sprawdzone przepisy kulinarne
piątek, 16 grudnia 2016
Śledzie piernikowe

Zdecydowanie najlepsze śledzie na słodko! Przepis podpatrzony na blogu Obados na Obiados. Bardzo polecam:)

 

Śledzie piernikowe

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych
  • 4 średnie cebule
  • 100 g dużych rodzynek
  • 5 - 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do piernika
  • olej do smażenia
  • 2 - 3 pomarańcze
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Sok z pomarańczy wyciskamy, wrzucamy do niego rodzynki i odstawiamy na kilka godzin.

Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy , aż się zeszkli. Wlewamy sok z rodzynkami (powinno go być tyle, by cebula w nim pływała). Jeśli okaże się, że jest go za mało, dolewamy nieco soku z butelki, a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość obficie posypujemy przyprawą piernikową i przesmażamy przez 5 minut, aż płyny się zredukują i powstanie gęsty sos. Studzimy.

Śledzie kroimy na kawałki ok. 1 cm szerokości. W litrowym słoju układamy warstwami śledzie i cebulę w sosie pomidorowym. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po 2 - 3 dniach.

Smacznego:)

piątek, 02 grudnia 2016
Sernik z Kasztankami

Jeśli lubicie Kasztanki i ciężkie polskie serniki, to ten sernik będzie dla Was idealną propozycją. Ciężki, w sam raz wilgotny, z wyraźnym akcentem czekoladowym, rozpływający się w ustach. Idealny na teraz, do filiżanki mocnej parującej kawy.

Ten sernik to pierwsze prawie samodzielnie przygotowane ciasto przez moją 8 - letnią Córkę - ja tylko pomagałam przy kruszeniu ciasteczek i wkładaniu tortownicy do gorącego piekarnika :)

Przepis znalazłam na  blogu Majany.

Sernik z Kasztankami

Składniki na spód (22 cm):

  • 60 g masła
  • 250 g ciasteczek owsianych lub zwykłych herbatników

Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć na piasek. Dodać do nich masło i wymieszać dokładnie, aż całość nabierze konsystencji mokrego piasku. 

Tortownicę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód, wyrównać i docisnąć. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • czekoladki Kasztanki ok. 340 g

Piekarnik nagrzać do 180 st.C.

Twaróg zmiksować z cukrem, dodać jajka. Następnie wsypać proszek budyniowy, dodać śmietankę i ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia się składników.

Niewielką część masy serowej wyłożyć na uprzednio przygotowany spód z ciasteczek, na niej ułożyć czekoladki, następnie resztę masy serowej. Udekorować dowolnie czekoladkami. Piec ok. 1 godz. Upieczony sernik studzić w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Smacznego:)

09:08, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (2) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi