sprawdzone przepisy kulinarne
wtorek, 24 grudnia 2013
Śledzie z rodzynkami

Propozycja iście wigilijna, bo śledziowa, choć z jednej strony nietypowa, bo ze słodką nutą. Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Śledzie, które zachwycają swoją prostotą i pysznym smakiem. Szczerze je Wam polecam!

śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami ( z przepisu Izy)

Składniki:

  • 5 - 6 płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • duża garść rodzynek (lub nawet nieco więcej)
  • koncentrat pomidorowy do smaku
  • odrobina soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • cukier
  • słodka papryka w proszku i chili

Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokrojoną w piórka, zeszklić na oleju. Następnie dodać rodzynki, chwilę poddusić i doprawić koncentratem pomidorowym i przyprawami. Ostudzić i wymieszać dokładnie z pokrojonymi śledziami. Całość przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć. Schować do lodówki na min. 2 dni.

Smacznego:)

 

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę wesołych, zdrowych a przede wszystkim rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia!

czwartek, 19 grudnia 2013
Pipki indycze

Czyli żołądki indycze w towarzystwie słodkawej, aromatycznej cebuli i kawałeczków papryki. Pyszne, proste danie. Doskonałe z porcją ryżu na sypko i dobrym kiszonym ogórkiem. Bardzo polecam!

pipki indycze

Pipki indycze

Składniki:

  • 1 kg żołądków z indyka
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 strąki czerwonej papryki*
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy curry
  • sól i pieprz

Żołądki z indyka gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie kroimy je w kostkę. Cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przekładamy do garnka, dodajemy żołądki i dusimy je razem z warzywami. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego:)

* paprykę warto podpiec nad palnikiem, aż skórka z każdej strony zrobi się czarna, następnie włożyć ją w foliowy woreczek i zawiązać. Pozostawić tak paprykę do momentu, aż ostygnie, wtedy obrać ją ze skóry

 

źródło przepisu: "Taniec z garami" Piotr Galiński

środa, 18 grudnia 2013
Śledzie po wileńsku

Korzenne. Z zielem angielskim i sporą ilością goździków. Wyśmienicie smakują na kromce chleba po przynajmniej 2 dniowym "leżakowaniu" w lodówce.

Przepis wyszperałam w gazetce "Przyslij przepis!". Polecam... nie tylko na Święta!

śledzie po wilensku

Śledzie po wileńsku

Składniki:

  • 70 dag płatów śledziowych
  • 8 cebul
  • 1/2 szklanki oleju
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 10 goździków
  • pieprz i ew. sól

Śledzie moczymy w zimnej wodzie, następnie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w półplastry. Dusimy na rozgrzanym oleju. Do miękkiej cebuli dodajemy ziele angielskie, goździki i koncentrat pomidorowy (robimy to stopniowo, aby uzyskać smak nam odpowiadający). Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Doprawiamy pieprzem, cukrem i ew. odrobiną soli. Odstawiamy do wystudzenia. W słoiku lub odpowiednim naczyniu układamy warstwy smażonej cebuli na przemian z płatami śledziowymi. Przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na min. 24 godz.

Smacznego:)

O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi