sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 22 grudnia 2016
Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

Ten pasztet  - jeśli jest idealnie doprawiony i podany z odpowiednim zestawem dodatków - smakuje równie pysznie, jak dobrze przyrządzony mięsny. Solo też mi smakuje, ale podany z chrzanem i borówkami - nabiera wręcz pożądanej w tym przypadku :-) ostrości i jednocześnie słodyczy. 

Warto pamiętać tu, o tym, że karp jest wyjątkowo ościstą rybą, dlatego koniecznie należy bardzo dokładnie oczyścić filet.

Wraz z przepisem dołączam również serdeczne życzenia dla wszystkich zaglądającym na mój blog. Udanych, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, a także wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku.


 

Wigilijny pasztet z karpia i fasoli z cząbrem

(wg Agaty Wojdy)

Składniki:

  • 30 dag drobnej fasoli, moczonej przez noc
  • szczypta cukru
  • sól
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • karp (ok. 1,5 kg)
  • 2 jajka
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła + 1 do formy
  • kajzerka namoczona w mleku
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • bułka tarta do formy

Namoczoną fasolę gotujemy w lekko osłodzonej wodzie, solimy dopiero, gdy fasolka będzie się rozpadać. Obrane warzywa gotujemy do miękkości, dodając pod koniec  oczyszczone, pokrojone w dzwonka kawałki karpia. gotujemy ok. 30 minut, gdy ryba będzie nadawała się do obrania - z jeszcze ciepłej (ale może być i z zupełnie ostudzonej) usuwamy skórę i ości. Fasolę odcedzamy, wkładamy do malaksera razem z gotowanymi warzywami i karpiem. Dodajemy jajka, cząber, miód, roztopione masło i odciśniętą bułkę. Miksujemy na gładki mus, dodając - jeśli zajdzie potrzeba - wywar rybny. Doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką cytrynową i tartą gałką - masa przed upieczeniem powinna mieć luźną konsystencję.

Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułka tartą i wykładamy masę. Pieczemy min. 35 min w temp. 170 st.C. Ostudzony pasztet warto zawinąć folią, aby nie obsechł w lodówce.

Świetnie smakuje z sosem chrzanowym, tatarskim czy z borówek wymieszanych z chrzanem, a nawet z ćwikłą.


Smacznego:)

piątek, 16 grudnia 2016
Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach

Pomimo dużej ilości ziół i czosnku, te śledzie są dość delikatne w smaku. Pięknie pachną, tak... zachęcająco. Naprawdę:) A poza tym są łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam gorąco na najbliższe Święta.

Przepis pochodzi z książki A. Maciąg "Smak świąt".


Śledzie po żydowsku - w czosnku i suszonych ziołach

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych (matiasów)
  • 500 ml mleka
  • 20 posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonego estragonu
  • 3 pokruszone liście laurowe
  • 2 szklanki oleju rzepakowego z 1 - go tłoczenia

Matiasy opłucz zimną wodą i przez 30 minut mocz w mleku tak by były w całości zanurzone. Jeśli po tym, czasie nadal będą zbyt słone, kontynuuj moczenie. Następnie opłucz je zimną wodą, osusz i pokrój na kawałki.

Olej wymieszaj z wszystkimi ziołami, dodaj czosnek i śledzie. Wymieszaj. Przełóż całość do słoika i wstaw do lodówki na przynajmniej jedną noc, aby smaki się przegryzły. Pamiętaj, by ryby w całości były przykryte olejem.

Smacznego:)

Śledzie piernikowe

Zdecydowanie najlepsze śledzie na słodko! Przepis podpatrzony na blogu Obados na Obiados. Bardzo polecam:)

 

Śledzie piernikowe

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych
  • 4 średnie cebule
  • 100 g dużych rodzynek
  • 5 - 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do piernika
  • olej do smażenia
  • 2 - 3 pomarańcze
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Sok z pomarańczy wyciskamy, wrzucamy do niego rodzynki i odstawiamy na kilka godzin.

Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy , aż się zeszkli. Wlewamy sok z rodzynkami (powinno go być tyle, by cebula w nim pływała). Jeśli okaże się, że jest go za mało, dolewamy nieco soku z butelki, a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość obficie posypujemy przyprawą piernikową i przesmażamy przez 5 minut, aż płyny się zredukują i powstanie gęsty sos. Studzimy.

Śledzie kroimy na kawałki ok. 1 cm szerokości. W litrowym słoju układamy warstwami śledzie i cebulę w sosie pomidorowym. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po 2 - 3 dniach.

Smacznego:)

piątek, 02 grudnia 2016
Babeczki figowe

Proste i szybkie w wykonaniu babeczki dla wielbicieli fig.

Idealne na leniwe popołudnia - bo, najlepiej smakują podgryzane niespiesznie w towarzystwie kawałka orzecha włoskiego i szklanki zimnego mleka.

 

Babeczki figowe

Składniki:

  • 220 g mąki
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 5 - 6 świeżych fig pokrojonych w kostkę
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • orzechy włoskie i figi do dekoracji

Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Następnie krótko zmiksować je razem. Jeśli chcecie, aby smak fig był bardziej wyczuwalny, dołóżcie je na samym końcu, a ciasto wymieszajcie drewnianą łyżką.

Masę przełożyć do dwunastu foremek na muffiny wyłożonych uprzednio papierowymi papilotkami i piec ok. 25 min. w temp. 180 st.C. Studzić na kratce kuchennej, przed podaniem udekorować figami i połówkami orzechów włoskich.

Smacznego:)

09:44, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (1) »
Sernik z Kasztankami

Jeśli lubicie Kasztanki i ciężkie polskie serniki, to ten sernik będzie dla Was idealną propozycją. Ciężki, w sam raz wilgotny, z wyraźnym akcentem czekoladowym, rozpływający się w ustach. Idealny na teraz, do filiżanki mocnej parującej kawy.

Ten sernik to pierwsze prawie samodzielnie przygotowane ciasto przez moją 8 - letnią Córkę - ja tylko pomagałam przy kruszeniu ciasteczek i wkładaniu tortownicy do gorącego piekarnika :)

Przepis znalazłam na  blogu Majany.

Sernik z Kasztankami

Składniki na spód (22 cm):

  • 60 g masła
  • 250 g ciasteczek owsianych lub zwykłych herbatników

Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku. 

Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • czekoladki Kasztanki ok. 340 g

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników.

Niewielką część masy serowej wyłożyć na uprzednio przygotowany spód z ciasteczek, na niej ułożyć czekoladki, następnie resztę masy serowej. Udekorować dowolnie czekoladkami. Piec ok. 1 godz. Upieczony sernik studzić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Smacznego:)

09:08, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi