić.Pomidory(można obrać ze skórki), pokroić w półplasterki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki. szczypiorek drobno posiekać. Przygotować 4 porcje sałatki na oddzielnych talerzach w nastyępujący sposób: na każdym talerzu ułożyć na środku wianuszek z rozdrobnionego dorsza, a wewnątrz wbić surowe żółtko. Posolić, popiprzyć. Następnie dorsza obłożyć pierścieniem z półplasterków pomidorowych, dookoła pomidorów wysypać szczypiorek, a na końcu otoczyć szczypiorek rzodkiewkami.

 

/źródło: "Kuchnia wyśmienita, czyli gotujemy z babcią Józią" Katarzyny Łaniewskiej

czwartek, 12 marca 2009
Szybka i pyszna sałatka pieczarkowa

 Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Szczerze ją polecam, bo jest naprawdę bardzo dobra i co niezwykle ważne w dzisiejszych czasach szybko się ją robi.

sałatka z pieczarek

Potrzebujemy:

pieczarki obgotowane i pokrojone

jajka ugotowane na twardo , rowniez pokrojone

duzo posiekanego szczypiorku

oczywiscie majonez 

sól i pieprz.

Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodowki.

środa, 11 marca 2009
"Morska pianka"

Konkurs z nagrodami na proste danie z jajek

Ten deser przyrządzam już piąty raz w swoim życiu. Jest niezwykle prosty w wykonaniu i pyszny. Zazwyczaj robiłam go z galaretki truskawkowej, ale tym razem miałam nadmiar niebieskich w kuchennej szufladzie:))

 

Potrzebujemy:

7 białek

2 opakowania galaretki owocowej

3 łyżeczki cukru pudru

łyżeczka kakao*

Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody, i odstawić, by bardzo lekko stężała. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec łyżeczką cukru pudru; wlać galaretkę i ponownie całość dobrze ubić. Włożyć do tortownicy, szybko ochłodzić(wstawiając na najwyższą półkę lodówki). Przed podaniem przenieść na talerz deserowy i oprószyć przez sitko) cukrem pudrem zmieszanym kakao. Morską pianke" można dekorować także bitą śmietaną i owocami z konfitur.

*sypnęłam trochę więcej niż łyżeczkę kakao, ale dekorowałam ten deser pierwszy raz, zazwyczaj zostawiam ją "golutką" :D

/źródło:"Desery zimne"  Małgorzaty Borczak/

wtorek, 10 marca 2009
Ropucha w dziurze I

Ropucha w dziurze to bardzo smaczna, tania i niezwykle prosta angielska zapiekanka. Można ją robić z ryby (przepis podam w najbliższym czasie), kiełbasek(parówki lub frankfurterki) lub plastrów szerokiej kiełbasy usmażonej na rumiano. Ja wybrałam najprostszy i najszybszy wariant....z parówkami.

 

 

ropucha w dziurze

Ciasto:

  • szklanka maki
  • 2 jaja
  • łyżka stopionego masła
  • przegotowana woda
  • ulubione przyprawy
  • i oczywiście kiełbaski (ja wybrałam parówki)

Przygotowujemy geste ciasto nalesnikowe wylewamy je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, układamy kiełbaski. Wstawiamy do goracego piekarnika i zapiekamy, az urosnie i nabierze złocistego koloru. Podajemy z zestawem ostrych surówek i np. keczupem.

poniedziałek, 09 marca 2009
Placki z twarożkiem

Pyszne serowe, baaaardzo serowe placuszki.....robiłam je już dwa razy, za pierwszym razem nawet nie udało mi się zrobić zdjęcia:) Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek....bardzo mi smakowały polane gęstą śmietaną i posypane cukrem. Przepis znalazłam na blogu Agi 9999. Bardzo polecam!

placki z sera

Placki z białym serem

Składniki na ok. 10 placuszków:

  • ok. 3/4 szklanki sera białego
  • 3 jajka
  • 4 łyzki mąki
  • 1 łyżeczka cukru(opcjonalnie)
  • ulubione dodatki(jogurt naturalny, śmietanka, owoce, miód, syrop klonowy itd)

 

Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z mąką, serem i delikatnie łączymy z białkami. Placki smażymy na maśle na złotobrązowy kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami:))Pycha!

niedziela, 08 marca 2009
Ciasto marchewkowo - buraczane

Dla mnie jest to najpyszniejsze ciasto marchewkowe jakie do tej pory jadłam.....po prostu pyszota. Wilgotne, mięciutkie, rozpływające się w ustach, słodziuteńkie. Eh, następnym razem upiekę podwójną porcję:)

róza

Obsypana lekko cukrem pudrem:

róża2

Może ktoś się skusi na kawałeczek?

kawałeczek róży

Ciasto marchewkowo - buraczane

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1  szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szklanka buraków startych na tarce o dużych oczkach
  • 1 szklanka marchwi startej jw.
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 białka (dałam 3)
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orzechy. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, powoli i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do formy o wymiarach 29x33 (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), piec w temp. 180 st. C przez 1 godz. i 15 min(ja piekłam o wiele krócej). Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

sobota, 07 marca 2009
Słodkie pieczarki

Ciasteczka piaskowe, rozsypujące się w ustach, lekko zapychające( koniecznie podajcie do nich coś do picia). Jeśli chodzi o wygląd każdy był nimi zauroczony, smakowo jednak nie każdemu podeszły:)) Wg mnie są całkiem smaczne, najlepsze jeszcze lekko ciepłe, takie mięciutkie. Jeśli lubicie piaskowe ciasta, polecam....ja nie lubię, a z chęcią zjadłam pół talerza tych słodkich"grzybków". Przepis znalazłam na blogu Ewy-r.

słodkie pieczarki

Słodkie pieczarki

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 szkl. mąki ziemniaczanej (nie za bardzo pełne)
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 150 g. margaryny
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 4 czubate łyżki cukru-pudru
  • kakao
  • pusta butelka np. po wodzie mineralnej

 

 

Zmiksować margarynę z cukrem pudrem , dodać jajko i dalej ucierać, następnie dodać do masy wymieszane mąki z sodą .Wszystko razem zmiksować.

Ciasto dzielić na małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do miseczki nasypać kakao , końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kuleczkę ciasta.

Piec w temperaturze 180 oC przez ok. 15 min.

czwartek, 05 marca 2009
Keks na ostro
Anula miała racją....ten keks znika w tempie błyskawicznym:)))
keks na ostro

Keks na ostro

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 10 dag startego żółtego sera
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • garść pestek słonecznika
  • 4 kabanosy
  • pęczek szczypiorku
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Kabanosy kroimy w plasterki, słonecznika lekko prażymy na patelni, szczypiorek drobno siekamy. Mąke, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do dużej miski. W drugiej misce ubijamy jajka z mlekiem i olejem, doprawiamy przyprawami. Do takiej mieszanki dodajemy mąkę z dodatkami i mieszmy, żeby nie było grudek. Do tego wsypujemy kabanosy, ser, szczypiorek i słonecznika, jeszcze raz dokładnie mieszamy i przelewamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny.

środa, 04 marca 2009
Róże o smaku toffi

Nie planowałam na dzisiaj niczego słodkiego, ale jak zajrzałam na blog Majany, to dziwnym trafem zachciało mi się jakiegoś ciacha: D. Zrobiłam rundkę po znajomych blogach i takim oto sposobem znalazłam przepis na pyszne muffinki toffi autorstwa OliCruz. Polecam!

róże o smaku toffi

100 g masła (dałam 150g)

2/3 szkl cukru

1/4 łyżeczki soli

1/2 szkl mleka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę)

1 i 3/4 szkl mąki

cukier waniliowy

duże jajko lub 2 małe

odrobina kawy rozpuszczalnej

łyżeczka kakao

Mleko, masło, cukier podgrzać i lekko skarmelizować (gotować, mieszając, aż zgęstnieje i leciutko ściemnieje). Dodać kawę i kakao, wymieszać i wystudzić do temperatury pokojowej. Dodać jajko i wymieszać. W misce wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sól) i dodać masę karmelową. Mieszać bardzo delikatnie i krótko - masa musi być grudkowata. Foremki wypełnić masą i  piec 20 minut w temperaturze 180°C.

 
1 , 2
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi