sprawdzone przepisy kulinarne
niedziela, 29 grudnia 2013
Dziad

Dziad to kwaskowa, tania zupa z kiszonej kapusty.

Zupełnie nie przypomina mojego ulubionego treściwego kapuśniaku z grzybkami suszonymi, sporą ilością wędzonego mięsa, dobrą kiełbasą i koniecznie doprawionego majerankiem, ale także smakuje pysznie! Z pewnością jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.

dziad2

Dziad (z przepisu Dagmary)

Składniki:

  • 80 dag kapusty kiszonej
  • 70 dag ziemniaków + 1 płaska łyżka soli
  • 20 dag kości schabowych lub żeberek
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • tymianek, sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Kapustę płuczemy 1 raz w zimnej wodzie. Lekko odciskamy z wody i wrzucamy do garnka o pojemności 5 litrów. Dodajemy umytą kość ze schabu lub żeberko. zalewamy 3 litrami wody i gotujemy. Gdy tylko zawrze, zmniejszamy płomień, a do garnka dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę.

Boczek kroimy w paski i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do smażącego się boczku. Gdy cebula leciutko się zrumieni, dajemy całą zawartość patelni do garnka z zupą. Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżkę cukru.

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki w wodzie z sola (ok. 1 łyżki). Gdy będą miękkie rozgniatamy je nieco i przekładamy je wraz z wodą, w której się gotowały do  miękkiej kapusty. Gotujemy jeszcze przez chwile razem, a następnie doprawiamy solą i ew. suszonym tymiankiem. Zupa najlepiej smakuje po jakiejś godzince po ugotowaniu.

Smacznego:)

sobota, 28 grudnia 2013
Pieczarki balsamico

Propozycja idealna na wszelkie przyjęcia. Malutkie pieczarki w słodkim sosie z octu balsamicznego, cukru trzcinowego i czosnku. Można je zajadać na ciepło i na zimno, choć nam smakowały tylko na zimno!

Podajcie do nich koniecznie wykałaczki lub malutkie widelczyki, dobre czerwone wino i  kawałki świeżej chrupiącej bagietki.

Przepis na te aromatyczne pieczarki znalazłam na blogu Ani. Polecam:)

pieczarki z octem balsamicznym

Pieczarki balsamico

Składniki:

  • 1/2 kg malutkich pieczarek
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka wody
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól do smaku i świeżo zmielony pieprz

 Oliwę rozgrzać na dużym ogniu, dodać grzyby i smażyć 5 minut. Posolić, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać cukier, ocet i wodę. Gotować 5 minut, aż zmniejszy się objętość płynu (o 1/3). Na koniec doprawić pieprzem.

Smacznego:)

wtorek, 24 grudnia 2013
Śledzie z rodzynkami

Propozycja iście wigilijna, bo śledziowa, choć z jednej strony nietypowa, bo ze słodką nutą. Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Śledzie, które zachwycają swoją prostotą i pysznym smakiem. Szczerze je Wam polecam!

śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami ( z przepisu Izy)

Składniki:

  • 5 - 6 płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • duża garść rodzynek (lub nawet nieco więcej)
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier
  • słodka papryka w proszku i chili

Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić na oleju. Następnie dodać rodzynki, chwilę poddusić i doprawić koncentratem pomidorowym i przyprawami. Ostudzić i wymieszać dokładnie z pokrojonymi śledziami. Całość przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Schować do lodówki na min. 2 dni.

Smacznego:)

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę wesołych, zdrowych a przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!

czwartek, 19 grudnia 2013
Pipki indycze

Czyli żołądki indycze w towarzystwie słodkawej, aromatycznej cebuli i kawałeczków papryki. Pyszne, proste danie. Doskonałe z porcją ryżu na sypko i dobrym kiszonym ogórkiem. Bardzo polecam!

pipki indycze

Pipki indycze

Składniki:

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 strąki czerwonej papryki*
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz

Żołądki z indyka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie kroimy je w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przekładamy do garnka, dodajemy żołądki i dusimy je razem z warzywami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego:)

* paprykę warto podpiec nad palnikiem, aż skórka z każdej strony zrobi się czarna, następnie włożyć ją w foliowy woreczek i zawiązać. Pozostawić tak paprykę do momentu, aż ostygnie, wtedy obrać ją ze skóry

 

źródło przepisu: "Taniec z garami" Piotr Galiński

środa, 18 grudnia 2013
Śledzie po wileńsku

Korzenne. Z zielem angielskim i sporą ilością goździków. Wyśmienicie smakują na kromce chleba po przynajmniej 2 dniowym "leżakowaniu" w lodówce.

Przepis wyszperałam w gazetce "Przyslij przepis!". Polecam... nie tylko na Święta!

śledzie po wilensku

Śledzie po wileńsku

Składniki:

  • 70 dag płatów śledziowych
  • 8 cebul
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • pieprz i ew. sól

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, następnie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w półplastry. Dusimy na rozgrzanym oleju. Do miękkiej cebuli dodajemy ziele angielskie, goździki i koncentrat pomidorowy (robimy to stopniowo, aby uzyskać smak nam odpowiadający). Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem, cukrem i ew. odrobiną soli. Odstawiamy do wystudzenia. W słoiku lub odpowiednim naczyniu układamy warstwy smażonej cebuli na przemian z płatami śledziowymi. Przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na min. 24 godz.

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi