sprawdzone przepisy kulinarne
czwartek, 22 grudnia 2011
Wesołych Świąt!

Wszystkim Czytelnikom Pysznego jedzonka życzę radosnych, rodzinnych i pełnych  smakołyków oraz prezentów Świąt Bożego Narodzenia.

 

 

Kochani,

na razie robię sobie przerwę w blogowaniu, może tygodniową może dwutygodniową. Zamierzam ten czas wykorzystać wreszcie dla siebie no i  przede wszystkim dla swojego dziecka. Na razie koniec z garami, zdjęciami i tak dalej. Postaram, się wrócić z czymś wyjątkowym.

Pozdrawiam Was serdecznie

Ania.

17:24, andzia-35 , inne
Link Komentarze (26) »
środa, 21 grudnia 2011
Schneeflöckchen

Niemieckie ciasteczka, niesamowicie kruche, rozpływające sie w ustach i pyszne!

Niemieckie, kruche ciasteczka

Składniki:

  • 250g zimnej margaryny
  • 100g  maki pszennej
  • 250g mąki ziemniaczanej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 90g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

 

Zmiksować margarynę z cukrem pudrem i wanilinowym. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz migdały. Ciasto można wstawić na godzinę do lodówki, wtedy nieco stwardnieje.

Piekarnik nastawić na 175 st.C (termoobieg na 150 st.C).

Z ciasta uformować kulki wielkości sporego orzecha laskowego i każdą lekko przygnieść widelcem. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut. Studzić na kratce, a zimne oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

żródło

17:38, andzia-35
Link Komentarze (20) »
sobota, 17 grudnia 2011
Sezam

Sezam to nic innego jak ciasto z... sezamem. Ale nie tylko.... Ciasto to składa się z trzech warstw ciasta kruchego zapieczonego albo z masą miodowo - sezamową, miodowo - orzechową lub z powidłami i pianą kokosową. Całość przełożona jest kremem maślano - kokosowo -budyniową. "Sezam" jest naprawdę przepyszny i wspaniale wygląda! Nie powstydziłabym się go nawet na stole świątecznym. Niestety jest również ciastem bardzo pracochłonnym, ale zapewniam efekt końcowy wart jest poniesionego trudu. Przepis pochodzi z jednej z książek s. Anastazji.

Sezam

ciasto kruche I

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać nożem z zimną margaryną i smalcem. Dodać żółtka roztrzepane z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietanę. zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i wyłożyć nim blaszki (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia).

Masa sezamowa

Składniki:

  • 15 dag sezamu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dag margaryny
  • 1/4 szklanki cukru kryształu

Wszystkie składniki wymieszać w garnku o grubym dnie, zagotować, lekko przestudzić i wyłożyć na wierzch jednego ciasta kruchego. Upiec placek.

Masa kokosowa

Składniki:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 10 dag wiórków kokosowych

oraz dodatkowo:

  • słoik powideł śliwkowych

Biała ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. dodać cukier i zmiksować na najniższych obrotach. Następnie łyżką drewnianą wmieszać wiórki kokosowe.

Drugą część ciasta kruchego posmarować powidłami i nałożyć masę kokosową. Upiec.

Ciasto kruche II

Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany

Z podanych składników zarobić kruche ciasto i wyłożyć nim blaszkę (również wyłożoną papierem do pieczenia).

Masa orzechowa

Składniki:

  • 20 dag grubo pokrojonych orzechów
  • 10 dag margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki miodu płynnego

Wszystkie składniki umieścić w garnku o grubym dnie i mieszając podgrzać. Wyłożyć na kruche ciasto II.

Masa budyniowa

Składniki:

  • 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 1/2 kostki masła
  • 3 budynie kokosowe
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dag wiórków kokosowych

 Z mąki, budyniu, mleka i cukru ugotować budyń. Masło utrzeć. Do puszystego dodawać porcjami zimny budyń, a na koniec wiórki kokosowe.

Przełożenie ciasta:

Ciasto orzechowe - połowa masy - ciasto z sezamem - pozostała masa - ciasto z wiórkami kokosowymi.

Wierzch ciasta można udekorować (np. tworząc kratkę) polewą czekoladową.

Smacznego!

Moje uwagi:

1.Ciasto kruche należy zagnieść bardzo szybko. Warto je również przed upieczeniem schłodzić

2.Zarówno pierwsze jak i drugie kruche ciasto, po upieczeniu jest miękkie, co niestety utrudnia znacznie przeniesienie go w całości z blaszki na deseczkę. Należy je dobrze schłodzić i razem z papierem przenieść, Doskonale sprawdzą sie tutaj blaszki z odpinanymi bokami

3.Zamiast kokosowego  budyniu, można użyć śmietankowego lub waniliowego

15:53, andzia-35
Link Komentarze (19) »
czwartek, 15 grudnia 2011
Zupa dyniowa III

Przepyszna! A nawet , powiedziałabym, że to była najlepsza zupa dyniowa, jaką do tej pory miałam przyjemność spróbować. Słodkawa, lekko imbirowa, nie za gęsta i nie za rzadka - tak w sam raz...idealna!

Zupa dyniowa III

Składniki:

  • ! dynia (ok3kg)
  • 2 średnie cebule
  • 4 średnie marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • odrobina masła
  • grzanki

 

Cebule i czosnek pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie masła. W czasie smażenia doprawić szczyptą soli. Następnie dodać obraną i pokrojoną w spore kawałki dynię oraz marchewkę pokrojoną w małe kawałki. Wszystko zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie.

Przestudzić i zmiksować na gładki krem, a następnie doprawić imbirem, pieprzem i jeśli trzeba solą. Podgrzać i podawać z grzankami udekorowaną kleksem śmietany.

Smacznego!

 

źródło

19:28, andzia-35
Link Komentarze (4) »
sobota, 10 grudnia 2011
Ziemniaczki na czerwono

To prosta i przepyszna indyjska przekąska. Trochę ostra, a przede wszystkim słodko - kwaśna z mocno wyczuwalną nutą czosnku. Moje dziecko zjadło 2 porcje, a o godz. 18 - tej zawołało: Musiu mniaczki!

Nio jasne! Na noc już nic nie smażę, ale jutro chyba będzie powtórka:))

źródło: "Przewodnik kulinarny. Indie" Anita Agnihotri wyd.Pascal

Ziemniaczki na czerwono

Składniki:

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • !/2 łyżeczki glutaminianu sodu (niekoniecznie)*
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki
  • olej do smażenia

oraz

  • olej z posiekanym czosnkiem do polania

Sos:

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżeczki octu winnego**
  • 4 - 5 łyżeczek ketchupu
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Ziemniaki pokroić w plastry, obtoczyć w glutaminianie lub soli wymieszanej z papryką i  zmiażdżonym czosnkiem. Włożyć do mąki i delikatnie  wymieszać, smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Przyrządzić sos: na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, dodać sos sojowy, ocet, ketchup, sos chili, wymieszać. Dodać sól i cukier, włożyć usmażone ziemniaki. Całość wymieszać,  aby ziemniaki pokryły się sosem. Gotować 3 minuty. Podawać polane olejem z czosnkiem***,

Smacznego!

 

* glutaminian sodu, można kupić w Kuchniach świata, ale ja zrezygnowałam z niego. Zamiast niego można dać odrobine więcej soli lub zastąpić przyprawą warzywną

** użyłam octu ryżowego

***dzieciom proponuję wersję bez oleju z czosnkiem

19:33, andzia-35
Link Komentarze (11) »
piątek, 09 grudnia 2011
Rybki, czyli szklane kluski

Rybki, przypominają w smaku  - zapewne dobrze wszystkim znane -kluski śląskie, tzw. gumiklyjzy - czyli te okrągłe z dziurką. Ale - według mnie - są od nich o wiele delikatniejsze (a przynajmniej moje takie wyszły). Smakują przepysznie, choćby okraszone jedynie skwarkami ze słoniny, ale sadzę, że z jakimś mięsnym czy pieczarkowym sosem smakowałyby równie znakomicie.

Rybki, czyli  szklane kluski

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • sól

 

Obrane ziemniaki ugotować w osolonym wodzie, a następnie przepuścić przez praskę. Kiedy przestygną*, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić szybko ciasto, formować z niego podłużne kluski i gotować je w osolonym wrzątku - 2 lub 3 minuty od wypłynięcia. Podawać ze skwarkami wytopionymi ze świeżej słoniny i surówkami.

*użyłam ziemniaków z poprzedniego dnia

Smacznego!

15:48, andzia-35
Link Komentarze (8) »
środa, 07 grudnia 2011
Czarna soczewica z grzybami i kaszanką

Są takie produkty i dania, które swoją barwą nie zachęcają do jedzenia. Czarny makaron, wątróbka, czarny ryż, kaszanka, czernina, czarna soczewica... Nie zachęcają, ale smakują pysznie! 

Kiedyś kupiłam paczkę czarnej soczewicy, przez pomyłkę. Naprawdę. Po prostu pomyliłam opakowania, i tyle. Wczoraj robiłam porządki i zauważyłam, że data przydatności dobiega końca. Na gwałt zaczęłam poszukiwania przepisu z jej wykorzystaniem. I tak znalazłam przepis Agnieszki Kręglickiej - na czarną soczewicę z grzybami i kaszanką. Zabrzmiało rewelacyjnie. Spróbowałam i okazało się pyszne!

Malutkie ziarenka soczewicy po ugotowaniu pozostają jędrne i nie sklejają się. Danie jest wyraziste i lekko grzybowe. I tu przyznam się, że grzyby mrożone zastąpiłam kilkoma suszonymi. Najważniejsze to nie przesadzić z ich ilością, bo danie będzie gorzkie. Wystarczy dokładnie je oczyścić i wymoczyć, a następnie drobno posiekać.

Czarna soczewica z grzybami i kaszanką

Składniki:

  • 1,5 szklanki czarnej soczewicy
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • garść podgrzybków świeżych lub mrożonych
  • sos sojowy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kaszanka dobrej jakości

 

Grzyby drobno posiekać. Podsmażyć na oliwie czosnek i cebulę. Dodać grzyby i chwilę smażyć razem. dodać soczewicę i mieszając chwilę smażyć. Następnie zalać gorącą wodą - dolewamy jej tyle, aby przykryła ziarna. Gotować powoli, aż soczewica zmięknie, a woda zniknie. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Podawać na gorąco udekorowaną plastrem usmażonej kaszanki.

Smacznego!

wtorek, 06 grudnia 2011
Wątróbka drobiowa z jabłkami, w occie balsamicznym

Uwielbiam wątrobę! Każdą. Drobiową, wieprzową, cielęcą, a nawet koźlęcą. Najważniejsze, żeby była miękka. Cztery lata temu miałam wątpliwą przyjemność zjeść twardą, suchą i lekko przypaloną. Do tej pory zastanawiam sie jak można tak schrzanić, takie proste danie. A jeszcze pamiętam te dodatki - placki ziemniaczane bez soli i fasolka szparagowa...fuj!

Ale przejdźmy  do tej smacznej. A nawet pysznej... czyli z octem balsamicznym i winnymi jabłkami. To połączenie naprawdę mnie zaskoczyło, i to pozytywnie. Całość jest lekko słodkawa i z wyrazistą (ale nie dominującą!) nutą octu balsamicznego. To taka -  myślę sobie - babska wątróbka, ale może i nie jeden facet skusiłby się na nią... Polecam!

źródło

Wątróbka drobiowa z jabłkami, w occie balsamicznym

Składniki:

  • ok. 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 2 średnie winne jabłka
  • mała cebula (najlepiej cukrowa)
  • spory chlust octu balsamicznego
  • sól
  • 1-2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • olej do smażenia

 

Wątróbkę oczyścić i umyć. Następnie włożyć ją na sitko. Osuszoną obsypać mąką. Tak przygotowaną wątróbkę podsmażyć na dużym ogniu, do zrumienienia. Następnie przełożyć ją do  innej dużej patelni lub sporego garnka żeliwnego. Na tym samym tłuszczu zrumienić lekko cebulę - uprzednio pokrojoną w piórka. Przełożyć podsmażoną do garnka z wątróbką. Na patelnię z tłuszczem wrzucić jabłka (ze skórką, ale wydrążone) pokrojone w ćwiartki. Smażyć na dużym ogniu ok 1 min., aż się zrumienią z każdej strony., a następnie dołożyć do wątróbki i cebuli. 

Całość podlać octem balsamicznym, lekko przemieszać, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut (8-10) pod przykryciem, co jakiś czas lekko mieszając. Pod koniec posolić do smaku, a następnie zdjąć pokrywkę,  aby ocet balsamiczny się zredukował. Pyszna z ziemniakami z wody, posypana natka pietruszki.

Smacznego!

poniedziałek, 05 grudnia 2011
Piernikowe brownie z jabłkiem, suszonymi śliwkami i aceto balsamico

Kiedyś myślałam, że za nic w świecie nie podałabym brownie na świąteczny stół. Na babski podwieczorek - owszem- ale na swieta w żadnym wypadku.

Po spróbowaniu tego brownie, zdanie zmieniłam. Nie dlatego, że pięknie pachnie przyprawami korzennymi ( tak...prawdziwie piernikowo!), ale w ogóle nie czuć w nim zakalca - a te ciemniejsze miejsca (które mam nadzieję, że widzicie na moim zdjęciu) to suszone  śliwki usmażone z jabłkiem, cukrem trzcinowym, rodzynkami, miodem i... octem balsamicznym. Zapewniam Was, to wspaniałe połączenie!

źródło: Addio pomidory

Piernikowe brownie z jabłkiem, suszonymi śliwkami i octem balsamicznym

Składniki:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 jabłko, utarte na tarce o grubych oczkach lub pokrojone drobno
  • 5 łyzek aceto balsamico
  • 100g suszonych śliwek
  • 1 łyżka rodzynków
  • 250g + 4 łyżki brązowego cukru
  • 250g czekolady deserowej
  • 250g masła
  • 4 małe jajka
  • 200g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyzeczka sody
  • 2,5 łyżki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Odstawiamy do przestygnięcia.

Na patelnię wykładamy jabłko, śliwki, rodzynki i miód. Zasypujemy cukrem (4 łyżki) i zalewamy octem balsamicznym. Całość mieszamy  i smażymy na średnim ogniu aż do zgęstnienia masy. Potrwa to ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do temp. 175 st. C.

W misce roztrzepujemy jajka trzepaczką (nie ubijamy), dodajemy do nich 250g cukru. Wlewamy przestudzoną czekoladę i dodajemy masę owocową. Mieszamy. Wsypujemy mąkę zmieszaną z sodą, kakao, sola i przyprawą do piernika. Mieszamy. Ciasto wykładamy do kwadratowej formy (20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym lekko olejem). Pieczemy 25 - 30  minut. Kroimy na kwadraty po przestudzeniu.

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

logo

14:16, andzia-35 , słodkie
Link Komentarze (5) »
O autorze
Zakładki:
Czytam
Linki do blogów kulinarnych
MÓJ DRUGI BLOG
Spis treści
Szablon zaprojektowała
Ulubione strony z przepisami
Number of online users in last 3 minutes Number of online users in last 3 minutes
Pyszne jedzonko

Wypromuj również swoją stronę Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi